Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Elherdált.Örökségünk

125 bejegyzést írt és 53 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Somoly egykori templomának romja a 4250 törzsszámon szerepel a vármegye műemlékeinek listáján. Leginkább a közeli Regölyhöz kötik, a településtől Ny-ra, mezőgazdasági terület közepén, kisebb emelkedőn álló, egykor körítőfallal övezett, keletelt, feltehetően poligonális szentélyzáródású templom…..
Akik régóta követnek bennünket, tudják, hogy a szentgáloskéri sírkápolna kapcsán rengeteget kutattuk a Svastits-családot. Most egy újabb kápolnára bukkantunk, amely köthető a családhoz. Szomorú romantika Somogy megyében, Uzd-pusztán, a Szent-László kápolna. A Göllei hírmondó írása és a fotók alapján…..
Az 1900-as évek első felében az egyik legsikeresebb budapesti szanatórium volt, elsősorban tüdőbeteg gyerekeket fogadott, majd az ÁVH épülete lett. Később a Belügyminisztérium birtokába került. 1958-tól ismét egészségügyi funkciót kapott, leginkább tbc-s elmebetegeket helyeztek el benne. 1978-ban…..
A Dorottya utcában angol- és francia női szabóságot fenntartó Pollacsek Bernát és felesége, Neumann Berta megrendelésére 1923-1924-ben, egy korábban itt álló ház átépítésével született otthont a Kós Károly által a két világháború közötti sötét és szomorú magyar világ egyik legkiválóbb magyar…..
Bölcske a fővárostól alig egy órás autóútra fekszik Tolna megyében, Dunaföldvártól délre. A háromezer lelket számláló község külterületén található Szentandrás­puszta, itt áll az egykor birtokközpontként működő, sokáig Szakách-kastélyként ismert Szent András Kastély. A klasszicista stílusú kúriát a…..
Kívülről kimondottan jó állapotúnak tűnik, és sok száz védett műemlékhez képest valóban az is, ám ha jobban megnézzük, azért itt is lenne néhány hónapnyi munka. 1905-45 között püspöki nyaralóként a szombathelyi püspökség tulajdonába került. 1955-1981 között a MÁV Nevelőintézet, majd 1981-től a…..
Az egykori Batthyány-kastély, 1893-ban készült el eklektikus stílusban, barokk előzményekkel. Nagy parkban elterülő szabálytalan alaprajzú kastély, melléképületekkel A bejárat bal oldalán, a kastély, főtengelyével párhuzamos istálló jobb oldalán a kastély főtengelyére merőleges kis ház, mögötte…..
Ez a kastély régóta a látóterünkben van, mégsem írtunk róla, mivel 2017-ben bekerült a nagy Nemzeti Kastélyprogramba, így felújítására, uniós forrásból bruttó 762 millió forint fejlesztési forrás jutott.  2017 március végén bejelentették, ez az összeg a kastély helyreállításának első ütemére…..
"Nemesi leszármazottak a romok árnyékában" című sorozatunk első részét nem kezdhetjük mással, mint a Svastics családdal. Mesélőnk ezúttal Dr. Svastics Egon sebész, onkológus, az orvostudományok kandidátusa, aki már eddig is nagy segítségünkre volt családjával, barátaival együtt, hogy a lehető letöbb…..
A templom építését az 1840-es években kezdték el, saját erőből. Építőmestere Marcsik von Simonthurm volt, aki nagy hozzáértéssel, nagy műgonddal, klasszicista stílusban építette fel. Az építkezés a gyülekezet elapadó anyagi forrásai miatt elhúzódott, ezért báró Sina György és fia Simon…..
UPDATE 2021.06.27A "vásárló" hölgy neve lekerült a tulajdoni lapokról, a vita rendeződött, így az épület jogilag tisztázott körülmények közt várja a segítséget!   A Sturmann-kúria, 18. századi barokk épület.  Az idők során többször átalakították. A XX. század első harmadában manzárdos tetőt és…..
Több mint 1 éve, 2018 márciusában tettük közzé először a kiszombori Rónay kápolnát. Óriási felháborodást keltett a dolog, aztán megtudtuk: "A kripta éppen felújítás alatt áll! Az oldalra feltöltött képek már az első stádium utáni állapotokat tükrözik. A kripta területe a magyar állam tulajdonában…..
Perényi Imre 1504-ben a terebesi pálos szerzeteseknek adományozta Olaszliszkát azzal a feltétellel, hogy építsenek kolostort. 1508-ban fel is épült a kolostor. A XVII. sz. elején királyi dézsmaszedők érkeztek a községbe. Éveken keresztül ebben az épületben laktak. A 18. században postaállomást, a…..
1750 körül épült a monoki nagy- vagy Andrássy-kastély. Az egyemeletes, Andrássy György által építtetett barokk palotát a XIX. században klasszicista stílusban átalakították. A kastélyt a XIX. századig a tulajdonosok lakták, Andrássy György 1881-ben bekövetkezett halála után az épület magára maradt,…..
Akik ismernek, jól tudják, nem vagyok egy korán kelő típus (sőt!), de ma reggel már 7 óta csak a tegnap átéltek járnak a fejemben. Nem egészen egy éve utaztunk először Szentgáloskérre, hogy megnézzük a Svastics-sírkápolnát, és habár végtelenül idealista vagyok, gond nélkül figyelmen kívül tudom…..
A Karczag-villa, kert rendbetétele után a teljes városra zavartalan kilátással büszkélkedő klasszicista nyaralóépület, 1844-ben épült Hild József tervei alapján, és a hazai klasszicizmus egyik legszebb lakóépületének tartották. Az épület 2004-ig volt az állam tulajdonában, amely akkor egy kft.…..
Hosszú évek óta keresi új gazdáját a visegrádi Latinovits villa. Ahogyan azt már megszoktuk a nagy tervekből itt sem volt hiány: volt, aki 100 szobás szállodát, magánklinikát, vagy éppen luxus-idősek otthonát csinált volna az épületből. Sőt, egy alapítvány szerint akár művésztelepnek is méltó…..
A Mándy-kastélyt 1935 körül Mándy Sámuel földbirtokos építtetett klasszicista stílusban. A kastélyhoz egy közel 5 hektáros területű park is tartozik artézi kúttal, fürdőmedencével, mely a II. világháború idején kis híján elpusztult.Hiába a sok terv, négycsillagos kastélyszálló, stb, évtizedek óta…..
A romos épületek és az egész akácossal benőtt birtok egykor Nagy Károly matematikus, csillagász tulajdona volt. A mára teljesen életveszélyessé vált csillagvizsgáló torony valamikor Magyarország egyik legmodernebben felszerelt tudományos helyszíne volt, annak ellenére, hogy sosem készült el úgy,…..
Mint azt már bejelentettük, Egyesületünk (Elherdált Műemlékeinkért Egyesület (EME)) szerződést kötött a szentgáloskéri önkormányzattal a tulajdonukat képező Svastits-Bogyay sírkápolna teljes rekonstrukciójának segítése érdekében. Legfontosabb feladatunknak a kriptában talált állapotok megszűntetését…..
Elherdált.Örökségünk 2018.09.25 18:18:54
@szvsz: Önnek igaza van, részben...
De nem értjük, mi az, hogy "És?"
Ezek szerint csak és kizárólag addig kell megadni a tiszteletet bárkinek, amíg életben van? Amint meghalt, onnantól teljesen mindegy? Számoljuk is fel a temetőket?
És Önt esetleg az sem zavarná, ha az Ön hozzátartozóinak (szüleinek, gyermekének) a maradványait ásnák ki, szórnák szét, tennék közszemlére évtizedeken keresztül?
Mindenkinek, származástól, és minden egyébtől függetlenül kijár a tisztelet, ahogy életében, ugyanúgy a halála után is.
Ha ez valakinek nem evidens, az nagyon sajnálatos!
Klimó György pécsi püspök 1751 és 1753 között építtette fel - a délre néző domboldalon - a barokk stílusú nyaralót. Az épületet később iskolaként, illetve könyvtárként hasznosították. A 20. században oktatási intézményként használták az épületet. Az új iskola megépítése óta üresen áll, majd…..
Összesen 17 helyrajzi számon található a ménesmajori cisztercita épületegyüttes. A középkori alapítású majorság a 18. század elején, a török kiűzése után a zirci apátságé lett. 1806 után kezdik meg a majorsági gazdálkodás intenzív kiépítését. 1823 után különvált a zirci apátság többi birtokától  Az…..
Elherdált.Örökségünk 2018.10.05 16:48:52
@zord íjász:
:D
Köszi, szándékosan van így, de legalább tudom, hogy figyelsz!

Ez a NER meg... először elvesz, aztán túl sokat ad! :D ;D
Részletes leírást sajnos sehol sem találtunk az épületről, az viszont még most is látszik, hogy gyönyörű lehetett és lehetne még most is. A magtár klasszicista stílusban, 1844-ben épült. Védett műemlék, a Bonafarm Csoport (Bóly Zrt.) tulajdona. Szabadkézi rajzok forrása: http://1.bp.blogspot.com..
2017-ben sikerült nagyon gyorsan kijózanodnunk és már január 2.-án levélben kerestük meg Dr. Csányi Sándor urat a Jeszenszky Kastély; a Hiemer-Jeszenszky Kastély és a  Schell Kastély kapcsán. 10 nap múlva telefonon hívott a bankvezér közvetlen titkárnője, aki tájékoztatott, hogy az elnök úr megkapta…..
Elherdált.Örökségünk 2018.09.11 23:12:44
@igazi hős:
Az összesről van rengeteg kép a korábbi bejegyzéseinkben, aki követi az oldalainkat, munkánkat, az pontosan tudja, miről is van szó. Illetve minimális utánajárással (google) meggyőződhet bárki arról, hogy nagyon is értékes, menthető és hasznosítható épületekről van szó.

Kis segítség:

elherdaltorokseg.blog.hu/2016/12/16/hiemer-jeszenszky-kastely_alsohidveg

elherdaltorokseg.blog.hu/2016/12/17/jeszenszky_kastely_alsohidveg

elherdaltorokseg.blog.hu/2016/12/06/schell_kastely_katalinpuszta
2018A Kulturális Örökség Európai Éve Segíts nekünk megmenteni a múlt egy darabját! A fotók alapján eddig is tudtuk, hogy nagyon rossz a helyzet. Azt is tudtuk, hogy a kriptát folyamatosan feltörik és jelenleg is nyitva van, de erre a látványra mégsem voltunk felkészülve. Egy 500 fős kis…..