Regisztráció Blogot indítok
Adatok
netfolk

532 bejegyzést írt és 119 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Jókainé Gombosi Beatrix  munkásságát már sok-sok éve csodálom, és egy ideje terveztünk már egy  beszélgetést, de valami mindig közbejött. Bokros teendőit, számtalan elfoglaltságát  tudtam, úgyhogy nem bánkódtam, de  azért nem hagytam elsikkadni a lehetőséget egy „kiadós” beszélgetésre. Ezt nagyon…..
„A tojásírás élő hagyománya Magyarországon” felkerült a Szellemi és Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére (UNESCO) 2019-ben,  ennek örömére indult el akkor a kiállítás szervezése…sajnos a világjárvány miatt csak most jöhetett el ez az ünnepi pillanat.  2022. március 7-én megnyílt a várva –várt…..
Február 24 vagy 25, Mátyás napja? A kérdésre a válasz: attól függ, milyen évben. Mivel február 24-e  szökőnap ( nem február 29-e), szökőévben Mátyás-ugrással kell számolni, azaz Mátyás  napja 25-ére esik! Mivel február 24- e a szökőnap. Idén azonban 24-e Mátyás…..
netfolk 2022.02.24 16:28:41
@kisf: Iigen, a klímaváltozás kétségtelen. Mégis, sok igazság van ezekben az évszázados megfigyelésekben még ma is.
   Petrovics Nikolett, Niki vászonszövő alkotósaival hamarabb találkoztam, mint az alkotóval. Textiljei nagy hatást tettek rám. Többen mondták, hogy Niki szerény és elhivatott személyiségét tükrözik. Mostanra ismét bebizonyosodott a számomra, hogy az alkotó személyiségének pontos tükre az…..
A fagyöngy amolyan néhány perces sztár nálunk minden évben: karácsony előtt sokan gyűjtik, és ezzel is ékesítik az otthonukat. Reményik Sándor: Fagyöngyök Ha könny a gyöngy: A fagyöngyök az erdı könnyei, Parányi könnyek, mozdulatlanok, Fák sudarára fagyott…..
netfolk 2021.12.23 19:08:38
@Reactor: Ez nagyon kedves hozzászólás. Elképzeltem :) ," RECCS!
"Wheeee, I'm flying!"
SPLAT!!!!"

Boldog karácsonyt kívánok.
  Torba Ildikóval akkor ismerkedtem meg, amikor a Hagyományok Háza dolgozója voltam.  A Nyitott Műhelyben bemutatózott, sőt gyerekcsoportok is kipróbálhatták a szűrrátétes technikát. Engem azonnal megfogtak az alkotásai és a személyisége is. Szerénysége okán azonban várnom kellett néhány évet, míg…..
  Már 7 éve, 2014. augusztus 18-án a hazai tojásosok megalapították a Tojásdíszítők Egyesületét.  Az alapítást megörökítendő készült ez a kép:  A Tojásdíszítők Egyesülete olyan szervezeti forma, amely tömöríti a tojásdíszítőket. Az egyesülettel a területi elszigeteltségben élő és alkotó…..
A pünkösd  ünnepe a zsidó valláshoz kapcsolódik.  Ekkor -a Pészach utáni ötvenedik napon -  ünneplik a hetek ünnepét, a tóra adását, a betakarítást.   Kedves Olvasóm! Ha szereted a netfolk bejegyzéseit, hívj meg egy kávéra, he teheted... Átvitt értelemben persze. A netfolk blogot évek óta…..
netfolk 2021.05.24 19:02:37
@Réka56: Köszönöm szépen.
                   Ágoston Endréné és Erika 2019-ben a Mesterségek Ünnepén Terike és Erika is Magyar Kézműves Remek díjas alkotó. Mindketten szenvedélyesen készítik tojásaikat. Az útjuk hasonló, részben azért, mert összefűzi őket a családi kapcsolat. Másfelől azonban külön utakon lettek…..
  Gajdics Krisztiánnal 2013-ban találkoztam először személyesen, amikor elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést bőrös munkáiért. A Hagyományok Háza kiállítótermében volt a kiállítás és az emlékezetes megnyitó, ami után megkérdeztem Krisztiánt, hogy beszélgethetnénk-e a bőrmíves…..
netfolk 2021.03.01 18:09:03
@Daru Látó: Köszönöm, hogy megosztotta a meglátásait.
Üdvözlettel: netfolk
netfolk 2021.03.01 18:09:51
@Ibolya Róza Franciska: Örülök, hogy haszbosnak és élvezetesnek találta a riportot.

Üdvözlettel: netfolk
    - Hogyan ismerkedtél meg a tojásírással? Gyermekként sajátítottad el a fortélyait? –Nem gyerekként, bár a családom minden tagja ügyes. . Édesapám több mint 40 éve esztergályosként dolgozik, mindig is a kétkezi becsületes munka híve volt, amivel az én életemre is nagy hatást gyakorolt.…..
  A  Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum „Nyiss ajtót a Barkóságra!” című programja egy újabb állomás a 2012-ben alakult Művésztanya életében. A 2016. február 20-ai rendezvényen megismerhettük a Művésztanya működését és eredményeit a kezdetektől a mai napig, s a jövőbeli…..
  Amilyen az újév napja, olyan lesz az egész esztendő. Január elseje XIII. Gergely papa naptárreformja óta a polgári év  kezdete. A Calendae Januariae, azaz január hónap első napjának elnevezése  magát az újévet jelentette, másrészt az egész télközépi ünnepkört.…..
    Rózsa Györgyné Terike, amikor meglát, kedvesen integet. Ismerjük már egymást egy ideje, én évek óta csodálom az alkotásait, s a Tojásdíszítők Egyesülete tagjaiként lehetőségem nyílt kifaggatnom őt a tojásdíszítő pályafutása részleteiről. -A családodból hoztad a tojásdíszítés tudományát? -A…..
    2019-ben  „A tojásírás élő hagyománya Magyarországon” felkerült a  Szellemi és Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére, közismert nevén az UNESCO  listára.   A felterjesztő Mosonyi Éva hímestojásost kérdezem, hogy mi teszi erre alkalmassá a hímes tojást?  - Ez egy érdekes dolog, mert a…..
netfolk 2021.01.18 14:15:37
@Vilmos Mányoky: köszönöm szépen.
Az ukrajnai minták és motívumok is igen izgalmasak.
kalocsai főkötő A magyar népi kultúrában egyes ruhadaraboknak szimbolikus jelentésük volt, árulkodott az illető társadalmi  és anyagi helyzetéről, munkájáról, életkoráról. Ilyen fontos megkülönböztetés volt az leányok és asszonyok közti státusz elválasztása. Erre a legáltalánosabb módszer a…..
2019.június 15. szombaton a Kiss Áron Magyar Játék Társaság kiállítótermében, a társaság meghívására gyűltek össze a tojásdíszítők, a Tojásdíszítők Egyesületének tagjai, s néhány Játék Társasági tag is csatlakozott hozzájuk.   Az előadóval együtt tizenkilencen voltunk jelen, az ország minden…..
   – Készítőjéről árulkodik a portéka szín- és formavilága, mintázata, mert minden fazekas más személyiség – mondja Ágoston Mária, aki Forró Istvánnal a Forró Fazekasműhely vezetője, amikor a mesterségéről kérdezem.  – Ön hogyan lett a kerámia szerelmese?  – Nyolcadikos koromban az…..
  Simon Kata a Tojásdíszítők Egyesületének tagja 2018-ban nyerte el a Népművészet Ifjú Mestere címet. Kata tanító a szó konkrét és tágabb értelmében is. Az életútjáról faggatom.   –Hogyan ismerted meg  a tojásírást?   -Nagymamám igazi parasztasszony volt, állatokat tartott, ott volt a kert,…..
    Sok-sok éve már,hogy egy Mesterségek Ünnepén felfigyeltem Huszarek Pál míves bravúros faragott tárgyaira Akkor egy kis ékszeres dobozka tetszett meg nekem nagyon. -Most min dolgozik? – kérdezem a mestert. -Egy kétfedeles szétnyitható ékszeres doboz teteje alakul éppen a kezeim között.…..
Györgyfalva Erdélyben, Kolozs megyében Kolozsvártól hat kilométerre fekszik. Népessége 2002-ben 1077 fő volt, ebből 961 magyar. Nevét temploma középkori védőszentjéről, Szent Györgyről kapta. Először 1332-ben említik villa Georgii, majd 1384-ben Gyurgfalva…..
  Manapság sok szó esik arról, hogy mennyire fontos nekünk a méhek munkája. Sokat tehetünl értük, ha kertünkben vagy a balkonon illatos virágokkal várjuk őket. Egyik kedvencük a méhbalzsam, mely  Észak-Amerikában őshonos évelő növény. Habár ma már Európában is sok helyen, így hazánkban is virít.…..
  Először   epebajom miatt találkoztam a zsurlóval. Aztán rájöttem, hogy még nagyon sok mástípusú   gond esetén is segít. A zsurló egyidős a dinoszauruszokkal. A zsurlók ősi növények, legtöbb fajuk már kihalt, a maiak rokonai a karbonkori őserdőt alkotó zsurlófáknak. Már az ókorban is, igen,…..
Kora középkori és középkori forrásokban  a  fából készített használati tárgyakat előállító mesteremberek  neve bodnár, kádár . Tekintélyes mesterség volt, jó módban is életek, hiszen a bortermelő vidékeken minden ősszel sok hordóra volt szükség,  így volt munkájuk bőven, mivel fahordókban tárolták…..
        Bár igen szép számmal találunk magyar megnevezéseket is- angyalital, anyagyökér, kappanfű, máriafű, olaszútifű, angyalital-gyökér, Szent János virága, lúgfű, luciánfű, hájvirág-mégis a legismertebb  „ hivalalos” neve magyarul is így hangzik: árnika. Nemzetségének harminc faja közül csak…..