Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hidvégifanny

22 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Mérték által kiperelt frekvenciapályázati anyagok vizsgálata igazolta, hogy a Médiatanács diszkriminatív eszközként használta a formai követelményeket a rádiós frekvenciák…..
Fontos döntést hozott a Kúria, amelyben egyértelművé tette, hogy a médiahatóság jogszerűtlenül és tévesen értelmezte a pályázatok nyilvánosságáról szóló médiatörvénybeli szabályt: a rádiós pályázati eljárásokban benyújtott ajánlatok állami vagyon felhasználásával összefüggő adatok, így a pályázatok…..
A Társaság a Szabadságjogokért közel három éves jogi munkájának eredményeként csütörtökön jogerősen úgy döntött a bíróság, hogy a Miniszterelnökségnek ki kell adnia az elhíresült Századvég-tanulmányokat és ezzel átláthatóvá válik ötmilliárd forint közpénz…..
A 2001. szeptember 11-i támadások után az USA meghirdette a terrorizmus elleni globális háborút (War on Terror), amit az amerikai kormányok a hazafiasság álcája mögé bújva többek között arra használtak fel, hogy százmilliók magánéletéről gyűjthessenek információkat.  2015. június 1-jétől ennek vége...
Az NSA-botrány, azaz az amerikai titkosszolgálatok túlkapásainak leleplezése olyan hullámverést keltett, hogy a téma a népszerű médiát is elérte. John Oliver Last Week Tonight című műsorának néhány héttel ezelőtti adásában a fő téma az volt, hogyan élnek vissza a kormányok hatalmukkal, és figyelik…..
Jeremy Bentham (1748-1832) kitalálta a totális megfigyelés rendszerére épülő tökéletes börtönt. Ez egy kör alaprajzú épület, amelyben a rabok cellái a kör kerületén vannak, az őrök tartózkodására szolgáló őrtorony a kör közepén helyezkedik el, így az elítéltek állandóan megfigyelhetők, de a…..
hidvégifanny 2015.05.15 10:56:04
A TASZ sokszor kritizálta a NAIh létrehozását (tasz.hu/jogallam-vedelme/bunben-fogant-az-adatvedelmi-hatosag) és tevékenységét (jog.tk.mta.hu/uploads/files/mtalwp/2014_32_SzaboMD.pdf), ettől függetlenül ebben az ügyben a Hatóság álláspontunk szerint helyesen járt el, amikor megindította az eljárást. Régóta foglalkozunk térfigyelő kamerákkal egyébként: tasz.hu/adatvedelem/terfigyeles. Többek között a TASZ által indíott információszabadság pernek volt köszönhető, hogy a rendőrségnek nyilvánosságra kellett hoznia, hogy hol vannak térfigyelő kamerák (tasz.hu/adatvedelem/elkeszult-az-elso-online-budapesti-terfigyelo-kameraterkep)
hidvégifanny 2015.05.15 11:33:25
@N. Barbie: A TASZ olyan helyzetekben lép fel, ahol az állam él vissza a hatalmával az állampolgárokkal szemben, nem magán viszonyokban, ezért nem tudok olyan ügyet linkelni, amiben egy cég kamerázása miatt emeltünk szót. Ugyanakkor a jogsegélyszolgálatunk évi 2000 ügyben ad jogi tanácsot, és a megkereséseknek egy része kifejezetten munkahelyi visszaélésekről szól. Például volt olyan ügy, ahol a területi képviselő mobilján keresztül a munkáltató munkaidőn kívül is ellenőrizte, hogy épp hol tartózkodik és erről még nyilvántartást is vezetett. Ha érdekel, hogy a Hatóságnál hány ilyen ügy van, akkor közérdekű adatigényléssel fordulhatsz hozzájuk, amihez itt találsz mintalevelet: tasz.hu/mintalevel/kozerdeku-adatot-kero-levelek
hidvégifanny 2015.05.15 11:52:52
@N. Barbie: az a köze, hogy az állam nem lép közbe, miközben egy paramilitáris szervezet jogot formál az állami erőszakmonopólium gyakorlására, ami egyébként egy bűncselekmény (Btk. 352.§). Pont erről a kérdésről beszél Jovánovics Eszter, a tasz romaprogram vezetője, ebben a videóban: www.atv.hu/videok/video-20150515-a-betyarsereg-tenne-rendet-szucson
A felperes arra volt kíváncsi, hogy az MLSZ mennyit fizetett az NB I-es játékvezetőknek a 2013-2014-es szezonban. Az ügyben a TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt ügyfél elsőfokon nyert, másodfokon veszített, majd a Kúria végérvényesen is neki adott igazat, így az MLSZ-nek ki kell adnia a kért…..
A TASZ, a Transparency International, a K-monitor, az atlatszo.hu és az Energiaklub nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz azután, hogy az Országgyűlés megszavazta a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos törvényjavaslatot. A civil szervezetek azt kérik Áder Jánostól, hogy…..
A Margit híd felújításakor a felújítást végző konzorcium (A-HÍD Építő Zrt., Közgép Zrt., Strabag) 1,2 milliárd forintról “általános tételként” számolt el a Fővárosi Önkormányzat felé. Az Alkotmánybíróság (AB) döntése szerint rendben van az, hogy a cégek nem voltak kötelesek a nyilvánosságnak…..
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot, ami átláthatatlanná teszi a sportági szakszövetségek pl. az MLSZ pénzügyeit, működéseit. A javaslatról már ma dönt a Parlament...
Az eddigi legsikeresebb magyar közösségi oldal, a wiw.hu alapítója és a tüntetéseken aktív szerepet vállaló Várady Zsolt tizenegy évvel ezelőtti, jelentéktelen tettével kapcsolatos hivatalos iratokat valaki kiszivárogtatta a HírTV-nek. A Magyar Narancs pedig megírta, hogyan vert meg egy házaspárt…..
Seszták Miklós, fejlesztési miniszter december 1-jén benyújtotta a paksi beruházás kevés kis átláthatóságát is megakadályozó javaslatcsomagot. Az új szabály szerint el lehet utasítani az olyan adatigényléseket, amelyek a paksi bővítéssel kapcsolatos szerződésekre, az ún. Megvalósítási…..
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken kiadta a trafikpályázatokról szóló értékelő lapokat és településenként az értékelési jegyzőkönyveket a felperes Molnár Csabának (DK). A minisztérium közleménye „nyomatékosan felhívja a figyelmet”, hogy a kiadott adatokkal nem lehet akármit kezdeni. A…..
Az Európai Unió Bírósága ítéletében érvénytelennek nyilvánította az adatok megőrzéséről szóló irányelvet, amely alapján eddig a szolgáltatók fél évig őrizték a híváslistákat és más személyes adatokat. Úgy döntöttünk, hogy belevágunk a jogszabály hazai megsemmisítésének hosszadalmas megvalósításába!..
Lázár János és Jávor Benedek csütörtökön az ELTE jogi karán szűk körben, az újságírókat kitiltva próbáltak meg vitatkozni a paksi bővítésről. Kár, hogy egyikük sem tudja, miről beszél, hát még, hogy miről szavaz. De sebaj, nem csak ők, a komplett magyar közélet is úgy beszél a paksi…..
Január 1-től hatályos az új bejelentővédelmi törvény. A K-Monitor és a TASZ most megpróbál válaszolni a szabályozással kapcsolatos néhány alapvető kérdésre, amiket a következő Horváth Andrásnak érdemes átgondolnia, mielőtt cselekszik.  A törvény elemzésekor felmerült kérdések és ellentmondások…..
Nem egy vicc kezdődik így, hanem a kormány az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér megvalósításába kezdett, amelynek célja a gyógykezelés és a finanszírozási rendszer hatékonyabbá tétele. Kétségtelen, hogy mindkettő legitim indok, de vizsgáljuk meg, hogy mit áldozunk fel ezek érdekében...
A TASZ jelenti Jogod van tudni? 2013.09.28 10:00:00
Több mint tíz éve ünneplik világszerte szeptember 28-án az információszabadság hívei és harcosai a Jogod van tudni napot (International Right to Know Day). E jeles alkalomból a K-Monitor és a TASZ összegyűjtötte az elmúlt év legfontosabb magyarországi, információszabadságot…..
A TASZ jelenti Kedves Húgom! 2013.04.24 10:50:48
Borzasztóan örülök, hogy ilyen magas pontszámmal felvettek az egyetemre! Gratulálok! Hidd el, nekem sem esik jól, de a jelen helyzetben kötelességemnek érzem, hogy figyelmeztesselek azokra a veszélyekre, amelyeket magában rejt az a döntésed, hogy itthon fogsz egyetemre járni. Nem…..
A Parlamentben részletes vitára bocsátásra vár a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályait megállapító törvényjavaslat. A TASZ fontos célnak tartja a korrupció visszaszorítását, de az új szabályok ezt a célt alkotmányellenes módon és politikai alapon diszkriminatívan…..
A TASZ jelenti Habonyodalom 2013.03.18 08:26:20
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó ügyvédje feljelentéssel fenyegetett meg  szerkesztőségeket arra az esetre, ha beszámolnának a tanácsadó bűncselekményének részleteiről. Az eset kapcsán a közhatalom ellenőrizhetősége, átláthatósága forog kockán. Ha megindul a…..
A hallgatói önkormányzat vezetőinek juttatásait szeretné egy egyetemista megismerni. A tét az, hogy a diákok átláthatják-e választott vezetőik és az egyetem kapcsolatát. A sajtóban elterjedt tévhír szerint a bíróság elutasította a keresetet, ezzel szemben a per még csak most kezdődik igazán. ..
hidvégifanny 2013.01.29 09:49:48
@bigthereal: a kért adatok megjelölését nem találta a bíróság elég konkrétnak, mivel a kereset utalt az adatigénylésben feltett kérdésekre, de nem volt bemásolva a kereseti kérelembe:
„a fentiek alapján kérem a T. Pesti Központi Kerületi Bíróságot, hogy kötelezze az alperest az adatigénylésemben megjelölt és még ki nem adott információk szolgáltatására az Infotv. 31. § (7) bekezdése alapján.”
A polgári perrendtartásról szóló törvény (1952. évi III. tv) 132. §-a biztosítja, hogy az eredeti keresetlevél beadásához fűződő jogi hatályok fennmaradnak, ha a felperes az elutasító határozat jogerőre emelkedésétől számított harminc nap alatt a keresetlevelet szabályszerűen újra benyújtja.
hidvégifanny 2013.01.29 14:41:37
@bigthereal: álláspontjuk szerint a HÖK és annak tisztségviselői nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek illetve személyeknek
hidvégifanny 2013.01.31 10:49:11
@pocaklakó minimanó: a TASZ függetlensége megőrzése érdekében nem fogad el állami támogatást, a pénzügyekről ezen a linken találsz információt tasz.hu/magunkrol