Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Trájer János

0 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyarország Nagy Háborúja 1914-1918 Egy évszázad távolából is joggal vethető fel a kérdés: miért háborúzott a magyarság 1914 és 1918 között, kereken 51 hónapon át szinte a fél világgal – orosszal, románnal, szerbbel, montenegróival, olasszal, franciával, angollal,…..
Trájer János 2014.02.27 12:20:13
@PollmannFerenc: Igen érdekes, Tiszát is mennyire szélsőségesen ítéli meg a történelem, van aki teljesen elutasítja a politikáját, sőt majdhogynem háborús bűnösként kiálltja ki, mások pont ellenkezőleg.
Részletek Dr. Szojka Kornél emlékirataiból - 10. rész A szerbiai harcok és szlavóniai táborozás után, 1915 májusának végén a hadba lépő olaszok ellen vezénylik hősünk alakulatát. Az Isonzó melletti Tolmeinnél mesebeli vidékre kerülnek a szegedi bakák, ahol azonban egy…..
Trájer János 2014.02.27 12:34:16
@PintérTamás: Tamás, vannak elképzeléseik arról, pontosan hol, melyik emlékművet, kápolnát esetleg kavernát lehetne helyre állítani, valamiképp látogathatóvá tenni? Nem lehetne pályázni egy nagyobb léptékű hazai tájékoztató anyag elkészítésére, hogy ne csak elrohanjanak hazánk fiai e területek mellett, talán álljanak meg egy kicsit?
Az 1241-42-es mongol pusztítás szörnyű pillanatképét őrizte meg számunkra egy 2005-ben Cegléd mellett talált, felgyújtott középkori ház. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészei a 4-es számú főút ceglédi szakaszát kutatták az adott év áprilisától novemberig. A…..
Trájer János 2013.01.21 16:52:00
@llyes Edit (törölt): Kedves Edit! Nem szabad így gondolkodnod! Vizuális emberek vagyunk legtöbben! A döbbenet, amikor találkozik az ember ősei korpuszával, hatalmas megtartó erő is egyben. Elgondolkodunk azon, milyen múlandó az élet, s milyen pillnatnyi! Azon is, hogy magyarként kötelességünk megőrizni őseink örökségét, - azt hiszem ez a legszebb és legkevesebb, amit megtehetünk. Ha megnézem ezeket a sírokat (hiszen azok), belegondolok, én is lehetnék ott a helyükben! Nem kell őket eltemetni semmiképp!
Trájer János 2013.01.21 16:59:08
@mangorlo: Nem tudom, ez a Csányi az a Csányi-e, de egy éve hallottam, hogy a Mohácsi Történelmi Emlékpark Sátorhely _ Majs közötti szántója is Csányié! Most akkor ezen Csányi gyűjti azokat a területeket, ahol emlékezetes történelmi események voltak, vagy csak kamu az egész? A végén még kiderül, Csányié Etelköz is!
A honfoglalás-kori temetkezések egyik legsajátosabb momentuma, igazi hungaricum a jelképes koponyalékelés. Erről a jelképes, valamint a nagyobb kiterjedésű, valószínűleg orvosi célú trepanációról korábban már részletes beszámoló jelent meg a blogon, két részben. A jelképes…..
Trájer János 2012.09.14 11:55:54
@istvan.budapest: Köszi az információt, én is így gondolom!
A török hódoltság határvidékének kegyetlen harcaiba engedett bepillantást egy Észak- Somogyban feltárt temető embercsont-anyaga. A fonyód–fehérbézsenyi temetőt az M7-es autópálya építéséhez kapcsolódóan 2003-2004-ben Gallina Zsolt és Somogyi Krisztina tárta fel. A…..