Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bambapacák

0 bejegyzést írt és 105 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Poldi bácsi megmondója Arzén 2012.12.26 14:20:33
Az év talán legbotrányosabb hírével örvendeztette meg a nagyközönséget Karácsony első napján a Magyar Távirati Iroda. Ráadásul szinte sikerjelentésként tálalva az információt.A hír arról szól, hogy január 1-jétől a jövő év végéig honvédségi lajtos kocsikból kapja az…..
bambapacák 2012.12.26 21:01:46
@allegravelli: Belenéztem a belinkelt anyagba, háát... Én is használok mindenféle környezeti kockázat számító programot, a tényleges értékek sokszor ellentmondanak ezeknek. Az biztos, hogy a sok arzén az ivóvízben nem jó, de amikor 70 éves expozíciókról olvasok a magyarázatokban feláll a szőr a hátamon. Ez tiszta tautológia, cikket, jelentést kell írni, kell bele valami szaftos kitétel, hogy megvegyék magas impakt faktorral, akkor nosza, a papír mindent kibír. A fiatalabb tudósjelölteknek ajánlom Dr Dévényi Tibor : dr Ezésez Géza tudományos életét leíró kis pamfletjét, segíthet az ítélethozatalban.
bambapacák 2012.12.27 07:38:38
@otgorbebogre: Ezek fórumok arra is jók, hogy mindenféle frusztrált szak és nem szakemberek egymást szidják. Én is tudnék szakmai cikkekre hivatkozni pro és kontra. Valójában a szürke zónában ténfergünk, mert a környezeti hatások integrált érzékelése miatt csak néhány esetben állapítható meg mi a hajlamosító faktor, szint, stb. Szerintem arról kellene a felbukkant szakembereknek beszélni, hogyan tudnánk összeállni valami segítő tanáccsá. (Persze az sem ártana, ha a pénz-politikai oldalon valaki meghallgatna minket.) A honvédségi konténer az szép dolog, csak az nagyjából egy légvédelmi rakéta a szúnyogok ellen, mert a "nem számít mennyiért, de mindent kiveszünk a pocsolyából is" technika szülötte és a kapacitása is csak néhány 10 m3/nap (100?) ami csak demonstratív jellegre jó. Kb 8 éve csináltam egy kétlépcsős arzénmentesítőt szennyezett talajvízre, ahol a kezdeti koncentráció összes szervetlen arzénra 7000 mikrogramm/l volt és ebből 20 lett, kb 400-500 m3/nap teljesítmény mellett. De ez is túl bonyolult és költséges üzemű volt, így nem szegény falvakba való. Olcsóbb egy lakásonként max 5 liter térfogatú szilárd abszorber telepítése a lakásokba (nincs ilyenem és nem is akarom árulni, de hozzáértéssel bármelyik mérési lehetőséggel bíró vízmű-labor, analitikai központ készíthet ilyet az amerikai házi tisztítók gyártói oldalainak tanulmányozása után). Szóval az elvesztett szüzesség okának vitatása helyett valami konkrétumot kellene produkálnunk, nem elméleti faktorokat citálni a szakcikk iparágból. ha valaki tud csatornát a politikusok felé szóljon és oldjuk meg olcsón, gyorsan.
Amikor azt olvassa az ember, hogy egy 80 éves író menekültstátuszt kér a világ másik felén, legalább egy pillanat töredékére valószínűleg összeszorul a gyomra. Számomra kétségtelenül ez egy megrázó hír és momentum, annál is inkább, hogy nemrég értekeztem arról, milyen…..
 A Fidesz-KDNP kormányzás szabadságot és demokráciát szűkítő lépései nem esetlegesek. Aki nem érti a logikát, ami az egyes lépések hátterében van, az káoszt, kapkodást, zűrzavart lát, és nem tudja, mi várható. Szó nincs semmiféle zűrzavarról, egy jól működő…..
MAL Október 4-én átszakadt az ajkai (kolontári) vörösiszap-tározó 10. kazettájának északnyugati sarka. A következmények ismertek, az okokról majd legközelebb. Szóval, nagy volt a baj. "A teljes kárfelszámolás meghaladhatja a tízmilliárd forintot" — nyilatkozta még aznap…..
bambapacák 2011.01.26 13:41:13
@Kettes: Mint írtam szakmai álláspont sok van. Én 25 éve vagyok a hulladékszakmában újat hazudni nekem már nem lehet. Én biztos hogy megnézek havonta egy hulladéklerakót, különösen ha max 1.000.000 m3 híg lúg lötyög a tetején. Ez egy termelő üzem volt és szokás szerint szartak a zagytározóra, eszükbe sem jutott, hogy veszélyes. (Másutt is így van, nincs veszélyérzet, egyszer egy nátriumcianiddal is dolgozó edzőüzemben láttam, hogy a melós az edzősó ömledék -kb 150 kg volt 8% nátriumcianid tartalommal- mellett ücsörgött és ette a szalonnáját mosdatlan kézzel, mellette egy dobozban 30 kg NaCN volt meg egy lapát, azzal lökte bele az üstbe a 2-3 kg-ot. Én extra szűrős álarcban mértem a hidrogéncianid koncentrációt a levegőben, a műszer néha kiakadt. -20 mg/m3 a halálos dózis- Akkor levettem a maszkot, mert kiröhögött, már 10 éve csinálta így a melót. )
bambapacák 2011.01.26 14:31:53
@Pásztörperc: okir.kvvm.hu/area/ ott már vannak adatok a 2009.-évi beszállításokról. A mostani IPPC-ben van savátvételre egedély HF tartalommal. A szomszédban egy üveggyár van ahol ólomüveget csiszolgatnak, maratnak. Mondjuk ólomról nem szól az engedély. Egyébként a honlapi adatok nem pontosak kevesebb van rajta.
bambapacák 2011.01.26 14:47:44
@acs63: Ha jobban belemásznék, konkrétabb is lehetnék. A gáttörésben igazam van, mert szakkörökben vitatkoztunk erről eleget. Biztos, hogy súlyos hiba volt a medencében színig töltve tartani azt a híg, lúgos löttyöt, ráadásul a befolyáshoz képest ez volt a "távoli pont", vagyis itt főleg hígiszap és lúg volt. Ennek a nyomóereje másként jelentkezik a gáton mint a sűrű iszapé (felfelé a magasság négyzetével arányosan nő). A puzzolános tulajdonságú, merev anyagú salakból készült gát talpa eltört és zutty.... Ez nem természeti jelenség ez valószínűsíthető veszélyforrás. Most hallom, hogy a Kulcsnál csúszó Duna-part esetében, az engedélyezők, meg az építők a szokott módon hülyék voltak. A vizet bevezették, a csatornát nem és a sok okos tulaj lyukasra csináltatta a szennyvíztározót (emésztő), hogy olcsó legyen az ürítés . Hát most leshetik a házukat, a mélyben az eláztatott lösz elcsúszott. Az építési osztályon rá kellett volna írni a tervekre, ha áztatják az altalajt az veszélyes, de nem tették.
A négyszáz forintra emelkedett benzinár híre, úgy tűnik, kitűnő marketingeszköznek bizonyult az egyelőre nagyrészt áttekinthetetlen tulajdonosi háttérű hazai bioetanol-gyártók és -forgalmazók számára ahhoz, hogy harsányan népszerűsítsék placebó gyógyszerüket a…..
Kenyeret és cirkuszt a népnek! -tartották a római birodalomban. A tétlenségre kárhoztatott városiakat el kellett valamivel foglalni, mert energiafeleslegüket könnyen a hatalom ellen fordíthatták volna. Ezzel a császárság a hatalmi politika eszközévé tette a cirkuszt, a maga…..
bambapacák 2010.11.07 12:25:27
Nem tudom, hogy a blogró milyen alapokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy tekintélyes, de az utóbbi években vezetői funkcióban lévő éptőmérnök által (MMK körny.véd tagozat elnöke is)által sok oldalban összefoglaltakat értelmezze, de felhivom a figyelmet néhány momentumra. Nem védeni akarom a hatóságokat, én is eleget küzdök velük, de szereptévesztés azt hinni, hogy az a dolguk, hogy tervellenrök legyenek. Jó lenne, ha annyi idő és szakember állna rendelkezésükre, hogy átnézzék a terveket. Valójában arra terjed a kötelezettségük, hogy a jogszabályi megfelelőséget ellenőizzék, meg azt, hogy megfelelő képestéssel, papirokkal, engedélyekkel rendelkező tervező jegyzi-e a tervet. A gond sajnos itt van, a jelenlegi kamarai gyakorlat szerint, lényeges gyakorlati tapasztalat, valós kivitelezői ismeretek nélküli mérnökök, geológusok, mindenféle náció (környezetmérnök is ami egy igencsak definiálatlan ismeretanyagot jelent), tervezhet gátat is, meg résfalat. Ha beadott terv a tankönyvi elvárások szerint jó volt -ez ugye nem nagy követelmény- akkor el kellett fogadniuk. Más kérdés, hogy a hidraulikai terhelés változását vizsgáló mérés, tanulmány valósznleg sohasem készült el, ilyesmire a tulajdonos biztosan sajnálta a pénzt. Mivel a vásárlásál 3 milliárd Ft környezetvédelmi terhet átvállaltak a privatizálók, belefért volna egy vizsgálat, egy gáterőstés, de azt nem ellenőrizte itt sem senki, hogy valóban erre költöttek-e. Szóval a mindenféle gyakorlati tapasztalat nélküli felügyelőségi munkatárs esetleg előirhatta volna ezt, de a módostási érelmeket késztő mérnököknek, a tervezői felelőssége ennél lényegesen nagyobb. A ház összedlése a tervező felelőssége, em az endedélyeőé. Gyakorlat, hogy a megrendelő, nem választja az akadékoskodó tervezőt, keres egy olcsóbbt, aki nem olyan erőszakos, azt irja, ami a legegyszerűbb, a legolcsóbb. Ezt a mutyi hálót mi tervezők-megrendelők hoztuk össze 3-4 évtized alatt, ez az igazi oka a katasztrófának, meg a gátlastalan pénzcsinálásra alkalmas társadalmi környezet. Nem mélyedtem el lényegesen az akadémiai és mmk bizottságok jelentéseiben, de biztos az is benne volt, hogy egy működő, ellenőrzött monitoring esetében lehetett volna a kokázat növekedését észlelni. Na ilyesmire is sajnálja a tulajdonos a pénzt, termelésbe invesztálni jobb, mert az fial. Egy momentumot még fel kell hozzak, évek alatt, engedéllyel több 10.000 t mindenféle hulladékot is bevittek a vörösiszap tározókba, amit "rekultivációhoz" "hasznositottak" itt, például évi 6-8 ezer t szennyezett ammónium hidroxidot, nátriumhidroxidot emlitenék, sok egyéb mellett. (a kvv honlapon ezek az adatok 2008ig rajta vannak) Na ez biztosan nem hiányzott ide, ez már az ipari lobbi és a felügyelőségek mutyija. (Almásfüztőn több 100.000 t vegyes, főleg veszélyes hulladék került "hasznositásra", olyan is ami még egy szigetelt lerakóba sem vihető be.)
Mindeközben Budapesten... Vitézy Dávidot fogják kinevezni a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. élére. Az Örülünk, Vincent blog egy emberként esett seggre a láthatóan senkit meg nem lepő hír hallatán. Úgy vagyunk ezzel, mint az egyszeri parasztbácsi a műrepülőbemutatóval:…..
w Iszappapolás 2010.10.11 05:20:00
Az árvizet ismerjük, akár fel is lehetne rá készülni, például nem kéne ártérre építkezni. Kolontár és Devecser olyasmit kapott a nyakába, amire nincs recept. Előrejelzés sincs, az ipari katasztrófák ilyenek, valahol valaki félrenyom egy gombot, vagy valakik egymás után…..
Magyaridióta Vörös köd 2010.10.11 12:53:00
Úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy Orbánéknak a lehető legjobbkor jött a vörösiszap-katasztrófa, hiszen abból több soron is profitál(hat) a Fidesz-Magyar Népköztársaság Kht.Először is, ugye, meg lehet mutatni a Párt és a Pintér Rendországa Bt. - a Kht. egyik…..
bambapacák 2010.10.11 14:36:00
Ez a blogvilág szép nagy, minden agyzavaros bármit leírhat egy ilyen katasztrófába torkolt történet kapcsán. Fel nem foghatom, hogy a közlekedési balesetek kockázatát, amit sehogyan sem tudunk egy halmazba sorolni egy iparvállalat slendrián működtetésének szörnyű következményeivel, összevethet valaki. Mint régi környzetvédelmi szakember pontosan tudom hogyan működtek ezek a mammucégek valaha, de sajnos kijelenthető, hogy a MAL Rt alatt még rosszabb lett a helyzet. Az, hogy tulajdonosok is vannak a magyarországi körülmények között azt jelenti, minden fillért, amit el lehet vonni a termeléstől, karbantartástól el is kell vonniuk a munkatársaknak, az a bizalom (állás) ára. A karvalytőke nem a munkabiztonság, a környezetvédelem barátja. Minden Ft amit nem a termelésbe ruháznak be, az "kidobott" pénz. A blogíró figyelmét felhívom arra az apróságra, hogy a védett tulajok kb 15-20 éva hasonló csóringerek voltak, mint a legtöbb műszaki értelmiségi vezető, csak a "spontán privatizáció" repítette őket a milliárdos magasságokba. Ennyi pénzt, csak "ésszerű" gazdálkodással lehet keresni. Aztán eltörik a túltöltött medenge gátja és a kevésbé szerencsés százak élete, háza, gazdasága odavan. A világ kevésbé boldog országaiban nem csak a melósok dolgoznak minimálbérért, a környezet védelmének költségei is "gazdaságos" szinten vannak a profit érdekében. Ilyen populista vagyok, hogy ilyeneket gondolok. (Az más kérdés hogyan lesz egy magyarországi állami cég jobb, de ez most nem kérdés. Ami veszélyes azt korrigálni kell, mert különben nem szabad hasonló mentalitás mellett a kezükben hagyni. Amúgy az állami ellenőrző hatóságok nagy része ebben a közegben élt, idomult is, így nem várhatok el tőlük sem sokat. A palacsinta mindkét oldala szaros.)
Ez most nem lesz egy népszerű vélemény, de úgy látom, a média és a kormány kezdi aránytalanul eltúlozni a kolontári vörösiszap-katasztrófa súlyosságát.A katasztrófa önmagában súlyos. De a környezeti kárt "Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájának"…..
bambapacák 2010.10.10 18:52:35
@tanarseged ur: Látom csúnya szavakat nem lehet írni ezért közlöm, hogy a viccelődésnek nem igazán van itt helye, ez sajnos VÉRESEN komoly ügy, egy hátasló lengedező szerszámával hasonlítanám össze a fejedet. Pár nap meló a helyszínen és és lefagyna a humorod. Felnőttként kellene viselkedni a monitor előtt pedelluskám.
bambapacák 2010.10.10 19:01:29
@Kettes: Egyébként a lúgos vörösiszap veszélyes hulladék, vagyis kockázatos anyag más helyeken is, mert 11,5 feletti pH-n már az minden anyag, hulladék. Ezért sok helyen deponálás előtt leviszik a pH-t 10,5 alá és akkor már nem kockázatos anyag. Egyébként a 20-30 év múlva a vörösiszap már alapanyag lesz, a többit alapanyagot addig feldolgozzuk .
bambapacák 2010.10.10 19:39:41
@Pistie: A timföldgyártás még OK, ha ezután a melósok elvégzik a dolgukat akkor megint üzemelhet a rendszer 30-40 évig. A vörösiszap 50 éven belül alapanyag lesz, mert nem marad a felszín közelében más érc. Az a baj, hogy közben hulladékátvétel és "rekultiváció" is folyt, vagyis pár 10.000 t-t kinyomtak a nemtudommelyik katózettára, lehet, hogy erre. Azt már nem igazán kéne folytatni, de az volt a nyereséges meló. Kicsit elavult, energiapazarló ez az üzem, így nehéz tartani a nyereségességet.
Tegnap, azaz 2010. szeptember 14-ére rendőrségi kihallgatásra kapott idézést a www.tozegto.freeweb.hu kezelője dr. Kriska György, az ELTE biológusa. Az AUCHAN MAGYARORSZÁG Kft. rendőrségi feljelentést tett a honlapon szereplő ál-reklámújság miatt. Rágalmazás és…..
Sziasztok!  51 éves vagyok, van egy 12. éves kisfiam is, akit ráadásul egyedül nevelek. Egy nő, egyedül, gyerekkel...? hát mit képzel maga felől?  Már a GYES lejárta után szembesültem először azzal, hogy nem kellek a munkaerő piacon. Akkor kínomban nyitottam egy…..
bambapacák 2010.07.23 11:46:33
A kommentek alapján egyértelmű, hogy a sarkalatosabb véleményalkotók általában legfeljebb 30+ korosztályban vannak. Bizonyos, hogy a munkaadókban van egy ilyen "vonzódás" a fiatalabb munkavállalókhoz, de 60+ korosztályba tartozóan elmondhatom, hogy jó (ismert) szakemberek számára van keresleti piac. Ha egy cég igényes magára, akkor az aktív 50+ korosztályból is választ néhány húzó szakembert, mert különben könnyen leég a dilettantizmus miatt. A hullámlovas cégek nagy része persze ezt nem veszi figyelembe, hanem szélsőségesen "fiatalbarát". Ha valami átverésre, ügyeskedésre alapul az üzlet, akkor hasznos is ha zöldfülű a munkatárs. Az általam ismert, népszerű környezetvédelmi iparágban sajnos a fiatal korosztály (frissen végzettek) hozzáértése a nullához tendál, a hozzáállása rossz, a tanuláskészsége olyan minimális, hogy a hajam égnek áll. Volt egy roszindulatú megjegyzés a "természetes kiválasztódásról" hát ez zagyvaság, mert a munkakörök jó részének elvégzéséhez élettapasztalat is kell. Egy jó gk vezető elég sokat vezet, mire megbízható lesz, az is igaz, hogy aztán könnyen elbízhatja magát, hogy ő már aztán spíler nem kell gyakorolni, tanulni. Sok 50+-os viszont elkezd kivárásra játszani, "azt a pár évet már ellavírozom" hozzáállással, ez a legveszélyesebb hozzáállás. Az állatvilágban a falkákat erős középkorúak, vagy tapasztalt idősödők vezetik, ugri-bugri fiatal ott csak kujtorgó lehet, ez a valódi kiválasztódás.
w A világi hatalom 2010.07.19 04:50:00
Ideje van a sírásnak, és ideje a nevetésnek. Lesz mindkettőből elég, a nemzeti ügyek kormánya eddig eddig főleg a röhögést tekintette nemzeti ügynek, de most ráálltak megint a tragédiára. Addig jó nekünk ugyanis, amíg Magyarország a kis színesek közé, a napilol rovatba…..
Sárdobáló Antikomcsi, az 2010.06.06 07:00:00
Orbán Viktor úgy döntött, hogy a nagy nemzeti együttműködés rendszerében új alkotmányt is összepakoltat. Ez akár még jó is lehetne, vagy nem - bár egyes alkotmányjogászok szerint a ma hatályos Alkotmánnyal a sorszámán kívül különösebb gond nincsen. Tulajdonképpen az…..
bambapacák 2010.06.06 11:58:51
@wip: Én ott voltam, de nem tetszett. Az igaz, hogy sportolhattunk, kiegyenlítettebb volt a korlátozott élettér érzés, zömében az járhatott egyetemre, aki tanult is valamit, stb. Sajnos a változások, miszerint szétzuhant az ipar, a mezőgazdaság,é s hogy "összeszerelő üzem és disztribúciós központ" ország lettünk, a hajdani világban megtanult sunnyogás, álmunkavégzés, lógás, lötyögés, lopáskészség rovására írható Sok európai országban ez nem divat és jobban élnek. Sajnos volt MSZMP-sek és későbbi bármilyen pártiak egymás kezéből kivéve a stafétabotot a csavarokért szétszedték a mozdonyt, hazalopták az üzemeket. A megbízott hivatalnokok, szakemberek meg piti baksisért kiárúsították a földet az ipart. Legalább is nekem így összegződött a gyorsított privatizáció, a kárpótlás "nagy " menetelése. A sok hiányolt jogász elég nagy hányada pedig élenjárt a telekspekulációkban, a céges csalásokban. Megjegyzem már a XIX. században is jó kis politikusaink voltak, ajánlom mindenki figyelmébe Mikszaáth Kálmán erre vonatkozó, belső információit megíró könyveit.