Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bakonyi.laszlo

20 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ez a kép nem sikerült. Nyilvános megosztásra elvileg alkalmatlan. Hogy most mégis ezzel illusztrálom ezt a bejegyzést, az annak köszönhető, hogy a kép elkészültének körülményeiről szól. Pár nappal ezelőtt ugyanis sikerült a saját bőrömön megtapasztalnom, hogy a kreatív…..
bakonyi.laszlo 2015.11.29 21:27:30
@Válasszunk: A tömeg fotózása, amikor nem egy (két) személy a fotó célja, nincsenek kiemelve, ma is ugyanúgy szabad. Még a közzététele is.
Kezdődik az új tanév, mondhatni természetesen változó nemzeti felsőoktatási törvénnyel. A módosítás érinteti a 2006 előtt tanulni kezdőket, meghatározva az abszolutórium (végbizonyítvány) megszerzésének és a záróvizsga letételének határidejét. Tekintsük át az erre…..
Megjelent és április 18-án hatályba lépett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 87/2015. (IV. 9.) Korm. rendelet, amely felváltotta (illetve a jövőben felváltja) a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX.…..
Az elmúlt hetekben a különböző médiákban rendszeres téma volt a felsőoktatási képzési szerkezet átalakítása. Elsősorban a kommunikáció szak esetleges megszűnése, a nemzetközi tanulmányok képzések megszüntetése volt a sajtómunkások témája. Most, hogy a Felsőoktatási…..
Emlékszünk még a néhány évvel ezelőtti fővárosi közmondásra, miszerint mi zavarja leginkább a BKV-t abban, hogy jó szolgáltatást nyújtson? Az utasok. Úgy tűnik a BKK-t is zavarják azok, akikért vannak, ugyanis a legaljasabb utasellenes intézkedésre készülnek alakulásuk…..
Egy pillanatig meseszerű volt. Visszatekintve mindenképp. Sikeresnek mondott élet, amit én is feltétlenül annak éreztem, sőt rendkívül sokszínűnek és érdekesnek. Parádés feleség, gyönyörű gyerekek. Szuper napi elfoglaltságok, munka és szabadidő. 37 évesen, erősen, a…..
bakonyi.laszlo 2014.01.23 13:34:43
Amennyiben valaki olvassa korábbi blogbejegyzéseimet, tudhatja, hogy álláspontom szerint nem az intézményszerkezet, hanem a képzőhely-szerkezet a lényeges (elsősorban az állami intézményrendszerről beszélve). Ezért elemzésemet sem az intézményekkel folytatom, hanem a…..
Korábban már írtam a Budapest - vidék problémáról. íme az újabb fejezet, átléptünk egy újabb küszöböt. Túl az 50 %-on Az alábbi táblázat az érettségire épülő képzések esetén mutatja a felvet hallgatók képzési hely szerinti arányát: képzési…..
Megjelentek (2013. július 26-án, pénteken) a felvi.hu honlapján a 2013. évi általános felvételi eljárás részletes statisztikái. Folytatódjon ezeknek az elemzése. Az adatok bemutatása, elemzése során a 2006, 2011, 2012 és 2013 évi általános eljárás adatait fogom használni,…..
Rengeteg emberben él az a téves információ, hogy a felvételi ponthatárok mondanak valamit a felvett diákok minőségéről, képességéről. Pontosabban az a kép él, hogy az alacsony ponthatárú képzésekre alacsony tudásszintű embereket vesznek fel. Ez nem így van Pontosabban az…..
Mindenki megtudta a ponthatárokat, itt az ideje, hogy nyugodtabban kezdjünk elemezni. Igaz ehhez kevés adat áll a rendelkezésünkre, gyakorlatilag a Felsőoktatási Államtitkárság által kiadott adatok. A képzési szintenkénti adatok képzési szint 2012A 2013A eltérés…..
A 2013. évi általános felvételi eljárás értékeléséről több vélemény elhangzott. A vidéki főiskolák vesztes voltától a több lesz a felvehető államilag támogatott hallgató. Az alábbiakban megpróbálom én is értékelni, elemezni a felvételi adatokat. Az adatok forrása,…..
bakonyi.laszlo 2013.06.06 18:21:16
@Moi108: A felvi.hu-n. A Felvételi menü, Ponthatárok,rangsorok menüpont, Friss felvételi statisztikák rész. A "Jelentkezők száma szakonként" lista választásakor adott intézmény adott karának összes képzése megnézhető az éppen aktuális (illetve pontosabban a legutolsó közzétett) adatbázis alapján.
Bakonyi László
Az elmúlt időszakban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részvétele kapcsán kisebb vita (helyesebben álvita) bontakozott ki a kamarák szerepéről a felsőoktatás irányításában. Volt aki óvta  a területet ettől, volt aki pártolta a gazdaság szereplőinek részvételét,…..
A felsőoktatással kapcsolatban sokan panaszolják, hogy alacsony a belépő hallgatók színvonala, nem lehet őket képezni. Másik oldalról sok terület elzárkózik az emelt szintű érettségi előírásától, mint bementi feltétel. Ilyenkor egy kicsit a terhes szűz lány esete jut az…..
Nézzük a tényeket. Vessük össze a Központi Statisztikai Hivatal 2001. évi népszámlálási adatait, a felvi.hu felvételi adataival. Tekintettel arra, hogy az érettségi követő év(ek)ben többen újra jelentkeznek a felsőoktatásba, a legtisztább összehasonlítást a…..
Röviden semmit. Kicsit hosszabban: mutatnak valamit, de nem képezhetik döntés alapját. Mint korábbi posztomból kiderült, a felsőoktatás erősen Budapest-centrikus lett az elmúlt 6 évben, véleményem szerint kormányzati hibából (is) adódóan. Szerintem a kormányzatnak gondoskodnia…..
Azt gondolom itt az ideje erősen vitatható kérdésekről beszélni (na jó, írni). A felsőoktatás szereplői között rendszeresen előkerül a regionalitás,a regionális beiskolázás elősegítésének kérdése. Ennek oka az, hogy a vidéki felsőoktatási intézmények úgy érzik, ez…..
Az alcímben alkalmazott "Bologna Hungaricum" kifejezés nem saját találmány. Elsőként Antal Jánostól, az Általános Vállalkozási Főiskola főigazgatójától hallottam, de nagyon igaznak tartom. Igen, elrontottuk a többciklusú képzési szerkezet bevezetését. Ebben szerintem már…..
Intézményhálózat Jelenleg 67 államilag elismert felsőoktatási intézmény működik Magyarországon. Ebből 28 állami fenntartású, 2 kvázi állami (hivatalosan magán, de állami részvétel van a fenntartásban), 11 magán fenntartású és 26 egyházi fenntartású intézmény. A 26…..
Amennyiben lényeges és meghatározó lenne, akkor a legjobb döntés az lenne, ha holnap az Országgyűlés minden állami intézményt összevonna a (mondjuk) Magyar Állami Egyetem néven és minden megoldódna. A magyar felsőoktatási integráció-történetben egyetlen esetre emlékszem,…..
A lemorzsolódás mértékét nem ismerjük. Nem csak azért nem, mert azt sem tisztáztuk, hogy ki morzsolódik le. Erre még vélhetőleg egyszerű a válasz: aki záróvizsga letétele nélkül abbahagyja tanulmányait. Erre vonatkozóan akkor lennének adataink, amennyiben a FIR (a…..
Fel kell tenni a kérdést, egyáltalán mit várunk el a felsőoktatástól, mit csináljon? Mi a feladata? Amennyiben ezzel nem vagyunk tisztában, akkor nem tudunk érdemben párbeszédet folytatni a magyar felsőoktatásról, nem tudjuk megtervezni a magyar felsőoktatás rendszerét,…..
Többen mondták már, hogy a felsőoktatás olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá. Szerintem akik értenek is hozzá, azok sem egy nyelvet beszélnek. Sőt, akik azt gondolják, értenek hozzá, azok sem egy nyelvet beszélnek. És nem igaz a fenti állítás. Mindenki egyetért azzal, hogy a…..
Szerintem Felháborító! 2012.08.30 12:48:08
A gyerkőcöm iskolát váltott. Hétfőn volt a sárvári Tinódi gimnázium Idegenforgalmi, Vendéglátó szakközépiskolában a pótfelvételi, felvették. Innen indult a kálváriánk, ugyanis új diákigazolványra van szükségünk. Még aznap délelőtt elmentünk Celldömölkre az…..
bakonyi.laszlo 2012.08.31 07:51:40
@Aszusz: HA felfigyelt volna rá, az eredeti történet arról szól, hogy iskolát vált a tanuló, ebben az esetben pedig talán nem kellene a júniusi iratkozási kérdéssel példálózni.
Azt írta ismeri a rendszert (jómagam is), akkor azt is tudja, hogy ideiglenes igazolványt csak a végleges igazolvány igénylésének beérkezése után lehet rendelni. Ez pedig csak okmányirodás sorban állás után megy. Nem tudom mikor járt okmányirodában, de bizony elég hosszú a sor, illetve a 2 heted előjegyzés is hosszú időnek tűnik, főleg ha egy kedvezményt biztostó igazolványról van szó, amivel olcsóbb az utazás, nélküle meg nem. A régi igazolványt meg ugye be kell vonni, elméletileg.
@toreki, @Aszusz: a felsőoktatási igénylés nem azért volt gördülékenyebb a régi szisztémában, mert a középiskolában dolgoztak bármit is a felvételivel. Egyszerűen azért, mert mindenkinek legyártották akit felvettek (és igényelt) azokkal az adatokkal amiket a jelentekzési lapon megadott, aztán a felsőoktatási intézmény dolga volt ellenőrizni, hogy tényleg stimmelnek-e azok az adatok. Ha nem, ment a levesbe az igazolvány... Az új rendszerben pedig csak akkor indul az igénylés, ha van már oktatási azonosítója, benne van a központi nyilvántartásban satöbbi. Na most éppen új rendszer indul, igazolvány-igénylést továbbítani ki tudja mikor lehet.

Egyébként a rendszer "átka" az ideiglenes igazolvány központi rendszerből való kiállítása (aminek a félreértések elkerülése végett jelzem, hogy látom a logikáját). Ha az iskola, főiskola, egyetem azonnal tudna adni egy ideiglens igazolványt, nem lenne ilyen időbeli probléma. MEllesleg sokat "ér" az az ideiglenes igazolvány a jogosultság ellenőrzése szempontjából, amin még fénykép sincsen...