Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VándorkovászPorta

81 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Régi cikkek újra:   Készült: 2015. június 12. péntek, 07:18 Hogy ismered fel ha kotlik a tyúk? Mit kell tenni miközben ül a tojásokon? Mit csinálj a kiscsirkékkel? Mit tegyél, ha nem akarod, hogy elüljön a tyúk? Ezekre a kérdésekre ad praktikus információkat Martonosi Juli, aki már lassan 4…..
Régi cikkek újra: Készült: 2014. október 15. szerda, 12:22 A megtaposott tőzeg felvágása, 1954, Átány, Heves megye - Forrás: Néprajzi Múzeum fényképgyűjteménye Mint ahogy az előző részből is láthattátok, nagyon elgondolkoztatott Vágvölgyi Gusztáv és Szép Éva tanulmánya a hazai…..
Régi cikkek újra: Készült: 2014. augusztus 12. kedd, 10:17 Bár a sok tenni- és szervezni való miatt a blogírásra eddig nem volt annyi időm, mint amennyit szerettem volna, most igyekszem bepótolni az elmaradásom. Amiről mindenképpen szerettem volna most írni, az egy témába vágó hazai kutatás,…..
Egy régi bejegyzés újra: Készült: 2015. február 28. szombat, 17:28 Sokakban él egyfajta romantikus emlék a nagymama nagy kendermagos kakasáról, illetve a kis fekete csibékről, ahogy a kotlós hívogatja őket. De vajon ma is megtalálható az udvarokban a kendermagos magyar parlagi tyúk? Ma is…..
Ismét egy tartalmas írással futottam össze, ami a "régen minden jobb volt" mottó és egyéb hiedelmek egyvelegeként írható le. S mint általában az egészségügyi témájú halandzsa-cikkeket, ezt is jó sokan megosztják, szóval érdemes ismételni néhány dolgot...
VándorkovászPorta 2018.10.31 11:00:52
@VándorkovászPorta: "Génmódosításnak tényleg csak azt a géntechnológiai eljárást nevezzük, amikor mesterséges körülmények között juttatunk be egy idegen élőlény egy adott dns szakaszát egy másik élőlénybe" Bocsi, helyesen idegen fajhoz tartozó élőlény.
VándorkovászPorta 2018.10.31 07:17:11
@fordulo_bogyo: 1. semmilyen rettegésre utaló magatartást nem csináltam, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy a cikkben nem megfelelő tartalommal jelent meg írás.
2. "ételeink egy jelentős része is tartalmaz génmódosított kukoricából készült keményítőt, VAGY akár szóját." ha Te is idézed, én is megteszem, de kiemelem azt a szót, amely miatt nem értem az 1-es pontod mire vonatkozik.
3. A cikk arra utalt, hogy az élelmiszerünkben nem jelennek meg a gm növényekből származó anyagok, amely az általam leírt válaszom alapján nem igaz. Nem állítottam, hogy a gm növényekből származó keményítő eltér a nem gm növényekből származótól. Miért is térne el? Nem az a génmódosítás lényege. Azt már meg sem mertem írni, hogy a nemesítés során történő szelekció az nem génmódosítás. A növények genetikai állományába (DNS) beépíteni egy idegen élőlénytől (pl baktériumtól) származó dns szakaszt, az génmódosítás, mint ahogy a gm kukoricánál és gm szójánál ez történik.
Következtetés: Először olvasd el a hozzászólást, értsd meg a lényegét, ne láss bele olyan dolgokat amelyek nincsenek leírva, és utána válaszolj rá.
További jó értelmetlen kommentelést!
VándorkovászPorta 2018.10.31 10:58:05
@fordulo_bogyo: Kedves @fordulo_bogyo! Fura ez a kommentelős dolog. Teljesen jószándékúan írtam egy hozzászólást, tényleg nem akartam a véleményemet a cikkíróra zúdítani, nem akartam megbántani senkit, csak felhívni a figyelmet arra, hogyha arra szánja az idejét, hogy egy általa alaptalannak ítélt cikkről próbálja tételesen felsorolni, hogy hol állít valótlanságokat, akkor kétszeresen is oda kellene figyelni arra, hogy amit ír az korrekt legyen. Továbbra sem szeretnék véleményt nyilvánítani a GMO témájában, de Magyarországon csak ezen növények termesztése nem engedélyezett. Ez a mondat így korrekt. Azt már más kategória, hogy a takarmányokban nagy mennyiségben található, és az is, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyben vannak ilyen növényekből származó összetevők. De tényleg ennyi! Ez nem kötekedés, ez nem sértés, ez nem a cikkel eltérő vélemény nyilvánítása, és nem hiszem, hogy okot adtam volna bárkinek arra, hogy ezért belém kössön. Igazad van, tényleg értelmezhető úgy a mondatom, ha akarod, hogy génmódosított kukoricából származó szója, de miért feltételezed, hogy így gondoltam? Nem ezt írtam, ott volt a mondatban a vagy szó, tehát ha még egyszer elolvasod, akkor pontosan tudod, hogy mire gondoltam, és mit írtam. Rövidítettem, nem írtam ki még egyszer, hogy génmódosított, azt feltételezve, hogy ez nem jelent majd gondot. De jelentett. Legközelebb jobban odafigyelek erre. Nem azért írtam az első kommentemet, hogy bárkit bántsak. Szeretném elhinni, hogy tudunk úgy párbeszédet folytatni az interneten is, hogy jóindulatot feltételezünk egymásról, elfogadjuk más véleményét, elismerjük ha tévedünk, ha felhívják a figyelmünket egy olyan információra amit eddig nem tudtunk, akkor jobban utána nézünk.
Megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs, hogy milyen élelmiszereinkben van konkrétan GMO-ból származó összetevő. Csak azt tudtam, amikor megírtam a kommentet, hogy ez nincs szabályozva hazánkban, ezért lehetnek. Illetve, mivel tudom, hogy Amerikában nagyon elterjedt a GM-kukorica termesztése, és a kukoricakeményítőt eszméletlenül sok élelmiszerben használják, és Amerika nagyon sokat exportál, ezért nagy valószínűséggel nagyon sok hazai élelmiszerben is előfordul. Gyorsan rákerestem, találtam egy kiadványt, amelyben felsorolják, hogy mely gyártók garantálják, illetve nem garantálják a gmo mentességet. Nézd meg, ha érdekel!
www.holstein.hu/kezikonyv/gmo_kisokos_greenpeace.pdf
13. oldaltól. Igazából azt sem tudom, hogy előírás-e Magyarországon feltüntetni ha tartalmaz gmo származékot az élelmiszer vagy nem. Hátha Te tudod erre a választ!
Génmódosításnak tényleg csak azt a géntechnológiai eljárást nevezzük, amikor mesterséges körülmények között juttatunk be egy idegen élőlény egy adott dns szakaszát egy másik élőlénybe. Természetes folyamatokban ez nem megy végbe. De ha nagyon nagyon ritka esetben végbe is menne, akkor sem hívhatnánk génmódosításnak, maximum génmódosulásnak. Egyszerűen így definiálták, ezért génmódosított élőlénynek (GMO) csak a géntechnológiával kezelt élőlényeket értik. Nem vagyok túlságosan jártas a témában, és most nincs is időm utána nézni, ezért nem mennék bele a szelekció és a géntechnológia közötti különbségekbe. De érdekes téma, ha Téged érdekel nézz utána, és szívesen fogadom ha megosztod velem az infókat. Remélem fel tudunk venni egy barátságosabb hangot is egymással a továbbiakban. Ha nem, akkor sajnálom, és biztos, hogy nem fogok válaszolni a továbbiakban. További szép napot! Dóri (csak hogy ne süllyedjek a teljes névtelenség homályába).
Háztáji gazdálkodók, (mellékfoglalkozásban) őstermelők között általános probléma, hogy a megtermelt javaikat, hogyan árazzák be, mennyiért adják. Ha csak a címben feltett kérdésre koncentrálunk, ez akkor is igen nehéz kérdés...
VándorkovászPorta 2018.06.18 07:03:24
@hullajelölt88: Köszi az észrevételt, javítottam.
"Tehenet tartani?....Kizárt!" Nekem is ez volt az első gondolatom... Teljesen kizárt, hogy én minden hajnalban felkeljek, etessek, itassak, trágyázzak, fejjek, aztán este ugyanezt még egyszer...
Vagy nem. Ép-e vajon az a lélek, aki vidáman csacsog velem arról, hogy hol lehet a közelben igazán finom halászlét enni, majd közli, a hatéves, felnőttektől még igen félő gyerekem megtámadta a messze földön híresen mocskos szájú feleségét, a rendkívül agresszív fiával együtt. Aki fojtogatja,…..
VándorkovászPorta 2018.06.05 13:38:53
@Falusi Élet: Csak azért van, mert kikerült a cikk az Index főoldalára. 1-2 nap és lecseng. De legtöbbször egymást ekézik a hozzászólók, nem is értem, hogy van erre idejük.
VándorkovászPorta 2018.06.05 13:46:12
@Falusi Élet: Általános trend, hogy az értelmiségiek és akik tudnak mit kezdeni magukkal elhagyják a falut. Zömével azok maradnak akik számára a közmunka egy kielégítő "munkahely", és semmi más céljuk nincs az életben mint a napot túlélni. Persze mindig vannak kivételek, nem akarok általánosítani. De szerintem ezért koncentrálódnak most falun a nehéz sorsok, a sérült életek. Azok akik nem szenvedni "akarnak", hanem változtatni, azok változtatnak és a legtöbbször elköltöznek. Főleg ha a faluban él a család aki csak visszahúzná őket.
Tegnap egy nagy eseményen a Kárpáti Borzderes Szarvasmarha Fajta Tenyésztők Egyesületének megalakulásán vettünk részt...
Az előző részben arról írtam, hogy mi is az a bevásárlóközösség, most arra térnék ki, hogy miért jó vagy "rossz" egy bevásárlóközösséghez csatlakozni, akár termelőként akár vásárlóként. Így mindenki könnyebben eldöntheti, hogy személy szerint neki megéri vagy marad inkább a megszokott vásárlási…..
Egy helyi bevásárló közösség elindításának a gondolata már hosszú évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennünk, mégpedig akkor, amikor először hallottunk a közösség által támogatott mezőgazdasági rendszerekről...
Amikor elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, rendszeresen problémát okozott valamiért az angol "seed saving" kifejezés. Mindig azt hittem, hogy a magok, vagyis fajták megmentését jelenti, és azokat őrzik meg magbankokban (seed bank) a jövő számára. Végül is ez is igaz valahol, de ez a kifejezést az…..
Az alföldi pusztákon legelésző szarvasmarha gulya, az esti harangszóra hazatérő magyar tarka tehenekből álló csorda mindenki számára ismerős kép. Legalábbis régi filmekből, gyerekkori emlékekből, hortobágyi turista-látványosságokból. Arról viszont már kevesen tudnak, hogy létezik még egy…..
Egyre elterjedtebbek nálunk is az egészséges, teljesen vegyszermentesen készített gyümölcslevek, befőttek, lekvárok. Ezek házilag azonban sokszor csak körülményesen, nagy munkával állíthatók elő (gondoljunk csak a csipkebogyólekvár készítésére...), míg vannak olyan eszközök a piacon, amelyek nagyban…..
Nemrég olvastam az Indexen, hogy egy ausztrál tanulmány szerint, ha alkohol fogyasztás előtt körtét eszünk, akkor elkerülhetjük a kínzó másnaposságot. Kicsit utánajárva a dolognak kiderült, hogy nem annyira egyszerű a helyzet, hogy eszünk néhány körtét és utána annyi…..
Az Andrásfalvy Bertalan: A magyarság gyümölcsészete című munkájának harmadik részéhez érkeztünk (az első itt, a második itt olvasható). Higgyétek el, bár még néhány rész hátravan, akit érdekel a gyümölcsészet, annak ezek az információk korántsem unalmasak, sőt... "A…..
Egy rövid interjú készült velünk az Európa Rádióban a Hagyományos Gyümölcsös Programról. A képre kattintva meghallgathatjátok, a 23. perctől:   ..
Ígéretemhez híven folytatom Andrásfalvi Bertalan - A magyarság gyümölcsészete című művének rövid összefoglalóját (előző részt itt találjátok), hogy azokhoz is eljusson sok érdekes információ, akik egyébként nem olvasnának el egy száz oldalas, írógéppel írt (!), majd…..
Fogadjátok szeretettel videós beszámolónkat az I. Mezőségi Gyümölcsfesztiválról. Köszönjük ezúton is Sándor Csabának a felvételeket és az utómunkálatokat! Kommentekben pedig várjuk a javaslatokat a jövő évi fesztiválra, Ti milyen programokat szeretnétek?  ..
November 7, szombat. Szitáló köd, nyirkos hideg, 4 fok.... Így indult az I. Mezőségi Gyümölcsfesztivál, de szerencsére a sok színvonalas szakmai és kulturális program így is sokakat rá vett arra, hogy kimozduljanak ilyen időben, és részt vegyenek a Bese Természetvédelmi…..
November 7. I. Mezőségi Gyümölcsfesztivál Gyertek el!   I. Mezőségi Gyümölcsfesztivál -reklám from Fenntartható Dél-Borsod on Vimeo.  ..
Két éve készülünk erre az eseményre, azóta gyűjtjük és oltogatjuk a gyümölcsfákat, amelyek közül az elsők ezen a nagy eseményen lesznek kiosztva. Ha érdekelnek a gyümölcs tájfajták, a hagyományos gazdálkodás, a kézművesek és termelők, vagy csak találkozni szeretnél…..
Az alábbi cikk bár 6 évvel ezelőtt íródott az akkori AKG mérésekhez, ma is aktuális.   "Nemsokára az Olvasó is kezében tartja az előzetesen helyt adó támogató határozatot: igen, részt vehet az újabb ötéves AKG-programban! A határozat jogerőre emelkedését követően 90…..
A kiadvány a képre kattintva letölthető...