Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DieNanny CH

0 bejegyzést írt és 9639 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Venezueláról az elmúlt években gyakorlatilag semmi jót sem lehetett hallani és nem véletlenül. Zavargások, teljes gazdasági és politikai csőd, szinte teljesen értéktelen pénz, munkanélküliség... a másik oldalon viszont csodás természeti szépségek és a világ talán legjobb kakaója. Utóbbi miatt…..
DieNanny CH 2023.06.10 20:00:50
@fhdgy:

Nekem is a Sárkányellátó ugrott be, még jó, hogy tovább olvastam, és láttam, más már tudott segíteni.
DieNanny CH 2023.06.10 20:48:33
@Mr.Tellinghovon:

"Talán ha mindenki tisztességesen adózna, akkor nem kellene a kormánynak sem extra adókkal sújtani a vállalkozókat."

Ezzel kapcsolatban nemrég világosultam meg.
Ott kezdődött, hogy itt Svájcban minden ismerősöm önként és dalolva a legkisebb bevételét is lepapírozva akarja - tegyük fel, 4 órányi bébisintérkedés, az "csak" 80 frank, de azt is szigorúan adózva.
És én, meg az ismerőseim is azért teszik ezt, mert látják, az adórappenek a környezetet szépítik, az emberek kényelmes életét segítik.

Ezzel szemben Mo-on mi van? Bármennyit adózol, annak 80%-át ellopják tisztelt vezetőink. Épp csak annyit tesznek be a közösbe, amivel látszat-fejlesztéseket, modernizálásokat finanszíroznak.

Hogy az az útszakasz, amit csilliárdért építenek, még át sem adták, de többoldalas hibajegyzéket írt róla a mellette lévő település.
Vagy átadják csinnadrattával, és 4-5 év múlva alámossa a víz, és kiderül, nem 20 centis alapot tettek alá, hanem 5 centiset, de addigra a cég eltűnt és átalakult.
Ezért haragszik mindenki Mészáros terjeszkedésére. Mert az tényleg jó, hogy magyar kézben van. Ami nem jó, hogy adót csal, amit befizet annak meg nagyrészét a felsőbb vezetők teszik zsebre.
DieNanny CH 2023.07.21 14:22:53
@NorthPier:

Köszönöm szépen, jól vagyok, minden rendben velem. Szerencsére van jó sok munkám, ezért voltam itt már régen.
Egészen pazar utazásra invitálunk ma titeket, talán a nyitóképből is kiderül már, hogy az úticélunk Norvégia. Kalauzunk pedig Mr.Tellinghovon, akinek hála csodás képekkel tűzdelt beszámolót olvashattok a Lofoten-szigetekről. Mit mondjunk, mi akár azonnal indulnánk! Nusfjord..
DieNanny CH 2023.01.25 20:19:01
@kék madár:

Nekem úgy tűnt, az egy komp.
DieNanny CH 2023.01.25 20:20:38
Néha kissé morbid, néha mókás utazásra invitál minket (ismét) P. Elliot, méghozzá az Egyesült Államokba, ahol azért bőven akad furcsaság. Mindjárt az első történetet csak erős idegzetű (gyomrú) olvasóknak ajánljuk..
DieNanny CH 2023.01.25 19:08:43
@Mr.Tellinghovon:

Nem volt ott egy parancsnokod, akit Csepelszigetinek hívtak?
(Nem viccelek, tényleg volt egy ilyen nevű parancsnok, horvátról magyarította a nevét.)
Furcsa érzés lehet sok év elteltével visszatérni egy olyan városba, ahol az ember hosszú időt élt. Csodabogár esetében ilyen hely a svájci Zürich, ahová ráadásul azzal utazott el, hogy talán ez lesz az utolsó látogatás. Vajon hogyan sikerült a kiruccanás? A Tonhalle..
DieNanny CH 2022.08.20 22:30:02
@P.Elliot:

Én kb 30 éve, középiskolás koromban néztem meg a Csongor és Tündét Mihályi Győzővel.
Színpadi kellékként volt ott egy magas faágon egy valódi sas/sólyom/ölyv - fogalmam sincs, de öreg madár lehetett, szép nyugodtan ücsörgött az egész előadás alatt. Még egy nagyot kakkantott is a földre, Csongorunk meg belesétált... És mezítlábas volt a szerep... Barátnőimmel végig azon tanakodtunk, ezt hogy bírta ki?
:-D
DieNanny CH 2022.08.28 19:09:09
@Csodabogár:

"Visszatérve a bűnözésre, pl. a zaklatás. Nem volt, mert nem voltunk olyan túlérzékenyek mint manapság az emberek. Pedofilia se volt, mert minden gyerek tudta, hogy vannak cukros bácsik, akikkel nem szabad szóbaállni. "

De volt zaklatás, de annak idején még inkább jellemző volt az áldozathibáztatás, tehát akit zaklattak, őt ítélték el, vagy hazugnak nevezték.
Pedofília is volt, de mivel ezt nagyrészben családtagok követték el, így családon belül maradt a dolog, a gyereket hazugna nevezték, vagy azt mondták: "a nagybácsi nem is így gondolta, ne túlozz!"
Vagy elverték a gyereket, hogy miket képes kitalálni.
Ha tanár, vagy gyereknevelő követte el, ott a gyerek lehet, már felnőttként döbbent rá, ez helytelen volt.
Ha elmondta otthon, vagy pofonvágták, hogy mit hazudik, vagy kivették a csoportból; ha nem lehetett, csökkentették az ott töltött idejét.
Feljelentés szinte sosem történt. Csak utólag, ezért jelenik meg most ennyire sok. (Árvaházak, gyerekotthonok, cserkésztáborok - rengeteg kártérítési per van ezzel kapcsolatban.)
Egyszerre tipikus és egészen egyedi Pál története, hiszen aligha ő az egyetlen tanár, aki úgy döntött, hogy inkább külföldön keresi a boldogulást. (Mosogatóként már az elején többet keresett, mint Magyarországon tanárként...) Olyanok azonban aligha vannak túl sokan, akik (komoly kitérővel, de a célt…..
DieNanny CH 2022.08.28 18:51:37
@Csodabogár:

Azért nem értek ezzel egyet, mert mik azok a hasonló áldozatok? Hogy két iskolában tanítson, és helyettesítsen? Szerintem ugyanezt megtette otthon is, de van, hogy a túlórát nem fizetik. Szóval, még ha meg is teszi mindazt, amit kint megtett, pénze akkor sem lesz több.
Én így látom, remélem, a posztoló hamarosan jelentkezik.
DieNanny CH 2022.08.28 18:53:22
@P.Elliot:

"Azert remes hogy itt tart a vilag."

Nem a világ tart itt, hanem Magyarország.
Bizonyára jó páran akadtok, akik emlékeztek a Magyarországon A farm, ahol élünk címmel bemutatott sorozatra. Az Egyesült Államokban a hetvenes évek közepétől kilenc éven át futott, Magyarországon az ezredforduló előtt adta le valamelyik kereskedelmi csatorna. Nos, P. Elliot (aki szerint a sorozat…..
Időről időre felmerülnek ötletek Magyarországon (is) arra, miként lehetne hazacsábítani a külföldön élőket. Ezek között akadnak már eleve bukásgyanús elképzelések (talán emlékeztek még a „legendás” Gyere haza, fiatal fantázianevű programra), most a Magyar Nemzeti Bank (mi más...) állt elő egy…..
DieNanny CH 2022.08.21 15:30:01
@fhdgy:

Viszont akkor a robot bérleti díja elég kell hogy legyen a robot javítására, állapotfenntartásra, plusz a nem dolgozó emberek kifizetésére.
És így, ez szerintem olyan magas lenne, hogy az, aki bérbe veszi a robotot, jobbnak látja, csak az embert munkába állítani, mert így a kiadása leredukálódik csak az ember felé való fizetésbe.
(Persze, az olyan munka, amit ember sehogyan sem tud elvégezni, mert mondjuk nehéz, vagy veszélyes, mert mondjuk ott rossz a levegő, ott tényleg kellenének robotok.)
Egy Egyesült Államok méretű országban mindenféle furcsaságok és mániák előfordulnak, így aztán P. Elliotnak volt miből szemezgetni. Pláne, hogy a furcsaságokból (legyen az autójába szerelmes férfi, vagy egy sajátos időutazás) előszeretettel készül sokszor tévéműsor is...
DieNanny CH 2022.08.19 21:23:25
@dikusz.:

Nem kísértem figyelemmel, hogy írtál-e évszámot ezekhez a történetekhez, én csak annyit fűznék hozzá, hogy én '88-tól '92-ig a Ménesi út 94-ben voltam egy középsulis kollégiumban. A 61-essel jártam a Móriczra, onnan pedig át Budára az Óvónőképzőbe. De sokszor a 12-es busz megállójához mentem, annak idején ez még körjáratos volt, azzal egyenesen tudtam menni a mostani Corvin-köz-ig.
DieNanny CH 2022.08.20 15:12:53
@dikusz.:

A 12-es az Alsóhegy út-Karolina út sarkánál állt meg - vagyis az induló- és végállomása volt ott. Kb 10 évvel ezelőtt szembesültem azzal, hogy már nem körbe jár.
A pontos útvonalra nem emlékszem, de valahogy onnan a Petőfi híd, aztán József krt, aztán valami feljebb lévő hídon vissza Budára, Aztán Déli pu, Bah, és újra Alsóhegy út. És persze ellenkező irányba is így.
DieNanny CH 2022.08.20 15:22:34
@P.Elliot:

Csak apróság, de mivel szeretsz írni, talán nem sértődsz meg a kijavításon: Úgy érted az apóstársat, hogy a vejed apja? Azt úgy hívják: nászuram. A vejed anyja pedig a: nászasszony.

Ha nem ilyen rokoni kapcsolatra értetted, akkor bocs!
Hat évvel a szigetországba költözés után Puhacica a saját vidéki házából („a világ egyik legszebb helyéről”) írta ezt a posztot. Csak örülni lehet a boldogságuknak, hiszen megdolgoztak érte és nem kevés nehézségen kellett átmenniük. (A képekért külön köszönet neki!)..
A német főváros egészen különleges hely, kultúrája, hangulata még Németországon belül is megkülönbözteti a többi nagyvárostól. Csodabogár fél évszázada látogat el oda több-kevesebb rendszerességgel, ám útibeszámolója nem csak ezért érdekes. A modern Friedrichstrasse..
DieNanny CH 2021.10.15 18:01:16
@fhdgy:

"Azt valahogy nehezen hiszem el, hogy a taxisról nem látszott, hogy nem német, még ha tökéletesen is beszélt németül."

Nekem egy rokonom tősgyökeres magyar, de úgy néz ki, mint egy arab terrorista!

(Viccen kívül! Sötétbarna haj, szakáll, barnás bőr, kissé darabos arc-él...)
Dr. Csiszár Rita több alkalommal írt már posztot nekünk a két- és többnyelvű gyereknevelésről. A Svájcban élő szakértő magyar és angol nyelvű tanácsadókönyveket írt, és számos külföldi magyar közösségnél megfordult előadást tartani. Rita most azt járta körül, milyen hatásai van gyermekeinkre, ha két…..
DieNanny CH 2021.10.15 17:52:48
@P.Elliot:

Úgy látom, ennél a családnál, akikről írtál, az egyetlen pozitívum az volt, hogy a gyerekek több nyelven is beszéltek...
Talán visszagondolva azért ők is belátják, ez hatalmas előnyt jelent az életben.
Mindig lenyűgözött az agarak kecsessége, de még ha fel is merült volna egy kutya örökbefogadása, az agár biztosan nem lett volna az első választás között. Aztán érkezett Muscari posztja (a képekkel együtt - külön hálás köszönet!) és most már nem biztos, hogy ugyanígy vélekednénk… és ti?..
Balázsék nyolc évvel ezelőtt költöztek ki Angliába, aztán egy (pontosabban két) svájci látogatás hatására úgy döntöttek, hogy inkább az alpesi országot választják. A szakma (a buszvezetés) maradt, a körülményeik viszont (miként Csillának elmesélte) javultak...
DieNanny CH 2021.10.04 23:13:56
@dikusz.:
@svajcineger:

Hehehe!

Amúgy itt a városomban is van egy magyar buszsofőr. Hiány van belőlük, szinte lasszóval fogják őket.
Az elmúlt másfél év sok szempontból állított komoly kihívás elé szinte mindenkit. Azok, akik tudtak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, akár még jól is kijöhettek a nem könnyű helyzetből. Szerintünk közéjük tartozik Kisrumpf is, aki Írországban élve tudott felülkerekedni a járvány…..
DieNanny CH 2021.09.14 21:55:32
@P.Elliot:

Nem mindenhol drága! Utánanéztem, itt Svájcban kb 300 frank, ami kb 100 ezer Ft.
Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2011. augusztus 16-án indult útjára a Határátkelő. Belegondolni is őrület, mennyi minden változott ez alatt az egy évtized alatt mindannyiunk életében, miközben egy dolog biztos volt – reggel ott lesz a friss poszt. Van tehát mit ünnepelni, ám az örömbe kis könny is…..
DieNanny CH 2021.09.14 20:06:48
@zsibuna:

Poén lenne, ha kiderülne, talán tudom, ki a kislányod.
Bár az is igaz, több tucatnyian is kezdhetik ott most szeptemberben a sulit.
Az unokatestvérem barátnője is most ott kezd. 10 napja esküvőn voltak Mo-on, unokatesóm meg kiment hozzá az elmúlt pár napban.
Hm? Vajon egyről beszélünk?
:-)
Ha van ország, amivel kapcsolatban sokszínűsége miatt nehéz általánosítani, az Svájc: több nyelv, több kultúra és akkor még nem beszéltünk a város-vidék, fiatal-idős különbségekről. Mégis akadnak olyan dolgok, melyeket Svájcba költözve vagy akár csak oda látogatva érdemes szem előtt tartanunk...
DieNanny CH 2020.09.07 21:43:08
@szánmonoxid:

"nem az E/3, mint a közelebbi rokon németben "

A régi németben, úgy 200 éve, szintén T/2-ben volt.
(Pl: Meine Königin, Ihr seid wunderschön!)
Kívül tágasabb Mi is a jelszó? 2019.04.16 06:30:00
E-mail fiókok, közösség oldalak, netbank, webshopok, állami és közüzemi szolgáltatók – tucatnyi helyen használunk jelszavakat, és nem tanácsos mindenhol ugyanazt...
DieNanny CH 2019.04.19 17:38:13
@munkanélküli informatikus:

Én csak az angol abc 26 betűjét használom, magyar és egyéb ékezeteseket nem, hiszen mire egy idegen gépen megtalálom az ékezetes betűt, addigra kimegyek a világból. Persze, okostelón nincs gond, csak laptop, asztali gépnél.

Másik könnyen megjegyezhető dolog pl egy mondat.
"FelgyulladtAVillany!" Ebben nagybetű, kisbetű, írásjel van, számot esetleg az 'A' helyére lehet írni, pl "Felgyulladt2Villany!"
Ha az ember szívesen kipróbálná magát külföldön, akkor jó választás lehet az önkénteskedés, ami már sokaknak bejött. Persze mint mindig, akad olyan is, akinek nem volt olyan jó élmény. Most egy ilyen beszámoló következik Pétertől, elöljáróban csak annyit hangsúlyoznék, hogy ez egy ember története,…..
A változatosság kedvéért Zita mai írása elé nem én, hanem a szerző maga írja a bevezetőt. Tanulságos lesz ez is, mint maga az írás (amiről előzetesen csak annyit, hogy érdemes kitartóan végigolvasni)...
DieNanny CH 2018.08.04 16:43:33
@adg:

"Mostmar aazert felvetodott bennem a kerdes, hogy olliek gyerekein kivul olvasta-e egyaltalan barki is?"

Jelen!

A 4. részt egyetlen éjszaka alatt, a 7.-nek pedig a kalózfordítását. Még pont rá tudtam menni az online oldalára a fordításnak mikor kitört emiatt a botrány, de mivel nem léptem ki az oldalból, hanem 2 napig bekapcsolva hagytam a gépet, így hiába lett letiltva az oldal, még el tudtam olvasni.
:-)

Szeretem a fantasy-t.
A távol-keleti országról olyan kép él általában az emberekben, hogy egy rendkívül modern (legalábbis a nagyvárosokban mindenképp) hely, ahol orrvérzésig, sőt néha azon is túl dolgoznak az emberek. Nos, Tshabee posztja ehhez képest szolgál majd egy pár nem is kis meglepetéssel, különösen ami az első…..
Egy dániai (vagy bármilyen, ha már…) farmon dolgozni embert próbáló munka lehet, és ezt alátámasztja Dénes története is, ami ugyan kis ciprusi kitérővel kezdődik, de a lényeg Dániában játszódik. Küldött képeket is, amit külön köszönök. Szóval lássuk, milyen az élet…..
DieNanny CH 2018.07.26 09:51:50
@Orochimaru:

:-D

És a te jelenlegi világod milyen? Hogy vagy?
DieNanny CH 2018.07.26 10:24:52
@Csodabogár:

Egy ismerősöm úgy ment Új-Z-ba, hogy dolgozott 3 hónapot, majd egy barátjával vettek egy lepusztult lakókocsit és még ott maradtak turistáskodni 2-3 hónapot.
DieNanny CH 2018.07.26 16:25:57
@Herr Géza:

Megelőztél...
:-)
Nehéz lenne azt állítani Gábor életéről, hogy unalmas lenne. A Moszkvában élő cégvezető nemrég a legélhetetlenebb orosz városokban járt (ha nem olvastad a posztját, akkor itt pótolhatod), most pedig Nicaraguába kalauzol el bennünket, ahol nem elég, hogy sok mindent megtudhatunk a kakaóról (éljen a…..
DieNanny CH 2018.07.20 08:04:51
Nehéz (egyre nehezebb) elképzelni azokat az időket, amikor még levelezve tartotta a kapcsolatot az ember a külföldön élő családtagokkal, barátokkal, vagy hetente egyszer (jó esetben) telefonon beszélt velük, de nem túl hosszan, mert sokba került. Ma már rengeteg ingyenes applikáció segíti a…..
DieNanny CH 2018.07.07 22:32:09
@NorthPier:

Ezt szeretném lájkolni.
A hagyományos kézfogásnak központi szerepe van az életünkben. Olyanokkal is kezet fogunk, akiket ismerünk és olyanokkal is, akiket nem. A kézfogásunk kommunikálja a személyiségünket, az emberekhez való hozzáállásunkat és számos élethelyzetben használjuk...