Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Katinka75

66 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Cukorbetegeknek Cukorbeteg diéta 2018.06.25 19:30:00
A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, hiszen a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki. Ideális testtömegű egyéneknek súlyuk megtartására,…..
A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód kialakítása, hiszen a megfelelő étrend, a mozgás beiktatása a hétköznapokba a terápia legfontosabb része, amelyet szükség szerint gyógyszeres kezelés egészít ki. Hazánkban is egyre nő a cukorbetegek száma, a családi…..
Antioxidáns A C-vitamin hiány 2018.04.28 12:04:00
A C-vitamin egy esszenciális vitamin ami elengedhetetlen az emberi test fejlődéséhez, növekedéséhez a bőrünk és kötőszöveteink regenerálódásához, az egészséges fogíny és a fogak fenntartásán át rengeteg alapvető folyamathoz. A C vitamin a vas megfelelő beépülésében is…..
A cukorbetegség diabetes mellitus, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A diabetes mellitus magyarul "mézédes átfolyás"-t cukorvizelést jelent. Az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre…..
A cukorbetegséget az abszolút vagy relatív inzulinhiány okozza. A sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit. Az 1-es típusú diabétesz viszonylag gyorsan alakul ki,a betegséget nem…..
Antioxidáns Antioxidánsok 2018.03.02 21:18:00
Az antioxidánsok védőpajzsként működnek az ártalmas, szabad gyökökkel szemben. Számos változatuk fellelhető a különböző élelmiszerekben, ezek például az A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Cink, Magnézium, Szelén, Karotinoidok, Flavonoidok és az egyéb polifenol vegyületek. Az antioxidánsokra…..
Cukorbetegeknek Cukorbetegeknek 2018.02.19 07:00:00
Az inzulint a hasnyálmirigy belsejében lévő ún. Langerhans-szigetek béta-sejtjei termelik, pusztulása következtében az inzulintermelés a szervezetben csökken, vagy megszűnik. Az inzulin hiányából fakadó komplex anyagcserezavar. A fiatalkori diabétesz inzulint igényel, míg a…..
Antioxidáns Antioxidánsok 2018.01.08 18:12:00
Az energiafelszabadító folyamat  során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök, a mitokondriumokban, ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják.Azonban vannak olyan körülmények pl  a stressz, betegség, idős beteg, helytelen életmód hatására a szabad gyökök száma…..
A leggyakoribb szövődményei A szem ideghártyájának, a retinának károsodása fokozatos látásromlást eredményezhet. A vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget okozhat. Érzéskiesések, fájdalom, vegetatív működési…..
A cukorbetegség legfontosabb tünete a magas vércukorszint. A magas vércukorszint károsítja az idegeket és az ereket, emiatt különböző szövődmények, szívbetegség, stroke, vesebetegség, vakság és érszűkület alakul ki. A 1-es típusú cukorbetegség tünetei, a szomjúság, a…..
Cukorbetegeknek Cukorbetegség 2017.11.16 20:55:00
Étkezés után, a vércukorszint emelkedni kezd, a szervezet arra törekszik, hogy ezt a szintet csökkentse, ha a folyamatban zavar keletkezik, akkor cukorbetegség alakul ki. Ehhez azonban számos tényező járulhat hozzá, az egyik legalapvetőbb ok az elhízás. A mozgásszegény, stresszes életmód szintén…..
Cukorbetegeknek Cukorbetegség oka 2017.10.19 09:26:00
A cukorbetegség (diabetes mellitus - édes vizelés) a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. Cukorbetegségben az inzulin csökken vagy hiányzik, ezért a szervezet egyes sejtjei nem képesek a vérből a szőlőcukrot felvenni. A…..
A cukorbetegség a cukormolekula feldolgozási zavara, melyet a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a sejtek érzéketlensége okozza, vagy mindkettő. A sejtek inzulin hiányában nem képesek a cukor felvételére, a vércukorszint megemelkedik. A magas vércukorszint…..
A mitokondriumokban az energiafelszabadítás során természetes módon keletkeznek peroxid, és szuperoxid, gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, fogamzásgátlók, lázas állapot, műtéti beavatkozások esetén a szabad…..
A tudósok sem ismerik minden növény antioxidáns összetevőjét, ezért kifejlesztettek egy tesztet, amellyel kimutatható egy anyag teljes antioxidáns kapacitása. Az ORAC Oxygen Radical Absorbance Capacity teszt, Szabad gyök megkötő képesség, mely bizonyos élelmiszer szabadgyök-pusztító és semlegesítő…..
A cukorbetegség (diabetes mellitus), a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt inzulin /hormon/ hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia), relatív inzulinhiány, vagy mindkettő. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány…..
A cukorbetegség nem csupán korunk betegsége, az egyiptomi Ebers-papiruszok tesznek említést először, de az ókori világ egyéb területein Indiában, Kínában, Japánban és a Római Birodalomban is ismerték a betegség tüneteit. A "diabetes” görögül = "átfolyás" elnevezés Demetriosz görög orvostól…..
A diéta és testmozgás a 2 típusú cukorbetegség kezelésének alapja. Célja normalizálni a testsúlyt olyan étrend segítségével, melyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék megfelelő arányban vannak jelen. Az 1-es típusú cukorbajban fontos az inzulinkezelés és a diéta összehangolása. A tabletták csak a…..
Antioxidáns Antioxidánsok hiánya 2017.07.08 15:40:00
Az alacsony antioxidáns tartalom és az erős napsugárzás érzékenyebbé teszi a felnőtteket az időskori makula degenerációra /AMD sárgafolt- sorvadás/. A makula a retina kis területe, mely a centrális látásért felelős. A retinának ez a része produkálja a legélesebb részletes látást, a szem hátsó…..
A betegség okait vizsgálva, nem teljesen világos, hogy milyen okokból emelkedik rohamosan a cukorbetegek száma: a népességszaporodástól, az átlagéletkor növekedésétől és a pontosabb diagnózistól kezdve, a helytelen táplálkozáson és élelmiszer-minőségen át, az alkoholizmusig (drogozásig),…..
Cukorbetegeknek Cukorbetegeknek 2017.05.11 19:31:00
Cukorbetegség /diabetes mellitus/ magyarul "mézédes átfolyás"-t /cukorvizelést/ jelent, röviden diabétesz. Az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre (polyuria) utal.A glükóz feldolgozási zavara, melynek a hasnyálmirigy által…..
Cukorbetegeknek Cukorbeteg diéta 2017.04.12 13:41:00
A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája 1. vagy 2. típusú, az egyéni adottságok, testsúly, életkor és társbetegségek befolyásolják. Az 1. típusú cukorbetegeknél ma már az újabb inzulinkészítmények adagolásával alkalmazkodni lehet a…..
A lúgosító étrend nem veszi figyelembe táplálkozásunk egyéb tényezőit, a rosttartalmat, koleszterin-bevitelt, glikémiás-indexet, így ha nem tartjuk be az egészséges táplálkozás szabályait, ártalmas lehet. Bár lúgosító hatású a bor, sör, lehetőleg csak kis mennyiségű és jó minőségű bort…..
A glükozamin az ízületek működésének kenőanyaga, az emberi bőr, kötőszövet és porc fontos építőeleme. A glükózamin nagy mennyiségű folyadékot képes megkötni, ezzel biztosítja az ízületek mozgásának súrlódás mentességét. A glükozamin a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, természetes anyag,…..
A legtöbbször a fehérjéket kárhoztatják mint erősen savasító ételeket, míg a zöldségeket és gyümölcsöket jogosan a lúgosító ételek közé sorolják. Elvben minél több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani a vegyes táplálkozás során. Az étrend legelterjedtebb elemző módszere a hamu analizis az egyes…..