Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Deszéko

33 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kossuth Lajos szerint a politika a lehetőségek figyelembevétele.Ez elméletileg tökéletesen igaz.Igen ám, de a következményeket tekintve Kossuth apánk nem biztos, hogy e szerint jó döntést hozott 1849 április 14-én Debrecenben, a trónfosztáskor...Azonban mást meg nem igen tehetett.Ezt hívják a…..
Kevésbé ismert esemény, de sajnos tény, hogy 1919. augusztus 18. és október 4. között Győr is román megszállás alatt volt. A Duna-Tisza köze elfoglalása után aug. 4-én bevonultak Budapestre, majd 7-én átlépték a Dunát, és  az antant tábornoki tanácsa tiltása ellenére megkezdték előrenyomulásukat a…..
201 éve született Görgei Artúr. Már a nevének a helyesírásával gondok vannak, a történelemkönyvek többsége következetesen rosszul, Görgey néven írja. Ez lolyan hiba, mintha Széchenyi Istvánból Széchényi Istvánt csinálnánk.Eredetileg Görgey volt a neve, ő változtatta Görgeire.Hasonló történt…..
Harminc évvel ezelőtt  Pozsgay Imre egy rádiói 168 óra című műsorában  népfelkelésnek nevezte az 1956-os forradalmat. Egy oligarchisztikus és a nemzetet is megalázó uralmi forma elleni felkelésnek...Emlékszem, ez egy szombati nap volt, hallgattam a műsort. Délután olyan negyed öt körül hangzott el…..
 1458-ban a mai napon választották királlyá  a törökverő Hunyad János kisebbik fiát, Mátyást. Megválasztásának körülményei azonban nem teljesen egyértelműek. Ami biztos, az az, hogy kiváló választás volt, a magyar történelem egyik legnagyobb uralkodója lett belőle. De nézzük a Duna jegének milyen…..
150 éve született egy szibériai faluban az amúgy is rejtélyekkel teli orosz történelem egyik legmisztikusabb alakja, G.J. Raszputyin. Az embernek a 150 évről alapból a török uralom jut eszébe, a Raszputyinról meg az 1970-es évek vége. Volt akkor egy Boney M. nevű zenekar, amely az ABBA mellett a…..
1924-ben ezen a napon halt meg 18 óra 50 perckor Vlagyimir Iljics Uljanov, alias Lenin.  Churchill azt mondta, hogy a legnagyobb szerencsétlenségünk az volt, hogy megszületett, a második meg, hogy meghalt. A halála is olyan oroszos. A hivatalos verzió szerint a negyedik agyvérzés vitte el. Halála…..
1989. március 15-én  Győr lett az ország második fővárosa. A kommunista diktatúrák óta ez volt az első szabad március 15. És az ünnepi megemlékezés szónoka Pozsgay Imre, az ország akkori legnépszerűbb politikusa, az MSZMP reformereinek a vezetője volt. Mivel a megyénkből származik (Kónyban…..
Tegnap véletlenül belenéztem a "Legyen Ön is milliomos!" sokadszor újjáélesztett műsorába. Engem alapból idegesít a Gundel Takács modoros, affektáló és tudálékos stílusa, ráadásul nagyon szereti hallani a hangját. Arra kaptam föl a fejem, hogy volt egy olyan kérdés, hogy mit visel a sakkgép bábuja?…..
Az emberiség történetének diktatúrái közül a két legismertebb a hitleri Németország és a sztálini Szovjetunió. A két rendszer és a két eszme között nagyon sok a hasonlóság és a különbség is.  Igazából mély, minden részletre kiterjedő összehasonlító elemzés még nem készült a két berendezkedésről…..
Tulajdonképpen még ma se tudjuk, hogyan és miért halt meg Kleopátra. Rengeteg a rejtély a titokzatos, szinte misztikus történet körül. Ebben óriási szerepe van a Shakespeare: Antonius és Kleopátra  című tragédiájából készült  Kleopátra című filmnek is. Egyiptom  fáraónője az emberiség egyik…..
Győr  már az első világháború alatt lépéseket tett a háborús rokkantak számára egy kertváros építésére. Az állami segítség mellett adományokból tervezték felépíteni a házakat, mintegy 100 házzal számoltak, házanként  2500-3000 korona közti árakon A vagongyár munkásai és Szodfridt József főispán már…..
A Ismert történet, hogy az 1935-ben egy vendég megemlítette Hitlernek, milyen jó, hogy Németországban is megjelent a fasizmus. A náci vezér erre magából kikelve kérte ki, hogy államát bárki is fasisztának nevezze. A Führer szinte dührohamot kapott. Ezt meg is értem, én is így vagyok ezzel, amikor…..
1856. augusztus 20-án megnősült( szimbolikus dátum), feleségül vete Csáky Gabriellát. Boldog házasságukból négy gyerek született, akiknek a nevelője Magvassy Mihály, az első  magyar tornakönyv, a „Testgyakorlattan” egyik szerzője volt. 1861-ben főszolgabíróvá  és Győr 100 tagú képviselőtestületének…..
Nem tudom, mi lehet az oka, de az angolok nagyon jó történelmi filmeket készítenek. Oly mértékben épesek eltalálni a valóság a fikció arányát, hogy a film is nézhető legyen, de a történelmi hűség se sérüljön. Még kosztűmös filmek esetén is. Különösen izgalmasak a II. világháborúval kacsolatos vagy…..
A forradalom kitörése után Pozsonyban ideiglenes nemzetőrséget szervezett, amely március 19-április 11. között tevékenykedett. A kormány május közepén őt nevezte ki a győri és a Győr megyei nemzetőrség parancsnokává. Amikor az osztrákok 1848 végén elfoglalák Győrt, felségárulás miatt vádat emeltek…..
A XIX.századi Győr egyik egyik legismertebb személyisége, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb vidéki vezetője, Szabadhegy történetének meghatározó személyisége volt, gróf Zichy Ottó . Édesapja gróf Zichy Károly Pozsony majd Moson vármegye főispánja, 1825-től pedig a Magyar…..
Budapesten, Zuglóban található a Limanova tér, az első világháború után kapta a nevét. 1914.decemberében  Limanovánál állították meg és szorították vissza az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai az oroszokat. A csata sikere nagy részt a Muhr Ottmár  vezette Nádasdy-huszárok hősiességén múlt. Nagyon sok…..
A koncentrációs táborok az emberiség történetének tán legsötétebb szégyenfoltját jelentik. Azonban valami megmagyarázhatatlan módon ezeket mindenki kizárólag a nácikhoz köti.Tény, a hitleri Németország haláltáborai kegyetlenségükben, embertelenségükben mindent visznek. De tartozunk annyival az…..
Köztudomású, hogy történelmi személyiségeink közül igazából hárman pályázhatnának erre a címre. Szent István, Hunyadi Mátyás és Széchenyi. Attól, hogy Kossuth Széchenyit nevezte a legnagyobb magyarnak, még nem biztos, hogy az is... Nem vagyok nagy Kossuth-párti, Deákot is jobban kedvelem nála,…..
Trianont tekintjük történelmünk legnagyobb katasztrófájának. Hozzá képest az összes többi tragédiánk eltörpül. Iszonyatos trauma érte az országot, amit a mai napig nem képes feldolgozni.Tény, hogy kevés nemzettel bántak el úgy a történelemben, mint velünk Trianonban. Sokan sokfélét írtak már a…..
Eredetileg az amerikaiak Trianonhoz képest támogatták a határrevíziót Magyarország javára. Miután a csehszlovákokat és a jugoszlávokat a győztesekhez sorolták, nyilvánvalóvá vált, hogy itt nincs semmi esélyünk, de más volt a helyzet Erdéllyel kapcsolatban. Azonban Sztálin ragaszkodott hozzá, hogy a…..
Tán a waterlooi csatáról született a legtöbb tanulmány és elemzés a hadtörténetben. Még ma is nagy vitákat vált ki a szakértők között. Rengetegszer újrajátszották és fogják játszani, de a kérdés az kérdés marad. Miért veszített Napóleon? Nagyon sarkított véleményem van. Ez a csata nem a korzikai…..
Számomra elég meglepő módon nem készült még mélyreható összehasonlító elemzés a két vesztes világháború utáni békénkről, Trianonról és Párizsról. Mondjuk elég régóta várom már Romsics Ignáctól, aki mindkét téma kiváló ismerője... Ha Trianont a legnagyobb nemzeti katasztrófánknak tartjuk, akkor…..
Néztem a Sport Tévé előzetesét a Germánia című, a Bundesligával foglalkozó, egyébként kiváló műsorukról. Nem tudom, a szerkesztőknek Germániáról mi jut az eszükbe? Gondolom, a németek, meg az ókori római tartomány. Nekem viszont azonnal beugrik Hitler, a Mein Kampf és Albert Speer is. Ugye Hitler…..