Regisztráció Blogot indítok
Adatok
enrobag

0 bejegyzést írt és 242 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hát ez a nap is eljött, ma megjelenik az utolsó írás, ami a Magyarország és én pályázatra érkezett (azért nem írom azt, hogy lezárul a pályázat, mert a legizgalmasabb része még hátra van), és ha már utolsó írás, legyen különleges, amilyen még nem volt a Határátkelő…..
enrobag 2015.09.04 09:57:48
Az igazság apró részlete: ez a vers nem a HÁ pályázatra született.
www.napsziget.hu/els-270.htm
Már 12 éves.
Ez természetesen nem von le semmit az értékeiből, de jobb, ha tiszta a kép.
Eszter érdekes pozícióból ír, diákként, akit pillanatnyilag külföldön tanul és dolgozik, de a dolog még nem végleges. Még nem dőlt el az élete, nem született meg a döntés, de ugye egy kapcsolat mindig két félen múlik. Ezért írt levelet Magyarországnak, a Magyarország és…..
Ass blaster A kritika kritikája... 2015.05.20 22:15:37
Kritizálom a kritikát Nem tudom szokás vagy nem, kritizálni a kritikát de én most megteszem.  Amióta  kiderült hogy a blogomból színházi előadás lesz szinte szakadatlanul áramlanak felém a gratulációk és a jókívánságok. Barátok, ismerősök és ismeretlenek együtt…..
enrobag 2015.05.24 23:41:16
Nézd, az a helyzet, hogy nem szokás kritizálni a kritikát. Ráadásul neked, mint a darab „múzsájának” nincs is hozzá - hogy úgy mondjam - jogalapod.
A rendező, vagy bárki a stáb tagjai közül megtehetné, de nem teszi. Ha valami elképesztő hazugság hangzana el egy kritikában a darabbal kapcsolatban, akkor esetleg korrigálná az alkotógárda nevében valaki, de általában nem reagálnak a kritikákra ilyen módon, mint te.
Úgy látom, hogy teljesen összemosódott benned a saját valós életed és a blogodból alkotott figura élete. Hiába azonos akár 100%-ban a darab szövege a blog szövegével, az nem jelenti azt, hogy te azonos vagy a megjelenített Diggerrel. Mert bizony nagyon más vagy. Mert te mindaz is vagy, ami kimaradt a szövegből, mindaz is vagy, amit a Határátkelőn „produkálsz”, mindaz is vagy, amiről nekünk (a blogok olvasóinak, a darab nézőinek) sejtelmünk sincs, mert megtartod magadnak, és ez így van rendjén. Tehát ne gondold, hogy most meg kell magyarázni, hogy Pucuka mégse dolgozik, hogy te nem is iszol meg egy este 3 sört stb.stb. Nem kell, mert Bagossy László és Epres Attila pontosan annyit „használtak fel belőled”, amennyire szükség volt ahhoz, hogy egy nagyon jó színházi előadás, bravúros színészi alakítás szülessen. Ők profik, pontosan annyi dekagramm valódi Diggert kevertek a figurába, amennyi kellett.
Aztán van itt még valami: ne téveszd össze a különféle blogokon megjelent véleményeket és a kritikákat. Ha én megírom, hogy mi volt a benyomásom a bemutató előtti beszélgetésről, majd az előadásról, az nem kritika lesz, az az én véleményem, a kritikusok más szempontok, más (színházi) ismeretek, tudások birtokában elemzik a rendezői, színészi, írói teljesítményt, a technikai kivitelezéstől a dramaturgiáig az előadás komplexitását. És ez utóbbival nincs értelme vitatkoznod, mert nem rólad, a hús-vér Diggerről szól, hanem a darabról.
A mai poszt teljesen rendhagyó a Határátkelő történetében, de legalább ennyire rendhagyó az is, amiről szól. Ma ugyanis Digger beszámolóját olvashatjátok a blogjából készült darabról, amit a napokban mutatott be az Örkény Színház. Nem is húzom tovább a szót, átadom neki,…..
enrobag 2015.05.12 15:02:32
@Golf2:
Mielőtt ez a téves információ megzavarná a hozzászólókat:
tegnap én egyetlen egy politikust sem láttam a színházban, persze attól még lehet, hogy volt ott valaki, de a fél nézőtér nem velük volt tele, mert azt mindenképpen érzékeltem volna.
Régen volt már au pair történet a blogon, úgyhogy éppen itt volt az ideje Evi írásának, amiben nekem az volt az egyik legérdekesebb momentum, ahogyan a két au pairkedés között Magyarországra visszatérve nem találta a helyét – talán mert már megtapasztalta, máshogy is lehet…..
enrobag 2015.04.08 11:14:25
@tanato:
Nem kötelező újra érettségizni, de amennyiben
- a választott szakból nincs érettségid,
- emelt szintet kér a választott iskola, de neked csak közép szint van,
- javítani szeretnél a korábbi érettségi eredményeiden, (akár azonos, akár emelt szinten) mert kevésnek gondolod a felvételihez, újra bejelentkezhetsz a (bármelyik) középiskolában és nekifuthatsz.
Tantárgyanként 8000-20000 Ft a költsége. (A nyelv i érettségi a drágább.)
A most következő határátkelés nem mostanság történt. Mindenkinek a rokonsági, ismeretségi körében vannak disszidálási történetek, amelyek ugyanúgy egyéniek, személyesek, sorsfordítók, mint a maiak, bizonyos értelemben még élesebb a váltás, mint manapság.…..
Határátkelő De hol a honvágy? 2015.02.22 06:36:00
Három nagyon különböző, de (szerintem) nagyon érdekes posztot ajánlok ezen a héten a figyelmetekbe. Az első a honvágyat (pontosabban ebben az esetben annak hiányát) boncolgatja, a második arról szól, milyen is Kanadában szülni, és kisgyereket nevelni, míg a harmadik egy…..
enrobag 2015.02.22 15:49:57
@M. Péter: de, 1 euróval is működik.
Cintia egyike azoknak, akik egészen fiatalon vágtak neki a világnak, ami az ő esetében az angliai Saint Ivest jelenti. A városka csodaszép, nem csoda, hogy az ország egyik látványossága. Ennél fontosabb szerzőnk hitvallása, amit én körülbelül úgy foglalnék össze, hogy…..
enrobag 2015.02.17 13:44:51
@Cintia Somogyi:
a történeted kronológiája nem világos nekem:
ha 5 éve 16 éves voltál, és 2013-ban utaztál el Angliába, akkor 19 éves korodig éltél Magyarországon, és addigra diplomát is tudtál szerezni. Ez így nem igazán gömbölyű:-)))
enrobag 2015.02.17 14:42:17
@Cintia Somogyi:
Értem.
A bejegyzésedben ez szerepel: "Az iskola, ahol aztán elkezdtem a tanulmányaimat, nem nagyon fordított időt a nyelvtanításra. Mindenhol azt szajkózták, hogy az angol a világnyelv, ez valahogy mégis kimaradt. Két év után lezáróvizsgáztam,..."
Sajnálom, hogy ebből nekem nem jött le, hogy egyetemre jártál.
Határátkelő Hol van Európa? 2015.01.08 06:51:00
Mindig érdekes, amikor valaki hosszabb távollét után látogat vissza Magyarországra. Ez történt Diggerrel, aki két év Anglia után töltötte az év végi ünnepek idejét Magyarországon. Tapasztalatairól (melyek között akadt ilyen is, olyan is) az alábbiakban számol be. „Ez az…..
enrobag 2015.01.08 13:46:13
@Dragonlady (now in Thailand):
tudom, hogy semmi közöm hozzá, de nyugodtabb a lelkiismeretem, ha még időben felteszek neked egy kérdést: Biztos vagy abban, hogy Magyarországon akarod megszülni a kisgyereked? Ki fogsz borulni ezerszer, utáni fogsz mindent, és mindenkit. Jó lesz ez a gyerek lelkének? A tiednek biztos nem.
Olvasd el alaposan bxf 23 pontját, kiegészítheted csak a mai bejegyzésekből még jónéhánnyal, ráadásul sose szerettél itt élni, és különben is édesanyád a FIDESZRE SZAVAZOTT 2010-ben (ezt te írtad tavaly, megjegyeztem, mert elég vicces, hogy ez a problémád vele). Szerintem gondold át az egészet.
Ember nincs, akinek a spanyol tengerpartról ne a nyár, a napsütés és a fürdőzés jutna az eszébe (esetleg az esti bulikkal fűszerezve). De mi a helyzet télen? Erről szól spanyol országfelelősünk, Roxi a Costa Braváról érkezett írása, aminek aktualitását egyebek mellett az is…..
enrobag 2015.01.06 23:05:04
@diggerdriver:
"a tengerparti "pára" nem azonos a
vizparolgassal kepzodo levego paratartalommal. A hullamveres miatt a hullamok
tarajan ill. a sziklas partokhoz csapodo hullamokkal nagymennyisegu finoman
PORLASZTOTT tengerviz kerul a levegobe. Ez a porlasztas - ellentetben a
parolgassal - atviszi a sotartalmat is a levegobe. Ezeket a par mikron meretu
folyadekcseppeket erzi az ember a tengeri levego belelegzesekor, termeszetesen
a sotartalmat az arra nagyon erzekeny izlelobimbok azonnal detektaljak.

A porlasztott tengerviz a parttol tavolabbra juto legaramlatokban ulepedni
kezd ill. elobb utobb "kiszarad" es soszemcsekke valik, amiket egy darabig
lebego allapotban tart a legmozgas, majd szelcsendes helyeken kiulepszik
es igy a tavolabbi videkeken mar nem erzodik a levego tengerparti sossaga.

Meggondolast erositi az hogy tenylegesen nem telitodott a Fold legkore
a tengeri soval.

Dr.CserfalviTamas
okl.vegymernok
c.egy.docens
BME Vegym.Kar"
Ha már témánál vagyunk, eljutottál már a tengerhez?
Egy híján 1200 poszt jelent már meg itt, a Határátkelőn, de most hirtelen nem emlékszem, írt-e valaha valaki Gibraltárról. Gyanítom, hogy nem, márpedig akkor ma új területre keveredünk, hiszen Ivett erről az érdekes, kettős identitású helyről küldte el…..
enrobag 2014.12.15 12:20:41
@maxval bircaman szerkesztő:
a reformátusok, mint keresztény klubmozgalom :-)))
Szédületes ötleteid vannak Max!
De legalább eszebe juttattál egy szellemes elnevezést, amit itt a blogon olvastam már jó régen: egyszer Ödenburger (akkor még talán Nyulz volt a neve) a reformátusokra azt mondta, hogy: a Pozsonyi Evezős Klub tagjai. (Bocsánat, ha nem szó szerint idézem, de tényleg régen volt.)
Ma folytatódik az a sorozat, melynek célja, hogy megpróbáljuk közösen összegyűjteni egy-egy országról a legfontosabb tudnivalókat, remélhetőleg megkönnyítve azok dolgát, akik a határátkelést fontolgatják. Ma a svájci rendszert próbáljuk meg feltérképezni, méghozzá Svájci…..
enrobag 2014.12.04 20:04:32
@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ha már egyperces, akkor inkább Örkény:-)))
Azt hiszem, Ákos és felesége abban az értelemben klasszikus határátkelők, hogy elsősorban anyagi okokból vágtak bele a külföldi életbe, de nem is titkolják, hogy amint sikerül elérni a kitűzött célt, visszaköltöznének Magyarországra. Másrészt nem a szokásos úticélt…..
enrobag 2014.11.24 12:52:05
@kardio1:
vagyunk,vagyogatunk:-)))
Az eheti blogajánló a szülőségről szól majd, ráadásul a világ két végéből, Norvégiából és Hawaiiról. Aztán ügyeket intézünk Belfastban, szóval lesz dolgunk elég. Lássuk! Érdekes sorozatba kezd az Oh Pura Vida blog, melyben a világ minden tájáról beszélnek majd nők…..
enrobag 2014.11.16 22:07:52
@charlieharper:

Itthon vagy még? Sikerült megkóstolnod az ököruszály levest? Ha nem, érdemes lenne megnézni a Németvölgyi úton a Jardinette vendéglőben, én ott ettem egyszer, nagyon jó volt.
Más:
lehet, hogy a Diana utcába jártál suliba?
Alighanem sokan vannak úgy, mint mai szerzőnk, aki komolyan fontolgatja a határátkelést, pedig Magyarországon is elég jól megél. József kételyei elsősorban nem a politikának szólnak, hanem a saját és a gyerekei jövőjével kapcsolatosak. Nem nagyon szoktam ilyet írni, de most…..
enrobag 2014.10.07 23:02:33
@kamane:
Elfogadsz egy meleg, virtuális ölelést? Sajnálom, hogy ennyi bunkóság szakadt rád, ennyi értetlenkedés és félremagyarázás. De biztos vagyok benne, hogy tudod, vannak másmilyen emberek is Magyarországon. Különben már nem élnél itt.
Kimondtad, amit én is sokszor akartam (de jobb ez így, hogy nem magyar ember mondja ki): nagyon sok honfitársunkra jellemző a magyarsága miatt érzett kisebbségi komplexus, sajnos a szocializmus alatt, a vasfüggöny mögött kitenyészett ez a beteg gondolat, a műveletlenebb családokban különösen jó táptalaja volt. Egyébként az NDK-ban is éreztem ilyesmit annak idején.De mindegy is,nem fontos, most csak a virtuális ölelést akartam küldeni:-)))
enrobag 2014.10.07 23:51:14
@morsels:természetesen nem vagyok az. De a mondat értelme kicsit más volt:-)))
Magyarországon szocializálódtam, sajnos nagyon régen kezdtem, még a múlt század derekán. És művelt, széleslátókörű szüleim voltak, akik ügyeltek arra a nevelésem során, hogy ne legyen okom kisebbrendűnek érezni magam senkivel szemben.
Noha az iskolakezdéssel kapcsolatos sorozat már véget ért, Digger írása azért fér bőven ide, mert szerintem az iskola és az oktatás örvén egészen másról, gondolkodásmódról, világlátásról, kultúrás különbözőségéről is szól. Ráadásul azt gondolom, hogy sok igazság…..
enrobag 2014.09.29 10:45:34
@Kozsdine Szegedi Krisztina:
pontosabban: a Phaedra, Jean Racine drámája.
enrobag 2014.09.29 21:12:58
@kardio1:
Hogy ezt így egy mondatban meg tudtad fogalmazni, csak gratulálni tudok! Nagyon jó!
Más:
A Proust regény magyar címe: Az eltűnt idő nyomában.
(Gyergyai Albert fordítása)
Ha már oktatás és iskolakezdés, akkor jöjjön most egy írás a sokszor példaképként állított skandináv országok egyikéből, méghozzá Svédországból. Ahogy a korábbi posztok kommentjeiben is már többször elhangzott, meg kutatások is bizonyítják, az oktatási rendszerre…..
enrobag 2014.09.10 11:58:20
@Dragonlady (now in Indonesia):
Rosszul emlékszel, nem mondták "többen", senki sem mondta, hogy köpködés van. Pedig az volt:-)) Jani haverja nagy ráértében egész nap pörgött az albán csodán, de úgy, hogy folyamatosan az általa elképzelt magyar oktatási rendszert szapulta:-)) Nagy divat ez mostanság egyébként. Ez is egy panellá vált a mostani közbeszédben.
Amúgy még egyet idézek Jani haverjának aznapi kinyilatkoztatásai közül:
lexrex: Ennek a blognak a címe az, hogy "Határátkelő".
A mottója pedig ez volt legalábbis:"Az ország átlépett egy határt. Mi is átléptük"Mire következtetsz ebből? Szerinted kiknek és kikről szól ez a blog? "
Mindezt csak és kizárólag azért hozom fel, hogy elhangozhasson Határátkelő szájából mindaz, ami fentebb elhangzott. Remélem, hogy Jani haverjához is eljut.
enrobag 2014.09.10 13:44:22
@Muscari:
Nem vettem magamra, annál is inkább, mert Jani haverja egyértelműen lexrex-nek szánta, bár van egy olyan érzésem, hogy kardio is érintett volt:-))
Általában utólag olvasom a hozzászólásokat, nem valós időben, és így olvasva egészen más a hangulata egy-egy vitának, mint ahogy a real time résztvevők érzik. Jobban kirajzolódnak az aznapi "csomópontok", a félrehallások és félreértések, a hozzászólók fel-felvillanó személyiségjegyei stb. Nagyon érdekes, mint egy regény friss fejezete.
Aznap Jani haverja ezerrel pörgött, a szokásosnál is intenzívebben nyomta az albánság kiválóságát, ami legfeljebb vicces lett volna, ha közben mint önjelölt oktatási szakértő, nem jelölte volna ki a magyar oktatás számára követendő egyetlen helyes utat. Á la Albánia:-)))
Határátkelő Az éjszaka ura 2014.08.29 06:43:00
Az éjszaka ura esetünkben nem egy dúsgazdag nagymenő, hanem egy kis észak-yorkshire-i hotel éjszakai portása, és ez az úri lét persze kemény munkát jelent, ráadásul egyedül. Korábban már olvashattátok Gábor írását angliai hét évének tapasztalatáról, ma kicsit mélyebben…..
enrobag 2014.08.29 11:21:53
@ImiGee:
Olvastam, köszi.
Aki rendszeresen követi a blogot, az tudja, hogy időről időre szívesen keresek külföldi példákat is a határátkelésre (ami azért sokszor az expat életformát jelenti, ami nem teljesen ugyanaz). A minap egy érdekes cikkbe futottam bele, ami felsorolta azokat a jeleket, amelyek azt…..
Tegnapelőtt jelent meg Borbolya posztja az Egyesült Államokból (ha valaki nem olvasta volna, akkor ide kattintva pótolhatja), aminek kapcsán rengeteg kérdés felmerült, aminek hangot is adtatok a kommentekben. Nos, a szerző elég részletesen válaszolt is ezekre egy levélben, ma ez…..
enrobag 2014.07.17 11:46:37
@Határátkelő:
Persze, úgy van, ahogy mondod. De miért nem képesek értelmes felnőtt emberek negligálni a provokációt? Szerintem képesek lennének, de kifejezetten élvezik, hogy az anonimítás biztos fedezékéből lőhetnek rá. És ez az amit én taszítónak, más szempontból pedig ijesztőnek érzek.

Rólam: persze, elvileg ugyanannyit számítok mint bárki, nem érzem úgy, hogy a blog demokrácia-szabályai mellőznek engem. Dehogy. Ritkán szólok bele a diskurzusba, és akkor is meglehetősen kilógnak a véleményei a fősodorból. Ezért nem számítok, pontosabban nincs jelentőségem:-)))De ez nem baj, nem is ambicionálom, hogy másképpen legyen. Ez így jó, (nekem) ahogy van. Tudom, hogy csak kérnem kell, de köszi, nem kérem a VIP státuszt:-))
A mai poszt szerzője, Eszter, párjával együtt nyáron indulna el Németországba. Tisztában van azzal, hogy az elején nem lesz egyszerű, ugyanakkor az elszántság (és a fiatalság) meg van bennük. Most tanácsot kér tőletek, merre és hogyan érdemes elindulni. „Évek óta…..
enrobag 2014.06.26 10:53:33
@diggerdriver:
Idézlek:
„Körülbelül én is ezt ugatom évek óta.
Mindenki azt tanulhassa amihez tehetsége van.
Tornaóráról senki nem fog olimpiai bajnokságig jutni. Ahhoz menjen egy egyesületbe ahol az Achilles inát odáig fejlesztik hogy olimpiai bajnok legyen.
Aki meg tudja oldani a 18ismeretlenes egyenletet az menjen oda ahol olyanokat KELL megoldani de ne gyötörjék vele azokat akik D-Day történéseit akarják kutatni percre lebontva.”

Érdekelne engem, hogy hogyan is képzelnéd mindezt praktikusan?
-Hány éves korban dőlne el, hogy a gyermeket mi érdekli, miben tehetséges?
-Ki döntene? Szülő? Tanító? Független szakértő? Vagy a gyerek?
-Hogyan lehetne megvalósítani a teljesen egyénre szabott tanítást gyakorlatilag ?
Attól tartok, nem gondoltad te ezt végig. Egyébként az általános iskola, vagy a középiskola után már lényegében ebbe az irányba mennek a dolgok: mindenki azt tanulja, amihez kedve, lehetősége van. Az első 8 év meg pont arra jó, hogy a tehetségesebbek többet magukba szívjanak és tovább léphessenek, a kevésbé tehetségesek meg legalább a saját kapacitásuk szerint megtanuljanak alapvető tudnivalókat, és a képességeiknek, lehetőségeiknek megfelelően éljenek, boldoguljanak.
Ezt is írod:
„Nem vagyunk egyformák és a magyar oktatási rendszer következetesen egyformára akar szabni bennünket.”
„Száz éve ezt ugatom már hogy nem vagyunk egyformák és az iskola egyformára szab minket.”
Az iskola nem szab egyformára bennünket, nem is „akar”, igyekszik megtanítani a tantárgyi alapokat, továbbá a viselkedés, fegyelem, önfegyelem fontosságát is. A szocializáció mibenlétét. Sok gyereknek egyedül az iskola jelenti az efféle tanulásra a lehetőséget. Más gyerekek szerencsésebbek, őket a szüleik, családjuk is neveli.
enrobag 2014.06.26 12:31:58
@diggerdriver:
Na ne. Ne vidd már túlzásba az orákulum szerep játszását. Vannak ilyen szülők, de hogy minden szülő ilyen lenne, azt miből gondolod?