Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lobelt Ledfold Reloaded

0 bejegyzést írt és 149 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Körülbelül egy hónapja volt jelent meg Zsófi írása Dél-Afrikából, melyben megírta, miként követte szerelmét oda, és milyennek is látja az országot (aki nem olvasta volna, ide kattintva pótolhatja). Akkor azt írta, hogy bár kívülről, turistaszemmel nézve csodás, Dél-Afrika…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2014.06.11 22:12:00
@bpetya75: Eléggé félreérted :-) Nincsenek kasztok, nincsenek származás alapú kiváltásgok (max ha párttitkár a papád; Lordi után szabadon Whose your Daddy?). Sehol a világon nincs annyi újgazdag, mint ott (semmiből, parasztból, bányászból lett milliomos). Kötelező iskolába járni (ez a para az egykepolitikával, a második, harmadik gyereket is kötelező skolába járatni de azt már nem fizeti az állam és brutál önköltsége van), ösztöndíjprogramok vannak, elméletben bárkiből lehet mérnök.
Lobelt Ledfold Reloaded 2014.06.11 22:26:00
@bpetya75: Nem tudom ez lehetséges-e, becslések szerint már egy amerikányi (300.000.000) olyan van, aki vitte valamire... akinek nagyon jól megy és félti a vagyonát az tiplizik (sokszor éppen Amerikába), de ugye Kína egy brutális vadkapitalista gazdaság ahol valaki ügyes akkor dől a lé. Magától értetődik, hogy a gazdag és/vagy művelt szülők (nem feltétlen jár együtt a kettő) a saját társadalmi rétegből választanak párt a gyereknek... kár, hogy a fiatalok nagyon tudatosak és a felső rétegekben már nem élnek régi hagyományok, maguk szeretnek választani, csak éppen az igényeik talán még magassabbak mint az ősöknek. Valszeg sehol nincs annyi jómódú, harmincas, karrierista szingli csajszi, mint Kínában :) Én legalábbis nem unatkoztam...
Lobelt Ledfold Reloaded 2014.06.11 22:27:56
@Mirjam2: Valójában a farmereknek sokszor eddig is meg volt engedve (a kettő, nem a nyolc), illetve most már a városokban is ha két egyke alapít családot nekik engedélyezik az önreprodukciót a 2 kölökkel :)
Akik az elejétől követik a blogot, minden bizonnyal emlékeznek még Lobelt Ledfoldra, aki az első időszakban több nagyon jó és szórakoztató posztot is küldött (aki nem emlékszik, az itt, valamint itt és még itt is felfrissítheti emlékezetét - érdemes el- vagy újraolvasni!). Nos,…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2014.06.04 12:35:48
Céges gépemen véresen szenved az explorer a blog motorral, nem valami nagy élmény így kommentelni, mégsem minden fenékig tejfel... :)

@bpetya75:

"Lehet. Az mondjuk igaz, hogy én szeretem a keverékeket. Az első szerepjátékos karakterem is egy félork volt ;-)"

Nem hiszed el, de az enyém is... és akkor még nem is tudtam kijaza a Skandar Graun :-)

@Rebarbaraa:

Elhiszem, hogy egy mezei hivatali ügyintéző nincs agyonfizetve és elég sok furcsa népséggel találkozik ami kihat a konfliktuskezelési képességeire vagy éppen heveny kedvességi szintjére. Nem mindenhol fogadtak széles vigyorral, de mégis nagyon jók a tapasztalatok. Intéztem bevándorlást, házassági papírokat, minden létező okmányt különféle okmányirodákban (sima adatlekéréstől külföldi jogsi honosításáig, az összes létező hivatalos okmányt ki kellett kérnünk ami létezik), földhivatalban jártam, bankokban (ezek persze nem állami intézmények), villogtak le zsaruk (biztos a napszemüvegem miatt) és még koccanásos balesetem is volt (én okoztam ráadásul), mindezt egy éven belül. Sokkal de sokkal rosszabbra számítottam, minden téren gyakorlatilag kellemes volt a csalódást.

A nyelveket én is itthon tanultam meg, a leendő gyerekeim meg szegények sajnos esélytelenek lesznek már az esti mesénél is ha nem jön össze legalább 2 a háromból (feleségem kínai, én magyar, a családon belül angolul beszélünk bár makogjuk egymás anyanyelvét is).

Tudom, hogy nem egészen kiforrott sok dolog, próbálkozhat a szolgáltató (bár manapság minden számla két oldalas részletezővel érkezik, az órák a lakásban, a per KW vagy m3 díjak publikusak, szorozni meg 8 évesen tanultam meg), de ilyenkor a tudatos fogyasztó/ügyfél módit szoktam elővenni (eddig nem volt vitám senkivel). Persze jobb lenne, ha meg lehetne 100% bízni mindenkiben, de aki amúgy is szeretei kontroll alatt tartani a dolgait az szívesen excelezik, a másik embertípust meg nem ismerem, mert egyszerűen nem olyan vagyok.

@zöldeketbeszélek:

Nekem is furcsák az akkori félelmeim, pláne most ennyi idő elteltével. Pedig tényleg aggódtam, lehet kevesebb indexet meg origot kellett volna olvasnom amíg kinnt voltam, de érdekeltek a hazai események...

A szinkron elleni nyavajgás lényege nem a sznobizmus, én szeretek magyarul nézni filmeket, bár ritkán nézek egyedül és így a magyar is ritka. Azon országokban, ahol nálunk jóval nagyobb arányban beszélnek idegen nyelveket (legyen ez most a világnyelv angol) általában (nem mindig, de többnyire) NEM szinkronizálnak. Ez szociológiai és ezen keresztül gazdasági kérdés. Az ország, és ezen belül az emberek érdeke is az, hogy értsenek angolul (pölö az internet hirtelen 5000%-kal nagyobbra nő, és szerintem még kicsit mondtam). Ez nem kényelmes, de iszonyú hasznos. Gyakorlás nélkül pedig nem lehet nyelvet tanulni. Rengeteg gyakorlás nélkül. Iszonyú sok gyakorlás nélkül. Filmet nézni (vagy regényt olvasni egy szótárral a másik oldalon, esetleg kedvenc számokat privátban karaokézni) meg mégiscsak jobb mint nyelvkönyvet nyalni.

@Imre apó:

"Odakint zömmel céges körökben mozogtam, és ha szabad így fogalmazni a kínai társadalomnak is inkább az „elit” felé hajló részével ismerkedtem meg;" ???????

"segíccsééé:)))"

Csak pozicionáltam magam, hogy elkerüljem az amúgy tényleg felmerült "Te csak a valóság kis szeletét látod" kommenteket. Persze ez tényleg így van, és gyanítom mindenkire vonatkozik.
Lobelt Ledfold Reloaded 2014.06.04 14:35:49
@zöldeketbeszélek:

"Egy kommentben kérdeztem, hogy feleséged is dolgozik itt, vagy keres munkát? És ha igen, milyen területen tudna elhelyezkedni ezen a beszűkült munkaerőpiacon?"

Talált munkát, egyből hármat (egyet vállalt el), de mindhárom ahhoz kötődött, hogy beszél/ír angolul és kínaiul (egyik helyen a spanyolja is előny), aránylag művelt és ismeri az üzleti életet illetve már fizikai valójában itt van és nem kell bevándoroltatni. Biznissz terület a vége, turisztikai szolgáltatás (bejövő VIP távol-keleti csoportoknak programszervezés).

@Rebarbaraa:

"Lehet, hogy nem a geppel van gond hanem a bongeszovel. Dogj fel egy masikat."

Azt mondták a szemüveges ájtís csávók, hogy azt tilos... de köszi :)

@Th's child:

"Épp kérdezni akartam, hogy mennyire tudsz kínaiul? Hogyhogy csak ennyire? Eleve nem próbáltad megtanulni, vagy feladtad félúton?

Egyébként szerinted mennyi gyakorlati haszna van az ember életében, ha beszél mandarinul (és nem Kínában él)?"

Mivel napi 10 órát melóztam (angolul) így 3 éven át heti 2 nyelvórára volt időm és erőm, ez alatt szedtem fel a tudásomat. Ennyi idő alatt élvő nyelvterületen bármelyik ojropid nyelvet megtanultam volna közel perfektre, Kínában egy erős túlélő szintig jutottam (és a mai napig nem megy jól a kiejtés, írással nem próbákoztam csak az ún. pinyin latin betűs átírással). Ez nem sok, de magamnak jó hír, hogy akikkel együtt nyomtam többnyire eddig sem jutottak el, akik jól beszéltek azok vagyok 8-10 éve ott éltek vagy meló helyett mind nyomtak 1 év csak nyelvtanulást.

@bpetya75:

"Te mit játszottál vele? Én egy telnetes játékon nyomtam egy félork mágussal az egyetem alatt."

Nekem a MUD-ok kimaradtak, én old school, klasszikus asztali szerepjátékot játszottam, első karakterem egy nagyon gonosz sivatagi kígyóistenhívő pap volt :-)
Határátkelő Darth Vader tánca 2013.06.07 06:54:00
Akadt már poszt Kínából, de nehéz lenne azt állítani, hogy a külföldön letelepedő magyarok egyik kedvenc célországa lenne. Nem csak ezért érdekes persze Szabina posztja, hanem azért is, mert kiderül, miért nem okoz örömet ott a shoppingolás, mitől ínyenckaja a csirkeláb és…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.06.07 13:47:03
@Maliyana: "Kínában még az ember s*ggébe is bevilágítanak, ha ott akarsz dolgozni. Nem egykönnyen adják ki a munkavállalási engedélyt és vízumot. Nekem még a születési anyakönyvi kivonatomat is bekérték, valamint az összes iskolai bizonyítványomat, hogy tényleg megfelelek a pozícióra."

Mint a világ legtöbb országában ők is védik a munkaerőpiacukat (ami amúgy elég vonzó is tud lenni). A nyitott helyeken (félkínai Hong Kong, Shanghai, Shenzen) sokkal könnyebb megszerezni az engedélyt, de például Pekingben már nem, ezért sok nagy multi is hivatalosan Shanghaiban szerzi be ezeket (ott például kevésbé elvárás az MsC diploma) és aztán kitrükközik, hogy az ember mégis Pekingben dolgozzon. Ráadásul sok a potyautas (afrikaiak millió szám) akiket ki akarnak szűrni, azaz tényleg be kell bizonyítani, hogy olyat (is) tudsz, amit helyi ember nem tudna elvégezni, továbbá bizonyítani kell, hogy te valóban TE vagy. És persze évente variálják a szabályozást...
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.06.07 14:58:47
@Chang Yai: Ezt nem tudom, tényleg nem, de mi az önkéntesség? Honnan tudja az állam, hogy nem kapsz-e zsebbe adózást kikerülve mégis pénzt ha például éppen tanítgatsz? Én a cégen keresztül csináltam ilyesmit, de az kifejezetten a multi branding fogása volt és árva gyerekekkel kellett pózolni meg sportversenyt rendezni nekik miközben mindenhol méter magas céglogók virítottak.

Magad tartod el ha önkéntes vagy, vagy valami szervezettel mész akik ellátnak? Utóbbi esetben nem lehet para, hisz egy nagy szervezet tud neked intézni vízumot, tartja a hátát. Nade tök egyedül nekiindulni Kínának mint Kőrösi Terézanya Csomasándor... szerintem ezt nem hagyná a párt, de lehet tévedek.
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.06.07 15:13:29
@Chang Yai: Akkor szerintem működik, de valszeg hivatalosan be kell jelenteni. Minden attól függhet (itthon is), hogy milyen típusú vízumod van. Ha már úgyis ott vagy mert családegyesítési célból követted a közvetlen családtagot, akkor miért ne vehetnéd fel a kapcsolatot egy helyi szervezettel (van millió belőle) és gondozhatnál kivert kutyákat, taníthatnál angolt a helyi iskolában stb. Az viszont biztos, hogy célszerű ezt hivatalos utakon végezni, és valahol bejelenteni, hogy te unalmadban itt és itt kábé ezt és ezt fogsz csinálni, és hogy milyen javadalmazás van cserébe (szállás is, amúgy is tudni akarja a rendőrség 24 órán belül ha székhelyet váltasz, a hotelek maguktól bejelentik, bár ezt általában nem veszik túl komolyan mert jó pénzt hoznak a túristák).

Akik viszont (ismertem csomó ilyen török meg mexikói embert) túristavízummal nyomulnak, néha kimennek majd visszajönnek és közben feketén melóznak nagyon megszívhatják, a kínai állam időnként hullámszerű razziákat nyom, hogy az ilyeneket kiszűrje.
Nagyon felháborodtak a kínai internetezők, mikor az állami média hétfőn hírt adott egy újszülöttről, akit sikerült kimenteni egy bérház csatornájából, miután szegényt szó szerint lehúzták a WC-n. "Szerencsére a baba megmenekült. Az elkövetőt, aki ezt tette,…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.29 09:49:30
@Crescendo: Nettó hülyeség.
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.30 09:14:03
@Sirak_kiraly: A világon minden ötödik ember kínai, következésképpen a világ minden ötödik hülyéje is kínai, azaz sehol a világon nincs annyi hülye, mint Kínában. Valóban vannak esetek, melyeket aztán felkap a világsajtó és a nyugati világ kollektíven szörnyülködik. Mint ebből a cikkből is kiderül ugyanígy szörnyülködik a kínai nem hülye többség is, a puszta tény, hogy ez egyáltalán kiderülhet abból adódik, hogy ennek Kínában is hírértéke van és pillanatok alatt végigszáguld az interneten.

A nyugati ember fejében Kínáról olyan kép él, ami 30-40 évvel ezelőtti állapotokat feltételez. Vidéken az egykepolitika flexibilis, például főldműves farmerek esetében többnyire nem is alkalmazzák, ott lehet több kölyök is. A középkori mentalitás kihalóban van, a nagyvárosi kínai sokkal magasabb életszínvonalon él mint a nagyvárosi magyar. Valóban van torzulás a demográfiában de ez sem mostani folyamatok eredménye, a gazdaság kapitalista felében teljes női egyenjogúság van. Ráadásul nem a megszületett csecsemőket hajítják ki a helyi Tajgetoszra hanem a nőgyógyászati rendelőben még bőven abortuszhatáron (nem egzakt és országonként változó szabályozás, hogy hány hét a határ a körülmények függvényében) belül megállapítják a magzat nemét, és ha szegény hülye úgy dönt, hogy nem kell, akkor nyugati módszerrel elhajtják majd lehet újra próbálkozni.

Olyat írni, hogy ez rendszeres meg bevett szokás az nettó hülyeség, a kínai embernek is van lelkiismerete, családja, szeretetet érez és nyugati ésszel felfoghatatlan áldozatokat is hajlandó meghozni a szerettei boldogulása érdekében.

Én nem amcsi újságban olvastam, hanem ott éltem, és kínai feleségem van.
Kevés nehezebb helyzet akad annál az ember életében, mint ha öt év után kényszerből el kell hagynia azt az országot, ahol már berendezkedett és otthon érzi magát. Így járt mai szerzőnk, Zsófi is, aki a jelek szerint egyre csökkenő reménnyel próbálja a diákvízumát…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.08 17:13:02
@Lobelt Ledfold Reloaded: Na igen, meg kell követnem Zsófit, mert a komment valójában nem neki szólt, hanem inkább néhány kommentelőtársamnak. Szóval: bocs.
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.08 17:21:00
@bpetya75: Ja, bele akartam írni az eredetinek a végibe, de aztán kimaradt mert valami hülye rámtelefonált és ez összezavart mint vasorrú bábát a mágneses vihar :-)
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.08 17:35:56
@Philosoraptor: Szerintem nem helyes irány a szándékot a politikától várni. A demokrácia, vagy pontosabban a választásosdi logikája diktálja, hogy a cél a hatalom. A hatalom megszerzésének útja a többség kielégítése (nem feltétlen orálisan) és megszólítása. Ez fix, így lett kitalálva. Ha ez nem tetszik, akkor a demokratikus berendezkedést kell támadni, de az bűncselekmény gyanús cselekedet. Vagy a meglévő keretek között kell változtatni, ami egyszerű. El kell oda jutni, hogy a tömeg, azaz a többség, olyan irányt támogat amely jó (ez utóbbi relatív fogalom). Ha ami most van az rossz, de a többség támogatja, akkor ez a jó. Ha nem lesz fenntartható, akkor jól összedől, sok eltartott éhenpusztul, sok eltartó is, a maradék meg majd másként tekint a világra és másként, más megfontolások alapján fog majd szavazgatni a jövőben. Okosan ki van ez találva, csak kell 20-50 év, hogy beleszokjunk a személyes felelősség meglétének puszta tényébe, és ezalatt úgy tűnik, hogy néha párezer embernek éhen kell halni...
Megfigyeltem (így bőven több mint 600 poszt után nem nagy kunszt, persze), hogy érdekes hullámokban jönnek az írások, mintha egyik vonzaná a másikat, így aztán ma megint egy angliai történet következik. Számomra Róbert írásának a vége volt a legérdekesebb, amikor arról ír, a…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.06 17:01:55
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szoktam volt moziba járni a menyasszonyommal, aki nem ért magyarul. Mióta hazajöttünk sajnos nem sikerült moziba menni, mert 10 filmből 8 szinkronos, a maradék a feliratos. Ezen én is folyamatosan dühöngök, önző okok miatt, mert szeretem a látványfilmeket szélesvásznon nézni, de még jobban zavar, hogy a közvetlen környezetemben jó haverok meg rokonok (diplomával sok esetben) egyetlen idegen nyelvet sem beszélnek, még az angolt sem. Ilyenkor mindig képzettársítom a mozik szinkronfetisizmusát a nyelvtudatalanság tényével, és bánatomban iszom még egy pohárkával. Persze hová lenne a sok szinkronszínész mindezek nélkül... durván megdobnák a munkanélküliségi mutatókat, ezt is nagyon mélyen átérzem, de azért na...
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.06 17:15:53
@váj mí: Igen, az utolsó tagmonatokban volt némi irónia, nekem is pár tucatnyinak tűnik a sok tucathang :-) Amúgy profik meg jól nyomják, és nem is ők tehetnek róla, de abban egyetértek, hogy a feliratozás hiánya tetten érhetően káros a lakosság nyelvtudását tekintve.

Én amúgy bűnőző vagyok, mert már sokszor torrenteztem életemben, de így viszont látam hogy még a szájbergenerációs kiscsávók is folyamatosan szinkronos verziókért, minimum magyar feliratért, de még a játékok (nem filmek) esetében is úgynevezett "magyarításért" könyörögnek a fórumokban.
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.05.06 17:18:41
@bpetya75: Igen, ez az arány. Ez amúgy nagyon meglepett, úgy emlékeztem, hogy régebben nagyon sok feliratos film volt. Első sorban erről tudok nyilatkozni, de Kínában -mozifilmek tekintetében, gyakorlatilag ismeretlen a szinkronizálás, ott bármelyik hállivúdi filmre bemehettem, tuti, hogy értettem.
Az amerikai egészségügyről sokan gondolják azt, hogy ismerik (leginkább talán a rengeteg kórházsorozat miatt), ám a valóság kissé talán más, mint amilyennek elképzeljük. A rendszer finoman szólva is kissé ellentmondásosnak tűnik, legalábbis innen, a távolból. Hogy milyen…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18 14:22:12
@Whave: Persze, hidd el, nagyon is megértem. Csak rá akartam világítani arra, hogy nagyjából milyen mentalitás mentén szavaz az egyszeri, 90%-ba tartozó magyar szavazó. Van egy történelmileg kialakult rendszer (egészségügyben, nyugdíjügyben, oktatásügyben stb.) melyet kapitalistára átállítani úgy lehetne, hogy egy komplett generációt be kellene áldozni. Konkrétan, szó szerint értve. Lehet magánbiztosítást fizettetni aki viszont nem fizeti az megdöglik. Azaz aki per pillanat az állami ciciken él annak kapmpec. Lehet magánnyugdíjat csinálni, viszont mivel az a pénz akkor nem kerülhet bele a jelenlegi a rendszerbe az éppen nyugdíjasok éhenhalnak. És így tovább. Lehetne, de nem lehet, mert demokrácia van, és történetesen a számok (szavazatszámok) éppen egy ilyen ténylegesen struktúrális reform kárvallottainak az oldalán állnak. A tömeg minden ilyet meg fog akadályozni.

Az állami újraelosztás mértéke nincs kőbe vésve, de ilyen arányok mellett a megváltozása nem lehetséges. Háborúval vagy tényleges államcsőddel együtt (mely lehet ugyanazt jelenti) lehetne csak mélyreható változást elérni. Mivel a rendszer nem fenntartható valami idővel be fog következni.

Szerintem ez nem a korrupció folyománya. A kormány, a korrupció, az elfolyt pénzek nem okok, hanem tünetek. Ez életfelfogás, mentalitás, világlátás kérdése. Ha nem tetszik neked a rendszer itthon akkor nem a kormánnyal van bajod, hanem a többség szellemiségével. Ami nem hiszem, hogy sokkal rosszabb lenne mint bárhol "nyugaton", csak van az az életszínvonal, ahol kevésbé vagy egyáltalán nem érződik már, mert az embereknek nincs napi okuk a foggal-körömmel való ragaszkodáshoz minden egyes fillérnyi juttatásért.
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18 14:22:51
@Amarante: Nem ugyanaz. Amit havonta fizetned kell munka nélkül hogy TB biztosított legyél az konkrétan egy nagyságrenddel kisebb összeg, mint amit akkor fizetsz, ha normális bejelentett béred van. Azaz amit "erőszakkal" vesznek el mert dolgozol és mert bejelentett munkád van az simán tízszerese is lehet annak, amit akkor fizetel, ha csak szeretnél biztosított maradni rendszeres jövedelem nélkül. Asszem, de Tanato ezt biztos jobban tudja :-)
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.04.18 15:36:14
@bpetya75: Ez úgy hangzik mintha kétnemű gombafonalak sejtmagjai olvadoznának összefelé az édes szerelem jegyében :-)
Még véletlenül sem lett a Határátkelőből gasztroblog, csupán annyi történt, hogy Sámán (aki eddig két posztot írt, itt és itt olvashatjátok el őket) újabb izgalmas és sajátos megközelítésű írással jelentkezett. Ez sem rövid, de ezt is érdemes elolvasni. A poszt végén…..
A minap arról írtam, hogy immáron a fővárosi ún. elit gimnáziumokban érettségizők egyharmada tervezi, hogy külföldön jár majd egyetemre. A posztra reakcióként született meg Diák325 írása, aki azt mutatja be, miként is néz ki a rendszer belülről. Sokkal nem lettem…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.27 16:58:39
Jópofa cikk. Egyetértek azokkal, akik szerint akkor lesznek jó tanárok, ha majd elhivatott és képességekkel is bőven megáldott emberek mennek tanárnak. Mivel ők más pályán is megállják a helyüket jelenleg nyílván nem tanárnak mennek, hisz miért éheznének családostul, ha közben multinál meg kényelmesen megkereshetik a komoly pénzeket?

Ha jó fizetése lenne a tanároknak azonnal megjavulna a rendszer? Szerintem nem. 20-30 év kellene, hogy kiszelektálódjanak az alkalmatlanok és valóban a jó kvalitású emberekkel töltődjön fel a szakma, azaz 20 évig extra befeketetésbe kerülne amíg amúgy alkalmatlan tömegeket fizetne extrán a társadalom. Ez egy drága átállás, idő- és pénzigényes.

És mikor lesz jó fizetése a tanároknak? Nem akkor, amikor majd jön egy olyan kormány, aki ezt komolyan veszi. Ehhez sok pénz kell sok kormányon átívelően. Ehhez társadalmi konszenzus kellene, ehhez mondjuk a nyugdíjakra (útépítésre, segélyezésre, árvívédelemre, akármire) fordított éves összegből át kellene csoportosítani néhány száz milliárdot. Azaz akkor lesz jó tanári fizetés, ha megválasztanak olyan kormányokat évtizedeken át, akik előre kijelentik, hogy holnaptól kevesebb a nyugdíj, szarabbak az utak, fele annyi vonat jár és mindenki magának fizeti az egészségügyi ellátását.

Azaz akkor lesz itt jobb oktatás, ha ezt ép ésszel felfogja és leszakad az állami csecsbimbóról a tömeg, továbbá elfogadja, hogy saját jövőjét is a fiatal generiáció biztosíthatja. Akkor lesz jó KÖZ-oktatás, ha az állami újraelosztás struktúrája alapvetően megváltozik, azaz (mivel demokrácia van ha tetszik ha nem) azok nyerhetnek választást, akik nem tizenhatodik havi nyugdíjjal meg ingyen sörrel kampányolnak.

Azaz valszeg soha, esetleg a polgárháborúba torkolló államcsőd után 20 évvel. Addig marad a jó PRIVÁT-oktatás...

És persze a fenti gondolatmenet nagyjából mindenre igaz, a tegnapi bürokrácia témára, az egészségügyre meg amit csak akartunk.
Ha már megvan az elhatározás (jobb esetben az új munkahely is), akkor jön a határátkelés egyik leginkább idegőrlő része: az ügyintézés. Mai hősünk, Gabriella amerikai férjéhez költözött ki – ha azt írom, hogy nem volt egyszerű dolga az ügyintézéssel, akkor még finoman…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26 12:23:00
@szerengeti: A baj éppen az, hogy adóból fizetett és hogy "köz", éppen ezért jobban hasonlít egy kellemetlen természeti jelenségre, afféle ezvanosztkész externáliára, mint egy szolgáltatásra.
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26 14:27:12
@váj mí:
Előszőr: és aki nem adózik? Ő nem fizeti meg őket... ő csak úgy kapja őket. A nem adózók vannak többen.

Másodszor: én nem írtam olyat, hogy rendben van, sőt azt írtam, hogy szerintem sem jó így. Attól még az van, hogy az adó az csak a fapadosra jogosít (BKV busz, SZTK, unatkozó vénasszony a sóhivatalban). Ha jobbat, többet, szebbet, kényelmesebbet, gyorsabbat, könnyebbet akarsz, akkor azért fizetsz szinte mindenhol. Miért pont az állami bürokrácia lenne a kivétel? Minthogy állami.

Vagy megfizetsz valakit aki foglalkozik ezzel helyetted, vagy időt fordítasz rá és addig olvasol míg annyit vagy többet nem tudsz, mint a bürokrata, és akkor már nem fog tudni átvágni vagy félvállról venni. Nincs rendben, de ez van.
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26 15:03:15
@váj mí: Igazad van, de akkor ne szűkítsük jövedéki adóra, az ÁFA az valóban mindenkit érint aki valaha is tranzakciót követ el pénz bevonásával. Mindenki azódik tehát.

Magyarországon egyáltalán nem egyértelmű, hogy meg kellene fizetned azokat a szakembereket, akik ismerik a pénzügy, a jog vagy a bürokrácia valamely szegmensének mélységeit, sőt, az emberek éppenhogy ellene vannak ennek, pedig nagyon sokan hihetetlenül sok pénzt illetve időt meg tudnának spórolni.

Lehet, hogy Magyarország nem kánaán, de azért Románia még mindig rosszabb helyen áll mondjuk korrupció tekintetében, péládul itt:
www.transparency.org/cpi2012/results
"The Corruption Perceptions Index ranks countries and territories based on how corrupt their public sector is perceived to be."

Persze nem egy az egyben megfeleltethető, de a csúszópénzek, bürokrácia és jogrendszer egyértelműsége, kiskapuk, bürokraták által elkövethető szopatások stb. mind a részét képezik. Lehet (elhiszem neked) könnyebb adót bevallani ott, de valószínűleg számos olyan terület van az említetteken belül, ahol meg sokkal többet kell ráfordítani a hazaihoz képest, ha eredményt akarsz.
Ma kivételesen maradunk Magyarországon és nem is egy személyes történet következik, hanem egy vitaindító írás. Kiderült ugyanis, hogy már az érettségi előtt álló középiskolások egy igen jelentős része (egyes intézményekben akár az egyharmada!) tervezi, hogy külföldi…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.25 11:11:30
@hot-spot: Kína oktatási „rendszere” dióhéjban érintve a kapcsolódó területeket is.
Minden egyébtől függetlenül dübörög a gazdaság, és általános munkaerőhiány van, pláne képzett és nyelveket beszélő emberekből.
Rengeteg pénzt ölnek az oktatásba és a világ legjobb egyetemei alakulgatnak arrafelé.
Mivel a jó papír (képzettség) szinte garantálja a jó munkát és fizetést (felsőfokú végzettségnél jóval magasabb bérekről beszélünk mint Magyarország esetében) ez kitörési pont a cirka egymilliárdnyi még mindig nyomorban tengődő tömegeknek.
Általunk ismert szociális háló (egészségügy, nyugdíj) nincs vagy csak nagyon korlátozottan, nem véletlen, hogy ennyire versenyképes az ország, és persze sok pénz is jut az oktatásra.

A tömegek nyomorából szerzett extra jövedelm (azaz az állami újraelosztás hiánya miatt ki nem osztott összeg) pörgeti a gazdaságot és alapokat épít (oktatás vagy belső beruházások, infrastruktúrális fejlesztések stb.). A pörgő gazdaság igényli a képzett munkaerőt (oktatás), akiknek a folyamatos bővülés miatt válogatni lehet a jobbnál jobb munkákból (erről van pár durva sztorim).

Csavarokat meghúzni, fát metszeni meg árkot ásni ott sokkal sz*r*bb, mint itthon (nincs szociális háló, nincs társadalmi szolidaritás), de könyvelni, jogászkodni, tanárnak!!! lenni vagy éppen menedzserkedni pedig sokkal kellemesebb.

További adalék, hogy kívűlről kevesen tudnak bekereülni erre a munkaerő piacra, leginkább azok, akik a külföldi tőkével együt érkeznek. Ennek két oka van. Egyfelől nem beszélik a nyelvet, másfelől Kína nagyon komolyan védi a munkaerőpiacát (erről is jó sztorik vannak).
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.25 11:24:05
@bpetya75: Szia Pedro!
Nem a környezet, hanem a munka... az alaposan lefoglal és még betanulóban vagyok, úgyhogy még egy évig kábé nem tudok lábat lógatni. Nade jön még békára gólyainvázió... :-) Azért néha bekukkantok.
Pár napja meglehetős kommentözönt okozott az a vitaindító poszt, mely a nemzetgazdasági miniszter félmillió külföldön élő magyar munkavállalóról szóló szavai kapcsán született. Ennek kapcsán érkezett az alábbi írás Ciprusról, László tollából. (A kép…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.08 11:02:59
@Jaffar: Alapvető érvelési hiba. Én logikát eszközöltem, te pedig közlöd, hogy a vita alanya szerinted képtelen logikusan gondolkozni. Az ég kék! Nehogymá, hisz a málna piros!!! :-)
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.08 11:27:24
@bpetya75: Ez igaz, tulajdonképpen a duplagondol egy kissé nehezebben tetten érthető, mégis vegytiszta formája :-) Gondolom az érzelmek, a gyakran kontrollálatlan érzelmek képesek ezt ennyire elcsorbítani, hogy egy személy egyszerre képes két ellentétes, de nem konstruktív hanem minimum lesajnáló álláspontot képviselni...
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.08 12:10:08
@csárlszbrunzol: Ez tökre igaz. Mínusz az anyagiak, melyek azonban történelmi okok miatt olyanok-amilyenek.

Azonban a pénz szerintem kevésbé fontos, mert az, hogy magyar nép noha a világ felső 20%-ban van (mégha annak az ötödnek alján is) potenciális életminőség szempontjából de az egyik legnyígósabb, az azért elég ellentmondásos. Itt valami bűzlik, és nem a politikusok, akik indikátorok legfeljebb, de nem maguk képzik a problémát.

Linkek:
hdr.undp.org/en/statistics/
www.origo.hu/gazdasag/20130206-miert-esik-evek-ota-a-magyar-fogyasztoi-bizalmi-index.html
Mai szerzőnk Amerikában született magyar szülőktől, immár hatodik éve él Magyarországon. Arra gondoltam, nem minden tanulság nélkül való végigolvasni (és megbeszélni) Chris írását. „Pár blogbejegyzést már olvastam, és tudom, hogy az én esetem más, de szeretném…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.07 10:14:28
@Rutetic: Köszi a cikkért, jó volt, érdekes volt, tanulságos volt. Én sem vélem megérteni a folyamatosan siránkozó és szitkozódó, jobb híján az országot gyalázó tömegeket, pedig volt olyan időszak az életemben, amikor kvázi éheztem (régi, szép egyetemista évek).

Az alábbi cikk kissé kicsavartam de passzol a témához:

www.origo.hu/gazdasag/20130206-miert-esik-evek-ota-a-magyar-fogyasztoi-bizalmi-index.html

Vajon mi az Isten baja van a magyarnak, amiért ennyire hülye? Persze vannak elméleteim, de akkor is döbbenetes, hogy mennyire meg vagyunk zavarodva és el vagyunk tájolódva...

Még egyszer köszi a történetedért!
A nemzetgazdasági miniszter a minap állítólag azt találta mondani egy kormányzati PR-rendezvényen, hogy körülbelül félmillió magyar dolgozik külföldön. Ha igaza van, akkor ez többszöröse annak, mint ahányan az 1956-os forradalom után elhagyták az országot. Van-e visszaút? –…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.01.31 16:14:09
@miegysmàs: Ez egy jó cikk és össze is foglalja alaposan, hogy mennyire Magyaroroszág specifikus a történet :-) Hogy a válságnak, az Európán belüli általános életszínvonal különbségeknek, az EU-nak meg Schengennek meg hasonló hülyeségeknek mekkora szerepe lehet ebben az egészben. Ezzel a cikkel a poszt és teljesebb... mondjuk 200%-kal :-)
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.01.31 16:29:14
@tsabus: Azt hiszem Petya arra gondolt, hogy az indokolatlan nyavajgás az, ami zsigerből, sportszerűen érkezik ÉS ami az igazi probléma: nem releváns problémákat és kapcsolódó okokat majd megoldásokat keres, hanem pusztán enerigát és időt fecsérel. Ugyanis a nyavajgás bajnokai pusztán a panaszkodásra töltött idő alatt kezdhentének valami értelmeset.

Mindenki szokott panaszkodni. Mindenkinek jól esik az együttérzés, a vállveregetés, az ölelés, a megértő bólintás, társas lények vagyunk. Panaszkodással ezeket a reakciókat, önző gyerek formájára, KIKÖVETLEJÜK. Avagy keresünk olyanokat, akik hasonlóan gondolkoznak, igaz ilyenkor általában már nem valami MIATT, hanem valaki ELLEN szövetkezünk, és ez marha nagy különbség. Ugyanis a panass alapja, hogy nem MI, hanem Ő vagy ŐK a hibásak, nagyon ritka az olyan panasz; de hülye voltam hogy ez így elk*rt*m. Ez meg nem is panasz már, csak önostorozás vagy beismerés. Ritka.

Panasz helyett lehetne ugyanis elemezni, megkeresni azt, hogy én mikor és mit tehetek a saját szintemen. A panasz ugyanis, a fentebb említett együttérzési kikövetelésen kívűl máshová nem nagyon vezet, attól nem lesz, mert nem lehet job a panasz tárgya. Tehát az objektív problémafelvetés és konzekvenciák levonása rohadtul nem azonos a nyavajgással. Éles és jól elkülöníthető a határvonal.

Lehet Petya nem is erre gondolt, én igen, mikor olvastam mit írt.
Lobelt Ledfold Reloaded 2013.01.31 16:37:03
@Jani haverja: Két különböző eset, két külön probléma.

A politikusok megítélése magányügy, mint ahogy az ember saját népével szembeni szeretet vagy utálata is. Ez egy dolog, legyen “A”.

És bár a két dolog (A és B) nem teljesen független egymástól, de a korreláció valójában sokkal de sokkal halványabb, mint a poszt sugallja.

A kivándorlás jelenlegi mértéke (“B” dolog) ugyanis nem az ország hülyeségétől (függetlenül attól mit értünk az ország alatt), hanem a jelek szerint regionális és kontinentális történelmi, geopolitika, világgazdasági folyamatok eredménye. Ezt támasztja alá a cikk.
Mindig különös öröm számomra, amikor egy-egy törzskommentelő billentyűzetet ragad, hogy bővebben is kifejtse a hozzászólások során egyébként is már megismert véleményét. Azt gondolom, a Határátkelő történetének Bpetya75 (aki a kezdetektől velünk lévőknek talán már…..
A multinál végzett munkával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kritika, hogy „pofára megy” az ember megítélése és nem a valós teljesítmény számít. Valóban hasznos-e egy „Dráma és Színjátszás” gyorstalpaló elvégzése és sikeres lenne-e Antigoné csoportvezetőként? Mai…..
Ismét jelentkezett egy régi szerzőnk, Lobelt Ledfold, aki egy korábbi posztra reagálva írt arról, miként működik a protekció a multivállalatoknál. „Az én munkaadó cégemen belül az állások, különösen a jó állások Svájctól Ausztráliáig, Kínától Argentínáig ismerős…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2012.12.29 21:52:39
@bolek: Ja, ez a visibility dolog, bár amúgy bizonyára tök nyílvánvaló, ezzel a zsargonnal eddig nem tudatosult bennem, csak a szokásos duma, hogy "Meg kell mutatni mit csináltál, mit értél, mert más nem fogja helyetted". Szóval a "visibility" fontos.

Ugyanakkor én is úgy érzem, hogy a magyar fogalomrendszer szerint kökemény protekció működik a mennyei nyugati multivilágban is amiben benne van a pejoratív jelentés és szájíz.
Lobelt Ledfold Reloaded 2012.12.29 21:56:14
@váj mí: Azért, mert személyedet kritizáltam nem a mondanivalódat, ami köcsökség, mégha jeleztem is :-) Mindegy, iszonyú jetlag van rajtam, nem vagyok teljesen kerek ma este, van ez így :-)
Lobelt Ledfold Reloaded 2012.12.30 13:45:02
@dhrbikes: Ténylegesen piaci alapon működő, részvényeket kibocsátó, multinacionális cégre gondoltam, nem megaországok monopól állami vállalatira. Ebben a listában benne van:
www.reliableplant.com/Read/5036/largest-employer-world

Itt is benne van az első 20-ban a kínai és amcsi mammutok dacára is:
money.cnn.com/magazines/fortune/global500/2012/performers/companies/biggest/
Mi más is lehetne, mint Moszkva? (Na jó, akad még egy-két ötletem...) A mai történet tehát onnan érkezett, Annamária írta, aki egyszer már jelentkezett az orosz fővárosból. Kiderül, tényleg olyan drága város-e (és ez mit is jelent pontosan), de szó lesz sok minden más,…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.29 11:00:16
@Lobelt Ledfold Reloaded:

"hülye németként"
Ja, írhattam volna akármit, magyart is, csak itt Ázsiáan én főleg németeken véltem felfedezni az adaptálódásra való képesség teljes hiányát, ezért sikerült ezt leírnom, de biztos van olyan akinek a jenki haverjai nem tudnak 36 óránál többet steak nélkül kihúzni... :-) Márpedig a jó wurst is, meg a jó steak is brutálisan drága cucc Sanghájban is, és gyanítom Moszkvában szintúgy.
Tegnap a német vendéglátóipart néztük meg egy kicsit közelebbről, ma a spektrum másik vége kerül terítékre. Mai szerzőnk, Er ugyanis egy angliai egyetemen végzi a PhD-jét, onnan küldte el beszámolóját. „Valamikor összevitatkoztam az osztályfőnökömmel a kis falusi…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28 14:53:51
@enrobag: "Nem az emberek üldözik el a tanárt, orvost stb. stb. Millió és egy oka lehet annak, ha valaki elmegy, de az teljesen ki van zárva hogy a józan eszüket veszített emberek elüldöznék őket."

Nos az én elméletem szerint igenis az emberek űzik el (bár közvetetten) a dokikat vagy éppen tanárokat. A lényeg, hogy megintcsak a NÉP dönt.

Ha jön majd egy olyan korményaspiráns erő mely asszondja: mostantól 1500 nettó EUR-t fizetünk minden orvosnak és 1000-et a tanárnak, de cserébe az állami újraelosztás mértékét csökkentenünk de legalábbis szinten tartanunk kell, és ha erre a NÉP odaszavaz akkor meg van oldva a probléma. Néhány tízezer nyugdíjas, segélyezett megfagy, éhenhal meg ilyenek, de a maradéknak lesz elég orvos meg a gyerekeknek minőségi tanár.

Ne legyen igazam, de gyanús, hogy akkora az államadósság hogy azt kinőni nem fogjuk már, azaz komoly áldozatok nélkül itt már nem lesz egészséges struktúra.

Ha meg olyan jön aki asszondja hogy progresszív adót a gazdagoknak havi 300 bruttó felett dögöljenek meg a burzsoá szemetek és legyen 18. havi nyugdíj ÉS mellesleg legyen 1500 EUR az orvosok bére, és a nép megszavazza, akkor tudjuk, hogy még mindig hülye. Lesz két jó évünk aztán el kell kezdeni visszafizetni a felvett hitelt. Ekkor tényleg érdemes elkezdeni vadászpuskát vásárolni meg benzintartályt építeni a kert végében.

Talán az a szerencsénk, hogy aligha ad már bárki is hitelt, főleg így, hogy nem vagyunk euro zónások...
Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28 15:00:36
@bpetya75: A Védett férfiakban egy vírus elvitte az aktív spermatogenezissel büszkélkedhető férfiak zömét, és hát a csajok már csak muszájból is a világ urai lettek. Roppant üdítő mű :-)

Amire te gondolsz az a lengyel Szexmisszió című klasszikus film lehet.
Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.29 02:58:50
@Zsuzsi65: "Ez a jelenseg visszavezetheto a real vs. human ertelmiseg alapveto kulonbsegeihez. Mivel teljesen maskent gondolkoznak, mas az ertekrendjuk, vilaglatasuk, nem is erdemes, es nem is lehet meggyozni egyikojuket sem, hogy melyik tudomany terulet "hasznosabb"."

Egyszerű lenne elintézni a dolgot egy "más világkép" és kész mondattal, de mégis van egy hatalmas és objektívnek tekinthető különbség. Ha mondjuk valamilyen okok miatt (legyen, a példa kedvéért, gazdasági, de lehetne egy háború is - majdnem ugyanaz) az erőforrások olyan mértékben szűkössé válnak, hogy nem jut elég étel, meleg ruha, tüzelő az embereknek (az mondjuk átlagosan a világ népességének 80%-ra ma is jellemző) akkor, Isten tudja miért, de az emberek első körben azon aggódnak, hogy mit egyenek. A filozófiai problémák megoldása meg a kultúra és hasonló fogalmak misztikus módon háttérbe szorulnak. A Maslow modell elég jól leírja a miérteket (mellesleg nyílván bölcsész vívmány :-).

Ezzel annyit szeretnék mondani, hogy bár a kultúra valóban szép és fontos, de van olyan, pontosabban többnyire inkább olyan van, hogy nincs rá se pénz, se idő, se lehetőség.

Azaz lehet beszélgetni arról mi a hasznosabb, az ács-mérnök-gazda szenthátomság kontra a tanár-szociológus-művelődésszervező mellett, de tény, hogy az utóbbi banda akkor tud létjogousltságot szerezni, ha az emberek nem pusztulnak éhen, mint ahogy éppen MOST is teszik Afrika, Ázsia hatalmas területein, és ahogy mondjuk egy gazdasági okokból bekövetkező államcsőd esetében történetesen a görög vagy éppen a magyar nyugdíjas is tenné/tenni fogja megtakarítások híjják vagy az éppen meglévő, de percek alatt elinflálódó tartalékok elértéktelenedése miatt.

Nyílván van oka annak, hogy a kultúra, oktatás, kutatások jellemzően olyan időkben és helyeken szoktak volt virágozni, ahol nincs napi kajapara. Ókori görögök, Nílus meg egyéb patakok völgyei, természeti erőforrásokkal pazarul ellátott, északon elhelyezkedő, népességileg szinte törpének tekinthető államok ésatöbbi.

A tízezer lakosra eső szociológusok számának valószínűleg van egy általam nem ismert optimuma, ami nem konstans hanem gazdasági fejlettség, életszínvonal függyvénye is. Ma sokan úgy érzik, hogy a bölcsészsűrűség jelenleg magasabb annál, mint amit megengedhetne magának teszem azt a magyar társadalom.
Mai történetünk Texasból érkezett, és sok sztereotípiára ad választ. Kiderül például, hogy tényleg elhízottak és buták-e az amerikaiak, tényleg csak azok járnak-e gyalog, akik sportolnak, milyen egy jó színvonalú lakópark és még sok minden más. De a lényeg, amit Texasi…..
Lobelt Ledfold Reloaded 2012.11.28 10:15:10
@bpetya75: Pedro, erről a cikkről lemaradtam, de nagyot alkottál, öregem :-) 3 Yoda voltál egyben,világos, tiszta, gyönyörű kommentek, okos gondolatok, egyértelmű megfogalmazás, és még igazad is volt mindezek mellett :-))) Ma sokat tanultam!
A pénzügyi ismereteikre büszke magyarok már vizsgázhatnak is, vajon megértik-e majd azt az információtömeget, amellyel az egy hétvégén felkészített, képzett ügynökök árasztják majd el őket.A Brokernet végigvágtázott a magyar pénzügyi piacon, s a viharnak jó pár áldozata…..
Igencsak egzotikus országba vezet ma utunk, még akkor is, ha ez az ország Európában van, valahogy mégis keveset tudunk róla, leszámítva a jó öreg sztereotípiákat. Albánia az úti cél, nagyon sok minden kiderül, például hogy miként lehet helyes például az a mondat: „ott megy…..