Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. Gerevich József

192 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hetek óta gondolkozom azon, hogy egy transzneműségről szóló előadásra készülve hogyan mutathatnám be a transzneműséget a maga komplexitásában. Végül A dán lány című Oscar díjas filmnek alább látható jelenete mellett döntöttem. Hihetetlen, hogy az elmúlt száz évben mekkorát fejlődött a tudásunk és a…..
Mozgássérültek az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnnek fel sikeres játékfilmeken. Többek között az Életrevalók, a Szkafander és pillangó vagy A bal lábam című film állítja középpontba a testi fogyatékosságot. Ebbe a sorba illeszkedik a Mielőtt megismertelek című, Angliában játszódó amerikai film…..
Az olvasás egyike a legfontosabb szokásainknak; a személyiség- és intellektusfejlődés elengedhetetlen része, a verbális kultúra egyik alappillére. A világ nem politikai erővonalak mentén van szétszabdalva, hanem aszerint, ki olvas, és ki nem olvas, az előbbit olvasás+-nak, utóbbit olvasás— -nak…..
A rokonok, szakértők és önkéntes segítők tapasztalatai megegyeznek abban, hogy a fogyatékosok különleges képességekkel rendelkeznek. A fogyatékosokról szóló könyvek, képek és játékfilmek ezt a különleges világot verik vissza. Ilyen például H.G. Wells A vakok országa című briliáns novellája, és ebbe…..
A tizenhárom éves lányok kultusza a művészetben végigvonul a huszadik századon, kezdve Schiele erotikus tizenéveseitől Nabokov Lolitáján és Salinger Esméjén át egészen Balthus pajzán lányaiig. Az Érzékeny pont című filmben (2007) Alan Ball amerikai rendező bemutat egy félig libanoni, félig amerikai…..
Sokféleképpen lehet a közönséget megtéveszteni. Régen, a középkorban ezt úgy tették, hogy titkos kódokat rejtettek a képbe, vagy olyan motívumot festettek bele, amelyről tudták, hogy a közönség nem veheti észre, mert a templom megvilágítása ezt nem teszi lehetővé. A modern korban vannak kép- és…..
Volt egyszer egy elvarázsolt királyfi, aki egy tündérszép királykisasszony kezére pályázott. De csak úgy kaphatta meg, ha előbb felmegy űrhajóval a Holdra, majd a Marsra, és vissza is jön onnan, az összes megkezdett háborút megszünteti a földön, ártalmatlanná teszi az összes hétfejű sárkányt,…..
Egy belga-francia film, A kisfiam ( rendező: Martial Fougeron, 2006) teljes fegyverzetében mutat be egy férje által elhanyagolt anyát, aki mindent megtesz, hogy kamaszodó gyermekét, Julient deviánssá, embergyűlölővé, anyagyilkossá tegyen. Ehhez be kell épülnie Julien iskolájába, össze kell játszania…..
Az elengedés kifejezés a gyászfeldolgozás, gyászmunka hatékonyságára utal. A filmművészet tele van jobbnál jobb gyászfeldolgozás-ábrázolással, főleg az elveszített személy elengedésének nehézségei jelennek meg a filmvásznon. Ritka, amikor ennek ellenkezőjével találkozunk: hatékony…..
A bűn és bűnhődés motívuma végigvonul a filmművészet történetében (is). A távolkeleti modell (főleg Kim Ki-duk filmjei) szerint a bűn elkövetése után az elkövető lelkében zajló folyamatoké a kulcsszerep: neki kell eljutnia a következtetések levonásáig. Ebben a…..
Fernando Meirelles Vakság című filmje (2008) science fiction-szerű imaginációként kreál egy katasztrófahelyzetet (egy képzeletbeli városban az emberek sorra megvakulnak), és végiggondolja, mi következhet ebből. A dráma hőse mégsem egy vak, hanem egy látó, egy orvos felesége, aki…..
Sándor zugivó volt. Mindenki, aki ismerte, ezt mondta róla, feleségét, Orsolyát is beleértve. Azzal is kezdte mondandóját, hogy „Sándor vagyok, zugivó”. Majd csendben hozzátette: „de nem alkoholista. Azt csak a feleségem állítja rólam.” A zugivás amolyan stigmaként ült…..
Dr. Gerevich József 2015.01.17 20:59:48
@Szeréna Molnárné: Nyíltan és határozottan kellene szembesíteni a zugivás tényével, és azzal, hogy jobb lenne, ha felvállalná, mert semmi oka, hogy titkolózzon. Ha nyílttá válik kettejük között a kommunikáció, lassan, óvatosan, fokozatosan lehet megtenni a következő lépést, pl. elvinni egy belgyógyászhoz, laborvizsgálatokat kérni (40 felett ez már minden évben kívánatos).
Mona 15 éves, iszik, szerencsejátékozik, betörésekkel tartja fenn magát, családos férfi szeretője. Együtt él bátyjával, Phillel. Együtt üzemeltetik a helyi kiskocsmát. De ezen a nyáron minden megváltozik. Szeretője szakít Monával. Phil vallási fanatizmusban keres menedéket,…..
Tony Richardson A hosszútávfutó magányossága (1962) című filmje a terrorról, szabadságról és lázadásról üzen a nézőnek.  Hőse az ifjú Colin, akit kamaszkora delén barátaival betörésen érnek, emiatt javítóintézetbe kerül. Felfigyelnek futótehetségére. Az igazgató…..
Egy héttel kezelése megkezdése után Károly felesége, Márta, arra lett figyelmes, hogy férje imbolyog a konyhában, nyelve beszéd közben összeragad, olyan, mintha részeg lenne. Pedig már azt hitte, most minden rendbe jön. Károly végre jelentkezett a pszichiáternél, majd ünnepélyes…..
Bertalan kedves fiú volt, mindenkit levett egy pillanat alatt a lábáról. Főleg a nőket. Anyja kedvenc gyermeke volt, nővére is imádta, a hasonló korú lányokról már nem is beszélve. Sokáig a család „életművészének” nevezték, annyira könnyen szerzett sikereket. A látszat…..
Magda anyjával keresett fel a rendelőmben. Szerettem volna négyszemközt beszélni vele, de kérte, hogy hármasban beszéljünk, mert neki nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szavakat. Anyja foglalta össze helyette az elmúlt évek eseményeit. Magda időnként bólogatott, időnként rázta…..
Hiába vette körül „szerető család”. Férje, gyermekei mind „jót” akartak neki. Szenvedtek attól, hogy évtizedek óta iszik. Olyan asszonyt, feleséget, anyát szerettek volna, mint a „többi”, amilyent a szomszédban, a barátok között, filmeken lehet látni: józan, okos,…..
A szenvedélybeteg nők és férfiak specifikus megközelítése még gyermekcipőben jár. Pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy igen nagy különbségek vannak a női és a férfi függők között. A nemek közötti különbségek vizsgálata az orvostudomány elhanyagolt területét jelenti.…..
A Napok romjai című Ivory-filmben (1993) Stevens, Darlington Hall főkomornyikja és Miss Kenton, a Darlington Hall házvezetőnője között szerelem alakul ki. De előtte, ahogy annak lennie kell, legalább is egy képzeletbeli szociálpszichológiai tankönyv szerint, "mínuszból" indulnak,…..
A Balzac és Gide-szakértő Pierre Lachenay miután megízleli a bájos légikisasszony, Nicole bőrének bársonyosságát, hajlandó akár felrúgni is házasságát. De elszámítja magát. Bár Nicole-nak imponál a férfi népszerűsége, ez azonban nem elég ahhoz, hogy mellette maradjon.…..
Wallace Avery a teniszklubban improvizál magának egy új személyiséget, és Arthur Newmanként mutatkozik be egy multimilliomosnak. Majd élete egy bizonyos pontján elindul, hogy megvalósítsa új személyiségét. Eddig csak hobbiból golfozott, miközben egy nagyvállalat középszintű…..
A 'nők lázadása a filmművészetben' című leendő doktori értekezés egyik fejezetét bizonyára Az új élet című Catherine Corsini-film (2008) elemzése alkotná. Egy negyvenes éveiben járó, szakmáját családanyasága miatt nem gyakorló kineziológusnő, Suzanne úgy érzi, eljött…..
Claude Goretta filmjének (A csipkeverőnő, 1977) hősnője, Pomme, olyan lány, aki nem hívja fel magára a figyelmet, akit faggatni kell, akit tudni kell észrevenni, aki szavakkal képtelen kifejezni érzékenységét. Valaha zsánerképet festettek volna róla a festők, ő lett volna a…..
1976-ban, egy francia kisvárosban gyermekek hada indul az életnek. Van köztük új diák, aki nem hajlandó levetkőzni, amikor rutin orvosi vizsgálatnak vetik alá az iskolásokat. Később kiderül, hogy részeges anyja és nagyanyja veréseinek látható nyomát fedezi. Azután itt van ez a…..