Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csárlszbrunzol

0 bejegyzést írt és 982 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó vezetők általában megelőzik a veszélyes helyzeteket. Képzeljük el: üres éjszakai utcán rengeteg autó parkol, és semmi nem indokolja a különösebb elővigyázatosságot. Csakhogy a mellékutcából bármikor befordulhat egy jármű. Egy vezető folyamatosan kerül hasonló szituációkba, tapasztalatai alapján…..
csárlszbrunzol 2019.11.14 08:24:42
@teéjesenmindegy: Szerintem azért, mert az ember ritka szarul vezet. Amiket leírsz, azok pont nem azok a helyzetek, ahol _jellemzően_ gond lenne. Ha valamit akarunk ezzel kezdeni, akkor mindenhol meg kell végül valósítani és az lehet a cél, hogy az ember már közúton ne vezessen.
És ez nem csak odafigyelés kérdése sajnos. Egy gép nem lesz agresszív, türelmetlen faszkalap, nem tol le senkit, korrekt kövtávot tart. Nem vág le kanyart, kereszteződést, nem lóg át a szembesávba. Márpedig ez utóbbiak mindegyikét csinálja az, aki olyan nagyon odafigyel is (meg az is, aki csak azt _hiszi_, hogy baromira odafigyel, valójában meg robotpilótázik). Azt gondolom, minél előbb eljön a(viszonylag teljes körű)z önvezetés, annál jobb lesz.
csárlszbrunzol 2019.11.14 11:46:18
@teéjesenmindegy:
1 szarul vezet-e az ember: fenntartom, szarul vezet. Az, hogy sokan csinálják, de szarul, az nem jelenti azt, hogy olyan baromi jók. Ebben (is) a gép sokkal jobb lesz. Alig várom.
(felteszem, ismered a mondást: egymilliárd légy nem tévedhet)

2. Hol vezessék be először: nézd, nem néztem statisztikát (ha gondolod, nézz egyet és jelezd, ha tévedtem), de nem az autópályák vezetik a baleseti statisztikákat, azt hiszem. A vasúti meg aztán aligha. Akárhogy is, minél hamarabb terjedjen el és minél szélesebb körben.

3. van olyan baleset, amikor odafigyeltek (vagy továbbra is: azt _hiszik_, hogy odafigyeltek, közben meg mégsem). és mégis bekövetkezett. Amíg emberek vezetnek, addig benne lesz a tévedés is. Jelzem, hogy szerintem a pillanatnyi tévedés és a szabályok, partnerek leszarása között minőségi különbséget látok. És általában akkor van gond, amikor ez a kettő találkozik. Másrészt meg mutass nekem olyat, aki mindig, mindenkor és teljesen odafigyel. Nem milliárdokat, elég csak kevés is. Ha meg a többség nem figyel oda, akkor meg sajnos az a valóság, hogy az emberi sofőr _általában_ nem figyel oda. Ez szerintem még inkább egy érv az autonóm vezetés mellett.

4. vészhelyzet, úristen: a mentőn van kéklámpa, sziréna. Ha a farfekvéses terhes szívű nagymamával Kovács XII János perecel, akkor már nem egy ember kerül veszélybe.

6: vaddisznó, egyéb külső körülmények: ezek most is vannak. Ha az ember balfaszságát (és mondjuk minálunk a faszkalapságát) kivesszük a sztoriból, már sokkal jobb lesz.
csárlszbrunzol 2019.11.14 12:35:34
@teéjesenmindegy: ez a személyeskedés szerintem nem helyénvaló. Szeretnéd folytatni enélkül, vagy
a) elmondtál mindent amúgy is, amit szerttél volna
b) még nem, de nem tudsz felhagyni a személyeskedéssel?
A Malév GH eddig sem pályázott nagy eséllyel a legkedveltebb cégnek járó babérkoszorú elnyerésére, de lassan inkább az aranybékasegg díjra lehet méltó (a díjat egy reklámblog találta ki, nem én). Olvasónk, Dóra (kérésére a nevét megváltoztattuk) tanulságos esete következik. Frissítés: a Wizz Air…..
csárlszbrunzol 2019.10.04 13:40:12
@sterimar: állítólag úgy működik az emberi elme, hogy ha egy sztoriban, történésben, logikai szövetben luk van, azt szereti kitölteni.
Az, hegy ennyi infóból habzó szájjal ki kit szid, pedig csak attól függ, hogy az illető melyik helyzetbe tud jobban belehelyezkedni.

És ezáltal sokan tudni vélik, hogy mi történt. Pedig még arra is van valós esély, hogy az igazság akkor sem fog kiderülni, ha tényleg nyomoznak a rendőrök és mondjuk be a végére is érnek.
csárlszbrunzol 2019.10.04 22:05:09
@Válasszunk: Ezzel elég jól összeszedted, hogy mennyire gondoltad tovább a saját hiedelmeid, tapsztalatod, értékrended alapján a sztorit.
Olvasónknak nagyon kellett valami, ami csak az Euronoics-nál volt meg és ezért bármire képes is lett volna. A termék doboza azonban eltűnt pont úgy, mint a türelem a vásárlóval szemben. Tisztelt Euronics! Mérhetetlenül csalódott és dühös vagyok az értékelhetetlen kiszolgálásuk és tehetetlen…..
csárlszbrunzol 2019.08.28 20:36:05
Megszerezted a jogsit és szinte égeti a zsebedet az elmúlt hónapokban félretett pénz! Kell végre egy autó. A lehetőségek megszámlálhatatlanok, az árban pedig végtelen a skála, mégis be kell lőni, hogy milyen autót vegyél és mennyiért...
csárlszbrunzol 2019.08.23 10:13:11
@Nancsibacsi: ugye azt a részét is megértetted, hogy különválaszottam a vételárat és a fenntartást?
csárlszbrunzol 2019.08.24 13:05:04
@Nancsibacsi: Elég lett volna a kérdésemre egy egyszerű 'nem'-mel válaszolnod.
csárlszbrunzol 2019.08.24 22:48:33
@Nancsibacsi: most, hogy ezen túlestünk, már csak a "minimum" szó értelmezését kell megugrani.
  Meglehetősen ostoba húzás volna, ha a címbéli közmondást egy az egyben a téveszmék közé sorolnánk. A türelem ugyanis hallatlanul fontos erény, hiányában semmiféle civilizációról sem beszélhetnénk. A problémák ott kezdődnek, amikor az önuralom túlzott mértékű, s úgy szalad el mellettünk az élet,…..
csárlszbrunzol 2019.05.28 20:17:52
@nárcisz kutyus: "A civilizációt a szorgalom és az emberi tudás építette fel. A kamatos kamat kirabolja a Földet és egy szemétkupaccá darálja le."
Meglehet*, hogy a cililizációt az emberi bla-bla élpítette. De a Föld kirablását az emberi _természetnek_ köszönhetjük.

* persze ha ebbe nagyon bele akarnánk menni, akkor rögtön kiderülne, hogy az oly magasztos, pátoszos mázról is kiderülne, hogy az is az emberi _természet_ hozadéka. És talán (biztosan) nem is oly magasztos. Ha még jobban megkapargatnánk, akár még az is kiderülne, hogy a csodás civilizációnk is ugyanazon tőről fakadóan "került kifejlesztésre", mint a kamat (fúj) is.
csárlszbrunzol 2019.05.28 20:19:39
@nárcisz kutyus: Itt kábé le is írtad az inflációt. Ha van infláció, de a betétben tartott "pénzre" nincs, akkor az már kamat (fúj).
csárlszbrunzol 2019.05.29 18:12:37
@G. Nagy László: Nyugodj meg, csak trollkodtam. De szerintem rájöttél Te erre. :)
Ismerem Blankát, jóban is vagyunk, ennyi elfogultság engedtessék meg nekem, de ez visszafelé is igaz: a vele szemben írt szavaim néha ridegnek tűnnek, de nem azok, csupán le akarom csupaszítani a legvégsőbb jelenségig, ami ellen viszont föl kell hördülnünk mindannyiunknak. Egyébként tehetséges…..
csárlszbrunzol 2019.04.19 18:18:59
@morph on deer: "Lehetett volna a politikai szimpátiáját kritizálni, rámutatni, hogy miért rossz az a politikai “oldal” amely mrllett kiállt.
Stb.
Ez mind normális és jogos megközelítés lett volna."

Szerintem meg ezek miatt pont nem. Ideális esetben nincs rossz politikai oldal. Vélemény van, értékrend van. Attól, hogy eltér, még egyik sem rosszabb vagy jobb a másiknál. Csak más.
Ha belegondolsz, ezekkel a blogos dolgokkal is pont az valahol a baj, hogy emberek simán lehülyézik a másikat csak azért, mert eltér a véleményük. Ez szerintem nem okés.
csárlszbrunzol 2019.04.19 19:04:45
@morph on deer: "Ott nincs is.:)" :D

"Egyébként a “túlparti” véleményekre céloztam, amelyekből az derül ki, hogy aki jelenleg nem nemzetiszocialista, az már nrm is magyar."
Igen, a kirekesztés, cimkézés is elég fos. Nagyjából egy tőről fakadnak ezzel a "hülye aki mást gondol"-lal. És a legnagyobb baj ezzel, hogy eleve kizár bármilyen párbeszédet. Pedig igény vóna rá. Vagyis: arra lenne csak igény...

"Röviden: érdemi kritika helyett primitív személyeskedés az igazi hazafias erény, erre lehetünk méltán büszkék."
Azt gondolom erről, hogy a lány szoknyája alá fényképezés (de még inkább a közzététel) párhuzamba állítható a bolgos személyeskedésekkel. Nem az ideát, a véleményt vitatjuk, hanem a személyt.

"Sűrű sötét egy gyülekezet tocsog ebben az orbánhitű mocsárban, ahogy kinéz...
És még szaporodnak is. "
És nem csak abban a mocsárban. Vannak a "másik oldal" mocsarában is szép számmal. Ha csak visszaolvasod ezt a blogot, alig száz fölötti hozzászólás és saccra a 30-40%-a személyeskedés. És "mindkét oldal"-ról vannak személyeskedő posztok nagy mennyiségben.
Van itt ez a klassz képsor, amelyet boldogan lájkol az internet aparaja-nagyja. Ez a haza körülmények között úgy fordítódik le, hogy az állam "ingyenessé tette" a közétkeztetést, "ingyen" tűzifát osztogat, "ingyen" képez informatikusokat, "ingyenesen" biztosít nyelvtanfolyamokat, miegymás. Még…..
csárlszbrunzol 2019.02.22 20:39:39
@abdul hackeem: Bizonyára vak vagyok, de a linken nem találom csak az ÁFA-t (meg még csomó mást is, persze). Nem látok ott SZJA-t, sem pedig azt, hogy mennyi volt a 2018-as költségvetés. De ez a 13ezer milliárdos cucc már évekkel ezelőttről rémlik (2010-es évek eleje talán) és azóta ment a GDP szépen följebb.
Mégis vak lennék, vagy másik link lenne jó ide? Köszönöm!
csárlszbrunzol 2019.02.23 09:13:45
@Larrikin: Áruld már el, melyik sor az; milyen néven keressem, kérlek! :)
Számok meg: én eleve kisebb SZJA-t tudtam és nagyobb költségvetést, szóval igen, nálam még rosszabbra jöttek ki az arányok, mint Nálad. Nem is érvelni szerettem volna, csak pontosítani (nem sikerült).
És amúgy számszakilag igaz, amit írsz (mármint, hogy tulajdonképpen el lehetne engedni az SZJA-t és más jogcímen beszedni*), de szerintem tudatosság miatt fontos, hogy maradjon. És szerintem az is, hogy mindenki dobjon, mert láttuk, mikor nullás volt a minimálbér, mennyien visszaéltek vele. nem mintha most nem lenne ilyen, persze.

* azt pedig ugye senki nem gondolja komolyan, hogy nem szedik be, amit be szeretnének. Nem csak ez a kurzus, hanem az összes eddigi.
csárlszbrunzol 2019.02.23 09:30:02
@Larrikin: Ezt nem hiszem el! :) Scrolloztamm pedig, vagyis próbáltam. Most nyomtam rajta egy 'Ctrl-F'-et és mindjárt oda is ugrott. Köszönöm! :)
És valóban, 2,1ezer milliárd.
Viszont akkor nem tudom, miért emlékeztem rosszul. Totál úgy tudtam, hogy 2010 előtt a középosztály-nyúzó SZJA rendszerben 1600-1700 milliárd volt és utána csökkent 1200 körülre az egykulcsossal. Ezek szerint egy ezressel tévedtem. Mindegy, köszi még egyszer.
Na egy újabb rákfenéjéhez érkeztünk a magyar autósoknak, majd a kommentekben ti elmondjátok, hogy külföldön is ennyire hülyék az autóvezetők? A követési távolság számomra olyan dolog, amit pont a legkönnyebb betartani. Oké, néha elbambulsz, és közelebb mész egy autóshoz, de amúgy miért nehéz…..
csárlszbrunzol 2019.01.30 18:31:58
@Bambano: a "motorféket ne használjuk, mert armageddon!" ámokfutásodra nem is reagálnék, de szerintem a kolléga felvetése nem a vészfékezésre vonatkozott, hanem arra, hogy a fék fölösleges nyomkodása helyett célszerű a motorféket használni - ahol és amikor lehet a forgalom tempójának tartására. Osztom ebbéli véleményét.
Tehát semmi köze nem volt a vészfékezéshez a motorféknek, azt kár volt belekeverned.
csárlszbrunzol 2019.01.30 18:37:33
@gergo: igérem, mára(!) :D az utolsó OFF-om, de ezt muszáj, ugye megértitek! :)
"...külsőben csak a furgonok és kamionok haladnak, viszont kiemelkedően figyelnek arra, hogy mindig jobbra tartanak"

Ha a külsőben csak furgonok és kamionok hajtanak, akkor nincs ellentmondás a mondta második részével? Hogy tartanak akkor jobbra azok, akik nem forgonnal és kamionnal haladnak?
csárlszbrunzol 2019.01.30 19:41:04
@gergo: Végigolvastam a kedvedért még egyszer, de még most is ellentmondásosnak tartom. Az elgépeléseim pedig a sajátosságaim. Sajnos gyorsan gépelek; nem azért, mert "sietek", hanem egyszerűen ez a tempóm. De a legnagyobb baj, hogy az ujjaim előzgetik egymást és ilyenkor jön az, hogy ott van minden karakter, de a sorrendjük néha rossz. Ha ebbe szeretnél belekötni, hát tedd nyugodtan.
Évtizedek óta küzdenek a környezetvédő civil szervezetek a közúti közlekedés által kibocsátott üvegházhatású gázok csökkentéséért. Részben nekik is köszönhető, hogy az Európai Unió hamarosan szigorú szabályozást fogad el a témában...
csárlszbrunzol 2019.01.05 14:44:34
@röf: Csak egy mellkészál, de talán fontos megjegyezni:
"...ha valaki nyolcvannal nekiment az előtte állónak a Dacia-jával, jó eséllyel meghalt..."
Ha ma egy bármilyen autóval 60-as ütközési sebességgel csattansz egy masszív (mondjuk beton), nem gyűrődő cuccnak, meghalsz. Mindegy, miben ültél.
csárlszbrunzol 2019.01.05 16:37:54
@röf: Pusztán arra próbáltam rávilágítani, hogy a biológiának, fizikának és a technológiának jelenleg ez a határa. Nem a valószínűségét vagy az abszurdságát.
csárlszbrunzol 2019.01.05 16:40:27
@midnightcoder2: Az a bajom ezzel, hogy erre megint lehetne felfelé és lefelé mozgó példát is mondani:
- robogó is megeszi a három liter (vagy kettőt, nem tudom), arányaiban, kvázi fajlagosan többet fogyaszt
- egy nagykocsi kétszer akkora motorral sem fog kétszer annyit fogyasztani, mivel a fajlagos fogyasztása kedvezőbb.
Szóval almát a körtével. Mindegy is, amit szerettem volna, részemről leírtam, nem látom értelmét az érveink további egymásnak feszítésének, köszönöm minden reakciód.
A parkolás (most, hogy egyre szaporodnak az autók a kisvárosokban is) nem egyszerű művelet. Bizony okozhat bosszantó pillanatokat, amikor mi már a nyolcadik kört tesszük meg a bevásárlóközpont parkolójában szabad placc után kutatva, míg valaki ezalatt pofátlanul két helyet foglal el egy autóval.…..
csárlszbrunzol 2019.01.01 12:38:33
@]{udarauszkasz: Hát igen, ezek ellen sajnos tényleg csak a fülke tetején lévő cucc védene. De azzal meg baromi sokat villognod kéne szinte.
A másik kedvencem, amikor a majma úgy jön szembe, hogy rogyásig van rakva és mikor rávillogsz, hogy tekerje már le a fosos tompítottját, akkor visszavillog. Vagy ugyenez egy szarul beállított (főleg a baloldali) tompított esetén. Egyikben sem merül fel, hogy valamit csinálni kéne, hanem visszahőzöngenek.
De nem kanyarodtunk el hangyányit a parkolástól? :O
csárlszbrunzol 2019.01.02 18:29:25
@BGYCS: irónia akart lenni; ezek szerint sikertelenül. Iszonyat teli van a hócipőm a kanyarlevágásokkal (meg még csilliom más dologgal is, de tulajdonképpen már ez is eléggé OFF-nak látszik itt).
A mai bonyolult gazdasági és társadalmi viszonyok között egy ország számára a legfontosabb a kormányzás minősége. A kialakult demokráciákban a kormányokat az általános és titkos választásokon megválasztott képviselők bízzák meg, és ellenőrzik tevékenységét. Létfontosságú, hogy ezek a képviselők…..
csárlszbrunzol 2018.12.31 12:24:14
@szepipiktor: Egy ilyen populista környzetben senki nem vállalná el a posztot, mert ez egyenló volna az öngyilkossággal. Gondolj bele, milyen irracionális elvárásai vannak az átlag szavazónak:
- szedjen be kevesebbet az állam (jó, a gazdagoktól szedhet be, akár még sokat is, az nem baj)
- oldjon meg minden problémát az állam
és mindezeket egyszerre, természetesen.
csárlszbrunzol 2018.12.31 15:11:45
@GIeccsertetű: Tehát helyezzen MINDENT piaci alapokra? Beleértve a nagy állami elosztórendszereket is? (Nyudgíj, EÜ, közösségi közlekedés, oktatás, rendvédelem, stb,)

Szerintem félreérted. Abbéli aggályomat próbáltam megfogalmazni, hogy az egységsugarú választó óhaja, hogy legyen pénze mindenre az államnak (ami (szerinte!) fontos), de ne szedjen be. De ha mégis muszáj, akkor már ne a szegény kisemberketől, hanem legfeljebb a "gazdagoktól". Szóval ha ilyenen múlna egy politikus élete, akkor a lőtéri kutya nem vállalná - már amelyiknek van egy csöpp esze. Ha még mindig nem dereng, akkor nézd majd meg azt is, mire reagálva válaszoltam ezt szepipiktor kollégának.
csárlszbrunzol 2018.12.31 15:15:36
@csakegyvalaszto: "Akkor elmaradt a szolidaritás, most viszont van egy komoly és kitartónak tűnő ellenállás,..."
Szolidaritást ezzel keverni aránytévesztés. Amúgy is, ebben a szélsőségesen indivudalista országban szerintem légvárakra építkezik, aki szolidaritást vár el. Valahogy az mindig csak egy irányban tud működni, tehát valójában nem létezik.
Profigrammer's Pénz beszél… 2018.11.11 21:18:42
A fizetések kapcsán egy dologban mindenki egyetért. Az övé, kevés.   Az elmúlt hetekben egyre több - a magyar dolgozók keresetével foglalkozó elemzés, statisztika – jelent meg.  Mindemellett az év vége felé szokásos gazdasági jelentések is napvilágot láttak, melyek egy része aggodalomra adhat…..
csárlszbrunzol 2018.11.12 20:52:09
@Melki: 4,4 millió aktív ember van. Jelentős részük bérjövedelemből él, vagyis gazdagnak nem tekinthető. Ennek a 10%-a (a legfelső jövedelemi tized, ugye) 440 ezer ember. Hogy Te ebbe beleférsz-e vagy sem, én nem tudom megmondani. De ha egymagad megkeresel egyedülállóként is 416k nettót (vagy fölötte), akkor igen, benne vagy.
Nem én gyűjtöttem, nem ismerem a valós számokat, de az biztos, hogy aki valóban gazdag, az bizonyosan nem top10%, talán még nem is feltétlen top1%. (Gondolj csak a felső tízezerre. Nálunk az 0,22%. Bizonyosan nem bérjövedelemből lehet elérni ennyit)
Csak arra próbálok célozni, hogy
- középosztály =! átlagos, vagy akörüli keresettel
- bérjövedelemből élni nem gazdagság
- a legfelsőbb jövedelmi decilis sem gazdag, még csak tehetős sem feltétlen. Pontosabban attól, hogy az alját eléri, még nem az
csárlszbrunzol 2018.11.12 20:56:17
@Melki: Nem lehet, hogy a kettő között van összefüggés?
Úgy értem, hogy ahol magasabbak a jövedelmek, ott az árak is és fordítva? Nincs ilyesmi kapcsolatban közgáz szerint? Magyarán Bp-en jó eséllyel jobban lehet keresni, viszont a magasabb keresetből is ki tujdák fizetni az ottani bérleti díjakat (csak hogy egy példát mondjak). Míg mondjuk a keleti országrész népesebb, de alacsonyabb jövedelmű városaiban a bérleti díjak is alkalmazkodnak az ottani jövedelmi viszonyokhoz?
csárlszbrunzol 2018.11.12 21:04:41
@Melki: Könnyen lehet. A valóság mégis az, hogy az emberek nagy többsége simán csak eszerint "rangsorol", sőt, a statisztika is. Meg az állam is, amikor mondjuk a balfasz progresszív adóval azokat nyomorgatja, akiket.
A Nyugati-pályaudvar közvetlen közelében található az Új-Házi vendéglő, mely az all you can eat üzleti modellt viszi. Ez itt a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vendég befizet 1350 forintot, és 60 percen keresztül annyit eszik, amennyi csak belefér.   Nem tisztünk megítélni, mennyire etikus eljárás…..
A veszélyérzet növekedése erősíti az identitáspolitikát, amely megfordítva, táplálja a veszélyérzetet, hogy ezzel tovább erősítse a pozícióit. A veszélyérzetnek ráadásul objektív alapjai is vannak (migráció, robotizáció, gazdasági versenyképtelenség stb.), amelyek különösen jól jönnek a jobboldali…..
csárlszbrunzol 2018.11.02 18:17:32
@Janossz: Félreértesz. Nem azért írtam azt, amit, mert annyira tetszik, ami most van (nem is értem, honnan jött ez Neked...). Tényszerű (szerintem), hogy van, amit jól csinálnak. Meg van, amit közepesen és van, ami borzalom. Az igazi kérdés, hogy ha leváltjuk őket, akkor ki jön és az mivel lesz másabb. Felvirágzik minden? Nem gondolom, gazdasági szempontból máshová kerülnek a hangsúlyok maximum, de a mérleg hasonlóan festhet (most abba nem mennék bele, hogy az előző garnitúrák mennyire felelőtlenül osztogattak, talán ennek a mostani írásnak nincs ahhoz köze, tehát itt eléggé OFF), csoda nem lesz, ugyanazt (és ugyanakkora!) tortát szeletelnek ezek is, meg amazok is. Az egész országnak változnia kéne - ami nem fog. Vagy legalábbis nem egy csapásra és nem most.

Másrészt meg tök mindegy, én mit gondolok. Csúnya lesz, amit írok: az is tök mindegy, Te mit gondolsz. Amíg választásokon dől el, addig az lesz, amit a *választók többsége akar. Így megy ez.

Amit az edukációról írsz, azzal félig egyet tudok érteni. Annyi kitétellel, hogy attól, hogy edukáljuk a népet, attól még könnyen lehet, hogy olyat fognak akkor is választani, aki/ami nekünk személy szerint nem tetszik. Csak esetleg akkor az egy megfontoltabb, megalapozottabb döntés lenne. Talán.
Amit az ilyen esetekben érdemes mérlegelni:
- tudunk annyira edukálni, hogy érdemben változzon az átlagos tájékozottság, vagy a mostani rendelkezésre álló "választói bölcsesség" szintje is kielégítő (úgy értem, hogy nagyon sok szakpolitikai kérdésben még egy fenemód tájékozott választó is maximum a felszínt karcolgatja és még az ilyen képzése is ki tudja, mekkora erőforrások bevonását igényelné. Nem lövünk ágyúval verébre?)?
- megéri annyira edukálni, hogy a ráfordított erőforrások visszahozzák társadalmi haszon formájában?
- a választók részéről is van-e vajon érdeklődés, akarat, elköteleződés?

Személyes véleményem, hogy a fentiekre adott válaszok inkább a 'nem' irányába mozognak. A sors fintora, hogy a harmadikat veszem legbiztosabban 'nem'-nek, ami el is dönti a kérdést.
Persze, attól még igény lenne rá. De tartok tőle, hogy jelen állapotban az örökélet és ingyensör igérete hozna pár szavazatot. :)

* választók = olyanok, akik oda is érnek a fülkékbe és érvényes szavazatot tesznek.
csárlszbrunzol 2018.11.02 18:41:20
@Janossz: Valóban fontos lépés. És szerintem igazából az vezetne el egy tisztább közélethez is, nem pedig fordítva.
Jó pont, örülök, hogy ezt írod.
(Habár a nickes dolog szerintem nagyon a jéghegy csúcsa már. Vagy a jéghegy csúcsának egy atomja. Nem elbagatellizálni szeretném, persze, de szerintem vannak fontosabb dolgok is attól, hogy ki hány nickkel kommentel)
csárlszbrunzol 2018.11.02 19:58:26
@Janossz: De, tök komolyan gondolom. Azt is gondolom, hogy bárki nick-jét ekézni ugyanolyan, mintha személyeskedne valaki. Tehát mintha a személyt (-> nicket) nézné a vélemény helyett.
Nem mellesleg Te sem Kovács János vagy Bp. XIII. Lakatos 42/A-ból, hanem 'Janossz'. Mégsem ekéztelek miatta, a véleményedre próbálok reagálni. Tudom, hogy van valaki mögötte (aki nyilván nem Kovács János vagy Bp. XIII. Lakatos 42/A-ból), akit mindegy, hogy milyen Jánosnak hívnak (vagy Istvánnak, mindegy), attól még egy személy véleménnyel, gondolatokkal. És a való életben is így megy ez: nem a név teszi az embert, fordítva vagyon.

A pontos dolgot meg szerintem félreértetted. Nem azt írtam, hogy itt egy piros pont, hanem hogy jogos a felvetésed.
  Egyre több értelmes és érdekes komment érkezik az előző két bejegyzésünkhöz. Valóban ilyenek, vagy milyenek vagyunk, miért tart itt ez az ország? A harmadik és egyben lezáró posztunk következik. #5 – A kultúra válsága Hosszú évtizedek óta tart ez a válság, és most nem akarunk történelem órát…..
csárlszbrunzol 2018.10.20 09:34:34
@maxval balcán bircaman: Annyit még ehhez is hadd kérdezzek, hogy '45 előtt is annyi hithű komenista magyar volt?
Maradjunk annyiban, hogy a jóbarátaid hozták ránk azt a sok jóságot, aminek a levét azóta is isszuk.
csárlszbrunzol 2018.10.20 12:01:59
@maxval balcán bircaman: Francokat. (szori, most nem nagyn telik érvekre, érd be ennyivel. Vagy ne. Majd eldöntöd.)
csárlszbrunzol 2018.10.20 12:05:19
@maxval balcán bircaman: Megkérdezném, hogy akkor szerinted mi. De tulajdonképpen mindegy is. Neked is van egy meggyőződésed és nekem is. Egyiken sem fogunk változtatni a sajátunkon, úgyhogy ez így ennyi is.
Továbbra is azt gondolom, hogy '45 után baszódtak el csak igazán a dolgok - és ezt a csodás komenizmus hozta ránk. Azóta se tudunk igazán kilábalni belőle, pedig igény már nagyon lenne rá. (Jó, ez utóbbit tudjuk, hogy max a népesség 10-25%-ának lenne rá, a többi remekül elvan)
Egy olyan kérdéssel nézünk szembe, amin az ember sokszor elgondolkozhat, azonban mégsem tulajdonít neki nagy jelentőséget, mert vagy az egyiket, vagy a másikat választja, sokszor pedig nem is konzisztensen, hiszen egyszer így, egyszer úgy csináljuk. De vajon számít, hogy hova csatlakoztatjuk…..
csárlszbrunzol 2018.10.18 13:19:48
@ze11: Egyrészt, nekem nem rémlik ilyen, legjobb tudomásom szerint már minden ilyen mobil cucchoz kapcsolóüzemű tápot adtak. De meglehet, én tudom rosszul. Mindemellett ha jól sejtem, amit írsz, már vagy 20 éve lehetett. Ha akkor még elő is fordult, manapság már egyeduralkodó a kapcsolóüzemű, tehát szerintem ezt a transzformátoros vonalat nem kell erőltetni (amúgy sem, hiszen a szakmaiságnak nem ez a szerzemény a csimborasszója)
csárlszbrunzol 2018.10.18 21:42:14
@dr. vuvuzelafan: Hát, már többen jeleztétek, hogy régen volt transzformátoros megoldás, legyen így. De akkor is, mikor lehetett az? Még az előző évezredben?
Szerintem 15-20 éve már nem nagyon lehet olyan, az azokkal kompatibilis készülékek már rég nem lehetnek forgalomban, szóval...

A töltő vs. tápegység dolgon nem vesznék össze senkivel. Igazad van, a köznyelvben pedig mégis töltőnek hívjuk.
Nézzük. Számoljunk a 330 ezer forint körüli KSH-átlagbérrel, és hagyjuk a kedvezményeket, mert azokat más úgyis kifizeti. (Kedvezmény nem került magyar ember zsebébe Orbán Viktor házi kasszájából, remélem, ebben még egyetértünk.) A bér bruttó bruttója (szuperbruttója), azaz a munkáltató terheivel…..
csárlszbrunzol 2018.10.01 19:19:17
@Emmett Brown: Sajnálom, hogy igéretemhez híven nem aznap este válaszoltam, de nem volt sok humorom. Készítettem egy excelt az adatokkal persze, de már nem lőttem fel ide. Most megpróbálom, de félek, hülyén fogja tördelni. Majd kiderül, ahogy elküldtem a hozzászólást; addis is nincs más, mint remélni a legjobbakat. :)
2009 és 2018 között készítettem el az összehasonlítást, 330k bruttóval mindkét esetben (valójában az excelben 400-zal folytatom 100k-s lépésekben egészen milla bruttóig, de a tördelés miatt nem fogok annyi adatot idevágni, ha nem gond. Köszönöm a megértést!)

2009:
szuperbruttó: 442500Ft
bruttó: 330000Ft
nettó: 180600Ft

2018:
szuperbruttó: 399300Ft
bruttó: 330000Ft
nettó: 219450Ft

Itt 21,5% van a kettő között. Ehhez képest a 2%-os ÁFA többlet 1,6%-os valós áremelkedést jelent. Tehát azért van itt különbség - és szerintem a nettó javára a az ÁFA-val szemben.
Érdekességképpen azért még bemásolom a 400k-s fizura is a számokat:

2009:
szuperbruttó: 535950Ft
bruttó: 400000Ft
nettó: 213500Ft

2018:
szuperbruttó: 484000Ft
bruttó: 400000Ft
nettó: 266000Ft

Itt már 24,59% az eltérés. És így tovább, szépen 100k-nként emelkedik (rendre: 21,5%, 24,5% 27,6%, 29,7%, 29,7%, 29,3%, 29,0%, 28,7%), míg el nem éri a 30% körüli értéket 600k-nál.

források:
nettober.com/index.php?p=berkalk20090101
nettober.com/index.php?p=berkalk20180101
csárlszbrunzol 2018.10.01 19:22:46
@HaFr: Annyira szerettem volna adatokkal jönni, de valahogy nem találtam akkor. Aztán picit (nagyon) megcsappant az érdeklődésem is. Pedig akkor estére készítettem erre is egy excelt, de sajnos csak a hiány és a GDP arányos államadósság van meg, a költségvetési számok már hiányoznak, így nem teljes a kép. Sajnálom.
csárlszbrunzol 2018.10.01 19:40:17
@Könnyen elkaptuk, uram!: Nézd, viszonylag sok helyen így nézik. Aki mindenáron fogást akar találni ezen a mutatón, az nyilván nominálisan szeretné nézni. Ha úgy vesszük, akkor tekintsük kicsit kijjebb. A következő sor az államadósság változását mutatja az aktuálisan előző évet tekintve bázisévnek 1995-2016 között. Azaz, az első adat azt adja meg, mennyivel nőtt az államadósság 1995-ről 1996-ra. stb. Az adatok milliárd Ft-ban értendőek:
1 287
1 711
1 623
1 204
1 690
2 069
2 043
1 677
1 960
1 461
1 697
1 423
1 513
-769
800
1 080
476
1 466
2 345
1 732
1 096

MIndemellett továbbra is azt gondolom, hogy amikor ezt fizetni kell, azt GDP-arányosan tesszük, vagyis részemről a GDP-arányos mutató mellett maradnék. Abba is érdemes belegondolni, hogy az állam költései is GDP-arányosan nőnek Azonos elvonási szintek mellett!). Azaz, amit a működsére ki kellett fizetni 1995-ben, az nem összemérhető a 2015-össel mondjuk. Gondolom, Te sem annyit keresel most, mint '95-ben és ha mondjuk hitelt vennél fel, akkor nem az akkori kereseted vennéd alapul.

Amit még megjegyeznék:
- nem állítottam, hogy nem egy baromira nyitott gazdaságban élünk, ezért
- nem állítottam, hogy nem hat ránk bármi külső tényező, mert igen, hat, nem is kicsit *
- nem állítottam, hogy a kamatkörnyezet most nagyon előnyös
- nem állítottam, hogy az adósságszolgálat nem hat az államadósságra
- nem állítottam, hogy az ország fejlettségét önmagában befolyásolná

Szóval fura, hogy fentiekre hivatkozol - olyanokra, amelyeket nem pont állítottam. Miért az inverz akkor?

Még egy: a "te kis varázsszámod" hangyányit pejoratív; ráadásul több rétegben is az; ezt majd legközelebb gondold át, mielőtt ilyet írsz. Már ha rám hallgatsz. Nem szólok bele a dolgodba, azt írsz, felőlem amit akarsz, csak - szerintem! - ez olyan 'izé'.
Ég a napmelegtől a kopár szik sarja, tikkadt irodai rabszolga nyájak pedig szétunják magukat a jólhűtött irodaházaikban. Ma egy nagyon fontos témával jelentkezünk, amit mindenki elhallgat előttetek: a főnökké válással. Ha öltönyös gályarab vagy és nem teljesen debil, továbbá a munkába való…..
csárlszbrunzol 2018.08.05 08:07:46
@Pöff: team leader
Nem írta, hogy nettó vagy bruttó, de Te azonnal nettóra gondoltál...
csárlszbrunzol 2018.08.05 13:21:50
@munkanélküli informatikus: "A kisfőnök pedig ne Hataom, hanem egyfajta szolgáltató legyen."
Az a baj, hogy a főnök dolga az, hogy el legyen végezve a meló. Tehát óhatatlanul "hatalomba" fog fordulni a kérdés. Ha meg nem, akkor nem tud semmit elérni az ember kábé.
Btw, ez a kisfőnök-nagyfőnök dolog kicsit megtévesztő, nem tudni, kinél mit jelent. Nálam kisfőnök = 30-40 ember főnöke, menedzser, nagyfőnök pedig az, aki a következő szinten áll a strukturúban, azaz menedzserek menedzsere, ügyvezető, stb.
Szólj anyának! Eladtam a lelkem 2018.07.20 05:55:00
Két éve. Az ördögnek. Elhatároztam, hogy a Mammonnal randizom. Megpályáztam egy állást egy népszerű multinacionális cégnél. Elérkezett az idő, amikor az évekig tartó pelenkázás után ellenállhatatlan vágyat éreztem újra, hogy a felnőtt világhoz kapcsolódjak. Eljátszottam…..
csárlszbrunzol 2018.07.21 09:04:19
@nu pagagyí: "Fontos a pénz, de nem feltétlenül a legfontosabb."
Ez csak egy bizonyos anyagi szint fölött igaz. Sajnos a többségnél ez nem áll meg.

"Aki csak azért dolgozik, hogy meglegyen a betevő, az lelkileg sem lesz egészséges, mindig úgy érezheti, hogy igazságtalan a világ, olyanra kényszeríti, amit nem akar."
Lásd feljebb is, a legtöbb ember annyit ér el, hogy meglegyen a betevő. Niylván, sok dologról le lehetne mondani, de mégsem tesszük. Amíg fontos, hogy milyen telefon, milyen márkájú ruha, autó, TV, stb., addig ez lesz. ÉS egészen elképesztő mértékű fizetésig tud működni a mókuskerék sajnos. Simán lehet TV-t is venni millió körül, amiért sokan egy év körül is eldolgozgatnak. De hitelre is meg szokták venni ezeket, mert milyen jó lesz tőle az életük. De nézz meg egy hobbit, utazást akár. Ami már inkább élmény, mégsem egy fos tárgy. Azokra is eszetlen pénzek el tudnak menni, míg végül azon találja magát az ember, hogy dolgozik, dolgozik, de valójában nem él.

Mximálisan átérzem a posztoló problémáját és bár nem hiszek abban a szocialista pátoszban, amit az egyik hozzászóló írt, de valami tényleg nem okés. Naiv sem vagyok, magam is azt gondolom, hogy az ősidőkben is megvolt a robot és a rabszolgaság és most sem lehet teljesen másként. De szerintem egyéni szinten nagyon sokuknban ott az igény, hogy ez ne így legyen. Persze, sokkal kevesebb a milliárdos, mint amennyire igény lenne :) (és amilyen a világ és az ember, ha "mindenki" milliárdos lenne, akkor tele lennénk csóró milliárdossal, de ez már egy másik történet talán)
A HR-es állásinterjús szokásokat sokszor éri az a kritika, hogy színház az egész, és nincs is értelme. Leginkább az alábbi kérdések miatt gondolja ezt sok álláskereső – és ezek esetében egyet is kell értenem velük. Állásinterjú-stratégiákkal azt tanítom nekik, hogy ezekből hogyan lehet kimozdítani…..
csárlszbrunzol 2018.07.09 17:30:20
@post:
"Miért akar a cégünknél dolgozni?"
Egyrészt, ez szerintem a cégek HR-eseinek az újítása, tehát én mindenképp a HR felé kopogtatnék ezzel. Valahogy azt képzelem, hogy valamelyik multi kikutatta, hogy mennyivel termelékenyebb egy lojális, motivált munkavállaló és így próbálják ezt tetten érni. Egyébiránt az vessen a cégekre követ, aki fordított esetben nem csupa lánglelkű kollégát szeretne látni, akik mást sem akarnak éjt-nappallá téve (jó, csak munkaidőben természetsen), mint hogy jobbá tegyék a céget, a terméket, a szolgáltatást és minél jobban kiszolgálják a vevőket.

"Képesnek érzi magát arra, hogy helyt álljon ebben a munkakörben?"
Egyetértek a poszttal, ez nagyon hülye kérdés. Nem is értem, miért kérdez ilyet bárki is.

"Miért Ön az ideális jelölt erre a pozícióra?"
Egyetértek a poszttal, ez is hülye kérdés. Nem szűr mást, csak hogy a jelölt el tudja-e adni magát. Tehát a munkával kapcsolatos dolgokból semmit nem lehet megtudni. Egy eset kivétel, ha értékesítőt keresnek. Akkor lehet - félig - jogos a kérdés. Ezzel csak a rutintalan álláskeresőket szórják ki. Akik amúgy lehet, hogy sokkal jobb munkaerő lennének, mint az a hantás, aki kiválóan megválaszolja ezt a baromságot.

Egyébként azért táncolja el a pávatáncát mindkét fél (de valóban, ebben a munkaadói oldal inkább sáros), mert úgy próbál meg számára fontos dolgokat megtudni, hogy a jelölt lehetőleg ne tudja. Gondolj bele, megkérdezed:
- és ezzel és ezzel foglalkoztál már?
- aha
- és? milyen szinten megy?
- elég jól
És a szakmai interjút végző techie ezek után azt mondta, vegyük fel az embert, mert tapasztalt. Azért ez sem a szakmai interjúk csimborasszója, lássuk be. És ez megtörtént eset volt.

És hogy miért kérdeznek olyat, hogy milyen konfliktusod volt, hogy oldottad meg? Mert az emberre kíváncsiak. A szakmai kompetenciákat le tudják mérni egyszerűen, de hogyan bánsz a munkatársakkal, ügyféllel, azt sajnos az nem mutatja meg. És sokszor egy kevésbé képzett munkaerő hatékonyabb, ha LEHET vele dolgozni, mint ha nem. Kábé, mintha Ferrari motort tennél egy Trabantba: nem fogja tudni letenni az aszfaltra az erőt, csak elkapar helyben, míg egy gyengébb már rég elhalad mellette a jóval szerényebb képességeivel. Effektíve messzebb jut.
De akár az is lehet, hogy csak az a kérdés, hogy beillesz-e a csapatba vagy sem. Nem egyszerű ez a topik és semmiképp nem annyira fekete-fehér, ahogy sokan látják - vagy látni _akarják_.
csárlszbrunzol 2018.07.11 18:13:40
@Koczy: 13 embert foglalkoztató cégnél nincs HR, nem is lenne gazdaságos. Nem arról van szó, hogy ott nem kell ezzel a dimenzióval foglalkozni, mert igenis kell. De nem tud eltartani egy ekkora cég egy külön HR-t és a komplexitása sem indokolja.
Szóval itt oldja meg a vezető (meg is oldja, ahogy a leírásodból kiderül) és jóság. Egy közepes- vagy nagyvállalat viszont már a komplexitása és pusztán a mérete miatt is fog HR-rel rendelkezni és ez jó is így.
csárlszbrunzol 2018.07.11 18:19:25
@Bambano: "namost aki rendszergazdának jelentkezik, nem fog átjutni a hr-es szűrőn..."
Ha akár csak közepes is a HR, akkor azért nézzük már ki belőle, hogy pontosan fogja tudni, hogy alkalmazkodnia kell a kiválasztással a jelölthöz és bizony, akkor a rendszergazdánál olyan kompetenciákat fog mérni, amik oda érdekesek és elvártak. És ezzel párhuzamosan olyanokat meg nem, amelyek nem elvárások.
Nálunk úgy megy, hogy még informatikuson belül is más kompetenciákat nézünk attól függően, hogy milyen szintű kollégát keresünk. Egy senior pozinál elvárás mondjuk a kommunikáció, mert találkozik az ember ügyféllel, míg belépő szinten ez nem játszik. De amikor (akár szakmai, akár általános) vezetőt keresünk, akkor megint más elvárásoknak kell a jelölteknek megfelelniük, természetesen. Nem csak egy "sablon" van, ezért dolgoznak ebben emberek és mérlegelnek.
Bizonyára Ön is, mélyen tisztelt Olvasó, áltélte már azt az elképzelhetetlen horrort, amit a magyar utakon tapasztalhatunk: balesetből származó roncshalmazok minden utcasarkon, letarolt óvodáscsoportok hullahegyei az út szélén… még jó, hogy szeretett gondnokuk, a nanny state Magyar Állam kiemelt…..
csárlszbrunzol 2018.05.27 22:30:30
@Emmett Brown: Dehogy mondok! :) Mondjon az, aki 60-65-tel megy 90 helyett.
Amit viszont mondok, hogy az egy kérdés, hogy _szerinted_ mi elfogadható indok és hogy _más_ szerint mi az. Ez egyéni mérlegelés kérdése, sajnos ez ilyen műsor.
És még egyszer, ezúttal Neked: szerencsére nem Te és én döntjük el, hogy ki vezessen és ki nem.
csárlszbrunzol 2018.05.27 22:37:21
@Hunland: ötletekből nincs hiány - és unalmas lesz, tudom, de - , mégis, nem Te és én mondjuk meg ki vezessen, hol, hogyan és mikor.
Ha engem kérdezel (tudom, hogy nem! :) ), akkor én pszichológiai alkalmassághoz kötném. Ha az óvodásokat ki lehetne iktatni, máris csak a mostani forgalom 10%-a lenne az utakon. Adieu, dugók.
csárlszbrunzol 2018.05.29 19:14:46
@droid_: Az átlagember fékezése elég szar amúgy. Az inkább érdekesebb, hogy azoké is, akik baromi jónak gondolják magukat.
Talán itt írtam még korábban, hgoy vezetéstechnikai tréningen az az első feladat és 10-12 fős csoportból a legtöbbjének másodjára sem megy igazán, a legreménytelenebbeknek pedig harmadjára sem. Pedig - elvileg - nem egy komoly feladat és mégis szarok. Vészfékezés gyanánt fékeznek 0,6-0,7g körül, az ABS meg kussol kábé. Az meg a másik, hogy amúgy is sokan az ABS kerregésétől is meg tudnak ijedni (nem véletlen a fékasszisztens sem például). De volt fószer, aki mögöttem jött ki a pályára a faluból (HRing). Nyomta volna mint a picsa, mert baromi gyors arcnak gondolta magát. Volt égés a pályán, mikor emelkedőn kellett a locsolt műgyantán elindulni és a nagygáz-kis szerencse kombó nem kifejezetten segítette. Szóval ennyit az átlagemberekről - és azokról, akik azt gondolják, az átlag fölött vannak tudásban.
Ötödik kerék: anno azt gondoltam kábé, amit Te is írsz, de szerencsére tőle sokkal okosabbak találták ki a valóban működő megoldást és azt gondolom, még a pici hátránya mellett is baromi jó dolog és nem csak az átlagot veri meg, hanem a nagyon képzetteket is - kivéve egy nagyon kis arányt, de Őket is inkább csak a kevésbé ideális körülmények mellett. Nem mellesleg a kormányozhatóság végig megvan - az megint más kérdés, hogy sokan vagy fékeznek, vagy kormányoznak, de a kettőt együtt nem feltétlen csinálják, ha beüt a gond.
JobAngel Mennyi a jó fizetés? 2018.05.07 09:30:00
Az ideális bérszínvonalról egy nagyon egyszerű szempontot állítottam fel, azt gondolom, hogy akkor lesz jó világ, amikor egy köztudottan alulfizetett munkából élő is el tud menni 2 hétre nyaralni, családostul. Pl. egy közalkalmazott, vagy egy takarító is. --- Én a „mindenkori” létminimumhoz…..
csárlszbrunzol 2018.05.09 15:47:58
@jobangel: "Kb. mindenki arra vágyik, ami szerinted scifi, de ennél is nagyobb baj, hogy azok szerint is scifi, akik vágynak rá."
Láttuk, hogy a jó kis szociban is milyen jó volt. Senki nem vágyott többre, mint a másik... :)
Ja, nem! Bizony, hogy amikor megvolt "minden", akkor nem akartak különbésget az emberek. Nem is volt. Valójában meg mégis mindenki többre vágyott, mint amit az átlag elért. És ez a mai napig is ugyanígy van, de mitől is változna, mikor az ember ugyanaz maradt, aki volt.
csárlszbrunzol 2018.05.09 15:51:24
@Laptop7712: tehát a családnak elég havonta kétszer enni? Étteremben? Meztelenül? :)
Viccet félretéve: ez csak a Te listád, a Te szempontod. Más meg másképp gondolja, máshová teszia hangsúlyokat. Az egyéb körülmények is nagyon meg tudják variálni a képletet. Szerintem nem lehet egyértelműen minimumot mondani, mert
a) egyénenként eltér
b) ki szerint minimum az a bizonyos minimum, ki mondja meg?
A nyugdíjas, aki már szórakozásra sem akar költeni? Vagy a fiatal, aki másra se? A középkorú, aki a "hátán viszi" az országot, neveli a gyerekeit? A fiatal, aki még most fog családalapításba?
csárlszbrunzol 2018.05.09 15:54:54
@chrisred: +1, elegáns válasz! :O
Úgy tűnik, nem bírt a Wizz Air sem ellenállni annak az utaskopasztásnak, amit eddig csak a Ryanair mert meglépni: egyre több levelet kapunk arról, hogy ők is átprogramozták a helyosztó algoritmust, külön fizetni kell azért, hogy egymás mellett ülhessünk a velünk azonos foglaláson levő…..
csárlszbrunzol 2018.04.29 14:47:48
@Kánikula: és ennek mi a külön mondanivalója?
csárlszbrunzol 2018.04.30 12:28:38
@lobster thermidor: Megitélésem szerint nem tiltottam meg, hogy leírd a véleményed. Ehhez képest mintha épp Te próbálnád megmondani, hogy ki mire hivatkozhat vagy sem.
Továbbra is azt gondolom, hogy különbözik a véleményünk.
Ezen kívül még abban is különbözünk, hogy Te nyomod ezt a lekezlő, pajtásozós, személyeskedésbe hajló stílust, én nem.
Mindamellett némi emóciót is beleviszel, míg én nem.
csárlszbrunzol 2018.04.30 12:29:11
@Darth Revan: Akkor járjon el a hatóság az ügyben és megoldva a kérdés.