Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ittvagyokottlennek

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Az alma városa 2015.09.14 06:42:00
Eléggé hihetetlen, de volt már poszt Kazahsztánból a Határátkelőn, igaz, jó régen, úgyhogy három és fél év után talán éppen ideje ismét ellátogatni oda. Kalauzunk Nomádmatyi lesz, aki India után még csak az első benyomásait küldte el Almatyról, jó sok képpel…..
ittvagyokottlennek 2015.09.17 17:02:37
Jo napot :)

eloszor is egy, "hogy ez mekkora, eshogy milyen regota varom mar ezt a posztot", felkialltassal, mai tetszetos szoval "like"-olom a hataratkelos posztot.
Mar regota "orosz bolond" :) vagyok, s erre meg ratett egy lapattal az ezelott harom evvel megjeleno szinten hataratkelos poszt Kazahsztanrol, nem egyebert az anno "ittvagyokottlennek" indapass felhasznalonev is ennek, es meg egy, mar akkoriban is haldoklo "tengiz, ontsunk tiszta vizet a poharba" blognak koszonheto, (ez utobbi azota onallo eletre kelt), meg az ezutani komment biztatasok, hogy irjon mar valaki ezekrol a helyekrol, mert ha en el szeretnek jutni egyszer oda, akkor csak volt masnak is hasonlo gondolata, es el is jutott.
En meg olvasni akarok, minnel tobbet, magyarokrol akik szinten "keletben" gondolkonak a "nyugat" helyett.
Nem mondom kozben meg talaltam temaba illo bejegyzeseket. Szemely szerint a lediplomazasom utan, meg mindig ott lebeg elottem, hogy megjarom magam arrafele, akar munkaval kapcsolatosan, akar csak mint turistakent, s ahogy mar mas kommentelok is irtak egy a szomszedos Oroszorszag, Moszkva, Szt. Petervar, transziberiai expresz hozzacsatolassal, a bakancslista elejen vannak.
persze addig meg van egy keves, s az idokozben elkezdett orosz nyelvtanulas is van hova fejlodjon :)
Minde esetre nagyon orvendek a posztnak, es egyuttal "lenyomoztam"
:), az adatlapon feltuntetett tobbi hasonlo temaju blogot is, aminek olvasoja leszek az elkovetkezendokben.

remelem meg sok hasonlo osszeallitas koveti itt a hataratkelon is, az ottani hetkoznapokat, ...mar alig varom.

ennyit akartam mondani:), csak igy "szetszortan, ossze vissza"

a viszont olvasasra
Arról már hírt adtam korábban, hogy Diggerdriver blogjából színdarab lesz Budapesten, méghozzá hamarosan, május 9-ei bemutatóval. Bagossy László, a darab rendezője a készülő előadásról azt mondta, tulajdonképpen egy másfél órás monológról van szó, aminek a végén…..
ittvagyokottlennek 2015.04.28 14:44:01
@zseketto: nagyon nagy hangsulyt kell fektetni, a folyo kivalasztasanal, nem egyebert, csakhogy a Dunaban valahol ott van Attila harom retegu koporsoja; Ez egyreszrol a pro erveket is gyarapthatja, mivel senki sem talalta meg=nincs gond a kimaszassal, ellenben nem lenne melto a "nagy kiraly emlekenek', sot egyenesen lealacsonyito, ez a kontra :D
ittvagyokottlennek 2015.04.28 14:44:01
@diggerdriver: mondanam hogy ket kez =ket gepkezelese :P, de inkabb csak annyit hogy szemely szerint is szeretnek gratulalni a szinhazi megjeleneshez
káma-túra Autócsodák 2014.11.22 09:11:44
Mára egy kis képes albumot állítottam össze különböző speciális járművek fotóiból, amelyeket az elmúlt évek során készítettem. Volt már egyszer egy poszt az orosz autókról, de ez most egy kicsit másmilyen lesz, ugyanis lesz itt minden, a tűzoltóautótól kezdve a darus…..
ittvagyokottlennek 2014.12.02 09:24:59
Csodálatos utazásra invitállak benneteket a határátkelők ablakaiból és környékükről. Múlt héten kezdtük el a sorozatot, amit ma és remélem, még pár hétig folytatni tudunk szombatonként. Nagyon sokan küldtetek képet, tényleg, döbbenetesen! Gyönyörűek a fotók, élvezet…..
Ritka az olyan levél, melynek szerzője nyugat felől kelet felé költözne, így aztán úgy gondoltam, érdekes lehet a mai poszt, még akkor is, ha inkább tanácsot kérő, mintsem „tipikus határátkelős” (már ha egyáltalán van olyan…). Szóval a nagy kérdés: érdemes-e…..
ittvagyokottlennek 2014.03.09 12:32:42
bizonyos korokben letezik az a "mellveregetos", de akkor is inkabb poenbol hasznalt (a szekely furfang, szarchazmus, es egyeb nepi szojatekok mellett) kifejezes, miszerint:

"grofnak a kiraly is kinevezhet, de szekelynek csak az Isten" :D

na ez persze nem jelent semmit, sajnos a tortenelemnek koszonhetoen, ok is el kell, es el is viselnek mas nepcsoportokat, s igy miert ne lehetne beilleszkedni pont egy anyaorszagi magyarnak is.
Hozzateve hogy ha valodi allamhatarok atlepes is szukseges ehez, egybol kovetkeznek az eddig emlegetett "jelszavak, beilleszkedesi szabalyok, felvesszuk a helyi kovetelmenyeket, elvarasokat, pont ugy mint ha egy londoni, vagy norvegiai kisvarosba koltoznenk, egyszoval beilleszkedunk"

masodsorban meg Csikszereda, es mondhatni az egesz Hargita megye, kozel 60-70% a siman lelel egy eletet roman tudas nelkul, van aki nem is akar elvbol megtanulni, es van aki a kornyezetenek koszonhetoen akaratlanul is felszed nehany alap kifejezest, ami nelkulozhetetlen az adott elethelyzet boldogulasahoz.

a hivatalokban tobbnyire eleg a magyar nyelv, eltekintve egy szuk retegrol akik ha nem is beszelik, vagy csak nem akarjak, de ok is jol megertik, ilyenek pl a rend orei.

a fentebb emlitett dolgot azert alahuznam, miszerint a konnyebb boldogulas ertelmeben nem art minnel elobb beszerezni egy roman alapfokot, ez csak a mi dolgunkat konnyiti meg.

ne feledkezzunk meg hogy az ottaniak "nem csak trianon miatt elnek Romaniaban" hanem mert ok ott akarnak elni, aki tartozkodott mar hosszabb tavon az tudja mirol beszelek, nem beszelve arrol aki ott is szuletett.
A hegyek, a szep helyek, erdok, volgyek, termeszeti adottsagok, hargitai fenyveserdok :P, barlangok szorosok stb

s bar Csikszereda kisse a megye fekete baranya, ha nem is akkora mertekben, de kb mint Europanak London (eso, kod, hideg, az orszag kozel leghidegebb pontja) azert aki ott tolti az ev legtobb napjat, joforman fel sem tunik neki.

Infrastruktura jol kiepulve, utak rendben, de minimum jarhatoak barmelyik iranyban, barmelyik kornyekbeli, es mas romaniai varosba, a kerdes csak az hogy akarunk-e menni a "mas varosokba" :P

a megelhetesrol annyit mondanek hogy nyugatrol erkezo embernek nem hiszem hogy gondot jelentene, a multiknal (amik nagy szazalaekban jelen vannak) ugyanaz , vagy inkabb olcsobbak az arak, s mindemellett meg az a temerdek helyi termek ami elerheto,
s garantaltan a legkisebb IT bevetel is atlagon feluli, a kornyek szinvonalahoz kepest.

felreertes ne essek a tobbi kategoria sem nelkulozik.

mindent osszevetve, romania egy elheto resze, amely a megfelelo kezdessel, akar tobb pluszt is nyujthat mint elker, vagy ameit fel tudnank hasznalni, regi mondas "Romania a lehetosegek orszaga, itt minden lehetseges, es minden megtortenik"

hogy nem direkt Maltaval hasonlitottam ossze, annak van 100 oka is, eloszor is mert meg nem voltam ott :D,
masodszor meg nem is latom ertelmet az ilyen szembesitesnek, kicsitt olyan mintha a paprikat kellene osszehasonlitani a paradicsommal, egy edesanya altal elkeszitett lecsoban, LEHETETLEN
ittvagyokottlennek 2014.03.09 12:32:55
@skye8: a roman baratnos dolgot nevezzuk akar nevelesnek, akar multba visszatekinto rossz szokasnak, orokletesnek;
de ha tegyuk fel az anyuka sem beszel romanul, s ugyanigy a csalad nagy resze, akkor ertheto a megjegyzes, nem beszelve egy egesz falu kozossegrol.

kepzeljunk el egy hasonlo helyzetet, es nezzuk meg a masik, a levendo "meny" :P oldalarol is, kellemetlen es olykor erdekes helyzeteket hozhat.

ugyanakkor kontra megjegyzeskent az elozore, van nagyon sok hasonlo pelda, es ha elozoleg meg is jegyeztek, de utolag, vagy a kesz helyzetben mindenki toleralja, es nincsenek ebbol problemak
Határátkelő Marokkó belülről 2013.07.02 06:47:00
Marokkóról a legtöbbünknek alighanem maximum nyaralási élménye van (vagy még az sem), így remélem, érdekesnek találjátok majd Csilla írását, aki több hónapot élt a fővárosban, Rabatban, ami élete egyik legnagyszerűbb élménye volt. „Kétszer jártunk eddig Marokkóban,…..
ittvagyokottlennek 2013.07.02 23:20:41
@Kovermadar: ezt szerintem mindenki maga donti el, na meg persze nagyban beleszamitt hogy ki hol szuletett, meg nott fel, milyen kulturat szivott magaba, akar a szomszedban elo nagyszuloktol, akar az illeto telepules nepeitol, baratoktol.
Ha nagykaroly akkor gondolom nagy esellyel van egy kis Svab beutes, de ettol eltekintve nyugodtan mondhatja barki magarol hogy erdelyi, aki ugyanazt a kulturat es eletszemleletet vallja.
En szerintem nagyban hozzajarultak a mai Erdely kialakulasahoz ugy a Svabok, Szekelyek, Szaszok, (3SZ :P) a kor Romanjai, akik lehetove tettek hogy ma megvan nekunk az az Erdely amit "Erdelynek" nevezunk, s ugyanakkor ez a sokszinuseg adja az "o" kulonlegesseget is
ittvagyokottlennek 2013.07.02 23:27:45
@Réka ‎: en siman megprobalkoznek azzal a goth barral :P
ha egyebet nem is de megmagyaraznam hogy mennyi koze van a hires "Draculea"-nak a hirhedt "Transylvaniahoz"
mar csak az is megerne egy miset, nemcsak Parizs :P
na meg aztan bizonyos kornyezetben nem szivesen emlegetjuk trianont barmennyire is fajjon; pl nemet szomszedaink nem szivesen baratkoznak a gondolattal
ittvagyokottlennek 2013.07.02 23:37:28
@Igényes: viccnek minden megjar, meg aztan a poen is poen, fuggetlenul hogy mennyire erinti a szemelyisegunket, hanem a kulonbozo nemuek kettesben valo maszturbalasa megsem ugyanaz mintha onmagukban vegeznek, leszamitva hogy lehetne jobb dolguk is:P
nekem meg ez a poen jutott eszembe a viccrol, elnezest ha vulgaris vagyok

s ha mar "erdelyi autonomia" akkor en szerintem helytelen csak kizarolagosan "szekely autonomiarol" beszelni, hisz ott van a roman tobbseg, a fent emlitett Svabok, Szaszok, mocok, akik ha helyesen hasznaljak fel egymas hozzaerteset, elonyeit a kozos cel erdekeben, meg nagyon sokra vihessuk :P

"minden viccnek fele valo", de viccet is csak arrol irnak aki valamit tesz ezert, okot ad ra, legyen az hujeseg, elorehaladott gondolkodas, avagy egyszeru "mindenki takaritson a maga portajan" hozzaallas :D
Nem is tudom hol kezdjem :)))Jót röhögtem mikor mondták az otthoniak hogy újabb melegrekord volt Magyarországon, talán 41,9-et mértek, ha jól emlékszem.Na de kérem! Itt Július 1-jén 51 fokot, Augusztus 2-án pedig ez is megdőlt mert 53 fokot sikerült mérni. Ezt nem a napon…..
ittvagyokottlennek 2013.06.10 23:00:12
@kipcsak: meg meg meg meg meg, johet a tobbi is :D
ez nagyon jo
Meglehetősen kalandosra sikeredett Folkstone angliai élete. Ő sem kerülhette el a kultúrsokkot, ami vissza is kergette Magyarországra, ám pár munka nélkül töltött hónap után mégis visszament. „Leérettségiztem, elmentem egyetemre, de ott elvitt az újonnan jött szabadság…..
ittvagyokottlennek 2013.04.04 14:29:17
@NIKI LAURA: ez valami nagyon jo beszolas :D, bar kevesbe vicces
A mai poszt nem egyetlen országról szól, sokkal inkább a motivációról, illetve arról, miként lehet szépen fokozatosan felépíteni egy életet és külföldi karriert. Jöjjön tehát András története, melynek során az Egyesült Államokból indulunk és Magyarországon keresztül…..
ittvagyokottlennek 2012.12.18 10:41:11
Nem, nem Magyarországról van szó (noha az az ember benyomása, hogy akár lehetne is). Ma egy olyan helyre látogatunk el Kutya79 segítségével, ahol egy átlagos albérlet könnyen többe kerülhet, mint egy átlagfizetés; ahol a használt lakás sokszor drágább, mint az új – és ahol…..
ittvagyokottlennek 2012.12.07 09:38:51
Mi más is lehetne, mint Moszkva? (Na jó, akad még egy-két ötletem...) A mai történet tehát onnan érkezett, Annamária írta, aki egyszer már jelentkezett az orosz fővárosból. Kiderül, tényleg olyan drága város-e (és ez mit is jelent pontosan), de szó lesz sok minden más,…..