Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Festményvizsgálati labor

24 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Alábbi képek és képaláírások a készülő könyvem  két lapját mutatják be, illusztrálva a Csontváry festmény lehetséges forrásait. Végvári Zsófia: Az én Csontvárym. Megjelenés várható dátuma: 2024 tavasz A Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben (1904) és a festményhez analógiaként állítható metszetek,…..
A mai bejegyzés részleteket közöl a hamarosan megjelenő (2024 eleje) Csontváry könyvemből, mely "Az én Csontvárym" címet viseli. A bejegyzésben bemutatom Csontváry festményeit, valamint a kiindulásanként használt képeslapokat és festményeket. Csontváry festészetének értéket nem befolyásolja az…..
Az Evangélikus Hittudományi Egyetem kamarakiállításának megnyitója (2023 március) Pompeo Batoni után: A tékozló fiú hazatérése „Minden reggel a legszebb ruháját veszi fel. Mondják, évek óta ezt teszi. Megdönti a szoba sarkában álló rozzant széket, odahúzza az ablak elé. Már látszik a döngölt…..
A röntgenvizsgálatot bemutató írásban egy eltűntnek hitt Munkácsy festmény rejtélyén keresztül mutatom be a technikát. Egy-egy elveszettnek hitt, korában publikált mű „megtalálása” nagy szenzációt jelenthet a művészettörténeti szakmának. A festmények átfestésének kutatása mindig sok meglepetést…..
Aki olvassa írásaimat, gyakran találkozik olyan szópárral, hogy művészi paletta, vagy a festőművész palettája. Ezt természetesen szó szerint is lehet érteni, azonban itt a festőművészet általhasznált festékek összefoglaló megjelöléséről van szó. Vagyis a paletta szép színes festékek együttes…..
  Menetelő francia katonák; 19910 körül. (55 M FT) Sokunkat meglepett, mikor Rippl-Rónai József eddig „lappangó fő műve” fő művé lépett elő oly módon, hogy fő művé vált egy eladás során és olyan múzeumba került a határon túlon, ahol fő műveket őriznek. (A festmény, hadd idézzek az Artportal…..
A pasztell technikával készült kalapos... Egy festmény megítélése sokat tud változni. A kezdeti lelkesedés, a megtalálás öröme, a kincsvadászat tud néha zűrt okozni, néha még olyan nagyot is, hogy a végén magát a szerzőt kell likvidálni. Lássuk. A szakértő és a vizsgált mű 2013-ban, Kaposváron.…..
Minden zseni őrült egy kicsit? A mi átlagos fogalmaink szerint bizony az. Csontváry Kosztka Tivadart kortársai még csak tehetségesnek sem tartották, csak nagyon furcsa figurának. A tekintetéből ítélve ezen nem is csodálkozhatunk. Sokáig azonban nem látszott Kosztka Tivadar Mihály…..
Festményvizsgálati labor 2014.03.03 18:01:15
@Vejnemöjnen12: Csontváry képeslapokat dolgozott fel művei létrehozása során, ezért sokszor irreális a látvány, ami a képein megjelenik. A megjelenítendő helyszín jellemző képeslapjaiból állította össze a LÁTLATOT, mely az adott helyszínt a legjobban írja le. (pl Baalbek: 3 képeslap.) erről itt lehet olvasni: www.csontvary.com/kepeslapok-es-fotografiak
Mennyi a festmény, vagy hogyér’ adják és hány darab van belőle? Ki nézte, vizsgálta vagy mondta rá az ámment? A festmény értékét nemcsak a szerző neve befolyásolja, hanem a szakértő neve is. Ha jó nevű a szakértő, jobban „csúszik” a festmény, elég csak pár sor és már beindul mindenki… Az alábbi…..
Műkereskedelmi problémák és a művészettörténet kapcsolata, avagy kinek és minek lehet hinni? (A Festményvizsgálati Laborban vizsgált művek mérési eredményei alapján) A szubjektív értékítélet, az ecsetkezelés megítélése nem jelent teljes biztonságot egy festmény szerzőjének megítélésében, főleg ha…..
Ha egy festmény aukciós házban kerül eladásra, attól még nem pont az, aminek látszik. Sokszor találkoztunk már ilyen történettel, de mind közül talán ez a legaranyosabb. Persze, ha gazdára talál a mű az aukción, akkor bekerül a szerző életművébe és az aukciós ház egy újabb sikeres műtárgyeladást…..
Festményvizsgálati labor 2013.05.03 12:45:59
@troutman: Van még itt elég szabad hely a blogban, várjuk a történetet!
Festményvizsgálati labor 2013.05.10 09:09:43
Nagyon tetszik! Nálunk ez a darab járt már: axioart.com/tetel/f2144b8f66cbcd4c581a27ae6d3b77bd
Csak akkor TM (Tóth Menyhért) szignó volt rajta és egy csodás történet volt hozzá (ezzel vette az akkori tulaj), mi szerint TM a Miskei plébánosnak adta a festményt.
Kíváncsi leszek, az árverés után milyen szignó "szalad" vissza a festményre. A TM a jobb alsó sarokban volt, és UV-ban hihetetlen foltos volt a kép.
A mai történettől több év után is kiráz a hideg, ha rágondolok. Ez a festmény tipikus példája annak, mikor a „hatalom” legyőzi az észérveket, mikor a pénz az úr, mely a szemeket is becsukja. A történet szereplőinek nevét átcserélem, a festmény eredeti tulajdonosa lesz "A" úr, a pár évvel későbbi…..
Ma ismét egy érdekes Munkácsy festmény kerül górcső alá. Sok kérdés merült fel bennem, (talán Önökben is) de ezek megválaszolását az Olvasóra bízom... Valami itt sem stimmel, de döntsék el Önök. Munkácsy "Ásító inasát" kutattam, s ez az anomália lett az eredménye. „Az induló ár csaknem…..
Hosszas hallgatás után újra egy rémtörténettel állok elő. Sokan nem hiszik el, hogy a magyar műkincspiac ennyire szennyezett lenne a hamis tárgyaktól, de a mindennapi munkánk tapasztalata alátámasztja a szomorú tényeket. A mai „lecke” egy olyan festményt mutat be, mely fájdalmasabb csalódást…..
Már megint egy szép tájkép, minden olyan szép és hiteles. Aki elolvasta előző bejegyzéseimet azt gondolhatja, nekem vesszőparipám Vaszary festészete, pedig nem így van. Vaszary János (???): Boglyák, 1900 körül Vaszary fontos szerepet tölt be a magyar képzőművészetben, de néha az az érzésem, túl…..
Vaszary… „Az idei esztendő aukciós rekordját, egyben az alkotó esetében soha nyilvános árverésen el nem ért árat hozott a két héttel ezelőtti beharangozónkban (Figyelő, 2001/47. szám) is kiemelt Vaszary-csendéletért folytatott alku, amelynek végén 60 millió forintnál koppant a kalapács.” írta egy…..
Balló Ede neve nem ismeretlen a művészet szeretők körében. Balló Ede volt az, ki tökéletes másolatokat készített a Szépművészeti Múzeum kiváló alkotásairól a századfordulón. Erről Révész Emese kiváló írásában lehet olvasni bővebben. A Balló féle másolatok sikerén felbuzdulva a szocialista…..
A mai írásban nem hamisítványokról lesz szó, hanem arról, milyen plusz információt adhat egy festőről az, ha egy művész anyaghasználatáról egyre többet az ismeretünk. Az alábbi cikk az Art Magazin 2012/3-as számában olvasható. A teljes anyaghasználati tanulmány itt olvasható:…..
Hollósy Simon volt az első festő, akiért igazán rajongtam. A Rákóczi induló című munkája előtt a Nemzeti Galériában órákat töltöttem el, csak néztem, nem tudtam betelni vele. Az örök szerelem a Hollósy képek iránt ott a múzeumban, valamikor 1990-es évek elején született…..
Átcímkézett valóság Egy jól álcázott festmény néha semmilyen gyanút nem kelt vásárlójában, főleg akkor, ha a festék már repedezett vagy öreg a vászon. Megveszi a képet, és nem csak azért, mert neki tetszik, hanem a szerző neve miatt is. Lehet Vaszary, Munkácsy, Rippl…..
"hitelesítő" címkék a múltból - Nézze meg, itt van a leltári szám a hátulján, MNG bírálati csoport! 1172/976 és 322/1963. Le is kérdeztem, ott járt a festmény az adattári adatok alapján.     Akt kékben és vörösben, a festmények hátulján az MNG bírálati…..
2011 nyarán a Felvidékről egy „utánérzés” festmény került látókörömbe. Mi ez? - kérdeztem. Az idős, de nagyon lelkes tulajdonos nagyapja Galántán volt gyógyszerész, elmondás szerint Ő kapta Csontvárytól a képet. - Ez nem lehet Csontváry, nem olyan, - mondtam. A…..
EREDETI VAGY HAMIS? A festmények természettudományos vizsgálata www.festmenyvizsgalat.hu Végvári Zsófia, a Festménvizsgálati Labor vezetője Egyre többször hallhatunk arról, hogy hamis festményt találtak. Sőt, a magyar piacot egyenesen elárasztották a hamis festmények. Hogyan szűrhető ki…..