Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ceglédi Zoltán (Republikon)

11 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Republikon 2014: Ananászízű ív 2015.01.01 16:57:28
Munkatársaim a Republikonban hozzám hasonlóan a napokban összegzik a lassan elmúló 2014-es év tanulságait. Miközben tőlük, politológusoktól elsősorban számokra, trendek elemzésére, a mérhető és összevethető adatok vizsgálatára számíthatunk, én egy szubjektívebb ívet…..
Alapos elemzésben számol be az áprilisi országgyűlési választás érdekesebb folyamatairól a Republikon Intézet. A választások mindenki által ismert – és előzetesen is meglehetősen kiszámítható – végeredménye sajátos választási jelenségekből állt össze, amiket az…..
Ceglédi Zoltán (Republikon) 2014.05.05 16:33:23
@vizipipa: Csak a hitelesség kedvéért, a fent kifogásolt idézetek NEM a Republikon anyagából származnak, hanem a cikk szerzőjének megállapításai. Az anyagunkból vett idézeteket dőlt betűvel különböztette meg a szerző (akinek egyébként köszönet a részletes feldolgozásért).
kerdem No komment 2013.11.19 09:37:44
Ceglédi Zoltán a Republikon Intézet  tanácsadója, a hvg.hu publicistája a Fideszben dolgozó képviselőnőket kápókhoz hasonlította a Heti Hetes vasárnapi adásában: „A kormányban egy, illetve két hölgy van, Hoffmann Rózsa és a fejlesztési miniszter asszony (Hoffmann Rózsa…..
Ceglédi Zoltán (Republikon) 2013.11.20 11:03:23
@Kuruc ezredes: Érdemes lenne előbb minimálisan tájékozódni, aztán kritizálni. Természetesen nem "az elmúlt 14év alatt", de az elmúlt két hónapban is volt nálunk a nőverésről és hímsovinizmusról szóló bejegyzés, én magam írtam:
republikon.blog.hu/2013/09/11/fideszes_ferfipolitikusok

Természetesen politikai pletykákról és tudatosan terjesztett rágalmakról nem írunk, ezért nem szerepel nálunk egy-egy fideszes politikusról terjesztett, de soha meg nem erősített nőverő sztori sem. Balogh viszont bevallotta, neki talán elhiszed, hogy igen, ököllel ütlegelte az élettársa arcát, majd beleverte a fejét a korlátba. Ezért is kérem, hogy linkeld be a kereszténydemokrata blog írását arról, hogy ők mit gondolnak a nőverő politikusról.
Republikon A hajléktalanság vége 2013.11.16 15:41:39
C.Z., 34 éves budapesti politikai elemző fázósan lépett ki a novemberi hidegbe. Nagyot nyikordult mögötte a százéves pesti bérház kapuja. A barátnője már hamarabb elindult, a kutyát vitte le még gyorsan, munka előtt a térre. Vastag kabát, magas szárú cipő, kapucnis pulcsi, a…..
Eszköztelenség, szocializáció és a kiválasztás szempontjai, terelés és gumicsontok bedobálása - sok oka lehet annak, hogy a Fidesz parlamenti képviselői bármely más európai országban elfogadhatatlan módon beszélnek a nőkről és a nőkkel. Illés Zoltán friss gorombasága nem az…..
Hatvan éve, 1953. június 17-én robbant ki a kelet-berlini felkelés. A hazaáruló kelet-németországi kommunista vezetés pár óra alatt elvesztette uralmát az események felett, és a szovjet hadsereg védelmébe menekült. Az orosz tankok aztán alig fél nap alatt brutálisan vérbe…..
A politikai kommunikáció egyik fontos eszköze a "tudatos tudatlanság", azaz olyan toposzok megerősítése, evidenciaként való kezelése, melyek valóságtartalmáról a beszélőnek gyakran esze ágában sincs meggyőződni. A magyar közbeszéd is erősen épít ezekre az áltényekre,…..
Biztos egy kalap alá vehető a zsidók nem zsidóval, a feketék fehérrel való házasságának tiltása a melegházasság nemlétével? Az érintettek másképp gondolják. Sőt: ateisták, marxisták és melegek közt is vannak a melegházasság ellen küzdők. A párizsi tüntetéseken…..
Ceglédi Zoltán (Republikon) 2013.06.11 11:42:52
Van itt pár dolog, amit nem szeretnék a levegőben hagyni.
1. Igen, határozottan úgy gondolom, hogy a házasság a társadalmilag és történelmileg fluid „műfaj”, míg a homoszexualitás a velünk élő, velünk született, mindig létezett, megmásíthatatlan beállítódás. A többnejűségtől az "elrendezett" házasságokon át szinte tulajdonosi házastársi viszonyokig nagyon is sokféle, ha úgy tetszik, fluid formája volt már történelmileg a házasságnak. Egy mai polgári házasság ezekkel sem formailag, sem tartalmilag nem azonos. A homoszexualitás pedig mindig is ugyanazt jelentette: azt, hogy valaki a saját neméhez vonzódik.

2. Ha releváns érv, hogy volt 3 meleg ember, aki a melegházasság ellen tüntetett (sőt, nyilván több ilyen is volt már), akkor miért nem érv az tömeg, amely a világ számtalan részén vonul fel, tüntet ugyanígy, és tesz meg minden a melegházasságért? Miért "igazi" Jean Marc, Xavier Bongibault és Jean-Dominique Bunel álláspontja melegként, és miért nem az milliónyi pride-felvonulóé, és tízezernyi meleg aktivistáé?

3. Zsidók vs melegházasság: itt is látok egy kisebb csúsztatást, ami, elnézést a profán példáért, önmagában azzal feloldható lenne, hogy hiszen a mandineren is általában "buzi zsidónak" neveznek a szemlézett írásaim alatt a fideszes kommentelők. Pont az általam idézett zsidótörvény a legjobb példa, az ugyanis nem a szigorúan vallásgyakorló, ortodox zsidókat, hanem a származási alapon zsidókat (ez, ugye, jóval nagyobb kör) diszkriminálta. Ma az ortodox zsidóknak (akik eleve egy kisebbség az összes zsidó, pláne a "lezsidózottak" közt) is csak egy része ítéli el a homoszexualitást - de a pezsgő meleg élet Tel-Avivban (tudom, takarodjak oda) nem azt bizonyítja, hogy en bloc melegellenesek lennének "a" zsidók.

4. És ami még érdekelne, hogy az ilyen cikkekben miért nem tér ki sosem a szerző arra, hogy az csak nálunk evidencia, hogy mindenki, aki a politikai origótól jobbra helyezi el magát, a melegházasság ellen foglal állást? Miért nem reflektál arra a tényre, hogy nyugaton a jobboldal már rég előrébb tart? Franciaországban pl. a jobboldali UMP politikusa, Alain Juppé szerint "ideje beletörődni a melegházasságba". Két hete a brit alsóház elfogadta a melegházasságról szóló törtvénymódosítást, a konzervatív brit miniszterelnök egyenesen úgy nyilatkozott, hogy "A konzervatívok hisznek a bennünket összekötő kötelékekben; hisznek abban, hogy csak erősíti a társadalmat, ha fogadalmat teszünk egymás mellett és támogatjuk egymást. Ekképp én nem annak ellenére támogatom a melegházasságot, hogy konzervatív vagyok. Azért támogatom a melegházasságot, mert konzervatív vagyok". A német konzervatív kancellár, Angela Merkel egy vállaltan homoszexuális alkancellárral és külügyminiszterrel sem szűnt meg konzervatívnak lenni, és nem győzködte arról, hogy akár ki is tudna gyógyulni ebből a nyavalyából.

5. Az "átnevelős" részeket kifejezetten meredeknek tartom a fenti írásban, ugyanis ízlés- és életmódbeli különbözőségeket akar orvosi problémaként kezelni. Nem, nem összehasonlítható a pedofíliával - hogy csak egy különbséget mondjak, utóbbinak büntetőjogilag is releváns áldozata van, elkövetéséért (helyesen) büntetés jár. Nem volt olyan régen, amikor a balkezeseket is erőszakkal átszoktatták az iskolákban, és ott is nagyon határozottan állították, hogy ez jó és fontos, indokolt tett, "jobb lesz nekik", ha a "szép kezükkel" írnak majd.

6. A Zogby Analytics afroamerikai kutatásáról két megjegyzés: egyrészt módszertanilag sem értékelhető egy közösséget saját polgárjogi küzdelméről kérdezni, azzal, hogy ugye, egy másik ügy is pont olyan fontos. Mit írna a kerdem egy olyan felmérésről, ahol mondjuk Trianon traumáját és a melegjogi mozgalom jelentőségét kéne összehasonlítania statisztikailag egyébként releváns (tehát véletlenszerűen vannak benne magyarok is, de kábé 10%) európai melegeknek? Mert mondjuk egy szlovák melegnek szerintem Trianon kevésbé fáj, mintha lebuzizzák az utcán - de ez nem mond el semmit Trianonról. A másik fontos tény pedig, hogy az afroamerikai közösségben mindig is a hagyományos, heteroszexuális családmodell volt messze támogatottabb - Obama kiállása ezen módosított, a végeredményt átbillentette, de nem radikálisan. Ez is benne van ám a linkelt kutatásban...

7. Mindezekkel együtt örülök annak, hogy a legutóbbi, erősen homofób írás után valaki érdemben is próbált foglalkozni az üggyel. Nem fogunk egyetérteni a következtetésekben, de ez már legalább alap az értelmes vitához, és én ennek örülök!
A kétharmad agyonnyomja és eljelentékteleníti a parlamentet. Egyéni képviselői indítványokkal folyik a jogalkotás, vasárnap benyújtják, hétfőn úgymond megtárgyalják, kedden már el is fogadják - vagy a miniszterelnök egy buszozás közben beszéli meg a főpolgármesterrel.…..
A nem-Fideszes polgár hétköznapi frusztrációja leginkább ebből ered: csak bízni tudunk abban, hogy jól érezzük, sejtjük, tippeljük azt, hogy Orbán Viktornak is vannak gátlásai. De erre leginkább közvetett bizonyítékaink vannak, és a szakadék előtt két centivel még senki sem…..
 Vajon szemeket kilőni elég elrettentő lenne? Vajon elrettennek az ellenzéki tüntetők az izraeli vízágyútól, vagy inkább valami azeri tömegoszlató eszközre van szükség ellenük? CEGLÉDI Zoltán írása. Boross Péter volt miniszterelnök a közszolgálati televízióban az…..
Ceglédi Zoltán (Republikon) 2013.03.13 18:02:23
@greybull: És a tévészékháznál mit kellett volna tenni?
Ceglédi Zoltán (Republikon) 2013.03.13 19:07:04
@greybull: tehát egy hír be nem olvasására arányos válasz a tévészékház felgyújtása, de a Fidesz-székházban egy ablaktáblát betörő fiataloknak "elrettentő" büntetés jár?
Képlékeny a határ az elszánt következetesség, illetve az ön- és közveszélyes konokság között. A Fidesz most az utóbbi csapdájában vergődik - pedig a megoldás házon belül is kínálná magát. - CEGLÉDI Zoltán írása Kapcsolódó hivatkozások: Fábry Sándor is Gulyás…..
A kormányt zavarja a képviselői függetlenség. Is. Lassan mindennemű szabadság, minden autonómia zavarni fogja. - CEGLÉDI Zoltán írása Kapcsolódó hivatkozások: Az Országgyűlési Őrség szolgálati szabályzatának tervezete (zip!) Cédulaeső a parlamentben A KIM…..
Mindig kijavítom a műsorvezetőt, ha politológusnak titulál. Nem vagyok az. Én elsősorban egy KÖVETKEZMÉNY vagyok. Ha nagyon címkét keresünk, legyek közéleti kommentátor. - CEGLÉDI Zoltán írása De főleg a következménye annak, ahogy az "igazi" politológusok jó része ma…..
Ceglédi Zoltán (Republikon) 2012.10.29 15:03:42
@Kandeláber: a fenti szöveg szereplői közül minimum négyen dolgoztak az SZDSZ-nek, melyikünkre gondol pontosan?
A legfiatalabb, és legalacsonyabb választási hajlandósággal bíró szavazói bázisra az ökoszociálisok pártja épült. Ellentétben mindazzal, amit a kormány állít, az LMP nem nyertese, hanem méltatlanul hátrányos helyzetbe hozott vesztese lehet a regisztrációnak. - CEGLÉDI Zoltán…..