Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eszter26

7 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nobel-díjas kisregény alapproblémája mindenki számára ismert, és számos tanulságot hordoz: az ember és természet közötti kapcsolat harmóniája megbonthatatlan, az embernek tisztelnie kell a természetet, a halásznak ismernie és tisztelnie kell a tengert. Ám Hemingway hiszi és…..
           Az élet értelme, hogy szerelmesek vagyunk! - Elfriede Jelinek hangjátékának vezérmottója ez. Egyrészt kapunk egy idealizált képet a szerelemről, ahol a főszereplő egy áruházi eladólány, és egy vásárolni betévedt dúsgazdag, idősödő…..
Ernest Hemingway klasszikusa ihlette Vámos Miklós hangjátékát, amely címében csak egy rövidke "ász"-szal tér el az eredeti mű címétől: Az öreg hal, és a tenger. A cím is sejteti, hogy fordított szemszögből tekinthetünk a regényben ábrázolt alaphelyzetre. Az öreg hal…..
           Vannak tevékenyen cselekvők, akiknek fontos a haladás, és vannak elméleti életet élők, akiket a restségük akadályoz meg a tettek véghezvitelében. Ilyen jellem-kontrasztokkal találkozunk I. A. Goncsarov Oblomov című művéből átdolgozott…..
     Mindig kell valami, amire felkaphatjuk a fejünket, amit el lehet adni, ami odaszegezi a figyelmet, még ha csak rövid időre is. Újra a jól bevált recepttel találkozunk: szeleburdi, de szeretetre méltó család, tinik, titkok, kalandok, kíváncsi szomszédok, és…..
        A nemzeti ünnepünk előestéjén hallgatni ezt a hangjátékot  felemelő és ünnepélyes dolog. Belegondoltam, mit jelent ma, és mit jelentett akkor, ötvenhat évvel ezelőtt, a nemzetnek és az egyénnek. Sokan sokféleképpen élték meg, és mégis minden…..
Ki vetít kinek? És a "vetítés" mennyire értelmezhető? A nézőpont nagyon fontos, ahonnan rálátunk a világra, de legalább annyira fontos az, hogy értelmezzük amit látunk. Valami ilyesmi jutott eszembe, mikor meghallgattam a Vámos Miklós Főmozi című egyfelvonásos prózája alapján…..