Regisztráció Blogot indítok
Adatok
David_K

0 bejegyzést írt és 193 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy nap ez a mai az Opera életében. Ha esetleg túlzónak tartod ezt a megállapítást, egy dátumot említenék: 2008 február 25-e. Ezen a napon érkeztek meg az első hírek az Opera új, titkos projektjéről, majd hónapokkal később bemutatták az első előzetest (Opera 9.50.9972), ami…..
Bizonyára sokan ismerik az érzést, amikor egy több száz (esetleg több ezer) darabból álló kirakóst kell összeilleszteni. Először csak néhány apróbb, egybefüggő terület készül el. Mind mutat valami érdekeset a végleges képből, de csak részleteket. Aztán még néhány óra…..
David_K 2011.03.26 15:20:11
Sikerült lecserélnem a speed dial aktív kijelölési keretet Opera-pirosra, nagyon dögös lett :D

kepfeltoltes.hu/110326/Untitled_www.kepfeltoltes.hu_.png

Az Opera mappájában a skin mappán belül a skin.zip (ha az alapot használjuk) tartalmaz egy speedidal nevű mappát, abban a button-selected.png az, simán átszíneztem paint.net-tel és tök jó :D Kellene még rá kis fénytörés effekt, de olyat nem tudok, majd utánanézek. Sokkal jobban illik hozzá szerintem ez a szín :) Akinek meg nem tetszik, tegye átlátszóvá a png-t és nem fogja látni.
A cím láttán sokan azt gondolják megőrültem, pedig nem. Egy alternatívát kínálok az advanced userek számára, amit talán nem ismernek. Kezdjük a legelején: Az opera.exe folyamatból nem lesz több, éppen ezért szükségünk lesz egy normális Task Managerre (tehát nem a Windows…..
Változások listája (Cross-Platform): Általános összeomlásjavítások Letöltés (Opera 11.01 b1189): Windows Mac Linux/FreeBSD ..
Az Appleinsideren jelent meg az a hirdetés, amiben a kaliforniai cég processzortervező mérnököt keres. Az elvárás egy "olyan mikroarchitektúra, ami megfelel az Apple funkcionális és teljesítményelvárásainak, és aminek a mérete illetve fogyasztása is hozza a kívánt…..
David_K 2011.01.03 09:00:14
Először térképezd fel a helyzetet, milyen gépet kaptál: teljesen üres, nincs rajta egy darab program se, van rajta valami szöveges akármi (pl. FreeDOS), Windows van rajta, régi telepítés, újra kéne installálni, Windows van rajta, gyári telepítés (tele egy…..
David_K 2010.12.26 22:32:21
@Dr. Schwanzkopf Rudolf: hát elég régi találmány és mára már tök haszontalanná vált. Ha mindenáron kétablakos böngésző kell, akkor két explorer, és az Aero snappel a monitor két szélére kell húzni. Win 7 alatt így megy. FTP-t tudnak a böngészők is, meg az intéző is. Egy 7zip meg úgyis kell a különleges tömörítések miatt, szóval az sem indokolja a TC-t. A reg cleanerrel kapcsolatban meg látom nagy király vagy, használd egészséggel, csak nehogy egyszer olyat törölj ki, amit nem kellett volna. 5 giga szemét az már nem gyenge, ott naponta raktak fel 5-10 új programot amit utána másnap leszedtek?
David_K 2010.12.26 23:36:19
@Zigomer Trubahin: igen, mert az okos emberek (mint én) tudják, hogy ha ilyen eset lenne, akkor szimplán nem kell engedélyezni azt a rendszerenként egy-egy update-et, ami az eredetiséget ellenőrzi, s aminek a leírásában ez még fel is van tüntetve. Persze én és a közvetlen ismerőseim eredeti OEM licenszes wint használunk, mert a laptoppal együtt vettük. De te várd csak a service packet biztonsági frissítések nélkül :D Te nem akarsz véletlenül egy ilyen blogot indítani? Minden képzettséged megvan hozzá, ez volt talán az év közhelye, nehéz lesz felülmúlni.
David_K 2010.12.26 23:44:09
@Martian: Szerintem ezt a blogot nem power userek olvassák. Legalábbis biztosan nem nekik készült a "leírás". Az átlagember meg egeret használ. Ők jelentik a 99%-ot. Te biztosan valami nagyon lebutított Win7-et használsz, ha ott szerényebb tudású az explorer, mint az xp-ben. Nálam sokkal többet tud. Ki érti ezt?
Ez a nap is eljött végre! A fejlesztők a karácsonyi party után összetakarítottak és gondolták itt az ideje egy új előzetesnek. Főként kiegészítőket, windows installert és Tab Stacking-et érintő javítások, valamint crashbugok számának csökkentése, de bővebben a…..
Subba Top 10 pofáraesés 2010.12.10 14:05:00
Irodában okosan, én végig hangosan röhögtem, sőt, harsogtam. via..
Ismert hibák: A FreeBSD build jelenleg szerver problémák miatt csúszik. Változások listája (Desktop): DSK-213883 (Összeomlás a címsáv legördülő megnyitásakor) DSK-277548 (Nem volt biztonsági mentés a munkamenetekről (autosave.win)) DSK-310856…..
Sokan nem akarják otthagyni a magánnyugdíjpénztárukat, és a hezitálók aránya is igen magas. Heti szavazás-összesítőnk. Számos hírportálhoz és közvélemény-kutatóhoz hasonlóan mi is feltettünk a héten egy kérdést, hogy megtudjuk, a válaszadók (a Véleményvezér blog…..
A legutóbbi hasonló cikk óta több, mint 3 hét telt el, tehát a cím kissé félrevezető. A késlekedés egyik oka egyszerűen a hírek hiánya. Olyan információkat szántunk ugyanis ezekbe az írásokba, amik az Operához kapcsolódnak, kellően érdekesek, ugyanakkor nem kapnak külön…..
Két és fél évvel ezelőtt már volt hasonló kezdeményezés a Magyar Opera blogon, nevezetesen, hogy egy cikkben összefoglaljuk az Opera körüli történéseket, különös tekintettel az olyan "kis színesekre", amik önmagukban aligha érnek meg egy cikket. Vagy csak egyszerűen időhiány…..
David_K 2010.10.30 23:05:51
@penge™: azért a motort funkciónak tekinteni... Mellesleg sehol sem mondták, hogy a legnépszerűbb Opera feature. Így már még inkább a tabok az esélyesek. Valaki írta a tippek között, hogy valami speciális tabmenedzsment, pl. egy ablakon belül egymás mellé két oldal meg ilyenek. Én ennek örülnék.
David_K 2010.10.30 23:18:45
@penge™: persze, ez kb. olyan mint a userJS-es játékok. Mennyivel egyszerűbb lenne ha lehúznám egymás mellé a kettőt vagy egy gomb (és nem ilyen gányolt szerkesztett:). Az MDI nyakatekert és csúnya is. Az Opera a tömegek felé szeretne nyitni, és a tömegek nem szeretik az ilyen körülményes megoldásokat, ez a hardcore felhasználók játéka. Én sem azért szeretem az Operát, mert akár ezt is meg lehetne csinálni vele.
Az apró laptopban ugye nem a legújabb technológia, hanem a 2006-os Core 2-es processzor, pontosabban annak egy 2008-ban bemutatott verziója található meg. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért, és az Ars technica elég alapos választ ad erre cikkében.Jelenleg az Airek Core 2-es…..
David_K 2010.10.25 18:30:04
@mcs: melyik i7, melyik core 2? Amiket mondtam, helytálló dolgok. Minden fronton jobb az i7, mint a Core 2 (nem meglepő módon). Ha a leggyorsabb Core 2-t hasonlítod a leglassabb i7-hez, akkor lehet esetleg gyorsabb a Core 2, akkor is csak két szál esetén, egy szálon a leglassabb i7 is 2.1 GHz-re képes TB-vel. Az 1.33-as és 1.45-ös i7m Turbo Boost frekvenciája 2,4 valamint 2,5 GHz max. Egy szálon ez kivégzi a Core 2-t. Több szálon meg a HT miatt. Sajnos ez tényleg csak arra jó, hogy spóroljanak, meg jövőre legyen twice as amazing.
A héten már írtam, konkrétumok nélkül, hogy kipróbáltam egy olyan mobilt, ami valódi ellenfele lehet az iPhone-nak. Összeladásban persze az Android is képes megszorongatni az Apple mobilját, de csak több tucat készülék képes lenyomni az egyetlen iPhone-t, mert a Google nem tudott…..
David_K 2010.10.22 18:12:11
@mcs: tehát mert nem volt alapból a rendszerben a driver, szar a Win7. Értem én. És természetesen ezt csak egy Mac-el lehetett orvosolni. Nehogy egyszer eltörjön a fanboy szemüveg...
David_K 2010.10.22 18:34:26
@mcs: "Szolgálati közlemény!

A Windows 7 driverkezelési problémája miatt elszenvedett lemaradást..."

Na, akkor mi történt? Egyszer csak mondta, hogy csak Macen vagyok hajlandó tovább működni? Lefagyott? Elszállt?

A WP7 elég jó visszhangot kapott a szaksajtóban, ha szapulnád elég nyilvánvaló lenne. A Win7 fikázás viszont elég nyilvánvaló korlátoltságra utal, ez nálad rendszeresen visszatérő motívum, ezért vagy fanboy. Itt egy szép cikk a jelenségről: webisztan.blog.hu/2010/10/16/errol_a_nagyszeru_es_felemelo_okostelefon_vircsaftrol
David_K 2010.10.22 19:35:10
@mcs: azért ebből nekem nem következik, hogy szarabb lenne a Win7. Eléggé egyedi jelenségnek tűnik, gondolom nem ez az általános, hiszen valószínűleg többen használják azt a modemet Win7 alól, mint OSX alól. Na meg ha jól emlékszem, azért neked is már nem egyszer akadt gondod az OSX-el. Látod lehet ezt szépen, tényszerűen, kulturáltan, meg habzó szájjal, kárörvendve is. xboxernek van igaza, csak jó lenne már nem ennyire polarizálni a világot. A bigyóblogos cikkben is szépen megfogalmazták a lényeget, ennél jobban már csak Louis Armstrongnak sikerült :D
Persze nem dőltek le, csak odébb tettük őket, de akkor is. A mai nagy bejelentés (illetve csak egy része) az volt, hogy az Opera 11 támogatni fog bizonyos kiterjesztéseket. Valószínűleg nem Firefox módra, hanem amúgy operásan: szabványosan és biztonságosan. Mit is jelent ez? A…..
David_K 2010.10.14 19:27:23
@ap: ügyes :) és ezt hogy?
David_K 2010.10.14 19:41:45
@ap: nekem nem menne, de király, egyedül a link buktathat le, amúgy nagyon pöpec :)
David_K 2010.10.15 12:24:34
@Med1on: nem azért, de a fényév az távolság :)
Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a mai napon az Opera Software egy sajtónapot tartott az érdeklődők számára, amit Up North Webnek kereszteltek el. Noha a névben nincsen benne, én mégis bátorkodtam betenni az évszámot is. Noha ez volt az első ilyen alkalom, valószínűleg…..
Magyar Opera Mi lesz holnap? 2010.10.13 18:58:00
2010. október 14-e, csütörtök... Ami miatt a dátum érdekes, az az Opera által korábban meghirdetett Up North Web fantázianevű esemény. Erről azóta sem derült ki túl sok minden, de néhány információmorzsával gazdagabbak lettünk. Az már bizonyos, hogy egy Opera sajtónapról…..
David_K 2010.10.14 11:17:08
@penge™: szerintem meg igenis jó dolog, hogy nyit, nem lesz kötelező használni, opcionális. És az átlagnak plusz egy érv kiesik az Opera ellen, ergo csábítóbb lehet. Én nem gondolok rá úgy, mint a böngészők linuxaként, rossz a példa, max annyiban hasonlít, hogy mindkettő alacsony elterjedéssel bír. Szerintem teljesen jogos felvetés, hogy próbálják jobban terjeszteni, és ezt nem a még advancedebb megoldásokkal lehet elérni, hanem a populáris vonallal, az átlag felé nyitással. Ha neked ez nem jön be, maradsz továbbra is az advanced vonalon, a lehetőséged megvan rá, de nem értem miért zavar, hogy nyit az egyszerűbb felfogásúak felé is, őket is várjuk szeretettel, az Opera mindenkié :)
David_K 2010.10.14 11:19:32
@penge™: na hát a firefox pluginjeinél azért elég jól működik a közösségi fejlesztés. Ahol van elterjedés, ott megvan a mennyiség és a minőség is. A linux elég korlátozott felhasználással bír, szerintem rossz példa. Egy rakat mindenre nem használható érdemben, míg az Opera meg a leguniverzálisabb böngésző. Nincs igazi közös nevező, csak az alacsony elterjedtség, de ennek más okai vannak a háttérben.
David_K 2010.10.14 12:11:28
@penge™: szerintem ami eddig megvolt Operában az marad is, tehát arra nem kell kiegészítő. Gondolom a kiegészítők ellenére is fog kapni új funkciókat a jövőben, nem látom ez miért ütné ki. A linux elvileg hiába használható bármire, a gyakorlatban totál szűk a felhasználhatósága. És ez számít. Na meg ha valami nem megy, akkor jöhetnek a konzol meg a parancsok, fordítgatás stb., ehhez elég mélyen kell érteni hozzá, winen elég a grafikus felületen megkeresni a dolgokat, de többnyire alapból működik minden. Szerintem nem jó a példa továbbra sem. Az idő majd eldönti, mennyire volt jó ötlet a plugineket bevezetni, mivel opcionális a dolog, szerintem nem lesz negatív hatása, a pozitív meg a közösség aktivitásától függ elsősorban.
  Szeretem a népművészetet, talán éppen ezért sokkol ez a népiesch amerikai konyha, amely ebben a hirdetésben szerepel. Már önmagában igen fura a beazonosíthatatlan tájegységről származó művészete, meg az a rejtélyes funkciójú könyöklő, de igazán szép egységet alkot…..
David_K 2010.10.14 11:22:43
Az Opera fejlesztői a mai napon útjára bocsájtották a 10.6-os széria legújabb tagját, a 10.63-at. Ahogy a neve is mutatja, inkább csak kisebb változtatásokat tartalmaz elődjéhez képest, de a biztonsági javítások miatt minden 10.6 használónak erősen ajánlott a frissítés, akár…..
David_K 2010.10.13 14:26:40
@penge™: na így már értem, miért buktak le, eddig nem volt világos, nem tudtam mi az a wakoopa. Azért én izgulok holnapig :) Jó lenne valami új kényelmi elem/UI megoldás, mint pl. volt a visual tabs. Szeretem így ahogy van, csak jó a változatosság, és elég jól szoktak sikerülni ezek az Operás dolgok (speed dial, visual tabs pl.)
Magyar Opera 10.63 RC2 (b3516) 2010.10.08 15:11:00
Miközben a belső tesztelői csapat talán már az Opera 11 pre-alfáját teszteli, mi kaptunk péntekre a szokásos snapshot helyett egy újabb RC-t a 10.6x sorozatból. Változások listája: CORE-31292 (Hibás natív kód fordítás hibás aritmetikai eredményekhez…..
Tök egyszerű a kérdés: melyikkel érdemes közlekedni Budapesten? A BKV-sok szerint a tömegközlekedésnél még a fény sem gyorsabb, a magyar főváros különben is jól el van látva buszokkal, villamosokkal, metrókkal (haha), értelmetlen bármilyen más eszközt választani. A biciklisek…..
David_K 2010.10.06 10:50:41
@otapi: nekem úgy tűnt, hogy inkább az önigazolás irányába ment el, pont a szűklátókörű "elemzés" miatt. Egyik alternatíva sem volt valós, csak megpróbálta igazolni, hogy miért az ő megoldása a tuti. Ha valami csoda folytán más végeredmény jött volna ki, nyilván akkor sem vált, ami teljesen érthető, mert számára fontos a kényelem (feltehetően). Csak nem értem, hogy egy ennyire felületes, félrevezető, nulla információtartalmú írás hogy lehet címlapos. Ja de, értem, a szerző indexes :D
David_K 2010.10.06 10:57:32
@newtehen: magyarázd el kérlek, hogy számomra miért lesz gazdaságosabb az autó, ha bérletre egy feltételezett havi nettó 200.000 Ft-ból 10-et költök, kocsira meg 40-50-et. Továbbra sem értem. Tisztában vagyok a BKV finanszírozási modelljével, de azt MINDENKI fizeti az adójából, nem tetszés alapon megy. Ha valaki minimálbérrel van bejelentve, az pl. minimális mértékben járul hozzá. A kérdés az, hogy nekem a rendelkezésemre álló havi nettó jövedelmemből mennyit kell költenem közlekedésre. Az autó fenntartását az adó MELLETT fizeted, tehát ha ennyire ragaszkodsz az adó beleszámításához, akkor az összköltséghez azt is csapd hozzá nyugodtan. A végeredmény a lényeg, mint a matekban: a fenti példánál BKV-val 190 ezer marad a jövedelmedből, autóval meg mondjuk 160. Nekem az első gazdaságosabbnak tűnik. Ha nem akarod felfogni, nem segíthetek :)
David_K 2010.10.06 11:31:21
@newtehen: ne haragudj, de te nagyon buta vagy. Mit nem értesz azon, hogy mennyi marad a jövedelmedből? Ez egy elég jól mérhető egzakt dolog. Az adó kötelező, mindenkire nézve, és nincs külön tételesítve, hogy ez most BKV adó. Igen, valóban, az is költség, csak egy vállalkozó minimálbérre bejelentve kevesebbel járul hozzá, mint egy beosztott nettó 200-al. Tehát elég nehéz lesz számolni vele, nem mellesleg totál értelmetlen, mert rendszerfüggetlen tényező, mindenképpen kifizeted, akkor is, ha otthon ülsz. Az autónál viszont a fenntartás költségeit neked egy személyben kell állnod, nincs megosztva társadalmilag. Tehát a jövedelmedből kevesebb marad. Az volt a kérdés, melyik gazdaságosabb az egyén számára, nem közgazdasági értelemben, össznépi szinten. Éppen ezért teljesen félrevezető csak az üzemanyag költséggel számolni, amikor elég sok egyéb tételt is le kell vonni a nettó jövedelmedből emellett, míg a bérlettel csak a bérlet költsége csökkenti a nettó jövedelmed. Ezt egy 10 éves kisiskolás is megértené.
Kékkel azok a bugok, amik a 10.70 szériában még nem lettek javítva sorszám alapján. Ettől függetlenül lehet, hogy ott a Presto frissítések kapcsán már nem is aktuális az adott probléma. Változások listája (Desktop): DSK-304034 (Összeomlás indításkor, mikor törölve…..
Az utóbbi években bevett szokás lett az Operánál, hogy egy-egy bejelentés előtt komoly hatásszünetet tartottak, amit természetesen egy teaser oldal fellövése előz meg. Ennek a lényege, hogy kíváncsivá tesz, de alig árul el valamit a tervekről. Sokan emlékezhetnek például a…..
David_K 2010.09.26 09:06:05
@fatal: hát volt már olyan az Opera történelemben, hogy alfa verziók után nem a béta jött, hanem átugrottak egy verziószámot :) Most lehet nagyobbat ugranak :)