Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Északifény74

0 bejegyzést írt és 98 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az embert akkor is éri kultúrsokk, ha évek óta készül arra, hogy külföldre költözik, hiszen kiderül, mégsem akkora buli idegenekkel együtt lakni; hogy Hollandiában is élhet az ember Japánban, és persze az is, hogy mi a jólét ára. Nekem nagyon tetszett Feri írása, remélem, ti…..
A mai poszt szerzője, Evain immár öt éve él Hollandiában, holland férjjel, mégis azt írja, a nyitottság és a sok vegyes házasság ellenére is mindig kicsit kirekesztettek lesznek az átlag holland családhoz képest, azaz sem ide, sem oda nem fognak tartozni. Ezzel együtt kell élni,…..
Mielőtt rátérnénk a jakuzára, Tokió éjszakai világára és arra, mi a különbség Sinkanszen és a JR-vonal között (ég és föld), hadd kezdjem egy kis magánzással. Tegnap este volt a Goldenblog díjkiosztó gálája (ezen a megmérettetésen lett a Határátkelő 3. a Közélet…..
Mindig különös izgalommal fogadom az olyan történeteket, melyeket a határátkelést éppen frissen megtapasztaló emberek írnak, hiszen izgalmas látni, miként csapódnak le az első tapasztalatok, milyen az első rácsodálkozás, melyek az első élmények – legyen az a nyelv, egy…..
Északifény74 2013.09.05 18:05:06
@norvégleszek:
Velkommen til Norge!:)

Ismerősen hangzott a történet, az eladott házról, az autista gyerekről, a közvetítő cégről, amit feleséged már otthagyott, az öregotthonokról és a kiköltözésről:) Ugyanabba a nyelviskolába járt a barátnőm,mint a feleséged, aki szintén kijött és már a nyáron itt dolgozott az országban.

Kitartást nektek, és ne adjátok fel, ha fura dolgok bukkanak fel, akkor sem!!!

:)
Talán még emlékeztek rá, a nyár elején arra kértem az országfelelősöket, írják meg, miként nyaralnak az őslakosok. A pár napos szünet után tehát most jöjjön Cooper thaiföldi írása, amely azonban nem Thaiföldről szól (mindjárt ki is derül, miért), hanem arról, hogyan is…..
Augusztus közepén lesz két éves a Határátkelő, nemrégiben volt egy éve, hogy itt vagyunk az Indexen, és e két dolog egyenként is számvetésre késztetett a blog jelenével és jövőjével kapcsolatban. A számvetés eredménye egyfelől az, hogy örvendetesen nagy a közösség, sok a…..
Ha nyár, akkor Spanyolország. Magyarországon a válság ellenére még ma is igen népszerű célpont valamelyik spanyol tengerpart – például éppen a Costa Brava, ahonnan országfelelősünk, Roxi küldött beszámolót. Egyrészt arról, hogyan élik meg a helyiek a nyarat, másrészt pár…..
A mai poszt kifejezetten hasznos lesz azoknak, akik ápolóként szeretnének munkát vállalni Svájcban, de szerintem másoknak sem lesz érdektelen. Kétségtelen ugyan, hogy egy nagyon keresett szakmáról van szó, de az elintézendők listája és a tény, hogy azért nem kevés pénzt rá…..
Északifény74 2013.07.01 18:27:14
@andaluzkutya:
Ez már utópia, jönnél Osloba egy-két vaktot lenyomni:)
Északifény74 2013.07.01 18:30:50
@Fülpiszkáló: Norvégiában ezt az OKJ-t elismerik felsőfokúnak.
Északifény74 2013.07.01 18:42:36
@MágnásMiska:

Az ápoló és a nővér kb. ugyanaz, bárminek nevezed. A diplomás ápoló szintén. Ugyanazt a munkát végzi, mindenhol.

Az csak utópia, hogy a diplomás nővér nem hord ágytálat, nem mosdat, etet vagy tisztáz.

Ami ezalatti munka (lenne) az a segédápolóé, de a gyógyszerelésen kívül , gyakorlatilag, nem sokban különbözik a munka nagy része, kivéve, hogy az ápolónak (nővérnek) sokkal nagyobb a felelőssége.

Az ápoló/nővér sokkal többet tanul, továbbképezi magát, mert kell, elvárt, míg a segédápolónak ez kevésbé szükséges, de a fizetésben nincs olyan nagy különbség, mint a befektetett energiában, időben és anyagiakban volt. (Norvégiáról beszélek)
Határátkelő Nem adtam fel 2013.06.10 06:50:00
Itt egy újabb történet, ahol a kitartás eredményt hozott. Kati Angliában próbált szerencsét, nem kevés nehézséggel kellett szembenéznie, de ha már ott volt, úgy döntött nem szalad el a kihívások elől.  "Olvasom a blogot már jó ideje, én magam is Angliában (Londonban)…..
Északifény74 2013.06.12 22:28:37
@KrisztinaKrisztina: csatlakozom!
A tegnapi poszt az au pair-lét sötétebbik oldalát mutatta be, az egyensúly kedvéért ma egy sokkal szerencsésebb történet következik. Főszereplője, Nika megjárta Franciaországot és Szlovákiát, mielőtt visszatért volna Finnországba, ahol szíve szerint most már hosszabb távon…..
Északifény74 2013.04.25 11:05:13
@Gyurcsótány Ferenc:
Ez a svédeket minősíti..akik napi szinten hallanak finnt, mégis keverik a magyarral.

Különben tényleg nem hasonlít hallásra, abszolút.
De ha norvégul beszélek, akkor idősebb norvégok meg szokták kérdezni, hogy finn vagyok-e? Mert hasonlóan intonálok mint ők.
Elég sok posztban megjelent már az, hogy sokan csalódtak a honfitársaikban külföldön, de konkrét történet viszonylag kevés érkezett. Ezért éreztem érdekesnek megosztani Zoltán Facebookon érkezett írását, akinek egy olyan honfitárssal gyűlt meg a baja, akinek ráadásul ő…..
Északifény74 2013.04.22 11:40:29
@andaluzkutya: :D
..ez a taposóakna jó...

Nekem sem volt rossz tapasztalatom, mert ilyen szinten nem barátkozom!
Aki meg barátom és magyar, annak már rendezettek a dolgai:)
Északifény74 2013.04.22 11:56:49
@Jani haverja: Káposztát nem savanyítunk melegben, legalábbis Erdélyben:) A pincében nincs melegebb mint egy nem fűtött lakásban.
Nekem Norvégiában is sikerült, de macerás:)

Azóta otthonról, vagy anystól hozpm levelekre szedve, utána lefagyasztom, majd használa előtt kienged, ugyanolyan mint egyébként.:)
Külföldi munkavállalásnál a nyelv kulcskérdés. Ezzel persze semmilyen nagy igazságot nem fogalmaztam meg, ugyanakkor nem árt sokszor felhívni a figyelmet, hiszen ha nem beszéljük az adott ország nyelvét, azzal komoly gondokat zúdíthatunk a nyakunkba és alaposan megnehezíthetjük a…..
Északifény74 2013.04.21 21:06:24
Erdélyben születtem, ez hozta magával azt, hogy a magyar mellett a románt is megtanultam, 6-7 évesen már folyékonyan beszéltem, anyanyelvi környezetben tanulhattam, mert a szüleim és a a Bukarestben élő nagynéném jól kifundálták, hogy ez lesz a nyári vakációm egy része, és 6 éves meg 13 éves korom között minden nyáron 1-2 hónapot ott nyaraltam, meg a román anyanyelvű nagybácsi rokonainál is Brassó környékén. Utólag, felnőtt fejjel mondhatom, igencsak hasznos volt, anyanyelvi szinten beszéltem, mostmár sokat felejtettem, de ha 2-3 napig használom, akkor már egész jó.

Az általánosban és a középiskolában is (ott semmit nem tanítottak) franciát tanultam, de 8 év alatt 6 tanárunk volt, és még így is volt kettő köztük aki valódi volt, a kiejtést tőlük szépen megtanultam. Máig majdnem hibátlnaul olvasok franciául, az írott szövegből megértek dolgokat, pl.franciaországi nyaraláson már boltba, étterembe jól elboldogultam, de beszélni nem tudok folyamatosan sajnos. Dolgozom rajta.

Angolt a gimibe kezdtem el tanulni, de csak 2 évet, mivel a francia volt a fő nyelv, utolsó két évre kivették ezt, valami tantervi szabály miatt. Érettségi után "teach yourself"-el kezdtem, majd különböző tanfolyamok, végül Cambridge nyelvvizsga. Azóta is tanulok, beszélni egy angol csoportban tanultam meg az elején, utána meg olyan környezetbe kerültem.
Simán olvasok angol könyveket és a filmeket sem szeretem már szinkronnal vagy felirattal nézni, max.angol felirattal.

Norvég: elhatároztam mennem kell, 33 évesen, egyedül alapoztam, utána egy tanfolyam Norvégiában, a többit hozta az élet. Otthon is norvégul beszélünk:)
Ebből kifolyólag megértem a beszélt svédet és az írott dánt tökéletesen, meg a beszélt dánt és az írott svédet is kissé nehézkesebben.

Olaszt meg spanyolt is próbálgatom, román miatt megy is könnnyebben, de gyakorolni kellene.

Családi okok miatt már az alapfokú szerben is átrágtam magam, kisebb nagyobb sikerrel:)

Ez tényleg érdekes téma:)
Ass blaster London 2013.04.06 22:41:12
Ebben az írásban nem lesz szó projektekről, menedzsmentről állásinterjúkról és egyetemi végzettségről. Ez az írás egy szakmunkásról szól akinek még érettségije sincs viszont van egy szakmája amit fantasztikus módon szeret és professzionális szinten művel. Ez az írás…..
Az idei évet a legelejétől végigkísérték egy 100 napos kalandról szóló posztok. Szerzőjük, Lantos Gábor, a Magyar Rádió sportriportere lassan útja végére ér (ilyen gyorsan eltelik száz nap...), a mai itt az utolsó posztja. (Korábbi írásait itt olvashatjátok el.)…..
Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor egy, a Facebookon kapott hírt olvasva úgy döntöttem, utánajárok annak, vajon miként változott meg márciustól az ideiglenes külföldön tartózkodás bejelentése. Jelentem az interjú elkészült a megfelelő hivatallal, a történetnek nem kevés…..
Északifény74 2013.03.28 15:24:37
@Fradista Utazó:

Attila, ezzel nem számoltak az okoskok odafönt...

De nem kell leadni, bejelnteni, oszt jó napot:)
Északifény74 2013.03.28 15:28:27
@Kiszeraméra Bávatag:
:D

Igazad van:)

"..a "diplomáciai postára" hivatkoznak, de az mi? csigákkal meg tücskökkel vitetik haza a papírokat?.." ez a rész különösen tetszett :D
Ha már megvan az elhatározás (jobb esetben az új munkahely is), akkor jön a határátkelés egyik leginkább idegőrlő része: az ügyintézés. Mai hősünk, Gabriella amerikai férjéhez költözött ki – ha azt írom, hogy nem volt egyszerű dolga az ügyintézéssel, akkor még finoman…..
Északifény74 2013.03.26 18:00:39
@Gabby:
szerintem nem kell foglalkozni senkivel, az élet akkor lesz szép és nyugodt, ha nem érdekel ki mit mond vag gondol rólad, és akkor ha ezt nyugodt szívvel megteheted:)

Te is követtél el hibákat, de könnyen beszélnek olyanok,akik más országban intéznek ügyet.

A leírásodban felismertem mindazokat a rekciókat amiket magyr hivatalokban váltottak ki belőlem, pedig egyik helyre sem azért mentem anno, hogy veszekedjek vagy verjem az asztalt.

Mostmár csak mosolygok rajta, mert Norvégiában azért máskép megy a dolog, habár itt is volt olyan élményem, amikor elő kellett venni a "másik énemet", hogy egy elég fontos dolgot elintézzenek nekem, ami amúgy tök egyszerű volt és jogom volt hozzá. De talán az volt az egyetlen, azóta is városi legendaként emlegetík a társaságban:)

Ja az OTP-számlámat 5 éve én is megszüntettem, senki nem mondta, hogy zárolják ha mínuszba kerülök.. az sem volt egy kellemes élmény, de utolsó Mo.i bankos élményem...

Kitartást!
Északifény74 2013.03.26 20:27:47
@proprorporporpo: Ott látnak el ahol tejelsz, azaz Angliában.
Mo.n ha dokihoz mész, sürgősség esetén ellátnak az angliai Európai biztositási kártyával, ha van olyanod.

nem kell két helyen fizetni, csak ott kell orvoshoz járni, ahol fizeted:)
Északifény74 2013.03.26 20:58:45
@Rebarbaraa: Ezzel pontosan így vagyok:)

Bankba nem jártam éve, mióta itt élek, postára is akkor ha az online vásárolt cuccokat oda kérem és nem a címemre,mert nem tudom mikor hoznák otthon vagyok-e...

Mindent neten, emailben, és rosszabb esetben telefonon intézek.
Utóbbi ügyitéző telefonját nem hallottam, mert zenét hallgattam, hagyott üzenetet, elmondta, hogy jóváhagyták a kérelmemet a NAVnál, utalják a pénzt, minden oké, elnézést kért, hogy ilyen sok időbe telt míg az ügy el lett intézve, jelzem, kb. 1 héttel haladták túl a határidőt, kellemes húsvétot kívánt, mondta hívjam vissza nyugodtan ha valami kérdésem van még, de mindent postázott már. Majd elköszönt.Mindezt az üzenetrögzítőre..
Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy résztvevőként meghívtak egy bécsi, a határokon átnyúló együttműködésről és munkavállalásról szóló konferenciára. Ha már ott voltunk, beszélgettünk is többekkel, ezeket az interjúkat a közeljövőben olvashatjátok majd itt, a…..
Északifény74 2013.03.23 20:33:20
@andaluzkutya:

Na ezzel én is így vagyok, minek vártam ennyit???:D
Határátkelő Egy évig bujdostam 2013.03.21 06:51:00
Mai utunk Csehországba vezet, ahová Kata kétszer is visszatért, nem adta fel az első kudarc után. Belefutott egy szerencsétlen párkapcsolatba, ám a szakítás után még három évet élt a cseheknél. Hogy milyennek látta őket, az rögtön kiderül. "Azzal kezdeném, hogy már 7-8…..
Néha az az érzésem, mintha kicsit háttérbe szorulna a határátkelésnek az a lelki folyamata, ami független pénztől, áraktól és bérektől, egyszóval az anyagiaktól, mert az új élet kezdetének nehézségeiről is szól. Miként Zsolt mai írása. FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma…..
Északifény74 2013.03.18 18:39:24
@chocco channel: Ez nagyon tetszett..szerintem ez egy poszt is lehetett volna:)
Rövid bejegyzés a mai, viszont a szokásosnál jóval több képpel, ami nem is csoda, hiszen szerzője, János szavak helyett inkább képekkel dokumentálja svédországi életét és a nagyvilágban tett útjait. Így aki svédországi konkrétumokat vár, az csalódni fog, akit azonban…..
Északifény74 2013.02.15 15:48:24
@Réka ‎: D, ez tetszett és egyetértek veled...