Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dwight

28 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A művészet és a természet látványos egyesülése, domboldalra kapaszkodó házainak jellegzetességével, színével, keskeny sikátoraival a nyári időszak legkeresettebb célpontja. A tenger és a kis kikötő felől érkezve tárul fel szemünk előtt a régi városrész a helyenként hat-hét emeletes keskeny házakkal,…..
Basel (magyarul: Bázel) Svájc második legnagyobb városa virágzó iparral, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységgel, ugyanakkor Közép-Európa egyik jelentős kulturális centruma is (évszázadokon át itt működött a svájci konföderáció egyetlen egyeteme). Európa egyik jeles képzőművészeti és építészeti…..
  Az a korábban elterjedt vélemény, hogy Triesztben a dombok miatt nem lehet kerékpározni, már a múlté, az ebike elterjedése óta egyre több helyen lehet bérelni kétkerekűt, és a túravonalak is megszaporodtak. Aki szereti tekerni a pedálokat, bérelhet egyet és nyugodtan biciklizhet a belváros…..
CHARTRES: Mint egy kőből készült délibáb, úgy tűnik fel már messziről a gyönyörű, Franciaországban a leghíresebbek közé tartozó katedrális körvonala, amit az UNESCO a világörökség részévé fogadott. Úgy tűnik, a Centre régió Eure-et-Loir megyéje mindent elkövetett, hogy bekerüljön az előkelők…..
A makedón Kastoriánál dél felé fordulva hamarosan elérjük Thesszália „végtelen földjét”, mely fölött a „levegőben lebegő” (ezt a fogalmat rejti a Meteora szó) sziklakolostorok őrködnek Kalampáka közelében. Az egykori beltenger helyén ma megművelt síkságot találunk, melyet északon az „istenek…..
A Lariano Háromszög csúcsán, a két belső part találkozásánál különlegesen szép fekvésével uralja a tó két ágát és felső medencéjét. A nyugati parti Cadenabbiából autót szállító komppal is megközelíthető. A varázslatos környezetben egy erdővel borított dombhát tövében fekvő, középkori szerkezetét…..
  Ennek a városkának kettős arculata van. A Buranco-patak által bezárt régi városmag komoly környezeti értékkel rendelkezik, noha meredek utcácskáival beszorulni látszik a vasút és a tenger közé. A település élete a piazza Garibaldin, a via Román és az azzal párhuzamosan futó via Vittorio…..
A Lago Maggiore északi partjának kis öblében fekvő egykori halászfalu, Ascona (205 m) elegáns történelmi, szinte teljes egészében a gyalogosok számára fenntartott városközpontjának, a hosszú zenei évadnak, a minőségi ételkínálatnak köszönhetően évtizedek óta a turisták kedvelt úti célja. Májusban…..
Meranóból autóval, autóbusszal, vagy a már említett, a vár mögül induló libegővel is feljuthatunk az 594 m magasan fekvő városkába. Tirol vára (castel Tirolo/Schloss Tirol) a településtől pár száz méterre nyugatra egy dombtetőről őrzi az Adige középső völgyét és a meranói medencét. A vár három…..
Abbazia di San Galgano (San Galgano apátság) A felső Valdimerse-síkságon látványosan elszigetelt San Galgano apátsági templom (301 m) – az ég felényitott, terjedelmes hajóival – jelentős emlékművét alkotja az itáliai gótikus-ciszterci építészeti stílusnak. Az első épület a XII. század végére nyúlik…..
Bár már kőkeményen az aktuális évtizedünket tapossuk, magunk mögött hagytuk több mint egy hónapja az előzőt, viszont mégiscsak érdemes megemlékezni arról, hogy a 2010-2019-es időintervallum mégis miféle újdonságokkal kecsegtetett számunkra. Fontos azonban megjegyezni, hogy itt csak és kizárólag…..
Raimondo di Sangro herceg extravagáns személyiségét idézi a San Domenico Maggiore templomtól északra található kápolna, amelyet Santa Maria della Pietà vagy Pietatella néven is emlegetnek a nápolyiak. A XVIII. századi város legérdekesebb látnivalóját hozta létre a herceg, amikor az 1590-ben épített…..
A Portofinói Regionális Természetvédelmi Park területe 156 hektár, legmagasabb pontja 600 méter, érintetlen tengerpartja 13 km hosszú. Portofino hegyének domborzati alakulata – sziklás szirtek, az északi részeken mészkő – igen változatossá teszi a környezetet: a tenger felőli hegyoldalakat alacsony…..
  – A QR-kód, mint kommunikációs eszköz kinek a nevéhez fűződik? Ismerjük a megalkotói nevét?Bárdosi Gábor: – A Quick Response kód felfedezése nem egyetlen személyhez köthető esemény. 1994-ben a Toyota egyik leányvállalata: a Denso Wave szakértői fejlesztették ki, az autóalkatrészek gyors és…..
VilágVándor Mani-félsziget 2020.01.27 14:12:57
  Gytheio A Menelaosz spártai palotájából menekülő Helené és Parisz a legenda és Homérosz szerint első szerelmes éjszakáját Marathóniszi szigetén töltötte, amelyet ma töltés kapcsol össze a szárazfölddel, illetve a parton fekvő dél-peloponnészoszi településsel. Erről a sziklazátonyról indultak…..
  Az Olümposz 2919 méteres magasságával Görögország legmagasabb hegysége, amely az ország északi részén, Thesszália és Makedónia határán emelkedik. A hegy viszonylag kis kiterjedésű, de szemet gyönyörködtetően változatos táj. Növény- és állatvilága rendkívül gazdag, számos egyedi, speciálisan…..
Az alábbi interjú az infovilag.hu-n jelent meg. (Szerző: Varga Mihály) Harminc évnél is régebben dolgozik Juszt Róbert a könyvszakmában. A rendszerváltás idején hirtelen tucatszám jelentek meg kicsi, sokszor egykönyves kiadók, nívós munkákat kínáltak, az állami mamutok (például az Állami…..
„A tornyok és a bor városa” – így nevezik ezt a középkori, festői kistelepülést a Rajna bal partján. Nem kevesebb, mint 18 bástyatorony szorult a kb. 3 km hosszúságú városfal mögé. A falak majdnem teljesen épen maradtak, egy részük be is járható (a legszebb az a folyóra néző szakasz, amelyik a Hotel…..
  Gyönyörű, középkori eredetű község a Duna bal partján, ahol még állnak a régi városfalak, és amely fölé a XII. századi vár, a Burg Dürnstein romjai magasodnak. Itt tartotta fogva VI. Lipót herceg a Szentföldről hazatérő Oroszlánszívű Richárd angol királyt (1193–94). A várromhoz igencsak hosszú…..
Catherine Briçonnet akarta, lakott benne a szépséges Diane de Poitiers, ismerte Medici Katalin fényűzését, és itt halt meg III. Henrik özvegye, Lotaringiai Lujza. Ezért is hívják a „hat hölgy kastélyaként” ezt a bámulatos építményt, fehéren csillogó kőből épült sziluettje kiemelkedik a park…..
A Chartwell-ház Winston Churchill miniszterelnök vidéki rezidenciája volt 1924-től 1965-ben bekövetkezett haláláig. Az épület telis-tele van a személyes dolgaival, köztük saját festményeivel. Churchill 1922-ben vette a házat, de feleségének, Clementine-nak folyamatosan kétségei voltak afelől, hogyan…..
A város egykor Rőtszakállú Frigyes birtoka volt, 1273-ban kapott császári városi rangot. 1515-ben belépett a svájci kantonok közösségébe, de 1798-ban otthagyta a konföderációt, azóta a franciáké. Elzász második legnagyobb városa, jelentős gépiparral és káliumércbányákkal. A 19. században textilipari…..
Az egykori római település, Cittadella mai városszerkezetét a padovaiaknak köszönheti, akik 1220–21-ben stratégiai céljaik érdekében katonai-igazgatási központot szándékoztak létrehozni az ellenőrzésük alatt tartott területen. Az új város stratégiai jelentőségét az adta, hogy a Padova–Bassano és a…..
A kerékpártúra útvonala az egykori Parenzana vasútvonal mentén, Trieszttől a horvátországi Poreč kisvárosáig tart. A 123 kilométer hosszú, keskeny nyomtávú vasút 1902 és 1935 között üzemelt. A korabeli gőzösök 35 állomást érintettek, és 604 kanyaron át tekeregtek a tengerpart és Isztria belső…..
VilágVándor Az ezerarcú Nápoly 2019.12.03 11:33:23
A nap, a hold, a vakítóan kék Földközi-tenger, a Vezúv, az öböl fénylő szigetei, a látványos panorámák, a muzsika, a színház, a vendégszeretet, az életöröm, a varázslat és a nyomorúság, képek, hangok, színek, ellentmondások kavalkádja: ez Nápoly, antik kultúrák bölcsője és modern metropolisz,…..