Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csigatposo

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon kemény mondatokat posztolt ki a Facebookon Szántó Erzsébet, az elhíresült Érdi Sport Kft. régi ügyvezetője. Soraiból egy velejéig korrupt és gátlástalan rendszer képe rajzolódik ki, és sajnos ezen már meg sem lepődünk, ilyen az egész ország. “T. Mészáros prédikálja a vizet és közben issza a…..
Van nekünk egy hangzatos nevű önkormányzati tulajdonú cégünk, az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft. Az Érdi Városfejlesztési Kft. név megtévesztő mivel csak az  utóbbi egy évben foglalkozik „városfejlesztéssel”. Fő profilja a  vagyonkezelés és az üzemeltetés. Példátlan, szinte Mészáros…..
Jó dolog, hogy mi fizetjük az adót és vannak, akik elkölthetik. Talán egy csöppet több nyilvánosság? Az viszont tuti, mint ahogy lentebb is fogják látni. Az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok: Érd Városi Televízió és Kulturális Szolgáltató Kft., az Érdi Városfejlesztési és…..
Kedves érdi adófizetők, legyenek büszkék magukra! Biztosan nem szándékosan, de méltóképpen és stílszerűen "ünnepeljük" Aradszki András újbóli megválasztását, készül az új aszfaltburkolatú út, a képviselő közeli rokonának ingatlana mellett. A fényképek a napokban készültek, mellétettük a googlemaps…..
A 2016-os esztendő második fele jó filmekben gazdagnak ígérkezik. Ezúttal 10 olyan alkotást emelnék ki, melyek biztosan nagy filmélményt okoznak majd nekünk...
csigatposo 2016.06.28 10:15:59
@János Jancsó: Assassin Creed es Underwolrd igencsak fosnak tűnt mindkettő. Doctor Strange az megint egy 12 egy tucat, copy past-elt marvell filmnek tűnik. De valóban a Jack Reacher karakterben és történeteiben is van bőven anyag jó filmre, bar ez mondjuk az előző filmre is igaz lett volna aztán mégis egy viszonylag jellegtelen közepes film lett pár érdekes, emlékezetes jelnettel. De az is igaz, hogy nálam 4-10 helyeztek közül a lány+vonat az egytlen amit nem szorítana ki meg így is egyértelműen, pedig előzetessel elég szkeptikus vagyok.
A hatalom normatív ellenőrzése komoly problémákat vet fel. Nem azért, mintha sokan tagadnák, hogy ilyesmi szükséges; a kérdés az, ki és milyen alapon gyakorolja ezt a kontrollt. Mindez továbbá felveti a legitim uralom kérdését is. A demokratikus rend azon a képzeten alapul, hogy…..
csigatposo 2013.03.10 17:11:52
@megadjagabor: te meg egy idealizált helyzetet magasztalsz.

a civilek "participatív" legitimációja a hatalom zsarnokságra forduló természetéből következik, azaz egy modern államban mindenkinek joga és kötelessége az ellenőrzés, az őrzés. (jobb helyeken egyébként ezt pont az alkotmány tartalmazza is)

ezért tartjuk a sajtót, a civileket, az ombudszmanokat, meg a fékeket és ellensúlyokat - azaz az őrzés lehetőségeinek mind szélesebb tárházát.

a hatalom önkénye ellen a nyitottság, a transzparencia és a személyes felelősség az egyetlen ismert járható út.

a következetes civil tehát nem anarchista, hanem éber, és valóban a döntést az aktuális legitimációval rendelkező hatalom hozza, de a döntés indoklását, a döntés előkészítését, a hatástanulmányokat és a minőség-ellenőrzést, a visszacsatolások minőségét a civileknek (de egy mezei polgárnak is) joga és kötelessége számonkérni.

ez az az út, ami a jó kormányzás felé vezet és ez az az út, ami az aktuális hatalom zsarnokságba fordulását meg tudja gátolni.

ettől természetesen függetlenül civileknek lehet ettől több legitimációjuk is, kaphatnak részt (és felelősséget!) a hatalomból is, mégpedig úgy, hogy az állam kivonul területekről és ott önkormányzatokat hagy létrejönni, ami lehet település alapú (városvezetés), vagy szakmai alapú (kamara), vagy tradicionális alapú (egyetemek, egyházak) - ilyen esetekben az őrzés rögtön kétpólusú lesz, az állam ellenőrzi egyfelől, más civilek pedig másfelől.

---

az alapvető csúsztatásod viszont komolyan aggaszt engem. azt mondod, a civilek kritikája a hatalomvágyról szól csupán (vagyis miért higgyünk mást) holott a civil kritika és a hatalom belső szerkezete alapvetően és teljesen más szempontok szerint működik.

a hatalom megront és zsarnokságra ösztönöz, míg a civil kritika válaszokat, indoklást és rációt kér számon, egy civil sosem dönteni akar, hanem optimumra törekszik.

a hatalomnak ugyan kötelessége dönteni, de köteles a döntéseit indokolni is, és köteles figyelembe venni a részérdekeket is, de legfőképpen köteles biztosítani az őrzés lehetőségét.

---

minden olyan hatalmi döntés, amely csorbítja az átláthatóságot és a őrzés lehetőségeit minden esetben a zsarnokság felé tett lépés és a teljes közösség minden tagjának fel kell lépnie ellene.

a közösségeknek ugyanis alapvető legitimációja meggátolni a zsarnoki hatalomgyakorlást - pont erről szól ugyanis az átengedett hatalom.