Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Walahol

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor csak bele lehet szólni valamibe, arra örömmel bátorítunk mindenkit. Most ez a bátorítás egészen kevéssé örömteli, hiszen egy társadalmi egyeztetésnek látszó tárggyal állunk szemben: nem kíváncsiak a véleményünkre, de legalább a társadalmi egyeztetésként meghirdetett változtatáscsomag is…..
Ebben a sorozatban a befolyásolás pszichológiájáról írok. Az első részben a csoportnyomás jelenségét jártuk körül, a másodikban a csoportnyomás elleni védekezésről volt szó. A harmadik részben a nagy manipulátorok trükkjeit muttatam be, ebben a részben pedig az agymosás ellenszereiről…..
Walahol 2021.12.22 11:48:48
@Warum: "A legnagyobb tévedés, hogy ehhez vallási, vagy közéleti csoport kellene. A manipuláció legelterjedtebb terepei a családok és a munkahelyi klikkek. "
>>Ott is. A társadalom (nagy közösség) állapota és a kis közösségek állapota kölcsönösen tükrözik egymást.
Walahol 2021.12.22 14:24:17
@frikazojd: Nem a "tények" alapján látszik, hogy mi agymosás vagy nem, hanem az alkalmazott kommunikációs mód milyen. Ad-abszurdum, még olyan is lehet, hogy jó cél értekében lehet manipulatív a kommunikáció (pl, túsztárgyaló). A "tények" gyakran a manipuláció tárgyát képezik: amint egy vélemény "tényként" pozicionálódik, onnantól nem lehet megkérdőjelezni, ezért ez is egy nyomásgyakorlási eszköz.
Walahol 2021.12.22 19:00:01
@midnight coder: " Nincs olyan hogy független, tárgyilagos média ami csak tájékoztatni akar és nem manipulálni."
>>Egyszemélyes, szigorúan nem közéleti, hanem szakmai témában akár elő is fordulhat véletlenszerűen tárgyilagos, non-profit blog.
>>"Még csak az sem biztos hogy szándékosan - egyszerûen a vérükben van. "
A sajtó mindig is érdeket képviselt, amióta létezik, ezért is találták eleve ki.
Pont onnan látni, hogy egy sajtótermék nagyon erősen ideológia-vezérelt, ha azt állítja magáról, hogy ő független és objektív. Másképp nem kéne mondania, ez olyan, mint "kicsiben" a magyarázkodás.
Ez most egy olyan poszt lesz, ami kifejezetten alkalmas arra, hogy az új Facebook csoportunkban okos tanácsokat kapjunk hozzá. Az van, hogy rábukkantam egy régi, de igazából komolyan sosem használt Rowenta mobilklímára. Az első próba során működött, legalábbis a ventilátor és a kompresszor is ment.…..
55+ Gender és ember 2021-ben 2021.05.11 11:42:14
A gender szó lett az egyik legtöbbet használt és a hírekben is felmerülő fogalom az utóbbi hetekben. A normál halandót, az átlagembert nem maga a szó érdekli, bár sokan nem tudják mit is jelent. Az értelmező szótár szerint egyszerűen a nemek együttes kifejezője a gender szó, tehát akár az ember szó…..
Nemrég estünk át az óraátállításon, és ilyenkor menetrendszerűen előkerül a kérdés, hogy ha eltörlik, melyik sávban maradjunk. Az ország nagy része a nyári időszámítást szeretné, a nagyokosok meg a télit erőltetik. Mindegyik mellett vannak érvek, és ellenérvek szép számmal, ráadásul a környező…..
Walahol 2020.11.05 21:40:14
@Bambano: "az óraállítást energiatakarékossági céllal vezették be."
Ez csak a hivatalos duma volt, amit a hírszerkesztőknek fél évente elég volt csak elővenni és megismételni, úgy, hogy igazán a szavak jelentésén, és mögöttes tartalmán nem gondolkodott el senki.
Lehet, hogy ez volt valaha, valahol ok, de a természetes humán életritmushoz sokkal közelebb van az átállításos időzóna, ami látszik abból is, hogy nagyon nem triviális, hogy téli vagy nyárit akarnak, mert mindkettőnek vannak nagyon egyértelmű hátrányai is. Sok napig, nem pár napig, vagy egy hétig.
Elsőre szokatlanul hangozhat, amikor Törökországot és az egyenjogúságot egy lapon emlegetik. Különösen, ha valaki ismeri a török állam és az ott élő kisebbségek kapcsolatát. Van azonban egy társadalmi csoport, aminek tagjai elégedetten dőlhetnek hátra, ha ezt a szókapcsolatot meghallják...
Walahol 2020.04.03 20:15:31
@Bkkzol: Az családon belüli erőszak valós probléma, de az nem "nők elleni erőszak" hanem "családon belüli".
Az egyezmény "legalizálja" a verbális agressziót (csak a nők részéről), míg a fellép a férfi fizikai agresszió ellen, ami a társadalmi katasztrófát fog okozni: olyan mértékben belenyúl a férfi-női kapcsolatba (az utóbbi etikátlan előnyére), hogy az rombolni fogja az egészséges párkapcsolatokat, nem fog gyerek születni.

Az Isztambuli egyezmény a matriarchális társadalomról szól, tehát a nők uralmáról a férfiak felett. Ugyanaz, mint ami 100 éve volt, csak fordítva. Nem kéne. Természetesen ezt tagadják, de ha a tetteket és az egyezmény szövegét nézzük, akkor egyértelmű. Ez egy kommunikációs stratégia, aminek nem kell bedőlni.
Természetes, hogy azt állítják magukról, hogy ők csak az egyenlőséget akarják. Ha mást mondanának, akkor mennének a süllyesztőbe.
Az egyenlőség pedig szép eszme, de a tettektől lesz az, nem attól, hogy ezt állítják magukról.
Mesélnék kicsit arról, hogy kereskedelemben dolgozva, hogyan élem meg a koronavírus járványt. Az üzlet, ahol dolgozok normális esetben reggel tíztől este hétig tart nyitva. A kormányrendelet alapján, most már csak délután háromig. Természetesen a cég változtatott a nyitvatartási idején is. Most már…..
Walahol 2020.03.23 20:12:51
@ulpius66: A szöveg alapján azt gondoltam, hogy ez legalább 2 hetes bejegyzés.

Azóta mindenhol, minden fronton mindenki próbálja elmondani, hogy mit jelent az exponenciális növekedés (az esetszámok duplázódnak 3 naponta), és az mit jelent az, hogy EÜ ellátórendszer vannak határai.

Jobban fertőz, mint az infulenza és ha egyszerre lesz beteg mindenki, akkor a lakosság 5% hal meg benne, ha nincs ellátás.

Ha van, akkor 0,5%-ig lehet lemenni, de ahhoz kell sok orvos, meg lélegeztetőgép, meg jól szervezett ellátás. És, a korlátozások, hogy NE EGYSZERRE legyen beteg mindenki.

80%-nak semmi komoly (viszont kiváló terjesztő), a 20% viszont akkor is szenved, ha nem kerül kórházba, de jó eséllyel kórház és lélegezetőgép. Megfulladnak.
A sima influenza járvány halálozása 0,1% és nem terjed olyan gyorsan, mint ez.
Hát ezért.
A gyilkos szóvicc után következzenek a gyilkos tények az új, a szegedi vonalra bevezetett menetrendről, amit tovább súlyosbít, hogy az IC+ márkanév alatt az ilyen típusú, a látszatra, a városok elképzelt rangjára és dzsentri önámításra alapuló menetrendet tervezik hamarosan bevezetni valamennyi…..
"Csak én érzem magam átverve, vagy ez már a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat határát feszegeti."- teszi fel a költői kérdést Gábor, akibe erősen befészkelte magát a gyanú, hogy a weboldalon az általa kiszemelt termék ára csak mézesmadzag volt, nem ármegjelölés. A…..
A média, a reklámok, a közösségi oldalak csak úgy ontják ránk a cuki, masnit viselő kutyusok képeit, ahogy előkerülnek a karácsonyfa alatti dobozokból, és nagy boldogan mindenki ölelgeti őket. És itt vége is szakad minden alkalommal az adott hirdetésnek, de a valóságban csak ilyenkor kezdődik igazán…..
Már több mint 15 éve, hogy a Concorde utoljára repült. Mivel a technológia minden más szempontból hatalmasat fejlődött az azóta eltelt időben, igazán furcsa, hogy ez volt az egyedüli szuperszonikus utasszállító repülőgép a világon, és megragadtunk a szubszonikus…..
Walahol 2018.12.01 18:03:26
@molnibalage: Arra az időre gondolok, amikor kénytelenek leszünk a fosszilis energia felhasználást erőteljesen korlátozni. Nem olyan sok idő az még.. és akkor nem az számít, hogy gyors, hanem az, hogy _képes_.
Budapest-Kelenföld vasútállomás az elmúlt években rengeteget fejlődött. Ha lehet azt mondani, az elmúlt 10 évben itt történt valójában a legtöbb fejlesztés, mégis még mindig rengeteg tennivaló akad erre ahhoz, hogy valóban egy igazi, modern, XXI. századi átszállópont képét…..
Ebben nincsen semmi újdonság, hiszen valaki minden héten nem fejti meg a Voynich kéziratot. Rendszerint az történik, hogy valaki azt állítja, megfejtette, de erről senki mást nem tud meggyőzni saját magán kívül. Ami az elmúlt héten mégis újdonság volt, az az, hogy egy teljesen komolyan vehető lap, a…..
Walahol 2017.09.17 08:46:38
@Walahol: Pontosítás: szóval, nem erre a cikkre gondolok, hanem arra, amelyik szerint újra megfejtettén a Voynic-kéziratot.:)
Lehet, hogy az emberek agyának manipulálásában verhetetlen a Fidesz, de képtelen az országot építeni. Pedig szükség lenne rá. ..
Walahol 2017.08.14 16:46:19
@brlv24: TCO-t hogyan értelmezed erre (Total Cost of Ownership??), ez nem egy birtokolt tulajdon.
A számítási módszertan: józan ész, illetve az, amit láttam hobbistaként más berhuzásások esetén, hogy ezt hogyan szokták számítani.

Egyszerű: ha a buszt el kell téríteni, akkor az az oda utazóknak nyereség, az átutazóknak veszteség időben. Pont így szokták számítani azt is, hogy egy gyorsjáratot hol kell megállítani. Ha az oda utazók időnyeresége több, mint az átutazók vesztesége a megállással, akkor megéri megállni, ha nem, akkor nem.
A zónázó vonatok is ez az elvet követik.

Ha egy zsúfolt, Gazdagrétről v. Budaörsről v. bárhonnan a metróhoz igyekvő buszt lassítunk, az a végállomás előtt már jellemzően fullra tele lesz, tehát egy betérés, plusz kanyar sok embert érint hátrányosan, ezért nem jó megoldás.

Ha pedig nem tér be a kóházhoz a busz, akkor a rágyaloglási idők lesznek vállalhatatlanul magasak, ez az adott pontra utazók esetében.

Tehát, ha busz, akkor kifejezetten kórházi járat kell, esetlegesen egy-két lassabb járat betérésével Budaörs és Gazdagrét felől.

A belvárosi közvetlen buszjárat pedig azért nem él meg, mert ha a metróval párhuzamos, akkor onnan "vesz le" utast és a metró állandó költsége magas, a változó költsége alacsony, ezért a metróval indokolatlanul párhuzamos busz gazdaságtalan.
Walahol 2017.08.14 16:56:18
@SomiTomi: Milyen nyomvonalon hoznád be a kisföldalattit és legfőképp milyen forrásból és hogyan győznéd meg az embereket, hogy ez a jó megoldás? :-P

A régi aluljárót természetesen át lehet építeni, és egész biztos, hogy jobb, ha van, mint ha nem lenne, pl, a födémnek tök mindegy hány méter van alatta, tehát lehet ásni lefelé még.
Walahol 2017.08.14 17:01:57
@EU zászlót mindenhova!: A sürgősségi eseteknek vajon hány %-a érkezik az autópálya felől? Érzésre 1% körül lehet.. A belvárosban nagyobb a népsűrűség és nem csak autóbalesetekről van szó, hanem minden másról is.
Van az úgy, hogy ha az ember fodrászatot nyit, akkor csak lenőtt hajú emberekkel találkozik. Na, így érzem én is, amikor a medvepostaládát ürítem. Ez alapján a Földnek vége és idegenek letaroltak, anyák menekítik a gyermekeiket és semmi sem működik, ja és minden házkezelő maga a patás ördög. Most ez…..