Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BakcsiMate

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég látott napvilágot a hír, miszerint a Volán kapja a metrópótlás lehetőségét, mely minőségi változást hozhat a fővárosiak életében, olyannyira, hogy talán a metrót sem kívánják majd vissza a pótlás után - legalábbis ezt mondja a vállalat vezetése.   Az…..
Már eltelt egy kis idő, mióta hivatalosan átadták a felújított Kelenföld-Tárnok vasútvonalat. A felújítás után bevezetett új menetrend – a belső szakasz tekintetében – visszalépésnek bizonyult a korábbiakhoz képest, de a 2014/2015-ös sem lett jobb. Sajnos nem csak…..
BakcsiMate 2015.01.27 21:58:45
Érdemi utasforgalom a belső szakasz óránként kiszolgált megállói közül már csak Tétényligeten van, az ott lakóknak nincs más közlekedési eszközük, ezért célszerű lenne valami olyan menetrendi megoldást találni, ami legalább Tétényligetet kiszolgálja 30 percenként. A jelenlegi 60 perces kiszolgálásnak Albertfalva és Kastélypark esetében gyakorlatilag semmi értelme, akkor már inkább ne álljon meg ott semmi. A visszafejlődés itt nagyon érezhető, a felújítás előtti 30 perces Déli pályaudvari eljutási lehetőség helyett 60 perces Kőbánya-Kispestet kaptak az itteniek (sokaknak nem alternatíva Kelenföldről az M4, és +1 átszállással a közösségi közlekedés, vagy a vasút már versenyképtelen).

Továbbra is erősen pazarló és bonyolult a rendszer, óránként négy elővárosi menetvonal van, de mindegyik különböző. Valami olyasmi struktúra lenne célszerű, amiben az egyes vonattípusok legalább csúcsidőben 30 percenként, ütemesen közlekednek (=maximum kétféle elővárosi menetvonal).
A külső szakasz jelenleg csak 60 percenként kiszolgált megállóit is célszerű lenne 30 percenként, ütemesen kiszolgálni, minél távolabb vagyunk Budapesttől, annál több bevétel folyik be egy-egy új utastól (vagy annál nagyobb veszteség egy meglévő elvesztése).

És a 40a felújításakor valóban kellene Albertfalvára peronokat építeni (így a 30a-s megállásokat el lehetne felejteni, és lehetne adni egy alapvetően 30 perces, csúcsidőben szükség esetén sűrűbb ütemes kiszolgálást), bár - tudomásom szerint - ezt a tervek nem tartalmazzák.
A helyenként ütemes, helyenként kínálati jelleget mutató magyar vasúti menetrenddel kapcsolatban készek vagyunk elismerni, hogy több részletében elég jól sikerült. Az „elég jól” két dolgot jelent: egyrészt valószínűleg lehet jobbat is, másrészt a jó menetrend próbája a…..
BakcsiMate 2014.06.18 07:44:18
Szerintem mindenképpen a 120 perces struktúra felé lenne célszerű elmozdulni, kiaknázva azokat a költségcsökkentési lehetőségeket, amik azért vannak a rendszerben.

Például nem elhanyagolható szempont, hogy a 16-os, és a 17-es felső szakasz villamosításával a GySEV 5047/5147-es motorkocsijai jelentős számban felszabadulnak, ezekkel 120 perces ütemmel a Szombathely - Pécs viszonylat kiadható lenne.

Ma eléggé el van lazítva a Zalaszentiván - Szombathely menetidő, itt 35 perc körüli menetidővel Szombathelyen 40 perc körüli fordulási idő biztosítható, ami azért már nagy biztonsággal bevállalható, így 5 szerelvénnyel kiadható az összes vonat. Számomra az mindenképpen kérdéses, hogy van-e értelme ezt a járatot megállítani Vasváron és Püspökmolnáriban abban az esetben, ha van egy megfelelő sűrűségű, villamos vontatású kiszolgálás a Szombathely - Zalaszentiván szakaszon.
A Zalaszentiván - Pötréte szakasz kiszolgálására is lehet mód, a jelenlegi 8900/8901 mintájára, ekkor a mostani személyvonatok gyakorlatilag feleslegessé válnak, bár az iskolába járós reggeli Nagykanizsa - Zalaegerszeg vonatra (és valamikor délután a párjára) továbbra is szükség lehet, ütemen felül, csak munkanapokon.
A gyorsok esetében az is járható lehet, hogy a kisebb helyeken csak 4 óránként van megállás, bár ez nem lenne túl szerencsés.

Ekkor a soproni hosszabbítás már kérdéses, nem célszerű a Zalaszentiván - Sopron távot drót alatt megtenni dízel motorkocsival.
Péntek-vasárnap egyébként lehet egy-egy nagyobb utasforgalmú járat mozdonyos, ha ez indokolt.
A helyenként ütemes, helyenként kínálati jelleget mutató magyar vasúti menetrenddel kapcsolatban készek vagyunk elismerni, hogy több részletében elég jól sikerült. Az „elég jól” két dolgot jelent: egyrészt valószínűleg lehet jobbat is, másrészt a jó menetrend próbája a…..
BakcsiMate 2014.06.11 15:49:03
Én azt sem tartanám ördögtől valónak, hogy ha a Déliből egész helyett 55-ös indulás lenne, így lehet az egészes kereszt Várpalotán, és ez lehetőséget adna arra, hogy a Várpalota - veszprém közötti települések 60 percenként kapjanak budapesti és veszprémi eljutási lehetőséget.
Így a Bp - Várpalota szakasz lenne feszes, a Várpalota - Veszprém szakaszban lenne kb. 5 perc tartalék, a Veszprém - Ajka megint feszes, ez így viszonylag jó zavarfeloldási képességet biztosíthat.
Véleményem szerint ennek a teljes menettartamra gyakorolt hatása (+5') bőven megtérül a kérdéses szakaszról várható többlet utasszámmal. Várpalota és Székesfehérvár között pedig szerintem nyugodtan feladható az összes megállóhely/állomás kiszolgálása.

A zalaszentiváni pók kapcsán meg az a véleményem, hogy a Bp - Zeg gyorsok páros órás keresztjekor lenne a 17-esen személyvonati pók, az Sm - Pécs gyorsokat pedig a maihoz képest eltolva, páratlan órakor kereszteztetném itt, ide áttéve a 25-ösön a Cell - Zeg személyvonatok keresztjét. Így páros és páratlan órakor is lenne pók 'szentivánban. A két távolsági vonat között szerintem minimális az átszállási igény, viszont a távolsági vonatokra a ráhordó szerepet erősíteni lenne célszerű. Ennek az is kedvező járulékos hatása lenne egyébként, hogy Szentlőrinc - Pécs között nem akadnának össze a pesti IC menetvonalakkal, de ez már abszolút nem tartozik ehhez a témához közvetlenül.
A helyenként ütemes, helyenként kínálati jelleget mutató magyar vasúti menetrenddel kapcsolatban készek vagyunk elismerni, hogy több részletében elég jól sikerült. Az „elég jól” két dolgot jelent: egyrészt valószínűleg lehet jobbat is, másrészt a jó menetrend próbája a…..
BakcsiMate 2014.05.21 07:38:08
Ötletroham következik: :-)

A 60 perces egri gyors mellett alapvetően pazarlás lenne még fenntartani egy Füzesabony - Eger személyvonatot, ezért azt gondolom, hogy a gyorsokat Makláron és Andornaktályán is meg kellene állítani, az a 3 perc többlet menetidő már nem számít. Viszont nagyon nem illeszkedik a füzesabonyi pókba, ezért érdemes lehet megvizsgálni, hogy a 80a (személyvonatok 10-kor és 40-kor indulnak, és 5 perccel későbbre tolódik a 120a is, ez a 120a miatt problémás, amíg Nagykáta - Újszász között az ismert pályaállapotok vannak), vagy az IC-k kis mértékű átalakításával (30 helyett 25-ös indulással, ehhez a pozsonyi IC-ket kell a Nyugatiba áttenni, de erre ha jól tudom, talán sor is kerül), 30-as, vagy 35-ös indulással hogy alakulna. Ez persze elviszi az évek óta beállt hatvani pókot (de közel sem biztos, hogy hátrányára változna), és a Kál-kápolnai csatlakozásokat is (már ami megmaradt), de a 87a szempontjából kedvező lenne, mert nem lenne szükség helyi vonatra.

A következő kérdés, amin érdemes kicsit elgondokodni, az Mezőkövesd és Nyékládháza kiszolgálása, szerintem mindkettő van akkora forgalmú, hogy szükség van közvetlen (minőségi) budapesti kapcsolatra. Ezt úgy is meg lehet oldani, hogy Mezőkövesden a kör IC, Nyékládházán pedig az újhelyi hibrid áll meg (vagy fordítva). Igen, szerintem az újhelyi vonat célszerűen hibrid lehet, az árérzékeny utasok Budapest - Miskolc között megtöltenék azt a 2-4 gyorsvonati kocsit, és a vonatot Szerencs - Sátoraljaújhely között a mai menetvonalon vinném, nem többletként. Ezzel 30 percet és/vagy egy átszállást megnyertünk, és lenne minőségi vonat is, minimális többlet (Miskolc - Szerencs IC menetvonal) teljesítménnyel. Szerencsen szükség esetén lehet a szerelvényt csökkenteni/erősíteni a gépcsere közben, és nem kéne drót alatt dízellel járni, az M41-eseknek meglehetősen feszes menetvonalon (itt szinte mindig összeszednek néhány perc késést).
A nyíregyházi személyvonatokat emiatt Miskolcig kellene járatni óránként, így egy 60 perces Miskolc - Nyíregyháza személyvonat is létrejönne.
A 2013/2014-es menetrendváltást felölelő cikksorozatunk második részében az előzőtől egy jellegében eltérő, ám földrajzilag nagyon is közel álló vonalról ejtünk szót/tollat/billentyűzetet..:) A vonal adottságai, előélete: A fővárosba délnyugati irányból befutó…..
BakcsiMate 2013.12.18 07:29:07
Nekem egy kicsit zavarosnak, és még kiforratlannak tűnik ez a menetrendi szerkezet, szerintem nagyon nem szerencsés egy elővárosi vonalon az elővárosi forgalom számára óránként négyféle vonatot indítani, törekedni kellene a "viszonylatok" számának csökkentésére. Mert értem én, hogy sok-sok eltérő igényt kell kiszolgálni, de ez így összességében nem szerencsés.

Nagyon komoly visszalépésnek tartom az alsó pálya három megállóhelyének 60 perces kiszolgálását, a tétényligetieknek ráadásul semmilyen más értelmes közösségi közlekedésük nincsen.

Kíváncsian várom a tapasztalatokat az elővárosi vonatok tényleges menettartama kapcsán, hogy valóban annyira feszes lett-e a menetvonal, mint amilyennek az látszik.

Az elővárosi kínálat "letisztítása", és az alsó pályán lévő megállóhelyek kiszolgálása érdekében én nem tartanám ördögtől valónak azt sem, hogy a távolsági vonatokat 4-5 perccel belassítsuk, megadva ezzel a lehetőségét a most zónázó alsó pályás vonatok többlet megállításának. Akár azt is el tudnám képzelni, hogy Albertfalva és Kastélypark csak 60 percenként, felváltva van kiszolgálva, de Budafok és Tétényliget esetében szükséges lenne a 30 perces megállítás (Budafoknak erős forgalma van "kifelé" is, Tétényligeten pedig nincs más), így csak három többlet megállás kerülne be vonatonként. Ezzel létrejönne egy 30 perces ütem Déli - Székesfehérvár között, ami egyben kiszolgálja az alsó pályát is.
A felső pálya kiszolgálását pedig egy szintén 30 perces, Kőbánya-Kispest - Martonvásár viszonylattal lehetne kiszolgálni, többlet budafoki és érdligeti megállításokkal, ezzel a felső pálya nagy utasforgalmú megállóhelyeinek kiszolgálása is sokat javulna, bár a 15 perces egyenletes követés nem valósítható meg, de szerintem a 10-20 perces követés is egy jól használható rendszer tud lenni (ráadásul kicsit tehermentesítenénk a dunaújvárosi vonatokat is). Ez a menetvonal Kőbánya-Kispestre a távolsági csatlakozások szempontjából nem túl szerencsés helyre tudna beesni, viszont városon belül megadná a 30 perces követést, ami már sokkal vonzóbb, mint a mostani 60 perces ütem.
És ha utána számolunk, a fentiekhez egy hatékony eszközfelhasználás is társulhat, a felső pályás vonatok szükség esetén mozdonyvontatással is el tudnának muzsikálni, az alsó pályás vonatok pedig 11 perces Déli pályaudvari fordítással 6*2 Flirttel kiadhatók lennének.

Azt gondolom, hogy összességében egy sokkal hatékonyabb, és utasbarát rendszer lehetne, mint a most bevezetett.
Rég játszottunk már olyat, hogy mutatok egy képet, és ti kitaláljátok, hol járunk, mi van rajta - persze a "villamos valami utcán" szintnél komolyabb válaszokat várok :) Hogy ne legyen túlságosan könnyű, kitakartam a villamosok tábláit; de ezzel együtt meg kell kérjem a téma…..
A múltkor láttunk néhány utólag acélvázasított villamost, most nézzünk pár régebbi, favázas példányt, a hetvenes évek második feléből, szintén Ab van Donselaar felvételeiről! A Bácska utca vége Rákospalotán, villamossal és rendőrségi Volgákkal. Favázas villamost…..
Közeleg a következő menetrendváltás, folytatjuk sorozatunkat, melyben azt vizsgáljuk meg, hogy hol számolhatunk változásokkal a mostanihoz képest, és mi lesz mindennek az eredménye, hatása a közlekedőkre és más közlekedési módokra. Az előzményben láttuk, hogy van  esély…..
BakcsiMate 2012.08.29 15:05:43
A Déli - Kelenföld szakasz tekintetében szerintem két dolgot érdemes vizsgálni:

Ti is megemlítitek, hogy elvben felmerülhet a keleföldi végállomásoztatás egyes vonatoknál, amit én egyáltalán nem tartanék ördögtől valónak még a 4-es metró üzembe helyezését megelőzően sem, például abban az esetben, ha ezek a vonatok például a felső pályán a 15 perces ütemet biztosító "sűrítő" vonatok, mondjuk Kelenföld - Martonvásár viszonylatban.

A másik, ezzel kapcsolatos téma a Bp - Székesfehérvár elővárosi vonatok, amikkel kapcsolatban szerintem több, koncepcionális jellegű kérdés is felmerülhet:
- Az egyik, hogy ezeket délutáni csúcsban nem túl utasbarát 60 percenként járatni, mert ezzel pont a "legértékesebb" bérletes utasoknak nem ad a vasút 30 perces ütemes indulást hazafelé. Mert az önmagában kevés lesz egy utasnak, hogy 15 perccel hamarabb ér haza, azzal viszont nagyon sokat lehetne dobni a szolgáltatási színvonalon, ha a 15 perces eljutási idő csökkenésen túl a maihoz képest dupla sűrűsége adnánk;
- A másik ezen vonatok zónázó létének ügye. Mivel Budafokon, Érd alsón/felsőn, és Tárnokon ezeknek a vonatoknak mindenképpen célszerű lenne megállnia, nem igazán látom értelmét zónázó vonat járatásának, ez is csak menetvonalakat foglal a Kelenföld - Déli szakaszon.

Összességében szerintem egy 30 perces Déli - Székesfehérvár (alsó pályán, 120-as alapsebességgel, motorvonatra tervezve), egy 30 perces Déli - Százhalombatta (óránként Dunaújvárosig), és egy 30 perces Kelenföld - Martonvásár (felső pályán) vonattípussal a mainál jelentősen jobb színvonalú szolgáltatást lehet nyújtani az agglomerációban, kvázi zárt, motorvonatos fordulókkal, ami a menetrendszerű közlekedésre is igen pozitív hatással lenne. Ehhez a távolsági menetvonalakat néhány perccel el kell lazítani, de motorvonati üzemre tervezett személyvonati menetvonalak esetén ez szerintem nem okoz számottevő időveszteséget.