Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Reiner Roland

34 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Jobbik első egyéni választókerületi győzelme mellett számos tanulsággal szolgált a tapolcai időközi választás, különösen, ha párhuzamba állítjuk a februári veszprémi választáson tapasztaltakkal. Két ellenzéki győzelem, magas részvétel, stabil harmadik helyezettek,…..
Nem csak a három 2014-es magyarországi választás befolyásolja majd az elkövetkezendő évek politikai eseményeit: a belpolitikára gyakran nagy hatással vannak azok a politikai folyamatok is, amik az országhatáron kívül zajlanak. 2014 utolsó pár hónapja egyértelműen megmutatta, hogy…..
A holland liberális D66 által szervezett konferencia célja a sajtószabadság állapotfelmérése volt, Európán kívül és belül. A konferencia címe (Nincs szabadság sajtó nélkül) akár megfordítható is lenne: sajtószabadság mellett alighanem egy diktatúra nem tud létezni, a sajtó…..
Civil tüntetések, rossz nemzetközi megítélés, vagy épp a vasárnapi boltbezárással kampányoló KDNP - és még sok más jelenség, amelyekkel nem idén ősszel találkoztunk először. 2010 őszét hasonlította össze napjainkkal legújabb blogbejegyzésében REINER Roland. 2014…..
Az LMP és a Jobbik több polgármester-jelöltet állított, mint négy éve, a Fidesz viszont jóval kevesebbet, míg a heterogénebbé vált baloldal nagyjából ugyanannyit. A kistelepülési indulók száma azonban mindegyiküknél jelentősen csökkent, a jelöltállítási adatok alapján…..
A 23 megyei jogú város túlnyomó többségében közös baloldali jelölttel indul a DK, az MSZP és az Együtt-PM. Az Együtt minden megyei jogú városban, ahol elindul, közösen állít jelöltet a DK-val vagy az MSZP-vel (vagy mindkettővel). Ami a többi várost illeti, a DK három…..
Míg a magyar válaszadóknak csak 52 százaléka, addig a svéd, dán és holland válaszadók 80-90 százaléka vallja azt az Eurobarometer 2014 április-május során rögzített felmérése szerint, hogy az az egyik legfontosabb oktatási szempont, hogy egy tanár motiválni tudja a diákokat. A…..
Az elmúlt hetek fővárost érintő kormányzati tervei és döntései után ismét egyre többen beszélnek a Budapest-vidék ellentétről. Megvizsgáltuk a kérdést a szavazók felől: éreznek-e ők ellentétet a fővárosban lakók és a vidéken élők között: meglévő konfliktusról…..
A 2014-es EP-választáson az Együtt-PM területi megoszlása erősen emlékeztet az egykori SZDSZ-tábor sajátosságaira: elsősorban a budapesti - de különösen a belvárosi-budai kerületekben - elért jó eredmény. Az EP-választás sajátosságait is figyelembe véve a vasárnapi…..
A legfrissebb Eurobarométer-felmérésben az Európai Egyesült Államok gondolatát is véleményezték a megkérdezettek. A kutatásból egy bonyolult viszonyrendszer képe bontakozik ki: a régi, fejlett tagállamok jellemzően nem szeretnék a teljes egyesülést, de még kevésbé tudják…..
A Fidesznek mintegy 740 ezer töredékszavazatot hozott a győzteskompenzáció: ez közel harmada annak a 2,2 milliós értéknek, amit a régi szabályokhoz hasonlóan, csak a listás szavazatok és a vesztes töredékszavazatok után kapott volna. REINER Roland infografikája.   Így…..
A 2014-es országgyűlési választásokon minden korábbinál több jelölt lesz a szavazólapon. Ennek közvetlen oka, hogy az ajánlószelvények rendszerét felváltották az ajánló aláírások - egy szinte ellenőrizhetetlen rendszer, ahol egy jelölő több jelöltnek is aláírhat. Az…..
Republikon Bizonytalan liberálisok 2014.03.04 11:13:50
Alapvetően piacbarát és kifejezetten EU-párti a bizonytalan liberális, a szociális ügyekben pedig hajlamosabb a társadalmi és jövedelmi egyenlőtlenségek elfogadására. Kritikusak mind a kormánnyal, mind az ellenzékkel: bár kétharmaduk szerint rossz irányba mennek a dolgok,…..
A baloldali-ellenzéki összefogással a Jobbik harmadik helye rögzült: míg 2010-ben csak alig maradt le a második helyről, mostani támogatottsága jelentősen elmarad az MSZP-Együtt-PM-DK-Liberálisok támogatottságától. A Jobbik korábbi komoly régiós előnye (Észak-Magyarországon…..
Republikon Kétharmadok 2014.01.09 13:49:12
A Fidesznek ma nagyságrendileg annyi támogatója van, mint a végül elvesztett 2002-es és 2006-os választás előtt: a teljes népesség mintegy harminc százaléka állt a párt mellett akkor is és most is.  Míg azonban 2002-ben és 2006-ban az MSZP és az SZDSZ tábora kiegyenlítette…..
REINER Roland kollégánk infografikája a magyarok Európai Unióhoz való viszonyulását mutatja be. A kutatás időpontjában a magyarok relatív többsége, 48 százaléka mondta, hogy az ország számára előnyös, hogy az EU tagállama vagyunk, és csak 37 százalék vélte úgy, hogy…..
Republikon Védett nők? 2013.11.28 12:21:38
Teczár Szilárd magához ragadja az ügy általa helyesnek gondolt képviseletét, és saját megoldási javaslatát tekinti az egyetlen működő modellnek. Miközben nem vesz tudomást, sőt, rossz döntési helyzetbe kényszeríti azokat, akik saját eddigi döntéseik következményeként…..
A fiatalok pártpreferenciái legalább annyira sokszínűek, mint a teljes társadalomé, sőt: esetükben a széttagolt bal-balliberális pártokkal szemben két, egymással versengő jobboldali párt áll. Míg ugyanis a Fidesz első helye a számos társadalmi csoportban többé-kevésbé…..
A magyarok harmada fontolgatja, hogy az elkövetkezendő tíz éven belül más országban vállaljon munkát. Elsősorban a rossz hazai munkakörülmények és a jobb fizetés miatt tennének így, a nyelvtudás hiánya jelenleg a távozás legfőbb gátja. REINER Roland írása. A…..
A fiatalok politikai érdeklődésének hiánya, az intézményekbe vetett bizalom alacsony szintje nem csak a magyar fiatalokat jellemzi - ők egyelőre még a középmezőnybe tartoznak. Európai körkép a 15-29 évesek politikához fűződő viszonyáról. REINER ROLAND írása. Fiatalok,…..
2014-ben tényleg minden szavazat számítani fog, ám a győzteskompenzáció révén szavazatunkkal indirekt módon olyan pártot is támogathatunk, aki ellen valójában voksolni akartunk. Ez a választás éppen ezért sokkal inkább szól majd a Fidesz és az „ellenzéki jelölt”…..
Hatékonyabb lenne a gyűlöletbeszéd OKAI ellen harcolni, mint egy Facebook-oldal betiltásáért küzdeni; utóbbi módszer ugyanis alkalmatlan a meggyőzésre, és nem is túl tartós - írja legújabb blogbejegyzésében REINER Roland. A kuruc.info Facebook-oldalának betiltása…..
Általában is igaz az, hogy a felmérésekben alacsony a választási hajlandóság, de még ehhez képest is jelentős a fiatalok passzivitása, pontosabban (és ez fontos különbség!) kifejezetten a pártpolitikai részvételt utasítják el jóval nagyobb arányban, mint európai kortársaik.…..
Noha a magukat liberálisnak vallók között a Fidesz a legtámogatottabb párt, ugyanakkor a Fidesznek van a legkevesebb olyan szavazója, akik a szakpolitikai kérdésekre valóban liberális (szabadpiac-párti vagy emberi jogi) válaszokat adnak. REINER Roland írása * Kapcsolódó…..
Újabb fontos tanulságot mutatunk be a Rebulikon Intézet legutóbbi, "Pártok egy évvel a választás előtt" címmel készült elemzéséből. Az alábbi összevetések az MSZP és az Együtt 2014 szavazóinak átszavazási hajlandóságát mutatják be. REINER Roland infografikája A…..