Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MoonShot

369 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MoonShot Erőltetett menet 2014.07.26 14:00:00
Az Apollo-8-at eredetileg földkörüli pályára szánták a leendő Apollo-9 legénységével a fedélzetén. Aztán George Low kitalálta, hogy inkább kerüljék meg a Holdat. Houston rettegett attól, hogy az oroszok nyerik a holdversenyt. Erről is beszámol a "Two Sides of the Moon" című…..
MoonShot Láttad Istent? 2014.07.25 15:30:00
Ezt a kérdést előbb az orosz ortodox egyház pátriárkája szegezte Gagarinnak, nem sokkal később viszont maga Hruscsov. Gagarin mindkétszer más választ adott. Erről is beszámol a "Two Sides of the Moon" című könyv, amit David Scott és Alekszej Leonov közösen írt. Scott a Gemini-8…..
DEKE! & Co. Túlélőtréning 2014.07.23 07:30:00
Sokféleképpen próbáltak felkészülni az első asztronauták arra az esetre, ha sivatagba érkeznének, vagy a tengeren kellene huzamosabb időt eltölteniük egymagukban. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon…..
Többek között egy baseball-meccs húzta ki az amerikaiakat abból a letargiából, amit az Apollo-1 tragédiája után éreztek: a mérnökök ugyanis személy szerint felelősnek érezték magukat a történtekért. Erről is beszámol a "Two Sides of the Moon" című könyv, amit David Scott…..
Az első asztronauták szimulátora három tengely mentén percenként harmincszor forgott, és bizony megesett, hogy előkerült a felmosórongy is. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket…..
Az Apollo-1 űrhajó ajtaját szabályosan fel kellett feszíteni, mivel a tűz miatt túlnyomás alakult ki a kabinban, az ajtó pedig befelé nyílt. A három asztronauta ezt már nem érhette meg.  Erről is beszámol a "Two Sides of the Moon" című könyv, amit David Scott és Alekszej Leonov…..
DEKE! & Co. A nagy ismeretlen 2014.07.15 16:30:00
Az orvosok közül néhányan életveszélyesnek tartották a súlytalanságot: úgy vélték, hogy gravitáció híján a keringés összeomolhat, ráadásul még az emésztés is leáll. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből…..
Az amerikaiakkal ellentétben az oroszoknál két ember helyett csak egy kozmonauta lépett volna a Holdra; Leonov szerint az amerikaiak nem tanultak Bondarenko halálának körülményeiből, ez vezetett az Apollo-1 tragédiájához. Erről is beszámol a "Two Sides of the Moon" című könyv,…..
Neil Armstrong még a holdraszállás előtt megmentette az Apollo-programot pusztán azzal, hogy társával együtt túlélte a Gemini-8 küldetését. Ha belehalnak, akkor az amerikaiak valószínűleg soha nem szálltak volna le a Holdra  emberrel a fedélzeten. Erről is beszámol a "Two…..
DEKE! & Co. Az elkötelezett orvos 2014.07.09 23:30:00
Bill Douglas volt az asztronauták barátja, bizalmasa és orvosa. Nem sok orvos ült be a centrifugába, és próbálta ki, milyen a 11 g terhelés. Ő megtette. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk…..
MoonShot Visszatérni sem egyszerű 2014.07.08 19:00:00
Neil Armstrong és társa, David Scott, egyetlen hányózacskón osztozott, amikor a Gemini-8 küldetése után űrhajójukban tengeribetegek lettek. Még a mentőcsapat is rosszul lett. Erről is beszámol a "Two Sides of the Moon" című könyv, amit David Scott és Alekszej Leonov közösen írt.…..
DEKE! & Co. Rohamos fejlesztés 2014.07.07 10:00:00
A nagy Atlas cirka 40 000 alkatrészből áll, és ezek közül bármi, bármelyik pillanatban elromolhatott. Az űrhajóban további több ezer alkatrész hibásodhatott meg. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon…..
Idén júliusban lesz 45 éve, hogy ember szállt le a Holdra. Neil Armstrong azonban a Gemini-8 küldetésébe kis híján belehalt társával együtt, az amerikai űrprogram történetében ez volt az első alkalom, hogy egy legénység életveszélybe került. Erről is beszámol a "Two Sides of…..
MoonShot A Róka Express 2014.07.01 08:00:00
A "Róka Expressz" becenevű repülőgép az űrrepülésre való felkészülés kellemetlen részét jelentette, a mérnökök közül sokan kidobták a taccsot a fedélzetén. Ebből ered a neve is. Erről is beszámol a "Two Sides of the Moon" című könyv, amit David Scott és Alekszej Leonov…..
A Mercury-program elején semmilyen útmutató nem létezett arra, hogyan is kell asztronautákat felkészíteni egy űrrepülésre. Ezt is az asztronautákra bízták. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon…..
Tavaly a BBC az űr Gréta Garbojának nevezte Valentyina Tyereskovát. Ma űrrepülésének 51 évfordulóján néhány ritkán látható képpel tisztelgünk a világ első űrhajósnője előtt. Tyereskova űrrepülésével halhatatlan lett, égi utazását egy üvegmozaik is…..
MoonShot 2014.06.20 10:24:47
@Combat Gear Admin: @Macroglossa: Leonov könyvében ez szerepel: "Tyereskova teljesítményét hivatalosan az egyenlőség diadalaként éltették. Hruscsov élő televízióadásban gratulált neki, és kijelentette, hogy küldetésével bebizonyította, hogy „a férfiak és nők egyenlő bánásmódban részesülnek a Szovjetunióban”.

Az oroszok nagy része úgy vélte, hogy a nőknek nem kellene beleütni az orrát olyasmikbe, amit a többség férfimunkának tekintett. Miután Tyereskova visszatért a Földre, és elmondta, milyen pofonegyszerű is volt a küldetés, csalódottak és levertek voltunk. A kozmonauták presztízse is kissé megkopott. Jó pár évtized múlva derült csak ki, hogy küldetése minden volt, csak nem sima ügy. Bátor volt, és teljesítette a rábízott feladatokat, de komoly egyensúly-problémái adódtak. A Szovjetunió azonban mindent nagyon nagy titokban tartott, így minderről akkoriban semmit nem lehetett tudni. Koroljov nemes egyszerűséggel azzal intézte el a dolgot, hogy űrhajója nők számára alkalmatlan."
moonshot.blog.hu/2014/05/12/a_voszhod
Koroljovot egyenesen a gulágról rendelték vissza Moszkvába, mert rájöttek arra, hogy egy-két rakétatudós mégiscsak elkélne a náci Németország ellen. Koroljov a büntetőtábor után félévig inasként dolgozott, utazásába kis híján belehalt, annyira le volt gyengülve. A manapság…..
Gyakorlatilag egy légrugó tette puhábbá a Mercury-űrhajók vízre szállását, de az első példányokon még bomba is volt. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra. A…..
A start pillanatában a Mercury-űrhajó kabinja közel két tonnát nyomott, visszatéréskor viszont már alig volt több mint egy tonna. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra. A…..
Leonov űrsétájáról sokan azt gondolták nyugaton, hogy egy laboratóriumban vették fel, sőt, egy időre még a Guinness Rekordok Könyvéből is törölték a nevét: eszerint Ed White hajtotta végre az emberiség első űrsétáját. Erről is beszámol a "Two Sides of the Moon" című…..
MoonShot 2014.06.13 08:40:46
@oszkar00: Jogos, köszönöm. Javítva.
Kis híján belehalt az emberiség első űrsétájába. Aztán kis híján meghalt az űrhajón. Végül kis híján megfagyott, amikor földetérés után társával együtt két éjszakát -30 fokban kellett eltöltenie a farkasok között, mire megtalálták őket. Ebben a posztban most…..
MoonShot 2014.06.13 08:40:04
@forexfelix: Köszönöm, javítva.
DEKE! & Co. Bombabiztos Mercury? 2014.06.02 11:00:00
A Mercury-űrhajó küldetését bármikor meg lehetett szakítani a földről, de a kabin csak a megfelelő emberekre "hallgatott". Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra. A…..
DEKE! & Co. Oxigén 2014.05.29 23:45:00
A szkafanderbe érkező tiszta oxigén hőmérsékletét 10 és 32 Celsius fok között bármilyen értékre be lehetett állítani. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk részleteket magyarra. A…..
DEKE! & Co. Ünneplő szkafander 2014.05.28 23:45:00
Minden űrhajósnak három szkafandere volt – egy a „hétköznapi” gyakorlásra, egy másik a „vasárnapi ünneplőjük” volt, amit az űrrepülésünkre tartogattak, és ebből készült még egy tartalék is, amit az indítóálláson őriztek, hogy szükség esetén kéznél legyen. Ez…..
DEKE! & Co. Disznó a fedélzeten 2014.05.27 23:45:00
A NASA az asztronauták részére kitalált kontúrüléseket élő disznóval is tesztelte: bezárták a kabinba, majd leejtették a magasból. Túlélte. Ez is olvasható Amerika első hét asztronautája által írt "We Seven" (Mi, heten) c. könyvben, amiből ezen a blogon fordítunk…..