Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyökösi Attila

685 bejegyzést írt és 651 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez egy extrém rövid posztocska lesz. Az apropója az elmúlt időszakban a szembe szomszédságban végzett néhány asztaloskodásom. Ugyebár itt arról van szó, hogy a szükséges faanyagot általában előkészítem, leszabom, csiszolom, aztán az építés napján átviszem a szomszédba. Vele együtt a szükséges…..
Manapság viszonylag kevés dolog és történés van az életünkben, ami igazán biztosra vehető. A bizonytalanság korát éljük, vállunkon érezzük többek között a rendszer-, kormány- és klímaváltozás súlyát. Talán ezért van az is, hogy hosszútávú tervekre nem igen pazaroljuk az energiánk. Lesz ahogy lesz,…..
Mai posztunkat lelkes olvasónk, Zweitakt kolléga küldte: Ugye, mindenki, aki készített már polcos szekrényt, találkozott a problémával: Hogyan legyen a polctartó bütyök egy szintben mindkét oldalon, elöl és hátul is? A billegős polcok rémesen bosszantóak. Egyenként felmérve a magasságokat macerás a…..
Furdancs Blog Falikar faágból 2021.09.09 05:00:00
Ma takarításkor ügyesen lefejeltem a helyéről ezt a lámpát. Merthogy dacára annak, hogy az elkészülte óta  költöztem is, még mindig megvan, jött velem pestre, itt lóg a falon. Pedig hát valljuk be, azért nem egy szépségdíjas darab. De messze ez a legpirosabb fényt kiadó lámpám, különben is,…..
A hétvégén felkerült a fedés is a korábbi posztunkban bemutatott teraszra. Mint látni fogjuk, szinte mindent máshogy csináltunk, mint ahogy azt a gyártói ajánlás mondja, de van úgy, hogy így alakul.....
Gyökösi Attila 2021.09.07 16:04:08
@zooltek: Gondoltam is, hogy megemlítelek a posztban. De majd akkor, ha végül mégsem válik be. Meglátjuk.
Ezt a posztot 6 éve írtam. Most onnan jutott eszembe, hogy a jelenlegi autómon épp meg kéne csinálni egy ilyen felújító műtétet, bár ez a mostani messze jobb állapotú, mint a posztban szereplő Toyota volt, de én tökéletes, újszerű fényszóróra vágyom. A posztban megörökített felújítás után a…..
Mostanában ritkábban csinálunk olyan jellegű barkácsmunkát, ami egy poszt témájaként is jól mutat, de a hétvégén végre szembe jött egy témának való. A feladat egy kis 2x5 méteres terasz befedése volt, oszlopok, faváz és víztiszta, átlátszó fedés. ..
Gyökösi Attila 2021.08.31 16:16:19
Gyökösi Attila 2021.08.31 16:20:29
@zooltek: Feltételezem, hogy a két méteres oldal a szálirány. 70 centis alátámasztást ajánl a gyártó, ez annál kicsit sűrűbb is. (Nálam a stúdió világítóablakai ilyenek, nincs velük gond.) A lényeg, hogy ne jusson be a nedvesség a cellákba, mert soha többet nem jön ki, akármit is írnak az okosok. :D Statikailag szerintem oké lesz. Nyilván jobb volna keresztben alátámasztani, de alul-felül végig felfekszik. Ha nagyon muszáj, a tartólécek közé is tehetek keresztléceket.
Gyökösi Attila 2021.08.31 18:26:41
@zooltek: Mindenben nem érthetünk egyet. Nálam a stúdiótetőn pl. pont keresztben van, mert így jött ki jól a méret, és azon kívül, amit írtam - vagyis hogy vízszigetelési/elvezetési probléma okán betalált az esővíz néhány kamrába - más baj az elmúlt másfél évben nem történt vele, az is csak az első darabnál, mert aztán már okosabban szigeteltem. Én a félig teli pohár híve vagyok (illetve a teljesen telié, de az a másik projektem) szóval ha az öt méter a szálirány, akkor legalább szuper lesz statikailag, a két végét meg lezárom fixre. Ha meg a rövid a szálirány, szellőzhet alul a páraáteresztő lezárócsíkon keresztül, akkor csak felül zárom légmentesre. Aztán hogy ebben az esetben kell-e esetleg középre plusz merevítés, az majd kiderül. Mindenképp újabb posztok lehetősége van a dologban, ami abszolút haszon, mert nagyon témahiányosak vagyunk, mint látod.
Aki dolgozott már fával, tapasztalhatta, hogy a faanyagok túlnyomó többsége még "holtában" vagyis feldolgozott állapotban is "élő" anyagként viselkedik. A környezet változásaira, a hőmérséklet és főképp a levegő nedvességtartalmának emelkedésére/csökkenésére vagy épp a direkt napsütés hatására…..
Anno az ősidőkben volt egy sorozatunk, a "Hét műtárgya" címmel. Többé-kevésbé hasznos szerszámokat válogattunk oda, amelyek épp szembe jöttek, vagy amelyekkel kapcsolatban épp volt valami sztorink. De írtunk például sörnyitóról is. Miután én most már pár éve borokkal foglalkozom, borokról írok és…..
Blogunk kedvenc témái a maihoz hasonlók. A közvélekedés szerint a gázzal kapcsolatos eszközök még az elektromosságnál is veszélyesebbek, az ilyenekhez képesítés nélküli embernek nem volna szabad 5 méternél közelebb mennie. A biztonsági megfontolások iránt igazán érzékenyek azt mondják, maga a…..
Gyökösi Attila 2021.08.16 11:08:39
@zooltek: És az ultrahangos tisztítógépek? Az mostanság menő. És nem is olyan drágák.
A legprecízebb és leggondosabb olvasónkkal is megesett már biztos, hogy valami fontosat otthon felejtett. Egy pénztárca, olvasószemüveg, mobiltelefon bizony nagyon tud hiányozni nap közben. Különösen akkor, ha a mostani trendeknek megfelelően valahol a városon kívül, az agglomerizációban lakunk, és…..
Volt már itt a blogon pár írás, amelyik érintette az átlagos barkácsolónak szükséges szerszámok körét. Ez az írás most került a szemem elé, elvileg vagy 7 éve írtuk. Érdekes azért belegondolni, hogy ez alatt az igazából azért nem olyan hosszú idő alatt is mennyit változtak a motoros, főképp az…..
Van amibe még a Furdancs bicskája is beletörik. A képen is látható keverőcsap kezdett a csap testének illesztéseinél gyöngyözni, majd folyni néhány hete. Amikor a dolog már tarthatatlanná vált, gondoltam, hogy az új beszerzése előtt szétszedem, hátha megoldható a probléma…..
Gyökösi Attila 2021.08.02 19:39:08
@éppnászos: Soha nem hallottam még, hogy a kartus kifejezést erre is használnák. Most megnéztem a neten, és tényleg, de ettől még ugyanúgy csodálkozom... :O
Furdancs Blog Lesz-e holnap? 2021.07.28 18:10:29
Támogatónk a Knauf Insulation minden évben felhívja a figyelmünk a Globális Túlfogyasztás Napjára, amely minden évben hamarabb következik be, idén ez a nap július 29. napja. Ez az a nap, amikor Földünk éves erőforrásai kimerülnek. Bár a pandémia miatt 2020-ban ez a dátum augusztus végére esett,…..
Furdancs Blog Cseréljünk zárat! 2021.07.26 06:00:00
Egy zárcsere persze igazán nem olyan bonyolult dolog, hogy csak egy poszt segítségével lehet nekiugrani. Azonban, ha már egyszer szembejött egy ilyen szerelnivaló, hát lőttem pár képet, és összeraktam belőle egy rövid posztot...
A címben foglalt kérdésre nyilván többféle válasz is lehetséges. Eleve maga a kérdés is többféle módon és körülmények között tehető fel. Amire most én gondolok, az egy talán speciálisabb aspektus, nevezetesen, hogy az ezermesterség, a mindenhez értés vonzó-e még a gyengébb nem számára?..
Furdancs Blog Építsünk hajót? 2021.07.19 06:00:00
Régen tervezünk egy cikksorozatot az otthoni hajó vagy legalább csónaképítésről. Jómagam hosszú ideje vonzalmat táplálok a téma iránt, gyerekként sokat jártam egy tihanyi vállalati üdülőben, ahol a helyi vitorlás szakosztály mellett volt egy kis hajóépítő műhely is. Az itt dolgozó mester nem csak…..
Hogy a világ, amiben élünk, folyamatosan változik, nem újdonság, erről esett már szó itt a blogon elégszer, mint ahogy arról is, hogy bizony ez a változás nem csak pozitív összetevőkből áll. Sajnos megesik, hogy nemzedékek sora által felhalmozott, mondhatni évszázados technikák és ami még fájóbb,…..
Gyökösi Attila 2021.07.13 08:18:52
@zooltek: De menő, csak arról nincs képem. De volt ott nagy kupac gyékény, a nagy hordóknál használja az öreg.
Gyökösi Attila 2021.07.13 15:31:46
@gigabursch: Nyilván nem a teljes bejövő pénz haszonkulcs, persze. :)
Gyökösi Attila 2021.07.13 15:35:48
@zooltek: Minden fa drága, sajnos. :( Plusz ugye 2-3 évig pihentetni kell. Mondjuk itt a telek végében akadt pár máglya, szóval ha átvenné valaki a bizniszt, egy darabig lenne anyaga, igaz pótolni kéne rögtön azt is.
Furdancs Blog Egyszezonos medencék 2021.06.29 05:00:00
Bár már jó néhány éve kaphatóak a különböző fóliaanyagú medencék a kereskedelemben, igazán olcsóvá az utóbbi 5-10 évben váltak. Manapság már akár 30000.- Ft alatti összegért is vehetünk egy 3,6 méter átmérőjű medencét, szűrő és vízforgató berendezéssel, takarófóliával. Persze ilyen alacsony áron nem…..
A Knauf Insulation júniusi hírlevelében nem kifejezettem barkácsprojektről esik szó. Egy Szombathelyen található multinacionális vállalat irodája és gyártócsarnoka zajvédelmi megoldását mutatják be. Bár a bemutatott hangszigetelő táblák lehetnek ismerősek, ezekről szóltunk már többször, ilyeneket…..
Ez most egy olyan poszt lesz, ami kifejezetten alkalmas arra, hogy az új Facebook csoportunkban okos tanácsokat kapjunk hozzá. Az van, hogy rábukkantam egy régi, de igazából komolyan sosem használt Rowenta mobilklímára. Az első próba során működött, legalábbis a ventilátor és a kompresszor is ment.…..
Az egyensúly fejlesztésére számtalan sporteszköz létezik, ezek egyike a 'balance board' néven ismert deszkadarab. A működési elve rém egyszerű, fogunk egy darab csövet/rudat, ráteszünk keresztbe (vagy hosszába) egy darab deszkát, aztán ráállunk. Ezután nyilván össze-vissza törjük magunkat meg a…..
Akik több-kevesebb rendszerességgel követik a Furdancs blog posztjait, igen változatos témakörökben találkozhattak már írásokkal. Ennek több oka is van. Egyrészt mi mindenhez IS értünk - vagy ha nem, az sem tántorít el attól, hogy nekiálljunk, és ezeket a próbálkozásokat megátalkodottságunkban még…..
Gyökösi Attila 2021.06.15 18:25:14
@Untermensch4: Igen, tudom, sajnos. Törzskommentelőink között hárman is vagytok, akik nem használjátok e csodás találmányt. :) Nem mondom, hogy nem értem a dolgot, de per pillanat jól jönnétek ott, ez igaz. :)
Gyökösi Attila 2021.06.22 07:39:15
@Untermensch4: Persze. De ez sosem zavart. Egyfelől más projektekben én is hirdetek ezeken a felületeken, másfelől meg a valamit valamiért felállással nincs gondom. Lehet igaz, hogy a kényelmet válasszuk a szabadság egy bizonyos százalékáért cserébe, de az a szabadság, amiről ez alapján lemondunk, valójában sosem létezett. Minden emberi korban voltak keretek, a szabadság mindig relatív volt, voltak határok.
Ha a júzer egy EMBER, aki vállalja a felelősséget a gondolataiért és a véleményéért, akkor az nem kéne gond legyen, hogy ezek meg is maradnak. (Anno, amikor még nagyobb divat volt hinni mindenféle istenekben, épp ez volt a felállás: Isten szeme mindent lát, mindent megjegyez rólunk, viselkedjünk hát, különben a végén rosszul járunk...)
És az a kényelem, amit kapcsolatokban, célzott reklámokban, a felületek saját céljaimra történő használatában kapunk cserében, számomra jó deal.
Ettől függetlenül én nem tartanám ördögtől valónak a fizetős verziót sem, bár valójában ez semmiben nem különbözne a mostanitól.
Ami engem inkább zavar az egészben, az pont az, hogy számomra, átlagos userként még mindig nem elég átlátható a net, a kommentek a profilok világa. Millió nicknév, millió hamis profil. Ha én lennék a király, ezt valahogy kiirtanám. Csak valós, bárki által megtalálható, saját névvel és elérhetőséggel lehessen belépni a net világába. De csak csapongok... :)

Nyilván ha az ember forradalmár, vagy kábítószer-termelő, akkor óvatosabban kell ezekkel a felületekkel bánnia, de hát ez az ő problémájuk.
Furdancs Blog A tokmánycsere 2021.06.22 05:00:00
A mai fúrógépeknél már általános a különböző gyorstokmányok használata. Ezek sokszor célszerűek is, hiszen nincs szükség szerszámra (tokmánykulcsra) a használatukhoz. Azonban az élettartamuk általában nem közelíti meg a hagyományos, kulcsos tokmányokét. Több megoldást használnak a gyártók, ezek…..
Gyökösi Attila 2021.06.22 06:25:05
@zooltek: Köszi. Végre egy Zooltekes hozzászólás. Azt hittem már teljesen elvesztél... :)
Furdancs Blog Gumikacsa 2021.06.18 05:00:00
Az életnek sokféle célja és értelme lehet. Hihetünk az igazságban és megpróbálhatunk tenni érte. Vagy épp a pénzben és megpróbálhatunk minél többet összeszedni belőle. Élhetünk másokért és lehet persze a saját örömünkért is. Nyilván mindezek (és számtalan egyéb megfontolás) lelkesítő, bájos vagy épp…..
Gyökösi Attila 2021.06.19 00:22:16
@Untermensch4: Mondjuk ez igaz... :)
Gyökösi Attila 2021.06.19 00:24:43
@gigabursch: Szerintem is menő, pláne valami fémből öntve, van is ilyesmi a neten, persze főképp Amerikában. De nyomtatni lehet itthon is, keress rá nyugodtan akár ennek a konkrét darabnak a készítőjére...