Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Folyami Géb

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy port vert fel az annak idején már itt is említett Rezesová-ügy elsőfokú ítélete, köszönhetően elsősorban annak, hogy a vádlottat kiengedték az előzetes letartóztatásból és így ha nem is teljesen szabadon, de mindenképpen bilincs nélkül távozhatott a fegyintézet helyett…..
Subba KÉREM FÁRADJON HÁTRA! 2011.07.19 21:44:00
VIA..
Folyami Géb 2011.07.20 10:42:22
Ha esetleg valakit érdemben is érdekel:

Az egyik legelterjedtebb ügyvédi időhúzási módszer - szerencsére már csak volt - az, hogy a vádlott, aki hónapok óta pontosan tudja a másodfokú ülés időpontját, a tárgyalás napján beküld egy új ügyvédet, előző napi dátumozású meghatalamazással, majd felkészülési idő kérésére hivatkozva elnapoltatja a tárgyalást (nyilvános ülést). Másodfokon ennek azért van igen nagy jelentősége, mert ott legtöbbször egyetlen ülésen jogerős ítélet születik, utána meg két-három hét múlva jön a börtönbehívó, tenni kell tehát valamit. Láttátok, hogy itt is van vagy 8 vádlott, ha még egy pár "kolléga" eljátssza ugyanezt, másfél-két év is nyerhető ezzel. Az meg csak plusz haszon, hogy a bölcs és nagyon hozzáértő hozzászóló ezután még inkább a bírót szidja, aki nem dolgozik és ezért tart évekig egy eljárás. Ügyvéd úr meg eltesz egy köteggel abból a pénzből, amit a hátul ülő hölgyek és urak nyilvánvalóan nagyon kemény és becsületes munkával szereztek meg, esetleg épp a kommentelőktől.

Na ezt unta meg a törvényhozó és a jogalkalmazó is, ezért most már ez az eljárás Battonyától Nemesmedvesig. A Legfelsőbb Bíróság is közzétett ezzel kapcsolatban egy elvi döntést 2005. évi 1298. számon, amiben valóban kimondja, hogy ez ún. "relatív" eljárási szabálysértés, ugyanakkor a terhelt részéről joggal való visszaélés, ügyvédi részről pedig fegyelmi vétség, így az ítéletet érdemben nem befolyásolja, emiatt hatályon kívül helyezésre nem kerülhet sor.
Folyami Géb 2011.07.20 11:04:22
@Cégügynök:

1. Igazad van, pontosítok: Budapesten ez a rend, mert ezt én ismerem, és most látom, hogy már Szegeden is.

2. Ha elolvasnád az általam hivatkozott EBH 2005. évi 1298. számú jogesetet, kiderülne, hogy a bíró - akkor még - egyetlen jogszabályt sértett meg: a Be 48.§ /4/ bekezdését, amikor a meghatalmazás ellenére nem szüntette meg a régi védő kirendelését. Ezzel áll szemben az eljárás időszerű befejezéséhez fűződő érdek, e kettő közül utóbbi az erősebb. Egyébként ezt a törvényhelyet éppen azért módosította a törvényhozó 2006. július 1.-gyel akként, hogy nem a meghatalmazás ténye, hanem a hatóság határozata szünteti meg a korábbi kirendelést.Azt nem tudom, hogy ez a felvétel mikor készült, de 2011. március 1. után pedig fel sem merülhet még ez a törvénysértés sem, mivel azóta létezik, a Be 47.§ /5/ bekezdése, csak a lassabban reagáló ügyvédek még nem vették észre.:)

Hozzáteszem, Szalacsinak is teljesen igaza volt, csak analógia helyett a Be 345.§--ára kellett volna hivatkoznia.
Balsai Kormánybiztos István, miután alaposan kivizsgálta a 2006-ban történt rendőri túlkapásokat, igazi jogállami törvényjavaslattal állt elő. Az ötlet lényege nagyon egyszerű, egyetlen mondat foglalja össze. „A 2006. szeptember 18. és október 24. között, a Magyar…..
Folyami Géb 2011.02.04 07:27:05
@Iustizmord: Egyetértek. Látszik, hogy jogász vagy.

Számomra 13 év után ez a törvény jelenti a leszámolást a Fidesszel. Se a támogatásomra, se a szavazatomra ne számítsanak többé. A baj az, hogy más sincs. Magyarországon már tényleg nem maradt annyi normális ember, amennyi egy normális pártot meg tudna jeleníteni.
Több rádiós forrásunk is megerősítette, hogy valóban a "Felhők jönnek Magyarországra" sor miatt tiltotta ki Koltay Gergely intendáns az MR2 lejátszási listáiról a Pál Utcai Fiúk új, Balatonszepezd című számát. Koltay a Népszavának nyilatkozva tagadta ezt, és a…..
Tipikus laikus gyanúsítotti kérdéseket tesz fel az alábbi levélíró. Jellemző példája, mennyire nincsenek tisztába a büntetőeljárás legelemibb szabályaival sem az átlagemberek. Vajon direkt nincsen alap jogi oktatás a középiskolákban? Tisztelt Zugügyvéd!Ma kaptam egy…..
Folyami Géb 2010.12.10 22:00:26
@MaCS_70: Én eddig azt hittem, hogy a Be 46.§ és 242.§ /1/ bekezdése érvényes. De ha Te mondod.:)
Folyami Géb 2010.12.11 08:06:29
@MaCS_70: Szvsz ott, hogy ha a nem kötelező védelmes ügyben a gyanúsított egy előző napi datálású meghatalmazással jön, hogy a védője nem tudott felkészülni, majd hívják jövő húsvétkor, akkor a rendőr ugyanúgy felteszi a kérdést, hogy kíván-e vallomást tenni, és ha azt mondja, hogy nem, akkor ezt jegyzőkönyvezik és így fejezik be a nyomozást. Tehát így nem hiusítható meg a kihallgatás.

Rövidesen pedig - ha a most tárgyalt javaslatot az Ogy. elfogadja - kötelező védelmes ügyben is megteheti a hatóság, hogy a papíron meglévő, de eljárni nem képes (akaró) meghatalmazott helyett védőt rendel ki és megtartja az eljárási cselekményt (ld. a Zugügyvéd egyik korábbi posztját is). Az persze más kérdés, hogy ez a gyakorlatban rendszeront kivitelezhetetlen, de ezt már megszoktuk a törvényhozóinktól.
Folyami Géb 2010.12.11 12:47:00
@MaCS_70: tisztelem a véleményed, de tartom a magamét. A terhelti joggal, mint minden joggal, vissza is lehet élni, a jogalkalmazó feladata ennek kiszűrése. Azt persze nem vitatom, hogy sokan elfogadják ezt a hivatkozást, elvégre akkor neki is van egy potya-napja. De korántsem mindenki, és a törvény alapján nem is kell.

Kérdésem, ha az általam írt példában megadják a lehetőséget a delikvensnek, hogy vallomást tegyen, de ő a védő felkészülési lehetőségének hiányára hivatkozva nem tenne, és a nyomozást lezárnák anélkül, lenne ennek bármilyen eljársjogi szankciója? Te is tudod, hogy nem.
Az alábbi jogszabályi szövegezés sok mindenkit megzavar. Lényegében arról van szó, hogy a módosító jogszabály érdemi része, miután beépült a módosított jogszabályba, okafogyottá válik, ezért veszti hatályát, mert már a másik joganyagban él tovább. De ezt a Zugügyvéd is…..
 A Zugügyvédre is beérkezett, de közben az Indexen is megjelent a védelem mibenlátát újraértelmező, az ügyfelét szökésre buzdítő ügyvédnő története. Tisztelt Zugügyvéd! Magyar Róbert szökési ügye már kapott posztot, de belefutottam egy cikkbe, ami a más…..
Folyami Géb 2010.01.25 19:39:08
@okos vagyok: Ügyész a vádlott nővel, de azért még okos vagy.
Miközben a büntető jogrendszerünk egyik legmegkérdőjelezhetőbb intézménye az előzetes letartóztatások jelenlegi gyakorlata, és alig lehet alternatív megoldásokat kijárni, mintha a rendörség direkt arra játszana, hogy a házi őrizet miért nem biztonságos megoldás.M. Róbert…..
Folyami Géb 2010.01.23 08:11:15
@kisködmön: A Btk. 85. §-ának (1) bekezdése értelmében bűnhalmazat esetén egy büntetést kell kiszabni. Ebből az következik, hogy az egy vádiratban a terhelt terhére rótt bűncselekmények külön-külön elbírálására eltérő büntetőjogi jogkövetkezmények alkalmazása céljából nem kerülhet sor.
Ezt az álláspont támasztják alá a Be. 72. §-ában foglalt rendelkezések is, amelyek értelmében az elkülönítés lehetősége az adott terhelt ügyére és nem pedig a terhelt ügyének egyes cselekményeire nézve áll fenn.

(Legfelsőbb Bíróság 67/2008 BK vélemény)

Az a kérdés viszont igencsak alapos, miért kell minden ügy miatt ugyanabban a vádban vádat emelni, és ekkora monstre pereket kreálni, melyek kezelésére maga a rendszer alkalmatlan. Ez is egy részok, becslésem szerint úgy kb 10 %-os súllyal.
...aki szerint rendben van az, ami a hazai "igazságszolgáltatásban" történik? Egyáltalán nevezhetjük ezt a rendszert annak? Nekem erős kétségeim vannak ezt illetően. December elején ítélet született a társát agyonverő diák ügyében. 1 év fogház, négy évre…..
Piroslap Miért vagyok szocialista? 2010.01.09 12:06:00
Szerintem nem tévút a baloldaliság. Bár sokan nem értik pontosan, és tévesen értelmezik. Szocialistának lenni annyi, hogy segíteni másokon, rajtad is! Az emberek tény, hogy nem azonos képességekkel születnek, de nem is azonos anyagi és társadalmi feltételekkel indulnak el az élet…..
Gyakran az ügyészség a legkisebb, bűncselekménynek látszó esetre is rámozdul, és ügyet kreál, néha az egyértelmű esetekkel sem kíván foglalkozni. A Zugügyvéd a kilencvenes években minden lehetséges ügyészi fórumon megfuttatott egy ügyet, de az ügyészség szerint az ingatlan…..
Folyami Géb 2009.12.06 18:11:33
1. Ha úgy történt, ahogy a posztoló írta, akkor a döntés második fele nyilvánvalóan téves, mert elvételért nem, de megsemmisítésért fennállhat az elkövető felelőssége. Azonban meglehet, hogy valamilyen jogásznak fontos, de laikusnak irrelevánsnak tűnő adat hiányzik - mint a legtöbb ilyen esetben - ami alátámaszthatja az ügyészi döntést. Erre utal az is, hogy a kezdőposztban egy tetten érhető szarvashiba bizonyosan van; nyilvánvalóan nem magán-, hanem közokiratokról van szó, noha ez korántsem mindegy.

Én szerintem meg azért nyomi ez az ország, mert bölcs közönsége például egy tisztán szakmai jogkérdésben le tud nyomni harmincegynéhány hozzászólást, amiből három érinti a témát (nem is figyelt rájuk senki), a többi puszta acsarkodás és köpködés. Rekord jegeket_bérleteketé:
bár szvsz várhatja összefont karral hátradőlve, amíg megjönnek a rendőrök, és elviszik az ügyészt azért, mert szó szerint betartott egy kötelező jogegységi döntést, de szerintem az ápolók előbb jönnek majd érte.

Azt is tudom, hogy ez nem egy szakmai blog, de a Zugügyvéd azért ügyvéd, ezért tőle kérdezném:

- nem ismeri az 1/2009. BJE-t?
- nem tudja, hogy a jogegységi döntés az Alkotmány 47.§ /2/ bekezdése szerint kötelező?

Mivel egyiket sem feltételezem róla, ezért még egyet kérdezném:

ha mindkettőt tudta, akkor miért találta mindezt közzétételre érdemesnek? Annyi történt, hogy van egy kötelező jogi norma, amit a jogalkalmazó betartott.

Persze, ez a kérdés költői volt csak, a választ tudom jól, de az nem publikus.
Az alábbi ügy egy kártérítési per története, el lehet rajta rágódni. Ezek a perek úgy látszik mindig ugyanannál a bírónál kötnek ki. A Zugügyvédnek a következő megállapítás tetszett legjobban: A bíróság arra az okszerűtlen megállapításra jutott, hogy a felperes az…..
Az alábbi levél egy  fogas kérdést vet fel, a Zugügyvéd is várja az ötleteket. Az biztos, hogy a hamis vádtól tartózkodni kell, és a személyhez fűződő jogok megsértése is komoly költséggel járna. Kedves Zugügyvéd,a www.megeroszakoltak.blog.hu egyik blogszerkesztője…..
Folyami Géb 2009.07.18 15:11:42
@flugi_: olyat, hogy nemi erőszak bírótól (jogásztól) nem hallhatsz. Van erőszakos közösülés (Btk 197.§) és szemérem elleni erőszak (Btk 198.§, előbbi körbe tartozik a különböző ivarú nemi szervek érintkezése, utóbbiba minden más e témakörben (büntetési tételük azonos).

Ostoba ember az, aki olyan kapcsán ostobázik le másokat, amiról lövése sincs.
Orbán Viktor nem fogadja el a Reformszövetség javaslatait, mivel azok "egyáltalán nem illeszkednek a Fidesz programjába". Szerinte nem megjavítani kell a gazdaságot, hanem újat építeni. Na vajon mi az a legeslegfontosabb kérdés, amit ez a két mondat felvet?Nem, nem az, hogy…..
Az utóbbi hetek gyilkosságai kapcsán egyre többször hangzott el, hogy problémák vannak a magyar rendőrséggel, illetve az igazságszolgáltatással. Az etnikainak is becézett ügyek hevében sajnos a problémafelvetések többsége csupán odáig jutott, hogy a cigány vagy a nem cigány…..
A FIDESZ úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokban sikerrel bevezetett megfélemlítő hatású "három csapás" törvény majd itthon is egy csapásra megoldja majd a bűnözés problémáját.De szokás szerint már megint nem gondolták végig a dolgot. Magam is járok az utcán és…..
Az alábbi történet kedves lenyomata annak, mire számíthat egy állampolgár egyes bírók esetében, ha berángatják tanúskodni.  A tanú elvileg az igazságszolgáltatás munkáját segíti.Kedves Zugügyvéd! Bár levelem tárgya talán ironikusan hangzik, a történet számomra…..
Folyami Géb 2009.02.10 19:34:56
Őszintén gratulálok, hogy 19 komment alatt egyetlen szakszerű hozzászólást nem sikerült megejteni a jogvégzett kollégáknak sem, viszont szép egyetértésben és tudatlanságban elrugdosták a bírót, ami szórakozásnak biztos nagyon jó, csak nem túl hasznos, ráadásul az igazsághoz sem sok köze van.
A valósággal pedig talán még a panaszost is meg lehetne nyugtatni.

1. Mivel a panaszos VÁDLOTTRÓL ír, a - jogvégzett kollégáknak főleg -feltehetően nem a Pp-t kellene keresgélniük, hanem inkább a Be-t, és akkor rövid keresés után fellelhetnék a 244.§ /3/bekezdését, ami emígyen szól: "(3) Akit a bíróság előtt kihallgatnak, vagy aki a bírósághoz szól, annak állva kell beszélnie. A tanács elnöke e szabály alól kivételt tehet". Ennyit erről a dilemmáról.

2. A fellebbezésről közölte, hogy elutasítja és kéri továbbítani a másodfokra. Legalább a Zugügyvéd megjegyezhette volna, hogy ez kb. olyan felháborító, mintha bemész a boltba, kérsz egy kiló kenyeret és megkapod. A fellebbezésnek ugyanis épp az a funkciója, hogy nem az érintett bírálja el, hanem felettes hatósága.

3. Egyébként a szó jogi értelmében nyilván nem utasította el a bíró a fellebebzést (ezt akkor tehette volna meg, ha rövényben kizárt, elkésett, vagy nem jogosulttól származik), mert akkor nem továbbította volna a másodfok felé. Ekkor pedig már felmerül, ha ennyit sikerült megértenie a panaszosnak a körülötte történtekből, akkor talán nem volt ott valami más is, mint a kar keresztbe fonása?

4. Ha pedig mégsem volt, akkor nyugodjon meg. Mert bár a rendbírsága ügyében valóban nem lesz másodfokon tárgyalás, de ha az szerepel a rendbírságot kiszabó végzésben, hogy a kar rossz tartása miatt szabta ki azt a bíróság, akkor a másodfok zeneszóval fogja hatályon kívül helyezni. Én annyit megtennék, hogy megnézném a végzés írásba foglalt szövegét, és ha tényleg ez van benne (amit kötve hiszek), akkor egy észrevételben leírnám az én verziómat is a másodfokú bíróságnak.

Ez talán többet ért volna, mint egy kis feszültségoldó köpdösés, bár az biztos jobban esett.

Fantasztikus utóélete van a tojásdobálást legimitim véleménynyilvánításnak értékelő bírósági ítéletnek. A Steps nevű Homár-olvasót szombaton éjszaka a Margit-híd közelében tojástámadás érte egy ezüstszínű autóból, ahonnan szörppel le is vízipisztolyozták az…..
 Az Alkotmánybíróság döntése rendesen kiverte a biztosítékot a köztársaság barátainál. Az MSZP főjogásza, Bárándy Gergely tudott ugyan egy kicsit örülni annak, hogy nem egyhangúan döntött az AB a kitűnő törvény ellen, de szerinte továbbra is ez a helyes irány, vagy…..
A családjogi ügyek között a gyermek-elhelyezési perek hangulata alulmúlja a vagyonmegosztási tárgyalásokét. Egy ilyen üggyel kapcsolatos levelet tesz most közzé a Zugügyvéd. Tisztelt Zugügyvéd! Jelenleg gyermekelhelyezési és gyermektartási per van folymatban gyermekemmel…..
Egy kolléga küldte be az alábbi történetet. A Zugügyvéd csak annyit tud hozzátenni, ha ez tényleg így történt, és igaz – és miért ne lehetne igaz – akkor nagyon el kell gondolkodni, vegyünk-e fel stoppos, magyarnak látszó moldáv nőket, akik Bécsbe…..
Az alábbi történet azokra a klasszikus amerikai filmekre hasonlít, amelyekben  a kisváros helyi seriffje példát statuálva ítélteti el a betolakodó nemkívánatos idegent. Azért ügyvédet mondjuk nem ártott volna fogadni.   Tisztelt Zugügyvéd,   A fiatalkorú fiam…..
A Népszabadság cikke szerint a kirendelt védői rendszer átalakítását szorgalmazza a Magyar Helsinki Bizottság, miután vizsgálata a rendszer válságáról és a kirendelt védőkkel szembeni bizalomhiányról tanúskodik. Mondjuk ez a válság már az intézmény szabályozásába is bele…..