Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagytomsky

368 bejegyzést írt és 81 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kép-let(t) Karantén képek I. 2020.04.29 20:28:50
Most veszem csak észre, hogy több, mint egy éve nem írtam bejegyzést. Sokszor leírtam már... sajnos egyre kevesebb időm van festeni. Rohanó életmód, dupla munka, dupla gyerek... Konkrétan lehetetlen a festészetnek élni. Mikor épp van idő a művészetre, akkor meg nincs idő a blogbejegyzésre. Ilyen…..
Kép-let(t) Költészet 2019.01.06 09:41:26
Ahogy az az előző posztban is meg vagyon írva, az elmúlt hónapokban Zilahi Zoltán-Költő című szobra volt számomra az ihlet forrása. Készült róla photoshop feldolgozás és egy hideg színű festmény is még 2018 utolsó napjaiban. 2019 első napjai is ennek az élménynek a hatása alatt teltek. Pont volt…..
Kép-let(t) Költő 2019.01.02 21:36:49
Jó rég nem írtam már... de hát már-már megszokott, hogy vannak kihagyások a blogon.Az ok egyszerű... időhiányban szenvedek. Az Álomgyár minden időm leköti. Persze 2018-ban is festettem képeket - majd bemutatom őket is - csak hát írni róluk már az időt tekintve "luxus kategória". 2016 márciusában…..
A gimiben imádtam a tornatanárt. Hótt laza volt, nem szólt be, ha cigizésen kapott, adott a söréből, és az osztálykiránduláson állítólag nagyon megdugta azt a szemüveges irodalom kistanárt, akiről mindenki tudta, hogy a kinyúlt pulcsi alatt embertelen jó testet rejteget. Mindenki mesél hasonlókat a…..
Kép-let(t) Tájkép leskelődővel 2017.11.01 17:12:08
A helyszín ugyan az, mint az előző kommentek bármelyikén:  A Zagyva egy vad szakasza Jászberény határában.Ezen sorozat képei kezdetben semmi  másról nem szóltak és nem is akartak szólni, csak a helyszín mágiájáról. Az utóbbi egy hónapban "untam erre rá" (jó, ez így nem igaz) és kezdtem el a…..
Kép-let(t) "Elefántos tájkép" 2017.10.26 19:49:06
Nagyon nehéz erről a képről írni úgy, hogy az olvasóm nem ismeri a kiváltó novellát. Sok esetben van úgy velem, hogy az irodalom a fő mozgatórugója a festészetnek. Különösen egy olyan író esetében kívánkozik az ecset a kezembe, aki olyan érzékletesen mutatja be a közeget, ahol él, hogy az első…..
Kép-let(t) Tájképek 2017.09.22 15:41:07
Mostanában rákattantam a tájképekre. Fogalmam sincs, miért most. Persze fotóztam én már tájat évekkel ezelőtt is, de most valamiért elővettem őket, sőt - vissza-visszamentem a helyszínre és újabb képeket is készítettem. Van egy konkrét helyszín, amit nagyon szeretek. Csak úgy hívom: "Titkos kert".…..
A családunk egy régi ismerőse kért meg, hogy készítsek egy kisméretű festményt egy régi jászberényi képeslap alapján. Nagyon ismert képeslap ez; talán a '20-as évek Jászberényét ábrázolhatja. A kőhíd és a jelenlegi Steak House látható rajta. Szeretem ezt a képet, sok évvel ezelőtt már megfestettem -…..
Ezen képem ötlete is irodalmi indíttatású. Általában ez úgy van nálam, hogy ha olvasok valamit, vagy rögtön megindulnak a képek az agyamba, vagy idő hiányában elszaladnak fölöttem. Ilyes formán nekem festészeti szempontból az a jó mű, ami folyamatosan ontja magából a képeket. Persze a jó…..
Az előző posztban már utaltam rá, hogy ez a "lóhoz menős" történet eredetileg sötétben és esőben akart játszódni, csak akkor ez "nem sikerült". Azaz, nem lett az a hangulat, amit én akkor éreztem, amikor mentem kocsival és láttam, hogy "egy anyuka a kislányával" esőben, sötétben teker. Nagyon…..
Kép-let(t) Megyek Eviért a lóhoz 2016.10.23 14:06:53
Ennek a képnek az alapja az, hogy általában én viszem ki Evit lovagolni kocsival és én is megyek érte.Ez  kép ez utóbbi szituációt ábrázolja. Útközben különböző élmények, hatások érnek. Eredetileg úgy terveztem, hogy sötét van és esik az eső, de tegnap este nem voltam annyira magam alatt, úgyhogy…..
Ahhoz képest, hogy tényleg nemrég készült el a digitális festményem, elég gyorsan eljutottam vele a nyomdába, hogy 50×70-es formában is láthassam. Óriási csalódás fogadott! A kinyomtatott kép köszönőviszonyban sem volt azzal, amit az előző posztban bemutattam nektek. Ennek ezer oka van. A…..
Kép-let(t) A sült galamb esete... 2016.10.09 22:35:29
Amióta elkészítettem az első digitális festményemet, élt bennem az igény, hogy folytassam a megkezdett utat. Tovább erősítette bennem ezt a képzetet az a pillanat, amikor augusztus közepére vászonra kinyomtatott állapotban láttam viszont ezt a munkám. Akkor nem került kiállításra, ellenben a múlt…..
Kép-let(t) Falban 2016.08.22 22:02:26
Ennek a képnek a története is áprilisig nyúlik vissza. Tehát 4-5 hónapot vett igénybe a teljes elkészítése. Nem látszik rajta? Lehet, de a gondolat többet ér, mint ezer ügyes és gyors kéz. Az első változatban csak lefújtam a vásznat fújós festékkel. Kékkel és pirossal. Nagyon szép átmenetes volt.…..
Azt hiszem, hogy a kiállításom után talán egyszer álltam neki festeni. Azt is még áprilisban, mikor jöttek a gyerekek megnézni a képeket. Nekik festettem a helyszínen. Meg most, hogy kezdődött az Art-Camp!Nagyon sokára tudtam meg az idei koncepciót: (L)ehetetlen lehetetlen. Imádom az Art-Camp-et!…..
Kép-let(t) Teremtett világok 2016.05.06 10:45:03
A Szikra Galéria már harmadjára írja ki a környék kortárs festőinek a pályázatát. Idén Teremtett Világok címmel. Kicsit más, mint eddig. Eddig "csak" az volt  fontos, hogy a Jászságról szóljanak a pályamunkák, de legalább is nyomokban kötődjön hozzá. Na persze cím ide, vagy oda, nem tudom magam…..
Kép-let(t) Digital Art 2016.03.26 14:53:14
Mindig is azt mondták rólam, hogy "milyen jó, hogy ilyen kísérletezős vagyok". Ez általában igaz rám, de a festészetben, anyaghasználatban különösképp. Már kezdetben vegyítettem a temperát a pasztellal, később a tust a pasztellal, készítettem képeket cserép darabokra és puzzle-ra is festettem. (Hú,…..
Kép-let(t) Távolság 2016.03.24 19:35:33
Ez a kép az idei kiállításom hajrájában készült. Hogy miért készül egy kép, annak rengeteg oka lehet. Az indíttatás az volt, hogy egy-két héttel a megnyitó előtt volt rajtam egy kis para, hogy mi lesz, ha nem lesz elég képem a "nagy napra"? Persze ez már önmagában egy hülyeség, mert hát nagyon sok…..
Nagyon vártam a múlt hét keddet. A kiállítás napját. Izgultam, hogy minden összeálljon, mindenki eljöjjön és persze tövig rágtam a körmöm, hogy mit szólnak az emberek a művekhez.Mielőtt bárkiben felmerülne a kérdés, hogy "miért izgultam ennyire a képek miatt", azoknak elmondanám, hogy nem olyan…..
Kép-let(t) A Korsós lány tükre 2016.03.06 01:06:55
Ilyen című képem viszont nincs is! (Egyelőre!) Nőnapon nyílik ezzel a címmel az (első) második önálló kiállításom. Az első még a J Galériában volt 2010-ben, azaz kimondani is durva: Hat évvel ezelőtt. Az a kiállítás egy nagyon pici helyen volt, nagyon kevés képpel. Ennek elsősorban az volt az oka,…..
Kép-let(t) Darabokból 2015.08.30 12:55:55
Ez is a Korsóslány sorozat része. Úgy készült, hogy épp egy másik ilyen kép készült épp az udvaron, amikor a lányom megérkezett és megkérdezte, hogy ő is festhet-e. És hát természetesen festhet ő is. :)Mostanában nagyon kritikus magával szemben. Ez abban nyilvánul meg, hogy…..
Kép-let(t) (félre)Magyarázat 2015.08.05 10:44:11
Kertes képem volt már régebben is. Sőt; ez a helyszín is került már megfestésre korábban is. Most inkább a hangulat a fontos, amit a kép közvetít. Miért félremagyarázat a poszt címe? Egy…..
Kép-let(t) Úton 2015.05.04 15:14:52
Az év elejének "túlzott" aktivitása okán elfogyott a vásznam. Nem is nagyon volt időm festeni, így csak lassan sikeredett beszereznem a következő adagot, de belül azért már motoszkált a "kisördög", hogy jó lenne már valamit csinálni. Korábban is tettem már ilyesmit és most is…..
Kép-let(t) Ima helyett 2015.03.25 16:13:54
Ismét egy versillusztráció. Vannak olyan irodalmi alaptézisek, amelyek nagyon erős vizuális erővel rendelkeznek. Ezek között is van olyan, ami rám van olyan hatással, hogy az olvasást követően azonnal beúsznak a képek, amelyeket azonnal meg kell valósítani, különben kicsúszik a…..
Kép-let(t) Menekülés 2015.03.18 21:40:42
2007-ben úgy éreztem, nem biztos, hogy Jászberény (Magyarország) az a hely, ahol le kellene élnem az életem. Nem szeretem a nagyvárosokat, nem is ilyesmi közegre vágyom. Egyszerűen fárasztott a "nagy magyar valóság". Akkor álltunk épp gyermekvállalás előtt is. Nem voltam benne…..