Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Gyökösi Attila

715 bejegyzést írt és 680 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Itt a blogon már sokszor esett szó az egyre terjedő akkumulátoros kisgépekről (elektromos kéziszerszámokról). A legtöbb esetben ez jó megoldást jelent, nincs több elvágott, útban lévő tápvezeték, nem kell aljzatot meg hosszabbítót keresgélni, teljesítményben pedig már ugyanazt nyújtják az akkus…..
Gyökösi Attila 2022.06.16 19:39:00
@gigabursch: A Parkside 'kategória' nálam szóba sem jött, bár tudom, hogy sokan szeretik, itt a blogon is milliószor említették már. Egyszerűen nekem fontos, hogy a szerszám amivel dolgozom, esztétikus, szép legyen. (Ez persze szubjektív.) És ezek a feltörekvő gyártók a letisztult formatervezésre még nemigen helyeznek hangsúlyt. (A Parkside cuccok nekem a korai transformers rajzfilmek robotjait idézik.)
Amúgy meg a minőségről persze hogy rengeteg szó esett már, tudjuk, igazából semmi nem olyan már mint régen. (Ez mondjuk tényleg igaz.) Nekem elég vegyes gépparkom volt, mára a nagyobbik fele Makita, de van benne Skiltől az Extol-on át Bosch-ig sok minden, és igazából egyikkel sincs igazán rossz tapasztalatom. (Biztos nagyon jó a természetem. Na jó, ez nem lehet ok.) :D
Naponta tisztálkodunk, gyakran mosogatunk és nem is gondolunk arra, hogy az elhasznált vízbe, mennyi szennyeződés kerül. Ezek kis része ugyan fennakad a mosdók, kádak, mosogatómedencék felső szennyszűrő kosarán, ám az vízbe ezeken kívül még sok olyan anyag is keveredik, amelyek…..
Gyökösi Attila 2022.03.27 21:10:58
@menta1988: A jó reklám sose rossz. :D (De azért szifoncseréhez szerelőt? Akiben ez felmerül, az eleve nem is olvas Furdancs blogot...)
Egy korábbi posztomban már írtam, hogy a jó kis Einhell asztalos körfűrészem motorja megadta magát, amit egy szénkefe cserével kívántam orvosolni. A szénkefék meg is érkeztek, majd beépítésük után rögtön ki is derült, hogy a baj nagyobb, ilyen homeopátiás szerekkel már nem orvosolható. Kiszereltem…..
Gyökösi Attila 2022.03.07 19:42:16
@gigabursch: Köszi!
Az alábbi írás sok éve készült, még fiatal voltam és lelkes. Ami miatt most eszembe jutott, az a szomszédban zajló sajnálatos esemény, ami elég borzasztó önmagában is, de néhány hős újságíró kiutazott haditudósítani, aminek egyik eredménye lett ez a Telex poszt. Amit persze rendesen szétszedtek a…..
A végre elérhető lakásfelújítási programot a legtöbben már ismerik. A szándék mindenkép dicséretes, a piactorzító hatást - miszerint a megnövekedett kereslet minden építőanyag árát meglódította felfelé - igazából nem nagyon lehetett volna kivédeni. A támogatás ugye úgy működik, hogy a felhasznált…..
Lassan megint nyakunkon a kerékpáros szezon. (Ámbár aki nem nagyon kényes fajta, ezen a télen nem is kellett megszakítsa a drótszamara használatát, legalábbis felénk, pesten szinte végig alkalmas volt ilyen közlekedésre az idei tél.) A kerékpározáshoz persze leginkább kerékpárra van szükség, azonban…..
Furdancs Blog Címek könyve 2022.02.08 09:22:48
Jóideje nem írtunk könyvajánlót itt a blogon. De most szembejött a Cser kiadó egy új kiadványa, ami abszolút érdekesnek ígérkezik. Deirdre Mask könyve a címek kérdését járja körbe. Gondolhatnánk, hogy erről nincs mit beszélni és írni, hiszen címe mindenkinek van... Nem is tévedhetnénk nagyobbat! ..
Furdancs Blog Csípős kérdés 2022.02.03 18:50:53
Az alábbi írás egyszerre beszámoló és kérdés is a blogunk olvasóihoz. Történt, hogy az általam használt kis asztalos körfűrésznél egy éve vettem észre, hogy a munkaasztalát végigsimítva időnként apró csípéseket érzek. Az asztal ugye alumíniumból van, ami oxidálódik, az alumínium-oxid pedig nem túl…..
Gyökösi Attila 2022.02.06 21:32:32
@villanyember: Köszönöm-köszönöm! Amúgy a hozzászólásod utolsó mondata abszolút igaz, nem is volt elég az új szénkefe, nagyobb gond lehet. (Kicsit elindult a motor, hatalmas szikrázások közepette, de aztán le is állt, az új szénkefe jó felét viszont ezalatt megette.) Kiszereltem (fél napig szenvedtem vele), most várja hogy találjak egy rokonszenves mestert.
A hétvégén felkerült a fedés is a korábbi posztunkban bemutatott teraszra. Mint látni fogjuk, szinte mindent máshogy csináltunk, mint ahogy azt a gyártói ajánlás mondja, de van úgy, hogy így alakul.....
Gyökösi Attila 2021.09.07 16:04:08
@zooltek: Gondoltam is, hogy megemlítelek a posztban. De majd akkor, ha végül mégsem válik be. Meglátjuk.
Gyökösi Attila 2022.02.02 19:25:50
@zooltek: Zooooltek! Beszélnünk kéne, és a telefonszámod nem lelem. Messengeren írtam, de nem tudom használod-e még...
A címbéli állításhoz sajnos tartozik még egy fél mondat, de ne szaladjunk ennyire előre. Azt hiszem nem nagyon kell magyaráznom, miért az 1920-as, 30-as éveket érzem az emberi szellem, a formatervezés, az építészet aranykorának. Formákban, stílusban, építészetben az érett Art Deco, zenében és…..
Gyökösi Attila 2022.02.02 06:11:23
@efi: Azért takart első kerekű autót láttunk már, például pont a Cord is készített ilyet, ezeknél a fedél is elfordul a kerékkel. www.harwoodmotors.com/vehicles/inventory_details.php?id=1329 "The suspension and chassis are extremely impressive. Cords were unit-body cars, and the original chassis is in place, albeit heavily modified and adapted to handle a fully independent Jaguar XJ6 front and rear suspension. As a result, ride quality is superb but it also feels remarkably agile on the road. The front suspension in particular is a work of engineering art, as the fenders turn with the wheels but are stationary, so the suspension moves inside without the fenders showing any movement. Impressive! The transmission is a familiar TH350 3-speed automatic and it feeds the Jaguar independent rear end with inboard disc brakes. Ground clearance is excellent, making this a car designed for the real world—even the custom exhaust system is tucked up tight. Everything underneath was color-matched to the car in true hot rod fashion, including the axles, spindles, driveshaft, and even the brake rotors themselves. It shows remarkable attention to detail. Wheels are also stock Jaguar XJ6 aluminum pieces, which fit neatly inside the skirted fenders without clearance issues, and they’re shod in 205/70/15 BFGoodrich radials all around."
Gyökösi Attila 2022.02.02 06:15:46
Aki már szerelt össze bútort, vagy maga is gyártott beépített szekrényeket, az jó eséllyel találkozott azzal, hogy időnként nagyon szűk helyeken is szükség volna csavarozásra, egy sarokban vagy élnél túl közel a hátfalhoz, vagy épp egymáshoz közeli oldalfalak, polcok között. Olyan szűk helyeken,…..
A járműipart és a közlekedést sújtó egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokkal kapcsolatban időnként felmerülnek az óceánokat járó konténerszállító hajók is. A modern, alacsony fogyasztású diesel személyautó-motorok ugye mostanság szinte közellenségnek számítanak. Ezzel kapcsolatban szokták…..
Gyökösi Attila 2022.01.21 09:47:23
@gigabursch: Basszki. :D Ezt a videót ma találtam, és gyorsan bepötyögtem. Nem is volt meg, hogy kkm már írt erről anno. Úgy látszik, az alkotói válság mindenkit elér...
Gyökösi Attila 2022.01.21 09:49:12
@Leonard Zelig: Megszereltem. :)
Gyökösi Attila 2022.01.21 16:33:17
@gigabursch: Én Csikós Zsolt híve vagyok mindhalálig (ismerem személyesen is).
A tolómérő, tolómérce vagy külföldiül subler (angol nyelvterületen: Vernier Calliper), nagy kedvencem volt a suliban. Főleg miután megtanultam leolvasni a varázslatos elnevezésű nóniusz-skáláról a mért értéket. A subler elnevezést német eredetűnek gondoltam, aztán amikor egyszer Németországban arra…..
Gyökösi Attila 2021.11.29 10:18:29
@Wildhunt: Mire gondolsz pontosan? Mert épp vennék egyet, és kacsingatok a digitálisak felé...
Gyökösi Attila 2022.01.21 11:17:18
@geegee: Hű! Műanyag nekem is van ám, nem tudom hogy került ide, de faléceket mérni jó volt. Viszont mostanra lekopott róla a skálabeosztás, az első pár milliméter (tán másfél centiig) oda lett.
Furdancs Blog Alternatív poszt 2022.01.21 10:35:12
A minap írta kommentben Untermensch4 kolléga (réges régi törzsolvasó és törzskommentelő itt a blogon), hogy meglepődött, hogy az általában villanyszerelői szemmel elég gagyinak tartott, de legalább olcsó narancssárga hosszabbítók hogy megdrágultak. Saját tapasztalatom az, hogy gyakorlatilag minden…..
Az van, hogy az emberiség autók iránt érdeklődő részének vélhetően van egy boyracer időszaka. Ez többnyire valahol 16 és mondjuk 25 éves kor között jellemző, persze nyilván egyéni, kinél mikor köszönt be, és múlik el. (Már ha elmúlik egyáltalán...) Ez az az időszak, amikor a legtöbben próbálnánk…..
Gyökösi Attila 2022.01.20 12:28:51
@nyelv-ész: Az emberek sokfélék... :D
Gyökösi Attila 2022.01.20 13:02:23
@nyelv-ész: Az a baj, hogy eleve rossz címet adtam a posztnak. Hiszen itt nem a hangerő, hanem a hang minősége a lényeg. A hangossághoz nem kell félmilliós kütyü, elég egy okosított végdob... Itt a minőségen van a fókusz, egy szépen, mély hangon doromboló motor hangja szimplán csak zene. Mindegymár, így marad. Mindjárt írok valamit a házilagos villanyszerelésről, azt a témát is szeretik a népek. :)
Furdancs Blog Tervezzünk! 2022.01.12 05:44:00
Ez a régi poszt most került a szemem elé. Az alapgondolata épp aktuális, most is több felújítani/átalakítani való van itt a mostani lakhelyemen. És hát ezeket ugye meg kell tervezni... Egy ilyen barkácsolós blogon általában a saját kezű munkáról szóló posztok jelennek meg. De a munkát bizony…..
  Ma reggel egy hirdetésre bukkantam a Facebookon, és ennek végigolvasása után egy webáruház-féleségbe jutottam. Az itt tapasztaltak nyomán született ez a poszt. Korábban már írtam arról több helyen, hogy újra és újra szembesülök azzal, mennyire nincsenek tisztában sokan a minket körülvevő világ…..
Gyökösi Attila 2022.01.06 20:57:33
Aki hozzám hasonlóan sokat (egészségtelenül sokat, ami azt illeti) böngészi a netet, időnként azért találkozhat érdekes hirdetésekkel. Érzésem szerint a kifejezetten megtévesztő hirdetésekből (mint például a konnektorba dugható fogyasztáscsökkentő) manapság már kevesebb van, mint mondjuk 8-10 éve…..
Gyökösi Attila 2022.01.06 17:49:59
Gyökösi Attila 2022.01.06 17:51:50
@caesar: Semmi baj, én is nehezen dolgoztam fel, hogyan lehetséges 100 feletti szám. Aztán elmagyarázták.
Gyökösi Attila 2022.01.06 18:08:06
@caesar: Jólvan. :)
Az utóbbi pár évben mindent elárasztottak a 3D nyomtatásról szóló írások. A létező összes emberi-ipari tevékenységgel kapcsolatban találkozhatunk a technológiáról szóló írásokkal, beszámolókkal. Kávéfőző-tömítéstől az űrhajó alkatrészeken át a komplett hajókig vagy épp lakóházakig szinte mindent…..
Nos, eljött hát a szép új 2022-es esztendő. Januárhoz és hétfőhöz képest ráadásul egész elviselhető időjárással, bár egy picivel több napsütést el tudnék képzelni, meg hát azért a hétvégi 16-17 fok igazán kitarthatott volna még egy darabig. Ez a - most épp - plusz 12 fokos januári zimankó nem teszi…..
Gyökösi Attila 2022.01.04 13:32:22
@Wildhunt: És tényleg. :)
Ilyenkor évértékelőt ír boldog és boldogtalan. Én is akartam, de aztán megnéztem a Netflix-en a Death to 2021-et, és rájöttem, hogy tök felesleges. Valahogy úgyis lesz, hosszabb távon meg mindenképp vége a dalnak, bármit is teszünk. ..
Nyakunkon az új esztendő. Nem tudom, ki mit csinál az utolsó pár napban, én épp világítást szerelek a pincébe. Ennek kapcsán döbbentem rá, hogy a jövőnk milyenségének záloga valóban a mi (esetemben épp villanyszerelésre használt) kezünkben van.  Tudom, ez úgy hangzik, mint valami…..
Gyökösi Attila 2021.12.31 15:10:00
@éppnászos: Már én is, de előtte (izé, közben, na) még kihasználtam a decemberi nyarat egy kis kinti villanyszerelésre. Neked is BUÉK!
Furdancs Blog Újabb pipa 2021.12.21 19:46:40
A múlt heti hőszigeteléses posztunk egész népszerű lett. Régi olvasóink tudják, hogy a Knauf Insulation évek óta támogatója a blognak, sokféle - részben az ő közreműködésükkel készült - hőszigeteléssel kapcsolatos írást közöltünk már az elmúlt években. Az is igaz, hogy jómagam ez alatt az idő alatt…..
Gyökösi Attila 2021.12.24 09:36:19
@ProsTata: Erről írunk évek óta itt a blogon ám. :)
Összességében itt is 10 centi feletti a szigetelés. Ez amit itt mutatok ez a meglévő Heraklith/Tektalan borításon felül került elhelyezésre. (Ez amúgy benne is van a posztban.)
Furdancs Blog Állatos poszt 2021.12.15 08:43:03
Bár ez itt a Furdancs blog, ahol ugye inkább szerelős-építős-rácsodálkozós-bosszankodós írások a megszokottak, de azért néha talán tehetünk egy-egy kivételt. Például ma. És írhatunk mondjuk háziállatokról, mert azok jó fejek...
Ma Magyarországon 4 millió háztartást tartanak nyilván, és ebből 400-800 ezer háztartás energiaszegény, vagyis az otthonok 15-20 százalékát, legalább másfél millió embert érint az energiaszegénység. Azoknak a háztartásoknak, ahol nem megfelelő módon fűtenek, nagyon magas a károsanyag-kibocsátásuk…..
Gyökösi Attila 2021.12.13 20:15:07
@éppnászos: Az a baj, hogy teljesen igazad van. Én még hozzátenném, hogy általában ez az egész emberi civilizáció reménytelen. Általánosságban: ugye vagy az van, hogy vagy elmegyünk, és afféle hardcore aktivistaként odaláncoljuk magunk egy minisztériumhoz/atomerőműhöz/bálnavadászhajóhoz, ami amúgy semmit nem változtat a dolgok menetén, vagy élünk ahogy tudunk, maximum nem vállalunk gyereket, mert ő aztán már végképp nem egy jó világban kell majd éljen. Hmm. Elrugaszkodtam a témától, de ha szigorúan csak a cikk témájánál maradunk, akkor is az van, hogy itt egy mondjuk 10 év komoly odafigyelésével megvalósítható (máshonnan elvont pénzekkel) projektről lenne szó, ami két és fél kormányzati ciklus, közte két választási kampánnyal. Tényleg reménytelen, egyszerűen az ember ehhez nem elég értelmes faj. :(
Gyökösi Attila 2021.12.13 20:42:37
@Göndörszőrű passzivista: Én így decemberben azért kevésbé pártolom a fűszoknyát... Ahol meg most is lehetne hordani, ott már hordják mások. Mondjuk a régiek nem véletlenül találták ki a területfoglaló háborúk intézményét... De hát mi mindent jobban tudunk. :(