Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csehsorfesztival

0 bejegyzést írt és 42 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég beszámoltam arról, hogy a magyar boltokban időszakosan felbukkanó akciós Pilsner Urquell igencsak kevéssé emlékeztet arra, amit cseh kalandozásaink során megszoktunk. De felvetődött bennem a kérdés, hogy csak a prágai kocsmák csapjáról vagy esetleg a cseh és szlovák…..
csehsorfesztival 2014.05.23 18:22:23
@pif: Szívesen. A trükkös cégnév-feltüntetésnek (még a pilzeni utca-házszám is ott van) nyilván a pilzeninek hitt Gambrinusnál van nagy jelentősége. Most látom, a PU újabban szépen lecsúszott a ratebeeren, a cseh kisüzemi főzdéknek is köszönhetően. Egyébként Budán, a Pivohalléban most van egy biztosan Pilzenben készülő sör, bár nem az benne a lényeg: a Nomád vándorfőzde Karel "cseh IPÁ"-ja (csupa cseh komlókkal, ratebeer 94)
Hamarosan március 15-ét írunk, és ez nemcsak az 1848-as forradalom évfordulója, hanem most már a Házi Sörfőző Egyesület éves - immár harmadik - nemzetközi BJCP-s jegyzésű sörversenyének is bevett időpontja. Idén a hagyományos, vagy versenyeken megszokott, populárisabb…..
sörfigyelő Gluténmentes sör 2013.02.02 17:45:08
Név: Estrella Damm Daura Származási hely: Spanyolország Forgalmazó: Liquid Gold Kft Beszerzés helye: Match Budafok (béke poraira) Összetevők: víz, árpamaláta, rizs, kukorica, komló (mint a búcsúban) Alkoholtartalom: 5,4% (ez rendben) Kiszerelés: 330 ml, üveges Ára: 599 Ft (máshol azért…..
A Cseh-Lengyel határon Csehország legmagasabb csúcsai alatt, az 1600 méter magas Krakonos hegység lábainál fekszik Trutnov - tegnap onnan érkezett két helyi sör, köszönet érte Annának, aki maga is a Krakonos hegység szülöttje, amit németül Riesengebirgének, azaz…..
osztrák ízesített világos baksör Blogunk ma ledobja az angolszász rabigát, és a mindenféle brit, amerikai és kanadai sörök után a közeli, jól ismert Ausztriából választ magának cikknek valót. Ehhez a Hofstettner sörfőzde lesz segítségünkre, amellyel kapcsolatban a…..
csehsorfesztival 2013.11.10 11:09:25
csehsorfesztival 2013.11.11 16:50:59
I@Gérard Duchemin: igen [ano/ja] - a budai Pivohalle megnyílt, szeretettel várunk mindenkit! www.pivo.hu/
csehsorfesztival 2013.11.18 17:15:41
@promontor: A budai Pivohalle új osztrák–cseh söröző első sörlistája hamarosan fölkerül a pivo.hu-ra is, még egy kis türelmet kérünk!
A második Főzdefeszt osztrák vendége a Brauerei Hofstetten, a sörével, melynek neve Hofstettner Bier – ezt csak azért írom ilyen nyögvenyelősen, mert nekem is csak mostanra állt össze, hogy hogyan is viszonyul a helyiségnév két változata egymáshoz.A főzdét először a 15.…..
csehsorfesztival 2013.11.10 10:36:32
Az első Hofstetten-fecske, a Champion Bitter megérkezett a budai PIVOHALLE SÖRVENDÉGLŐBE (ld.: www.pivo.hu), a többiekre még kicsit várni kell. De már itt van Ausztriából négyféle sör (csapolt és üveges) a Schloss Eggenbergtől.
CZ: A Kocourtól is jöttek-jönnek az újdonságok (Stout, Kubík stb.) stb.
csehsorfesztival 2013.11.10 10:38:14
Frissítés, 2013. június 30.: Kóstolási lista és egyéb összegző megjegyzések a kommentekben. A megkóstolt söröket sötétzölddel jelöltem a táblázatban. Frissítés, 2013. június 23.: A Pivo kommentje alapján eszközöltem pár javítást, ld a dőlt betűs részeket... Az…..
csehsorfesztival 2013.06.23 19:28:14
A precíz táblázathoz egy kis precízkedés a Pivótól:

Svijany Kvasničák (15°B, 6% alk., világos, szűretlen, nem pasztőrözött, négyszer, negyedszerre hidegen komlózott, ratebeer 87/98 pont): most csapon van mindkét Pivóban.

Herold sörök rendszeresen vannak a Pivo sörvendéglőben, ha a honlapra nem kerültek is még föl, így pl. a barna megkaphatta volna a piros színt. A búzájukat pedig Bajorországból hozott malátából főzik, talán mégis érdemes megkóstolni (ratebeer 74/95 pont). Sőt, létezget egy barna búzájuk is, de azt még nem sikerült kicsikarnunk tőlük.

Háromnevű sör: Samson 4,7% világos = 1795 Budweiser (ld. pl. magyar Tesco) = Praga (legújabban Magyarországon is ezen a néven is). (Keveredés a csehsornapok honlapon - a Budvar gyárnál)

A kérdésre: a Litovel sörnek úgy tűnik, továbbra is megvan a kizárólagos importőre Celldömölkön.

Nem létező főzdék: Zlatopramen, Březňák, Jarošov. Ezeket a sörmárkákat a Velké Březnó-i gyárban főzi a Heineken. A Březňák (5,1% világos) és a Jarošov (5,1% világos) sör ugyanaz, csak a hordó címkéje más. A jarošovi sörgyárat 15 éve zárták be, később a Heineken tulajdonába került az ingatlan (és a márkanév), arra a környékre helyi sörként ilyen néven viszik vissza. (Kutná Horába a Heineken által bezárt gyár körzetébe Dačický néven, Louny bezárt gyára környékére Lounský néven kerül ugyanez a négynevű sör. Üveges formában csak Březňák címkével létezik, ezért nincs üveges „Jarošov”)

„Lobkowicz sörgyár” jelenleg nem létezik, illetve Vysoký Chlumecről van szó, a kettő ugyanaz, ott készül a Vít búzasör is.

Vysoký Chlumec-i IPA (4,1%) nincs, ez valójában EPA. Promontor írta tavaly: „A végére maradt a „Lobkowicz” EPA a Pivo-tól, az nem jött be. Illetve egy korrekt, átlagos cseh világosnak igen, de egy felsőerjesztésű specialitásnak nem.” (Mi is, idézőjelben, Lobkowicznak írtuk Vysoký Chlumecet, helytelen volt.)
A sörösök júniusi kényeztetésének harmadik állomásához érkeztünk. A Belga Sörfesztivál és a Főzdefeszt után ma indul a Budavári Sörfesztivál is. Már a májusi, beharangozó sajtótájékoztatón is látszott, hogy 2013-ra a Sörforradalom ahhoz a szakaszához érkezett, ahol a…..
... aki ott volt, látta, hogy az időjárás nem volt kegyes hozzánk, egyik napról a másikra 10-15 fokot hűlt a levegő, feltámadt a szél és esett is. Ennek ellenére sokan voltak, és sokan sok mindent megkóstoltak. Ha nem is olyan viharos erővel, mint a májusin, de ezen a feszten is…..
csehsorfesztival 2013.03.25 17:49:48
@Gérard Duchemin: Igen. Kocour Catfish üveges, csapolt most (2013. márc.) a Pivo sörvendéglőben.
cseh barna sör Maradunk a tegnapi lendülettel újjáélesztett cseh vonalon, ezúttal azonban jóval érdekesebb versenyzővel megtámogatva: a březnicei Herold sörfőzde tizenhárom Balling-fokos barnája lesz a szerencsés nyertes. Pontosabban, rövid pillantást vetve a Ratebeer cseh…..
csehsorfesztival 2013.03.06 14:34:56
@Pável: No, úgy látszik, nálunk sem mindenkinek ízlik annyira: www.ratebeer.com/beer/herold-bastard/66013/
csehsorfesztival 2013.03.06 18:59:07
Nem, a mi hibánk (is) volt, hogy nem egyértelműen rendeltünk. Egyéves szavatosságú sör, egyébként 90 napig érlelik. 5 éve gyártják, tudják, mit csinálnak. És ha megnézzük a ratebeeren a legjobb értékeléseit:
www.ratebeer.com/beer/herold-bastard/66013/3/1/
hát látszik (az értékelők értékelési darabszámaiból), hogy nem a célközönség, a sörre most rászoktatandók írták ezeket a dicséreteket…
De ígérjük, hogy legközelebb „rendes” világost hozunk. Addig is itt a búza, a félbarna (www.ratebeer.com/beer/herold-granat-polotmave-specialni/46988/) és a barna. A barna kb. március végétől lesz csapon.
csehsorfesztival 2013.03.07 15:34:02
@-kk-: @Gérard Duchemin: infó helyesbítése: a barna már csapon van
cseh világos sör A tegnapi, tízenhármas Primátor után sorrend szerint a tizenhatosnak kellenne következnie, de azt korábban már abszolváltuk, így ma egyből a második legerősebbhez, a világos Rytířskýhez lehet szerencsénk. Neki a színkódok közül - valószínűleg…..
csehsorfesztival 2013.03.06 14:21:34
@promontor: De hát nem is kell beilleszteni! Nem a középső erjesztésű sört találták föl. Ez a středně prokvašené a kierjesztés mértékére utal. Közepes mértékben kierjesztve. (A kierjesztés pedig a malátacukor alkohollá alakítását jelenti, remélem, jól mondom.)
Kontár Komlókutató Kocour Saurus 2012.01.19 21:11:00
cseh füstölt sör Kissé hosszúra nyúlt újévi szünetünket követően ezúton üdvözöljük a blog szorgalmas olvasóit, mégpedig egy igen eklektikus sör apropóján, mellyel a Békésszentandrási PENTApple kitérőjét követően visszatérünk a kora tél cseh tematikájához. Mai…..
Csehország északi fülecskéjében, Varnsdorf faluban működik a Kocour, a közép-európai szinten jelentős, posztmodern cseh kézműves sörfőzde. A posztmodern sörfőzdét onnan lehet megismerni, hogy nem a helyi tradíciókat követi szolgaian, hanem mániája az újítás, a tradíciók…..
a haverokkal a kocsmában korábban megcsinálták a saját táblázatukat, aztán onnan már könnyű volt a rendszert a kémiában alkalmazni... ..
csehsorfesztival 2012.11.27 19:40:28
Egy másik Mengyelejev-táblázatot hadd mutassak:
vimeo.com/31243376#t=20
Igaz, ez nem sörös, hanem kólás...
(Eredetileg itt van a linkje:
www.csehsorfesztival.com/Dekany_Zsiraf.htm
Nemsokára kofolás link is lesz.)
Promontor mérnök, és mint ilyen, hajlamos mindent alaposan megtervezni. Még a cseh sörfesztiválon efogyasztandó sörök kiválasztását is komoly tudományos kutatómunka előzte meg, amelynek eredményét az alábbi táblázatban foglaltam össze.Az alkalmazott módszertan a következő:…..
cseh füstölt sör Könnyen belátható, hogy Csehország számtalan sörgyára közül elsősorban azok ismertek Magyarországon is, amelyek valamilyen módon forgalomba is kerülnek itthon - mint a Pilsner Urquell, a Staropramen, a Krušovice vagy épp - némi licencfőzésnek csúfolt…..
Kocsmablog Čech In sörtár 2012.11.23 12:50:00
Cím: 1065 Budapest, Lázár utca 7.Látogatás: 2012. november 14. 18:00-20:00 A mai világban, amikor a fiatalok nagy része becsekkol, mielőtt meginná az első korty (cseh) sörét, eléggé nyilvánvaló az utalás...
csehsorfesztival 2012.11.25 17:26:12
Segítség a Pivo, které bodne! megfejtéséhez:
www.csehsorfesztival.com/Tablazatos/38-1.htm
(Honlapunk szövegeiben egyébként tóbb száz háček található…)
Kocsmablog Hány fokos a sör? 2012.11.16 09:00:00
A címben feltett kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni, mert ugye milyen fok? Celsius, alkohol, Balling? A gyakran emlegetett sörfajták között néhányról már szóltunk, de a szárazanyag-tartalmat illetően tényleg csak említés szinten. Pedig jól emlékszem, mikor először Csehországban jártunk, és a…..
csehsorfesztival 2012.11.18 18:48:45
@károly szántana:
Nagyon szépen kérjük, a ležák ne legyen lager! A lager ugyebár azt jelenti, hogy (bizonyos fajta) alsó erjesztésű sör. A Pivo sörvendéglőben is ilyen értelemben használjuk:
http://www.csehsorfesztival.com\Tablazatos\ex.htm
De éppen erről van szó, hogy a cseheknél a jelenlegi sörtörvényük szerint a ležák szó azt jelzi csak, hogy a sör 11° és 12,99°B között van, semmi mást. Tehát pl. az ilyen erősségű búzasör is ležák. (ld. google: Pšeničný ležák) Pedig felső erjesztésű! Nyilván a csehek is gondban voltak az elnevezéssel, nem volt a német Vollbiernek megfelelő, létező szavuk erre a kategóriára.
Ezért nem fordítjuk magyarra a ležák szót, hogy ne zavarjuk össze teljesen az érdeklődőket. Miután magyarul nem léteznek ezek a sávok, illetve a Balling megadása amúgy is pontosabb és csehesebb, ezért mi a Ballinggal adunk tájékoztatást.
Kontár Komlókutató Kocour K31 2012.11.04 22:33:17
cseh ale Csehország főzdéi, mint az köztudott, elsősorban tíz-tizenkét fokos ivósöreikről híresek; az ettől lényegesen erősebb sörök kifejezetten ritkaságszámba mennek a desítkák, jedenáctkák és dvanáctkák százai között. Ugyanakkor, mint azt a Kontár Komlókutató…..
csehsorfesztival 2012.11.09 19:19:59
Hogy pontosítsunk: a K31 csak a 3. legerősebb Csehországban. Első a Taschenberg Velmistr, ami 37-38°-os, ez láznak szinte semmi, Ballingnak igen komoly.

Hogy megkönnyítsük a beleszaladást: a bp.-i Pivo sörvendéglőben még vehet K31-et, aki siet, üvegest. (Mert, akármilyen hihetetlen, csapolva is létezik.)
www.csehsorfesztival.com/

Most már tényleg hamarosan folyamatossá válik a Kocour söreinek kínálata a Pivo sörvendéglőben, ígérjük. Addig is, ha már az erőseknél tartunk, jövő hét közepére várható egy 20°-os vadonatúj csehszlovák(!) Porter, csapolva!
csehsorfesztival 2012.11.15 20:08:37
SERTEPERTE Sörbefulladás 2012.10.17 19:41:00
1814. október 17-én a londoni Tottenham Court Roadon működő Meux és Társa cég sörfőzdéjében egy 22 láb magas és körülbelül 4000 hordó űrtartalmú kádban csendesen érlelődött az erős világos sör. A fából készült edényt 29 darab hatalmas vasabroncs tartotta össze. Azon a végzetes napon a cég egy…..
Sörbúvár Az Arany Tigrisben 2012.09.19 11:28:00
    "Ülök az Arany Tigrisben, a söralátéttel játszadozom, és megint és ismét nem tudok betelni az embléma látványával, két fekete tigris pörög az ujjaim között, mint mindig, most is öntudatlanul a számla sarkait hajtogatom, először az egyiket, aztán a másikat, a harmadik…..
csehsorfesztival 2012.11.06 19:07:37
@Pável: @rambo13: Most újra érdemes megnézni, sok új szemelvény került fel.
www.csehsorfesztival.com/Szepirodalom.htm
Örülünk, ha tetszik!
SERTEPERTE Söröskocsi baleset 2012.10.27 19:25:13
Nyár derekán, éppen az igazi nagy kánikula beköszöntése előtti napokban felborult egy pótkocsis teherautó Budapest egyik legforgalma­sabb útján. Sört szálított, üveges Kinizsit, körülbelül ötezer darabot. Ami a pótkocsin volt, mind elpusztult, összetört, kifolyt, a…..
SERTEPERTE A másnap szépsége 2012.10.08 20:20:00
  „A részegségben nem az emelkedett hangulat a legszebb, nem a felfelé vezető út, nem az égnek emelt karok, nem az egymás után születő ötletek, a részegségben a másnap a legértékesebb, a másnaposság, a lelkiismeretfurdalás, a spleen, amikor az ember maga alatt van... Abban…..
csehsorfesztival 2012.10.11 17:29:16