Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csaki-de

69 bejegyzést írt és 76 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A boldogságkutatásokban Dánia rendre az élmezőnyben végez, sőt gyakran szerzi meg „a Föld legboldogabb országa” címet. Hogyan? Kapjuk fel sokan a fejünket. Ez a kis ország északon, ami régen a depresszióról volt híres? Félreértés történt, vagy tényleg a dánok birtokában a boldogság receptje?..
csaki-de 2017.08.25 15:08:01
@bigdata: "Emellett náluk hagyományos erény a visszafogott viselkedés, nem divat a harsányság, ami nálunk a vidám társaság elengedhetetlenül szükséges kelléke." ????? Jártál már Dániában? És ha igen, lakott területre is betetted a lábadat? Mert akkor láthattad volna ahogy az ifjúság visszafogottan üvöltve bandázik iskolába menet, vagy éppen iskolából jövet, 10 éves korosztálytól felfelé. Vagy ugyanilyen visszafogottan hangoskodva rongyolna hazafelé péntek vagy szombat éjszaka (éjfél után ) valami buliból.
Én vagyok olyan "szerencsés", hogy 10 éve itt élek. És őszintén mondhatom, az egész nagy Dán boldogság csak egy kínos félreértés a külvilág részéről.
Napi érdekes, immár a 159. Ünnepelhetünk, pedig nem kerek szám, azonban tegnap elértük a blogon 1000. követőt, a Facebookon pedig D.David szorgos munkájának eredményeként e hónapban átléptük a 16 ezrediket! Az oldalletöltéseink pedig lassan elérik a 16 milliót! Köszönjük a kitartó érdeklődéseteket,…..
csaki-de 2016.05.23 08:36:01
@Gery87: A vadászgépek túlságosan kicsi hatótávolságát és a szükséges magasságra való emelkedéssel töltött relatíve hosszú idő problémáját akarták igy megoldani. De radarok nem lévén még, ezekkel az "anyarepölőgépekkel" kb csak a tűt kereshették a szénakazalban.
csaki-de 2016.05.25 08:14:36
@Aegopolis2: Mindkét megoldás népszerű az aviatikában. Ne felejtsük el, hogy például az USA és a Szovjetunió űrsiklói is nagy repülőgépek hátán utazgatta viszonylag gyakran. De Chuck Jager rekorder gépe a Bell X1 meg egy bombázó hasa alól startolt el, hogy elsőként áttörje a hanghatárt. :-)
1906. A Minecraft játékszoftver hivatalos bejelentésére készülnek a Mojang fejlesztőstúdió vezetői... helyett a szentpétervári III. Sándor lovasszobrának dummyja, azaz eredeti méretű próbaverziója  ..
csaki-de 2016.05.17 10:02:45
@David Bowman: Centralnij Aerodinamicseszkij Gaszudarsztvo Insztitut. (Központi Aerodinamikai Kutató Intézet) :-)
csaki-de 2016.05.17 10:16:58
@Pirx pilóta: Az nem teljesértékű merevszárny, ha a gép méreteit figyelembe veszed. Nem a felhajtóerő termelése, hanem a repülési stabilitás biztosítása volt a feladata. Mivel a gép re a légcsavar forgása miatt kontra-otációs erő hat és ezt a(z) (ön)forgószárny csak kevéssé tudja kompenzálni.
Sok szó esett már a kultúrsokkról, arra gondoltam, mi lenne, ha ma megfordítanánk a történetét, és azt néznénk meg, vajon milyen kultúrsokk éri azt a külföldit, aki Magyarországra költözik. Colm Fitzgerald magyar feleségével Kalifornia déli részéből indulva szembesült olyan…..
Ha hiszik, ha nem, Tímár Péter három év múlva hetven éves lesz. Már építészeti egyetemistaként fényképezett, képei kiállításokon szerepeltek. Előbb fotókollázsokat, szekvenciákat, képelemek ismétléséből, variálásából születő új képminőségekkel, kézzel…..
„Gyilkosság elkövetésére irányuló szövetség”, „emberölésre való szövetkezés”, vagy „Lenin-fiúk”. Ezekkel a fogalmakkal jelölték a vádat azokban az 1919 őszén indult perekben, amiket a Magyarországi Tanácsköztársaság terrorista szerveihez tartozó egyénekkel szemben folytattak le. A mintegy…..
Az első világháború, a hadászati és harcászati változások mellett elhozta az egyéni lőfegyverek forradalmát is. A háború második felében megjelenő rohamharcászat teljesen új, nagy tűzerejű és tűzgyorsaságú, könnyű, kis méretű, alacsonyabb lőtávolságú fegyvereket igényelt. Ezt az igényt eleinte…..
Az Almaz program Bizonyára mindenki hallott már Gagarinról, netán Tyereskováról vagy hogy amerikait is említsek Neil Armstrongról, akik valamilyen szempontból az elsők közé tartoztak, amikor az űr felfedezéséről beszélünk. Tény, hogy a katonák meghatározó szerepet játszottak…..
Csodálatos Star Wars-albumot jelentetett meg idén a Lucasfilmet bekebelező Disney Luke Skywalker, Jedi lovag kalandjai címmel. Ez a gyönyörűen kivitelezett, fekvő formátumú mesekönyv a régi trilógiát mondja el újra, kicsit másképp, gyerekbarát, olvasmányos formában, a híres…..
Gondolat, ébresztő! Végjáték 2015.11.15 12:36:43
  Az eddigi fejezetekben mindet leírtam, amit fontosnak, elmesélni érdemesnek tartottam. Az egyetlen dolog, amivel adós maradtam, a címadásom magyarázta. Készséggel elismerem, hogy a „világot jelentő deszkák” kifejezés ilyetén eltorzítása nem komoly brillírozás. De nekem nem…..
Múlt csütörtökön megismerkedtünk a csendőrség előzményeivel, megalapításának történetével, felépítésével és a csendőri életpályamodellel is. Ebben a részben kicsit közelebbről vesszük szemügyre a csendőrök tevékenységét: a felszerelés és az egyenruha bemutatása…..
csaki-de 2015.11.13 13:59:44
@wraith42: Így van. Éjszakai "deliriumomban" A Roth-Steyr öntöltő pisztollyal kevertem a dolgot, ami egyébként nagyjából kortárs volt, de úgy látszik a csendőrség nem használta. :-)
Gondolat, ébresztő! Tárak 2015.11.12 19:25:04
    Már eddig is többször megemlítettem, hogy az azonos területtel foglalkozó műszaki, illetve kisegítő személyzet összességét tárnak szokták nevezni. Ezeknek a táraknak van egy koordinátoruk, vezetőjük és egy a művészi területet összefogó felettesük. Arról a két…..
  A színpadi jelmezviselés ugyanúgy az ógörög színházakra vezethető vissza, mint a díszlet, és egyéb szempontból is a díszlet „testvérének” tekinthető. Az ókor görög színészeinek fehér tunikája, magasított talpú fapapucsa és kétféle arc megjelenítésére szolgáló…..
  Az igazi kezdetnek tekinthető görög színházakban még nem volt a mai értelemben vett díszlet. A színpad (itt még sokkal inkább játéktér) mögött volt egy alacsony építésű raktár, a szkéné, ennek a színpad felőli homlokzatát leggyakrabban egy oszlopsor alkotta, illetve…..
A kaszkadőrökkel Salinger Gábor színészen keresztül jöttem össze, aki maga is rendszeresen járt kaszkadőredzésekre, hogy formában tartsa magát és, hogy ezzel is növelje színészi sokoldalúságát. A Pirók Gábor (és Kivés György) által vezetett, csoport a Dózsa György úti…..
A mikoautók létrejöttét gazdasági okok indokolták. Sok tervező próbálkozott az átlag emberek számára is megfizethető autók alkotásával. Ez azonban szinte mindig jelentős kompromisszumokkal járt. Virágkorukat a II. Világháború útáni másfél évtizedben élték. Velocar…..
  A fenti gyűjtőnévvel szokták illetni a színházban azokat a csoportos szereplőket, akiket a köznyelv egyszerűen csak „statiszta”-ként ismer. Valójában ez a réteg több összetevőből áll. Vannak statiszták, akik valóban csak a jelenlétükkel vesznek részt a színdarabban, de…..
Sok ország van a világon, melynek fővárosa organikus térszerkezeti folyamatok hatására alakult ki. De vannak, olyanok is, melyek központját valamilyen politikai akarat határozta meg. Magyarország is többször váltott székhelyet a történelem során, de mai fővárosunkkal szemben…..
csaki-de 2015.10.15 10:55:26
@7tom: Hidat oda kell építeni ahol a környezeti adottságok (talajminőség, mederállag, stb.) a legmegfelelőbbek és ahol a bekerülés-megtérülési arány elfogadhatónak tűnik. Kommentet meg olyan témában kell írni amiről az embernek van valamennyi fogalma. (tudom ez utóbbi egy átlag kommentelőnek nem szempont)
  Létezik valaki, aki annyira összenőtt a rendező személyével, hogy nem lehet máshol, csak itt beszélni róla. Ő a rendező-asszisztens. Mondhatni a rendező „másik balkeze”. Minimum egy dukál minden produkcióhoz, de nem ritkább, hogy nagyobb stáb esetén kettő is van belőle. Az…..
  A színészek között szájról-szájra jár egy anekdota, arról, hogy hogyan jött létre a rendező státusa. A történet szerint még az ókori görögöknél történt, hogy mikor a közösség egy-egy dráma bemutatására készült, mindenkinek volt valami feladata, csak egyetlen egy…..
 Személyesen az 1995-ös végzős színész osztály, azon belül is Széles Tamás barátom által jutottam be először a Színház és Filmművészeti Egyetemre (akkor még Főiskola). Abban az osztályban végzett többek között Anger Zsolt, Gregor Bernadett, Hajdú „Steve” István,…..
  Nagyon sokan (szinte mindenki) gyermekkorukban hosszabb-rövidebb ideig álmodoznak arról, hogy színészek lesznek felnőtt(ebb) korukban. És persze egyre többen vannak, akik ezt már gyermekként meg is valósítják, vagy önként lelkesedésből, vagy erős szülői unszolás hatására.…..
Most akkor lássuk, hogy egy valóban színháznak épülő épületet milyen alapelvek alapján kell(ene) megépíteni! Ha szakácskönyv stílusban akarnék fogalmazni, azt mondanám: végy egy…..
Nos ez volt a szakember véleménye a színházépítésről és átalakításról. Ehhez most szeretném hozzátenni személyes tapasztalataimat, amelyeket, ezekben a felújított, illetve például mozikból átalakított színházakban szereztem. IBS (Internacional Buda Stage), már a névvel is…..