Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Varázspálca

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy a világban, úgy Magyarországon is érvényes az a trend, hogy a magasabb iskolai végzettség és az ateizmus korrelál. Mint tudjuk, egy korreláció esetén 3 lehetséges magyarázat van. 1) A magasabb iskolai végzettség segíti elő az ateizmust. Itt akkor a magasabb iskolai…..
Varázspálca 2014.12.24 23:50:54
@Brendel Mátyás: Igen, valóban igazad van. Az ateisták fiatalabbak ugyan, mint a teljes népesség, de nem annyival, hogy az magyarázná a végzettségbeli különbséget. Talán a tudatosság és a fiatalság együtt.

Újraolvasva a saját blogbejegyzésemet a témában, én is meglepődtem ezen anno. Jó ötlet volt a KSH-tól külön felvenni az ateista és a magát egyik felekezethez sem tartozó fogalmakat, de még jobb lenne belemászni jobban valami célirányos kutatással. Szólj, ha találsz ilyet és elemezzük ki! :)
Offtopic Öngyilkos kerékpárosok 2014.01.04 00:03:04
A mozgás és a sport jegyében kerékpárral járok, gyakran tekerek a Duna melletti kerékpárúton, a budai oldalon. A téli időpont ellenére sokan mások is tekernek ezen az úton. Rengetegen a szokásos varjújelmezben (fekete cipő, fekete nadrág, kabát, sapka és hátizsák), a…..
Varázspálca 2014.01.04 17:13:57
@Kandaláber: Én Pesterzsébetről járok Békásmegyerre bringával dolgozni a Duna budai oldalán. Télen hajnalban is, délután is sötétben járok. Igen, akkor is, ha esik az eső vagy fúj a szél.

Az Árpád-híd déli oldalán és a Margit-híd északi oldalán vannak kivilágítatlan szakaszok a bicikliúton. Ilyenkor az, hogy melletted kb. 15 méterre az autóút valóban ki van világítva még rosszabb, mintha nem lenne, mert a fényhez képest még kevésbé látsz. Ráadásul, egyébként a gázgyárnál például egyáltalán nincs közvilágítás, fel van bontva az út és térdig érnek a kátyúk. Igaz, ilyenkor a szembejövő biciklis zavar a legkevésbé.
Varázspálca 2014.01.04 19:44:51
@Sandor Akarki: Minél többen gondolkoznak úgy, mint te, annál rosszabb lesz a levegő. :)
Mindenekelőtt beszéljünk a spenótról. Tudom, utálod. Én is. De elmesélek valamit. Pár éve Velencében hátizsákos túráztam a barátaimmal, és az utcán kerestem valami ennivalót, ami lehetőleg nem pizza. Így sikerült kifognom egy nagyjából szendvics méretű, (valószínűleg)…..
Varázspálca 2013.11.22 16:12:00
@PHAT: Köszönöm a választ. Mindenképp jelentkezni fogok! A jövő hétre van beütemezve a nagy kísérlet.
Varázspálca 2013.12.05 23:20:54
Abszolút félreérthető a BKK FUTÁR rendszerével felszerelt autóbuszokon a hangos utastájékoztatás. Az utasok sokszor rossz helyen szállnak le a félreértés miatt, de a központot ez nem érdekli, eszük ágában sincs változtatni a rossz rendszeren. Hogy mikor fog rendesen működni…..
Varázspálca 2013.12.05 13:31:27
@_zahnrad: Nem a Tímár utcánál mondja ezt, hanem a Békásmegyeri állomáson. És a 134-es busz addigra össze-vissza tekereg a lakótelepen már vagy 20 perce.
Én ott tanítok a lakótelep végében, a Duna-parti vállalati üdülők egyikében. Kivétel nélkül minden héten az akkor kezdő csoportom fele elkésik, mert rossz helyen száll a rossz bemondás miatt. Ők nyilván nem ott laknak, hanem akkor járnak arra először.
Hűséges Olvasóink számára nem ismeretlen az a cikksorozatunk, amelyben igyekszünk sorra venni mindazt, amit a kormány „védőszárnyai alá vett” az elmúlt három és fél évben. Eddig három alkalommal kíséreltük meg összegyűjteni mindazt, amit ezidáig államosítottak. A tempó…..
       A konzervatív értelmiségi fiatalok kedvenc témája az egyenlőség kérdése.  Arról van szó, hogy itt vannak ezek a cigányok meg a liberálisok, valamilyen sorrendben, és a liberálisok — különösen a jogvédők, ami ugye nyilván a legrosszabb fajta —…..
Varázspálca 2013.04.08 19:30:10
@panelburzsuj: Az egy főre jutó _nettó_ munkajövedelem a 100 ezer forint/hó. a felső decilisben.

Arra gondoljatok, hogy a felső decilis közel 1 millió embert jelent. És alig 3,8 millió dolgozik egyáltalán. Tehát, a foglalkoztatottak felső 25%-a ide tartozik.
Varázspálca 2013.04.09 07:52:42
@panelburzsuj: Ajjaj, igazad van. Vannak napok, amikor az ember jobb, ha egyáltalán nem szólal meg / ragad billentyűzetet. De legalább kiderül, hogy vannak lelkes olvasóim....
Ábrán mutatjuk be, hogyan alakultak az energiaárak vásárlóerő-paritáson mérve, tehát az adott ország átlagos árszintjéhez képest Európa egyes országaiban, köztük Magyarországon az utóbbi 22 évben. A kiadások összevetéséhez feltüntettük azt is, hogyan alakult Európa 27…..
Varázspálca 2013.03.20 20:06:41
A rezsiköltségek a jövedelem arányában:
szamvarazs.blogspot.hu/2012/11/hass-alkoss-fogyassz.html
Itt majd rá kell kattintani a grafikonokra, hogy kinagyítva lássátok.
Varázspálca 2013.03.21 09:35:28
@Balt: Azt hiszem, definíciós problémák vannak.

Amikor vásárlóerő paritáson számolják a gázárat, az azt jelenti, hogy előbb megnézik a forint vásárlóerejét. Vesznek egy előre definiált fogyasztói kosarat és megnézik, hogy hány forintba kerül.

Mondjuk legyen 100 forint. Ekkor 1 Ft = 1/100 kosár. Majd a gáz árát kifejezik ezzel a vásárlóerő értékkel. Legyen mondjuk a gáz ára = 12 Ft. Ekkor a gáz ár vásárlóerő paritáson számolt értéke = 12*(1/100 kosár) = 12/100 kosár. Így teszik összehasonlíthatóvá az árakat.

Tehát, mindkét magyarázat, amit a blogszerző írt a bevezetőben helyes.
A kormány maga sem gondolta volna - bár ki tudja, lehet hogy valójában ő fizetett érte -, hogy váratlan reklámot kap. A CIB Bank bejelentette, hogy fontolgatják, kivonulnak Magyarországról. Az ok: Magyarország a bankoknak rémálom! Ébredjetek devizahitelesek! Itt a ti kormányotok,…..
Az országgyűlés 2013. február 11-ei ülésén elfogadta és várhatóan 2014. március 15-én hatályba lép az új Polgári törvénykönyv. Bár 2009-ben már sor került egy, a jelenleg hatályos törvényt felváltó szabály elfogadására, az végül nem lépett hatályba.Bár az új…..
Egészen sajátos helyzet alakult ki a felsőoktatás finanszírozásáról szóló kommunikációban az elmúlt napokban. Miközben ugyanis az egyetemek és főiskolák már eddig is a megszűnés határán voltak, a 2013-as költségvetési járandóságuk pedig hosszú ideje a…..
Varázspálca 2013.02.06 18:07:41
@Zsiráf01: Nem értem, mit lovagoltok ezen a "diplomások mind munkanélküliek" témán. A számok nem ezt támasztják alá. Hanem egészen pontosan az ellenkezőjét.

Ha hiszel nekem, nézd meg itt (ergyébént ez egy KSH jelentés alapján készült):
szamvarazs.blogspot.hu/2012/10/15-29-evesek-munkanelkulisegi-rataja.html

Ha nekem nem hiszel, nézd mit mutatnak az okosok anyagai, összehasonlító táblázat a 4. oldal második slide-ján:
www.tarki.hu/hu/news/2012/kitekint/20121122_kolosi_keller_prezentacio.pdf

Ha nekik sem hiszel, keresd ki a vonatkozó KSH adatsort itt:
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00066.html (összehasonlítva az EU többi országával)
vagy itt:
www.ksh.hu/docs/hun/xtabla/munkerohelyz/tablmh11_09.html (ez csak magyar adat, korcsoportos bontásban)
Mert a rendszerhasználati díjak igenis megérthetők!„Erőművekben termelik, és onnan a vezeték elhozza a házig és akkor már az áram a konnektorban van, onnan jön!” Vitathatatlan megállapítás. A gond az, hogy ezt a mondatot nem feltétlenül csak a 8-9 éves Pistike mondja, hanem…..
Varázspálca 2013.02.05 12:26:01
@ubu1: A telefonszolgáltatás, kábeltévé szolgáltatás esetében azt történt, hogy a monopoljogokat élvező társaságok a piacnyitás előtt kiépítették saját hálózatukat. Az új belépőknek nem volt értelme új hálózatot építeni, meghatározott díj fejében használták a meglévőt. A telefonszámlán a kapcsolási díjban látszik ez a tétel. Azt nem lehetett mondani, hogy egy közös hálózatot használjanak, hiszen valaki beletette a tőkét, a többiek meg nem.

A villamosenergia kapcsán kicsit más a helyzet, mert ott a piacnyitás több szinten nyilvánul meg. Azért van mindenre külön ár meghatározva, hogy a szereplők versenyezhessenek egymással.

Te ezt azért nem látod, mert egyetemes szolgáltatást veszel igénybe. Ha körülnéznél a piacon, és kérnél árajánlatokat, látnád, hogy melyik szolgáltató melyik tétel vonatkozásában tud kedvezményt adni neked.

Persze, nem tud, mert a kormányzat olyan béka segge alá nyomja a lakossági árakat, ami bőven nem termeli ki a költségét.
Varázspálca 2013.02.05 12:29:28
@Lrdx: De igen, fel van tüntetve. Kapcsolási díjnak hívják. Azért más a távközlés, mert ott csak két játékos van: aki a madzagot adja és aki a tartalmat.

Az energiatermelésben sokkal több szint játszik. Van aki termeli az energiát, van aki a hálózatot biztosítja, van, aki a lakossági hurkot, és van, aki fenntartja a rendszert. Nekik mind külön díjaik vannak.
Kanada ilyen kampányplakátokkal szórta teli Miskolc utcáit az elmúlt napokban, melyeken azt üzenik a magyar (romáknak), hogy kár is próbálkozni: menedékkérelmüket visszautasítják. A 2008 óta megnyitott kapuk újbóli lezárása teljesen érthető, hiszen 1998 óta 19 000 "menekült"…..
Varázspálca 2013.01.21 14:42:27
Függetlenül attól, hogy mi az "üzenete" a plakátoknak, Kanadának valóban nyíltan a magyar romákból van elege.

www.cbc.ca/news/canada/story/2012/10/17/pol-cbsa-project-sara-immigrants-hungary-roma.html

A magyar romák állítólag szervezetten, csoportosan adják be a menekült kérelmet, és az elbírálásig, ami néhány év, élvezik a kanadai kormány által biztosított teljes ellátást. Ez szerintük csalás.

Persze, megy a hajcihő, hogy ejnye, ez rasszizmus, de azért a tény még tény marad: a kanadaiak meg vannak róla győződve, hogy a magyar romák nem azért menne oda, mert itt üldözik őket, hanem, hogy bezsebeljék, amit Kanada adhat nekik.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemrégiben közzétette az árubemutatókról készített összefoglalóját. Ennek közzététele mellett több forrásban is értesülhettünk a helyi ellenőrzések pontos tapasztalatairól. A legutóbbi, még számunkra is meghökkentő esetet a…..
Varázspálca 2013.01.16 13:29:27
Az elmúlt két és fél év meghatározó gazdasági folyamata volt a jegybanki függetlenségért folytatott harc. A választási győzelem másnapján Orbán Viktor egyik legelső kijelentés az volt, hogy „az MNB ezentúl nem lehet majd offshore-lovagok szálláshelye”. Ez a harc hamarosan…..
Varázspálca 2013.01.16 11:36:28
A kamatpolitika úgynevezett horgony szerepet tölt be a gazdaság életében. Ez azt jelenti, hogy az MNB nem közvetlenül hat az inflációra, hanem a gazdasági szereplők várakozásain keresztül. A kamatcsökkentés, mint üzenet azt mondja a szereplőknek, hogy várhatóan csökken az inflációs nyomás. Ha ezt üzenjük, amikor nő az inflációs nyomás, az zavart okoz a gépezetben, ami veszélyezteti az MNB hitelességét, és ezáltal a mozgásterét is.

Valóban, most is, mint 2002 után, a kormányzat a költségvetésen gyakorol nyomását az inflációra. Azaz, termékeket adóztat. A rezsicsökkentés számviteli trükk. A lakossági oldalon csökkenő rezsi megjelenik a vállalati rezsiszámlákban, ezáltal növeli a költségeket és áremelést eredményez, tehát visszahat az inflációra.

Középtávon a rezsicsökkentésnek a magyar energiarendszerre nézve drasztikus következményei lesznek. Szerintem nem is az elmaradó beruházások okozzák a fő veszélyt, hanem pontosan az áthárított költségek. A legnagyobb nem lakossági gázfogyasztóink ugyanis az erőművek.

Amikor 1999-ben elkezdtem foglalkozni a kombinált ciklusú erőművek megtérülésével, a gáz annyival volt olcsóbb (szintén kormányzati támogatások okán) a villamos energiánál, hogy el sem tudtuk képzelni, hogy lesz olyan felállás a megtérülési időn belül, amikor fordul a kocka. Most gyakorlatilag nem éri meg gázüzemi erőműveket üzemeltetni, és az erőművek a lehetséges minimum szintjén termelnek csak. A gázár áthárításával a gázalapú erőművek költségei tovább nőnek, miközben világpiaci áron értékesítik az áramot, tehát növekvő veszteséggel fognak üzemelni. A szén már régóta nem éri meg, a bio csak támogatással piacképes, az atomot meg nem fejlesztjük. Jelenleg is nagy importigénnyel működik a rendszer.

Honnan lesz áramunk 10 év múlva?
A friss államháztartási adatok alapján kiderült az, amit már előre sejteni lehetett: 2012-ben drágábban finanszíroztuk az államadósságot, mint korábban bármikor. Mindezt annak ellenére, hogy a kormányváltás óta megközelítőleg 7 százalékkal csökkent a GDP-arányos…..
Varázspálca 2013.01.14 14:20:02
@balage_81 reloaded: Igen, szerintem is igazad van, mindig feláras szembemenni a piaccal. A CDS felárunk a kormányváltás óta haladja meg a régiós átlagot.

Viszont azt el kell, ismerni, hogy a 2012 évet jól csinálták. Kihasználták a piacok jókedvét, és akkor cserélték forintra a devizahitelt, amikor alacsonyak voltak a hozamok.

És látni kell azt is, hogy van oka annak, hogy a kormány a forgalmat adóztatja (telefonadó, csipsz adó, ÁFA, jövedéki adó, tranzakciós illeték....). Ezek ugyanis NÖVELIK a GDP értékét. És ugye, mihez viszonyítjuk az államadósságot???

Ha az adósság nem csökken és a GDP magától nem nő, a számokkal kell varázsolni. Ugyanezt a varázslatot adja az infláció is. Csak ahhoz addig nem fér hozzá a kormány, amíg az MNB vezetése ellenáll. Tehát márciusig...
OECD munkaerőpiaci tanulmány A magyar az egyik legtöbbet dolgozó nemzet, derül ki az OECD egy napokban közzétett tanulmányából. A 34 OECD tagállamból csak háromban dolgoznak többet, mint nálunk. A közzétett statisztika szerint azok a magyarok, akiknek van munkájuk,…..
Varázspálca 2012.12.31 01:30:16
Melyik OECD kimutatást nézed? Én azt látom, hogy Magyarország a 11. a listán, és pontosan a részmunkaidős foglalkoztatás megjelenésével egyre csökken az egy munkavállalóra jutó munkaidő.
stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=AVE_HRS

Elismerve a nagy lemaradást a részmunkaidő terén, annyit hozzátennék, hogy jelenleg (2012. november, KSH adat) a foglalkoztatottak 7,1%-a van részmunkaidőben foglalkoztatva. Számuk először 2009-ben majd 2011-ben ugrott meg (2012 novemberig 2008 vége óta 100 ezerrel, 2009 vége óta 70 ezerrel nőtt). A foglalkoztatotti létszám növekedésének közel felét ez magyarázza.

A másik. Amit írsz igaz, de pontatlan. Nem a munkanélküliek magas aránya miatt dolgoznak kevesen Magyarországon, hanem az inaktívak magas aránya miatt. A munkanélküliek száma egyébként pontosan amiatt ugrott meg, amit írsz: a kormány lecsapott a rokkantnyugdíjasokra, ezért ők jobb híján visszatendáltak a munkaerőpiacra. De munkát nem kaptak, ezért növelték ugyan az aktivitási rátát, de a problémát nem oldották meg.

Az meg szintén statisztikailag kimutathatóan igaz, hogy a magasabb végzettségűek iránt magasabb az igény a munkaerőpiacon (sokkal alacsonyabb az inaktivitási és a munkanélküliségi rátájuk, mint az alacsony végzettségűeknek).
A makroökonómia elmélete és az elmúlt évtizedek gyakorlata arra tanít bennünket, hogy monetáris lazítással nem lehet javítani a reálgazdaság hosszú távú teljesítményén, ennek erőltetése hosszú távon csak inflációt okoz. Közgazdászok körében ez a tétel…..
Varázspálca 2012.12.22 15:31:35
@bekesg: Gábor, az a cikk most is állja a helyét. Akkor is, ha az euróból nem lett semmi. Mi lett végül a lengyel jegybank elnökkel? Betanult?
Nálunk a demográfusok már régóta fújják a riadót: az alacsony születésszám miatt az ország népessége fogy, az idő múlásával e csökkenés drámaivá válhat. A szkeptikusok ilyenkor rutinszerűen elmondják, hogy igen, igen, de egy bizonyos jövedelemszint felett a természetes…..
Varázspálca 2012.12.05 12:03:23
@valaki76: Igen, ugyanazokból a forrásokból dolgozunk :)

Nekem azért kellett kis idő, mire megemésztettem, hogy 1910-ben például az összes haláleset harmada 1 éven aluli csecsemőt érintett. Nem volt olyan rég.

Pontosan azért, amit írsz, támogatja gőzerővel az EU a bevándorlást. EU szintjén mindegy, hogy én Németországban vagy itthon dolgozom. Az igazi segítség Afrika és Ázsia lehet. Amivel persze kulturális nehézségek járnak...