Regisztráció Blogot indítok
Adatok
yerico1

3 bejegyzést írt és 664 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A spanyol rendőrség április 18-án jelentette be, hogy az adóhatóság közreműködésével az országban első alkalommal csaptak le workshopban nyomtatott lőfegyverekre. A rajtaütés egyébként szeptember 14-én történt, hivatalos beszámolóra viszont csak a héten került sor. A Kanári-szigeteken, egész…..
yerico1 2021.04.25 12:10:58
@Örömhernyó: Aki nagyon akar, itt is meg tudja oldani, hogy kijárjon lőtérre, versenyekre, és ehhez legyen saját tulajdonú lőfegyvere. Bármelyik lőklub, egyesület szívesen felvilágosít róla bárkit, hogy mi ennek a legális, törvényes menete.
yerico1 2021.04.25 12:13:15
@steery: "profi lőpor" pont gond nélkül beszerezhető, ahol engedélyezik a használt hüvelyek ujratöltését, ott ennek beszerzése egyáltalán nem probléma. Itthon sem, kilószámra vehető utána, hogy az ember letette a megfelelő vizsgát.
IV. Béla, a második honalapító uralkodása rosszabbul nem is kezdődhetett volna, hiszen ekkortájt kezdődött a mongolok, európai inváziója. Dzsingisz kán halála után (1227) fia, Ögödej kán is folytatta a mongol terjeszkedést, de elsősorban kelet felé. Először Koreát hajtotta az uralma alá (1231),…..
yerico1 2021.04.12 22:29:59
  Egy magyar író, ki szeretné szabadítani, Jókai örökbecsű, művét az általános iskolai műveltséget fejlesztendőként oda elhelyezett kötelező olvasmányoknak rabigájából, vagyis, hogy egyszerűbben legyen az mondva, a jeles alkotást töröltetné a kötelezően elolvasandó irodalmi művek köréből. „Nem…..
yerico1 2021.03.09 23:57:41
@ungabunga:

"Ha a blogger esetleg megpróbálná felfogni, hogy miről szól Tóth mondata, akkor valami halvány esélye lehetne rá, hogy meg is értse"

"A gyerekeink az iskolában olvasott művekből építik fel, milyenek is a nemi szerepek."

Nem hiszem, hogy ezt a mondatot nagyon félre lehet érteni. A jeleg szerint a blogger nem is értette félre.
Mi történt Kozármislenyen? Tudtátok, hogy a csúcsgasztronómia teret hódít a délvidéken? Mi az a Miracle? Ha ezekre a kérdésekre nem tudjátok a választ, érdemes tovább olvasni!  Pécs – Sopianae - névre hallgató ókori római, még korábban pedig kelta település történelme régóta mérvadó jelentőségű.…..
yerico1 2021.02.27 22:27:19
A Vietnami háborúról beszélve a leggyakoribb hadviselőfelek Észak-Vietnam, a Vietkong, Dél-Vietnam és Amerika mely valahol érthető is hiszen körülöttük forgott a konfliktus, de mellettük sok más nemzet is küldött katonákat Dél-Vietnam megsegítésére. "Vietnami háború" erről a szóról sokaknak a Huey…..
Ezen a héten is találtam egy érdekes témát, amire szerintem mindenki szívesen emlékszik vissza gyerekkorából. Ezúttal a fényképezésről és a filmrögzítésről idézem fel az emlékeimet, de természetesen kommentben ezúttal is szívesen veszem a Ti hozzászólásaitokat is.Mai szemmel kicsit furcsának tűnhet,…..
Utálom a postát. Akár a magyart, akár a franciát - tökmindegy. És nem azért, mert a postát divat utálni. Hanem mert az Édesanyám szomorú miattuk. Édesanyám ikertestvére a messzi Európában él, hazánktól alig 1200 km távolságra, Franciaországban. Anyu idén ünnepekre is gondosan összekészített és…..
yerico1 2020.12.27 22:04:55
@Alick: Posta és nyomkövetés.... Hehehe. Több csomagom is kiválóan lekövethető volt a magyar határig, majd ott nyoma veszett. Szerencsére a kínai boltok 2 hónap után visszaadják az árát. Most épp egy ózongenerátoromat várom, november 13-án megérkezett kicsi hazánk földjére, azóta se kép, se hang. Van ez így. Határig lekövethető, határtól nincs nyoma sem. De a posta szerint természetesen nem náluk veszik el semmi.
Anno az ajánlott levelem tűnt el itthon, benne a banki hitelfelvételhez szánt aláírt papírok, amit a szülőknek - kezesség miatt - alá kellett volna, hogy írjanak. Mint kiderült, drága postásuk saját kezével aláírta az átvételt, a levelet meg elvesztette. Csak ott bukott meg, hogy az aláírás nem stimmelt.
Az Apple ingyen cseréli az iPhone 11 kijelzőjét, ha 2019 novembere és 2020 decembere között lett vásárolva. Az iPhone 11-est az iPhone XR utódjaként mutatta be a cég, 2019 őszén. A 11-es modell néhány dologban változott, eltér elődjétől a kamera, a processzor és az akkumulátor is.  Az Apple…..
Ünnepi asztal, vegán asztal, halászlé egyikről sem hiányzik. Mit is lehetne ilyen időben csinálni? Enni és pihenni. Mutatjuk, hogy készülünk...
yerico1 2020.11.29 13:35:30
@élhetetlen: Az a jó a padlizsánban, hogy abból lehet húsleves, szilvásgombóc, halászlé, de akár kakaóscsiga is. Csak kis fantázia kell hozzá. A könyvespolc még kitalálás alatt.
Pár millió forintért olyan településekben is találtunk jó ajánlatokat, amelyekről akár nem is hallottál, de a térképre ránézve láthatod, hogy egészen jó helyen fekszenek. Ha unod a városi nyüzsgést és szeretnéd a pénzedből a lehető legtöbbet kihozni, érdemes elgondolkodni, hogy kisvárosba vagy…..
yerico1 2020.11.26 15:24:51
@Szaktanár: A távmunka rohamosan terjed, így van az a munka, amit simán lehet bárhonnan csinálni. Ellenben ha már költözik az ember, akkor ne Pécsre, 20 éve döglődik, épül lefelé, a fenti lakáshoz meg kocsit kell tartani, ha közlekedni akar az ember.
yerico1 2020.11.27 14:47:03
@Szaktanár: Távmunkához messze nem kell bika internet, egy mobilnet is több, mint elég hozzá, másfelől én is faluból dolgozom az elérhető legkisebb 300-as net mellől, ami sokszorosan több, mint amire szükségem van. A távmunka meg szerencsére már nem csak egy szűk kisebbség számára elérhető, hanem az irodai munkák jelentős része kiváltható vele. És nem hiszem, hogy a járvány elmúltával minden visszaállna a régi kerékvágásba, az emberek megismerték, sokaknak bejött, ezek pedig váltani fognak akkor, ha a munkáltató nem fogja nekik engedni. Én már 5 éve ezért hagytam ott egy céget, mert nem engedték.
yerico1 2020.11.27 14:48:47
@tatárfejű kutya: Nyugdíjasként, vagy távmunkásként, élvezve egy hitellel terhelt drága ingatlan minden hátrányát miért ne lehetne opció egy olcsóbb házba költözni, és rendezni ezzel az anyagi helyzetet?
     Bár az idei Galaxy S széria csúcsa, az S20 Ultra sok esetben lett maró gúny célpontja vitathatatlan hibái miatt, az sokkal ésszerűbben összerakott, komolyabb hibáktól mentes sima S20-ba még a Samsung legelhivatottabb kritikusai sem igazán tudtak belekötni. Ez nem is meglepő, hiszen a típus…..
Rokaffy Farkas Vétó a vétónak 2020.11.16 19:32:05
  Olyan esemény történt ma, ami ebben a formában példa nélküli; két uniós tagállam is megvétózta az Európai Uniói 7 éves költségvetését. Magyarország és Lengyelország élt azon szuverén jogával, hogy ne fogadja el ezt az elkövetkezendő időszakot kontinentálisan meghatározó büdzsé tervezetet benne a…..
Ezt a szakaszt érdemes nem tűző napos időszakban teljesíteni. 100 évesnél is öregebb vízerőmű, a Hernád völgye és Boldogkőváralja csodás vára is remek program! Abaújdevecseren a mini Coop közelében szálltam meg a Lábatlan Vendégház szépen karban tartott épületében. Reggel itt csatlakozott hozzám…..
Már megszokhattátok, hogy időről-időre olyan nosztalgikus témákkal is igyekszem foglalkozni a blogon, ami nem feltétlenül a játékokkal kapcsolatos, viszont a gyerekkorunkat mindenképpen meghatározta.Ilyen téma volt a televíziós műsorokkal foglalkozó sorozat, a zenékkel, reklámokkal, újságokkal…..
MENETSZÉL2016 Kirovec, a legenda 2017.11.28 19:08:42
Valamikor régen, amikor még a TSZ-ek virágoztak, nagyapám traktoros volt az Adonyi Tsz-ben. Így aztán, amikor látogatóban jártunk náluk, vagy ott nyaraltunk, mindig nagyon vártuk a Papit, ugyanis időnként traktorral jött haza, s ez nagy esemény volt! A piros, rozsdás, erősen olajszagú gépek…..
yerico1 2020.09.25 21:56:15
yerico1 2020.09.25 21:58:55
@Tomchy: 1985 körül megjelentek itthon is a Mercedes traktorok. A helyi téeszben elakadt a szokásos Rába Steiger pótkocsival a sárban. Ha már arra járt egy Mercedes traktor, akkor már kirántotta a Rábát pótkocsistól úgy, hogy az is húzott egyet. Akkoriban űrtechnika volt a 8+ előre és hátra sebességgel, légkondival, beépített rádióval.
HamPLÓ Szemtől-szemben 2020.09.14 07:00:00
A repülőmániát édesapámtól örököltem. Ő gyerekkorában papírból készített kis repülőgépeket, én 1:72-es méretarányú modelleket rakosgattam össze. Ő elrakta a Repülés újságokat, én kiolvastam a betűket belőlük egy-két évtizeddel később. Volt, amikor kirándulások során a vitorlázókat figyeltük fel- és…..
A második világháború legfontosabb szereplői a légierő repülői mellett a páncélosok voltak. A legfontosabb csatákban a győzelem  többnyire ezeken a "gépszörnyeken" múlott. A német hadsereg két külön fegyvernembe sorolta őket: az egyik a harckocsi fegyvernemet jelentette (körben forgó toronnyal és a…..
yerico1 2020.06.15 18:33:37
@százados: Ó, dehogynem, Tigrisnek hívták. Sőt, a Párducok első generációja is közelebb állt az ipari hulladék, mint a bevethető harckocsi fogalmához.

A németek pedig nem a T34-re akartak választ adni, hanem pl. Guderian egyszerűen gyártásba akarta vetetni az eredeti T-34-est, mivel minden akkori német harckocsit magasan megvert. Aztán jött a német felsőbbrendűségi hit, és gyártottak egy hasonlót, csak 2x akkora tömegből, dízel helyett benzinmotorral, nagyobb fajlagos talajnyomással. Egyszóval nem másolat, inkább ihlet volt csak a T34 a Pantherhez.

A Stug III pedig rohamlöveg volt, ha a rövidcsövű 75 mm-es ágyúval szerelték, de a KWK40-nel már páncélvadász volt. Itt illett volna felsorolni legalább a Hetzert, kissé sokkal nagyobb jelentősége volt, mint mondjuk egy Jagdtigernek vagy Jagdpanthernek.
Amikor felteszik a kérdést, hogy mi kell a háborúhoz, rendszerint az elemzők, kutatók és katonai szakértők egyaránt azt válaszolják: pénz, fegyver és ember-anyag (amihez a XX-XXI. században még hozzátehetjük, hogy bizony haditechnikai-innovációra illetve energiahordozókra is szükség lehet). Ha…..
yerico1 2020.05.16 23:26:14
Szokás szerint jellemzően sokszorosan túlbecsült adatok vannak a kurszki csatáról. A Ferdinandok jelentősége elhanyagolható volt, akárcsak a többi új, de kipróbálatlan harckocsié, amik mennyisége amúgy is minimális volt (Pz VI és Pz V). Szokás szerint a P III és Pz IV harckocsik és a Stugok végezték a munka dandárját.
Másfelől folyamatosan kimarad minden ilyen jellegű értekezésből, hogy a németek is tudták, ha ők nem támadnak, akkor megteszik ezt majd a szovjetek. Bár nem tudatosan, de a német támadás telibe kapta a nyugati irányba felvonuló szovjet hadsereget, akik nem védelemre voltak berendezkedve, hanem épp a gyülekezőzónák felé igyekeztek. Ennek volt köszönhető a kezdeti borzalmas szovjet veszteség, és a minden képzeletet felülmúló német sikerszéria. Jellemző, hogy a németek nem számoltak milliós hadifogolyszámmal, egyszerűen nem tudtak vele mit kezdeni.
Harmadrészt nagyon nem elhanyagolandó az amerikai nyersanyag mennyisége, amit a szovjetek kaptak. A teherautók túlnyomó része amerikai volt, és a kapott közepes bombázók miatt elhanyagolták a saját típusok fejlesztését, így a harckocsigyártásra összpontosíthattak. Csak P-39 Airacobrákból többezres szériát kaptak a szovjetek, amiket nagyon szerettek, ellentétben például az ameriakkal. De még a britek is komoly mennyiséget adtak át Hurricane-ekből és Spitekből.
A szovjet gépek minőségéről pedig annyit, hogy tudták, egy repülő nem éli meg a 100 repült órát, így elég ekkora időtartamra tervezni a motort. A világháború végére a gépeik színvonala pedig el is érte a német gépek színvonalát.
Harckocsik terén a németek 1942 elejéig technológiai hátrányban voltak a T34-et tekintve, ráadásul a rendelkezésre álló fegyverzet sem volt elegendő (a Barbarossát megkezdő 3500 harckocsi 25%-ka például csehszlovák T-38 volt, ugyanekkor a szovjetek már 2000 KV és T -34 szériás tankot tudtak bevetni). Ráadásul a szovjet T-34 és KV-1 szériák mind azonos fegyverzettel bírtak, ami jelentősen egyszerűsítette hadtáp dolgát. Német oldalról ott volt a (többféle)37/50/75 mm-es löveg, amivel a 76.2 mm-es szovjet lövegeket igyekeztek ellensúlyozni, amely egyszerre volt hatékony páncéltörő és repeszromboló szerepkörben is. De ott van a döntött páncélzat, a Christie-futómű is a szovjetek oldalán. Aztán a hosszúcsövű 75
és 88 mm-es lövegeket ellensúlyozandó áttértek a 85 mm-es ágyúra, ami pont megfelelt a Királytigris kivételével bármilyen ellenséges harckocsi ellen. Arra ott volt a JS (az IS az angol írásmód, magyarul JS - Joszif Sztálin - az írásmód) széria a 122 mm-es ágyúval. Mellékesen a szovjet doktrína a nehézharckocsik elleni harcot a Szu / JSZu-122 és 152 önjáró lövegekre osztotta, az elfoglalt területeken pedig rendszeresen létesítettek páncéltörő reteszállásokat. Ezt tették egyébként Kurszknál is, a milliószámra lerakott aknák által nem lefedett területek védelmére
Az amúgy mennyire közismert, hogy a harmincas években a németek még a szovjetekkel együtt üzemeltettek harckocsitervező intézetet a Szovjetunióban? Vagy hogy a híres német ejtőernyős erőkhöz az ötletet a szovjetektől merítették a németek?
A magyarság történelmében mindig is fontos szerepet játszott a lovasság. A ló nem csak egy egyszerű haszonállat volt, különleges bánásmódot igényelt. Minden nemzet különböző módon bánt lovaival és gyakran a lovakon múlott a nemzet sorsa is. Most csak a középkori lovas hadviselést és annak az…..
Olvasónk kérdések hosszú sorát teszi fel a levele végén, teljes joggal. Az OTP ügyfeleként a babaváró hitel felvételéhez, időpontra érkezett családjával a fiók elé, ahol már 20-30 ember ácsorgott, maximum fél méterre egymástól. Messzebb senki nem mert menni, nehogy lemaradjon a bejutás…..
yerico1 2020.04.14 22:32:39
via GIPHY Hogy lehet egy szerződés élő, amit lemondtak és ezt még vissza is igazolták? Krisztián több szolgáltatónál is sikerrel lemondta kórházban ápolt nagyapja előfizetéseit, aztán rendezte a végszámlákat és kész is volt. Kivéve a Telekomnál, ahol a novemberi befizetés után azt hitte, szintén…..