Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Törpiri

52 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugyan nem igazán szoktunk különösebb feneket keríteni a Valentin-napnak, mivel a mai napot egyedül töltöttem, míg Fodri dolgozott, készítettem neki egy kis meglepetést.  A recept alapját a napokban találtam, és némileg átalakítottam. Habár meggyűlt a bajom a krémmel, a fűszeres tészta illata…..
Sajnos jó ideje nem tudtunk bejegyzést írni a blogra, időhiány miatt, de terveink szerint újult erővel vágunk bele. Visszatérésnek egy egyszerű felfújtat hoztam.   Hozzávalók: szikkadt péksütemény /kifli, kalács, zsemle…stb/ 4 db nagy tojás 1 liter tej 20 dkg vaj 500 g „piros” gyümölcs…..
A főiskolán azt a feladatot kaptuk az egyik kurzus kapcsán, hogy tervezzünk egy hetes projektet óvodai csoport számára. A mi témánk a "ház körül élő madarak" volt, így minden foglalkozás valamilyen módon kapcsolódott olyan kis madarakhoz, mint a veréb, a cinege vagy a rigó. A…..
Törpiri 2015.04.21 06:56:56
@dudikopof: így van ;)
Gasztrodiziákum Zöldbabfelfújt 2015.04.12 19:19:55
Évekkel ezelőtt elmentettem egy receptet, amire most rátaláltam a gépemen, gondoltam kipróbálom, némi változtatással. Optimista voltam vele kapcsolatban és akiknek volt szerencséje megkóstolni, elégedettek voltak, nekem még új ez az ízvilág. Egy biztos, legközelebb nem…..
Már az idejét sem tudtuk megmondani mikor ettünk utoljára krumplifőzeléket. Ugyanez volt a helyzet a fasírttal is, egészen mostanáig. Nem is húznám tovább az időt felesleges szócsépléssel, ideje újra fakanalat ragadni! Hozzávalók a főzelékhez: -1 kg burgonya -1 nagy pohár…..
Törpiri 2015.04.08 17:08:08
@élhetetlen: Jó ötlet, köszönjük! :) Szerencsémre nekem jöhet a kapor is, és a tárkony is mindenféle mennyiségben! :D
Törpiri 2015.04.08 17:49:14
@élhetetlen: igen, bocsánat, a párom Fodri véletlenül az én fiókomból válaszolt, mert belépve maradtam. :D Ő szereti a tárkonyt, én nem, pedig régebben megettem, de egy félresikerült étel után megundorodtam vagy nem is tudom, de azóta az illatától is émelygek sajnos. :(
Törpiri 2015.04.08 22:31:57
@élhetetlen: igen, ez igaz :))
Gasztrodiziákum Túrós süti 2015.04.08 16:34:05
Pár hete készítettem el ezt a túrós sütit, melynek alapreceptje a lakótársamtól származik, s ő is a nagymamájától kapta, így egy egyszerű, olcsó és igazi házi süteményről van szó. Eredetileg mazsolával készítik, én citromosan csináltam. Vendégségbe vittem és nagy…..
Sziasztok! Sajnos rég jelentkeztünk új recepttel, külső hátráltató körülmények miatt, de visszatértünk! A legfontosabb: szeretnénk megköszönni a bizalmat Nektek, immár 1000 fölött vagyunk a blog facebook-csoportjában.  Továbbra is olyan recepteket próbálunk hozni nektek, amik…..
A tésztaételek roppant praktikusak a hétköznapokban, hiszen olcsóak és villámgyorsan elkészíthetőek, változatosságuknak köszönhetően pedig megunni sem lehet őket. Én magam is szívesen készítek tésztát, ha nincs sok időm és igyekszem mindig újabb és újabb változatokat…..
Mostanában még inkább rákényszerülök, hogy a lehető legolcsóbb ételeket készítsem, de ezeknek ugyanakkor egészségesnek is kell lenniük. Az egyik receptgyűjtő oldalon találtam rá az alábbi recept eredetijére, amit némileg átalakítottam, mert furcsának találtam a savanyú…..
     Nemrég kaptunk egy kedves emailt Fodrival a Bálint Cseppektől, miszerint szívesen vennék, ha tesztelnénk a termékeiket, melyeknél egy újfajta eljárással, a fagyasztva szárítással őrzik meg a gyümölcsök és zöldségek eredeti vitamintartalmát és ízét. A kékáfonyát…..
Rendszerint amikor hazautazom Zalaegerszegre, bajban vagyok, hogy milyen ételt vigyek a 7 órás buszútra, ami nem megszokott szendvics és hidegen is finom. Eddig a tésztasaláta, vagy más salik remekül beváltak, de a nagy melegben nem szívesen teszek már tejszínes, tejfölös, joghurtos…..
Régóta szemeztem a répatortával, de eddig nem mertem kipróbálni. Úgy adódott, hogy idén a húsvétot is Szegeden töltöttem, így az ünnepi eszem-iszom kínálatát sok-sok répás muffinnal gazdagítottam. A vendégeknek nem kellett könyörögni, hogy elfogyasszák.…..
Gasztrodiziákum Zsemlefelfújt 2014.04.10 14:23:40
Sajnos mostanában kicsit eltűntünk, de nem végleg. A főzést pedig továbbra sem hagytuk abba. Reményeink szerint szép lassan visszatérünk az újabb bejegyzésekkel. Addig is bemutatnék egy édességet, ami ugyan nem a legesztétikusabb, de nagy kedvencem. Fodri nem ismerte, de mi otthon…..
Nagy híve vagyok a sütés nélküli desszerteknek, hiszen egyszerűen elkészíthetőek, finomak és általában olcsók is.  A Tiramisu kiemelt kedvencem, de még sosem készítettem el, azonban most tettem egy próbát. Kissé viszolyogtam a nyers tojás gondolatától, mert ezt nem…..
Törpiri 2013.09.08 22:05:14
@ZWolfS666: Köszi, tetszik ez is, legközelebb kipróbálom. :) Viszont sikere volt a "pudingos szenvedésnek" is, merthogy finom. :D De ízlések és pofonok. :)
Törpiri 2013.09.09 06:30:40
@mirx: Nem a kommenteléssel meg a kritikával van a baj, drága, hanem a stílusoddal. Mindenkinek válaszoltam, pedig kritikát írtak. A tiédből pedig pont a tanács, észrevétel és kritika hiányzik. És köszönöm a linket, tisztában vagyok vele, hogyan készül az eredeti tiramisu, viszont, ha te elolvastál mást is a blogunkon a puding szót leszámítva, akkor érzékelhetted, hogy nem mesterszakács vagyok, és nem célom elemezgetni a gasztrokultúrát. Tetszett, megcsináltam, megosztottam... Nem kell ezt túlbonyolítani. Akinek tetszik megcsinálja, akinek nem az meg örüljön a fejének , hogy nagyon autentikusan főz otthon. :) Egy étteremben nyilván én sem javasolnék pudingot, de itthon csak megengedhetem már... Remélem érzed a különbséget. :)
Törpiri 2013.09.09 21:05:38
@Void Bunkoid: :DDD Ez amúgy a küldetésetek? Végignézitek az összes receptet a neten és megmondjátok neki, hogy ez meg az nem abból van? Az étterembe is bementek bevizsgálni? :D Én nem érzem építő kritikának, mikor ilyen dologba köttök bele. Ez csak szőrszálhasogatás. :)
A nyári sütögetések, kiadós vacsorák miatt kicsit besokalltunk Fodrival, mert bár sajnos-vagy nem sajnos- imádjuk a nehezebb, fűszeres, igazán magyaros és olaszos ételeket, nem épp fürdőruhabarát nasik ezek. Ennek okán elhatároztuk, hogy alkotunk valami „hiperszuper”…..
Gasztrodiziákum Spenótos penne 2013.08.21 18:16:25
Zalaegerszegi kirándulásunk végeztével Fodri munkába is állt frissen végzett diétás szakácsként egy újonnan nyitott szegedi „gyorsétterembe”, melynek különlegessége, hogy igyekszik tartalmas és egészséges ételekkel szolgálni a sietős emberkéknek is. Nem hamburgerek és…..
Gasztrodiziákum Raffaello torta 2013.07.14 13:26:29
Mostanság fejezte be Fodri a télen kezdett képzését, így már nem csupán szakács végzettséggel büszkélkedhet, hanem a diétás étkezés alapjait is elsajátította. Mivel nagy kókuszimádó a lelkem, gondoltam meglepem egy kis süteménnyel, és ezzel enyhítem az édesség utáni…..
Ahogyan sokszor említettem már bejegyzéseimben, egyetemistaként alapos gondolkodást és kalkulálást igényel a mindennapi betevőm összeválogatása, hogy kevés pénzből kijöjjek , de minőségileg is megfelelő ételeket egyek. Ennek okán kezdtem el főzni tanulni több , mint egy éve,…..
Gasztrodiziákum Tojáspörkölt 2013.06.27 19:58:37
Tudni kell, hogy gyerekként is válogatós voltam, de nem a hagyományos módon. Általában azokat a dolgokat eszem meg szívesen, amiktől mások ódzkodnak, például a pacalt vagy a kocsonyát előszeretettel fogyasztom, míg egyszerű és többnyire népszerű ételeket ki nem állhatok.…..
Szokás szerint  ötlethiányban szenvedtem a hétvégén, hogy mit is főzzek. Ezúttal Fodri kisebb könyvtára segített, melynek egyik könyvében bukkantam rá erre a receptre, amit kissé átalakítottam a saját ízlésem…..
Elhíresült Nutella-imádatom okán Fodri nővérkéje karácsonyra egy Nutellás könyvvel lepett meg, amit azóta sajnos nem sikerült használatba venni, mivel ennek az utánozhatatlan édességnek kissé borsos az ára. Egy múlt heti akcióban viszont sikerült szereznem egy keveset a…..
Gasztrodiziákum Avokádókrém 2013.06.13 11:05:53
Zalaegerszegi hazalátogatásunkkor kóstoltunk életünkben először avokádót Fodrival. Míg édesanyámék otthon az igazi parasztos, zalai fogásokat részesítik előnyben, tele dödöllével, jó kis pörköltekkel és levesekkel, addig apai nagymamám inkább az egészségesebb konyha…..
Törpiri 2013.06.14 10:07:56
@motoroskonyhaja: ó ez nagyon jól hangzik! Köszönöm, hogy megosztottad, legközelebb kipróbálom!:) Nem mertem még kísérletezni vele, ezért maradtam annál a változatnál, amit kóstoltam is. Mi is pirítóssal tálaljuk általában, de friss pékáruval is szeretjük!:))
Míg én végeztem a vizsgáimmal, Fodri csak most kezdett bele. Míg ő írásbelizett én egy kis sütögetéssel foglaltam el magamat, és így születtek ezek a muffinok. Fehércsokis, mert Ő imádja, banános-nutellás, mert ez pedig az én kedvenc kombinációm, akár palacsintáról, akár…..
Gasztrodiziákum Rántott karfiol 2013.05.29 19:32:11
A múlt hétvégén Fodrival egy roppant egyszerű, de számomra abszolút favorit ételt készítettünk, méghozzá rántott karfiolt. Ha tehetném simán elélnék ezen az ételen napokig. Nálunk otthon, Zalaegerszegen, ha nagy ritkán karfiol kerül az asztalra azt rendszerint kíséri rántott…..
Törpiri 2013.05.30 17:02:23
@Bejgli: Én nagyon szeretem!:) Ez is zalai (legalábbis dunántúli) sajátosság lehet, mert itt Szegeden furcsán néznek rám, ha rántott krumplit említek, pedig elég finom!:D
Törpiri 2013.05.30 22:15:58
@Bejgli: semmi bonyolult fortély nincs :D Annyi a lényeg, hogy nagyobb krumplikat közepesen vastag darabokra vágunk hosszában ( vagy akárhogy, ahogy tetszik) beforgatjuk és kisebb lángon sütjük, hogy azért átsüljön. Kb annyira legyen vastag, mint a rántott sajtnál, mert ha túl vékony elveszik, meg szétesik, de ha túl vastag nem sül meg. :) Szerintem nagyon finom édes lesz belül, kívül meg ropogós, és tartárral vagy bármilyen mártogatóssal nekem nagy kedvencem!:)
Gyakran okoz fejtörést, pláne hónap végén és elején, hogy a maradék kevés pénzt miként osszam be. A tészták jó szolgálatot tesznek ilyenkor, hiszen olcsó és változatos ételeket lehet belőlük készíteni. Én magam roppant válogatós vagyok, de kísérletezni szeretek. Egy…..