Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fakirbakir

0 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén lesz 15 éve, hogy Magyarország döntést hozott a NAEW&C-hez való csatlakozásról. Épp 2004-ben csíptem el ezt a képet is a NATO egyik E-3-asáról. Zord..
Függetlenül attól, hogy a megszegést illetően kit milyen felelősség terhel, úgy tűnik, tényleg kimúlik a közepes hatótávolságú nukleáris erők felszámolásáról kötött szovjet-amerikai egyezmény (INF), a hidegháború lezárásának talán legfontosabb lépése. Csak remélni lehet, hogy a nagyhatalmi…..
A főleg nagy távolságú és nagyobb létszámú, gyors személyszállításra alkalmas Airbus A319-es februári érkezése után a hétvégén Kecskeméten újabb típus, a Dassault Falcon 7X csatlakozott a honvédség látványosan bővülő légiszállító flottájához. Mivel nagy érdeklődésre számot tartó, általam szorosan…..
Ma elkezdődött az oroszországi nagyjavításon átesett Mi-24-esek második csoportjának hazaszállítása, ami két repüléstörténeti érdekességgel is szolgált. Egyrészt először láthattuk a magyar színekben korábban nem repült ex-NDK-s Mi-24P-k első példányát 331-es oldalszámmal, másrészt a fuvart…..
fakirbakir 2019.01.05 14:50:41
@vasutas77: Bingo
Nem is olyan sok évvel ezelőtt a honvédség expedíciós segélyhaddá degradálásának folyamatában kishíján megszüntették Magyarországon a harckocsizó és a tüzér fegyvernemet. A "racionalzálók" végül szerencsére eltűrték a "fegyvernemi kultúrák megőrzése" szintű vegetálást, ám azt mindenki tudta, hogy a…..
fakirbakir 2018.12.21 14:51:53
@Beat it!: Nemhiaba kapunk helikopter alkatresz gyarat, telepul be a Mercedes meg a BMW. Szerintem C-295 lesz az.
Nagy érdeklődés övezte az elmúlt hónapban (is) a honvédség légiszállító képességének folyamatban lévő fejlesztését. Sok minden, mindenféle motivációktól inspirálva elhangzott, értékes és kevésbé értékes, pontos és pontatlan hozzászólások, a nyilvánvaló dilettantizmustól és rosszindulattól fűtött…..
fakirbakir 2018.10.06 13:17:52
@ms007: koszonom, lemaradtam rola
Ma átrepülik a Légi Mentők Ecureuil helikoptereit Kecskemétre (?) Helyszíni jelentés. A két Mókuska a keszi 135-össel. Oldalszám, felségjel, még sárga alapon. Akár így is maradhatna. Elég időt lopott már a bürokrácia. Mögöttem az utódom. A 102-es Mókus várja pilótáját, a HA-ECA 135-ös…..
fakirbakir 2018.08.31 10:54:41
@Beat it!: Lehet rosszul olvasom, de benne van mar a nyertes neve> HeliControl Kft.
A nemzeti légiszállító képesség helyreállítását célzó program harmadik kategóriájára gondolva... Zord..
fakirbakir 2018.03.06 19:19:52
Ha hihetünk az ígéreteknek, még év vége előtt bejelenti a kormány, hogy hogyan kezdi meg helyreállítani a nemzeti légi szállító képességet, mely regnálása alatt történelmi mélypontra sorvadt. A transzparencia teljes hiányával megvalósuló beruházás kapcsán keringő spekulatív teóriák segítségével most…..
fakirbakir 2017.12.28 20:59:19
@zord: Lehet a döntéshozók néha olvasnak újságot :D. Ha jól értettem a sajtótájékoztatón elhangzottakat, akkor Kecskeméten lesznek majd a gépek?
Mivel hirtelen nagy nyomás nehezedik a NATO-ra és tagországaira keleten, Szíriában és -ból, illetve a már-már elfeledett Afganisztánban, íme kezdjük az októberi hírbejegyzést az épülő új szövetségi központ makettjéről készült friss képpel. Zord..
A LégierőBlogger az elmúlt években igyekezett követni a honvédségi forgószárnyas képesség helyzetét. A dolgok hol vadul felpörögtek (használt UH-1N), hol rejtve maradtak a megtorpanásig (G2G AW139), hogy aztán váratlan fordulatot vegyenek (3x orosz Mi-8). Most ismét fokozódik a…..
A mindenkori ellenzék jellemzője, hogy az élő fába is beleköt. Nyilvánvaló okokból kifolyólag nem ez a klasszikus manőver történt a minap, amikor a szocialisták számon kérték a kormányzattól a tavaly, össz(parlamenti)párti fórumon beígért, de eddig elmaradt hosszú távú…..
fakirbakir 2014.10.03 12:32:25
@Levente B.: Mik azok a pletykak?
Aranyosgyéresen az elmúlt héten került sor a Dacian Viper 2014 gyakorlatra. Bár a rendezvényt korábban megtervezték, az ukrán válság nyomán ehhez hasonló események gyakori ismétlődésére számíthatnak a keleti NATO-tagállamok. A gyakorlat utolsó napján, mintegy ízelítőül…..
fakirbakir 2014.08.19 10:33:49
@zord: Ha mar a bekefenntartok is Donyeckbe mennek, akkor valoszinuleg nem all jol a szenaja az ukranoknak.
fakirbakir 2014.08.19 16:40:10
@zord: Amennyire twitteren lehet kovetni az ukran elorenyomulas megakadt. Ha igaz amit Shilova asszony mond (ukran kepviselono) akkor oriasi vesztesegeik vannak az ukranoknak.

www.youtube.com/watch?v=5veOECY0tKQ
Mai biztossági meghallgatásán Hende Csaba régi-új honvédelmi miniszter kifejezte reményét, hogy mind a helikopter, mind a szállítógéptender idén megvalósulhat. Hende "Bombázó" Csaba honvédelmi miniszter Pontosan így fogalmazott: "...kérdeztek a merevszárnyú szállító…..
fakirbakir 2014.06.06 11:16:52
Ma az amerikai nagykövetség szervezésében VIP- és sajtórepülésekre került sor Sikorsky UH-60A típusú, 1986-os gyártású helikopterekkel Budapest felett. A piacon létező egyik legjobb, de kétségtelenül legjobb imázsú helikopter fedélzetén a LégierőBlogger is ott lehetett, amiért hála azoknak, akiket…..
Hazudott a jobbegyenes blog a szlovák állami könyvtámogatásról. Szlovákia által támogatott, olcsó, magyarellenes könyvekről jelent meg összeállítás december végén a jobbegyenes blogon. A posztot átvette több szélsőjobboldali híroldal és a Fidesz-közeli Mandiner is…..
Hétfőn néhány hazai újságíró-kollégával egyetemben gyárlátogatáson vehettem részt az Eurocopter (januártól Airbus Helicopters???) donauwörthi gyárában. Az itt tapasztaltakról (más gyártókkal együtt) rövidesen az Aeromagazin rendkívüli, „helikoptertenderes”…..
fakirbakir 2013.12.09 23:43:53
@Open Skies: Multifunkcionalis helicopter, csak sajnos nem a magyar penztarcanak. Nem kell nagy szakertonek lenni, hiszen majdnem az osszes nyugat europai allam ezt a gepet rendszeresiti.

Peldaul:

TTH version

"The primary role of the TTH version is the transport of 20 troops or more than 2,500 kg of cargo, heliborne operations and search & rescue. It can quickly be adapted to MEDEVAC/CASEVAC missions by fitting up to 12 stretchers or cargo delivery capability. Additional roles include medical evacuation (12 stretchers), special operations, electronic warfare, airborne command post, parachuting, VIP transport and flight training."
fakirbakir 2013.12.10 13:06:50
@piratvitorla: Sajnos mar evek ota azt gondolom hogy a vezetoseg analfabetak es amatorok gyulekezete a hadseregnel es a honvedelmi miniszteriumnal.

Ugy latom nem igazan penzkerdes a helikopterbeszerzes. Az evtizedes huzavona a beszerzeseket illetoen es a legiero mai allapota biztos nem csak a penzhianynak koszonheto.
Agent Ungur sorozatunkat befejező zárszava. A magyar-szlovák viszony nem teljesen az, mint amikor elkezdtük sorozatunkat Vhailorral. (Pontosabban Vhailor kezdte el, mert az ő alapötlete, munkája és kitartása nélkül az egészből nem lett volna semmi. Köszönet!) A konfliktusokból…..
fakirbakir 2013.12.02 19:36:43
@sjános: Mi az "5 szazalekos azsiai eredetu vervonal"?

Raskoek kutatasa majdhogynem egy kalap szart sem er. Sajnos senki nem mondta el nekik, hogy Nyugat- Del- es Kozep-Azsia lakossagat a kozepkorban (es meg ma is) "europai"haplotipusok jellemeztek (genetikai ertelemben) .

Egyenlore halvany lila gozunk sincs arrol, hogy milyen genetikai jellege lehetett az urali osmagyaroknak. Ami van adat az messze van egy reprezentativ mintatol.

Semmi sem tamasztja azt a tevhitet ala, hogy "mongoloidok" voltak az osmagyarok. Ami sejtheto azaz, hogy az andronovo nepekhez voltak hasonloak az osmagyarsag kepviseloi (hozzateszem a hanti es manysi nepek is). Az andronovo nepek gyokerei Europaiak voltak.....
Nézzen még több magyar csatornát Szlovákiában és Csehországban is! Elnyomják a magyart, nem használhatja a magyar anyanyelvét Szlovákiában – halljuk úton-útfélen a magyar nacionalisták alaptalan rikácsolását. Aki még mindig nem értené, a nacionalista államok tyúkszemre…..
fakirbakir 2013.11.07 15:19:33
@Csehszlovák Kém: Vajon hogy kerultek oda? Errol regelj nekunk! Hallottal mar a haboru utani "rabszolga munkataborokrol" ahol deportalt magyarokat dogoztattak cseh barataid? Ugyanugy marhavagonokban kultek oket Csehorszagba, mint elotte a zsidokat Auswitzba.

A fasiszta Szlovakia a haboru utan !?gyozteskent!? ott folytatta ahol abbahagya, csak a zsidok helyett a magyarokat lettek (ismet) az elsodleges ellenseg.
Jelképpornó Majtényban, szlovák huszár, magyar magyar huszár, szlovák zászló, magyar zászló, szlovák koszorú, magyar koszorú, négynyelvű sírfelirat, mindenki megnyugodhat. Reméljük a főszereplő is: örök nyugalomra helyezték Szlovákiában Škultétyt. 182 évvel halála…..
fakirbakir 2013.07.02 10:44:06
@Csehszlovák Kém:
Akkor leirom megegyszer hatha most meg is jelenik.

A demografusok szerint a kozepkori magyar kiralyagban a magyarsag aranya 75-85 % korul mozgott a 15 szazad vegen.

A 18 szazad elejere meg mindig 50 %, azaz az orszag lakossaganak fele magyar etnikumhoz tartozott es csak a szervezett betelepitesek vegere azaz a 18. szazad utolso eztizedeire csokkent 35-40% -korulire. Ne felejtsuk el 800 uj nemet falu lett alapitva. A Habsburgok nyiltan magyarellenes telepitesi politikat folytattak, peldaul a "megbizhatatlan" magyarokat (okulva a Rakoczi fele szabadsagharcbol) nem is engedtek az 1740 es evekig a deli teruletekre visszatelepulni(Bansag).
fakirbakir 2013.07.02 10:51:00
@Csehszlovák Kém:
Olvass kutatasokat magyar demografusoktol. A becslesek 75-85%-os magyar tobbseg korul mozognak a 15. szazad vegere.
A 18. szazad elejen az arany 50% volt, a 18 szazad vegere 35-40 % ala esett. (A szervezett betelepitesek miatt).
Százharminc évvel Uhorszkó (Hungária) megalapítása előtt, a 9. századból származó szláv feliratot találtak magyar régészek. A szlovákok számára is felbecsülhetetlen lelet a morvák hitének megerősítésére rendelt két szerzetes Cirill és Metód idejéből…..
fakirbakir 2013.06.29 23:47:24
@GERI87: "A magyarok ősei nagy valószínűséggel ráadásul sosem voltak többségében turániak (pl kazah), mindig is az europid vonal dominált...Ázsiában sosem voltunk, a magyar nép az Ural európai oldaláról származik..."

Egyetertek. A finnugor nepek oseit nagy valoszinuseggel Kelet-Europa vaskori europid nepessegben kell keresni.
A mai elo es magyar nyelvvel kozeli rokon hanti es mansi nepesseg szarmazasaval kapcsolatban is ket fo elmelet van. 1, Delrol a Kazah sztyeppekrol vandoroltak eszaknyugatra es eredetileg Andronovo europid nepesseg volt, akik keveredtek az oslakosokkal 2,Kelet-Europabol vandoroltak keleti iranyba es ugyancsak eredetileg europid nepesseggel kell szamolni.

A ma fellelheto mongoloid jegyek ezekben a nepekben talan a helyben talalt nepessegekkel valo keveredesnek es a kesobbi nepessegmozgasoknak koszonhetoek (Hun, Mongol etc)
Škultéty-Skultéty biztosan nem értené, miért vitáznak ma a magyar és a szlovák nacionalisták, akik egymással gyakran teljesen ellentmondó és egymást kizáró nyelvet beszélnek.  Igazi gyöngyszem a Škultéty sztori, különösen szórakoztató a magyar narratíva…..
fakirbakir 2013.06.29 10:30:08
Skultety nem szlovak nev, hanem szasz, azaz german. Magyar megfeleloje "soltesz". Jelentese biro. Foglalkozasnev.

Egyebkent szuletett "Gabris". Gabriel, Gabor, ez lehet szlovak is, meg magyar is.

A szuletesi hely valoszinusit,de nem bizonyit semmit. A huszarokat sokszor allomasoztattak az orszag kulonbozo reszein. Skultety apja is huszar volt, ergo egyaltalan nem biztos a szlovak szarmazas.

Etnikai hovatartozast csakis a korabeli iratok alapjan lehetne megallapitani.

Masreszt, az ujratemetes kivitelezese feler egy "hullarablassal".

Hadik Andrasrol meg annyit, hogy egy etimologiai belemagyarazassal akarnak belole szlovakot faragni, az nem szamit,hogy aki kicsit jobban ismeri a csaladfajat, az tudja, hogy apai agon az elso imert osei cserkesz vagy akar tatar felmenokre is utalhatnak....Anyai agon Luxemburgi nemet....

Szegeny Benyovszky-t is szlovaknak nezik, az nem szamit hogy a csalad osei apai agon ugy menekultek lengyelhonba a Zach Felician fele rokonasag miatt a 14. szazadban. Anyai agon pedig Revay.

A festo Mednyanszky is szlovak szerintuk, ahhoz kepest, hogy panszlav ellenes mozgalom alapitoja volt, baratjaval Grunwald Belaval (Grunwald volt az aki a Matica Slovenska-t betiltotta). A mozgalom alapito iratat a festo irta sajat kezuleg.

Csak Mate szlovaksaga egyszeruen meg nevetseges, mivel a Csak genus eredeti szallasterulete a Vertes hegysegnel volt (Csakbereny) es kutatok valoszinusitit az Arpadokkal valo csaladi kapcsolatot.

A tortenelemhamisitas pedig abbol all, szlovakia hadtortenetenek 90 %-a magyar hadtortenet, de ezt egyszeruen nem kepesek beismerni....Hadtortenetet allamokhoz kotit. Volt kozepkori magyar kiralysag azt hiszem ezt nem kell elemezni. Meg a Habsburg era alatt is letezett allamjogilag magyar kiralysag (regnum Hungariae), ahogy peldaul egy 1790 es torveny is kimondta a kiralysag "regnum liberium et independens" volt, ahol egyedul a magyar kiraly szemelye kototte a Habsburg birodalomhoz az orszagot.

Volt, 1745-tol Csaszari es kiralyi hadsereg, ahol a "kiralyi" jelzo a magyar kiralysagra utalt (Maria Terezia altal, orokosodesi haboru miatt), teljesen elkulonitett magyar regimentekkel a birodalmi hadseregben. Et cetera....