Regisztráció Blogot indítok
Adatok
liidiiia

0 bejegyzést írt és 1381 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
www.nol.hu/belfold/zuschlag-per__hallgassak_meg_a_partvezetoket_ index.hu/politika/belfold/zufin1210/ és az interjú a kossuthon. thx szikra zsuzsának. ha meg semmi sem műxik, talán ez a link. szólj hozzá a videóhoz:azóta persze life goes on, szal voltam quimby koncerten. pontosan…..
liidiiia 2009.01.12 12:15:35
jóebédet :-)

szia jaeg,
a lélek az nekem nagyon érdekes téma, eztet gondolom most, szerintem, meg minden... :-) :

”És ez a lélek dolog (minden megfoghatatlansága ellenére) számomra sok mindent egyszerűbbé tesz. Könnyebb így szemlélni a világot, és könnyebb bolondulásig benne lenni, nevetni, és örülni, hogy nekem is megadatott ez a csoda”

:-)))))))))
szerintem:
a lélek az a „szubjektív ráció”, azt mutatja meg: érzelmek által, azaz az által, hogy mit ÉRZÜNK, hogy nekem mi jó-rossz, (azaz a szubjektív világban ez az első lépés, a ráció a második. az objektív világban fordítva).
illetve 2 vagy több ember közötti kapcsolat módja is az érzelem, amit érzünk: így a kötődés formája. a közös érzelmek maximum megoszthatósági metszete a legkevesebbet érző maximuma.

azaz, akikhez vonzódunk vagy akik taszítanak bennünket (ami is a negatív kapcsolódás), feléjük egyirányú érzelmeket érzünk. ha ők is éreznek felénk érzelmeket, akkor a kapcsolat terében kölcsönös (homogén és-vagy ellentétes) érzelmek vannak, és létrejön egy akármilyen kapcsolat (5 perc vonatfülke dumálás idejére vagy egy életen át, ill a kettő közötti időtartamra)

a lélek egy agyi funkció, az érzelmek központjának szimbolikus, nem tudományos neve.
(az, hogy ezen túl mit hiszünk róla: hit. szerintem a lélek transzcendens, mások szerint nem. ez viszont itt a HIT már: hogy a lélekről mit HISZÜNK, és ez a lélek szempontjából tökmindegy, ez a hitünk része már. ami éppúgy személyes, egyéni és szubjektív, mint az érzéseink. sz én hitem szerint, szal szerintem is: az élet az a lélek+a szellem együtt.)

a lélek-RŐL beszélni 2 féleképpen lehet: ez intellektuálisan történik (pszichológia-szerű, művtöri-szerű).

lélek-KEL beszélni is lehet: azaz és be lehet mutatni- meg lehet osztani: azaz érzékeltetni lehet, hogy miket érzünk (művészet, vagy a valós emberi kapcsolatokban a lelki részek: a non-verbálisak (mosoly, sírás), a verbálisak: pl humor, vagy a „lelkesen” beszélés: olyan hasonlatokon keresztül, amik érzelmeket váltanak ki...)

fontos kitétel itt, hogy: _ÉRZÜNK_ : azaz nem tudunk (a tudás az intellektus), nem hiszünk (mert az a szellemi élet), és nem vágyunk (mert azok az ösztönök). persze a való élet nem vegytiszta kategóriákkal műxik, de egy elemzésben lehet tisztán csak erről vagy csak arról beszélni.
sztem :-)

------------------------------

„Ez a lélek-isten dolog is eljut majd egyszer oda, (ha el nem csesszük) hogyha elég magas szintű lesz a tudásunk, akkor ez is olyan egyszerű lesz, mint az elemek periódusos rendszere.”

sztem is
-----------------------------

”Igaz, szerintem akkorra már nem lesz ilyen fontos jelentősége, vagy jelentése. Mert ugyan ki áll le ma az „oxigén” hétköznapi értelembe vett tulajdonságain, pláne létezésén vitatkozni?”

sztem, mivel az élet folyamatosan fejlődik, és az élet egyik mozgatórugója a folyamatos „annál, ami van, mindig többrevágyás”, akkor is fontos lesz a lélek, csak más, akkor még ismeretlen aspektusain fognak vitatkozni, amire majd akkor vágynak.
sztem tökjó a hasonlat az oxigén-lélek párhuzam :-))))

-------------------------------

”A lélek lényege szerintem az, hogy ettől él az élőlény, legyen az ember, vagy állat.”

sztem is :-)

-------------------------------

„Mert amit látunk, észlelünk, az egyszerű mechanika, meg elektromosság, meg fizika, meg kémia, biológia. De az ember azért ennél több. és nem azért mert én többnek akarom látni. Ha meg is fejtik, hogy bizonyos gén miért felelős, hogy bizonyos sejt mit termel, és a termelt anyag hiánya, vagy megléte felelős azért hogy valaki adott szituációban "helyesen" (racionálisan) vagy „helytelenül” (irracionálisan) cselekszik, nos ezek nagy dolgok és én meghajlok az előtt a tudás előtt, amely képes ezeket a jelenségeket, vagy cselekvéseket megmagyarázni, vagy bizonyítani ezek ok-okozati viszonyait.”

doszt :-)
azt gondolom, hogy az emberiség nem fog unatkozni a témában a következő pár ezer évében. :-D


--------------------------------------------------

”Na. De valójában még mindig nem jutottunk közelebb a lélekhez. Mint mondtam, csak vizsgálódok, és ámulok az élet csodáin.”

doszt ez is. szal jaja ámulok.
+én el is borzadok. mindkettő.

---------------------------------------------------

„Gondolom, hogy a lélektől van az élet, vagyis a lélektől élet az élet, egy olyan élet, amiben alkotásra vagyunk képesek, akár olyan alkotásokra is, amik nem szükségképpen fontosak a szűkebb értelemben vett lét- vagy a fajfenntartáshoz.
Elgondolkodtató, hogy a természetben minden racionális (amíg az ember bele nem piszkál) mégis az ember képes és kényszert érez olyan alkotásokra, amelyekre valójában „semmi szüksége nincsen” És mégis szüksége van művészi alkotásokra. Szüksége van „szépségre”! Miért?”

a természetnek elválaszthatatlan része a szépség (virágok pl), a humor (pl varjak), a kedvesség (majmok un. kurkászása).
+
és elválaszthatatlan része a természetnek az a láccólag nem „racionális” kommunikáció is, amiben az állatok ÖNMAGUKAT kommunikálják (azaz a maguk számára racionálisak), azt mondják el indirekten és direkten, hogy ők milyenek. jó az állatoknál ez 2 célra irányul majdmindig, a hierarchiára és a genetikai mixre. azaz az állatok között is sok az olyan ez-az + mozdulatsor, amire a legszűkebb értelemben vett lét- és fajfenntartásnak nincsen télleg szüksége, hanem egy szelekció eszköze, hogy a saját fajon belül 2 egyed kirostállja, hogy genetikai állományuk kivel keveredjen. az ember meg ugye nemcsak fajfenntartásra szelektál egyedeket, hanem rengeteg mindenre. állatetológusok aztat mondják pl, hogy az állatok 3 féle udvarlási típusából levezethető az emberek közötti kapcsolattartási szokások 3 alaptípusa, aminek valójában keverékei jelennek meg, és nyilván az egyetlen párválasztáson túl, ez az összes többi kapcsolatban még absztraktabb az embernél már, de ez a 3 séma jól kivehető.

1. gyors győzelemre törekvés: a nagyon erős jelzésekkel határozott, gyors és egyértelmű kommunikáció.
2. állandó szelíd, ált indirekt jelenlét: a másik mellett kitartással van a lassú, indirekt és nem erős kommunikáció.
3. táncolás: a táncoló állatok hol közel lépnek, hol távol, és a figyelmet azzal tartják fenn, hogy érdekesen táncolnak, +időnként nagyon közel mennek, de amint nagyon közel léptek, hátraugranak, aztán egy távolság után meg megfordulnak és visszamennek, és ezzel a tánccal kommunikálnak.

az embernél a már teljesen absztrakt kommunikációban is itt vannak ezek, pl a művészet maga az táncolás-alapú legtöbbször.
sztem :-)
Van egy járművem, autónak aligha nevezném, mindenestre benzinüzemű, Otto-motorral hajtott, és a kasznija – mely különös anyagból van gyúrva, mint a kommunisták - sem igen rohad, amibe dobozolták vala egy ma már nemlétező országban. Minthogy nincs kedvem az értékét…..
liidiiia 2009.01.07 02:15:55
w Kísértet járja be 2009.01.08 07:30:00
Konzervatív fordulat! Megijedtél, mi? Ez most a menő para, ettől kell beszarni. Halloweenre konzinak fognak öltözni a gyerekek, sétapálcával és jelentős megtakarításokkal mennek rémisztgetni. Konzervatív fordulattól tart Gyurcsány Ferenc, és vészcseng a Népszabadságban. Féltve…..
liidiiia 2009.01.09 11:51:44
@eMeL: eMeL · emel.freeblog.hu/ 2009.01.09. 04:04:59
@Tóta W. Árpád: "kifejezetten riasztónak, kontraproduktívnak tartom az egyes közösségekben kialakult falkaszellemet"

(...)A demokráciában pártok versenye folyik. Ha a pártoknak hívő tábora van, akkor azok nem adott esetben pártcserélgető választók, vagyis nem valósul meg a verseny, végülis 'csak' a demokráciának a lényege vész el.
Na mégegy pofon ovinak a "stílusteremtő" politizálásához... nagy jót tett az országgal ;(

jaja, teljesen egyetértek mindkettővel.
sztem :-) :

1.
A fejlődés az indivídualizáció felé tart (persze az individualizáció fejlődésében is lehetnek zökkenők, hibák), de az irány az a felé megy, nem szabad visszamenni arra az ősi szintre, ahol még csak a törzs létezett igazán, az egyén nem önállóan. minden, ami bemossa a személyiséget egy névtelen egységes tömegbe, csoportba: az visszafelé mutató tendencia, és káros. a „falkaszellem” pedig bemossa.

2.
az egészséges csoportnak el kell bírnia a(z ön-)kritikát.
a falkaszellemű csoport ezt nem bírja el, ezt a jelenséget nevezik GROUPTHINK-nek.

“Groupthink is a type of thought exhibited by group members who try to minimize conflict and reach consensus without critically testing, analyzing, and evaluating ideas. Individual creativity, uniqueness, and independent thinking are lost in the pursuit of group cohesiveness, as are the advantages of reasonable balance in choice and thought that might normally be obtained by making decisions as a group.[1] During groupthink, members of the group avoid promoting viewpoints outside the comfort zone of consensus thinking. (…) . Groupthink may cause groups to make hasty, irrational decisions, where individual doubts are set aside, for fear of upsetting the group’s balance.” …
en.wikipedia.org/wiki/Groupthink )
...bekaphatjatok!Csak igy szimplan!Csak a tisztanlatas kedveert, de azert el kell mondanom, 2 honapja elek egy 80 literes bojlerrel egy fedel alatt. OK, nem tul nagy, de azert valahogy csak kihuztuk vele december 31-ig. Aztan tortent valami, megpedig hogy a megtapasztalt vezerelt aram szolgaltatas…..
liidiiia 2009.01.05 19:37:35
ez megint tök nagy disznóság... :-(
valszeg nekünk is ezért nem volt értelmes időben (amikor az ember ébren van, szal nem hajnal 4-kor) melegvizünk a kulcsosházban...

az országos fogyasztóvédelmi egyesülettel nekem nagyon jó tapasztalataim vannak. nem személyesen, de a körzetünk egy nagy ügyét az ő segítségükkel oldotta meg egy pár szomszédunk. (cc 50 milka..., persze rengeteg emberre leosztva, de akkor is!)
www.ofe.hu .

mondjuk, kérdés, hogy mennyi időt szán egy ügyre az ember. az még tapasztalat, hogy ha több hasonló panasz megy az ofe-hoz, azt összegyűjtik, és akkor lehet frontálisan támadni másokkal együtt, illetve, ha van olyan, amiben valaki sikeres volt (pl egy perben...stb), akkor azt infóként kiadják, hogy azzal is érvelhessen az ember. persze ez lehet akár emberfüggő is, hogy kinek konkrétan melyik munkatársuk segít, de nekünk szupernagy segítséget adtak.

na, nagy szemétség ez mán megint... :-(
w Igény, az volna rá 2008.12.17 06:14:00
  Na, kuss lesz a bakancsoknak. Fasizálódni tilos. Pedig a gárda jó dolog.   Szorosan kapcsolódik: Challengeland..
 t i tű levelű csend kupolái örök- zöld fenyvesek a hó alól is reményt szikrázni csak zengjetek! Isten nélküli istállók mélyén ti őrzitek a szárnyatok alá menekült Kisdedet. Túl: arasznyi ágaitok szalmazsákokba rejtve, ha őrök elkobozzák, rabok szabad szívében nyit…..
Nem is johetett volna jobbkor Sarkanyunk, mint karacsonykor. Sok finomsag az asztalon, esetleg az asztal korul, no meg a fa alatt...Boldog Karacsonyt es Boldog Uj Evet Mindenkinek! :-] -------- ..
Eljoven a karacsonyi unnepek, sok-sok ember alldogal a postan arra varva, hogy feladhassak a kepeslapjaikat... igen, a postan ilyen opciokkal lehet elni. Nameg masokkal... pl csekkbefizetes esatobbi.Nincs itt semmi gond, nekem ma pl egyszerre mindket emliett opcioval elnem kellett. 2 csekk, 2…..
w A hosszú csend után 2008.12.10 06:30:00
Speech after long silence; it is right… Yeats Van-e fasisztaveszély? Igen, van. Önmagában ma a szélsőjobb gyenge, az egyetlen kérdés, hogy bekerülhet-e a parlamentbe. Ha ez megtörténne, akkor is valószínűtlen, hogy koalícióra lépne vele a Fidesz. (A többi parlamenti…..
liidiiia 2008.12.14 23:36:11
nekem az jut még eszembe,hogy sztem van az, hogy a kitörési lehetőségeket is elő kellene készíteni.

egyrészt a hosszú leírások arról, hogy hogyan néz ki egy 70%-ban roma általános iskolai osztályban egy nap, elég pontosak.

amit hozzátennék ehhez, hogy ugyanakkor a társadalmi előítéletek akkorák, hogy szinte nincs hova kitörni annak aki ezzel próbálkozik, vagy irtózat nehéz.

ezzel, amit most írok, nem ellentmondok, mert pl a burkus király vagy malacka által leírt állapotok nekem is tapasztalataim, hanem egy másik, disszonáns hangot is megszólaltatnék azzal, hogy én meg azt a tapasztalatomat írnám le, hogy nekem van roma rokonom (örökbefogadás), aki tök normális adófizető, rendesen dolgozik...stb. naés ő mögötte egy fehér család van ugye, akik nevelték: és ez a fehér család mögötte való teljes vonalban felsorakozása kell időnként neki, hogy egy-egy élethelyzetben boldoguljon, és neki mindig mindent 10x-esen kell bizonyítania, és olyan sokkal nehezebb neki az élet, hogy az leírhatatlan. neki egy átlagéletbe annyi energiát kell belefeccölnie, hogy ennyi erőfeszítésből más már a felső 10ezerbe tartozhatna akár, mert neki minden annyival nehezebb. milyen lehet ez mondjuk egy rendes életet élő, adófizető...stb romának, akinek nincsenek extra tehetségei, és pláne nincsen mögötte egy őt támogató komplett fehér család????

ezt azért mondom, mert sztem egyrészt van egy jelenlegi valóság, ami rengeteg emberre igaz, de nem mindenkire. és valami olyan szóhasználat kellene, ami megengedi azt, hogy nem mindenkire igaz: akármekkora réteg is azok, akik ezért vagy azért kitörni igyexenek, vagy éppen jók (biztosan vannak totál rendes anyák és apák közöttük is. ahogy a fehérek között is vannak rossz szülők).

pl ilyen megfogalmazások, hogy "a cigányság _TÖBBSÉGE_, _most_", valami ilyesmi. ami a szavak szintjén hordozná, hogy NEM MINDENKI.

és nagyon hangsúlyozom, hogy én nem mondok ellent annak, hogy egy-egy roma többségű vidéki kisiskola vagy falu helyzete, az én értékrendemben, borzalmas állapotokban van. és igenis vannak települések nálunk is, ahol nem mernék leszállni a buszról, és az usa-ban is voltak olyan gettók, amiken átment a greyhound, azt csak lestem, hogy jesszusom, jajnehogy most kapjon durrdefektet... amit én mondok az egy másik, ennek nem ellentmondó, ezt a valóságot nem kizáró aspektus.

sztem.
COMING - ÚT A zuschlag per 2008.10.14 06:44:00
ez a video annyira szar, hogy egyszerűen muszáj ezzel indítani az új típusú blogomat. ami nem biztos, hogy jobb lesz ennél. csak annyi bizonyos, hogy hosszabb... ez a kis intro bizonyítja, hogy nem terem minden bokorban egy tarantino. persze ez lesz az igazi post. az előzőt afféle…..
w Klasszikusok popritmusban 2008.12.05 05:45:00
Vége a magyarságnak. Valaki átírja Jókait. Alattomosan perceg, mint a szú, és azon dolgozik, hogy ránk omoljon a magyar égbolt. Nógrádi Gergely munkáit - az "újramesélt" Arany embert, Kőszívűt és Egri csillagokat - még nem olvastam, de úgy látom, nem kell ahhoz…..
w Horogkeresztények 2008.11.28 08:30:00
„Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát, vagy leányát áldozatul elégeti” Ha egy szervezet prominense nyilasnak néz ki, az egyetlen esetben nem probléma: ha az egy nyilas szervezet. Minden más esetben az ilyen figurákat sürgősen el szokás tüntetni. A Magyarországi…..
liidiiia 2008.11.30 02:14:39
biztos már idéztem, de „az egyház egy szimpatikus intézmény, ha nincsen hatalma”, sztem egy igen jó gondolat. ifj.HL megnyilvánulásai nem a „betegség”, hanem „csak” az egyik tünet. az egyház(ak)nak szimplán nem kellene politizálnia, mer mégis mi alapon? és mi okból-célból? politizáljanak ezentúl a hajléktalanszállók és a túrinformok is, meg a cukrászok szakmai szervezete is? legyen hitvita arról, hogy ügyfelet hogyan kell tájékoztatni, és az igazi rákóczitúrós az kizárólag hogyan nézhet ki, és csak azt terjesszük? és mer mér? politika nélkül már nem is élet az élet egy területe? szerintem persze. hanem a hittel és a szeretettel, a reménnyel, ilyenekkel, mint az élet során kikerülhetetlen tevékenységekkel kellene foglalkoznia. a hitre ráépülő dogmatika ehhez képest másodlagos, bár nyilván fontos. az egyházaknak látens érdeke, sztem ilyesmi, ezek a botrányos figurák, és ezért is maradhatnak, mert mindez eltereli a figyelmet arról, hogy a valós kérdésekkel, amik nem a cukrászok vagy a túrinform, vagy éppen az ombudsmanok dolga: szal azzal a lényeggel, ami az egyház elsődleges feladata lenne: mennyire nem foglalkoznak sokan, milyen szellemi űrök vannak. hány olyan pap-tiszteletes van, akinek tényleg erőt adóak a szavai, nemcsak elszerepli őket..., hány olyan pap-lelkész van, aki a létével is hirdeti a (felebaráti-) szeretetet? akire más vallásúak (ateizmust is ideértve) is felnéznek, és akár példaképüknek is tartják (akkor is, ha nem térnek meg vagy át?) egyáltalán, miaza hit-remény-szeretet, a mindennapokban, ilyesmik, szal a vallás szempontjából a lényeg...
egyrészt egy nagggyon rossz mellett a szimplán nem elég jó is jobbnak, már-már jónak látszik. plussz: ha nincs elég kenyér (=szellemi táplálék), kicsit több cirkusszal mindig lehet próbálkozni, az jó figyelem-elterelő... és van a drága cirkusz meg az olcsó cirkusz.
szerintem
A Másfélmillió lépés Magyarországon-ról szóló cikksorozatunk első és második részéből megtudhattuk, hogyan született a sorozat ötlete, hogyan folyt a két évig tartó előkészítő munka, és hogy milyen felszereléssel forgattak, illetve túráztak a csapat…..
w Csapataink harcban állnak 2008.10.28 06:00:00
 A Pentagon új térképeAzt javasolja egy neves amerikai katonai szakértő, hogy az elkúrt, rossz útra tévedt vidékekre ne csak tankokat és bombázókat küldjenek, hanem kövesse a hadsereget egy hasonló méretű civilizátor-kontingens, amely közigazgatást, költségvetést,…..
liidiiia 2008.10.28 08:22:08
árpád: "a tankos brigádhoz hasonlóan finanszírozott kontingensről beszél, összehangolva. nem pedig erre szállingózó szakértőkről"

nekem az volt a tapasztalatom, hogy azokat a szakértőket fogadták el, beleértve ebbe a javaslataikat is (emberek vagyunk... :-D ), akik be tudtak valahogyan illeszkedni a kultúrába. (pl azt az amerikait aki értékelni tudta hazánk kulturális gazdagságát, vagy mittomén, megtanult valamennyit vagy magyarul vagy pedig a magyar szokásokból megértett ezt-azt, pl le tudta halkítani magát valamelyest, és nem üvöltözött ha beszélt, mint sokszor az amik.) szóvalhogy a kulturális identitás minden népnél nagyon erős, egyedekre lebontva is, és az egyszeri ember nem látja át, hogy mi a különbség mondjuk a munkastílus változtatása és a kulturális identitás megőrzése között, hanem egybe kezel mindent, és csak akkor reagál pozitívan, ha az önértékelését, státuszát, identitását nem érzi fenyegetve (mert a másik, ebben az esetben a külföldi szakértő elismeri annak x db elemét).
ez teljes nagy döntésekre is ki tudott hatni, sztem, mert egy államigazgatási szerv is emberekből áll, ahol a legjobb nagyfőnök sem tudja átvinni a javaslatokat, ha bebojkottálják őt pl ellenállás miatt a kisfőnökök...stb, hiszen azon a szinten is ugyanazok a játszmák mennek, mint az összes közösségben, vagy a nagypolitikában... ilyen szempontból lehet eredményesebbek, a közvetlen hatásukat tekintve, a jólképzett szállingózók, akik rá vannak kényszerítve arra, hogy megpróbáljanak az adott kultúrába beilleszkedni, és úgy kölcsönhatásba lépni. persze őket ettől még össze lehet(ne) hangolni, valamelyest.

(én emiatt IS robbanok a fidesz kommunikációs politikája miatt, hogy a kulturális identitás fenyegetettségét sugallják, ami tökre megnehezíti a pozitív minták (így a nyugati jobb munkamorál, a demokráciás "készségek") átvételét-tanulását.)

sztem :-)
Azt megszokhattuk már, hogy az Index publicistája, Tóta W. Árpád szókomondó, provokatív cikkeket ír, hiszen leginkább ezért szereti/utálja őt az olvasóközönsége. Ezért pörög a látogatottság-számláló és ezért kapja a tepertős pogit. Ez eddig rendben is van. Abban sincs…..
liidiiia 2008.10.24 11:21:25
szia :-)))))))) és gratu!!!!!!!!!!!! :-)))))))

a 2 témára külön reagálnék.

twa

1. egyrészt a twa egy agent provocateur IS, a hosszú beszélgetésekhez kell ez az egyensúlyból kibillentés is, ez egy írástechnika, és aki akar ilyesmit, az alkalmazhatja. nekem is érdes ez-az időnként, de ugyanakkor érdekes is, mindkettő. érd(ek)es :-)
2. másrészt az ő blogja egy köz-blog, ami nem is teljesen személyes, mert neki ez a munkája, és be kell tartania (biztosan, sztem) bizonyos ezt-azt, elvárásrendszereknek kell megfelelnie. tehát pl nem hiszem, hogy elégséges lenne megcéloznia a népesség felső 5%-át, azokat, akiket szétvet az IQ.
3. harmadrészt pedig az ő pozitív szerepe pontosan az, hogy egy nagy tér szerepét tölti be a blogja, ahol találkozhatnak ismeretlenek is, akik közül kisebb csoportok meg ellehetnek a maguk kis világában, ha akarnak, kisebb tereken. ehhez sok és sokféle embert kell tudnia megszólítani.
4. negyedrészt pedig van ez a kifárasztásos technika, jaja, amivel a jobb oldali demagógia is dolgozik, hogy mindennek az XY az oka. és ez azokra hat, akik nem gondolják át a dolgokat, hanem az erő és a gyakoriság alapján döntenek. erre van egy ellentartás a twa-nál (is), hogy de az, aki XY-ra mutat: ő meg mégjobban (=méginkább :-D ) oka. ebben a viselkedésben is van logika, de ez megint nem az IQ szerinti felső 5%-ot célozza meg. én, bevallom, az észérvek nélküli agymosást minden oldalról unom, és ebben egyetértek teljesen veled.
szerintem :-)

-----------------------------

gyf és ov

mérő lászló mondta, anno, hogy játékelméletileg nézve: ami korábban ov és gyf között történgetett a politikai színtéren, az a gyáva nyúl (chicken) játszma volt: aminél az történik, hogy 2 autó elindul egymással szemben, és az a helyzet, hogy vajon az egyik félrekapja-e a kormányt, vagy frontálisan ütköznek: és aki kitér, az lesz a gyáva nyúl. a legrosszabb szcenárió, ha 2 “hősi” halott van: azaz egyik sem kapja félre a kormányt… namármost, itten ugye még plusszban utasok is vannak, akik nem feltétlenül a gyávanyúl játszma kedvéért választottak maguknak politikai vezetőket…

nekem ov-val az a gondom, hogy keménykezűen diktátorosan lép fel (és plusz “társadalmi” oszd meg és uralkodj elveket követve IS), és túl sokat épít az illúziókra. (nem csak sokat, hanem túl sokat). és ezeket nagyon nagyon veszélyesnek tartom. pavlovi: olyan, mintha valakit hol csokival hol ostorral akarnának szabadságra tanítani.

gyf pedig az ellentéte: a kamasz hős, aki egyedül akar végigcsinálni mindent, de nem rendelkezik egy churchill stratégiai gondolkodásával vagy egy thatcher erejével, azaz nem határozott és kitartó az elvei követésében, viszont fél a népszerűtlenségtől, és plusz kicsinyeskedő ha felingerelik… és ezzel destabilizál, sokféle értelemben.

és most számomra 2 rossz közül választás van, ilyen értelemben: azaz azt tudom megmondani, hogy mi az amit ÉN kevésbé akarok: a nyíltan diktatórikus elemeket.

sztem amúgy mindketten nemes céloktól vezérelve indultak el, ez érződött anno, és mára már mindkettőjüket bemosta a hatalom, azaz lelkileg megbillentek abban, hogy átérezzék a saját viselkedésük és döntéseik össztársadalmi súlyát és következményeit, sajnos.

de még mindig jobb ez, mint tőlünk keletebbre...
szerintem.
w Az én antiszemitizmusom 2008.10.18 14:58:00
Határozott véleményünk, hogy a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának egymáshoz való viszonyának súlyos torzulását tükrözi ez az írás éppen úgy, mint az – a Magyar Hírlapban megjelent –, amelyet mottóként idéz, és amelynek – egyesek…..
liidiiia 2008.10.18 19:36:30
atyavilág...

www.youtube.com/watch?v=jGEd4OIX2E8
Hofi Kádár-paródia, nem mellesleg 1974-ből...

Éljen és virágozzon a szólásszabadság, amit azóta kivívtunk!!!! :-D

„a lényeg” 7.15-től: „jaj, nyanya drága, nem nem nem. az az emelet, csak másik szoba” :-D
w A speki földje 2008.10.15 06:15:00
Nehéz volna kiválasztani az elmúlt évek leghülyébb mondatát abból a rémisztő, deformált korpuszból, amit a magyar politika összehordott ebben a ciklusban. Az aranyéremért valószínűleg még ezután küzdenek meg a tisztelt felek ezen a paralimpián. Viszont egy biztosan dobogós…..
liidiiia 2008.10.15 14:31:24
a dolgokat nézhetem semlegesen (folyamatokként) és értékelően (dualistán: azokat jóra és rosszra bontva.)

ha a világot értékelve nézem (dualistán, akkor van a jó és a rossz (ami eleve mindig szubjektív valahogyan): szal, ha a rosszat megfogalmazom, a jót is mindig meg kell. és ford.

ha a világot annak történéseiben semlegesen nézem, akkor nincs dualizmus: jó és rossz nincs külön: folyamatok és események vannak, amiket nem értékelek, így nézzük a távoli csillagokat is, ez felrobbant, az született. a világegyetem meg tágul...stb. semleges.

a vágyaink egy része „jogos”, tök jogos. csak ebben is jó egy fogalmi tisztaság. az autó pl „közlekedési eszköz, ami egyik pontból a másikba visz el”, és van akinek erre az életéhez szüksége van, mert egyik pontból el kell gyakran jutnia valahogyan egy másikba. ha ennél, a használati szükségességénél többet kezd el jelenteni, akkor végig kell gondolni, hogy mégis mire vágyunk? elfogadásra, elismerésre? boldogságra? és hogy tényleg ez-e a valóban jó út ahhoz, amire tényleg vágyunk. a nagybankárnak is, és a kisalkalmazottnak is egyaránt fontos látnia, hogy mégis mit keres az életében, miért él???? a primér vágyak vak és tudattalan mókuskerék-szerű kergetése általában csak mindent rosszabbá tesz, hosszútávon biztosan.

ha értékelünk nem szabad csak a jót vagy csak a rosszat megfogalmazni. mindig tudatosítani kell a jókat is, szinte minden nap, mert a figyelmünk az csapong különben, mindenfelé, és elfeledkezünk a sok-sok jóról, ami már nem újdonság, kiesik a tudatunkból, és azt hisszük nincsen, csak élvezzük a gyümölcsét öntudatlanul. közben meg belesüppedünk a ”vágyainkba” és partalanul álmodozunk: olyan helyzeteket látunk, ahol mintha nem lenne nehézség: ez a csábítás illúziója, aminek nem szabad bedőlni, amin segít az, ha nagyon tudatosítjuk azt, amivel buddha kezdi a beszédeit (mosolyogva...): „az élet nehéz”. mindig. aki nem akarja látni a dolgok árát és bedől folyamatosan a primér vágyaknak, az nagy árat fizet ezért, sokkal nagyobbat, mint eredetileg kellett volna, csak később fizet ezekért.

(a populizmus és a hitelből élés is erre alapoz. az illúzióknak bedőlésre: az „írástudóknak”, akiknek lehetőségük van az életet jobban látni, és ennek ellenére ezekre az illúziókra ráerősítenek: azért rohadtnagy nagy a felelőssége... )
sztem :-)
Nemtom miért, de semmi nem jut eszembe, és lehet ez jelent valamit.Ha pedig valaki nem értené, hát csak keresse ki magának a megfelelőt! ..
liidiiia 2008.10.14 15:33:45
w A zsidó álma 2008.10.13 21:00:00
"a brooklyni zsidó pénzügyesek és a Wall Street-i yuppie-k mérhetetlen pénzsóvársága, telhetetlensége és felelőtlensége összeomlásba sodorta az amerikai pénzügyi világot. S persze ezen keresztül az egész földtekét... " Bayer Zsolt: A lepke szárnya, Magyar Hírlap Azt…..
liidiiia 2008.10.14 11:51:51
:-DDDD
na mi van már, a pszichiátriai intézet itten tovább kísérletezik a legújabb rorsarch tesztekkel? látni ám az összefüggéseket, és kicsit sem gyanús ez a szcien ellenesség fényében. plussz nyilván, ha nincs kenyér, akkor min színes, humoros cirkusz kell, és azt meg tutkóra a bankár réteg pénzeli, de a politikán keresztül. minden mindennel összefügg, ámbár-ugye... :-DDD

na, sótlanra vissza :-) :
aki még nem találkozott önmagában és az általa kedveltekben (tiszteltekben...stb) a vegytiszta, tömény irígységgel, a kapzsisággal, a mértéktelen vágyakkal, a szélsőséges egoizmussal, IS, az a valaki vagy már nem él, vagy még nem él. élőknek ugyanis komoly árnyékuk is van, kinek-kinek ugye a sajátja, és napi szintű feladat ezekkel először önmagunkban nekünk magunknak megküzdeni. az úgy nem ér, hogy baj esetén mindig a nem-szeretem másik (ember vagy csoport) mellé ugrok, hogy de ez itt nem is az én árnyékom, hanem az övé(ké)... (mert attól csak az elkengurúsodó ugróizmok fejlődnek, és viccesen aránytalanná válik az ember).

például azzal lehet küzdeni, hogy őszintén jót kívánok (pl hogy „legyen jó élete”), csak magamban, magamnak is persze, és akárkinek, az ellenségemnek is. attól függetlenül, hogy nyilván, ha valaki grabancát mondjuk el kell kapni, mert veszélyes az, amiket művel, akkor el kell kapni. de nem gyűlölettel. akkor, ha ezt meg tudom őszintén jót kívánva is tenni, akkor nem vesztek érzelmileg talajt, és tudatosan tudhatom, hogy én is lehettem volna ő, akit legyőztek a saját árnyékai. ha más ember hibáinak (bűneinek) örülök, vagy ez ellen bennem is megjelenik a gyűlölet (pláne, ha ezt elkezdem általánosítani, neagyisten sztereotipizálni), akkor azzal azt fejezem ki, a napnál is világosabban, hogy én sem tudok a nagy kísértéseknek ellenállni, és engem is lekaptak a 10 körmömről (most vagy már általában) a nagy árnyékok: az irígység, a kapzsiság...stb.

sztem :-)
COMING - ÚT Maffiózók 2008.08.17 20:00:00
Az igazságot az ember nem magának mondja meg, azt mások mondják meg nekünk.   Antoine de Saint-Exupéry   ma is nagyon korán keltem. akár 2005. május 2-án, hétfőn. azon a hétfői napon kezdődött a tárgyalás sorozat r.…..
w Üdvösségtan 2008.09.18 06:30:00
Manapság az előrehozott választás akarása meghatározza az emberi minőséget. Ez a nyomorult SZDSZ például nem szavazta meg, nem is méltó az ellenzéki címre; de közben az a köcsög MDF is tolja a kormány szekerét, le van ám statisztikázva, hányszor nem szavazták le a minisztert.…..
liidiiia 2008.10.03 11:41:53
hölgyi, malacka, burkus király, lord, árpád:

sorry a sokára reagálásért, de akkor így egyben válaszolnék, burkus király 2 és hölgyi 1 mondatát kiemelve válasz-alapnak.

----------------
burkus király:
„Közben ő is elköveti azt a hibát, amiről beszél: magasabbnak hitt erkölcsöt/morált adaptál és ennek nevében leminősít másokat.”
igen.
én is erre gondoltam, a 40 centiben.

„Amit írtál az elmenne például az erős - gyenge szubjektum csoportosítás felé: az erős szubjektum "megáll önmagában" - kis filológiát belekeverve: önreferenciával bír -, míg a gyenge az az elhatárolódásokból nyeri identitását (akár a jel jelentését a sausseure-i felfogásban).„
igen.
az erős „én” igenlés-alapú, a gyenge „én” tagadás-alapú öndefinícióval él.

(+hát, az van, hogy fogalmam sincsen sajnos sausseure filozófiájáról, nagyon erősen hézagos filo ismereteim vannak.)
------------

hölgyi:
„Lídikém, tudod, hogy mennyire szeretlek /ez itt most épp a Malacka-Test konfiguráció, Te tudod, miről beszélek!/ elfogadom hát, hogy ékes szavakkal magyarázod körbe-körbe a megmagyarázhatatlant, de fogadd el Te is, hogy vannak olyanok, mint mi, utóbb megszólaló három "kis szar", akik talán túlérzékenyek/?/ vagyunk, fülünknek olyan sorok is bántóak, amik másoknak, botját sem mozdítja...”

hölgyi, én nem tudom neked nem viszonozni szeretetem kifejezését, mondjuk nem is próbálnám ebben visszafogni magam. :-))))

namármost, én kérem nem foglaltam állást, hanem egy jelenségről írtam.

és az alapján, amit én írtam, az erre is igaz: hogy senkinek nincsen „joga” lekisemberezni másokat egy lenéző értelemben. minden ilyesmire írtam, tehát az összes típusú lenézésre. én nem szoktam a korrektség álruhájába öltöztetni utalásokat, mert nem szoktam indirekten erre-arra célozgatni, nincs mögöttes tartalma írásaimnak, csak az, ami láccik, igyekszem ilyesmiben „áttetsző” és világos lenni. (max csak súlytalan helyzetekben, csak játékból célozgatok 1x1x, de ott meg tökmindegy, hogy megérti-e a másik, és az nem is végzetesen foglalkoztat).

naszóval:
1. az emberi életnek szerintem van egy _méltósága_, egy alapszentsége, vagy hogy mondjam, minden embernek, azért mert járja az emberi lét útjait jár egy alap tisztelet, függetlenül bármitől. ez az alaprespekt elidegeníthetetlen joga minden embernek, kivétel nélkül.

2. az, hogy hogyan ÉRTÉKELJÜK magunkat, hová soroljuk be magunkat intellektuálisan, EQ vagy műveltség, vagy mittomén pl türelem, vagy a labdaérzékünk...stb mértéke alapján, az arról szól, hogy hol a mi helyünk. ennél nem többről. ha tehát én megállapítom, hogy nekem ez vagy az nem pálya (mert NEKEM túl sok vagy túl kevés), akkor nem kell odamennem, és ennyi. (pl hamar levettem, hogy kosaras nemigen leszek. de ettől sem értékesebb, sem értéktelenebb nem vagyok, csak nem való vagyok oda, az nekem nem a helyem, ennyi. és ez semmit nem mond el a kosarasok értékéről sem.)

de ez, hogy valami nem pálya nekem: nem alap az önértékelésem fenntartására, tehát nem nézhetek le másokat ilyesmi alapján. attól pl, hogy egy down-kóros embernél klasszisokkal jobb IQ-m van, ettől önmagában én még nem vagyok jó és hasznos: „értékes” ember. értékem alapja ÖNMAGAM FELÉ az, hogy adottságaim és lehetőségeim függvényében én mennyire élek és munkálkodom hasznosan és jól: én mit teszek, én mit mutatok fel, én mit adok a „világnak”. ha jól „használom” magam, akkor abban van egy elégedettség, amit önmagam állítok elő, önmagamból, önmagam által, önmagamnak: értékelésem önmagam világán belül marad. az, hogy ez hol mire elég: az csak a helykeresés-helytalálás. natehát, így aztán, ahogy nem lehetnek felsőbbrendű érzéseim a magyarságom alapján, nem lehetnek felsőbbrendű érzéseim az IQ-m alapján sem, a labdaérzékem alapján sem...stb, és az alapján sem, hogy más szerintem kisember-e vagy sem, erkölcsös-e vagy sem: mert az önértékelés alapja lényegileg nem kívül kell legyen, hanem belül.


szóval-szóval: ezek alapján: én nem foglaltam állást senki mellett sem.
1 jelenségről írtam (amit ráadásul nem is ide írtam alapban, hanem gecc blogjára a „csak stílusosan” posztjához ami a brightoni homoszexuálisokról szól: és ott arra, hogy lenézésem tárgya nem lehet az sem, ha valaki homoszexuális, mert attól sem vagyok én értékesebb, hogy én meg nem vagyok az. vagy fordítva.)

azaz objektíven szólottam valamiről, a belső alapú önértékelésről, ami fontos valami az életkéinkben.
szerintem :-)
Az Indexen megjelenik naponta 50-70 cikk, és majdnem ennyi hírecske, ehhez jönnek még az indexes blogok. Ennyi anyaggal az Index sikeresen előállítja a saját médiazaját. A címlapon gyorsan cserélődnek az anyagok, könnyen előfordulhat, hogy aki délután néz rá, az már lemaradt…..