Regisztráció Blogot indítok
Adatok
*matahari*

0 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő Basel, te csodás! 2013.11.28 06:48:00
Ma Svájcba, azon belül is Baselbe látogatunk. A poszt szerzője, Bebbi némi elemzést követően meséli el röviden kiköltözésük történetét, majd mutatja be a várost. Én speciel szívem szerint rögtön indulnék. :) Freie Strasse karácsonyi fényekben „Sokat gondolkoztam, hogy…..
Még a nyáron jelentkezett az akkor frissen Svájcba érkezett Edina. Azóta jó pár hónap eltelt már, és most itt az újabb beszámoló, amely az akkori, a kikerülést leíró történettel szemben már az első időszak tapasztalatairól szól. Nem túl hosszú, de én mindig nagy…..
*matahari* 2013.11.21 10:24:39
@az igazi Trebitsch: Léteznek mar ZH környékén olyan otthonok, ahova olaszul bevandorlok öregei kerülnek be. S oda kell olyan apolo, aki beszél. Ugyhogy szerintem oda igenis elöny az olasz nyelv. 60-70-es években bevandorolt olaszok egy része mar nyugdijas, a többi meg hamarosan, s ök az a generacio akik tömegesen nem tanultak meg németül.
www.swissinfo.ch/ger/news/magazin/Letzter_Lebensabschnitt_in_der_zweiten_Heimat.html?cid=29618958
*matahari* 2013.11.21 11:40:00
@az igazi Trebitsch: Egy olasz ismerös kertészetben talalt munkat, német nyelvterületen. Ugy, hogy eredetileg az épitöiparba akart volna menni, s kb nem is tud németül. Cég most fizeti neki a tanfolyamot, s lakast is intéztek neki. Azt hozza kell tegyem, hogy azért legalabb 3 honapjaba tellett itt munkat talalnia. Addig volt aki etette, s volt hol halnia :) Egyébként egy vagyonba lenne neki ez, ami nyilvan nem volt. MIndenesetre vannak még ilyen sikertörténetek, de egyre nehezebb munkat talalni itt is. Vidéken könnyebb is lesz, mint nagyvarosban. ö se Zh-ben talalt munkat.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de amikor egy ideig Angliában éltem, akárhányszor Magyarországra utaztam, és megkérdeztem a környezetemben élő magyarokat, hogy mit hozzak, amikor visszatérek, szinte mindig mindenki valamilyen ételt kért. Természetesen a Túró Rudi volt mindennek…..
*matahari* 2013.11.18 12:16:49
@DieNanny: Lehet mar otthon kapni jo ideje, csak nagyobb boltokban. S nem svajci raclette sajt lesz, hanem francia :) Legutobb a Mammutban a Matchben vettem.
Magyarországról nagyon sokan ingáznak Ausztriába idénymunkára, azaz kint töltenek pár hónapot, végigdolgozva az időszakot, majd pár hétre hazatérnek. Majd kezdik újra az egészet. Nem egyszerű élet ez, sok buktatóval, nehézséggel jár, miként azt a mai poszt szerzője, Nóri is…..
*matahari* 2013.10.21 10:33:22
Ma tovább boncolgatjuk a nyelv és határátkelés kérdéskörét (a sorozatot Max kezdte a minap, posztját itt olvashatjátok el), ezúttal Tilmir svájci tapasztalatait olvashatjátok. Ami nekem külön tetszett, hogy sok saját példát hozott, folytassuk tehát innen a…..
*matahari* 2013.10.08 09:35:50
@Bebbi: Pontosan! Elég szégyen hallgatni Svajcban a "jugo" gyerekeket, akik itt nöttek fel, s kökemény akcentussal beszélnek...
*matahari* 2013.10.08 11:00:50
@Bebbi: Azért ez kicsit ferditve van, nem kezdödik a 12 év elöröl :) Altalaban az utolso 5 évet kell egy Gemeindében leélni, ez a max., van ahol kevesebb is elég, illetve akar korabbi éveket is beszamithatnak. Kanton Uriban pl. az utolso 5 évet kell eltölteni :) A 12 év az mar biztos, én ugy tudom, hogy csökkeni fog, csak még a részletek nem pontosak.
Határátkelő Irány a Riviéra! 2013.09.20 06:45:00
Jókedv, napsütés, tengerek, finom borok és sajtok – kinek ne lenne kedve a Riviérán élni és dolgozni? (Nekem lenne.) Úgyhogy mai szerzőnknek, Sándornak igen jól megy a sora arrafelé, különösen, hogy még a mézesheteket éli (utóbbit már csak én teszem hozzá). Nézzük tehát,…..
*matahari* 2013.09.20 10:56:47
@charlieharper: Hm..taxisoförök között ritka a svajci, mint a fehér hollo. Plane Baselban, ami kb. egy török varos :) Szoval az nem mérvado, kb németül is alig tudnak, nem hogy még masik europai nyelvet beszéljenek :)
Egészen újszerű sorozat első részét olvashatjátok ma. Voltaképpen egy svájci határátkelés naplójáról van szó, Ildikó és családja történetéről. A formátumnak köszönhetően a sztori és a tudnivalók a szokásosnál lassabban bontakoznak majd ki, ugyanakkor sokkal több…..
Azért lássuk be, az ember nem mindennap kap emailt Costa Ricából, márpedig most ez történt – hiába, a kalandozó magyarok, ugye... Mai kalandozó magyarunkat egyébként Messzipistának hívják, és hogy miként került ki Costa Ricába és miért pont oda, az rögtön…..
Határátkelő Spanyol-e vagy? 2013.07.07 06:45:00
A tegnapi kitérő után ma visszatérünk a „normál üzemmódba", azon belül is Spanyolországba ArtBrigitta kalauzolásával. Kiderül, mi köze a szöveg nélküli himnusznak a spanyol (már ha van ilyen) néplélekhez, tényleg zsugoriak-e a katalánok és nagy-e a baszkok arca. No és még…..
*matahari* 2013.07.09 11:10:16
Az elmúlt napok eseményeit elnézve sok minden eszünkbe juthat a polgárháború szélén táncoló Egyiptomról, legkevésbé talán a béke, és a barátság. Pedig mint Timi beszámolójából kiderül, belülről teljesen másképp néznek ki a családi emberi kapcsolatok, mint a jelenlegi…..
*matahari* 2013.07.04 13:59:32
@Igényes: hat azért napi szinten szembesülni azzal, hogy diszkriminalnak, s mondom, ez csak egy példa volt, nem vicces... de kivanom, hogy tapasztald meg, s majd meglatod milyen az.
*matahari* 2013.07.04 14:04:24
@Igényes: akkor ezek szerint te még nem hallottal a kopt keresztényekröl... javaslom nézz utana. nem europai keresztényekröl beszélek, ök voltak ott hamarabb... en.wikipedia.org/wiki/Copts
*matahari* 2013.07.04 15:33:51
@magyarlanykairoban: köszönöm, ugy mond, ezt akartam hallani :) jo tudni, hogy ez nem annyira altalanos
A mai poszt kifejezetten hasznos lesz azoknak, akik ápolóként szeretnének munkát vállalni Svájcban, de szerintem másoknak sem lesz érdektelen. Kétségtelen ugyan, hogy egy nagyon keresett szakmáról van szó, de az elintézendők listája és a tény, hogy azért nem kevés pénzt rá…..
*matahari* 2013.07.01 09:48:34
@NIKI LAURA: hm..azért nem egy magyar nevü politkus, ujsagiro, orvost latni nyilatkozni nap mint nap a TV-ben, ugyhogy szerintem ez igy nem igaz. aki be akar illeszkedni, megtanulj a svajci németet, s hasznalja is, azt befogadjak. s egyébként tilmirnek igaza van, sok helyen a svajciak a kisebbség mar, s akinek utlevele van, esetleg az is masodik generacios bevandorlo. nagy a különbség az integralodott s a nem integralodott külföldiek közöt.
s csak Ausztraliarol annyit, hogy ismerösöm onnan jött haza, nem birta. persze voltak ismeröseik, kb egy ausztral sem, mert kb Sydneyben ök is kisebbség voltak, aki meg helyi, az nem szorul uj baratara. pedig ök is ausztralok lettek, ez valoban könnyü, de az angolszasz felületesség az egy nagyon mas vilag...
A mai sztori az újrakezdésről szól. Az alaphelyzet akár tipikusnak is mondható (sajnos...), lakáshitel, adósságok, majd munkanélküliség, végül külföld. Mária esetében ez Skócia lett – a részletek pedig jöjjenek a posztban (a képekért külön köszönet). „A 40-es…..
Bevallom, mindig külön örömmel olvasom az olyan beszámolókat, melyeken érződik, hogy írója amennyire lehet, megtervezte a külföldre költözést és az ottani munkavállalást. Így voltam a mai történettel is, amely Tamás és párja svájci munkavállalását, kitelepülését…..
*matahari* 2013.06.02 12:00:35
@Bortárs: Itt minden munkaltatodtol, söt, ha egy munkahelyen több fönököd volt, akkor mindegyiktöl referencialevelet kapsz. Mit csinaltal, hogyan csinaltal stb. Ilyet érdemes kérni korabbi munkahelyedröl. Probalj rakeresni egy par példara a neten, csak akad, hogy milyenek szoktak lenni. Allitolag a jo HR-es olvas a sorok között. A monda szerint régen "kodolva" leirtak, hogy mi is volt az igazsag. Bar ebben én annyira nem hiszek, több embert is ismerek, akit kirugtak, s utana talalt munkat, s nyilvan elkérték a referencialevelüket.
*matahari* 2013.06.02 12:03:09
@Bortárs: Nevetni fogsz. De ismerös, amikor itt keresett lakast, referenciat kértek töle. S mivel nem volt helyi, megadta a korabbi magyar föbérlöt, s felhivtak :D
*matahari* 2013.06.03 10:14:53
@Dr. Panasz Muki: Nem minden esetben igaz. Mondom, mi esetünkben nem kellett Nachmietert keresni, mert 12 éve béreltük az ingatlant. Ha mi hoztuk volna a Nachmietert, nem emelhették volna piaci arra a lakas arat. Nekik jobban megérte, ha mi inkabb nem hozunk senkit. Nem is volt egyaltalan opcio.
Bevallom, örömmel olvastam a mai történetet, mert kicsit más szemszögből mutatja be Magyarországot – kicsit talán másképp láttatva a mindennapokat. Írója, Móni, angol férjével 36 év után költözött vissza Magyarországra, és bár akad, ami nem tetszik neki, most mégis…..
Ugyan ma is Anglia az úti cél, de a szigetországi létnem ezúttal a sötétebbik oldalával ismerkedünk meg. Kata egy családnál volt bébiszitter és körülbelül minden megpróbáltatáson átesett, amin ilyen helyzetben áteshet az ember. Horrorsztori őt megtámadó gyerekekkel,…..
*matahari* 2013.04.24 09:25:21
@Din Serpahis: Igen, egyetértek. Nekem is van több ismerösöm, aki szakmajaban el tudott helyezkedni kint! Nyilvan ez mar a valsag ota nehezebb lett, de még most is mentek nemrég ki ismerösök, s par hét, honap utan sikerült szakmajukban elhelyezkedni.

S azt azért cafolnam, hogy Angliaban van a legjobb életszinvonal Europaban... messze nem ott van.
Sokan sokszor hajlamosak csak a sikertörténeteket meghallani a külföldi munkavállalás kapcsán, pedig jócskán akadnak árnyoldalak is. A mai posztból kiderül, a londoni munkavállalás is jócskán szolgálhat nehéz pillanatokkal, legyen szó a munkáról, a magánéletről (bérelt…..
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés…..
*matahari* 2013.03.28 09:54:44
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Persze az USA-t nem érdeklli, mert ugyanugy megmaradnak adoalanynak az alampolgarai.Külföldön élve is minden évben kötelesek adobevallast beadni, s attol függöen hol élnek, még adot is fizetni az USA-ba! S csalni nem érdemes, mert legalabbis itt Svajcban a bankok USA nyomasara kiadhatjak az adatokat az ügyfelükröl. Szoval egy nagy szivas, itt varolista van arra, hogy leadjak az amerikaiak az utlevelüket a berni követségen...
*matahari* 2013.03.28 10:02:48
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem, én mar nem vagyok adoalany. életvitelszerüen külföldön élek, ki is jelentkeztem Mo-rol, mivel itt "letelepedtem", s ezzel az adoszamom is inaktivva valt. ergo nem vizsgalhat a NAV innentöl kezdve,
Svájc és Magyarország sok szempontból összehasonlíthatatlan, mégis érdekes kérdés, vajon mi hiányozna annak, aki ott él, ha vissza kellene költöznie. A kérdést feltettem az összes országfelelősnek, lássuk, milyen válaszokat ad rá a Svájcban élő Tilmir! "Mi hiányozna…..
*matahari* 2013.03.13 16:17:17
Jo lista, egyetértek. Nem értem mit kell ezen kritizalni, a téma, hogy mi hianyozna ebböl Mo-n. Mondjuk én még hozzatenném, hogy a direkt demokracia, ami egyedülallo a vilagon. Ahol az emberek megszavazzak pl. az adoemelést, hogy jusson pl pénz egy helyi uszoda megépitésére. S ezért a sajat zsebükböl veszik ki a pénzt. Pedig nem nehéz ezt megérteni, hogy kevesebb adobol nem lesz több juttatas - s ebbe az infrastruktura ugyanugy beletartozik. De valahogy otthon sokan nem latjak az öszsefüggéseket, s tarol a demagogia a politikaban. Egyébként meg azt az orszagot szeretni "kell", ahol élünk, mert egyébként minek élünk ott, csak keserüséggel teli lesznek a mindennapok. Ez nem azt jelenti, hogy a hazankat nem szeretjük ugyanugy, vagy még akar jobban. S valoban lehetne tanulni Svajcbol, akar aprosagokat, ami nem kerül pénzbe. Tömegközl.: föleg Zh-n kivül, ha az ember felszall a buszra a soför köszönt, vagy ha leszall, elköszön az utastol. Ez nekik elö van irva, munkaköri kötelesség. MInt az is, hogy a végallomasra érve körbejarnak, s összeszedik a szemetet. Nem kerül pénzbe. Otthon meséltem ezt unokatesoimnak. Akik erre csak legyintettek, hogy hat ezt itt nem lehetne, nehogy mar még ezt is meg kellene csinalniuk ennyi pénzért. Lehet, hogy én vagyok az értetlen, de nem értem miért nem leheg ezt (s hasonlo dolgokat) bevezetni. De persze ha igy allunk mindenhez, akkor nem is jutunk egyröl a kettöre.
A tegnapi, többé-kevésbé sokkoló fülöp-szigeteki gasztronómiai kaland után ma egészen más jön, egy északi történet, ismét Lantos Gábor, a Magyar Rádió munkatársa tollából. (Eddig itt megjelent írásait itt és itt olvashatjátok el.) A történet, amit elmesél, nem…..
Határátkelő Haza csak egy van? 2013.01.07 11:24:00
Málta, Ausztria, Svájc, Ausztrália, Magyarország mai posztunk színterei, ám a történet máshol ér véget (legalábbis ideiglenesen). Alíz (ezt a nevet kérte, hogy ide írjam) tapasztalata: mindenhol vannak pozitívumok és nehézségek, hol a fizetés, hol a környezet, hol az emberek –…..
Határátkelő Svájci horrorsztori 2012.11.30 06:58:00
Mint a címből is kiderül, nem lesz egy vidám poszt a mai, de nem árt, ha a külföldi munkavállalás árnyoldalait is látja, akit ez érdekel. Szerzője, Nyauka Vauka egy svájci au pair munkát vállalt be, és (talán nem meglepő a felvezetés után) ma már nagyon bánja. Hogy miért, az…..
A tegnapi (többféle értelemben is) forró poszt után ma hűvösebbre vesszük az irányt és egészen Svédországig szaladunk. Kiderül, tényleg olyan magasak-e a svéd adók; hogyan jöhet össze egy évben 61 nap szabadság (háromszor adtam össze és annyi...); és az is, mi a…..