Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szalamandra

147 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Marij-El Tv adásai tavaly decembertől internetről is letölthetők. Hírek, érdekességek és akár időjárásjelentés is az alábbi linken elérhető: video.vmariel.ru/users/MarielTV/videos/public  Egy kis kedvcsináló: ..
Növekszik a szeszes italok forgalmi adója A finn kormány hamarosan újabb forgalmiadó-emelésre készül, amelyről  nem hivatalos tárgyaláson döntöttek. Utoljára január elején emeltek áfát, ezt megelőzően pedig tavaly januárban.A mostani megbeszélés alapján úgy tűnik, hogy…..
Adatbázis született a Jamali Körzetben található kultikus helyekrőlA Jamal Körzet északi részén élő őshonos népek hagyományos életterének iparosítása kapcsán a kis létszámú őshonos népek ügyeivel foglalkozó hivatal adatbázist hozott létre a körzet őshonos népeinek…..
Néhány érdekes mari oldal a netenA www.mari-el.name/ internetes portál egy éves lett februárban. Egy év alatt a keresők első helyére küzdötte fel magát, a kattintások száma eléri a napi 350-500-at is. Az oldal szerkesztője - Andrej, munkájáért anyagi ellenszolgáltatást nem kap,…..
A bevándorlókat ritkán szolgálják ki finnülA bevándorlók bizonyos helyzetekben inkább angolra váltanak, mivel a szolgáltatás ebben az esetben gyakran színvonalasabb. A nem megfelelő kiszolgálás miatt egyelőre még senki nem került a bíróság elé, diszkriminatív bánásmóddal…..
Észtország a világ legkevésbé vallásos országaA Gallup legfrissebb felmérése alapján kiderült, hogy a világ tíz legkevésbé vallásos országából öt az Európai Unióban található. A sort Észtország nyitja.Észtországban csak a megkérdezettek 14 %-a válaszolt igennel arra a…..
Új kolta-számi független internetes portál indult Az oldal anyagát nagyrészt a "Российские саами" ~ 'Oroszországi számik' (RuSa. © A.Yurjev, Lovozero-2000) c. multimediális CD anyaga adja, amelyet Lovozero település "születésének" 450.…..
A világ őshonos népeinek találkozója idén az USÁ-ban leszA találkozóra Alaszkában, Anchorage-ben kerül sor április 20-24. között. Témája a klímaváltozás.A találkozó fő feladata a tapasztalatcsere, illetve a klímaváltozásról szóló adatok megosztása elemzése és…..
A nyenyec "Jaszavej" Egysület és a Számi Régió Oktatási Központjának együttműködése ez évben is folytatódikJanuár végén zajlott Inariban az a találkozó, melynek témája a "Hagyományos északi mesterségek fejlesztése" volt.A legfőbb feladatokat az…..
A Kolta-számi rádió anyagi problémákkal küzdA Barents-régió egyik legismertebb rádiójának működése adósságok miatt került veszélybe.A Lovozeroban (számiul Lujavr) működő rádió a Kola-félszigeten található települések híreit közvetíti, melyeket Norvégiában,…..
Nemrég bukkantam az interneten egy információkban, képekben, adatokban bővelkedő, igazán érdekes térképre, amelynek segítségével virtuális túrákat tehetünk a Hanti-Manysi Autonóm Körzet és Jugria területén, vagyik a hantik és manysik lakóföldjén."A virtuális utazás…..
Jugria kormányzójának díjában részesülhettek a kis létszámú őshonos népek nyelvének és kulturájának megőrzését illetve fejlesztését szolgáló pályázatok. A díjra 56 terv pályázott, ebből 27 nyert el valamiféle támogatást (100 ezer - 1,1 millió rubel közötti…..
Könyv a nyenyecekrőlLjudmilla Homics etnográfus új könyvet írt a nyenyec folklórról és egyben nyelvészeti kérdésekről ("Сборник ранних научных статей" ~ Korábbi tudományos cikkek gyűjteménye)A könyv nagyrészt a nyenyec nép kulturális…..
Nyenyec-Orosz szótár újabb kiadásbanA Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet Északi kis létszámú őshonos népeinek ügyeivel foglalkozó részlegének megbízásából, a Novatek Kft. anyagi segítségével újra kiadták Natalija M. Tyeresenko nyenyec-orosz szótárát 1000 példányban a…..
A Rénhíreken olvashattuk, hogy 2009. a Komi nyelv éve, ezt a komik igyekszenek bizonyítani, ezért számos rendezvényt szerveznek.Nézzük, mi történt a héten komi-ügyben:   Kiállítás nyílt Szorokin életművérőlA Sziktivkari Egyetem komiföldi oktatástörténeti…..
Igaza van a kedves olvasónak, hogy számonkéri az elmaradt híreket.Örülök is neki, hogy valaki hiányolja.De hát szegény blogíró is ember, és elmondhatja, hogy az utóbbi egy hónapban rengeteget utazott (országhatárokon át és vissza és belül - és sajnos megint nem a…..
A mari naptár szerintA mariknál az a mondás járja : Legyetek olyan gazdagok, mint a hód (Умдыр гай поян лийза).A hód alapvetően vízi állat, házát azonban a vízpartra építi. Szelíd természetű, a kisebb élőlényeket nem bántja, és a nagyobbak között sem akadnak…..
Évről-évre nő a bevándorlók számaA finn Statisztikai Hivatal legújabb adatai szerint a lakosság száma gyors növekedést mutat, amely kapcsolatban áll a bevándorlók számának folyamatos növekedésével.2008-ban 28100-an érkeztek az országba - mely a független állam eddigi…..
Minden kedves Olvasónak Boldog Új Évet és jó hírolvasgatást kíván a Finnugorblog!..
A Szamarai Körzetben Mordvin Kultúrközpontot adtak átDecember 6-án Zsiguljovszkban mordvin kulturális- és szórakoztatóközpontot nyitottak "Moksa" néven.Az épületben múzeum (a mordvin kultúráról), bolt, kávézó és szálloda is helyet kapott, mindez népi stílusjegyekkel…..
A Castrén Társaság támogatja a finnugor nyelvekre való fordításokatA Castrén Társaság Bizottsága a Finnországi Program - az oroszországi finnugor népek kultúrájának támogatása - megvalósításának keretein belül a 2009-es évben támogatást nyújt azon fordítók számára,…..
Hanti-Manszijszk, 2009. szeptember 23-27.2009. szeptember végén rendezik meg a finnugristák IV. összoroszországi konferenciáját Hanti-Manszijszkban.A konferencia témája: "Finnugor nyelvek és kultúrák a globalizálódás folyamatában".A konferencia munkája plenáris- és…..
A "Сургутнефтегаз" Kft. három területen végezne próbafúrásokatA "Szurgutnyeftyegaz" delegációja november végén Krasznoszelkup-ba (Krasznoszelkup Körzet, Jamal-Nyenyec AK) látogatott. A Kft. egyelőre csak próbafúrásokat végezne a közetben a teraszi,…..
Egy korábbi írásban már hírt adtunk a készülő színházfesztiválról. Lássuk hát az eredményt is:A Karjalai Nemzeti Színház kapta a finnugor színházfesztivál első díjátNovember 24-én rendezték meg a Mari Köztársaság fővárosában, Joskar-Olában a VII. "Majatul"…..
 Új orosz nyelvű műsorok az észt tévében 2009-től kezdődően az orosz nyelvű műsorokat a 2-es csatornán játsza az észt tévé (ETV2). Ebbe az "Aktuális Kamera" c. hírműsor is beletartozik, amely eddig az egyes csatornán jelentkezett napi 19 perces orosz nyelvű…..