Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nah-deen

0 bejegyzést írt és 21 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kevesebb mint egy hónapja írtam egy bejegyzést (kattints ide). Egy allegória szerepelt benne. Ennek visszafejtését az olvasókra bíztam, de nem váltott ki nagy érdeklődést. (Egyvalaki mégis kíváncsi volt a megfejtésre - megvallom, ez jólesett.) A bejegyzés végén feltettem pár kérdést, s mivel nem…..
nah-deen 2020.03.19 14:01:32
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy petesejt. Ez a petesejt aztán megérett, és egy anyaméhben találkozott egy ondósejttel, aminek az eredménye egy gyönyörű kislány lett.  Egy alkalommal, amikor a kislány három éves volt, a szülei vásárolni vitték, és beültették a bevásárló kocsi…..
nah-deen 2020.02.23 23:13:15
nah-deen 2020.03.04 20:02:21
@Gazz: Oké, kíváncsian várom. :-)
A létezésünket leíró egyik legalapvetőbb törvény az ok-okozat törvénye, ami röviden arról szól, hogy a kiváltó ok mindig megelőzi az okozatot. A helyzet viszont az hogy egy már lassan tizenöt éves kísérlet alapján  Albert Nimziki hadügyminisztert kell idézzem a Függetlenség Napja című mozifilmből,…..
Ez a jelenség, amiről írni akarok, már régóta itt lebegett nálam a felismerés küszöbén, de hogy megfogalmazódjon a gondolat, ahhoz a tél, meg egy szobabicikli, és a Star Wars kellett. Nézzük, hogy állt össze ezekből a kép. Szóval a dolog úgy indult, hogy így a negyveneseim…..
nah-deen 2015.01.21 00:40:17
Na, már napok óta tervezem, hogy hozzászólok...Szóval, alaposan meghányva-vetve a kérdést, arra jutottam, hogy megszokás és hangulat kérdése.

Jellemző rám, hogy lassan élek, általában kevés információt igényelek, de ismerem az általad leírt érzést is. Szeretek merengeni, ilyenkor rendeződnek a gondolataim, nagyon pihentető, persze csak nyugis környezetben működik. Viszonylag hosszú ideig tudok ebben a meditatív állapotban lenni, lézengek a lakásban, pakolászom, sétálok, énekelek.
Vannak viszont olyan tevékenységek és állapotok, amik nem annyira élvezetesek, ilyenkor jó elterelni a figyelmemet róla valamivel, különben csak járna az agyam. Valószínűleg unatkoznék szobabiciklizés közben, ahogy a futás sem vonz, a jóga ugyanakkor már lehetővé teszi ezt az ellazult mentális állapotot, mert lassabb. A szobabiciklizés gondolom, pont félúton van az adrenalinnövelő és az ellazító mozgásformák közt.

Ha sok az információ körülöttem, de nem érdekel, akkor meg kifejezetten kell valami, mert idegesít, pl. a sok ember az utcán. Fárasztó környezetben ugyanígy.

Van egy alapvető információigénye is az embernek, 1-2 óra után azért meg szoktam unni a semmittevést, emellett ami még nagyon felpörgeti az agyam, az a programozás. Meg a vizsgaidőszak. Utána vissza kellett állni a matekkorrepetálás tempójára.

A filmekkel kapcsolatban többféle élményem van.
Vannak ezek az egyszerű, de újabb filmek, mint pl. az Észak vagy A Gitár. Látványosan egy szálon fut a cselekmény, és viszonylag lassúak, de a rengeteg apró részlet miatt, amit közben fel lehet fedezni, egyáltalán nem érzem hiányosnak. Ahogy többször megnézem őket, egyre viccesebbek, még ha komoly témájúak is. Általában mondjuk ezekben szép tájak vagy egyéb esztétikus dolgok vannak, amik lekötik az embert és ellazítják. Most így belegondolva, ahol az esztétikum hiányzott, türelmetlenebb voltam, pontosabban, ahol érzelmileg nem volt nagyon bevonva a néző, akkor.
Aztán ott van a Sztalker, ami NAGYON LASSÚ :-D Tetszett, de azért ásítoztam rajta :-D Az orosz tér- és időarányok...

A régi filmekkel kapcsolatban, nemrég láttam az Up Periscope című filmet. Annál éreztem, hogy RÉM egyszerű a története, az az érzése az embernek, hogy ez a dolgok hétköznapi menete, filmet készíteni akkor érdemes, ha valami rendkívüli történik. Hozzáteszem, ez nem szó szerint igaz a történetre, szóval nem spoiler, inkább ilyen érzést kelt az egész. Hogy ezt még meg szokás egyszer csavarni. Emellett lassú is, viszont az újabb lassú filmekkel ellentétben nem éreztem azt a sok másodlagos információt, ami a tudatalattimat leköti és csak később veszem észre tudatosan.

Na mondjuk ezzel pont nem a gyors információfeldolgozásra írtam példát...De a gyors filmekkel nincs bajom, jól tud esni 1-2-5 House is egymás után akár, a Nikitát pedig kifejezetten türelmetlenül vártam és néztem, mert kíváncsi voltam, hogy mi lesz. A videóriportokat én sem szoktam megnézni, szóval azt hiszem, hasonlóan állok a dolgokhoz, ha sok információról van szó, csak emellett a másik végletben is igen sokat időzöm. Szerintem ez jobb-bal agyfélteke-dolog, jelenlét vs. fókuszáltság.
Hogy mi lesz, ha napi 8 órában fogok programozni, még nem tudom. :-P

Asszem, ennyi.
nah-deen 2015.02.06 01:24:59
@Gazz: Na, megint csak elnézést a késői válaszért, de kénytelen voltam, hogy egy kicsit elfoglaltabbnak tűnjek :-P (Nem amúgy. :-)) Annyit tennék hozzá, hogy a sűrűbb életmódot is próbáltam, általános iskolában, amit aztán jónéhány év kompenzáció követett a "na nehogy már a tanulás legyen az első" jelmondattal, ennek aztán meg is lett az eredménye :-P Most viszont elkezdtem dolgozni, úgyhogy kíváncsian várom a Dolgozó Felnőtt Lét kihívásait. :-)

A Forrest Gumpot régen láttam, és az egyetlen dolog, amire emlékszem belőle, az kivételesen a történet. Akkoriban még nem voltam fogékony az apróságokra, szóval lehet, lassan ideje elővenni...

"állandóan az lebeg a levegőben, hogy bármely percben történhet valami. Ehhez képest jóval kevesebb történik." Igen, igen. :-D Ismerős.

"Vagyis az atmoszférateremtés pótolja a pörgő cselekményt." Erre pedig ámen. :-)
Kedvenc alanyom a képelemzésekhez Orbán Viktor, akinek egyrészt elég fejlett a testbeszéde, másrészt rendszeresen úgy fényképezik/fényképezteti magát, hogy az szinte ordít az elemzésért. Van ugye ez a kitiltásos ügy, melynek lényege, hogy Orbán harcostársai közül jó párat…..
Őszintén szólva kissé csodálkozom, hogy nem kavart különösebb vihart a Lockheed bejelentése, miszerint egy éven belül csinálnak egy akkora fúziós erőművet, ami elfér egy teherautó platóján. Persze nyilván mára kialakult egy jókora szkepticizmus a közvéleményben a hidegfúzió "felfedezése" óta, és…..
Tekerés közben Ízek 2014.08.12 14:38:02
Azt mondják, hogy alapvetően öt íz érzékelésére van receptorunk, s minden íz kikeverhető ebből az öt alapízből. Hogyaszongya - savanyú - édes - keserű - sós - és az a bizonyos umami, ami a glutamátot érzékeli, ami a sajtokban, húsokban, erjedés közben keletkezik. Na…..
nah-deen 2014.09.10 15:09:18
@Gazz: Aham. Ez érdekes. (Bocsánat, hogy csak most válaszolok, amellett nem célom, hogy hosszú eszmecserét indítsak, nyilván utána lehetne olvasni a témának, de most azért annyira nem érdekel...) Szóval éljenek a finom ízek! A blog továbbra is inspiráló. :-)
Itt a strandszezon, nosza egy kis aktualitás! A bulvársajtó az utóbbi időben rendszeresen tudósít az "agyevő amőba" által okozott halálos kimenetű fertőzésekről, s mivel ez a kórokozó interferál egyik szenvedélyemmel, a termálfürdők látogatásával, ezért alaposan…..
nah-deen 2014.07.10 20:37:34
@Gazz: Aham. Durva.

A House-ban két ilyen rész is volt, most utánanéztem. Az egyikben
SPOILER

az eredeti páciens belehal, de Foreman is elkapja, őt viszont "antiparazita szerrel" meggyógyítják (addigra rájönnek, mi az). A páciens koszos esővizet ivott, Foreman meg a kutakodás közben "elkapta".
A másikban van az orröblítés, ott metronidazollal gond nélkül kikezelik.

SPOILER vége.

Nyilván sokszor elrugaszkodnak a valóságtól orvosi témában, vannak blogok, ahol szépen kielemzik a témát. :-) Az egyiken találtam egy hasonló (valós) esetet, az illető túlélte, de az nem naegleria volt, ha jól veszem ki. 5-dik komment, Alex nevű embertől.
www.politedissent.com/archives/8911
Az ezredforduló óta eltelt években egymást érik dekadens világunk által produkált - olykor vicces, de leginkább szánalmas - divattrendek. Az ilyen őrületekben egy a jó, nem tartanak örökké, bár általában évekig kell várni a lecsengésükre. Feltűnésükkor rémülten…..
Talán egy éve lehetett, hogy Geszti Péter rendesen odanyilatkozott a magyar rap-nek. Sokan támadták őt emiatt, és csak nagyon kevesen vették a fáradtságot, hogy elgondolkozzanak a szavain. Nekem szerencsém van ezzel a műfajjal, mert az első találkozásaim igen pozitívak voltak vele,…..
Tekerés közben Csoportdinamika 2012.11.30 11:31:26
Mint azt az előző posztomban írtam, nagyobbik fiamnál némi gond merült fel az angolórán tapasztalt magatartása körül, s evégett ma már másodszor voltam benn órát látogatni. Első alkalommal rettenetesen el voltam keseredve, mert a gyerek egész idő alatt a padon…..
nah-deen 2012.12.04 17:16:56
@Gazz: Hát, ehem...igen. Szerintem messze nincs minden szülő megérve a feladatra, és azt is el tudom képzelni, hogy valakinek egyáltalán nem való a gyereknevelés. De nem akarok belemenni, csak annyit akartam mondani, hogy igen, valaki még harmincévesen is éretlen. Üdv
My favourite nut is the hazelnut. There are four giant bush/tree at my mother's place and one of them yields quite outstanding nuts. In my childhood I usually eat only hazelnut for supper when it was in yield. In the other hand I live in Budapest now in a terraced house what has a quite small…..