Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kincsa

0 bejegyzést írt és 133 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi más is lehetne, mint Moszkva? (Na jó, akad még egy-két ötletem...) A mai történet tehát onnan érkezett, Annamária írta, aki egyszer már jelentkezett az orosz fővárosból. Kiderül, tényleg olyan drága város-e (és ez mit is jelent pontosan), de szó lesz sok minden más,…..
kincsa 2012.11.30 06:44:45
@nyuszigonosz: Koszi, mindenkeppen utananezek. A het kotet eleg jol hangzik. :)
kincsa 2012.11.30 17:32:55
@Bicepsz Elek: Légy szíves olvasd el Határátkelő bevezetőjét a történethez.
A kép a Téli Palotát ábrázolja, amelyben az Ermitázs Múzeuma található. És igen, Szentpéterváron van.
kincsa 2012.12.05 07:30:51
@ZS0LT: Köszönöm!!!! Úgy nézem, idei tél már tényleg nem lesz probléma. :)
Szerencsére az utóbbi időben megszaporodtak a Lengyelországból érkező írások, érdekes, hogy ezek szerint nem csak nyugat felé indulunk el munkát vállalni. Mai szerzőnk, tsabus esetében először a párja kapott állásajánlatot, aztán követte ő is. „Már egy ideje olvasgatom…..
kincsa 2012.12.01 11:07:24
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Olvasgatom a blogodat, a szlávokról szóló cikk nagyon tetszik. Most értem a macedónokhoz. Említést teszel a macedón-görög konfliktusról. Azt írod: "Az, hogy van-e macedón nép és nyelv, a görögöket nem érdekli, a görög álláspont szerint ez mindenkinek a saját problémája, hogy mit gondol magáról, a görögük egyetlen gondja, hogy a macedónok ne “lopják el” az ókori macedónok nevét."
Lehet, hogy tévedek, de magyarul szerintem meg szokták különböztetni a kettőt. Az ókori népcsoportra a makedón elnevezést szokták használni, k-val.
Bocs, a téma off, de az említett cikkben van a lengyel nyelvről is egy nagyon érdekes rész.
kincsa 2012.12.01 12:34:42
@nigara: @tsabus: A lehetőségek általában nem maguktól jönnek, azokat mindenkinek magának kell megteremteni. Én nem hiszek a sült galambban, arra többet várhatsz fölöslegesen, mint Godot-ra. Általában a szerencse csak mellékszerepet kap a történetekben.
Úgy gondolom, ez a posztoló és felesége esetében sincs másként. Ők is megmutatták otthon, hogy mire képesek, ezért tárult ki előttük a kapu. Amin persze még be is kellett nekik menni. Sokan csak néztek volna rá, hogy "vajon merjem, ne merjem, mi van mögötte, és mi van, ha"... Néhányan még örülnek is, mikor szépen lassan becsukódik, megszabadulnak a döntéskényszertől. ;)
Jó lenne, ha a mai poszt nem vihart kavarna, hanem elgondolkodtatna mindenkit a háború és egymás öldöklésének hiábavalóságáról. A történet csupán az egyik fél oldaláról mutatja be az izraeli-palesztin konfliktus mindennapi, emberi oldalát. Természetesen amennyiben a másik…..
Még véletlenül sem Magyarországról szól a mai poszt (...), hanem Thaiföldről, ahol a rendőrök esőben nem szívesen mozdulnak ki az őrsről, ellenben jogosítványt szerezni finoman szólva sem túl bonyolult, de legalább vicces. Erről és sok más érdekességről is szól Cooper mai…..
A mai poszt nem egyetlen országról szól, sokkal inkább a motivációról, illetve arról, miként lehet szépen fokozatosan felépíteni egy életet és külföldi karriert. Jöjjön tehát András története, melynek során az Egyesült Államokból indulunk és Magyarországon keresztül…..
kincsa 2012.11.17 21:51:18
@hagyma: Nem, ebben sem maradhatunk. Már hogy ember nincs, aki elmenne Moszkvába, ha maradhatna az USA-ban is. Mi ismerünk ilyet. Jack a neve. A másiknak meg Robert. A harmadiknak meg Lynn. Soroljam? Mind amerikai állampolgár. Majd megkérdezem az adószámukat, és ha gondolod, elküldöm privátban. :) Viccelek, nem fogom elküldeni. Nem érdekel, hogy elhiszed-e.
Azért az nekem nagyon meglepő, hogy külföldön élsz, gondolom, már láttál egy-két dolgot, mégis sikerült ilyen szűklátókörűnek maradnod. Azért ez már teljesítmény.
kincsa 2012.11.17 22:04:12
@spangola: Igen. :))) Majd András is beszáll valamikor, csak éppen ma ügyeletben volt, és behívták. Lehet, hogy csak holnap, de biztos válaszol a hozzászólásokra. (Ja, itt Moszkvában már holnap van. Szóval miután kialudta magát.)
(Most ezen is lehet gondolkodni, aki akar: pénzügy, project management, és ügyelet?! Hmmmm... Gyanús. Jó szórakozást!) :DDDD
kincsa 2012.11.17 22:06:40
@spangola: Egyik sem. Ő sokkal jobban néz ki, mint bármelyik srác a fotón. @duvadüpp: Neked ezt már megírtam, de ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. :))))
A külföldi élet kipróbálásának egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb módja, ha valaki au-pairként vállal munkát. A rengeteg buktató (például elég nagy lutri, milyen családhoz kerül az ember, még akkor is, ha előtte tájékozódik) mellett viszonylag biztos egzisztencia…..
Egy szál bőrönddel indultam útnak, semmim sem volt, most pedig jó állásom van, megteremtettem magamnak az egzisztenciát és boldogan élek. Itt, a Határátkelőn is jelent már meg pár ilyen írás, ugyanakkor spanyol országfelelősünk, Roxi mai posztjában arra figyelmeztet, hogy ezek…..
London nagyon kemény, óriási a verseny, de ha van megfelelő tapasztalatod, és több nyelvet is beszélsz, akkor simán boldogulhatsz – állítja mai szerzőnk, aki nem muszájból költözött a brit fővárosba, hanem az egyszerűbb, izgalmasabb, változatosabb, kiegyensúlyozottabb…..
kincsa 2012.11.04 12:02:25
@hagyma: Nemzetközi cégnél dolgozik, és jól keres, köszöni szépen. De ez neked miben segít? Mivel lesz több az életed, ha megtudod a pontos helyet és számot? Nem fontosabb az, hogy hogy jutott oda?
kincsa 2012.11.04 12:09:56
@hagyma: Akkor írjál egyet minden nap, légy szíves, mert mint mondtam, szerintem nagyon kell a pozitív példa. Csak legyen legalább olyan hihető, mint ez. :)
Egyébként nagyon elbeszélünk egymás mellett, ami kicsit meglep . Még egyszer mondom: tudjuk, hova jutott, még ha nem is említi meg a cég pontos nevét. Ami nem értem, miért baj, nekem nem hiányzik. Neked igen. Pont.
Japánba látogatunk ezzel a poszttal, méghozzá tableno vezetésével, akinek kalandjai első részét olvashatjátok az alábbiakban. Felhívnánk a figyelmet a un-ortodox (elnézést...) megoldásra, mellyel kijutott Tokióba. „Szóval az úgy volt, hogy 2002-ben mindenből elegem lett. Na…..
Kisebb csend után ismét jelentkezett egyik legrégibb szerzőnk, Hothead, egyenesen Ausztráliából. Azt gondolom, mai írása kifejezetten nyugtatólag hat majd, és méltó lesz egy nyugodt és kellemes hétvégi naphoz. Ráadásul az is kiderül belőle, le kell-e szállni a bringáról, ha…..
A mai poszt érdekes körülmények között született. Nemrégiben kaptam ugyanis egy levelet a szerzőjétől, melyben viszonylag markánsan kifejezte nemtetszését a blog tematikájával, illetve üzenetével kapcsolatban. Válaszul én megkértem (miként ezt minden esetben teszem), hogy írja…..
kincsa 2012.11.02 11:34:51
@TilosazA: Az alapján, amit leírtál, elég sok "magyar" él Oroszországban, de Olaszországban is. Csak nem magyarul beszélnek. Érted, mire gondolok? ;) Folytathatnám a helyek felsorolását, de túl hosszú lenne a lista.
kincsa 2012.11.02 11:52:11
@TilosazA: Nézd, nekem alapvetően nem azzal van bajom, hogy rámutatunk a hiányosságokra. De tényleg nem lehet egy rossz mellé egy jót is állítani? Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy pl. a magyarok általános műveltsége magasabb, mint sok más országban. De mer erre bárki büszke lenni? Még a tegnapi angliai posztban is megemlítette a hölgy, hogy a kislányát matekzseniként kezelték - magyar alapot kapott. De erre senki nem reagál. Erről nem illik beszélni. Ha büszke mersz lenni arra, hogy mi magyarok mennyi Nobel-díjast adtunk a világnak, akkor rögtön jönnek a válaszok, hogy igen, de külföldön éltek, ott dolgoztak. És? Az oktatás azért otthonról jött, nem?
Esküszöm, nem vagyok nacionalista. Már azért is furán érzem magam, hogy ezt külön ki kell emelnem, pedig ki kell, mert hamar megkapom, hogy "már megint itt a mélymagyar".
Csak megpróbálok pozitívan állni a dolgokhoz. Mert olyan nincs, hogy valahol minden csak rossz. De ha a jóról nem beszélünk, akkor az embernek bizony könnyen olyan érzése támad.
kincsa 2012.11.02 12:35:07
@tucano: Kiragadtad a mondatot. Ez azok szájából hangzik viccesnek, akik arról beszélnek/írnak, hogy Magyarországon mindenki hülye. Tehát maguk is rasszisták.
Az sem jelent mindig garanciát, ha az ember hosszú, alapos tervezés és tájékozódás után indul neki a világnak. Erre példa a mai poszt is, melynek szerzője, ana Kanadában próbált meg boldogulni, Érte pár kellemetlen meglepetés... „Elsősorban azért írom meg történetemet,…..
kincsa 2012.10.29 14:13:14
@SziszkAnya: Igen, nekem is ez jutott eszembe. Meg még az, hogy bizony hiába hagyják el sokan Magyarországot a rasszizmus miatt... Sokszor olvastam már ezt itt a Határátkelőn, mint indokot a távozásra. Ez micsoda, ha nem diszkrimináció? És itt egy "civilizált" országról van szó.
Határátkelő Amit a sors hoz 2012.10.20 06:57:00
Németországon, Skócián és Anglián át egészen Magyarországig vissza ível Péter útja, aki IT-s végezettséggel volt mosogató és szobapincér is, míg végül aztán Magyarországon helyezkedett el, ismét a szakmájában. Tanulságok? Azok is akadnak... „Volt szerencsém kalandozni…..
kincsa 2012.10.20 14:50:58
@karburator: Olvasd el meg egyszer... nem Irorszagban volt, hanem Skociaban, majd Brightonban. Es a celja az angol nyelv elsajatitasa volt, majd pedig a hazamenetel. Akkor miert nem sikersztori? Mind a ket cel teljesult.
kincsa 2012.10.20 14:57:49
@01234567: Es Te hogy vagy? Lassan rendbe jonek a dolgaid?
A mai poszt kifejezetten kellemes hétvégi olvasmány, melyből kiderül, kapni-e Portóban füstölt kolbászt, miért nincsenek játszóterek és mi is az a hosszúszívószálas ülde. Egyszóval irány Portugália, kalauzunk KM! „Tizennégy éve élek itt, Portugáliában, ebből Portóban…..
kincsa 2012.10.06 18:02:59
@01234567: Tényleg nagyon érdekelne a személyes élményed, írnák róla egy-két konkrétumot? Én 2010-ben költöztem haza, és nekem nagyon jó tapasztalataim voltak. De érdekelne a tied, mert úgy tűnik, valami rettenetesen félresiklott.
kincsa 2012.10.06 18:33:55
@01234567: OK, leírom én is, mit tapasztaltam. Abban teljesen egyetértek, hogy nem mindegy, honnan jössz haza. Én Olaszországban éltem 4 éve akkor már (meg előtte még kettőt, de az most nem fontos). Az ottani szitut ismerheted. Gondban vannak, nem véletlenül. Talán Berlusconit sem kell bemutatni, de ott is az van, mint otthon - a bal oldal sem alternatíva. Ennyit a politikáról. Elég rendesen hányingerem volt, talán azért nem tud kiakasztani annyira, ami otthon megy.
Ami a magánéletet illeti, a válság miatt gyakorlatilag bezárult minden kapu előttem a munkaerőpiacon. Legalábbis minden olyan kapu, ami engem érdekelt volna. Pedig tanultam is, nem adtam fel egykönnyen, megcsináltam egy MBA képzést Pisában, angol felsőt, az olaszt helyesebben beszéltem, mint sok helybeli...semmi nem érdekelte a munkaadókat.
Ezért egy nap poénból hazaküldtem néhány CV-t. Leestem a székről, amikor majdnem mindre válaszoltak. Úgy mentem haza, hogy több interjúm is volt a naptárban. Az egyik ajánlatot pedig el is fogadtam. A fizetés az elején nem volt nagy, de bíztam benne, hogy ha látják, hogy dolgozom, meg tudom a munkaadót győzni hamar, hogy többet érek - és úgy is lett. Ma már magasan az átlag felett keresek (nem dicsekszem, ez hozzá tartozik a képhez). Van két diplomám, két nyelvet beszélek felső fokon, egyet mondjuk gyenge középen. Most az orosszal nyűjük egymást. :) Mindig tanulok, nekem ez fontos.
Röviden ennyi. Ne haragudj a múltkori statisztikákért, csak objektív akartam lenni. Mert tényleg van rosszabb, még ott is, ahol elvileg jobb. Érted, mire gondolok?
kincsa 2012.10.06 19:08:21
@01234567: Minden jót kívánok Neked, szívből. Remélem, sikerül visszatérned a helyes kerékvágásba, akár otthon, akár külföldön.
Tudom tapasztalatból, milyen az, mikor az ember úgy érzi, nem kell senkinek, pedig nagyon sokat hozzá tudna tenni a társadalomhoz. Csak én ezt külföldön tapasztaltam meg, nem otthon, ez talán szerencsém is, hiszen így a csalódás is kisebb volt.
Olyan régen jártunk már Ausztráliában, hogy úgy gondoltam, éppen itt az ideje. Ráadásul itt várt Szandra története is, aki merész volt, de bejött neki. Hogy miként, az kiderül a posztból! „Idén áprilisban érkeztem Ausztráliába turista vízummal, attól a vad ötlettől…..
kincsa 2012.10.03 10:57:46
@szszandra: "A sikeres torteneteknek nincs akkora visszhangjuk." Igen, ez nekem is furcsa egy kicsit. Pont ezen amuldozom en is az utobbi napokban, hogy egyesek mennyire szeretnek panaszkodni. Fel nem foghatom, miert jo, ha az ember ilyesmire pazarolja az energiajat. Ebben is hasonloak az ausztralok? :)
De eppen ezert orulok duplan, mikor megis talalkozom itt ilyen pozitiv sztorikkal is.
Tovabbi sok sikert az almaid megvalositasahoz, es gratulalok meg egyszer!
Judit és férje egy multin keresztül jutottak ki Angliába, gyerekekkel, így aztán közvetlen tapasztalata van a kezdés nehézségeiről, az iskoláról, és persze az albérletkeresés kálváriájáról. Mert kálvária, az volt. „A férjem és én már évek óta fontolgattuk, hogy pár…..
kincsa 2012.10.02 21:08:02
@01234567: Nekem külföldön Olaszországban és Oroszországban van komolyabb tapasztalatom. Most mit mondjak, szerintem nem állunk rosszul.  Média: internet szabad, nyomtatott sajtó részben szabad Magyarországon és Olaszországban is, Oroszországban internet részben szabad, nyomtatott sajtó… inkább hagyjuk. (Forrás: House of Freedom). Társadalmi szervezetekről, érdekképviseletekről nincs tapasztalatom egyik országban sem. A politikától való elfordulás, az abból való kiábrándulás számos országban egyre komolyabban mutatkozó jelenség (nem ok nélkül, jegyzem meg), nem csak Magyarországon. Szeretjük azt hinni, a miénk a legrosszabb, de csak körül kell nézni a déli országokban (Görögo., Olaszo., Spanyolo.). Oroszországot megint ne emlegessük, felesleges. Oktatás: való igaz, hogy ezen a területen rendszeresen alacsonyan teljesítünk európai összehasonlításban, de a személyes tapasztalataim ezzel abszolút ellentétesek. Ezen a területen nagyon sok múlik az egyénen. És legyünk őszinték – ma az internet világában nem olyan nehéz információhoz jutni, képezni magadat, a gyerekedet.
Ami az életminőséget illeti, számos felmérésben teljesít jól Budapest, akár hiszed, akár nem. A régióban (Közép-Kelet Európa) pl. a Mercer szerint egyenesen a második legélhetőbb város Prága mögött, de a világ 221 városából is hetvenharmadik. Tehát van hova fejlődni, de megint csak nem mondhatjuk, hogy az utolsók között kullognánk.
A gazdaság-munka-munkahely-karrier-egzisztencia témakörre már válaszoltam, tudatos döntésekkel, kitartással úgy gondolom, előre lehet jutni, és jelentősen csökkenteni lehet a szerencse szerepét. Ami a GDP-t illeti, 45 európai országból huszonvalahányadikak vagyunk (2010-ben huszonegyedikek), ami megint csak középmezőny.
Most persze mondhatod, hogy te nem Olaszországban, vagy Oroszországban gondolkodsz, az nem a „nyugat” (bár az előbbi nem csak hogy EU tag, de egyike az EGK hat alapítójának). Ahhoz azonban, hogy az emberben egy egészséges énkép alakuljon ki, szükség van arra, hogy körülnézzen. Ne csak azt nézze, ami jobb, hanem azt is, ami esetleg rosszabb máshol. Egyrészt abból is lehet tanulni, másrészt fontos, hogy ahhoz képest is pozícionáld magad. Röviden ennyi. Szándékosan hoztam statisztikákat, amik az átlagot mutatják. Most már válaszoltam?
kincsa 2012.10.02 21:52:44
@01234567: Tudod, úgy érzem, amíg nem azt írom, amit hallani akarsz, addig nem jutunk egyről a kettőre. Márpedig a kommunikációnak szerintem nem az a lényege, hogy önmagát hallja vissza az ember, megerősítést nyerve a véleményében, hanem hogy új szempontokat is észrevegyen.
Amit az olaszokról írtál, az erősen téves, még ma is sokkal jobban élnek, mint mi (az említett GDP listán a negyedikek). Az "egy orosz" meg megint érdekes kifejezés, gondolom, itt a milliárdosokat ki kell hagyni a szórásból, és csak a nyomorultakra kell koncentrálni.
Bantunégerekről én egy szót nem írtam, csak Európáról.
Azért hoztam statisztikát, mert gondoltam, az objektívebb, mint ha saját tapasztalattal dobálózom - ha nem fogadod el, szíved joga.
Az a helyzet, hogy az én személyes tapasztalatom is azt mondatja velem, hogy otthon bizony meg lehet élni - erre meg azt fogod mondani, szerencsés vagyok.
Ennyi. Bezárult a kör.
Akkor legalább azt fogadd el, hogy mások máshogy gondolkozhatnak, és ebben akkor kiegyezünk.
kincsa 2012.10.03 06:38:23
@padlas: “Ahhoz azonban, hogy az emberben egy egészséges énkép alakuljon ki, szükség van arra, hogy körülnézzen. Ne csak azt nézze, ami jobb, hanem azt is, ami esetleg rosszabb máshol. Egyrészt abból is lehet tanulni, másrészt fontos, hogy ahhoz képest is pozícionáld magad.”
Idezet magamtol. Szerintem ezert jo magunkat pl. az oroszokhoz is viszonyitani. Tehat: Ne a rosszabb legyen a cel, ez egyertelmu, de azt mondani, hogy nalunk mar minden elviselhetetlenul sz*r, es innen csak menekulni lehet, azt azert enyhe tulzasnak erzem. A “mashol minden jobb, nalunk meg minden szornyu” dolog nekem nem annyira hiheto, sajat tapasztalat alapjan sem, es hat igen, a statisztikak alapjan sem.
Ami a celt illeti, teljesen egyetertek veled, elore kell haladni. De ebben az onsajnalat es panaszkodas annyira nem segit.
Soha nem sietnek sehová. Kizárt dolognak tartják, hogy napi 7 óránál többet dolgozzanak és azt sem a mi kelet-európai / amerikai feszített tempós hajtásban teszik. Nincs ölelkezés, puszilkodás. De ez nem azért van, mert nem fogadnak be, egyszerűen ilyenek. Ma Norvégiába utazunk,…..
kincsa 2012.09.30 15:36:37
@Don Kartasch: Az "ember maradtam" részhez: De, nagyon szimpi! :))))
kincsa 2012.10.01 07:15:08
@tucano: Pesze, muszaj utana nezni. :))) Ismerunk olyat, aki hanyatt vagta magat egy szingapuri ajanlattol, aztan mikor kiment, akkor esett le neki a tantusz, hogy talan megiscsak utana kellett volna nezni, mennyi az annyi. Aki tul naiv, tapasztalatlan, az nagyon megjarhatja. Persze a kulfoldi munkatapasztalat is mindig jol jon, nem feltetlenul kell egybol miliomossa valni, de... Azert ne nyomorogni menjen ki az ember. Pont ezert tetszik nagyon ez a blog, itt annyi infot szedhetsz ossze, amennyit nem szegyelsz! Nem tudjuk, hova megyunk legkozelebb, ugyhogy nem art kepben lenni.
Ti merre jartok most? Es merre voltatok mar? Meg uj vagyok a forumon, nem nagyon ismerem az "arcokat". :)
kincsa 2012.10.02 14:16:10
@tucano: Labadozol? Remelem, nem komoly!
Braziliarol tudnal par szot mondani? Lehet, hogy a legkozelebbi celallomasunk Sao Paolo lesz.
Ja, es en kb. 6 evet eltem Olaszorszagban, Pisa, Torino, Bergamo, de sokat jartam Sziciliaban is (Siracusa). Neked hogy tetszett? Merre eltel?
Mielőtt bárki véletlenül azt gondolná, hogy a külföldi munkavállalás a kezdeti nehézségek után biztos siker, megosztom veletek Bugris londoni élményeit. Vigyázat, kiábrándult történet következik ki nem fizetett munkaórákkal, nem létező szabadsággal és rohamléptekben…..
kincsa 2012.10.01 14:29:10
@tildy:): Azert ezek tenyleg eleg durva aremelkedesek... 4 ev alatt 44-50%? Az nem keves. Az inflacio nem volt ekkora, az biztos.
Előfordul olyan egy blogszerkesztő életében (vigyázat, intim részlet...), hogy nem ért egyet mindenben azzal a poszttal, amit megjelentet. Nagyjából így vagyok Balázs írásának bizonyos részeivel, de a fogalmazás néha kissé talán túlzott markánsságát hajlamos vagyok betudni…..
kincsa 2012.10.01 11:20:11
@Nitnitnit: Pont errol irtam: nem tudom. Nem ismerem. Lehet, hogy beleutkozik egy olyan elmenybe, ami holnap gyokeresen atalakitja a gondolkozasat. Neked nem volt olyan tapasztalatod az eletben, ami teljesen mas palyan inditott el, mint amin eppen voltal? Te mindenrol pontosan ugy gondolkozol, mint 10 eve? Mert en nem. Ezert azt gondolom, hogy mas is valtozhat. (Ehhez teszem hozza, hogy igazabol arrol is eleg keves infonk van, ma hol tart a kedves posztolo. Ahogy valaki feljebb mar megirta: mindenki a sajat eleten keresztul ertelmezi az olvasottakat. Ami nem baj, de azert itelkezni szerintem nem kellene.)
kincsa 2012.10.01 11:27:04
kincsa 2012.10.01 11:58:33
@Nitnitnit: Latod, nem egyforma tapasztalattal rendelkezunk. En bizony nem mondhatom el magamrol, hogy ugyanaz volnek, aki 10 eve. Es ezzel onmagaban szerintem nincs is semmi baj. En alapvetoen hiszek abban, hogy az ember elete soran alakul, fejlodik, hogy milyen iranyban, az mar mas kerdes. Persze nekem is van olyan ember az ismerettsegi koromben, akire csak ralegyintek, de meg egyszer mondom, egy iras alapjan nem erzem ugy, hogy ugyanezt megtehetnem egy ismeretlennel is csak azert, mert mar lattam hasonlot.
Nem csak Oroszországba, hanem egészen az Udmurt Köztársaságba megyünk, ami (miként azt Kutya79 megfogalmazza) még „éppen Európa". Legalábbis földrajzilag. Kutya79 ígérete szerint ez egy sorozat első része, melyből kiderül, hogy már bejutni sem könnyű az országba; hogy milyen…..
kincsa 2012.09.29 18:12:31
@béla a görög: Érdekes, pont csütörtökön hívott meg minket egy orosz barátunk a semmi közepébe off roadozni. Még nem tudom, milyen, majd esetleg beszámolok róla. A lényeg, hogy beülsz a full extrás terepjáróba, amit a szervező cég biztosít, majd kimész szó szerint a semmi közepébe - nincs út, nem baj, vágsz magadnak, nincs emberi település, csak az érintetlen anyatermészet, de az állítólag gyönyörű. Ott eltöltesz néhány napot, minden nap máshol versz sátrat, fát vágsz, vizet hordasz, tüzet raksz, gombát szedsz, esetleg vadászol, és így eltartod magad. Ezért svéd, amerikai, német turisták hajlandóak kifizetni 40-50 ezer rubelt (plusz a kijutás költségei). Ezt csinálják Szibériában is, de már Moszkvától 200-300 km-re is találni állítólag alkalmas területeket.
kincsa 2012.09.29 18:44:44
@moszkovitics: Ez ugye a moszkvaiakra nem igaz? Itt még a fitness teremben a zuhanyozóban sem teszik le az okostelefonjukat! Ott van a fülükön, mikor vezetnek, mikor nyomják ki a súlyt, vagy mikor a babakocsit tolják a parkban. A múltkor egy menyasszony és egy vőlegény volt fényképezkedni a Tzaritzinóban, mind a kettő a mobilján beszélgetett. Mivel egymás mellett voltak, gondolom, nem a másikat hívták. Bemész egy étterembe, a Fashion TV megy a kivetítőn. Bárhol látsz orosz lányt fényképezkedni, úgy állnak be, mint a szupermodellek - ugye szép vagyok? A ruhájukról ne is beszéljünk, magassarkúban mennek még piknikezni is. A fél városnak szupermodern terepjárója van (a másik felének mondjuk Ladája, vagy Volgája). Budapesten nem látsz ennyi drága autót, az biztos. Még folytathatnám, de minek. Az biztos, hogy ez itt nem az a kisvárosi, "egyszerű ember vagyok" idill, amiről írsz, nagyon nem.
kincsa 2012.09.29 18:49:08
@béla a görög: Nem, ezt nem egyedül csinálják, csapatban mennek, valaki mindig bajba kerül, eltörik ez-az a kocsin az úttalan utakon, a többieknek ilyenkor segítenie kell. De állítólag térerő majdnem mindenhol van. Majd kiderül. Egyelőre még csak hallomásból tudunk erről a lehetőségről.
Emlékeim szerint Oroszországban még nem nagyon jártunk, úgyhogy éppen ideje volt Annamária írásának, melyből sok egyéb mellett kiderül, miért kellett Moszkvába egyetemre járnia, miért nem mert hetekig tojást venni, no és persze ott a Nagy, Eldöntendő Túró Rudi…..
kincsa 2012.09.24 07:49:15
@zseketto88: Hat, a kozlekedesrol eleg sokat lehetne irni. Itt gyakorlatilag senki nem tisztel senkit. Meg a gyalogos sem az autost. Komolyan. Siman lelep a zebran ugy, hogy az autosnak van zold, neki meg logikusan piros, es kozben a mobiljat nyomkodja. Mintha egy parkban setalna. De ez oda-vissza igaz, tegnap azert kellett leulnom egy padra (annyira rohogtem), mert egy autos ment at a piroson, es kozben hangosan radudalt a zebran atkelo gyalogosokra. Olyan jo agresszivan. Szoval itt minden van. Gyakorlatilag egy honapig halalfelelmem volt a motoron, miutan kijottunk. De aztan megszoktam. Egy fel oras ut alatt a varosban atlag 1 balesetet latsz. A rendorok minden sarkon ott vannak Moszkvaban, megis rettenetes a helyzet. Persze buntetnek is, es zsebre megy a dolog, ezt felesleges is kulon mondani.
Mikor Petervarra mentunk motorral, utkozben talalkoztunk egy bandaval (oroszok), ok mondtak, hogy videken ne alljunk meg a rendornek, nekik csak sz.r Ladajuk van (tenyleg), ugysem ernek minket utol. Csak takarjuk le az egyik szamot a rendszamon ragasztoszalaggal, es annyi. De mondom, sokan nem veszodnek a ragasztoval, leveszik a tablat, es kesz.
Nekunk persze fent van a tabla, es megallunk a rendornek is, akinek minden ok nelkul joga van teged igazoltatni, pont, mint Magyarorszagon. Mar kaptunk buntit, 2000 rubel gyorshajtasert. De legalabb nem jatszadozott velunk a rendor, bemondta az osszeget, fizettunk, aztan mehettunk.
Egy masik alkalommal nem akartak elhinni, hogy nem beszelunk oroszul, pedig ott voltak a kulfoldi papirok, a magyar rendszamtabla, stb., de akkor sem. Eppen egy jegeso alol jottunk ki, videken voltunk, hullara fagyva, mikor megallitottak. Magyaraztak, mi a bajuk, nem ertettunk semmit. (Mutogatni nem mutogatnak, csak mondjak a maguket.) Mar vagy fel oraja ott voltunk, nekem mar lila volt a kezem, arcom, mindenem, amikor megallt mellettunk ket motoros. Valamennyire tudtak angolul, forditottak, kiderult, hogy a rendor szerint dupla vonalon eloztunk, kifizettuk a buntetest, es mentunk. A sracok adtak pulcsit, hogy ne fazzunk, azt rahuztuk a borruhara, aztan egesz Moszkvaig egyutt mentunk, a pulcsit is csak masnap vittuk vissza nekik. Nagyon rendesek voltak. Ilyen is van. De tenyleg, a motoros kozosseg nagyon osszetarto, rendesek egymassal. Legalabb ez, ha mar az autosok halalos veszelynek szamitanak - jobban, mint otthon, es azzel mindent elmondtam. :)
Te merre szoktal jarni?
kincsa 2012.09.25 18:21:47
@Chang Yai: Like :)
kincsa 2012.09.26 07:01:25
@Chang Yai: Nem akartam elhinni, hogy a magyarok nyelvtudása a legrosszabb egész Európában, ahogy írtad, ezért rákerestem statisztikákra - és igazad volt! Az Európai Unión belül legalábbis a legalsó csoportban vagyunk a "Legalább egy idegen nyelvet társasági szinten beszélők aránya" kategóriában - no nem egyedül (ott vannak az olaszok, spanyolok, franciák, stb.), de mégis. A két nyelvet társasági szinten beszélők csoportjában viszont már felkapaszkodtunk az utolsó előtti csoportba, juhéééé! Ezt tényleg nem gondoltam volna.
Ami pedig a "látatlanban fikázzuk a másik nyelvtudását, lehet, hogy még orosz anyukádnak is akcentusa van" dolgot illeti: teljesen egyetértek, ez nevetséges. Hogy mennyire magyar ez a szokás, azt nem tudom, itt szerencsére csak egy ember ment bele ebbe a "témakörbe". Ami azért nem olyan rossz arány. :)
@tildy:): Egyértelműen nem neked szólt. Olvasd el a többi kommentet, és meglátod. Egyébként én nem vagyok nagy orosz szakértő, de nekem inkább hasonlít fojtott "i"-re, mint "ü"-re. A magyar nyelvkönyvek meg azt mondják, a kettő között van.