Regisztráció Blogot indítok
Adatok
knife1

0 bejegyzést írt és 141 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elmúlt hetekben érdekes beszélgetés bontakozott ki az egyik poszt alatt, hogy vajon egy tipikus magyar családnak milyen megoldás lehet az ideális, ha hosszabb távon szeretne valamilyen élelmiszert tárolni? Szintén a sok beszélgetésnek köszönhetően egyre inkább körvonalazódik…..
Élelmiszert és az élelmiszer előállításához szükséges eszközöket, alapanyagokat tárolni a prepping egyik sarokköve. De milyen élelmet halmozzunk fel? A tipikusan ajánlott ételek közé tartoznak a különböző gabonák (-készítmények), hüvelyesek, növényi olaj, liszt,…..
knife1 2013.02.12 19:56:26
@knife1: mondjuk 303 oldal, így csak akkor kezdj hozzá, ha van elég időd olvasgatni!
knife1 2015.04.18 17:48:37
@vaganygyerek: leginkább sehogy, max. másfél év, mivel megavasodik. Eredeti formájában (búza, kukorica, rizs) kell tárolni, úgy nem gond a 30 év sem.
Az elmúlt napokban igen szélsőséges időjárás köszöntött be Magyarországon, volt hó és szél dögivel. Sok helyen akadozik még a poszt írásakor is (szombat reggel) az áramszolgáltatás, de a legjobban azokat viselte meg a szokatlan időjárás, akiket autóikban ért utol a…..
knife1 2013.03.25 13:05:16
knife1 2013.03.26 15:25:23
@Egyéves Önkéntes: használj egy kis rúzst és szemfestéket, akkor nem fog csodálkozni (mármint, ha fiú vagy, ha lány, akkor csak elismerően méreget!)
knife1 2013.05.26 11:02:36
SHTF esetén általában az a legjobb megoldás, ha otthon, a menedékhelyünkön, esetleg a családunk más tagjainál vészeljük át ez eseményt. Ugyanakkor nehéz a döntés, hogy hova menjünk, hiszen számos érv szól az elbarikádozás, míg legalább ugyanennyi a menekülés mellett. A…..
knife1 2013.03.11 19:01:55
@SBlessed: A BG-re nem esküdnék meg, de egy Fallknivennel más a helyzet!
knife1 2013.03.15 13:16:35
@koxi: na én is megszívtam, pedig igyekszem felkészülni. Kettős fűtési rendszerem van (tartályos gáz és vegyestüzelésű kazán), de a legutóbbi átalakításnál zárttá alakítottuk a nyitott rendszert a hatásfok növelése miatt. Áram elszállt, kazán túlmelegedett, a lefúvó szelep nem nyitott ki, helyette szétvágta a colos kivezető csövet, szakad a hó, fúj a szél,( szerencsére van kandallóm is, amit azért begyújtottam hajnalban) és szerelem a csövet. Sajna eddig még nem szereztem be aggregátort, de hamarosan!!!
knife1 2013.04.28 20:18:04
Egy korábbi műsorajánló posztban sokat beszélgettünk a különböző műsorokban szereplő prepperekről, hogy milyen képet alakítanak ki rólunk az átlagember számára. A leginkább nyomatott műsor a témában jelenleg a Doomsday's Preppers, ami hagy némi keserű szájízt a…..
knife1 2013.01.26 12:25:29
knife1 2013.04.09 17:22:37
@Zöld Október: Jelenleg már (az új törvény szerint), otthon megvédheted magad és nem neked kell bizonyítani a jogos és arányos önvédelmet, hanem a rendőrségnek kell bizonyítani a jogtalanságot (már ha ilyesmit feltételez). Otthon tarthatsz sokmindent (pl. viperát is és egyéb önvédelmi eszközt). Jelenleg már Romániában is lehet kapni medvespray-t ami megfutamít egy támadó medvét. Természetesen csak medvére használható, emberre nem, ezért jó ha van otthon, hátha arra téved egy barna mackó a havasokból. lapszemle.ro/2010/11/29/szekelyfoldon-is-megjelent-az-erdoben-hasznalatos-spray/
Sok olvasó tette fel a kérdést az elmúlt hetekben, hogy mégis mi értelme felkészülni, mi rossz történhetne Magyarországon? Hiszen egy viszonylag szerencsés földrajzi elhelyezkedésű, mérsékelt éghajlatú országról beszélünk, ahol gazdagok az erdők, elegendő vízkészlettel és…..
knife1 2012.12.23 10:07:13
@Tuleloblog: Ne becsüld le a Jobbikosokat! Mindennek van határa, csak az emberi hülyeségnek nincs.
knife1 2013.04.09 10:05:27
Új influenzavírust azonosítottak Kínában
www.antsz.hu/hir1/hhetnkilnec.html

Na készülhettek! (Figyelni kell Orbán Vikit, Ő is járt kint!)
knife1 2013.04.09 17:27:33
@Zöld Október: Az biztos, de erre nemigen készült még el a vakcina.
Korábbi vendégszerzőnk remek írása után ismét egy kiváló cikket osztanék meg, ezúttal Balogh Ádám tollából. Elsősorban a különböző felszerelésekről, a túlélőzsák tartalmáról, az alfabázisról (nagyon tetszik a kifejezés! :D ) olvashattok, de még sok egyéb…..
knife1 2013.04.06 09:04:03
@ZeroPont: Köszi a választ, bár ismereteim szerint ennek pont az ellenkezője igaz, a magas széntartalmú acélok sokkal keményebbek és éltartóbbak, mint a rozsdamentesek. Egy idézet"Tippek séfkés vásárlásához
Susánszky Iván|2012. 04. 27., 6:00|Utolsó módosítás:2012. 04. 27., 15:27|
15 komment
Címkék:technológia, kés, séfkés
Ez a cikk 343 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy egy hatékonyan működő konyhához elengedhetetlen egy jó séfkés. De mitől jó egy séfkés? És mennyit érdemes feltétlenül rááldozni?

Forrás: Táfelspicc

Mivel a konyha egyik legfontosabb eszköze a séfkés, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen, hol és hogyan vesszük. A legtöbb ezzel foglalkozó helyen fölhívják a figyelmet, hogy bár a netes rendelés jóval olcsóbb szokott lenni, érdemes inkább személyesen megoldani a beszerzést. Ennek igen egyszerű oka van: a séfkést minden esetben ki kell próbálni, kézbe kell fogni, mielőtt döntünk.

Meg kell nézni a súlyozását, mennyire kényelmes a fogása, hogy áll a kézben. Ezt neten nem tudjuk megoldani, és hiába néztünk ki egy nagyon frankó kis darabot, ha kézhez kapva kiderül, hogy nem kényelmes, nem elég magas a pengéje a kezünkhöz, nyűg vele dolgozni. (Persze az is egy megoldás lehet, hogy boltban kinézzünk, kipróbáljuk a kést, megjegyezzük a pontos márkát, modellszámot, majd neten megrendeljük.)

Szénacél vagy rozsdamentes?

Az acélpengéjű kések alapvetően három alapcsoportba oszthatóak, szénacél, rozsdamentes és laminált. Előbbinek széntartalma minden esetben nagyobb a fél százaléknál, és tulajdonképpen sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik a rozsdamentesnél, egyet leszámítva: könnyebben korrodálódik, mint amaz. Utóbbihoz a gyártás során krómot tesznek, hogy növeljék az ellenálló képességét, ami viszont rontja az acél éltartását: minél több krómot tartalmaz az adott penge, annál könnyebben csorbul. A Stainless Steel megnevezés egyébként a minimum 10,5% krómot tartalmazó acélra használatos.

A rozsdamentes pengék általában gyengébb minőségűek, mint a szenesek, de van egy-két japán gyártó, amelyik olyan csúcsminőségű rozsdamentesekből készíti a késeit, amik a legjobb szenes pengékkel is versenyben maradnak, már ami az éltartást és élességet illeti."
Itt is van bővebb info: kalandorbazar.hu/spg/337724/A_keseknel_hasznalt_anyagok
Itt meg már egyetemi szinten:www.kesblog.hu/?page_id=459
knife1 2013.04.07 12:29:13
@ZeroPont: a széntartalom növelésével nő az acél merevsége, ill. ridegsége (nem véletlen, hogy a csapágyakat magas széntartalmú acélokból készítik, ami kiengedés előtt rendkívül rideg és úgy törik, mint az üveg) a rozsdaállóság és a rugalmasság nem csak a széntartalom, hanem az egyéb ötvözőanyagok és az edzési módszer függvénye. Egyébként nekem is van Cold steel Bushmanom,rugalmas, de éltartó , úgy, mint a machetéim).
A Wiki-n egész jó leírás van: hu.wikipedia.org/wiki/Ac%C3%A9l
Talán kevésbé tartozik a blog tematikájának fősodrába, de egy korábbi, a fegyverekről szóló poszt után kialakult beszélgetés miatt gondoltam, hogy mégis érdemes lehet megosztani veletek a következő videót. A szituáció egy átlagos hétköznap a munkahelyen, míg egyszercsak…..
knife1 2013.03.26 15:18:21
@londonercsecse: mindegyik piretroid származék, melegvérűekre gyengén mérgező, magyarul, ha megeszel 2 kilót, meghalsz jó eséllyel
knife1 2013.03.26 18:47:29
@Fredddy: 20 gram töltőtömegűt hordhatsz legálisan (gazfegyver-ufo.hu/index.php/gazspray).
Nekem paprika-spray van, azt jobbnak tartom. Gázpisztolyt is tervezek, de sajna 50 000 Ft körül van, ami tartós és megbízhatóan használható .
knife1 2013.04.03 10:54:32
@SZL8: Inkább elszöknének az első 10 után! Egyébként hivatalos adat szerint a gengszterváltás óta, off-shore cégeken keresztül 56 000 milliárd ft-ot menekítettek ki az országból, ami több.mint kétszeres a teljes magyar államadósságnak, tehát megvan az a pénz!!!!
Ha a dolgok rosszabbra fordulnának és a világ káoszba fulladna körülötted, hova menekülnél? Sokan közülünk már rendelkeznek valamilyen menedékkel (alfabázissal ;) ), rejtekhellyel, ahol kihúzhatják addig, amíg jobbra nem fordulnak a dolgok. Ha neked még nincs ilyened és nem…..
knife1 2013.03.15 13:00:18
@Lord Warrior: Hát szerencséd van, ha tudsz ilyet, de a legtöbbet ma is nyilvántartják és netán fegyveresek is őrzik (gebasz esetén valószínűleg ők lennének az elsők, akik bevennék magukat a bázisra). Én is ismerek több helyet, de ezeket sokan mások is ismerik (pl. Lillafüred-volt rádióközpont, ma túrista szálló és néha disco, Taljándörögdi rakétasiló-ma lokátorállomás, Hollóstető-magyar katonai bázis-lokátor állomás (még ez a legeldugottabb, ezt tényleg kevesen ismerik), Budai barlangkórház, a volt Kádár-atombunker, Veszprém, Székesfehérvár, stb.. Van Debrecenben is egy szuper bunker, amit szinte senki nem ismer, de sajnos az oroszok a kivonulásukkor a bejáratot betömték betonnal és lehet, hogy be is robbantották, pedig ez van vagy 6-8 km hosszú, vasúti vágánnyal). Aztán vannak a jelenlegi kormányzati óvóhelyek (gyakorlatilag minden nagyobb városban, készletekkel együtt (Debrecenben pl. a perényi utcai eü. központ alatt van, de mire odaérnék, tutira benn lenne pár fegyveres, akár biztonsági őr , akár rendőr).
A barlangok ilyen szempontból könnyebben hasznosíthatóak, de persze az ellátmányt neked kell becipelned.
knife1 2013.03.16 13:46:22
@Lord Warrior: Jobb lenne megvenni, hátha olcsón eladják!
knife1 2013.04.01 20:24:52
@Zöld Október: Nem a tankúsztatónál (én ott nőttem fel), a Week-end major alatt van az egyik bejárat, a másik természetesen a reptéren. Nem az OTI alatt van, hanem a Hangfogó klub mellett, a volt szoc.székház alatt.
Városi túlélő ... és hózik 2013.01.19 11:38:18
Végigfutva a reggeli híreket, sok meglepő dologgal nem találkoztam. Tél van, ilyenkor pedig előfordul, hogy esik a hó. A közhely ellenére mégis érdemes beszélgetni a témáról, hiszen a megszokott természeti jelenségek közül ezzel mindannyian találkozunk errefelé. Ordító hideg,…..
knife1 2013.01.24 21:30:01
@Szenthomárság: akkó most menjek átkeresztelkedni?
knife1 2013.03.30 12:42:13
@SZL8: Igen, már csak a bel-és árvíz jön!
knife1 2013.03.31 21:25:16
@astonferi: Lehetne azt is, vagy nem kellene a veszélyeztetett területeken építkezni és meg kellene szüntetni a túlszabályozást. Szentendrén most önt ki a patak, aminek a medrét évekkel ezelőtt leszűkítettek, kevesebb , mint a felére.
Ebben a cikkben a Bug Out Bag-gel (BOB) foglalkozom, azaz magyarul a menekülőzsákkal. Miért van szükségünk menekülőzsákra?Túlélési tippek után kutakodva jövünk rá sokszor, hogy vannak kezelhetetlen helyzetek az életben, amikor már nem tudjuk befolyásolni a történéseket. Ez…..
knife1 2013.03.01 22:49:32
@Tuleloblog: OK, ez egy fegyvertávcső, de a nagyítása nem sok (és alacsony a szürkületi értéke is).
knife1 2013.03.19 19:48:18
@F.t.: a régi Zippo-k még alul le voltak forrasztva, így nem párologtak (mármint a tartály alja) és egy csavar kitekerésével lehetett utántölteni ! Sajna az enyém elveszett kb. 35 évvel ezelőtt és azóta sem kaptam hasonlót!
knife1 2013.03.19 20:07:17
@Lord Warrior: A Decathlonban elérhető áron van mindenféle zsák és kötél is (ezért nem érdemes szétszedni az álcahálót, inkább add el jó pénzért).
Városi túlélő Az EDC-készlet 2012.11.18 14:13:33
A prepping lényege az, hogy mindig, minden esetben próbáljuk maximalizálni a túlélési esélyünket. Reaktív gondolkodásmód helyett proaktívan igyekszünk cselekedni, azaz inkább elkerüljük a bajt ahelyett, hogy a menthetetlent próbáljuk megmenteni. A kulcs tehát az előrelátás,…..
knife1 2013.03.15 13:02:01
@astonferi: miért röhögtél? Olcsó és veszélyes!
knife1 2013.03.18 20:21:52
www.thereadystore.com/catalog-confirmation

Ez a katalógus is jó olvasnivaló!
Élelmiszer felhalmozása: Megfelelő mennyiségű élelmiszer nélkül gyorsan végetérhet a túlélésünkért folytatott küzdelem. Alapvető élelmiszereket (liszt, rizs, bab stb.) nem nehéz tárolni nagyobb mennyiségben sem és néhány óra alatt hetekre elgendő mennyiséget tehetünk el…..
knife1 2013.03.01 13:28:52
@lápi póc: Bocsi, lehet több ezer is, csak szigorúbbak a tárolási feltételek!
knife1 2013.03.06 10:05:04
@Martin Blake: Hello!

Alakul a képfeltöltési lehetőség?
Városi túlélő Víz tárolása 2012.05.23 21:38:00
Mint mindannyian tudjuk, a víz az életet jelenti az ember számára. Túlélni nélküle képtelenség. Mint városi túlélőnek tehát, nekünk is fel kell készülnünk erre és vizet raktározni szükség esetére. Ha beütne a krach és a csapból nem folyna az ivóvíz, ha a megszűnő…..
knife1 2013.03.04 16:48:03
@Lex Icon: www.italipar.hu/archivum/2007_2/19_20.pdf

Itt egy elég megbízható tanulmány (csak 2 oldal).
Semmi érdemleges nem oldódhat ki!
És ha valakinek több ideje van:

www.asvanyvizek.hu/js/tinymce/plugins/filemanager/files/2013/Tenyek_a_PET-rl.pdf
Minden vészhelyzet során figyelembe kell vennünk a saját biztonságunkat, beleértve a lakás, ház védelmét is. Vannak különböző aktív megoldások, mint a fegyverhasználat, egy termetesebb kutya a ház körül stb., de ebben a posztban most a passzív biztonsági lehetőségeket…..
knife1 2013.03.01 14:41:11
@Fredddy: Hát ha elkísérsz egy vadászatra, megmutatom, hol állítjuk le a "terepjárókat" és ülünk át katonai mentő, vagy parancsnoki UAZ-ba (amik jó része amúgy M-zárolt készletekből vásárolt)! Itt egy kis adalék: www.youtube.com/watch?v=EdFSLnwrsBk
Én is megtapasztaltam nem egyszer!
knife1 2013.03.01 14:42:32
@Fredddy: "Viszont a jó hír ugyanez, a szupermutánsok sem fognak tankkal jönni."

Na és mi van a Transformers-el???
knife1 2013.03.01 14:45:24
@Fredddy: "Ezt a szemléletet amúgy úgy összességében hiányolom a prepperségből, kiskert, falusi élet, ilyen-olyan kocsi, csapda, barkácsolás, mittudomén- de ezek mind olyan dolgok, amiket nem lehet könyvből, pláne nem gyorsan megtanulni)" Igazad van, szerencsére 12 éve lakom erdőben (nem Nagykovácsiban), amit mögöttem látsz, az a lakhelyem!
Esett már szó a passzív biztonsági megoldásokról egy korábbi posztban, ezúttal az aktív védelem egyik legelterjedtebb módszeréről lesz szó, azaz a lőfegyverekről. A mai írás egy lelkes olvasónk gyűjtése alapján született, ezúton is külön köszönet neki a fáradozásáért!…..
knife1 2013.02.28 13:13:08
@F.t.: igaz, én egybe számoltam (nem kötelező, de jobb a békesség).
knife1 2013.03.01 13:43:17
@Tuleloblog: Én speciel a legális fegyvertartás miatt tettem le a vadászvizsgát, nem a vadászat miatt. Ha vadászom is, csak a hús miatt, a trófea nem érdekel.
knife1 2013.03.01 13:56:14
@Fredddy: 1. Jelenleg is lehet abszolút legálisan fegyverkezni, nem kell illegális átalakítás.
2."ha tényleg gebasz lesz, a fegyveres erőszak visszaszorítása akkor is a mindenkori hatalom legfontosabb feladata lesz" Igen, ha majd eldől, hogy kié lesz a hatalom! '56-ban, egy órával a "tüntetés" kitörése után már kiürítettek több rendőrségi és katonai fegyverraktárat és (apám elmondása szerint) azt sem tudták, ki kire lő sokszor!
3. "a rend helyreállítása után kényelmetlen kérdésekre készülhetsz" Megint csak az a kérdés, kié lesz a hatalom (lsd. szerb-horvát, vagy bármelyik háború), de ahogy egy rendőr megjegyezte: jobb, ha te magyarázkodsz a bíróság előtt,mint a gyilkosod!
A mai posztban egy újdonsült prepper osztja meg a gondolatait velünk. Mivel még nagyon az elején jár és sok mindennel csak elméletben foglalkozik, ezért arra gondoltam, hogy a blog veterán olvasóival közösen "zsürizhetnénk" az írót a poszt végén található útmutató alapján.…..
knife1 2013.02.23 20:50:48
@prukker: én is gyűjtöm ezeket! Itt találtok párat: www.quietearth.us/postapoc.htm
Városi túlélő A rejtekhely 2013.01.06 14:25:31
A preppereknek két fő veszélyforrással kell számolniuk, ha a felszerelésük biztonságáról van szó. A felhalmozott készlet odaveszhet önhibájukon kívül (megromolhat, megsemmisülhet), vagy külső tényező miatt (lopás, rablás). Ebből kifolyólag minden komoly preppernek érdemes…..
knife1 2013.01.24 08:09:57
@Tuleloblog: általában 4 év a szav.idő, amely külön engedély nélkül 1 évvel meghosszabbítható. A szav.idő egy garancia, amelyet a gyártó vállal a termék minőségéért. Ez is úgy működik, mint a műszaki eszközök esetében, ott is találsz 1,2,3,5,7 év garanciát, de ez nem jelenti azt,hogy azután tönkremegy a készülék.
knife1 2013.02.22 13:01:08
@VRbagoly: Miért, te AK-t rejtegetsz? Megmondhatnád merrefelé keressek,nekem is van fémkeresőm!
Ha beütne a krach, legyen az természeti katasztrófa, gazdasági válság, polgárháború vagy akármi más - egyedül vagy csoportban lenne a jobb és könnyebb túlélni? Magányos farkasok, társaságot kedvelők, előnyök és hátrányok a mai cikkben. A vita alapja Sok ember számára a…..
Városi túlélő A kaméleon 2013.01.30 01:13:24
Megunhatatlanok Selco írásai a délszláv háború napjairól. Egy teljesen átlagos, az egészségügyben dolgozó hétköznapi ember beszámolói szinte érinthető közelségbe helyezik a húsz évvel ezelőtti háború napjait. A Magyarországtól szó szerint kőhajításnyira történt…..
knife1 2013.02.02 18:00:50
@Tuleloblog: nővérem apósánál 15 000 l gázolaj volt a pincében, szerintem még mindig van belőle 4-5 000 l. Nincs azzal semmi gond, legfeljebb kicsapódik belőle ez-az. Felrobbanni tutira nem fog, a benzin is csak akkor robban, ha levegővel keveredik, fémhordóban nyugodtan tárolhatsz, amennyit akarsz (Magyarországon egyetlen felrobbanó benzinkútról sem hallottam. (Persze ne heggessz mellette és ne gyufával nézd meg a szintet (mint egykori ismerősöm!).
knife1 2013.02.07 13:11:59
"Természeti katasztrófák… Társadalmi összeomlás… Háborúk… Világméretű járványok… Egyes amerikaiak szerint küszöbön a nyugati civilizáció és a mai világrend vége, ezért eljött a legváltozatosabb, legötletesebb és leggátlástalanabb TÚLÉLÉSI PRAKTIKÁK ideje. De…..
Városi túlélő 10 fontos teendő 2012.02.05 20:27:00
Biztos vagyok benne, hogy sokan közületek semmilyen módon nem készültek fel egy esetleges rossz szcenárióra. Nincs ezzel semmi baj, mondhatni ez a normális, hiszen a legtöbbünk dolgozik, fizetést kap érte, aztán a boltban levásárolja azt. Ez így megy napról-napra: reggel megvesszük…..
knife1 2013.01.07 12:54:39
@Cuba-Libre: Nem tudom a kolléga honnan veszi, hogy mérgező anyagot ereszt a PET palack? A PET (poliethilén-tereftalát) palackok kifejezetten javasoltak hosszú távú tárolásra, mivel rendkívül lassan bomlanak le és oxigén megkötő képessége van (nem kell külön abszorbens a palackba). Csak nézd meg mit tárolnak PET, PE-HD (nagy sűrűségű PE), PE-LD (kis sűrűségű PE), vagy PP (polipropilén) palackokban, arról nem beszélve, hogy az ivó- és használati-víz rendszereink jó része is ezekből az anyagokból készül. Én magam Chappy palackokat használok, mivel ezeknek széles a szája és könnyű feltölteni.
Korábbi cikkekben már foglalkoztam különböző felszerelésekkel, sátrakkal, túlélőzsákkal vagy hogy hogyan tároljunk vizet. Arról eddig nem ejtettem szót, hogy ha beütne a krach és el kellene hagynunk a biztonságot jelentő otthont, hogyan tehetnénk meg ezt a lehető…..
knife1 2012.12.24 15:10:27
@Lex Icon: Hála az égnek (és nekem), 12 éve erdőben lakom, pár km-re a várostól.
knife1 2012.12.24 15:11:37
@Tuleloblog: Jó kis gép, gondolom van benne egy 6000 cm3-s, benzines motor!
knife1 2012.12.27 17:20:00
@Tuleloblog: Lehet, hogy többet eszik, de dízel, így elmegy sokféle üzemanyaggal, és ez tényleg árkon-bokron (na meg nem tudnak kiszedni belőle!)
A jó lábbeli véleményem szerint midennél fontosabb egy túra során. Sokat ronthat a morálom egy sajgó, fűzó vérhólyagos és elázott láb, ezeket mine elkerülhetjük megfelelő lábbeli választásával. Én a képen látható Meindl Air Revolution 3.1 mellet teszem le a voksom, sok…..
EZ KÖNYV !!! A pokol kézikönyve 2012.01.16 00:29:00
Duncan ShelleyA POKOL KÉZIKÖNYVE I.Hogyan éld túl a társadalmi összeomlást E könyv döntési szabadságot ad bárkinek ahhoz,hogy biztonságban átvészeljen és kezeljen egy esetleges helyivagy kiterjedt társadalmi összeomlást. Ez a kezelés kifejezetten egyénre szabott. Azt mutatja…..