Regisztráció Blogot indítok
Adatok
AdamTaylor

34 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Igen, a cím megtévesztő. Mivel most azokat a közkedvelt sztori szálakat vesszük elő, amik nagy valószínűséggel eljuthatnak a mozivászonig, de pont ugyan ennyi eséllyel ki is maradhatnak...
AdamTaylor 2016.06.02 08:02:12
Nagyban dübörög Cannes-ban a Filmfesztivál, avagy az az esemény, ahol a csillogó puccrázás lazán megfér egymás mellett a köldöknézős művészkedéssel. A filmvilág legrangosabb elismeréseként szokták emlegetni - mégsem keveri össze senki az Oscar-díjjal. De hé, nem az Oscar a filmes teljesítmény…..
AdamTaylor 2016.05.24 00:15:15
@danialves: ez a blog nagyrészt (de nem kizárólag) listákkal foglalkozik, vagyis inkább kánonokkal: fesztiválok, toplisták, Oscar, miegymás. Engem ez a téma rettenetesen izgat, , és többek között azért is, amiket írsz. Mivel sok hasonló poszt van, gyakran előkerül ez a "de kit érdekel"-téma - én is csak kerülgetem a forró kását a posztokban meg a kommentekben is, de lassan csak rászánom magam, hogy egy szakdolgozat után végre egy blogposztot is írjak róla, miért van szükségünk toplistákra meg cannes-okra.

Ez a fenti magyarázza a szintén egyre gyakoribb elfeledett filmes posztokat - mert nemcsak a pozitív oldal érdekel, hanem az is, ami egy fesztiválválogatásba vagy egy "minden idők legjobb" toplistájába nem fér bele.
Mert ez az egész kánonosd azon kívül hogy (szerintem) a világ legszórakoztatóbb (valamilyen szempontból) felesleges játéka, egy teljesen természetes pszichológiai jelenség: a megismerés korlátai. Nem láthatunk minden filmet, nem hallhatunk minden filmről, és valami alapján dönteni kell. Mindenki megválaszthatja a maga fórumát, hogy mire hallgat, de például egy Cannes szerintem nem egy rossz kiindulási pont, ha arra vagyunk kíváncsiak hogy idén mégis merrefele mozgolódtak a politikailag is motivált alkotók.

A cannes-i filmfesztivállal nekem egyébként semmi bajom, ha van valami, ami miatt az utóbbi pár év nyertesei nem sok vizet zavarnak, az az szerintem, hogy simán a fogyasztási szokások meg a szavatossági idők változtak meg - de ezt ugye szerinted egyébként is felesleges mérni. Én ezt a le a megmondják nekünk mi a jó film-szemléletet továbbra is fenntartásokkal kezelem, mert valamiféle támpont kell. Cannes meg legalább nem rejti véka alá, hogy az ő mércéjét mihez kell mérni meg hol kell keresni. Egy kicsit viszont tényleg kevésbé kúl meg trendi a fesztivál, mint régebben, de azért, mert baromira önazonos akar maradni. Ez pedig így, tudatosulva mindig erőlködésnek hat.
Vannak színészek, akiktől egyszerűen nem várunk el sokat - tudjuk, hogy nem fognak Oscart-érő teljes testi-lelki átalakuláson átesni, nem tanulnak meg egy szerep kedvéért valamilyen hangszeren játszani, vagy mondjuk lovagolni; de még csak nem is várjuk el tőlük hogy JÓL játszanak. Sőt, igazából…..
Ha 90-es évek, akkor Nickelodeon - legalábbis nálam. Mivel az évtized elején születtem, túl fiatal voltam a téka-kultúrához, moziba pedig bár gyakran eljutottam, csak az életkoromnak megfelelő filmeket nézhettem meg. Habár egyszer bekeveredtem a Csillagközi invázió feliratos változatára, amiből…..
  A napokban moziba érkező Bazi nagy görög lagzi 2-nek elég magas lécet kell megugrania - az első rész 14 évvel ezelőtt az egyik legnagyobb box office siker volt; számszerűen az 5. legnagyobb bevételt hozó film Amerikában. Ez már magában is megsüvegelendő teljesítmény, hiszen olyan milliós…..
AdamTaylor 2016.03.30 08:43:38
@Fehérlapos: koszi, javitva
AdamTaylor 2016.03.30 11:03:32
@Holland Lovas: a büdzsében benne van a színészek és a teljes alkotóstáb gázsija elvileg mindennel együtt. Egyedül a reklám és marketingköltségek nem számítanak bele - ez egy blockbusternél akár 50 millió dollárnál is több lehet, de ezeknél a filmeknél ilyenről nyilván szó sincs.
AdamTaylor 2016.03.31 07:34:01
@bestpixel: a Fényes nyergek fölött jócskán eljárt az idő, szerintem sem jó film. Sőt, Az ifjú Frankensteinen vagy a Party zónán sem lehet ma már úgy nevetni mint annak idején - de ettől még klasszikusok, és hát, baromi sikeres filmek.
  Bombaként robbant a hír pár napja, miszerint Spielberg és Harrison Ford is visszatér az Indiana Jones 5. részére. A Kristálykoponya királysága címet viselő negyedik epizód bevételeit tekintve sikeres volt, ám megosztotta a rajongókat  - az eredeti trilógiához persze nem ért fel, de baromságai…..
AdamTaylor 2016.03.20 20:14:59
@agarik: - A "nézői véleménynek" mi szerinted az univerzális mérőeszköze? Az ilyen hozzászólások? IMDB? Te?
- Sikoly 5 nincs, innentől kezdve nem is értem miért foglalkozom veled tovább. Tévésorozat más tészta, szerintem másnak feltűnt hogy a Terminator-nál sem számítottam ide
- A zenetáborban hivatalos magyar címe, figyelem: Amerikai pite 4. - A zenetáborban. Nem a "rendes" Amerikai pite, mert az az első kettő, az esküvő és a találkozó, de mivel ez volt az első videóra érkező film, simán elviseli ezt a címet - a továbbiakban pedig American Pie Present néven futott a videós széria.
- Na majd te megint megmondod mi az A-vonal meg mi a B-vonal - Oscar, kritikusok, bevétel, el veletek, megjött a megmondóember!
Arra, hogy milyen rettenetesen gyorsan telik az idő, az egyik legjobb bizonyíték (mármint, tudjátok, a tükörbe nézésen kívül), ha megnézzük, mely filmek töltik be idén az 5-10-15 vagy épp 20 éves évfordulójukat. "Úristen, mintha tegnap néztük volna a moziban/nevettünk volna rajta/ láttuk volna…..
AdamTaylor 2016.03.17 13:36:37
@mojoking77: olyan nagyon belemenni mi maradt ki es mi fert be, nincs ertelme - 5 embernek 6 dolog hianyzik, es ezzel nincs is semmi baj. Ebben a posztban nem klasszikusokat, nem alapveteseket soroltam fel (de ott van felul a link azokhoz is), hanem tok eltero vigjatekokat, amit a tobbseg ismer vagy latott, de nem tartja szamon, epp ezert meglepo h ilyen reg volt. Es persze, h valtozatos legyen, vitat generaljon es otletet adjon, kerulnek bele ilyen listaba indie filmek, animaciosok es tok elszallt parodiak. De a maga nemeben mind szorakoztatoak. Ha pedig kisebb de minosegi filmes adatbazist keresel, en ajanlom a kritikustomeg. Org-ot
A Hollywood Reporter nagyszabású felmérést végzett, amiből egy hasonló nagyszabású cikket kerekített. 1600 hollywoodi arcot kérdeztek meg, rendezőket, színészeket, producereket, ügynököket, és még írókat is. Mármint "rendes" regényírókat, mint például Salman Rushide, aki egy King Kong idézetet…..
  Elég nap telt már el a 88. Oscar-gála óta; a nyertesek neveit már kívülről fújjuk, ha eddig nem tettük, és végre nyíltan kimondhatjuk: a Saul fia az esélyeknek megfelelően Oscart nyert Magyarországnak. Történt viszont még pár érdekes vagy furcsa dolog a magyar idő szerint hétfő hajnalban…..
A 88. Oscar gálával véget ért a díjszezon, és immár hivatalosan is lezárhatjuk a 2015-ös évet. Akadtak papírforma-eredmények, kellemes és kellemetlen meglepetések is - mármint annak, aki követte az eddigi díj-derbit, látta  a jelöltekkel, és tisztában volt az esélyekkel. Rengeteg, átlagos…..
aeon flux golden action boy 2016 2016.02.27 13:11:00
Ismét eltelt egy év, azaz újra itt van a Golden Action Boy, az AeonFlux házi filmdíjas szavazása. Ahogy mindig az idei etapba is a tavaly március és idén február között Magyarországon bemutatott filmek és alkotóik szállnak versenybe olvasóink szavazatáért, de ahogyan tavaly, most is szenteltünk egy…..
Magyar időn szerint február 29-én hajnalban 88. alkalommal adják át filmes világ csúcselismerését, az Oscart. Persze a mi értelme mindennek-féle, önmaguk farkát kergető viták idén el előkerültek, de sokkal nagyobb botrányok is kerekedtek az Academy Awards körül. A Straight Outta Compton, Idris Elba,…..
Hétfőre virradó hajnalban kiosztják a 2016-os Oscar-szobrokat, immár 88. alkalommal. Az idei gála sok szempontból tökéletesen példázza az Oscar eddigi történelmét - egy rakás fehér ember vár a díjra; Roger Deakins operatőr 12. alkalommal izgulhat, ha még nem szokott le erről, eddig ugyanis nem…..
AdamTaylor 2016.02.25 08:48:40
@body_andras: rendezői, animációs, dokumentumfilmes és legjobb film-kategóriák a következő cikkben lesznek.
AdamTaylor 2016.02.26 12:50:33
@bandigyerek: Akkor valószínűleg egyedül fogsz csodálkozni - vagyis hát nem fogsz, mert kevesebb biztos dolog van ma Hollywoodban, mint hogy DiCaprio megnyeri. Scorsese, Kate Winslet, Jeff Bridgess - soroljam kik azok akik nem a legjobb alakításaikkal nyertek? Épp ezért nehéz komolyan venni, amikor képzavarról írsz, de köszönöm, majd elgondolkodom mikor legközelebb frázisokat puffogtatok.
Baromira szeretjük a vígjátékokat. Mármint mindenki. Amerikában a Deadpool februári bevétel-rekordot állított fel, mert mert vicces és pofátlan lenni; Adam Sandler még mindig pályán van, és Ice Cube is felhagyott a rapeléssel, mert rájött, a nevettetés nagyobb biznisz. De mi, magyarok sem…..
AdamTaylor 2016.02.20 18:08:40
@Tralfamador75: Itt egy Peterdi-felvétel a Szeszélyesből: www.youtube.com/watch?v=lqfk5XzLCM4
Itt meg egy az Ez meg Az-ból: www.youtube.com/watch?v=-4B3fhOSWPw
A mondatot köszi, javítottam!
AdamTaylor 2016.02.20 19:20:50
@kényszeres vuvuzelaművész: Nyilván ezek is nézettek voltak, de a Jóbarátok-kal több csatorna is próbálkozott, egyszerűen nem fogadja be a nagyközönség az amerikai szitkomokat. Talán a Rém rendes családot kivéve - az be is került.
De persze, az Így jártam anyátokkal is például baromi népszerű - de csak az internet-generáció berkein belül; velük többet találkozunk szörfölgetve, így Így jártam-os képekkel és utalásokkal is, de ettől még ez csak a társadalom egy bizonyos szegmense.
A Mézga családot abszolút adom, nem is értem miért hagytam ki.
AdamTaylor 2016.02.21 16:35:49
@cardiobascuralis: Amíg normális hangnemben értelmes dolgokat ír valaki, legyen az tetszés vagy nem tetszés, maradhat. Ha Indexes seggfejek névvel vagy itt, nyilván utálod az oldalt - akkor mi a francot keresel itt? A hibát amit írtál, javítottam. A többi csak egy fotelhuszár keménykedése otthonról, na meg személyeskedés, na ez az ami itt nem fog menni. Nekem csak két kattintás, felőlem regelhetsz még épár névvel, eljátszadozhatunk itt.
Az évnek ebben a szakában szinte minden az Oscar-díjról szól, és ebből még mi, nézők jövünk ki jobban, hiszen nem egy filmes vagy stúdió van, aki már évek óta készül a gálára, hogy ott végül megkoronázzák vagy teljesen összetörjék a reményeit. Hosszú távú szempontok…..
AdamTaylor 2016.02.20 11:15:37
@danialves: Gone Girl, tényleg, már el is felejtettem! :D - abban azért szerintem megállapodhatunk, hogy ha a ma ismert világ nem áll a feje tetejére, akkor Fincher mindig a harcosoklubjás Fincher lesz, Boyle meg a trainspottingos Boyle, pedig utbbi azóta nyert egy Oscart is. A Gone Girl egy tök pofás kis stílusgyakorlat, ha engem kérdezel, bekerül Fincher neve mellé a jól sikerült, de nem jelentős filmek közé, mint a Pánikszoba, vagy A tetovált lány.
A Social Network védelmében egy pamfletet tudnék írni, annyira zseniális az a film, de most nem is erről van szó, hanem hogy mennyire lesz vagy marad jelentős - itt ugye csak a fantázia talaján mozgunk, mert fogalmunk sincs, de szerintem ebben a filmben úgy kaptak el valamit a korhangulatról, a társadalomról, meg valamiről, amit nap mint nap használunk, de elképzelni sem tudjuk meddig fog fejlődni, hogy évek múltán is citálni fogjuk a mozit.
Gyorsan rágugliztam a Steve Jobs plakátjaira, és az tényleg nincs rajta sehol hogy a Social Network írójától, de az sem hogy a Trainspotting rendezőjétől - egyébiránt ahol Boyle neve feltűnik, rögtön ott van Sorkiné is, pedig az egyik egy sztárrendező, a másik meg "csak" egy forgatókönyvíró.
AdamTaylor 2016.02.20 12:41:20
@danialves: ahhoz, hogy valóban sokat mondjon a témáról, túlságosan elment a műfajiság irányába - de igazából nem akarok rosszat mondani a Gone Girl-ről, mert egyértelműen egy jó film, csak szerintem egyáltalán nem jelentős. De ezek szerint te azt látod bele ebbe, amit én a Social Network-be, nincs ezzel semmi baj.

A facebook-kal épp a a helyzet amit írsz, hogy kurvagyorsan változik minden a piacon, a facebook pedig képes volt mindig reagálni a válotzásokra, mondjuk a myspace-szel ellentétben, és most is folyamatosan fejleszt, integrál. A ma ismert facebook persze hogy nem fog megmaradni akár csak pár év múlva sem - szépen mint a google bekebelezéssel növekszik majd; már most sem csak egy egyszerű közösségi média, ezen ugyanúgy túllépett mint a google azon, hogy egy egyszerű keresőmotor. Már ma is van egy korosztály akiknél az internet=facebook, a kérdés csak az, hogy képes lesz-e továbbra is dinamikusan fejlődni, új platformok, az internet demokratizálódásával új felhasználói rétegek stb. De a Facebook már bőven túllépte azt a szintet hogy legyintsük rá, hogy hátha meg úgyis lecseng.
Finisébe érkezett az Oscarral lezáruló díjszezon, díjaztak a forgatókönyvírók és a Brit Filmakadémia tagjai. Míg előbbi papírforma-nyerteseivel nem döntötte el a versenyt, csak tovább fókuszált a legnagyobb esélyesekre (Spotlight, The Big Short), utóbbi alaposan felkavarta az állóvizet. A BAFTA…..
Valentin-napra nem feltétlenül remekbe szabott filmekre, mesterművekre vágyik az ember - eleve sokan utálják a kommerciális ünnepek csimborasszóját, de akik nem, és barátjukkal/barátnőjükkel a moziba vagy a képernyők elé vetődnek február 14-én, általában beérik azzal, ha feltűnik néhány szívecske,…..
AdamTaylor 2016.02.15 12:12:11
@Serrin: Az index cimlapba nincs beleszolasom, tehat a megteveszto ottani cim nem az enyem, el kell olvasni a cikket, vagy legalabb a bevezetot es akkor rajossz mirol szol a poszt.
Chaplin még mindenkinek megvan, Keaton már kevésbé, Harold Lloyd pedig szinte teljesen elfelejtődött mára. A magasművészet-jellegű, montázst és képélményt középpontba helyező némafilmeknél valamivel jobb a helyzet , a Patyomkin páncélosról azok is hallottak már, akik még nem látták, Griffith és…..
AdamTaylor 2016.02.09 18:43:58
@solozzo: koszi javitva!
AdamTaylor 2016.02.09 23:09:18
@Sith Lord: Nagyon jó kis lista, van amiről nem hallottam még, úgyhogy köszönöm!
Fejműves blog Négy fal között 2016.02.04 16:50:21
Emma Donoghue saját regényéből írt forgatókönyvet a szobában nevelkedő kisfúról, aki előtt 5 évesen kitárul a világ; Crystal Moselle pedig dokumentumfilmet forgatott egy csapat kamaszról, akiket Tarantino-hősök és Batman neveltek, amíg kicsi nem lett számukra ez a világ - variációk egy témára.  ..
  Ebben a cikkben szedtem össze az elmúlt 10 év 15 elfeledett vígjátékát, melynek az volt a célja, hogy visszaemlékezzünk olyan filmekre, amikre nem szokás visszaemlékezni. Ezúttal pont az ellentétéről van szó. A Vulture igyekezett összeszedni a filmtörténet legviccesebb pillanatait, ahogy ők…..
AdamTaylor 2016.02.02 20:55:38
@Kalocsai Tamás: Pythonék angolok, azért maradtak ki; ezen a listán csak amerikai komikusok/filmek szerepelnek :)

Murray hiánya nekem is egyből feltűnt, Bud Spencer-Terrence Hill a fenti okok miatt esett ki; illetve ez egy Amerikai, new york-i lap válogatása, ott azért közel sincs ekkora respektje a csihipuhi filmeknek.

De a klasszikusok közül is kimaradt Harold Lloyd, Steve Martintól is ha jól rémlik, csak valamiféle standup került be; alapvetően sorozatokkal is mostohán bántak - szóval mint minden listával, ezzel is lehet bőven vitatkozni; nagyjából ez is a lista dolga.

Egy olyan listát mindenképp összedobok a jövőben, amin mi, magyarok röhögünk - Bud Spencerestül, Ford Fairlane-estül, Indul a bakterházastul.
AdamTaylor 2016.02.02 23:53:20
@Online Távmunkás: Az IMDB-osztályzatok körülbelül 10-15 év után állnak be elfogadható szintre, de legalábbis 5 év kell, mire normalizálódnak a pontszámok; addig az utálkozók és ellendrukkerek, meg a fanok és túl izgatott nézők dobálóznak a pontokkal.
@maradjunk itt, ezen a helyen: Steve Martin a Let's get small című albuma 'Excuse Me' előadásával került be (passz, én is a filmjeiből válogattam volna, ezt meg majd meghallgatom);Chevy Chase egy 'Word Association' nevű SNL szkeccsel, amit Richard Pryor-ral és Paul Mooney-val csinált; Will Ferrell még ezen a válogatáson is rajta van a Ron Burgundyval; Rodney Dangerfield is bekerült, egy 1972-es 'I Get No Respect' nevű karrierindító viccel; Bill Murray a Golfőrültek Dalai Láma-sztorijával; Jerry Lewis pedig valóban nincs rajta, őszintén szólva ezt én sem értem.
Többek között az Entertainment Weekly adta közzé a Harris Poll jelentését, miszerint megvan, kik Amerika kedvenc színészei és színésznői idén. Mi, itt Magyarországon nemcsak a filmeket, de a pletykákat, cikkeket és jelentéseket is legtöbbször csak sokszorosan megszűrten és válogatott formában kapjuk…..
A Blink182 segített át a tinédzserkoromon. Úgy sejtem több tucat darkos hátterű, önvallomásos blogkezdemény indult hasonlóan a magyar internet hajnalán – ez a blog nem ilyen. De muszáj volt elgondolkodnom, hogyan is találkoztam először azzal a zenekarral, amely egy cseppet sem hivatalos felmérés…..
Idén Oscar-téren minden Leonardo DiCaprio-ról szól – egyrészt rendhagyó módon több kategória (Legjobb film, Legjobb férfi és nő mellékszereplő) is még nyitottnak tekinthető, másrészt Leo a lentebb is felsorolt tipikus színészi Oscar-jelölés egyik fajtájának legeklatánsabb példája. Ha már egyébként…..
AdamTaylor 2016.01.27 12:48:05
@pacagánycsök: Egészen büszke vagyok, maradjon is ez így
AdamTaylor 2016.01.27 13:02:31
@excopp: Nem jelölték érte.
AdamTaylor 2016.01.28 10:01:03
@agarik: Ha van egy pénztáraknál sikeres film, amit a kritikusok is imádnak - ezért a forgalmazó is lát benne fantáziát, akkor igen, simán lehet Oscar-jelölt. Ez az Oscarnak jó a nézettség miatt, és egyébként nem is értem mi ezzel a baj, attól egy film lehet jó, hogy kurva sok pénzt keres. Lsd Mad Max. A jövőre mutatják be-dolgot nem igazán értem, az egy dolog hogy itthon te mikor látod, de érthetően ez az Akadémiát nem igazán érdekli. USA-ban lehet trükközni a bemutatóval, vászonszámmal, bemutatják egy fesztiválon, utána néhány moziban hogy jelölthető legyen, a jó hire megelőzi, szépen felstrófolják az érdeklődést, és fokozatosan emelik a vászonszámot.
A 2-es pontba nem is megyek bele, rengeteg holokausztfilm készül, ennek a töredékét jelölik. AZ megint egy másik dolog hogy hozzád már lehet hogy cask ilyen szűrővel jutnak el a filmek - Oscarra jelölték, hallasz róla, ja, hogy amúgy holokauszt?

@ungabunga: több mint 6 ezer tagja van az Akaémiánmak, jó része idős, már nem is aktív filmes. Nyilván egy DiCapriot rengetegen ismernek és ő is csomó emberrel parolázott, de nem hiszem hogy akár a szavazó tagok negyedével valaha is találkozott volna. Persze, a hire megelőzi, és ez lehet hátrány a szavazásnál. Mint a legendák szerint Mickey Rourke esetében.
Az előző listát ide kattintva tudjátok elolvasni. Nagyjából másfél évvel ezelőtt, 2014. június 13-án jelent meg ennek a listának az első felvonása, amely nem csak sok olvasót vonzott, de többségében elégedett visszhangok is érkeztek a felsorolással kapcsolatban, így nem volt…..
A PGA győztesek kihirdetése után a Variety magazin elmagyarázza, miért tekinthetünk a The Big Short-ra ezentúl úgy, mint a legnagyobb Oscar-favoritra. Ebben a posztban adtunk hírt a The Big Short PGA-győzelméről, jelezve, hogy ezzel vetélytársai elé került a rangsorban. A Variety most meg is…..