Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Sunder

1 bejegyzést írt és 485 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudományos körökben is vitatott kérdést boncolgatnék..   Amit általánosságban tudnak erről a „hétköznapi” emberek, az sajnos rendkívül kevés, így muszáj róla beszélni. A Terminátor filmek félelmei egyre közelebbivé válnak napjainkban az MI, azaz a Mesterséges Intelligencia fejlesztésével. A…..
Senki nem szeret rossz kritikát kapni. Mikor keményen dolgozunk, hogy létrehozzunk valamit, akár egy festményt, egy regényt vagy egy finom ételt, akkor abban a reményben tesszük, hogy valahol/valaki értékelni fogja. De...sajnos nem mindig azt a visszajelzést kapjuk, amit várunk. Ezzel nem vagyunk…..
Sunder 2017.07.30 01:03:19
@Billgates: a végső véleményemmel megvárom a filmet, de az előzetes alapján hajlok arra, hogy agyoncsaptak egy rakat dolgot Roland feketévé tételével.
Ha egyszerűen nem volt megfelelőbb színész - amit kétlek - akkor csak mezei idiótaság, de ha megint a hollywoodi PC ütött be, az kicsit kiábrándító.

Az alap könyv tartalmaz minden manapság zamatos klisét: egy "jó útra tért", önfeláldozó heroinista, egy mozgássérült (!) fekete (!) nő (!) és persze Roland, aki úgy gonosz/öncélú, hogy közben a pozitív főhős.

Szóval egész egyszerűen nem értem. Pláne hogy ezzel feláldozzák a potenciális folytatásokban a Susannah és Roland közötti etnikai feszültséget, a kvázi-azonosságot Stephen King-gel és még egy rakat dolgot.
*UPDATE: újabb cikk ebben a témában - tapasztalatok, költségek Zajlik az ősz és kezdődik a fűtési időszak is. Ám én csak most dőlhettem hátra, mert eddig versenyt futottam az idővel, hogy még 20 fok fölött kiépüljön az új fűtésem. Dőlj hátra, vegyél magadhoz kávét, mert hosszú lesz, de a végére…..
Sunder 2016.10.15 14:40:13
@Skywatcher: vizet. Úgy képzeld el, mint egy padlófűtést, csak sokkal sűrűbb a csövezés, illetve az egész fémlapokba van integrálva (eloszlás) és ugyanarra a szerkezetre függeszkedik amire az alatta levő speckó gipszkarton álmennyezet.
A működési elve pedig felület hűtés-fűtés, tehát mindent felmelegít ami alatta van, és azt adja vissza a levegőnek. Pont ez az egyik nagyon tetszetős tulajdonsága, mert ha azt mondod neki, hogy 24 fok legyen, akkor mindenhol 24 fok lesz, nem pedig alul 22 felül 26 mint a cirkónál.
Sunder 2016.10.15 22:13:48
@bellarand: Én is nagyon elégedett vagyok vele. Kedves haverjaim hitetlenkedtek még a szezon előtt, hogy "a szárítás / páratartalom csökkentése nélkül" hogyan lesz ebből effektív hidegérzet. Hát kéremszépen, jobb bármilyen klímánál. Pincehideg, vagy -mivel nekem az dohszaggal párosul és pejoratív- amolyan vályogház effektus, ráadásul huzat, légmozgás és zaj nélkül. Ráadásul körösen zónázható, mint a fűtés. Nekem igazából ezért érte meg még jobban. Ha zónázható klasszikus hűtést tetettem volna be, az alsóhangon 5 darab beltéri egységet jelentett volna, ami mondjuk Daikin-nál vagy Fujitsu-nál majdnem hasonló költség. És még akkor sem tudná ezt a homogén hőeloszlást. Szóval kezdem érteni, miért ezt pakolják a modern felsőkategóriás lakásokba és irodaházakba, tényleg messze ennek a legmagasabb a komfortérzete az összes általam ismert technológia közül.
Csak abban reménykedem, hogy itt is elkezd piaci verseny kialakulni, ami lenyomja az árakat, mert az a pár cég aki érdemben ezzel foglalkozik nem igazán kell versenyezzen.
       Pár napja az Eduline írt arról, hogy a US News 500-as egyetemi rangsorában az ELTE a 448.-ik helyet szerezte meg (egyedüli magyar egyetemként). Az európai egyetemek között a 196.-ik helyen végzett.         Az ötszáz egyetemben van 38 brit, 42 német, 22 francia és 134…..
Drága Réka! Olvastam leveled, és mit mondjak, nagyon köszönöm. Jó, hogy időben szóltál, nem vettem még meg a neked szánt csokrot, sem a félárú múzeumjegyet. Most akkor nem is fogom. Mert közölted: nem kéred. Azt is megírtad szerencsére, mit kérsz nőnapra. Azaz dehogy…..
Sunder 2015.03.09 16:04:58
@gyongyi70: és ezek mind rendben is vannak. Tök jól körbe lett torpedózva itt minden, pro és kontra el lett mindenki küldve meleg éghajlatra üdülni, csak egy apróság maradt ki: ugyan ki, mi, és hogyan gátolja meg a nőket az első lépésekben?

"... ha -és első lépésként - pl. lenne elég női képviselő, elég női miniszter, elég női felsővezető, az lassan javítana minden nő helyzetén ..."

Ezt válasszuk ketté.

1.,
Képviselő, miniszter, egyéb állami pozíciók: a nők valamiért nem szívesen választják ezt a pályát. Ha megnézed, KIRE lehet szavazni egyáltalán, hogy erre a pályára kerüljön, ott mocskosul alulreprezentált a szebbik nem.

Akkor most mi legyen? Vezessünk be kvótát, hogy - mondjuk - 50% kötelezően nő kell legyen? Mi történik, ha nincs ennyi jelentkező összesen? Mi történik, ha olyan emberek kerülnek oda, akik nem rendelkeznek a megfelelő képességekkel, csak berakják őket, hogy meglegyen az előírás?
A hatodik kerületnek pl. nő a polgármestere, megszavazták, tehát sem tiltás, sem egyéb nem gátolja az ilyen irányú érvényesülést.

2.,
Versenyszféra. Itt tényleg létezik negatív megkülönböztetés a nőkkel szemben, leginkább a gyerekvállalás miatt. Ez nagyrészt a rossz szabályozásnak köszönhető (GYES, GYED, etc.).
Arra most nem térnék ki, hogy ha egyet köhög a gyerek, akkor anyuka otthon marad két hetet (és kicsit azért plázázik is közben), mert ha apuka vinné a vonalat, ő is ezt tenné (és még kocsmázna is közben).
Viszont egy céljaival tisztában levő okos nő mindenhol el tudja érni a felsővezető posztokat. Igen, ez is megkülönböztetett, mert elsősorban pénzügyi, HR, people management vonalon, cserébe ott meg a férfiak vannak jóval kevesebben.
Az, hogy ezt hogy hangolja össze a családi életével, már jellem kérdése, csinálhatja jól vagy rosszul. Amit ti csináltok a férjeddel, az egy jól működő berendezkedés, DE ne felejtsd el, hogy ott is két középvezetőről beszélünk és hogy a világ nem belőlünk áll. Szerintem ezt nem kell kifejtenem.

Bottom line: lehet itt novellapárbajt folytatni, de azt még nem láttam, hogy pontosan mi is lenne az ELKÉPZELÉSED vagy JAVASLATOD a fentiek abszolválására, mert a direkt politikai ráhatást én nem érzem egészségesnek. Főleg nem politikai vonalon.
Sunder 2015.03.09 16:55:49
@gyongyi70: akkor viszont Rékának nem "központosítva" kellene számonkérnie.
Mert a hiba ott van, hogy ettől még egy totál elfogadó anti-hímsovinisztának is kinyílik a bicska a zsebében, és ha belegondolsz, akkor joggal.

Mert mint ahogy te is írtad, ez főleg nevelés, párbeszéd kérdése.
A probléma ott van, hogy minden ezzel foglalkozó szakértő - és az amúgy szimpatikus üvegplafon is itt fog potenciálisan jégre futni - három helyről várja a megváltást:
- központilag (egyetértettünk, hogy ez nem jó út)
- a mocskosférfitársadalom csettintésre megváltoztatásával (kétséges)
- csak úgy varázsütésre (csak a hippi vonulat).

Márpedig ezek nem működnek. Pedig alternatívák minden bizonnyal vannak, de ha mantrákat ismétlünk, azzal csak még jobban egymásra uszítjuk a két oldalt, és leshetünk.
Van elég hasonló terület, legalább TANULHATNÁNK belőle.
(autósok vs. biciklisek)
(politikai oldalak)
(melegek - ultrakonzervatívok)

De a párbeszéd ott kezdődne, amit mi csinálunk. Csak sajnos mint látod, megoldás nem lesz azonnal belőle, ami pedig kialakulna, azt elnyomja a sértett üvöltés - mindkét oldalról.
Orbán és Putyin két órán át beszélgettek, a sajtótájékoztató hangulatából megítélhetően baráti, sőt jó baráti hangulatban. Merkellel nem így volt. Az orosz elnök látogatását körüllengő megilletődöttség és keleties pompa nem a Merkel-látogatás hangulatát idézte,…..
Sunder 2015.02.18 18:52:55
@HaFr: abban igazad van, hogy a nagypolitika mindig a színfalak mögött zajlik, de pont azért, mert ez nem egy pártfórum, itt lehetne alternatívákat bogozgatni. Mert akkor látszik az _ember_ a dolgok mögött.

A célok nagyközönség előtti kifejtésével egyet is értek, részben egyébként a fentiek miatt. Én még mindig azt érzem, hogy a magyar politikát két dolog öli meg:
1., mindenki szavazhat (tudom, nem vagyok demokratikus, de akkor sem tartom jó ötletnek)
2., a túlerőltetett PC mindenben. És a következményei. Szerintem gyakran már meg sem kísérlik kifejteni a dolgokat az emberek - including a politikusok -, mert öt perc alatt kapják meg az amerikabérencliberális/antiszemita/füveshippi bélyeget, témától és oldaltól függően. Akkor pedig egyszerűbb ki se fejteni.
Sunder 2015.02.18 19:03:14
@nem nemsiker_s: szerintem ha a korrupciós/visszaforgatási/nevezdaminekakarod rátát le lehetne nyomni az európai 5-10%-ra, és a potenciális új brancs nem akarna egy év alatt meggazdagodni a friss bogrács mellett, akkor a jelen adóteherhez szoktatott népesség befizetései mellett meglepően jól finanszírozható országocska lennénk.
Igaz, elég sok restanciával és drágán helyreállítandó leromlott szektorral, de komoly(abb) változtatás nélkül is elgurulna a szekér, sőt.
Ilyen szakembert tán-tán minden jelenlegi résztvevő fel tud mutatni így vagy úgy, én sokkal nagyobb gondot látok pl. diplomaták, külügyesek, nemzetközi piaci szakértők kapcsán. Mer' az viszont a kicsiknek nem nagyon van. És ez frusztráló.
Sunder 2015.02.18 19:11:12
@nem nemsiker_s: sajnos a hírek nem ezt mutatják. Az elmúlt 26 évben legalábbis csak mutáns szúnyogok voltak, akik valami fekete lyukba teleportálják amit kiszívnak (nevezhetjük offshore-lyuknak is, a működési elve hasonló), és ezért soha nem laknak jól. A filozófiai kérdés inkább az, hogy _létezik e_ olyan újonnan érkezett, aki nem a saját tárcáját nézi először...
Tisztelt Munkahelyi Terror Blog!   Sajnos nem tudom, hogy kihez, hová fordulhatok a levélben leírt problémával kapcsolatban. Bízom Önökben, hogy ez a nagy nyilvánosság elé kerülhet. Érthető okokból szeretnék inkognitóban maradni de a cég nevét nyugodtan tüntessék fel. A…..
Sunder 2015.02.11 08:42:22
@facomat: szerintem itt simán a főnökundor esete figyelhető meg, az irreleváns, hogy az éppen emlegetett főnök magyar cég avagy multi színeiben képviselteti magát.
Vannak emberek, akik még életükben nem láttak olyat, hogy a menedzser / főnök többet dolgozik a melósnál (előfordul persze ilyen is, állami cégek előnyben), tehát zsigerből gyűlölik az összeset. Aztán majd valami felsőbb hatalaom szétválogatja...
Sunder 2015.02.11 08:57:11
@Őrült Ló Nagyfőnök:
ezt most is kezdem el komolyabban fejtegetni, de a NEM állami cégeknél, pláne ha külföldi tulajdonú, akkor egy menedzser azért keres többet, mert több értéket termel a cég szempontjából a melósnál. Sőt, ebből a megközelítésből a dolog még akkor is igaz, ha a főnök négy effektív órát dolgozik, a munkás meg tíz órát. Ha a fenti képlet nem igaz, akkor a tisztelt főnök úr ballisztikus ívben repül.

Amit te írtál, az a fantasztikus "tiszta kommunista" hozzáállás (azért tiszta, mert nem veszi figyelembe a korrupciót és a csakazértis' kialakuló fizetési hierarchiát), és nem működőképes, mert nem motivál senkit az előrelépésre, kreativitásra, etc.
Sunder 2015.02.11 08:57:57
@Sunder: szóval ezt most _Nem_ is kezdem el komolyabban fejtegetni.
A feljelentgetősdi egyszerű időtöltés, olcsó szórakozás, az elnyomott kisember végre hatalmat gyakorolhat. Hungarikum és népsport. Egy jól időzített és eredményes feljelentés komoly örömforrás: névtelenül befújni a szomszédot valami kitalált hülyeséggel, majd farkunkkal a…..
Sunder 2015.02.10 09:08:08
Belvárosi lakosként túl a buli- de még innen a végtelen szabadidő korszakon erőteljesen javasolnám az élni és élni hagyni elmélet tanulmányozását.

Egyik oldalról nem természetes, hogy egy többlakásos társasházban hajnali kettőkor tesztelnek szubládát, éjfélkor flexelik le a két éve kiálló csövet, valamint visítva röhögnek három órán át a gangon dohányzás közben, mer' házibuli van.

Viszont a másik oldalon legalább ekkora a homály, és igen, jellemzően az ötven felettieknél.
Szemelvények az elmúlt három évből:
- Mit képzel a (fal)szomszéd fiatal, hogy hajnali kettőkor használja a zuhanyt? Embertelen aljasság.
- Házibuli? Persze. Este nyolcig. Kettes hangerőn. És persze a fél évvel ezelőtt szervezett születésnap a MÚLT HÓNAPBAN volt!
- Sír a gyerek. Biztos inkvizíciós módszerekkel nevelik, de mit képzel a szülő, hogy nem tesz rá hangtompítót? Miért nem gondol a szomszédokra?
- Lakásfelújításnál mikor lehet a zajos műveleteket elvégezni? Hát szerdánként délután kettő és három között, mert kedves nyugdíjas lakótársunk akkor van a háziorvosnál. Damn right!
- Klíma kültéri egységét nem szabad üzemeltetni, ha a nyugdíjas szomszédnak nem telik rá. Elvégre ha már meg kell főni, akkor az vonatkozzon az egész házra 35 fok felett...

És persze mindenért, de tényleg mindenért közös képviselő, önkormányzat, rendőrség. Fent már írták, ezek az erőforrások végesek, és nem biztos, hogy azért kellene ugráltatni őket, mert Mózsi bácsit és Rozi nénit zavarja, hogy szimfonikus zenét hallgat a szomszéd srác és nem népdalcsokrot.
Itt a világbajnokság vége, befejezzük a latin szekciót. Acélozzátok meg szíveiteket, mert ez rosszabb lesz, mint a brazil válogatott, felháborítóbb, mint a görög csapat és embert próbálóbb az összes 120 perces negyeddöntőnél. Én szóltam!    Nincs kegyelem!…..
Sunder 2014.07.12 17:09:15
Sunder 2014.07.12 18:10:14
@mavo: nos nem ez lesz az Albert Hall himnusza, az tuti. :)
         Körúton belüli értelmiségi vagyok. Soha nem laktam a Körúton belül, olvasmányhiányaim alapján elég távol vagyok az értelmiségiségtől, de azért mégis.         A körúton belüli értelmiségi érzékeli a problémákat, és véleménye is van a…..
Sunder 2014.07.08 08:58:53
@aritus:
kifelejtetted a felvezetőjét: "Sarkítsunk egy picit:"

Reménykedtem benne, hogy az előtte-utána leírtak tisztává teszik, hogy az a példa NEM az én utam.

Tudod, ha már problémákról beszélünk, ez az egyik kezdeti hiba. Nem súlyos, nem kritikus, csak éppen megnehezíti a további kommunikációt.
Mert értem én, hogy Magyarországon sok az elborult vadállat, de addig, amíg ha _bárki_ egyáltalán felveti ezt a kérdést, és a védelmébe venné az egyébként jellemzően szintén a mélyszegénység peremén egyensúlyozó áldozatokat, az rögtön náci, deportálni akar, akasztani akar, és különben is német tiszti egyenruhát őrizget a gardróbban....
... nos addig nehéz bármit is érdemben tenni. Még megbeszélés szintjén is. És amíg a társadalom ennyire megosztott ebben a kérdésben, ráadásul ilyen "torkodnak ugrok" stílusban, addig az elit sincs lépéskényszerben, mert kívülről röhöghetnek a marakodáson.
Sunder 2014.07.08 17:36:31
@közösperonos átszállás: @Deepblue Noir:
legalább egy ember...

Pont erre próbáltam utalni: HIÁBA nem rasszista a kezdeményezés és a megfogalmazás a kezdeményező oldalon, ha mindenképp azt csinálnak belőle.
A fenti példában pont ez a lényeg: nulla nevesítés, nulla diszkrimináció, csak azt mondjuk, hogy aki a személyes/vagyoni biztonságomat közvetlenül - pláne agresszív/erőszakos módon - veszélyezteti, azt büntessük "dulván". Viszont a fejemet teszem rá, hogy három hozzászólással később már én fogom gyártani a drótkerítést és telepíteni az aknamezőt, mert... ... mert csak.
Sunder 2014.07.08 17:38:24
@közösperonos átszállás: pontosan mire gondolsz a "néhány" között? Elég részletesen fel lett sorolva több pontban.

Ha mondjuk a téged gyalogosként ért veszélyeztetéssel ki akarod egészíteni, élő példa van rá Svédországban, bár itthon én ezt még Budapest belvárosában sem tartom kritikus problémának (hozzátéve, hogy minimális a mintavételi lehetőségem a kérdésben).

Ellenben a lényegen ez szvsz nem változtat.
Amikor egy cégnél a rendszeresen használt rövidítéseket ismertették a friss belépőkkel, az egyik kolléga így foglalta össze a hallottakat: „Mondj három betűt, azt’ minden el van intézve!” – sokszor valóban a tudományosság és a hozzáértés látszatát adja az embernek, ha…..
Ha már úgy hozta a sors, meg a blog.hu-regisztráció, hogy a Köztáraság tér blognevet választottam, elkerülhetetlen, de amúgy is megkerülhetetlen téma a Negyedik Köztársaság Párt. A 4K!-t hivatalosan is nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), sőt a párt…..
Sunder 2014.02.02 21:05:47
@lobaszopiatej:
5 millió forint felett 36%? Ez nincs 420K bruttó havonta! Ennek a nettója kb 275K. Az nincs 1000 euró. Akkor KI a középosztály?
Sorry, csak most lett időm arra, hogy összehozzam a posztot a legjobb tavalyi keresőkifejezésekről. Kicsit megkésett, de nem akartam abbahagyni a szép hagyományt (korábbi évek: 2010, 2011, 2012), ugyanakkor embertelen meló volt átnézni azt a több mint 11 ezer keresőkifejezést, amivel…..
A 2013-as év is igen jó felhozatalt hozott a telefonok piacán, érzéseink szerint olvasóink hosszas fórumozások, tesztolvasások és ismerős-kikérdezések után is csak nagyon nehezen tudták eldönteni, hogy mire cseréljék le esetlegesen az előző évekről megmaradt készüléküket.…..
Sunder 2013.12.21 14:04:49
@C16SE: ez a Sense micsoda egyébként, valami egyéni enhancement a szoftverben? Milyen pluszt ad, ami nincs Play-en? Nem ironikus a kérdés, tényleg nem tudom. :)
Kinézetre nagyon tetszett/tetszik a One, jó, hogy az elején vannak a hangszórók, nem az alján, a 4.7" is szimpatikusabb, mint a Z1 5" péklapát, csak az a fránya vízállóság...
Exnek meg ZR van (4.5", IP57) de az meg nem fullhd.

És igen, Udonak IS igaza van egy pöppet.
Innovációban részemről a Sony vitte a pálmát a dekoratív IP57-IP58 telefonokkal, illetve az 5s az ujjlenyomatolvasóval (minden NSA-zás mellett).
Sunder 2013.12.21 14:07:03
@igazi hős: szerintem nem, mert ez viszont randa. A HTC One tényleg eltalált kinézetileg, ez nem tűnik annyira minőséginek (szigorúan by the looks).
Saját testünk lesz a jelszavunk, internet mindenhol, csökken (kisebb lesz) a digitális szakadék és így tovább. Ilyen és ehhez hasonló trendre számít a 2013-as év végének közeledtével az Ericsson ConsumerLab. Az előrejelzése több mint 15 év kutatási tapasztalataira épít, és a…..
Megjelent Magyar Bálint szerkesztésében a Magyar polip címmel Orbán maffiaállamának látlelete. Helyes. Mivel négy hónappal vagyunk a választások előtt, a könyvnek azonnali politikai haszna már nyilvánvalóan nem lesz. (Egyébként se, de erről alább.) Mégis örülhetünk, hogy…..
Sunder 2013.12.15 00:27:00
@Sunder: ki is felejtettem, pedig ez legalább annyira dzsihád-téma, mint a nyugdíjasok.

A fenti "adóztassuk szarrá a _GAZDAGOKAT_" tétel, alkalmazva havi 200K bruttó felett (természetesen) rendkívül populáris az ezalatt keresők körében, ami azért egy elég szignifikáns réteg.
Szóval még keletje is van a dolognak, ami több, mint szánalmas. Ellenben politikailag értelemszerűen kiaknázható.
Sunder 2013.12.15 00:32:51
@storker: nem tudom, vidéken sokszor hallom, ha épp "álruhában" vagyok arrafele. Pesten is hallanám valszeg a külső kerületekben, a belvárosban mondjuk valóban kevésbé aknázható ki a dolog.

És abban igazad van, hogy ez a brancs eléggé meg van lőve. Mert a baloldal, ellenzék, akármi semmi olyat nem tud mutatni, ami nekünk jó, vagy legalább semleges lenne.
Orbánéknál ott a végeláthatatlan korrupció (tehát az sem változott), az arrogancia és ignorancia egy fantasztikus keveréke, és persze - bár ez az én személyes mumusom - az értelmetlen stadionépítések csillagászati összegekért, a haldokló, sportnak már rég nem nevezhető foci agyontámogatásával.
Szóval a Fidesz sem jó alternatíva, de sokan nem maradtak a palettán. Sőt...
Sunder 2013.12.15 13:02:06
@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
igen, én is ezt írtam eredetileg. És ez a gond.

@Anselmo: @Buday András:
igen, ezt mi is beszélgettük kollegákkal. Természetesen mi NAGYON jól járnánk ezzel, ellenben reménykedünk, hogy nem lesz túl nagy az ára. Ennél a fizetési skálánál már a stabilitás fontosabb, mint plusz pártízezer forint, pláne, ha valaki nem akar külföldre menni.
Erre írtam, hogy magas threshold - alacsony kulcs még akár beleférne, AMENNYIBEN deklaráltan a munkahelyi stabilitás nőne tőle ilyen-olyan intézkedések mentén. Én sem akarom a 36, 36+4-es adókat viszontlátni, elhihetitek.
SZJA fronton megkezdődött a kampány, ez most már egészen bizonyos. A baloldal többkulcsos személyi jövedelemadót ígért, tehát tulajdonképpen azt, hogy az általa gazdagnak tituláltak jövedelméből, mondjuk a tervezett német minimálbér 70%-át elérőktől elvesz, és ezt…..
Sunder 2013.11.29 12:29:52
@Rodolfo63: ezen most nyugodtan összeveszhettek, de a kettő szerintem kábé együtt jár.

Egy high-tech cégnek komoly mérnökökre, projekt menedzserekre, kutatókra van szüksége. Egy nagy pénzügyi szolgáltatónak gondolkodásra képes szakemberekre. És így tovább...

És nem találnád ki, a fentiek a dolgozók.

Természetesen a szalag mellett robotoló biodroid is hozzájárul a gazdaság beindításához, csak talán szerényebb mértékben.

Szóval szerintem felesleges fentakadni az idézeten, mert valahol kapcsolódik ahhoz, amit te gondolsz.
Sunder 2013.11.29 12:38:38
@Rodolfo63: ez már másik tál sushi akkor. Makkasz is említette a járulék/teher csökkentésének szükségességét, arra nem is írtam semmit, kábé hallgatólagosan egyetértettem.

Az a baj, hogy a közgazdaságilag "alulképzett" emberekkel nehezen érteted meg az ilyen dolgokat a jelenlegi mainstream hozzáállás mellett.

Ugye van a gonosz multi, amelyik csak kilapátolja a pénzt (a kedvezményekkel együtt) az országból, meg van a rohadék magyar cég, aminek a tulaja lenyeli az összes kedvezményt, amit kap, és vesz a BMW helyett egy Bentley-t. Ha már sztereotípiák, ugye.

És ugye a kampány jellemzően nem a gondolkodni képes embereknek készül, tehát ebben a helyzetben nem lenne túl logikus erre kiélezni...
Sunder 2013.11.29 14:24:20
@Mária: @Dörnyei József:
egyetértek.
Ha már szociális/társadalmi követelmény, hogy a gyerekeket valamilyen formában támogatni kell, akkor inkább így, mint alanyi jogon járó gyermektámogatást fizetni a láblógatóknak, legyen az white trash vagy roma. Az csak felgyorsítja a képzetlen, problémás réteg reprodukcióját.
A templom egere Koleszos fapadosok 2013.11.07 18:02:59
Tegnap este kaptam egy kedves levelet, a feladó Büdösbúvár, gratulált a bloghoz és elküldte egy pár bevált kolis receptjét. Mivel láttam, hogy igény van rá, közzéadom őket, biztos lesz, aki nagy hasznát veszi. Egyúttal szeretnélek bíztatni titeket, küldjétek el a bevált…..
Sunder 2013.11.08 08:04:05
@ideasz: úgy tudtam az _igazi_ partizánszendvics a két szelet _száraz_ kenyér között egy szelet puha... :-)
Hogy az elején kezdjem, Warren Buffettet idézve, ez nem az az ország még, amelyet bármelyik idióta eligazgathat (mégis azok igazgatják) -- de (közel) azzá kell tenni. Ez az idiótabiztos állam csak abban az esetben valósulhat meg, ha az állam viszonylag kicsi, szabályozottan és…..
Sunder 2013.10.03 08:23:42
@MACISAJT: ez még így elfogadható is lenne, ha csak és mindösszesen egy darab gazdasági oldalról vizsgálnánk az esetet.

Az nem újdonság, hogy a mindenkori kormány minden országban lop. Abban is igazad van, hogy mindegyik máshogyan lop.
De a külföld/belföld nem az egyetlen probléma itt.

Vesd össze: random északi ország, épül az autópálya. Megszavaznak rá X összeget, ami a pórnép számára is reális (nemzetközi összehasonlítás, bla-bla).
A felelős brancs dolgozik vele, gyakorlatilag "projektmenedzsel", tendereztet, etc.
Megépül a pálya 101% minőségben a tervhez képest a keretösszeg 90 százalékából. A maradék 10%-ot lenyúlják, elosztják, néhány év, esetleg évtized múlva emberünk épít egy kacsalábon forgó villát egy magánerdő közepén, elzárva a kíváncsi szemektől, és éli világát.

Nálunk: elfogadnak egy olyan keretösszeget, ami arcpirító, ezt még az internet is megszellőzteti, de nem gond, előre a hazáért! Ezek után kétszer megemelik a keretösszeget, mert "mégsem elég". Ezek után nagy nehezen, csúszásokkal elkészül a pálya 60 százalékos minőségben (így majd kijön a bónusz is a kétévenkénti felújításokból), a keretösszeg 60 százalékából. A maradék negyven százalékot szétdobják, és 1-2 év múlva emberünk épít egy csilivili medencés villát egy vidéki kisváros paneldzsungele fölé, mintának. Már csak egy zászló kell rá az új címerrel, ami lehetne mondjuk a magyar parlament épülete, az előtérben egy kinyújtott középső ujjal.

Ráadásul a fenti példa behelyettesíthető egy rakás egyéb költséges tevékenységre, és, ami még rosszabb, bármely kormányra az elmúlt időszakból.

Elnézést, kicsit bő lére lett eresztve, de szerintem ez is egy fontos szempont amellett, hogy házon belül vagy kívül lopunk.
Sunder 2013.10.03 09:56:05
@neoteny:
én mondjuk speciel az európai országokat vettem alaphalmaznak, de a fent leírtak ettől még tökéletesen megállják a helyüket.

Két különbséggel: mint fent írtam, nem mindegy, hogy 10% vagy 40% kerül a süllyesztőbe. Másrészt, ismerve a (z amerikai) multikat, a második példa esetében simán el tudom képzelni, hogy tényleg elköltötték a pénz nagy részét célszoftverre, adatgyűjtésre, egyebekre, csak tényleges felhasználás helyett a végén az egész projekt landolt egy dohos irattárban és lefújták. Többségében a "valakik" viszont ilyen esetekben versenyszférában játszó cégek (szoftverfejlesztés / módosítás), illetve alkalmazottak, akik gyűjtötték az adatot. Persze lenyúlhattak X százalékot a fejesek, sőt, akár az egészet is, csak nem az utóbbi a jellemző.
A Fidesz kongresszus az alábbi nyilatkozatot fogadta el:"Meg kellett küzdenünk a múlt hibáival és haszonélvezőivel. Meg kellett küzdenünk azokkal az európai bürokratákkal, akik a valóság ellenében ragaszkodnak egy elhibázott gazdaságpolitikához és csődöt mondott…..
Sunder 2013.09.30 08:33:12
@Zedder: azért ne idiótázz ekkora hévvel, mert pont a Lidl esetében nincs _akkora_ eltérés az árak között.
A magyar azért nem megy ki, mert a lakás és a szolgáltatások marha drágák kis hazánkhoz képest. De egy élelmiszerdiszkont termékei esetében nincs akkora különbség, ha azonos termékeket vizsgálunk. Ami ott felhúzhatja a statisztikát, az legfeljebb az, hogy több "luxus"/"prémium"/whatever terméket is tartanak a polcokon, amire Magyarországon minimális a kereslet.
A kormányzat társadalmi egyeztetésre bocsátott egy hosszú és unalmas nevű törvénytervezetet. Ez azt célozza, hogy az önkormányzatok és azok szervei által nyújtott segélyek helyi nyilvántartása mellett egy központi rendszert is kialakítson.A segélyek központi nyilvántartása…..
Sunder 2013.09.05 01:38:00
@nincs_nick:
ez ebben a formában nem igaz. Amiről írsz, az jellemzően a "magyar vezetéssel" bíró cégekre igaz.

A normálisabb cégeknél - igen, elsősorban multik, és természetesen nem az Auchan/Tesco/Spar kategória - a középvezetői fizetés bruttó 0.9-1.7M között mozog tapasztalattól és egy helyen töltött időtől függően, a felsővezetés esetén pedig inkább kettessel kezdődik.
Egy már nem kezdő, de még komoly tapasztalattal nem bíró projektmenedzser is felmarkolhat 6-7K bruttót havonta. És emellé még természetesen cég függvényében cafeteria, céges autó, privát EÜ, etc. társulhat.

Természetesen ezeknél a cégeknél alapkövetelmény az angol/német nyelv tárgyalóképes ismerete. És valljuk be, hiába a javuló tendencia, amit egyébként én örömmel konstatálok... Ha kommunikálni tudnak is a fiatalok, a _tárgyalóképes_ nyelvtudástól az még igen messze van.
Ráadásul nálunk a komolyabb nyelvismeret gyakran társul bölcsész... khm... szélsőségesen humán végzettséggel, és az a ritkábban keresett szakmai háttér ezeknél a cégeknél.

A fentieket vesd akkor össze a német vagy a brit fizetéssel, de - ha már német - akkor vedd hozzá náluk a sávos, igen durva adózást.
Valamint azt, hogy hiába hasonlóak/azonosak az élelmiszer-ruha-tech.cikk árak, a szolgáltatások kint sokkal drágábbak, illetve míg Budapest belvárosának közepén 4-500 euróért gyöngyörű két hálószobás lakást tudsz bérelni, azonos áron mondjuk Németországban nem feltétlen.

Szóval nem olyan fekete a fehér sem.
Sunder 2013.09.05 01:41:20
@-JzK-: ezt már láttam párszor, nagy vonalakban igazad van, de a white trash és a redneck nem egészenm szinoníma. A white trash kábé az, amit leírtál. A redneck általában valóban műveletlen, de inkább a konzervatív, jellemzően déli államok lakosaira jellemző viselkedésformát nevezik így. Tudod, akik kerek szemekkel néznek, hogy miért nem lehet a négert kihajtani korbáccsal a gyapotföldre... :) Jellemző rájuk továbbá a fegyvertartás istenítése és bizonyos régi gondolkodásmódok fanatikus ápolása.
De mint mondtam, a két szó nem egymás szinonímája, még ha van is némi átfedés köztük.
A Nagykörút az egyik legkevésbé biciklisbarát útvonal a fővárosban, de a közbringa-rendszer jövő tavasszal esedékes bevezetése új helyzetet teremthet. A Bubi működési területének „kerékpározhatósága” a projekt EU-támogatásának is feltétele. Átalakításokra…..
Sunder 2013.09.03 13:03:02
@Kandaláber: szerintem meg senki sincs senkinek a kárára, csak közelíteni kellene az álláspontokat. Lehetőleg az ilyen kijelentések mellőzésével, mert ez inkább csak még jobban megosztja a közlekedőket.
Csak szokás szerint egymás anyázása megy az illetékesek helyett, kábé olyan hatásfokkal, mint amikor az ügyfélszolgálatossal üvöltesz, akinek totál nem áll hatalmában bármit is tenni az ügyed érdekében.

Ahhoz, hogy itt eredmények legyenek, nagyjából a következőnek kellene történnie:

- Urambátyám Pista helyett erre szakosodott szakember és mérnökgárda tervezze meg a közlekedést. Autósnak, biciklisnek, gyalogosnak. És ne az alapján, hogy épp' melyik lobbi az erősebb és az EU mit támogat jobban, mert hosszú távon az nettó bukás.
- Autósok kordában tartása, ha kell rendőri jelenléttel, miszerint nem borítjuk fel a biciklist, nem előzünk 5cm oldaltávval, nem simogatjuk meg a combját a tükörrel
- Autós büntetési tételek kiszabása az ittasan bringázókra, piroson áttekerőkre, gyalogosugrasztókra. Beingásjogsit nem tartom megtérülő ötletnek, tudják azok az érdemi részét, csak leszarják. A rendszám talán segítene, de ebben sem vagyok biztos.

Bónuszpontok: a BKV járatsűrűségével nincs gond, sőt, példaértékű. De az egyszeri öltönyös nem fog rá felszállni, amig nincsenek a csövesekkel, ápolatlan tahókkal, Bangómargitot telefonról bömböltető suttyókkal és az általános tisztasággal kapcsolatos gondok megoldva a BKV háza táján. Mert nem, mert akkora kompromisszumot nem ér meg a dolog. Egyébként nekem sem.

Egy tiszta, nyáron klimatizált, télen normálisra fűtött (nem szauna), csak a minimális feltételeknek megfelelő utasgárdát szállító BKV-ra nem derogál és/vagy kényelmetlen felszállni. A jelenlegire igen.

Legyen ez egy kiindulópont. Ha megnézitek, bizonyos jellemvonások kivételével (és azok az emberek általában pont olyan parasztok gyalog vagy két keréken, mint autóban, mert az nem a jármű hibája) ez nem egy biciklis-autós-gyalogos flame kellene legyen.
Csak valamiért mindig az lesz, az érdemi kérdések meg elsikkadnak.
Grat!
Polgárda Hazai pálya - fail 2013.08.15 08:00:00
Nemsokára itt a választás. Hiteles, őszinte, összefogásra épülő programmal az ellenzék még játszi könnyedséggel leválthatja a nemzeti feudál-despotizmust, ami persze még náci meg komcsi is. Vessünk hát egy pillantást arra, mennyire népszerű és hiteles az MSZP legnagyobb…..
Sunder 2013.08.16 00:04:52
@Budai Andris: Te Andris, csak kíváncsiságból kérdeztem egy másik bejegyzésemnél, de arra nem reagáltál.
A járulékplafon eltörlésével kieső pénzt (közepesen magas bejelentett fizetésnél általában augusztus-szeptember környékétől indult a jelentős extra bevétel) levonva (egy évre vetítve) is több a kereseted, vagy csak a havi nettód? Nem elképzelhetetlen, hogy van olyan bruttó, ahol ez összejön, és most lusta is vagyok utánamatekozni, de nálunk a legtöbb érintett 100-150K minusszal zár így (természetesen évente, nem havonta).
Ez ténylegesen érdekelne, mindenféle romboló háttérszándék / kósza irónia nélkül.
Sunder 2013.08.16 00:05:32
@Sunder:
* bejegyzéSEDnél, nem bejegyzésemnél (természetesen)