Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ppetrus

229 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
    Gáspár az új esztendő első napjának hajnalán utolsó fahasábjait rakta be sparheltjének pislákoló zsarátnokjára. Kishamar fellángolt a gyengülő parázs. Hőjénél fel tudta melegíteni a kanna vizet reggeli teájához. Zománcos bögréje aljába a közeli erdei tisztáson gyűjtött zsurlófű morzsalékot…..
    Reggelóta kint ült Gáspár a ház előtti árnyékot igen, de szárazságot többnyire csak itt-ott adó házának elöregedett fedett teraszán. Egész nap esett az eső, hol erősebben, hol csak szemerkélőn. A mennyei víz át-átcsurgott a régi nádfedeles tetőn, amely fedte a keskeny, néhány méter hosszú és…..
auditur D-moll bérházban 2023.03.18 10:47:55
  Kora nyáron költözött át. Két napja rakták ki albérletéből, amelynek díját nem tudta fizetni az elmúlt három hónapban. Kopott vulkánfíber bőröndjét és kottatartó dossziéját a szemközti tér közepén találta, amikor hazatért a szegénykonyhán elfogyasztott vacsorája után. Kulcsa már nem illett az…..
auditur Bolygó Hollandi 2023.03.18 10:45:41
    Engem hívnak Tadeus Emanuelnek. Még van vagy hat nevem, de azokat már elfelejtettem. Az Úr 1533. esztendejében szálltam hajóra isten kegyelméből Spanyolország, Nápoly, Szicília királya, a német-római birodalom császára, V. Károly rendelésére, Flandria Calais nevű kikötőjéből, azzal a…..
auditur Karajos Gáspár mituja 2023.03.18 10:41:06
    Karajos Gáspár szép és gondtalannak ígérkező jövője tegnap végérvényesen szertefoszlott. Előző nap a Járásbíróság arra kötelezte, hogy kapujáról az öt cég cégjelzéseit távolítsa el, miután ezen vállalkozások székhelyeit - amelyek a falu határában lévő portájába kerültek három hónappal ezelőtt…..
auditur Kezdet 2023.03.18 10:38:59
    Öt percünk van önökre – intett a cég egyik vezetője a négy fiatalember felé. Igyekszem. Készítettünk egy rövid prezentációt, ezt szeretném bemutatni az uraknak – így a fejlesztő csapat szószólója. Ha öt mondatban el tudja mondani, csak akkor kezdjen bele – szólt a tolókocsiban…..
    Tá homo erectus volt. Nagyon öreg, megélt már húsznál is több telet. A horda egyetlen tagja, ki még nem egyenesedett fel, többnyire négykézláb tette meg rövid útjait a barlangon belül. Szőrökkel bélelt vackától a tűzig, s vissza, ha már befalta a sült mamutot. Már réges-rég el kellett volna…..
  Százhetvenöt év múltán meghívott fiam: kerekezzünk végig az akkor volt stációkon. Már amelyek, még megvannak. Korán érkeztem Pestre és a Körúton ültem bringám kényelmes nyergébe, s irány a belváros. Andrássy út a Bajcsy felé. A kereszteződésben rendőrök állítottak meg, mert jobbról-balra nagy…..
  A nap midőn Karajos Gáspár hasznos idiótává változott (mások szerint)     Gyomrának egyre aktívabb jeleire ébredt Gáspár. A tegnapi vacsora már réges-rég átviharzott anyagcsere rendszerén, könnyen emészthető grízleves formájában. Felesége és két tizenéves lánya még mélyen aludtak, talán azt…..
  2019. májusa, annak is idusa:   Gáspár szokásos időben ébredt, reggel ötkor. Családja a három grácia, ahogy nevezte őket, nem emlékezve - hogy mi okból, s miért is, de valamikor megtetszett, ahogy a polgi aposztrofálta őket - midőn átnyújtotta kesben Gáspárnak a havi közmunkás fizetését: Gáspár…..
Jelenet egy háziorvosi rendelő várótermében, szokásos berendezés, természetesen valahol egy automata kézfertőtlenítővel a falra szerelve, és persze egy feltűnő tábla, amely a kötelező maszkviselésre és a kéz fertőtlenítésére szólít fel. Az orvosi rendelő ajtaja zárva, amely soha nem is fog kinyílni.…..
Karajos Gáspár nosztalgiája     Reggel óta kint ült Gáspár a ház előtti árnyékot igen, de szárazságot többnyire csak itt-ott adó házának elöregedett fedett teraszán. Egész nap esett az eső, hol erősebben, hol csak szemerkélőn. A mennyei víz át-átcsurgott a régi nádfedeles tetőn, amely fedte a…..
auditur Karajos Gáspár mituja 2020.07.02 11:19:35
    Karajos Gáspár szép és gondtalannak ígérkező jövője tegnap végérvényesen szertefoszlott. Előző nap a Járásbíróság arra kötelezte, hogy kapujáról az öt cég cégjelzéseit távolítsa el, miután ezen vállalkozások székhelyeit - amelyek a falu határában lévő portájába kerültek három hónappal ezelőtt…..
auditur Mangaliai vaddisznó 2020.04.24 12:37:53
  1979-ben még nemigen lehetett utazni arra, amerre akartál, szerettél volna. Addig még nem láttam a tengert, de nagyon érdekelt végtelensége, illata, s az apály-dagály váltakozása kergette fantáziámat. Hol láthatnám ezt meg frissen szerzett piros útlevelemmel? Legegyszerűbben, legközelebb mégis…..
auditur Új lakótárs 2020.04.12 11:02:59
  Teraszomat, amely kertem határszéléhez kapcsolódik, évekkel ezelőtt tujákkal kereteztem. Szépen és gyorsan fejlődtek, mára már igencsak három-négy méter magasak. Pár éve megtámadta őket valami betegség és sok-sok águk elszáradt, megbarnult. Legjobb lenne kivágni őket, s telepíteni újakat. Dehát…..
Hálás vagyok folyamatos pozitív visszajelzéseikért írásaim irányába. Most arra kérem Önöket, hogy jelezzék vissza megtisztelő vételi szándékukat messengeremen (privát üzenetként) amennyiben, február 20-án megjelent novellás kötetemet megvásárolni szeretnék, benne harminchárom novellával). Címe:…..
A szabadság megmaradásának törvénye, avagy nem mese ez gyermek       Az új király miután lefejeztette az előző királyt és elfoglalta trónját pretóriánusai hatékony segítségével, a palotája előtt sokasodó tömeg elé állt és szólt hozzájuk. Mától szabad lesz országunk, népünk pedig nem éhezik…..
A szabadság megmaradásának törvénye, avagy nem mese ez gyermek       Az új király miután lefejeztette az előző királyt és elfoglalta trónját pretóriánusai hatékony segítségével, a palotája előtt sokasodó tömeg elé állt és szólt hozzájuk. Mától szabad lesz országunk, népünk pedig…..
auditur A ház 2020.01.09 09:00:07
  Ötvenhat esztendeje annak, hogy utoljára gyalogosan járta ezeket a poros utakat. Akkor ellenkező irányba, hátra se nézve, szinte futva menekült. Még kamasz volt, és csak annyit érzett, el-el minél messzebb ettől a bűnös háztól, gyerekkora elrablójától, a kiégett kukoricaföldektől, az elszáradt…..
auditur Doktor R vagy más (is)? 2019.12.18 12:25:04
Doktor R vagy más (is)? Ribánszky doktor a sebészeti osztály ügyeletes orvosi szobájának heverőjén heverészett s mereven, szinte pillantások nélkül bambulta a fehérre meszelt plafon friss beázási foltját. Éjjel két óra volt s képtelen volt elaludni. Már éppen tizennyolc órája volt szolgálatban. Ez…..
auditur Apám a színész 2019.09.29 08:56:35
  Már pontosan nem is emlékszem, volt-e már tévénk, vagy csak az adásszüneti napokon, de mindegy is, vetítettünk. Vacsora után apám megkérdezte: vetítsünk? Naná, volt válaszunk öcsivel és pár évvel később akkor még csak születendő húgommal. S már hoztuk is elő a diavetítőt és a hozzátartozó minden…..
A folyosón találkoztak a hazai versenyzővel, Igorral, aki szívélyesen üdvözölte ellenfeleit. Az afrikai versenyzőt, az immár néger Pinyőt, kitárt karjaiban jól meg is lapogatta. A magyarnak pedig kézfogással kívánt jó versenyzést. A díszpáholy előtt kellett a felvezető egyenruhás mögött…..
auditur Hosszú szüzesség 2019.07.12 10:01:41
Hosszú szüzesség   Éppen lánya házának kapuját húzta be maga után, ahonnan évi rendes látogatását követően indult hazafelé, minek utána megmutatta unokáinak az ajándékba hozott elektromos játékok működését, meghallgatta lánya beszámolóját férje sikereiről és csendesen megemlített frusztrációjáról,…..
Karajos Gáspárnak elgurult Karajos Gáspárnak hajnalban elgurult a gyógyszere, amit fél éve váltott ki a falu egyetlen, hetente egyszer nyitva tartó patikájában. A tablettákat egy éve írta fel neki állandóan sajgó derekára, az akkor még – szintén heti egy alkalommal – községükben rendelő körzeti…..
Pázmándi Péter: A tizedes meg a többiek (folytatás, első rész)     Fut-fut a Tizedes az orosz dzsip után, amelyen a többiek gerillaharcba indultak. Inkább mérsékelt harci tűzzel, mint rohamléptekkel, s ezért Tizedes utol is éri a csapatot, akik kitörő örömmel fogadják. Közli velük, hogy már most…..