Regisztráció Blogot indítok
Adatok
anitamarko

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már csak párat kell aludni, és megkezdődnek Pécsett a Fiatalok Konferenciája idei előadásai. Október 13-14-én mindenkit várunk, aki kicsit is érdeklődik a régi magyar irodalom, a reneszánsz és barokk irodalom és kultúra, vagy éppen a TÉVHIT-ek iránt...    A konferencia bővebb programját itt, a…..
Fiatalok Konferenciája Újra FiKon 2017.03.24 11:51:34
Kedves Fiatal Kutatók! Újra várjuk jelentkezéseiteket. A FiKon helyszíne ezúttal Pécs lesz, témája pedig a tévhit. Jelentkezési határidő: június 30. Bővebb információk a felhívásban.    ..
Bodnár-Király Tibor vagyok, az ELTE BTK Történettudományok Doktori Iskolájának vagyok hallgatója. Fő kutatási területem a 18. század államtudományi diskurzusai, valamint a késő felvilágosodás eszme-, és tudománytörténete.     Ember és természet viszonya Aranka György…..
Az ELTE BTK-án végeztem Irodalom- és kultúratudomány mesterszakon. Fő érdeklődési területem a középkori és kora újkori irodalom- és eszmetörténet. Elsősorban drámairodalommal és eszkatológiai irányultságú szövegekkel, illetve azok műfaji sokszínűségével foglalkozom;…..
Pálfy Eszter vagyok, magyar és esztétika szakon végeztem a PTE Bölcsészettudományi Karán, jelenleg ugyanitt az Irodalomtudományi Doktori Iskola doktorjelöltje vagyok. Disszertációmban Gyöngyösi István költészetének textológiai és recepciótörténeti kérdéseivel…..
Kusler Ágnes MA művészettörténész, az ELTE-BTK Művészettörténet-tudományi doktori program doktorjelöltje. Kutatási területe a kora újkori művészet, szorosabban véve az emblematika. Doktori disszertációjában a magyarországi képzőművészeti alkalmazott emblematika elemző…..
Törtei Renáta vagyok, jelenleg végzős történelem PhD hallgató a PPKE Történettudományi Doktori Iskolájának Életmód- és Társadalomtudományi Műhelyében. Normál esetben spanyol-történelem szakos középiskolai tanárként tevékenykedek, de ebben az évben még otthon vagyok a…..
A Miskolci Egyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának voltam hallgatója, jelenleg doktorjelöltje vagyok. Kutatási témám a szerzői névhasználat és a kritika intézményesülésének kapcsolata a 18. század utolsó és a 19. század első évtizedeinek magyar irodalmában.     A…..
1993-ban születtem Győrben. A gimnázium után az ELTE bölcsészkarán folytattam a tanulmányaimat, ahol 2016-ban szereztem magyar-esztétika BA szakos oklevelet. Ez év őszétől az ELTE BTK magyar-filozófia tanári MA szakos hallgatója vagyok. Kutatási területem a régi magyar…..
A Debreceni Egyetem Irodalomtudományok Doktori Iskola abszolutóriumot szerzett hallgatója, valamit gimnáziumi tanár vagyok. Kutatási területem a magyar felvilágosodás irodalma, különös tekintettel a női alkotók szereplehetőségeire és szövegeik kulturális beágyazottságára.…..
Egyetemi tanulmányaimat a Pécsi Tudományegyetemen végeztem Magyar nyelv és irodalom szakon, a régi magyar irodalomra koncentrálva. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájának harmadéves hallgatója vagyok.   Nők az albumok lapjain   A 16-18. századi…..
Mezei Emese vagyok, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandája. Kutatási területem a késő középkori magyarországi művészet, különös tekintettel a keresztény és profán ikonográfiai témákra, a tárgyi kultúra forrásként való…..
Az ELTE BTK Reneszánsz tanulmányok mesterképzésének elsőéves hallgatója vagyok. Elsősorban a késő-középkori magyar nyelvű, vallásos tartalmú kéziratok egy csoportjával foglalkozom, valamint ehhez szorosan kapcsolódva főmunkatársként segítem a Régi Magyar Exemplumadatbázis…..
Kovács Péter vagyok, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudomány Karának negyedéves, magyar-történelem szakos hallgatója. A Kerényi Károly Szakkollégium tagja vagyok, készülő TDK-dolgozatomban a Szent Imre-legenda bevezetőinek filológiai, illetve a bevezetőkben található szimbólumok történeti…..
    A „másik” szerepe 1500 előtti magyar krónikákban Elméleti szinten széles körben elfogadott álláspont, hogy a történelemtudomány ugyanolyan fikciós szövegekkel dolgozik, mint az irodalomtudomány. Az irodalomtudomány viszont nem használja ki az ebből származó…..
Molnár Annamária vagyok, a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában az Olasz irodalom program másodéves PhD-hallgatója. Kutatásomban Boccaccio De mulieribus claris c. művével, elsősorban antik irodalmi forrásainak azonosításával foglalkozom. Készülő disszertációmban célom…..
Idén kezdem az ELTE-BTK reneszánsz tanulmányok mesterképzését, eddig ugyanitt jártam magyar szakra. Eddigi munkám során középkori és késő-középkori angol nyelvű arturiánus szövegekkel foglalkoztam, különös tekintettel a Gawain-regényekre.       Az átváltozás és a Gawain-csoport A…..
A PPKE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájában a 18. századi kegyességi irodalmat kutatom. Szűkebb témám a 18. századi katolikus vallási társulatok nyomtatványai, azon belül is imádságos könyvek, kegyességi művek. Tanulmányaim során részt vettem továbbá Pázmány Péter válogatott műveinek népszerű…..
Az ELTE BTK Irodalom- és kultúratudomány Doktoriskola Magyar barokk néven futó programjának vagyok a hallgatója. Kutatási területem az apokaliptika és a törökkép összefüggései a 16-17. századi magyar nyelvű prédikációirodalomban.       „Másféle jelek földiek és ember szívében valók” - Ember,…..
Bemutatkozunk. A következő posztokban jöjjenek a Konferencia idei szervezői.   Markó Anita (1989): Az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskola Magyar és Európai Reneszánsz programjának elsőéves hallgatója vagyok, mesterképzésemet szintén az ELTE-n végeztem, Reneszánsz tanulmányok szakon. Doktori…..
Duncan Macmillan: Kicsi szívem kávéba pottyant Meghatározatlan hely, meghatározatlan idő. Talán a szereplők is meghatározatlanok. Egy házaspár, egy exbarátnő, egy éppen megismerkedő szerelmespár. Asztaltársaság - talán ez a fogalom illik leginkább. Baráti körnek mégiscsak…..
Bulgakov: A nagy kísérlet, avagy Rok tojásai   Az hagyján, hogy a struccok, de a kígyók és a krokodilok is. Ráadásul őrült nagyok, megeszik a jószándékű kolhoz-tagokat, meg úgy en bloc a Szovjetunió derék elvtársait... A hübrisz büntetése ugyebár... Ne szaladjunk…..
Szoftpornóval átitatott éjjeli duruzsulás altatónak – röviden így lehetne megfogalmazni az éppeni díván-epizódot. Ismerve a sorozat koncepcióját, már meg sem lepődünk, nem csalódunk az elvárásainkban, azok ugyanis nem voltak. A Nyugat-keleti díván, már beláttuk,  nem…..
Eleve van némi szkepticizmus: magyar tudományos-fantasztikus (ismertebb nevén scifi) ifjúsági hangjátéksorozat. Hümmögünk. Hát hogyne, biztos jó, mondjuk. (Biztos borzalmas, gondoljuk.) Aztán belehallgatunk… A főcímzenénél igazolva érezzük magunkat: ha nem lenne lelkierő,…..
Az ösztönös kukucskálás, a személyességbe való betekintés… Valljuk be, mindannyiunkat mozgat valamennyire. Itt persze nem a valóságshow-k nézését kívánom igazolni. De a napló, és levélregények népszerűségét igen. Ha kitalálta szereplőről van szó, már az is közelebb…..