Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kardosszilvi

22 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A minap magam is belefutottam (nehéz is lett volna kikerülni…) abba a történetbe, melynek keretében egy Kanadából hazatért magyar nő az észak-amerikai országban dúló borzalmas állapotokat ecsetelte, egészen apokaliptikus helyzetet lefestve tudtukon kívül nemváltoztatás alá vetett óvodásokkal és…..
„Vágyakozom egy másik életre, de ahhoz másoknak meg kell halniuk” - írja Detti, és sajnos egyáltalán nem túloz. Nekem valami azt súgja, hogy nincs is egyedül, sokan járhatnak hasonló cipőben...
Kardosszilvi 2019.04.02 09:21:47
Bár tudnék bármi okosat, bíztatót írni. Én is 40 évesen indultam, Svédországba jöttünk. Igaz, én a párommal együtt, ami nagyon nem ugyanaz. De akiben ennyi erő, hit, kitartás van, annak mindenképpen sikerülni fog egyedül is. Én csak annyit tudok mondani, hogy ha Svédország lenne a cél, akkor itt is van sok olyan magyar, akik segítenek az újaknak, ha tudnak. Viszont ide sajnos muszáj tanulni svédül, így ha angolul tudsz, talán mégis jobb választás Kanada. Amúgy meg határozottan egyetértek az előttem szólóval: igenis keményen el kell beszélgetni a nővéredékkel, hogy eddig te álltál helyt, most nekik kell. És hogyha ugyanannyi ideig magukra vállalják anyukádat, mint te tetted, akkor addigra biztosan egyenesbe jössz és tudsz később anyagilag hozzájárulni pl. egy házi gondozó fizetéséhez. A párod műtétjét tuti nem tudnák megcsinálni pl. Kanadában? Hátha mégis van bármi esély, utána néztél? Spanyolországban pl. sokkal több az átültethető szerv, mert ott az az alaphelyzet, hogy mindenkié használható, ha kifejezetten nem tiljta meg, azaz nem kell előre direkt nyiltakozni, hogy szeretné felajánlani. Magyarországon nem így van, de simán elképzelhetőnek tartom, hogy egy olyan kampányt indíts, hogy "Engedd, hogy élhessek - kérlek, ajánld fel átültetésre saját vagy elhunyt szeretted szerveit. Vagy valami ilyesmit. (és tuti, ezrek osztanák meg, amivel nagyban megnőne a felajánlások száma mások részére is). Ez az egész, akárhonnan nézzük, borzasztó és csak drukkolni tudok, hogy minden jobbra fordul.
Kardosszilvi 2019.04.02 14:06:13
@_z_: igazad van, utána olvasva tényleg így van Magyarországon is. Valószínűleg régi az infóm róla és abban a hitben voltam, hogy így van még mindig, de már nem.
Aki Svédországba költözik, az hamar átveszi az itteni általánosan pozitív szemléletmódot. Én például egyszer már megírtam ezt az évfordulós bejegyzést, de aztán úgy döntöttem, hogy inkább elölről kezdem, mert a korábbi verzió kissé negatívra sikerült. Na, nem a svéd tapasztalatok miatt, inkább az…..
Kardosszilvi 2018.09.07 11:23:40
@Kridan: Szia! Képzeld, mi is Göteborg környékére megyünk, bár ez egyelőre közeéebb van Borashoz, mint Göteborghoz. Mi októberben költözünk :)
Kardosszilvi 2018.10.04 12:16:46
@Kridan: az szép lehet :) Én is nézegettem ottani albérletet, de elég sokáig tart bejutni többnyire onnan, a tervező szerint. Vagy nem annyira gáz?
Elég jól jellemez egy társadalmat egy olyan apróbb részlete is, mint például hogy hogyan bánik a(z) (házi)állatokkal. Itt, Svédországban sokkal komolyabban veszik az állatvédelmet, mint Magyarországon, szigorúbbak is a szabályok, jobban van szankcionálva, és be is tartják/tartatják azokat. Első…..
Kardosszilvi 2018.08.22 13:27:35
Kedves Rebeka! Először is köszönöm a blogot, nagyon informatív, nagy segítség így kiköltözés előtt. Viszont nem tudom, kérhetem-e a segítségedet abban, hogy mi nem csak hogy külföldiként próbálunk Svédországban albérletet találni (nagyon hasznos volt az a bejegyzés is), de halmozottan hátrányos helyzetűek vagyunk a 4 db kutyánkkal... Nem egy cica, mint nálatok volt. És kb esélytelennek érzem jelenleg a dolgot, ráadásul még csak próbaidős szerződése van a páromnak Göteborgba, és amíg le nem telik, nincs fix szerződés. Utána viszont azonnal kellene költözni, mert mostanra eladtam emiatt a házunkat itthon és ki kell költöznünk. Ugyan kis értékű ingatlan, de kezdő tőkének jó lesz (tudunk bérelni, kauciót fizetni, sőt akár több hónapot előre), majd persze én is fogok remélhetőleg tudni dolgozni, nem csak ő. Van bármi ötleted, hogyan induljunk el? Úgy érzem, a PM megszerzéséhez tényleg ott kellene laknunk már, de nincs se rokon, se barát, akihez mehetnénk. Mit tanácsolsz te, mint állatbarát, aki megérti, hogy a családtagtól megválni nem opció? Mellettünk szól viszont, hogy a négyből kettő vizsgázott, dolgozó segítő kutya (majd valahogy ott is honosítom a vizsgájukat vagy újra vizsgáztatom őket akár, bár még nem tudom, hogy működik ez ott). De a lényeg, hogy hivatalosan is igazoltan jólnevelt, kulturált, egészséges és tiszta, ápolt kutyák. A másik kettő ugyan nem segítő kutya, de mivel a szakmám a segítő kutyák és egyéb, családi kutyák képzése, ők a referencia munkáim gyakorlatilag :D igazából ez is lenne a célom, hogy ott is folytathassam majd saját vállalkozásban a kutyázást :) Szóval van valami ötleted, tanácsod?
Kardosszilvi 2018.08.26 17:33:33
@NRebeka: köszönöm szépen a tanácsokat, én is kb ezekre jutottam magamtól :D de akkor ezek szerint te is megerősítesz a fentiekkel. Ha esetleg mégis tudomásodra jutna ismerősi körödben egy kutyás albi, kérhetek olyan szívességet, hogy szólnál az érdekünkben? :)
Kardosszilvi 2018.09.09 19:48:05
@NRebeka: azért köszi :)
Alapszabály: kutyát fürdetni minél ritkábban! Még a lakásban tartott kutya sem zavaróan koszos, ha amúgy egészségesen táplálkozik és a szőre fényes, egészséges, öntisztuló. A kertben élő kutyát pedig főleg nem fontos fürdetni, de ha mégis kell, akkor is elég évi egyszer,…..
Elsősorban a felhasznált anyagoktól. Ahogyan egy biofodrászat is, itt is természetes anyagokat használunk a fürdetéshez, egyéb kezelésekhez.  Minden tekintetben igyekszem a lehető legkörültekintőbben eljárni. Azaz, ha egy anyag hazai forrásból is beszerezhető, netán…..
Kardos Szilvia Cím: 3321 Egerbakta, Siroki út 7. Telefon: 06-20/582-63-84 E-mail: kardosszilvi@gmail.com ..
Kardos Szilvia vagyok, kutyakozmetikusi oklevelemet 2005-ben szereztem. Ekkor üzletet nyitottam Budapesten, ahol egy év alatt elég sokan odaszoktak és szívesen jártak kutyák-gazdik. Álszerénység nélkül mondhatom, sok gazdi mondta, hogy még soha nem volt olyan szépen megnyírva a…..
Már többször írtam a mulcsozásról, de mivel mindennek ez az alfája és omegája, ezért írok róla egy összefoglalót is. A mulcs lényege az, hogy nem hagyja a talaj felszínét kiszáradni, erodálódni, ahogyan az történne a csupasz földdel. A talajfelszín természetes állapota…..
Kardosszilvi 2014.05.28 18:03:27
Igazad van, ezt nem részleteztem, köszönöm a kérdést :)
Megyek sorban.
Az apró magvak a mulcs alól csak akkor nőnek ki, ha az nem vastagabb, mint 3-4 cm. Persze ilyenkor már nem kell a magokat még földdel is takarni, csak leszórni a tetejére, a mulcs úgyis nedvesen tartja - persze kell időnként locsolni is, hiszen ez nagyon kevéske mulcs, hamar kiszárad. Ha vastagabb a mulcs, abba lehet kis lyukakba tenni nagyobb magokat, mint tök, uborka, kukorcia, borsó, de ez se kerüljön 5 cm-nél mélyebbre azért. Viszont palántákat szépen lehet bele ültetni: széthúzza az ember ott, ahol ültet, majd visszatakarja a tövére.
Sajnos azonban ennyi mulcs édeskevés a gyomok kiírtására, pláne, ha az tarack vagy apró szulák. Ilyen esetben többféle eljárás van (talán még több is, mint amiket én ismerek, de leírom, akiket én tudok).
1. Lasagna ágyás - itt az a lényeg, hogy az alsó réteg olyan áthatolhatatlan, amin nem tud átnőni a gyom - pl. gyapjútakaró, kenderből szövött zsák, jutazsák, kartonpapír, újságpapír (ez utóbbi sok rétegben persze!). Ezek mind lebomlanak idővel, de addigra a gyomok nagy része feladja a kűzdelmet :) Ezeket simán csak rá kell teríteni a gyomra. Ha már magas, akkor előtte le kell taposni, de vágni nem kell. Érdemes belocsolni, hogy be is fülledjen akár majd a takarásban, hamarabb pusztul a gyom. Erre jön a masszív takarás, de ezt is be kell locsolni alaposan. majd jöhet egy kis föld rá, ami lefogja, meg hát ebbe már lehet majd vetni közvetlenül is (ha újságpapír vagy karton, ami hamarabb bomlik), esetleg palánta ültetésekor egy kis kézi ásóval kicsi lyukat csinálni rajta, hogy még épp beleférjen a palánta gyökere. Ennek a tetejére jön majd csak maga a mulcs: szalma, fűnyesedék, levelek, akármi. A föld elég, ha 10-20 cm vastag. Sőt, a 20 szerintem már ritka, hogy rakná bárki :). Nagyon fontos, hogy tényleg takarásban legyen az alsó réteg egymással, mert nekem is idén ennek ellenére nőtt ki aszat, pitypang és szulák is, ezek nagyon akaratos gyomok :) Biztos nem raktam elég nagy fedésben őket.
Másik módszer, a kitakar-betakar. Ez azt jelenti, hogy tavasszal, amikor jól megindulnak már nőni a gyomok, kezd meleg lenni, akkor letakarod fekete nájlonnal 2 hétre. Ennyi idő alatt szépen befülled, kisárgul, elhal a gyom. Ekkor kitakarod, hogy újra nőhessen :) ez azért kell, mert ahogy elhalt a szára, levele, a gyökerében még van elég tartalék, amit elkezd kiadni a gyors növekedés miatt. Vagyis hagyni kell újra két hetet, hogy magához térjen, nőjön újra. Eddigre kb. kimerülnek a gyökerek tartalékai, és mielőtt elkezdené visszarakni őket a levelekből, újra le kell takarni 2 hétre. Elvileg 2 ilyen betakarásnak elégnek kell lenni, de extra esetben lehet, hogy kell 3x is. Minden esetre ezek után a gyommentes területre kell tenni egy kis mulcsot, és lehet bele ültetni.
Szoktak még olyat is, hogy az előzetesen letakart mulcsot (ott már tegyük fel, nincs gyom), széthúzzák keskeny sávban annyira, hogy láthatóva váljon a föld felszíne. Ide lehet szórni a magokat, majd ici-picit betakarni, de csak 2-3 cm vastagon max. És ahogy nőnek a sorokban a növénykék, úgy lehet ráhúzni a tövére folyamatosan a mulcsot, vagy pótolni.
Több kertészkedős oldal ajánlja, hogy tegyünk PET palackot a vízigényes növények gyökeréhez, amelyek ki vannak lyukasztva, így közvetlenül a gyökerekhez jut a víz, ahelyett, hogy nagy része elpárologna a felszínről, meg folyna mindenhova, ahol nem olyan fontos, egy szóval…..
Szintén régi vágyam volt egy fűszerkert: csak kilépek az ajtón és lecsípek ezt-azt a főzés közben :) Mindig friss, saját fűszer, hm... No, Maklárra költözésünkkor nekiláttam kitakarítani a kertet és a melléképületeket. Így a több zsáknyi szemét mellett lett több…..
Kardosszilvi 2014.04.21 18:53:38
@replikátor: Bocsánat, nekem elég szokatlan ez a hozzáállás, ezért talán nem is teljesen értem, mert egy jó ideje olyan közegben mozgok, ahol ez természetes, magától értetődő megoldás. Olyan anyagot nyilván nem tennék a földbe, ami szennyezi azt, akár sajátom, akár nem. A nem sajátot arra értettem, hogy nem kell kerülgetnem a sitthalmot, mivel nem ott lakom, de másnak sem a sitthalmot kell kerülgetnie, hanem a belőle kialakított fűszerkertet, ami viszont nem csúnya, nem káros a talajra, ellenben hasznos. A gumikerék felhasználásról ugyan megoszlanak a vélemények a téren, hogy oldódik-e ki belőle a keréktóban káros anyag, de ezidáig nem utalt erre semmi, illetve így még mindig jobb helye van, mint kidobva egy lerakóban, vagy a legrosszabb, a lerakókban való elégetés, ami sajnos ma is megszokott dolog még. A szelektív hulladékgyűjtés ugyan errefelé is létező dolog annak ellenére, hogy É-Magyarországon vagyunk, de pl. az építési törmeléknek mindenhol csak település széli lerakóhelye létezik, ilyen itt is. Szépen odahordanak mindent, amit elvitetsz. Más kérdés, hogy 2-3 talicskányi apróságot nem sok értetlme lenne 20 ezer Ft-ért elvitetni oda, ahol ugyanúgy leszórják, csak még a természet sem tudja újra birtokba venni, lévén folyamatosan pakolják egyre magasabbra. Így viszont szép lassan lebomlik. Nem tudom, tudod-e mi a tufa: ha hagyod 1 éven át ázni, akkor szépen lebomlik, mint a homok és kifejezetten lazítja a kötött, agyagos talajt, egyfajta talajjavításnak is van, aki használja biokertben. A vályogot gondolom nem kell elmagyarázni, azt biztosan ismered. Ezek után végképp nem értem, még mi lehet a gondod :) De írd csak le, hátha rájövök! Vagy valaki más, és az másképp elmagyarázza majd nekem, minden segítséget megköszönök :)
Kardosszilvi 2014.04.21 23:58:43
@replikátor: No akkor még egyszer :) Ami újrahasznosítható, azt újrahasznosítom :) Magam, saját kezűleg :) Amit magam nem tudok azt viszem vagy vitetem el (ilyen mondjuk még nem volt eddig, mert nem volt semmi sem akkora mennyiségben, amit vitetni kéne - vonatkozik ez az ominózus építési/bontási törmelékre is). Mivel a fűszerkert építésénél újrahasznosítható a betondarab, a gránitkocka és a földdé porlott vályog - mi másként, mint földként ugye :) - ezért ezeket saját két kis kezemmel hasznosítottam újra, mindenféle lerakó és elszállító igénybevétele nélkül.
Így már oké? :)
Amióta csak olvastam Baji Béla könyvét a permakultúráról, nagy vágyam volt egy kerék tó készítése, mert nagyon tetszett. Eleve szimpatikus elgondolás, hogy használjuk fel az addig szemétnek gondolt dolgokat, így azok hasznossá válnak, míg nem keletkezik újabb szemét azáltal,…..
Pillanatok a faluról és a kertről Tél Maklár bicikli útja - úton a boltba A szomszéd fája zúzmarásan Tavasz Bármilyen hihetetlen, ezek bizony tavaszi képek mind :) Didergős március - képek az új albi…..
Azelőtt, ha azt hallottam kerttel kapcsolatban: "melegágy", elképzelni sem tudtam, mitől meleg egy ágy a növényeknek, meg egyáltalán, minek az. Annyi sejtésem volt, hogy nyílván jó nekik a meleg, ha ez kell, meg sokszor olvastam, hogy melegágyba kell vetni, vagy oda ki lehet ültetni…..
Kissé költői hangulatba kerültem így éjféltájt, talán az egész este hallgatott hangos tücsükciripelés hatására (erről tudat alatt biztosan a legelésző tikkadt szöcskenyájakra asszociáltam :) ) Permás tanulmányaim hatására kérdés sem volt, hogy nem szántunk (-aratunk,…..
Na, belevágok a legnagyobb témába végre, a kert művelésébe. Kezdem az elején (azon túl, hogy már írtam, miket próbáltam előkészíteni a régi helyen. Ott nem tudom, mi a helyzet, azt kivéve, hogy egyszer márciusban visszamenve az ősszel összehordott gally-levél-szalma-egyebek…..
Szándékosan nem terheltem kedves Olvasóimat mindenféle haszontalansággal, ezért nem írtam eddig. (Na persze, nem is azért, mert lusta voltam - letölteni fotókat, meg ide belépni és írni...) No tehát, a tyúk project. Kezdem azzal, hogy paleos étrendünk miatt elég sok tojás fogy…..
Kardosszilvi 2013.05.06 23:19:46
Tyúk-project folytatása:
Érdekes módon a tyúkok végigtojták a telet, hiába volt olyan hideg. Pedig soknak nem nőtt ki rendesen a tolluk, csak nagyjából, aminek nem tudom az okát. (Kaptak direkt lenmagot a tollképzést elősegítendő, de kifejezetten utálták. Szerintem azóta mindenfele kikeltek a kertben az elszórt lenmagok :) )
Azonban tavasszal, ahogy bejött a jó idő, leálltak. Először csak csökkent, de kb. egy hét alatt lement napi 1-2-re, sőt volt, hogy egy sem volt... Elgondolkodtam a tyúkhúsleves lehetőségén, és ekkor láttam kitéve, hogy fiatal tojótyúkok eladók a faluban olcsón... De megszántam őket és inkább hallgattam annak a tanácsára, akitől Délceget kaptam: adtam nekik túrót. Ugyanis állítólag tavaszra könnyen kimerül a fehérjetartalékuk, ezért kell a pótlás. Na mondom, ez így drága tojás lesz, pláne, ha nem is tojtok, így aztán kijelentettem végül: túró a fületekbe! És nem kaptak többé. Viszont cserébe naponta kaptak egy fél kiló csigát összetörve, mert az meg van a kertben tonnaszámra. (Másik bejegyzésben írok is róluk.) Van abban fehérje elég, gondoltam. Egyébként övék az egész hátsó gyümölcsös kert, rajzottak hetekig a cserebogarak is, meg tele van mindenféle egyéb iízelt lábúval és puhatestűvel, így reméltem, van nekik elég fehérjepótlás. Kb. 3 hét elteltével végül normalizálódott a helyzet, de valószínüleg azoknak volt igazuk, akik a vedlésre tippeltek, mert a tojáscsökkenés után nem sokkal valóban megjelentek a széthullajtott tollak mindenfele. Szerencsére nem tartott sokáig, így újra szent a béke velük (Azaz csak nagyjából, mert naponta veszek velük össze azon, hogy megint találtak egy kis lyukat valahol és bejöttek a veteményesbe, szétrúgták az ágyás tetejét, vagy a kakas kilyukasztotta a zsák tápot és kétpofára tömték, mire megtaláltam őket, vagy amikor lecsipkedték a zöldhagymák pici szárát, sokat ki is húzgálva belőlük, ugyanígy a retekkel vagy amikor állandóan letúrták a takarást a krumpliról, holott az szalma alá van vetve föld helyett és a legutóbbi, amikor a szalmával fedett tök-dinnye-uborka-cukkini veteményest dúlták fel teljesen. Nem tudom, mi maradt belőle, de előtte kipróbáltam, és igen, szeretik ezeket a magokat is. (Bezzeg a lenmagot nem, a kis piszkok!) Szóval, van velük gond rendesen, csinálnak kárt is, de persze be is zárhatnám őket. De akkor meg többet kéne takarítani és etetni őket, így nem is biztos, hogy megéri. Ráadásul nekik is rosszabb lenne (bár a hülyék így is az idejük nagy részét a kis kifutójukban töltik, amit már tarra csipkedtek, és inkább a kerítésen dugdossák ki a fejüket, meg várnak a kajára, minthogy kimennének a kertbe kapirgálni. Kivéve, amikor utat találnak a tiltott részekbe...
Kardosszilvi 2013.05.06 23:49:12
Statisztika:
Január: 147
lh3.googleusercontent.com/-RPsqNP6uHsI/UYgjJibp2CI/AAAAAAAAY2E/K9R8L2e2PUY/w315-h418-no/IMAG0459.jpg

Február: 154
lh6.googleusercontent.com/-onufy-38dLQ/UYgEy2HpwOI/AAAAAAAAYkk/gT4PCRztDWk/w303-h505-no/2013-03-01+11.10.19.jpg

Március: 155
lh6.googleusercontent.com/-BWMI6XW8knQ/UYgHfBzgLrI/AAAAAAAAYn4/zmvt2giQ_tU/w303-h505-no/2013-04-15+11.26.55.jpg

Április: 90
lh4.googleusercontent.com/-oItDkKU6TaA/UYgJd9lR2_I/AAAAAAAAYvA/itZm4CFv9oY/w303-h505-no/2013-04-30+19.34.51.jpg

Időnként látható, hogy írtam olyat, mint: héj nélküli (hn) és törött. Ezeket nem számoltam bele a statisztikába, mert ezeket Audrey ette meg :)
Igaz, volt amit benn a konyhában elejtettem és azt is ő ette meg, mégis számoltam :)

Elmondható, hogy a szűkös áprilist kivéve, amikor vettem összesen 20 db tojást boltban, nem kellett tojást vennem, mióta itt vannak, pedig heti 20-25 db-ot eszünk. (Az igazsághoz tartpzik, hogy egyszer vettem még 20-at, de az a költözéskor ideérkező anyukámék miatt kellett, ráadásul épp előtte két héttel vittem fel nekik 40 db-ot, ami pluszban keletkezett. Így mikor jöttek, már nem volt nagyon tartalék. De saját fogyasztásra abszolút elegendő, sőt kb. havonta keletkezett 20-30 plusz, amit elvittem a pesti rokonoknak ajándékba, hogy egyenek valami egészségeset is :)
Nos, rászántam végre magam a folytatásra, mely több okból is késlekedett. Első ok: megint költözés volt :( A kb. 5 évre biztosra ígért albi tulaja hazajött Németországból, majd rá egy hónapta közölte, vagy megvesszük az egyébként eladó házát (tök drágán árulja...),…..
Zöldell a fű (valójában vadzab, mely magától kelt ki az esők után) - telefonnal készültek…..
Az eddig itt töltött két hónap nem sokmindenre volt még elég (egyrészt, mert egyedül kell egymagamnak megcsinálni, amt szeretnék - Laci pénzt csinál :) ), másrészt mert sok dolog pénzbe kerülne beszerezni és egyelőre el vagyunk maradva pénzügyileg :( Tehát maga a "Nagy Terv"…..
Most két hónapja, hogy költöztünk Budapest VI. kerületből (Nyugati környéke, zaj, bűz, zsúfoltság, tömeg...) Nagytályára (Egertől 14 km, 865 lakos, a Bükk lábánál). Nagy váltás, de ahogy a mondás is tartja: a szakadékot nem tudod két kis ugrással átugrani :) Egyébként…..
Mivel jogosan kaptam a kérdést, honnan a név, így jelentem, készültem, csináltam fotókat az ominózus helyszínről! Ez még májusban készült panorámakép, amikor először jártunk itt (és amikor beleszerettem ebbe a helybe): A Rókavár maga a jobb oldalon látható dimbes-dombos…..
Ma egy hete, hogy költöztünk. Elrepült ez az egy hét, de nem is csoda, mert nagyon sok munka volt, nem unatkoztunk. Laci persze ígéretéhez híven valóban szinte fel sem áll a gép elől itt ugyanúgy, mint amott volt szokása (kivéve, amikor a mosogatógépet kell átkötni mosógépre,…..
2012. augusztus 30. A dátum, amelyen nagytályai lakosok leszünk :) Ugyan fél nappal később, mint a tervezett... A költöztető reggel 7-re rendelt minket a lakáshoz, mi ugyanis előtte 3 nappal kiköltöztünk, lévén az új lakónak sürgős volt a beköltözés. Azaz már nem lakunk ott,…..
Kardosszilvi 2012.09.02 21:01:00
A fohász nem igazán hallgattatott meg :( Jöttek a gikszerek sorban...
Először is, a fuvaros páros megjelent egy szinte teljesen ugyanolyan kis autóval, mint amilyennel reggel elküldtük őket. Annyi volt a különbség, hogy ez kb. 20 cm-val magasabb volt. Először el se akartam hinni, hiszen reggel annyira szabadkoztak a kis autó miatt és annyira ígérték, hogy a másik nagyobb lesz. De aztán feladtam, beletörődtem, hogy lesz, ami lesz, már nem tudtam magam ezen pörgetni tovább. Két és fél órán át sakkoztak, hogyan tömörítsék a holmikat, míg végül már egyetlen golyóstollat sem lehetett volna közé szúrni, az ajtót épp csak rácsaptuk, hogy ki ne ömöljön.
3 autóval indultunk: a szállító, anyukám a párommal (szintén dugig pakolva) és én meg anyukám barátjával mentem másik autóval, természetesen dugig tömve. Így is maradt ki pár doboz meg a bicaj, ezt később kell majd hozni, ha jön valami rokon autóval.
De alig indultunk el, még a Városligetnél leállt anyukám autója: felforrt a dugóban araszolgatva a hűtővize. Ez az utóbbi időben rendszeresen megtörtént, így épp az út előtt vitte el szerelőhöz. Akkor az ígértet tett, hogy most már jó lesz. Ehhez képest nemhogy csak felforrt a víz, de belefolyt a motorból valami olaj, tönkrement hengerfej tömítés - szóval totál K.O. A szerelő telefon mondta, hogy csorogva tegye le valahol és nehogy hosszabb útra menjen vele. Eldöcögtek hát a nővéremékig, aki szerencsére nemrég vett egy kis autókát, Pinkyt :) P9nky volt a megmentő! Átpakoltak bele, és újra útnak indultak.
Mi eközben kb. 20 km-en át lépésben döcögtünk az autópályán, mivel egymás után volt két baleset és egy útjavítás eltereléssel... Fél órán át csak lépésben haladtunk.
Ezek után Laci, aki kizárólag a Szkeptikus Társaságban hisz, és lelkesen cáfol mindent, ami bármiféle ezotériával határos, megkérdezte, hogy nem kéne ezt a sok akadályt ómenként értelmezni :)) Én, aki hajlamos minden szellemi dologban hinni, kijelentettem, hogy "NEM!" :)
Meg is érkeztünk végül további gond nélkül, majd pár óra múlva befutottak ők is.
Az elmúlt 4 napban szekrényeket tologattunk, bontottunk-építettünk, mostunk-takarítottunk, és mára egész jól elrendezkedtünk végre, anyukám hathatós segítségével, aki itt maradt velünk 2 napot még.
Kezdünk berendezkedni, belakni a házat és a falut.
Ma, vasárnap jöttek kát autóval Pestről, akiket András szervezett, hogy megmutassa nekik a területet, mint lehetséges csatlakozóknak. A második transzport egész lelkes volt, itt voltak sokáig és beszélgettünk a jövőről, tervekről. Egyelőre azonban még csak mi vagyunk a biztos pont András terveiben :)
Lehet jelentkezni! Kutyások és aikidósok előnyben :))