Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Civis Europaeus

12 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Régen láttam olyat, hogy a döglött kutyát fejbe vágják. Itt most ezzel a helyzettel állunk szemben, ugyanis a magyar Alkotmánybíróság ezt a jogszabályt megsemmisítette, következésképpen az Európai Bíróság egy olyan jogszabályról hozott döntést, amely nem létezik" –…..
Az újabb Matolcsy-csomag tíz pontos intézkedési tervének egyik elemeként „a kormány 15%-ról 5%-ra csökkenti az uniós pályázatok hazai társfinanszírozását”. Azt már mások leírták, hogy az intézkedés elsősorban rövid távú költségvetési célokat szolgál. Szintén…..
Civis Europaeus 2012.10.16 23:49:03
@buta_lúd:

Az unios strukturalis alap tamogatasok felhasznalasanak heteves programkereterol az Europai Bizottsag hoz dontest, az adott tagallammal valo targyalasi folyamat eredmenyekeppen.Ez a keret tagan rogziti az elerendo celokat es a felhasznalasi teruleteket (pl. varosfejlesztes, szokokuti szintig nem megy). A palyazatok kiirasat es a projeketek elbiralasat, szerzodeskotest ugyanakkor a nemzeti hatosagok bonyolitjak. Magyarorszagon a Nemzeti Fejlesztesi Ugynokseg felel a palyaztatasert.

www.nfu.hu/?lang=en
Civis Europaeus 2012.11.02 21:45:49
@buta_lúd:
A Magyarorszag altal 2007-2013 kozott K+F-re forditando unios kohezios tamogatasok fo keretszamai nem valtoztak. Az EU altal 2007-ben elfogadott Gazdasagi Operativ Program K+F prioritasainak keretszamai ervenyesek; forrasatcsoportositas ezen prioritasok javara nem tortent. Az elkepzelheto, hogy ujabb palyazatok kerultek kiirasra, a makrokeretek tekinteteben ugyanakkorr nincs valtozas.
Október 23-án két politikai szereplő igencsak eltérően nyilatkozott Európáról. Egyikük szerint: “Brüsszelben szép számmal találunk olyanokat, akik az európai gazdaság megújítása helyett a megroggyant pénz- és bankkapitalizmusba akarnak újra életet lehelni, akik munkaalapú…..
Civis Europaeus 2012.10.31 22:58:35
@Shenpen:

Bajnai viziója valóban részletezésre szorul, de idealizáltnak vagy kritikamentesnek nem gondolnám (lásd a bejegyzésben a korábbi szerepvállalásához kapcsolódó példákat). Az egyelőre továbbra is elsősorban költségvetési restrikción alapuló uniós mentőcsomagokról alkotott véleménye kétségkivül érdekes lenne.

Orbán EU-viziója viszont kifejezetten erőszakos, kontraproduktivan konfrontativ. Orbán gazdaságpolitikája pedig az általad Görögország kapcsán kárhoztatott (bár Magyarországon az állampolgárokat csak közvetve sújtó) megszoritásokon alapul, a növekedésre gyakorolt súlyos negativ következményekkel.

A bejegyzesben idezett, a penzugyi szektort sújtó/szabályozó uniós jogszabály(javaslat)ok kapcsán nehéz azt állitani, hogy "az EU a bankokat védi". Szintén érdemes megnézni, hogy milyen szigorú feltételekkel, általában teljes üzletágak leépitése fejében, hagyja jóvá az Európai Bizottság a tagállamok által a bankoknak nyújtott állami támogatásokat. Az egy más kérdés, hogy a Lehman Brothers csődje óta tartja magát az a feltételezés, hogy a pénzügyi szereplők összekapcsolódása miatt a teljes ágazat rendszerszintű összeomlásához vezethet, ha bizonyos pénzintézeteket - szigorú feltételekkel - nem mentenek meg a csődtől. Valóban nem éreznek jelenleg kedvet ahhoz az európai döntéshozók, hogy teszteljék, hogy vajon befagynak-e a bankbetétek, vagy vajon összeomlik-e a reálgazdaság hitelezése, ha hagyunk egy-két nagyobb bankot csak úgy bedőlni.

A görög bailoutnak természetesen valóban vannak más tagállami haszonélvezői, bár ez a bankok esetében leginkább a franciákra igaz: www.businessinsider.com/banks-exposure-to-greek-debt-2011-9?op=1
Azt se felejtsük el, hogy a görög államkötvényekkel rendelkező bankok az év elején az irányukba fennálló görög adósság felét elengedték.
Civis Europaeus Brüsszelezés 2012.10.18 23:06:25
Azt már megszoktuk, hogy az EU régebbi tagállamaiban tetszőleges politikai színezetű nemzeti politikusok az "EU"-t vagy "Brüsszelt" teszik felelőssé saját rossz politikai döntéseik következményeiért. Ez a tendencia Magyarországra szerencsére eddig kevésbé volt jellemző. A magyar…..
Civis Europaeus 2012.10.19 18:11:31
@hümhüm:

@hümhüm:

Nincsen ellentmondás. A cikkben idézett európai bizottsági vélemény arra vonatkozik, hogy a magyar kormány által vállalt hiánycél betartásához a magyar kormány által vállalt költségvetési kiigazitások az Európai Bizottság szakértői szerint elégségesek-e, figyelembe véve az egyes kiigazitások megvalósulási kockázatait, vagy azoknak a növekedésre gyakorolt várható hatását.
A Nobel-bizottság úgy döntött, hogy 2012-ben az Európai Unió kapja a Nobel-békedíjat. Bár egyesek szerint ez inkább tréfás, valójában komoly, indokolt és jól időzített döntésről van szó, amire ráadásul mi, magyarok is büszkék lehetünk. A történelmi látásmód totális…..
Civis Europaeus 2012.10.14 00:14:49
@face007:

"Akkor írd úgy, hogy az EU-ra vonatkozzon."

Rendben, kissé árnyaltam az állitást (lásd a cikkben). Azért nem indokolt azt irni, hogy csak a jelenlegi tagok közötti háborúkat akadályozta meg az európai integráció, mert a tagság vagy pusztán az EU-val való jó kapcsolat reménye erősen valószinűsithető, hogy további konfliktusokat előzött meg az EU-n kivüli Európában. Elég például a jelenlegi szerb-koszovói kapcsolatokra gondolni, de ne zárjuk ki a magyar-magyar kisebbségekkel rendelkező szomszédos országok közötti kapcsolatokat sem az EU-s tagságot megelőző időkből.
Civis Europaeus 2012.10.14 15:51:33
@HK417:

"Tényleg iszonyatos vízfejet növesztett"

A holland kormányzatban 133 polgárra jut egy köztisztviselő (hadsereg, rendőrség és az oktatási rendszer nélkül). Az Európai Bizottságban 21 000 európai állampolgárra jut egy köztisztviselő.

"viszont legalább jó drága."

Az EU költségvetése kb a GDP 1%-a. A tagállami költségvetések átlagosan a GDP 40-50%-át teszik ki. Az EU kb 200 forintba kerül egy nap egy átlagos európai állampolgárnak, de ennek a pénznek a 94%-a valamilyen formában (felzárkózatási támogatás, mezőgazdasági támogatás, stb) visszakerül az állampolgárokhoz és a vállalkozásokhoz. A magyar adófizetők pedig évente többszáz milliárd forinttal többet kapnak vissza az EU-tól, mint amennyit oda befizetnek. Ráadásul ezek csak a közvetlen transzferek, nincsenek benne a tagság járulékos előnyei, mint például a piacnyitásokból fakadóan csökkenő árak, a szabadkereskedelemből fakadó növekvő GDP vagy az egységes piacból következő befektetések.
Civis Europaeus 2012.10.14 16:12:02
@különvélemény:

"Ez nem így van, minden támogatásnak célja van."

Én még nem találkoztam olyan uniós szinten meghatározott céllal, hogy szökőkútépités. Az igaz, hogy a támogatási területek között szerepel például a turisztikai fejlesztés, de egyrészt ezt a tagállamok közösen követelték ki maguknak, másrészt turisztikai fejlesztés alatt akár még hosszú távu, fenntartható munkahelyeket teremtő beruházásokat is lehetne támogatni, ha az adott állam vagy önkormányzat valóban ezt tartaná fontosnak.

"Hajrá piacgazdaság!!!"

Ahogy irtam, valóban a kvóták és a piactorzitó támogatások leépitése irányában haladnak a dolgok, és ezt személy szerint én is támogatom. Viszont vannak olyan tagállamok (például Magyarország), amely továbbra sem támogatja a fokozottabban piaci alapu mezőgazdaságot. Ugyhogy ha szerinted több piacgazdaságra van szükség a mezőgazdaság területén, akkor nem az "EU-t" kell hibáztatni, hanem meg kell mondani a magyar kormánynak, hogy álljon be azon tagállamok közé (például Egyesült Királyság vagy Svédország), amelyek azt szeretnék, hogy csökkenjenek a piactorzitó EU-s intézkedések a mezőgazdaság területén.
Az ír gázoló ügyében a magyar miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy nem közvetítést kért az Európai Bizottság alelnökétől, hanem "megoldást". Navracsics Tibor szerint az Európai Unió "például politikai nyomást gyakorolhatna, és a jövőre vonatkozóan a jogi szabályozást…..
Jó napjai voltak az elmúlt hetekben az Európai Uniónak. Először az Európai Központi Bank jelentette be, hogy bizonyos feltételekkel korlátlan mennyiségben hajlandó az eurózónatagok által kibocsátott államkötvényeket felvásárolni a másodlagos piacokon. Aztán múlt…..
Civis Europaeus 2012.09.19 14:58:02
@ZF2: kissé már elcsépelt, de azért még mindig időszerű Juncker luxemburgi miniszterelnök mondása: "mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan válasszanak minket újra, ha ezeket megtettük."

Esetleg ezt a cikk kontextusában úgy lehetne módosítani, hogy "csak azt nem tudjuk, hogy KIK választanak minket újra".
Civis Europaeus Tényleg unortodox? 2012.09.08 23:43:10
A magyar közéletben javában zajlik a vita, hogy eredményes-e a kormányzat által következetesen "unortodoxnak" nevezett gazdaságpolitika. Ugyanakkor érdemes megnézni, hogy 2012 őszén továbbra is igaz-e ez a jelző a magyar gazdaságpolitikára. A 2010-es kormányváltást követően…..
Civis Europaeus EU kontra Victor 2012.08.23 12:05:00
A román alkotmánybíróság kedden megállapította, hogy a Băsescu elnök eltávolítását célzó népszavazás érvénytelen volt, mert a szavazatok száma nem érte el az érvényességi küszöböt. Az Európai Bizottság még aznap közleményt adott ki, amelyben valamennyi romániai…..
Úgy tűnik, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium aktívan segédkezett abban, hogy a nagy magyarországi áruházláncok között csökkenjen a verseny a dinnyeértékesítés piacán. Az államtitkár legutóbbi nyilatkozata, miszerint „csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az…..
Magyarország miniszterelnöke az elmúlt időszakban többször állította, hogy a nyugat hanyatlik. Legutóbb a XXIII. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadásában ismételte meg ezt a gondolatot. Itt úgy érvelt, hogy a „nyugatos” gazdaságpolitika megvalósítása helyett…..
Van-e értelme nemzeti szuverenitásról beszélni, ha egy ország adósságának több mint felét olyanok hitelezik, az általa megtermelt termékek háromnegyedét olyanok vásárolják, az általa felhasznált kőolaj 90 százalékát és földgáz 80 százalékát olyanok szolgáltatják,akik…..