Regisztráció Blogot indítok
Adatok
magyarlanykairoban

0 bejegyzést írt és 176 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Merüljünk el Egyiptomban, az egészen apró részletekben, a közel-keleti bidétől, az érzelmek kifejezésén át, a nyaktörő közlekedésig, Timi segítségével, aki országfelelős és rendszeres szerző, többször is írt az országról korábban. (Még itt és itt.)Lássuk a…..
magyarlanykairoban 2015.03.24 18:54:45
@~~Babette~~: Igen, azert irtam, hogy van mindenfele valtozata. Ez a kepen lathato valtozat speciel olyan, mint a kampos, amit irtam: messzirol, nagy ivben kerulendo. :)
magyarlanykairoban 2015.03.24 18:56:26
@Határátkelő: ezert irtam, hogy kozel-keleti bide. :) Mert a funkcioja ugyanaz, csak maskepp nez ki.
magyarlanykairoban 2015.03.24 19:02:55
@qkuc: kepzelj el egy gyuszunyi meretu zuhanyfejet :)
Mai szokásos vasárnapi blogkalandozásunk kicsit rendhagyóra sikeredett (hogy miért, az hamarosan kiderül), egy azonban biztos, feltérképezzük Róma mindkét arcát, szó lesz az osztrák vendéglátóipari keresetekről, és ha már a pénznél tartunk, ellátogatunk Egyiptomba is, ahol a…..
magyarlanykairoban 2014.05.18 16:41:00
@Mirjam2: teljesen igazad van, bar en errol csak hirbol hallottam, nem voltam meg az Arab-obolben, de igazsag szerint nem is nagyon kivankozom oda, ha az embereket nezem. Az a luxus es penzszoras ... rosszul vagyok tole. ( tisztelet a kivetelnek, aki ertekeli azt az aldasos helyzetet amiben van, es kerkedes helyett szerenyen, ertelmes dolgokra hasznalja fel. )
magyarlanykairoban 2014.05.18 16:46:06
@Kövérmadár [swe]: teljesen egyetertek, es a poszt tobbi reszeben irtam is, hogy ezt az osszeget nem penz formajaban kell odaadni. Lehet pl hogy par zakatkoteles ember osszefog, es iskolat epit, kozertet vagy akarmit, ami ugye munkahelyeket teremt. Vesz elelmet. En szemely szerint biztosan nem penzben adnam oda.
magyarlanykairoban 2014.05.18 16:55:08
@Pink Petsch: Bevallom oszinten egyetlen kopt ismerosom van, de nem azert mert barmi bajom lenne veluk. Egyszeruen nem igazan talalkozom veluk ( jelenleg olyan helyen lakom, ahol annyi sziriai vesz korul, hogy kis tulzassal mar az megy furcsa szamba, ha egyiptomival talalkozom :D ). Tudok a szokasaikrol nehany dolgot, de errol, hogy ok hogyan adakoznak, vagy van-e a zakathoz hasonlo dolog naluk, nem tudom, de meg is kerdezem mindjart. :)
Ma két teljesen különböző kultúra ünnepi szokásairól olvashattok, ám egy közös mégis van a katalánok (spanyolok) és az egyiptomiak (ezen belül is a koptok) ünnepében: az, hogy a java még csak most, majd január elején jön. Hogy hogyan jön mindehhez szegény bottal vert…..
magyarlanykairoban 2013.12.28 17:59:42
@Muscari: En akiket ismerek -ahol a ferfi muszlim a no meg nem- ott unneplik a karacsonyt ugyanugy, folg ha van gyerek is. Ugyanugy fat allitanak, bar nem hinnem, hogy a gyereketnek azt mondjak, hogy a Jezuska hozza az ajandekokat meg a fat. Inkabb csak szokaskent unneplik, de ezt mar nem tudom.
Ma folytatjuk a nyelvhasználat kérdését körbejáró sorozatunkat (melynek korábbi részeit itt olvashatjátok el). Timi helyzete annyiban különleges, hogy Egyiptomban azt az irodalmi arabot beszéli, amelyet a hétköznapokban viszonylag ritkán használnak, és kicsit olyan, mintha…..
magyarlanykairoban 2013.11.05 10:19:54
@macamuca: A 40%-ot internetes statisztikaban olvastam, ergo a tobbseg meg mindig tanulta az irodalmi arabot. Vannak helyi hircsatornak, amik egyiptomi dialektusban beszelnek pont ebbol a problemabol kifolyolag, de az allami csatorna, meg az AlJazeera, BBC, France 24 Arabic es meg sok masik irodalmi arabul beszel.

Feny evekkel nagyobb a kulonbseg az irodalmi arab es az egyiptomi kozott, mint a kulonbseg a brit es az amerikai angol kozott. Mas kifejezest, szot hasznalnak, az egyes betuket mashogy ejtik, egyszerubb a nyelvtani szerkezete a mondatnak,...De annyibol jo az egyiptomi dialektus, hogy az egyiptomi zene meg a filmek miatt, amik nagyon elterjedtek szinte az osszes arab orszagban, problema nelkul megertik az egyiptomi dialektust.
Azzal kezdem, amivel a mai poszt szerzője is kezdi: alighanem komoly indulatokat kavar majd a mai írás, de én fontosnak tartom, hogy a határátkelés ezen vetületéről is szó essék. Eperke Svájcban dolgozik, prostituáltként a testéből él. Természetesen senkinek sem javaslom ezt az…..
Határátkelő Szírfelirat 2013.08.29 06:48:00
A mai írás kicsit kilóg a blog profiljából, de talán megbocsátjátok majd. Szerzője, Andor pár évvel ezelőtt töltött el némi időt Szíriában, most pedig elküldte története egy részét. Az írás aktualitását talán nem kell külön magyaráznom, ha igazak az előzetes hírek,…..
A tervezgetések ellenére még sosem jártam Egyiptomban, és ha a helyzet nem javul, nem is nagyon fogok a közeljövőben, pedig a tengerparton kívül is rengeteg érdekes látnivaló van az egyik legszebb múltú országban. Nyári sorozatunk legfrissebb írása Timi nevéhez fűződik, és…..
magyarlanykairoban 2013.08.22 15:08:13
@tableno: De, tervezzuk, de azert ez nem olyan egyszeru, mindenunk itt van es egyenlore dolgozni is tudunk, boltok nyitva...Attol is fugg ez, hol laksz Kairon belul...
magyarlanykairoban 2013.08.22 15:11:41
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Jah ertem. Egyebkent meg nok elott sem vetkoznek am le. Voltam ilyen csak noknek fentartott villaban, ahol van medence, befizetsz egy piti osszeget es egesz nap ott vagy, furodhetsz, van ahol konditerem is van....csinalnak dobolos, tancolos programokat is :) Es teljesen elszeparalt hely, kizarolag nok vannak, de a legtobben igy is ha nem is hosszu ruhaban meg kendoben, de ujjatlanban, rovidujjuban, terdig ero nadragban vannak...
magyarlanykairoban 2013.08.22 18:50:50
@montroyal: Ne altalanosits. :) Azt irtad arabok...azok lehetnek algeriaiak, tuneziaiak, marokkoiak, szaudiak, kuwaitiak es meg sorolhatnam. Illetve mindenhol elofordulnak bunko emberek, nem csak az arabok koreben. Ha otthon epitkezes mellett mesz el, vajon hany munkas nem fog beszolni neked beszolni meg futtyogni? Meg kirivo ruhaban sem kell lenned hozza :) "felesege viszont elfuggonyozve bezarva otthon" Ez is csak egy sztereotipia...
Az elmúlt napok eseményeit elnézve sok minden eszünkbe juthat a polgárháború szélén táncoló Egyiptomról, legkevésbé talán a béke, és a barátság. Pedig mint Timi beszámolójából kiderül, belülről teljesen másképp néznek ki a családi emberi kapcsolatok, mint a jelenlegi…..
magyarlanykairoban 2013.07.06 11:53:15
@Mmj Drtmmj: nevetseges vagy sem, en ezzel nem tudok mit kezdeni :) erre mondtam hogy az hugy mit csinalnak a muszlimok meg mit mond az iszlam nem mindig egyezik....
magyarlanykairoban 2013.07.06 11:58:37
@Mmj Drtmmj: nem a germanusz gyula konyvekbol fogok a vallasrol tanulni...allahu akbar, a felhold fako fenyebenre emlekszem, ..nagyon erdekesek, muszlim szemevel is hogy joeg, mennyire elmentek egyes emberek az igazi tanitasoktol, es mennyi minden furcsasagban hisznek, furcsa dolgot csinalnak, aminek nincs is koze a vallashoz, inkabb tradiciok.....erdekes konyvek e tekintetben, de meg mindig ha magat a. Vallas tanitasait akarod megtudni, nem a legmegfelelobb konyvek....sot, meg muszlim altal irodott konyveket is manapsag meg kell nezni, hogy ki is az iroja...na jo, most megyek dolgomra :)
magyarlanykairoban 2013.07.06 12:02:54
@Mmj Drtmmj: nem kommentelnek, ha nem latnek neha nagy butasagokat, vagy inzultusokat....ezekre probalnek valaszolni a masik szemszogebol, de azt hiszem nem fogok tobbe kommentelni, teljesen felesleges.... Indulatos...mar ne haragudj, de ha olvasgatod a kommenteket, azert van par eleg alpari stilusban irt komment, ...amennyire lehet megprobalok higgadtan valaszolni, de teljesen igazad van, inkabb hagyni kene, es csak irogatni, nem kommentelni. ez is lesz, megigerem. A cikkjeim viszont az egyiptomiakrol szolnak, ha ellatogatsz a blogomra, ott talalsz riportot egy kopt kereszteny lannysl is....
Nemrég az Egyiptomból átmenetileg itthon tartózkodó Timi is tartott egy Fogadót a Határátkelő Facebook-oldalán. A beszélgetés szerkesztett változatából kiderül, a nők nagy része (ha pénze engedi) eljut a felsőoktatásig, a többnejűség, bár megengedett, de nem túl elterjedt…..
magyarlanykairoban 2013.06.05 21:17:39
@Barátusz: sajnos engem elfelejtettek ertesiteni hogy a fogados beszelgetes posztkent a blogra is kerult, ugyhogy utolag valaszolok: az iszlam semmiben az egvilagon nem csorbitja a nok jogait, sot! Menjel vissza Mohamed profeta idejebe, az iszlam kezdetere...abban az idoben, mennyi joga volta a noknek europaban? Lehetett sajat vagyonuk? Dlgozhattak, tanulhattak? Maguk valaszthattak a ferjeiket? Orokolhettek? Szerintem nem, meg az iszlamban pl. Ezt megtehettek es megtehetik a nok....kerek mindenkit hogy attol hogy a libri tele van szegenysorsu muszlim nok konyveivel, ne vetitsuk mar le azt magara a vallasra, mert sajnos mint ahogy minden vallasban a hivok nem feltetlen a vallas szerint elnek. Muszlimok akik Allah nevet orditozva robbantjak fel magukat es masokat, ...vajon ezt az iszlam? Pakisztanban az elrendezett hazassag meg afganisztanban, ez az iszlam? Ezt tanitja az iszlam? Szaudiban kotelezo az arcot eltakaro kendo, meg hogy nem vezethetnek sutot, ezt tanitja szinten az iszlam? Tevedes ne essek, egyiket sem tanitja. Pl. Noket az en keresetemmel en rendelkezem. Az en ekszereimmel en rendelkezem olyan szinten, hogy egy fillert nem vagyok kotelezo adni a ferjemnek. Egy muszlim ferfi kotelessege eltartani a csaladot, nem kerhet, nem vehet semmit el a felesege vagyonabol, a feleseg szepen gyujtogetheti maganak a penzet mig a ferj vesz mindent...ha ennyire belemerultunk a nok temaba akkor felajanlom a @Határátkelő nek, hogy nyugodtan posztolhatja a nokrol szolo blogbejegyzesemet is, van mar egy ketto belole....
magyarlanykairoban 2013.06.05 21:30:41
@Barátusz: milyen okok miatt ter at valaki egy masik hitre...erre mar valaszoltak...mert ezt latja az illeto helyesnek, ebben erzi jol magat, ebben talalta meg a boldogsagot....magam rezserol eszem agaban nem volt hazasodnom, es semmilyen arab pasi ( attol fuggetlenul hogy tenyleg tudjak csapni a szelet a csinos europai noknek, meg a nem csinosaknak is) nem jatszott szerepet az atteresben...mellesleg a muszlimok legtobbje nem is arab hozzateszem, ez is egy sztereotipia... De ugyanugy megkerdezhetjuk ezt a krisnasoktol, meg tulajdonkeppen akar a keresztenytol is hogy miert eppen kereszteny? Amibe beleszuletunk az a jo csupan? De ezert szep a vilag, mert ilyen szines: ateistak, buddhistak, zsidok, kerezstenyek...... Pl egyik legjobb baratom zsido volt, egy masik meg ateista es meg is jol kijottunk....
Vajon mi hiányozhat valakinek Egyiptomból a piramisokon, a napsütésen kívül? A választ (felkérésemre) Tímea adta meg, és nekem sikerült is meglepetést okoznia. Kiderült ugyanis, hogy Kairó (jó értelemben véve) kalandos hely, a helyiek rendkívül kedvesek, csak vigyázni kell, mit…..
magyarlanykairoban 2013.03.11 04:50:52
@Muscari: nem nem tilos :D
magyarlanykairoban 2013.03.11 04:56:02
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: eleg allatias viselkedes ez akkor Kubaban.
magyarlanykairoban 2013.03.11 04:57:26
@Turchi: az imakor kotelezo megmosni a: kezeket, karokat, szajat, orrot, arcot, fejtetot, fuleket, es a labfejet.
Egyiptom sok magyarnak is kedvelt turistacélpontja volt (amíg oda mertünk menni...), de mindjárt más a kép, ha dolgozni is szeretnénk, vagy muszáj. Tímea ma arról ír (korábban a tömegközlekedésről küldött posztot), hogyan is találhatunk magunknak munkát és mi mennyibe…..
magyarlanykairoban 2013.02.27 07:56:06
@hagyma: nah az pont egy borzalmas konyv. mar mint abbol a szempontbol hogy az emberek azt hiszik ez az iszlam, ezek a muszlimok es elfelejtik hogy minden vallasban, minden kulturaban vannak rossz emberek. van az iszlam, kereszteny, akarmilyen tanitasok, es vannak a hivok, akik kozul van aki koveti, van aki nem, van aki csak annyit kovet belole amennyi neki tetszik. pl. az iszlamban nincs olyan hogy elrendezett hazassag, es megis pakisztanban, afganiztanban, indiaban szinte csak ez megy aztan okoljak az iszlamot, pedig csak annyi tortent, hogy a muszlim szulok a kulturajukat kovetik es nem nezik meg hogy ez msot jo vagy nem. ezt lattak ezt viszik tovabb. es sorolhatnam meg a peldakat...
magyarlanykairoban 2013.02.27 08:04:34
@Mirjam2: jaaj dehogy idegesitenek, mindenhol vannak olyanok, akik nem tudjak hogyan kell a masikat kulturaltan kritizalni. :) a kozbiztonsaggal kapcsolatban pedig szerintem attol fugg. taskadra mindig mindenhol vigyazni kell, sajnos van jo par tolvaj, motororal jon es kirantja a kezedbol. pl kairo forgalmasabb reszen mondjuk nasr cityben akar este 10-11kor is vigan setalgattam egyedul az utcan. jelenleg a sivatagban vagyok kb, itt nem azert mar nem annyira szeretek este kozlekedni egyedul de nappal nem problema az sem. nem erzem hogy rosszabbodott volna a kozbiztonsag. del afrikaban tudtommal eleg rossz a helyzet, sok a nok molesztalasa, megeroszakolasa, itt ilyen nincsen. ami volt a hirekben, azok a nok este mentek tuntetni tahrirra, ne csodalkozzanak.
magyarlanykairoban 2013.02.27 08:08:32
@montroyal: autojavitora is...sot az alkatreszekkel nagy bizniszt lehet csinalni.
Egyiptomról mostanában inkább csak a forradalom évfordulója kapcsán kitört összecsapások nyomán hallunk a hírekben, pedig az ország tovább éli (igaz, kissé feszültebb) hétköznapjait. Például az emberek közlekednek, tömegesen – erről küldött posztot Tímea, amit most nagy…..
magyarlanykairoban 2013.02.14 21:17:57
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: micsoda kerdesek :) a legtobb arabbal akivel talalkoztam es nem egyiptomi, azok szirek voltak. Megertem, de jobban oda kell koncertalni kicsit a hanglejtesuk miatt meg egy egy szot ugye maskepp mondanak amit nem feltetlen ismerek. az irodalmi arabot is javareszt megertem, pl gyerekeknek szolo musorok, filmek johet, vallasi beszedekbol, komolyabb temakban viszont csak a korvonalat, hogy mirol van szo. beszelni viszont mar csak egyiptomi arab, az irodalmi nehezen megy.
magyarlanykairoban 2013.02.14 21:25:39
@tanato: jo kerdes, de vagyunk paran. Magyar ferfit nem nagyon ismerek egy ujsagiro, a kovetseg dolgozoi es a magyar haz dolgozoin kivul :) De azt tudom, hogy magyar nok, akik egyiptomival hazasodtak es itt is elnek az orszagban, sokan dolgoznak.
magyarlanykairoban 2013.02.14 21:29:19
@Gyurcsótány Ferenc: hat ha nagyon kotoszkodni akarok, akkor azt mondanam, hogy a kebab az torokorszaghoz kotheto, mert itt azt koftanak hivjak. javitson ki valaki kebab szakerto ha tevednek torokorszaggal kapcsolatban de itt kofta van, ami amugy ugyanaz. a gyros az sawerma, a falafel pedig csak Kairoban tammeya neven fut. :) es akkor kiveseztem az eteleket is, amugy finoman foznek, biztos izlene az itteni kofta. ha erre jarsz megis, ne felejtsd el megkostolni itt is:) latod? mar csak ezert erdemes eljonni :P
A téma kicsit kényes, remélem nem lesz tamponreklám hatása :-). A fültisztításról szeretnék nektek mesélni ma. Furcsa szokásokról, furcsa szerkezetekről. A nyugati világban a fülünket sokan fültisztító pálcikával próbáljuk tisztán tartani. Esetleg sós vizes sprayt…..
Igen, igen, tudom, már megint London, de hát mit tegyünk... De ez a London egy másik London, legalábbis a brit főváros egy másik, talán eddig kevéssé látott arca. A Canary Wharf az elmúlt két évtizedben lett a város (és tulajdonképpen a világ) egyik legfontosabb pénzügyi,…..
A mai poszt érdekessége, hogy (némi túlzással) egy „második generációs" határátkelő írta. Vanda ugyanis hét éve, 13 évesen került ki édesanyjával Angliába (igen, ismét egy angol poszt, most figyelmeztetek mindenkit, akit nem érdekel, hogy ne olvassa tovább...), azaz…..
magyarlanykairoban 2012.09.07 18:16:27
@a szomszéd Sanyi bácsi: oooh, haanyan vannak, akik ez egyetemet, OKJ-t elkezdik, aztan valtanak, mert rosszul dontottek ( plane a mai kiakaszto helyzetben...). en erettsegi utan foggalmam sem volt merre menjek, es most 3 ev utan, hogy otthagytam az elso szakot a gimi utan es elkezdtem itt-ott dolgozni, most kezd kirajzolodni hogy akkor merre is kene mennem...talan ezert van annyi bolcsesz is, ( meg akik szabad bolcseszetet meg hasonlo nesze semmi fogd meg jol szakot valasztanak) mert nem tudjak pontosan mit kene csinalni....nyelv az mindig jol jon, idot is nyernek... meg 14 evesen meg ha nem is gimibe, de szakkozepbe megy valaki, meg utana ugyanott van elotte, hogy leerettsegizik, egyetemre mehet....szoval szerintem altalanos utan az meg nem az igazi dontes....... es mikor kivalasztottad a szakot, ami erdekel, egy meg nagyobb dontes elott allnak a mostani elsoeves egyetemistak: alairni vagy nem alairni azt a bizonyos papirt....
magyarlanykairoban 2012.09.07 19:00:10
@Chang Yai: igazad van teljesen, feldobva is lehet ezt gyakorolni, bar a felelessel kapcsolatban szerintem 5-10 perc alatt is lehet vegezni egy felelovel, nem kell elnyujtani...ha tudja az anyagot, a legfontosabb dolgokat elmondja az osztalynak, aki amennyiben odafigyelne-, persze en is jartam gimibe, tudom, ki hogyan all hozza-megegyszer hallana az anyag fobb pontjait, esetleg beleszolna, kijavitana a felelot. persze altalaban mindenki csak dolgozatokra tanul.
magyarlanykairoban 2012.09.07 20:17:34
@TilosazA: lehet az alapmuveltseg mindenkinel mast jelent? mar mint nekem mindig azt mondtak a szuleim, hogy mindenbol kell lenni valami fogalmamnak. persze valami jobban erdekel ( mint a tori, foci, nyelvek) es masokat utalok...esetemben pl a matek es a tobbi, fizika, kemia nem kerult elo mar osidok ota, a gimiben sem tanultam halalra magam...igazad lehet, hogy az alapmuveltseg relativ, attol fugg ki milyen korokben mozog. persze, emlekszem a periodus-rendszerre, meg talan meg megtudnek csinalni egy egyismeretlenes egyenletet( kettovel mar gondok lennenek asszem). ...de ilyen erdeklodesi korokben tenyleg nem tudnek sokat hozzaszolni a temahoz.... de akkor is, pl egyiptomban is te valasztod meg a tantargyaidat....szoval ha pl. nem valasztod a torit, meg nagyon nagyon alap szinten sem fogsz egy mukkot sem tanulni rola..nah erre gondoltam, nekem ez nem tetszik, hogy abszolute semmi...

a konyvekkel kapcsolatban meg szinten igazad lehet, ugyanis attol, hogy a tanar leadja az anyagot az oran, az nekem elegge keves....otthon szepen at kell olvasni parszor a konyvet, jegyzeteket, hogy tudjam az anyagot...a pihenessel kapcsolatban pedig nem ereztem egyik oran sem, hogy nagyon le lettem volna terhelve agyilag...szoval siman volt erom iskola utan is nekiallni tanulni.... a brit tanitasi modszer mennyiben masabb a magyarnal? ott interaktivabbak az orak, tenyleg megtanulod az anyagot az oran ugy hogy konyvet haza sem kell vinned??
A távol-keleti ország számomra mindig meglehetősen ellentmondásosnak tűnt. Vonz a kultúra, a gasztronómia, taszítanak ugyanakkor a merevnek tűnő viszonyok és a helyhiány. G. szerencsésebb, mint én, hiszen neki megadatott, hogy mindezt saját tapasztalatai alapján döntse el.…..
magyarlanykairoban 2012.09.05 17:23:15
@dobcucc22: A lanyokkal kapcsolatban eszembe jutott meg egy kerdes: Thaifoldon azt hallottam, hogy vigyazni kell a lanyokkal, mert meg a vegen kiderulhet bizonyos kellemetlen helyzetben, hogy eredetileg o fiu :) Ilyen nincsen Japanban?
magyarlanykairoban 2012.09.05 17:29:50
@Mirjam2: nem tudom mi ez a nagy hajciho mindig a kendo korul...1. mintha a keresztenysegtol meg a zsidosagtol olyan nagyon tavol allna a dolog... 2. miniszoknyaban persze be lehet setalni, az nem gond...
magyarlanykairoban 2012.09.06 17:52:28
Gondoltam megosztom ezt veletek: index.hu/belfold/2012/09/06/hallgatoi_osztondijszerzodes/

"Nincs szó röghöz kötésről”, a külföldi munkából származó magasabb fizetéseikből pedig vissza tudják majd fizetni a taníttatásaik költségeit azok, akik a külföldi munkavállalás mellett döntenek. Ezt maga Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár mondta még tavaly októberben.... Honnan tudjam, hogy hol fogok dolgozni mikor lediplomazok? egy elsoeves egyetemista honnan tudna, hogy mi lesz vele majd 3, 4, akarhany ev mulva, mire oda kerul hogy lediplomazik? nyilvan a legtobben magyarorszagon probalnak elso korben elhelyezkedni, de semmi biztositek arra, hogy 1. talalnak barmifele munkat 2. a sajat palyajukon talalnak munkat 3. amennyiben itthon nem, kulfoldon talalnak olyan munkat, amibol biztosan vissza fogjak tudni fizetni azt a parszazezer, vagy talan millios tandijjat. ugye a legtobb ember nem teheti meg, hogy zsebbol kifizesse a tandijjat, foleg ha jonevu egyetemre megy, tehat hitelt vesz fel. ami pedig egy undorito dolog, lasd a mai helyzet: a hitelek egyik pillanatrol a masikra a duplajara nottek. azt hitted x osszegu forintot vagy svajci frankot kell visszafizetned havonta, erre apellaltal, erre jon a bank, hogy nem, fizesd a duplajat. egy szerencsetlen egyetemistatol hogy varjak, hogy beleugorjon egy ilyen bizonytalan helyzetbe? ha meg alairja, garantalja neki draga Rozsika, hogy kap is majd munkat Magyarorszagon???
Határátkelő Bejgli helyett ataif 2012.08.31 06:53:00
Egy kis egyiptomi ízelítő ottani országfelelősünktől, avagy Timi elárulja, milyen is a kairói élet Ramadán ünnepének idején. Egy biztos: az önmagukat éheztető, ostorozó muszlimok képe nem feltétlenül felel meg a valóságnak. (A képek nem a szerző…..
magyarlanykairoban 2012.09.01 14:26:07
@Pere Viki: aha, akkor igy mar mindjart erthetobb a Ramazan :)

Ennyi unnep mellett dolgoznak is az emberek? :)
Itt is, msot kereszteny unnep van, most muszlim unnep, most nemzeti unnep, most ezert msot azert nincsen munkanap..jah, es nem is kell bepotolni:D:D
( illetve egyes boltok, fodraszat, papiroroszer, zoldseges,...stb. talalomra dolgoznak. egyik nap 10kor nyitnak, masik nap ki sem nyit, harmadik nap mar delben bezar :D te meg talald ki mikor menj :)
magyarlanykairoban 2012.09.01 19:05:13
@PetraBee: Nah igen, Torokorszag meg europaiasabb, mint Kairo :)
magyarlanykairoban 2012.09.04 20:57:54
@Gerry.: En mikor a koptokrol irtam a hetkoznapi eletre gondoltam, hogy nincsenek nagy, veres konfliktusok, hanem tavonsagtartoan, inkabb tudomast sem veve elnek egymas mellett. en raadasul olyan helyen lakok Kairoban, ahol jooo sok kereszteny van meg templom, a varos keresztenyeinek a tobbsege erre lakik. teny, hogy probaljak kerulni egymast, de nem fogjak egymast a mikrobuszbol kilokni, vagy kessel a masikra tamadni :) a kereszteny a keresztennyel, a muszlim a muszlimmal haverkodik. de azert elofordul, hogy egymassal is haverkodnak, van ismerosom, akinek van kereszteny baratja.

amugy meg igy is azert latni ramadankor embereket enni napkozben az ettermekben, szoval nem hiszem hogy felelem lenne....talan kerulni akarjak hogy nehogy csunyan nezzenek rajuk, vagy normalis reakcio: pl. a kulfoldi is kenyelmetlenul erzi magat, hogy " szerencsetlenek" nem esznek en meg itt eszek elottuk....
Görögországról manapság sokat lehet hallani, éppenséggel jót elég keveset. A mély válsággal küzdő országban a zavargásoktól a kormányválságig minden volt, amit az ember nem szeretne megtapasztalni, ami egy turizmusból is élő állam esetében a szokásosnál is kellemetlenebb.…..
magyarlanykairoban 2012.09.01 13:15:55
@Gondolkodni Próbáló Birca: utalom, utalom, utalom az"orientalis" szemleletet! tobb a hatranya, mint az elonye! Itt ha egyiptomi ceggel dolgozol ( meg akar egy tv csatornanal is, mint a ferjem, ahol gondolnad, hogy azert professzionalisabban mukodnek) siman nem erdekli oket hogy mikor kellene kifizetni a dolgozokat! es nem egy esetrol hallottam, vagy tapasztaltam. nah ilyet probaljanak meg otthon megcsinalni, hogy egy ceg, akarki nem fizeti ki a dolgozojat. ha valaki feketen dolgozik, vendeglatasban ugye otthon sokan vannak igy, az megint mas, de egy bejelentett munkahelyen ilyet nem lehet megcsinalni, mint ami itt is megy sokszor! :S
magyarlanykairoban 2012.09.01 13:24:50
@bandirepublic: benszulottek? :)
magyarlanykairoban 2012.09.01 14:36:32
@Kiralylany77: de ott nincsen tengerpart es verofenyes napsutes minden nap :P
Mai utunk Indiába vezet, és kiderül, lehet-e párhuzamosan három nyelvet tanulni az óvodában, hogyan néz ki a „Szabad Nép-félóra" helyi módra és hogy mit keres egy vadászpilóta egy óvodai évzárón. Tartsatok Vikivel! „A megannyi „nyugati" ovis és iskolás poszt után…..
magyarlanykairoban 2012.08.29 20:40:26
@Pere Viki: hat en egyenlore csak gondolkodok a jogsin. en ugy vagyok vele, hogy itt ok ebben a kaoszban nottek fel, jobban bizom magam egy mikrobusz soforre, mint sajat magamra :) de akkor ha te vezetsz ott, minden elismeresem :):) ha ott van kresz, akkor ez msot gy kulonbseg, ugyanis itt ugy van, hogy amennyiben abszolut nem tudsz vezetni, vehetsz vezetesi maganorakat, aztan besetalsz arra a helyre, ahol a jogsit adjak, valamit fizetsz nekik, vegigmesz a szlalonos palyan es ennyi, egy jogsi boldog tulajdonosa lettel :0 amugy en itt nem igen lattam meg igazoltato rendoroket, szoval nem tudom pontosan mire jo itt a jogsi, max ha venni akarsz autot, biytos fel kell mutatni :):) amugy en meg sosem jartam Indiaban, remelem egyszer meg eljutok, de feletek tenyleg nagy kosz van? mert ez amulyan sztereotipia az indiaiakrol, hogy koszosak ( mint az arabokrol. en roluk annyit tudok nyilatkozni, hogy csalad, neveltetes fuggo es azert msot mar kezd jobb lenni a helyzet, a fiatalabbakba mar belenevelik az iskolaban, perasze nem az allami iskolakban, hogy ne dobaljak el a szemetet. ). nalatok mi a helyzet?
magyarlanykairoban 2012.08.31 17:47:38
@Pere Viki: Amugy azt akartam meg kerdezni- mar facebookon is- hogy ti mennyire tudtok hindiul vagy a helyi dialektust? En is dolgoztam indiaiakkal etteremben, imadom a nyelvet- kulonleges iras kulonleges hangzassal. Nagyon bonyolult nyelv?
magyarlanykairoban 2012.09.01 14:21:01
@Pere Viki: hat rakerestem erre a malayalam irasra...en meg mindig a hindire szavazok irasban is, hangzasban is :)
amugy az indiaiak, akikkel dolgoztam, ok is mind azt mondtak, hogy igen, tudnak hindiul, de nem azt beszelik :)

es a kislanyod akkor gondolom mar nagyon perfektul beszeli ezt a nyelvjarast? vagy vele mindenki angolul beszel?
Nem kényszerből, hanem tanácstalanság miatt indult neki Angliának Anna, aki ma már egy londoni egyetemre jár, miközben dolgozik és sportol is. Közben pedig büszke a magyarságára. TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok,…..
magyarlanykairoban 2012.08.30 18:01:10
@Határátkelő: kerlek csak annyit irj, hogy megkaptad a posztomat, es jo-e vagy nem, egyszer majd ha odajutsz, felkerul vagy nem :D:D 3 hete irtam, vagy az meg a kis csuszas kategoriaja? :):) (ezt most egy hajszalnyi rosszindulat nelkul irom, felre ne ertsd!)
magyarlanykairoban 2012.08.31 00:30:41
@think different: hm, en erre nem is gondoltam, mar mint hogy a nyelvjaras okozhat nehezsegeket. mivel az indiaiak indiai akcentussal beszelnek ( nah asszem az okoz eleg nehezseget :D mindig ramtor a nevethetnek, nagyon csunya dolog, de olyan aranyos az akcentusuk ), az azsiaiak megint.....en erre gondoltam, hogy mindenki mindenhonnan valo,igy a beszed is tobb akcentuson folyik igy senki nem erzi magat kivulallonak, bar ez csak az en elso gondolatmenetem volt csak.
Sajnos az alább olvasható írás igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Szerzője a kommentekben felmerült kételyekre, kérdésekre napok óta nem válaszol, az email-címét, melyen keresztül a kapcsolatot tartottuk, megszüntette. Sajnálom a történteket, elsősorban azok miatt,…..
magyarlanykairoban 2012.08.28 20:39:50
@SillyKohn: "Bizonyos esetekben fekete-fehér fotók készülhettek, amelyek a kollégáimat ábrázolják a termelési területeken. " de a miertre nem ad valaszt, nah mindegy, a lenyegen nem valtoztat :D
magyarlanykairoban 2012.08.29 19:27:16
@Határátkelő: Kedves hataratkelo! Irtam neked az email cimre tobb, mint 2 hete egy posztot Kairorbol, nem tudom, nem kaptad esetleg meg? vagy nem jo? mert semmit nem jeleztel ra vissza. meg orszagfelelosnek is jelentkeztem, amennyiben tetszik a poszt. kerlek irj valamit ra :)
Nehezen lehetne átlagosnak nevezni mai szerzőnk, Dennis útját, hiszen 16 évesen került ki Angliába, középiskolába. Ahol gyorsan kiderült, hogy 9 év magyarországi iskolai nyelvtanulás messze nem elég arra, hogy fel tudja venni a kinti tempót. Nem adta fel, no meg aztán szerencséje…..
magyarlanykairoban 2012.08.27 18:32:50
@A Tyne folyó déli partja: en mindig orosz vagy nemet vagyok, aki esetleg ismeri lengyelorszagot, annak meg lengyel :D
magyarlanykairoban 2012.08.27 18:36:19
@Mirjam2: en is sok rosszat hallotta mrigorol, hogy lehuznak, ugysem mesz at elsore, dragak, bunkok a vizsgaztatok....meg nekem szimpatikusabb volt az olyan nyelvvizsga, amelyik az angolomat meri fel, es nem keveri a magyarral, mert ha jol emlekszem a rigoban nem csak forditas van, ami meg okes lenne, de a hallas utani szovegertesnel is a kerdesekre magyarul kell valaszt adni..... en meg tudom ajanlani az ECL nyelvvizsgat, ott nincs forditas sem, full angol, es naluk a magnos resz a legnehezebb. felsofokon borzalmas akcentussal beszelo emberkeket tettek be olyan utcazajjal, hatterzajjal, hogy igen csak kellett fulelni, hogy most ez mit akar mondani....
magyarlanykairoban 2012.08.27 19:32:03
@Zsuzsi65: En nem egy nyelvsuliban megfordultam a kozepfokum majd a felsofokum kapcsan, es lattam nagyon jo tanitasi modszereket. Ha az otthoni tanarok tudjak, hogy nem jo az a modszer, amit meg mindig tanitanak nekik az egyetemeken, akkor miert azt hasznaljak? Pl. francia tanarom kivalo volt, 4 ev alatt megtanultam tok jol franciaul mellette semmi maganora nelkul. Okes, a legnagyobb hatrany az iskolakban, hogy tul sokan vannak egy csoportba, de ere is mar reg rajottek, akkor miert nem csinalnak valamit? talan nincs meg a motivacioja se a kozepiskolaknak, se a tanarnak....