Regisztráció Blogot indítok
Adatok
makronom

31 bejegyzést írt és 224 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A KSH gyorsbecslése alapján a magyar gazdaság az év első negyedévében kikerült a recesszióból, mivel 2012 utolsó negyedévéhez képest 0,7 százalékkal bővült a bruttó hazai termék. Az előző év első negyedévéhez képest viszont még mindig negatív tartományban vagyunk, ami…..
2013. január 21-én Barack Obama hivatalosan is megkezdte második, egyben utolsó elnöki ciklusát, amely jóval több kihívást takar, mint az elmúlt négy év. Az elnöknek sikerült elérnie komoly részsikereket a gazdaságban: a válság óta folyamatos a növekedés, leszámítva 2012…..
Sokáig nem lehetett tudni, hogy vajon milyen okokkal magyarázható a jelentős foglalkoztatás növekedés Magyarországon, hiszen a gazdasági teljesítmény lassan már két éve lefagyott, a beruházási ráta és a befektetési kedv pedig soha nem látott mélypontra zuhant. Ráadásul a…..
Az elmúlt két és fél év meghatározó gazdasági folyamata volt a jegybanki függetlenségért folytatott harc. A választási győzelem másnapján Orbán Viktor egyik legelső kijelentés az volt, hogy „az MNB ezentúl nem lehet majd offshore-lovagok szálláshelye”. Ez a harc hamarosan…..
makronom 2013.01.16 19:25:34
@Rwindx: A következtetésekről egyelőre felesleges beszélni, majd 1 év múlva.
makronom 2013.01.16 21:48:47
@Rwindx: A 6% helyetti 5%-os inflációs ráta (év/év alapon) is 1. helyezett az Unión belül. És mindezt úgy, hogy belső kereslet sincs.

Abban amúgy semmi meglepő nincs hogy az inflációs várakozásokat alacsonyan húzzák meg, mivel a magasabb inflációs várakozás is egyfajta húzóereje lehet az inflációnak. Ettől függetlenül érdemes kivárni milyen sokkhatások lesznek az év folyamán.

(Amúgy az a kedvencem, hogy ha a szakértők jó dolgot mondanak a kormány szempontjából, akkor mindig rájuk hivatkoznak, ha rosszat, akkor meg fúj mocskos spekuláns szakértők.)
makronom 2013.03.13 19:06:37
@Rwindx: upsz a forint 307,5 is volt ma...
ténytár.blog 2013 az MSZP éve? 2013.03.11 08:03:00
Nem vádolhatja senki azzal a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy nem történik körülöttük semmi. Ismét sűrű hétvégét tudhatnak maguk mögött: megalakult az Együtt 2014 választói szövetség, ismét kongresszust tartott az LMP, az MSZP pedig elkezdte a kampányt.Az elmúlt…..
makronom 2013.03.11 20:16:09
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

"De a többségi társadalom rohadtul egyetért mind a röghözkötéssel, hogy az adónkból fizett tanulmányokat."

Erre van valami bizonyíték? Bármilyen közvélemény kutatás?
Szegény Matolcsy Györgyre rájár a rúd. Miután végre elismerte, hogy a magyar gazdaság recesszióba zuhant, végül az általa bemondott másfél százalékos recessziónál is nagyobb visszaesés jött. Az utolsó negyedévben szörnyen teljesített a magyar gazdaság: a negyedéves szinten…..
makronom 2013.02.15 17:42:50
@OrangeOrder: Miért is nem jött be a progresszív szja? És miért baloldali dolog a progresszv szja, amikor a jobboldali vezetésű országokban is ilyen van?
Ha sokadik nekifutásra is, de végül sikerült megállapodniuk Európa vezetőinek az Unió 2014-2020 közötti költségvetéséről. Az Európai Unió nehéz helyzetét jól tükrözi, hogy az előző ciklushoz képest alacsonyabb lesz a következő hat évre szóló költségvetés, annak…..
A magyar kormány egy újabb stratégia megállapodást hozott tető alá, ezúttal a Nokia Siemens Network Kft.-vel. A kormány ezzel folytatta  a 2012-ben kijelölt utat: különböző hazai és külföldi nagyvállalatokkal kötnek PR-megállapodásokat, komolyabb beruházás megvalósulása…..
Bár az Európai Unióhoz való csatlakozástól sokan fellendülést és jóléti országot vártak, a magyar gazdaság az elmúlt 10 évben, leginkább belső okok miatt, gyakorlatilag egy helyben toporgott. Ha igazán korrektek akarunk lenni, akkor a magyar gazdaság sajátos problémáit…..
Alig egy hónapja, hogy az országgyűlés elfogadta a 2013-as büdzsét, máris a szétesés jeleit mutatja. A nyári kapkodást követően rekord számú változtatás és módosítás után a három Matolcsy-csomag segítségével végül megszületett a nagy mű, de lehet, nem ússza meg…..
makronom 2013.01.24 19:03:21
@perna: Khm egyrészt külön kitértünk rá, hogy a tavalyi költségvetési hiánycél szépen teljesült, másrészt ha már korrektség hiányával vádolsz minket, akkor azt is boncolgathattuk volna, hogy az államháztartás bevételi oldalán hogyan számolta el magát a kormány tavaly.

Stabil csökkenésről meg nagy bátorság beszélni, hiszen év végén 3 Matolcsy-csomagra volt szükség, hogy az idei cél teljesüljön (ezek egy része ingatag, amiről ez a cikk is ír).

Akkor lenne stabil a költségvetés, ha nem kellene minden év durva korrekciókat végrehajtani.
makronom 2013.01.25 08:29:17
@perna: Taníts mester! ;)

Speciál a Matelcsy ellen tegnap indult meg a kötelezettségszegési eljárás, a társaságok lobbierejéből kiindulva pedig simán befejeződhet még idén a folyamat, nem meglepő végeredménnyel. Akkor a kormánynak kamatostul kell visszafizetnie majd a beszedett összeget.

Amúgy örülök neki, hogy személyedben nem csak nálunk, hanem a portfoliósoknál és a többi elemzőháznál is okosabb vagy. :) By the way a további osztogatások lehetőségét mi sem zártuk ki, ez a szövegben is benne van, ha vennéd a fáradságot hogy elolvassad:

"A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a Fidesz úgy próbál meg osztogatni, hogy közben a szolgáltató szektortól próbál meg további pénzeket elvonni." Erre jó példa a rezsicsökkentés.
A friss államháztartási adatok alapján kiderült az, amit már előre sejteni lehetett: 2012-ben drágábban finanszíroztuk az államadósságot, mint korábban bármikor. Mindezt annak ellenére, hogy a kormányváltás óta megközelítőleg 7 százalékkal csökkent a GDP-arányos…..
makronom 2013.01.14 19:26:20
@fal_adja_a_masikat: Wall of text helyett egyszerűbb lett volna leírnod, hogy elmúlt nyolc év.

Amúgy a Ténytár sosem tagadta, hogy 2002 és 2009 között jelentős mértékben nőtt az adósság, ami káros az ország és a társadalom számára (nem is kicsit). De ez a bejegyzés most arról szól, hogy a költségvetés kamatterhei nőttek az elmúlt 1 évben annak ellenére, hogy csökken az adósságállomány, ami nem jó.
sorok között A szabadság ára 2013.01.11 04:27:00
Az államadósság csökkent valamelyest az előző évihez képest, a Nemzetgazdasági Minisztérium adósságnyomás-mérője most éppen 77.93% -on áll. (2011-81.4%) A Portfolio elemzése szerint ennek az alacsonyabb adósságnak viszont jóval többe kerül a finanszírozása, a magyar állam,…..
makronom 2013.01.11 12:44:31
@Rwindx: Ezt láttam, de az a kérdés, hogy milyen lesz a hozam pár hónap múlva. Nem elképzelhetetlen egy durvább hozam emelkedés, ha tényleg megvalósulnak azok a monetáris politikai lépések, amikről Matolcsy György nyilatkozni szokott mostanság. Mai forint árfolyam mélyrepülés - és a hozam emelkedés - is azt mutatja, hogy a piacok negatív élik meg ezt a helyzetet.
makronom 2013.01.11 12:47:01
@politikus-omm: Épkézláb költségvetés = rekordszámú módosítás, áttervezés + 1 hónap alatt +3 kiigazító csomag? O.o
makronom 2013.01.11 13:04:26
@Rwindx: 20-30 bázispontos emelkedés tapasztalható ma

@politikus-omm: Ez csak akkor igaz, ha rövid távon gondolkodunk. Mivel a módszer aláássa a növekedést közép és hosszú távon ez a folyamat fenntarthatatlan lesz.
A 2013-as költségvetés elfogadása után, és a 2014-es sarokszámok ismeretében – a legtöbbet még a konvergencia programban rögzítették tavasszal – egyre inkább úgy tűnik, hogy a Fidesz a választások előtt egy választási költségvetést szeretne létrehozni. Nem beszélve…..
Korántsem alakul úgy az államadósság-csökkentés, ahogy azt a kormány szerette volna. Az eredeti tervek szerint 2020-ra a GDP-arányos magyar államadósságnak 50 százalékra kellene csökkenie, tehát az elkövetkező években átlagosan négy százalékponttal kellene mérséklődnie…..
GrandRieux írása A sajtóban már arról cikkeznek, hogy idén folytatódik a Békemenet. Mint egy régi, rossz propagandafilm, színes úttörők, felvonulók, Kádár Jánost éltető jelszavak nehezítik a történelem különösen megterhelt levegőjét. Ez a levegőrontás pedig egyre…..
makronom 2013.01.08 14:43:49
@Trompf: Szerintem vitázni sem kellene a röghözkötésről (mert nem lenne rá szükség), HA lennének normális kezdőfizetések, és egyáltalán normális álláshelyek a versenyszférában. Itthon maradásra kényszeríteni ezek hiányában a diákságot ostobaság.
Sikerként könyveli el a Fidesz a közfoglalkoztatást célul tűző Start-munkaprogram eredményeit – mondta Selmeczi Gabriella, aki azt is közölte, tavaly már 300 ezer fölött volt azok száma, akiket bevontak a közmunkaprogramba. A sajtótájékoztatón az is téma volt, hogy 2012-ben…..
A kormány 2012 decemberében megígérte, és az év elején bevezette a 10 százalékos rezsicsökkentést. Ez egyaránt érinti az elektromos áram, a földgáz és távhő árát. A lakosság azonban nem lélegezhet fel, hiszen a mesterséges hatósági árszabályozásnak komoly…..
Önmagában is hűen tükrözi a hazai közállapotokat, hogy a politikai elemzőket, a népszerű bloggereket és az ellenzéki pártokat egyaránt alaposan meglepte, hogy az Alkotmánybíróság (bár nem első alkalommal) tett egy bátor lépést és elkaszálta az előzetes regisztrációt. Arra…..
makronom 2013.01.07 17:52:51
@dranok2: @fepe:

Az egyéni körzetek szavazatai biztos nem fognak annyira szélsőségesen megoszlani, mint 2010-ben. Amúgy 2010-ben sem a választási rendszer miatt szerzett a Fidesz kétharmadot, hanem azért mert az MSZP ellen szavaztak az emberek. Ha 2014-ben tegyük fel kétharmadot szerezne egy ellenzéki összefogás akkor az azért lenne, mert annyira elegük lett az embereknek ebből a négy évből, hogy a Fidesz ellen szavaztak direkt. Véleményem szerint amúgy nem lesz kétharmad, mert nyugaton például nagyon stabil a Fidesz, történjék bármi. (Ráadásul a választási körzeteket is úgy csinálták meg, hogy az nekik kedvezzen.)
makronom 2013.01.07 18:39:53
@dranok2: Te nem érted. Az ellenzéki kétharmad jelenleg inkább tűnik marketingnek, mint bármilyen matematikai realistának. Tudják ők is, hogy sima 50%-os győzelem is felér egy vereséggel.
Kedves Olvasóink! A 2012-es év lezárásaként tegnap a legolvasottabb blogbejegyzéseinket mutattuk be. Ennek folytatásaként ma a legnépszerűbb Ígéretmérők, Hantaméterek és Szélkakasok vannak soron. Többek között megemlékezünk a Budai Gyula szekrényéből kihulló egyik…..
makronom 2013.01.04 19:46:41
@egy maréknyi dollár: A megszorításokkal kapcsolatban itt foglalkoztunk részletesebben:

tenytar.blog.hu/2012/10/25/matolcsy_gyorgy_es_a_nem_megszoritasok_ket_eve

(Ebben még a harmadik Matolcsy csomag nem szerepelt.)

A manyup pénzek egy része államkötvényben volt, ezeket bedarálták, részben ezért is csökkent az államadósság. Egy része még ott csücsül részvények és egyéb pénzügyi termékek formájában.

Pár száz milliárdot viszont sikeresen "eltőzsdéztek". Ezzel részletesebben itt foglalkoztunk:

tenytar.blog.hu/2012/05/03/most_akkor_ki_is_tozsdezi_el_a_nyugdijvagyont
Ha igaz a sajtóértesülés, az alkotmánybíróság holnap bejelenti az előzetes regisztráció alkotmányellenességét. A Fidesznek innentől két választási lehetősége lesz: ragaszkodva az eredeti szándékához, kétharmados többségével élve alkotmányba erőltetni az…..
makronom 2013.01.04 12:51:34
@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Tedd hozzá azt is, hogy korlátozták az alkotmánybíróság jogkörét, így csomó kérdéskört nem is vizsgálhatnak. Olyanokat, amelyeket 2010 előtt simán megtehettek.
makronom 2013.01.04 13:08:31
@Steve123: "adóbefizetéshez kéne kötni a szavazást"

Tekintve, hogy az adóbevételek jelentős hányadát a fogyasztási típusú adók teszik ki, innentől kezdve ez a fajta cenzus értelmetlen.
makronom 2013.01.04 13:50:40
@Francois77: Arról azért nem szól a levezetés, hogy miért kell a választás napja előtt 15 nappal lezárni a regisztrációt.

Amúgy ha nem is jelent több terhet mint egy csekkbefizetés, akkor is felesleges bürokratikus akadály, mert semmi sem indokolja a bevezetését, eddig sem volt szükség, és ezután sem lesz az. Ráadásul többletköltséget is jelent az állam számára.
Közterületi harcba vonulhatnak a politikai ellenfelek, miután a CÖF anyatigrisként ugrott arra az ellenzéki kezdeményezésre, miszerint amennyiben az Alkotmánybíróság elutasítja a választási regisztrációról szóló törvényt, ám a Fidesz "parlamenti trükközéssel"…..
Zártkörű sajtótájékoztatóján a magyarok katasztrofális mentális állapotával magyarázta döntését Orbán Viktor, a legnagyobb hazai pénzügyi cég, a FIDESZ első embere. ÁLHÍR Mint a vezérigazgató elmondta, nagyot csalódtak Magyarország lakosságában, jelenleg pedig úgy…..
makronom 2013.01.03 16:12:00
@Trompf: Ennek most utána néztem. A gáz ára valóban 3*-osára nőtt, az áramé viszont kétszeresére sem.

Monopolhelyzetről beszélni meg badarság, 2002-ben a legnagyobb szolgáltató piaci részesedése 39,7% volt, 2010-ben 42,1%.
makronom 2013.01.03 16:26:50
@Trompf: Azért a világpiaci árak alakulását sem lehet figyelmen kívül hagyni.

@VT Man: Ja a magasabb SZJA-ba belerokkannak az emberek, de a magasabb fogyasztási és egyéb terhet jelentő adókba nem. Micsoda felfogás.

2012-ben 39%-os volt az adóelvonás mértéke, idén ez 39,4%-ra nő úgy, hogy közben már mindenki valóban egykulcsos adót fizet. Érdekes nem de?
makronom 2013.01.03 16:44:28
@VT Man: Csak hogy tisztázzunk pár fogalmat a kommunista gazdasági ideológiával kapcsolatban: államosítás (pipa), mesterséges árszabályozás (pipa), jegybanki függetlenség totális felszámolása (nemsokára pipa), szolgáltatói szektor elleni kirohanások és ellehetetlenítés (pipa), nyugati kapitalista rendszer elleni kirohanások (pipa), gazdasági klientúra kiépítése (pipa).
Kiemelkedően fontos döntés előtt áll a Nagyvezér, márciustól végre teljesen lenyúlhatja a Magyar Nemzeti Bankot is a magát kétharmadnak nevező törpe kisebbség. Jönnek is szépen a tippek arról, hogy kik az esélyesek a kamatcsökkentést csak elméletben ismerő offshorelovag…..
makronom 2013.01.03 11:15:05
@esefe: A google a barátod, némi segítség: Közgazdasági szemle, MNB tanulmányok

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: A munkanélküliségi ráta a 2008-as válság előtt 7 és 8% között volt ez koránt sem duplája az 5-6% közötti értéknek. De nyilvánvalóan az MSZP robbantotta ki a pénzügyi válságot.

Igazad van, hogy elfogadtak egy bővítésre vonatkozó passzust, de ennek ellenére Járaiékat egyszer sem szavazták le a külsős tagok(!), ráadásul a 7 feletti létszám sosem valósult meg. Ezzel szemben most a külsős (fideszes) tagok sorra leszavazzák a belső tagokat. Nem beszélve arról, hogy Orbánék is a tagbővítésre törekednek, és van esély rá, hogy a mostani 7 helyett 9 MT tag lesz.
makronom 2013.01.03 11:33:19
@esefe: Minek linkelgessek neked olyan dolgokat amiket úgyse értenél meg? Nem hinném, hogy 8 osztályos végzettséggel neked valók a diffegyenletek és a dinamikus modellek világa :)
makronom 2013.01.03 12:22:01
@Ándi bácsi: Nálunk is mehetne a magasabb adókulcs az 1 millió feletti jövedelmekre, az unortodox bullshitségek helyett.
Tisztelt magyar Állampolgárok! Kedves Barátaink! 2012 a megújulás éves volt. Az év eleji spekuláns támadások, majd Brüsszel akadékoskodásának ellenére a kormánynak sikerült megújítania az „elmúltnyolcév” kárhozatában szenvedő Magyarországot. Bár a pénzvilág kalózai…..
makronom 2012.12.28 10:27:02
@László Nemes: Reméljük átmegy a Szilveszter előtti hangulat az uborkaszezonban :)
Először is kezdjük azzal: reméljük mindenkinek Heti Válasz előfizetést hozott a Jézuska. Ez biztosítja ugyanis, hogy a következő évben is első kézből értesülhessünk kedvenc gazdasági miniszterünk gondolatairól.  Blogot írni Matolcsy Györgyről mindig hálás feladat,…..
makronom 2012.12.27 21:00:14
@tlvajferi: Attól függ ki számít átlagos állampolgárnak. Van egy pár százezres réteg aki jobban él az egykulcsos adó és a családi adózás miatt, de a többség sokkal rosszabbul él az ezt kiváltó egyéb adóterhek miatt (leginkább az alacsony jövedelmű csoportok). Az infláció pedig bedarálja az alacsony nettóbér emelkedést.

Ahogy az ábránk is mutatja az idei évben biztosan rosszabbul élnek a legtöbben, mint tavaly.

tenytar.tumblr.com/post/36422495221/realberek-alakulasa-magyarorszagon-2001-2012q3-a

És ez csak a reálbér.
makronom 2012.12.27 21:24:48
@tlvajferi: Áu, ez most fájt. Akárcsak a gazdasági válságokat, úgy a megszorításokat sem a gazdagabb rétegek érzik meg...Aki havi több milliót keres (+ egyéb jövedelmek), annak tök mindegy mekkora az infláció.

Nem azt kell megnézni mennyi az új luxusautó (révén pont azok tudnak újat venni, akik a mostani adóátalakítások nyertesei), hanem, hogy hányan álltak sorban ételosztáson. És nem csak hajléktalanok, hanem családok is.
makronom 2012.12.27 21:48:44
@tlvajferi: Az infrastruktúrális beruházás nem felesleges, hiszen egyrészt eltereli a forgalmat az agyonterhelt alsóbbrendű utakról, másrészt gazdasági szempontból is vonzóbb a fejletebb infrastruktúra. Probléma, hogy ez irreálisan költséges volt (ez most sincs másképp, jó példa erre a háromszoros áron épült vasútvonal).